Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Titkok könyve (kép)
  2015-09-07 21:08:44, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Misztikus vár
  2015-09-07 21:07:37, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Kiskutyajáték gif
  2015-09-07 13:45:46, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Kiscica és a játékmaci gif
  2015-09-07 13:41:01, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Aranyos kutyakölyök gif
  2015-09-07 13:39:45, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Lóháton gif
  2015-09-07 13:36:54, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Otthoni gyógymódok a látás javítására
  2015-09-07 09:33:57, hétfő
 
  Konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis és kezelés megállapításának érdekében. Egyes szemproblémák hátterében komoly betegségek is állhatnak, mint a zöldhályog, a pupilla elváltozás (ARMD), a szürkehályog, és a látóideg betegsége.

A gyenge látásra általában szemüvegviselést, kontaktlencsét, vagy egyes esetekben műtétet javasolnak. Emellett pár természetes otthoni gyógymódot is kipróbálhat.

Örökletes tényezők, szegényes étkezés, öregedés és a szem túlzott erőltetése gyakran hozzájárulnak ehhez a folyamathoz. A gyengénlátás leggyakoribb tünetei a homályos látás, a gyakori fejfájás és a könnyező szem.

1. Szem gyakorlatok
A szem gyakorlatok rugalmassá teszik a szem izmait, energetizálnak és serkentik a vérkeringést így megtartva a látás egészségét. A gyakori ,,edzés"-sel megőrizhető a látás egészsége, javítható a fókusz és a koncentráció is.

- Tartson egy ceruzát kartávolságnyira és összpontosítson rá. Lassan közelítse az orrához, majd távolítsa el megint, amint nem látja világosan. Naponta tízszer ismételje meg.
- Mozgassa a szemét körbe-körbe pár másodpercig, majd a másik irányba is. Ismételje meg négyszer-ötször, pislogjon az ismétlések közt.
- Rezgesse szemháját 20-30 gyors pislogással, a szem teljes behunyása nélkül majd végül hunyja be a szemét és pihenjen. Napi kétszer ismételje ezt meg.
- Koncentráljon egy távoli tárgyra, például a holdra 3-5 percen keresztül naponta.

Végezze ezeket a gyakorlatokat rendszeresen legalább egy pár hónapon keresztül, annak érdekében, hogy jó eredményt érjen el.

2. Nap, és tenyér terápia
Ezekkel a módszerekkel erősíthető és hajlékonyabbá tehető a szemlencse és a szemhéj izmai.

A nap terápia a Nap gyógyító erejét használja fel, míg a tenyér módszer a relaxációt és a kellemes közérzetet segíti.

A kínai kultúrában a Nap életfontosságú vitális energiákat tartalmaz, amely kulcsfontosságú a szem és az egész szervezet egészségének szempontjából.

- A Nap terápia lényege, hogy csukott szemmel napozzon és mellette lélegezzen mélyeket. Naponta pár percen keresztül végezze ezt, majd kövesse a tenyér módszerrel.
- A tenyér módszer elvégzéséhez dörzsölje össze a tenyerét, ezáltal hőt képez, majd helyezze gyengéden csészét formálva csukott szemére tenyereit nyomás alkalmazása nélkül. Figyeljen oda, hogy rendesen eltakarja szemeit és ne jusson be fény. Napi többször ismételje ezt meg, egy-egy kellemes jelenet elképzelésével párosítva.

3. Akupunktúra
A Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) szerint a szem betegségei vagy nem megfelelő működése gyakran máj- és vesebetegségekre vezethető vissza. Számos akupunktúrás pont található a szemüreg körül, a szemgolyót körülvevő csontok területén.

- Masszírozza ezeket az akupunktúrás pontokat 5-10 másodpercen keresztül az egyes ponttól kifele haladva a hetesig. Naponta többször is megismételheti ezt. Megjegyzés: Amennyiben terhes, konzultáljon szakértő akupunktúrát alkalmazó orvossal. Emellett sérülés, égés és fertőzés esetén se masszírozza ezt a területet.
- A reggeli harmatban mezítláb való sétálás fél órán keresztül szintén jó látásjavító akupunktúrás módszer mivel mozgósítja a lábfej idegrostjait. A szem reflexológiai nyomási pontjai a második és harmadik lábujjon találhatóak.
Ezen felül a fű zöld színe nyugtatóan hat a szemekre.

4. Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)
A páfrányfenyő serkenti a keringést, a látás javítása mellett a szürkehályogtól és a pupilla elváltozástól is megvéd.
A kutatások azt sugallják, hogy a retinopátiában szenvedőknek is jót tehet.

A páfrányfenyő csökkenti az idegességet és javítja a memóriát, főleg a demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedőknél. Fogyasszon 120 mg standardizált páfrányfenyőt napi két-három adagra lebontva.

Megjegyzés: Gyermekek ne fogyasszák ezt. A cukorbetegek számára pedig ajánlott az orvosi konzultáció.

5. Fekte áfonya
A fekete áfonya szintén jó látásjavító, többek közti az éjszakai látást is segíti, mivel jót tesz a retina látási lila komponensének. Sőt, a pupilla betegségektől, a szürkehályogtól és a zöldhályogtól is megvéd. A cukorbetegséghez vagy magas vérnyomáshoz kapcsolódó retina betegségek esetén is hasznos lehet. mivel antociánban gazdag, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

- Fogyasszon naponta fél csésze fekete áfonyát
- Fekete áfonya kiegészítőt is fogyaszthat orvossal való konzultáció után. Általában a 160 mg-os készítmény ajánlott (25% antocián) napi kétszer, pár héten át.

Megjegyzés: Mivel ez a gyümölcs megváltoztathatja más gyógynövények és gyógyszerek hatását, mindenképp beszéljen orvosával mielőtt nagyobb mértékben fogyasztani kezdené.

6. Mandula
A mandula szintén remek látásjavító a benne található omega-3 zsírsavaknak, E-vitaminnak és az antioxidánsoknak köszönhetően. Emellett a memóriát és a koncentrációt is serkenti.

1. Áztasson vízbe 5-10 mandulát éjszakára.
2. Másnap reggel hámozza meg és őrölje a mandulaszemeket.
3. Fogyassza ezt a pépet egy pohár meleg tejjel.
4. Ismételje meg naponta, legalább pár hónapon keresztül.

7. Édeskömény
Az édeskömény a szem egészsége szempontjából fontos tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a szürkehályog képződését is lelassíthatják. Az ókori rómaiak a látás növényeként tekintettek az édesköményre. Lehetőség szerint a nagyobb fajta édesköményt használja látásjavításra.

1. Egy robotgépbe öntsön egy csésze mandulát, egy csésze édesgyökeret és egy csésze cukrot vagy misrit.
2. Őrölje az összetevőket egységes finom porrá.
3. Lefekvés előtt fogyasszon egy evőkanálnyit ebből egy pohár meleg tejjel
4. Ismételje meg naponta legalább 40 napon át.

8. Vadspárga
A vadspárga vagy shatavari kiváló otthoni látásjavító. Az ayurvédikus orvoslás szerint ez a zöldség hosszantartóan biztosítja a látás egészségének fennmaradását.

1. Keverjen össze egy kávéskanál vadspárgát egy fél kávéskanál mézzel.
2. Fogyassza ezt a keveréket legalább napi kétszer meleg tehéntejjel.
3. Folytassa ezt a kúrát pár hónapon keresztül.

9. Indiai egres
Az indiai egres vagy amla szintén remek látásjavító, tápanyagokban, antioxidánsokban és C-vitaminan gazdag gyümölcs. A C-vitamin elősegíti a hajszálerek (kapillárisok) és a retina sejtjeinek egészségét.

- Keverjen össze két kávéskanál indiai egres levet fél kávéskanál vízzel. Reggel és este fogyassza ezt. Mézzel is ízesítheti tetszés szerint.
- Fogyasszon előkészített indiai egrest, amla murabbat édességként.

Kövesse a fenti gyógymódokat naponta, legalább pár hónapon át.

10. Egészséges étrend
Étrendje legyen A-, Bkomplex-, C-, D- és E-vitaminban, béta-karotinban, aminosavakban, luteinben és zeaxanthinban gazdag, látása egészségének megőrzése és javítása érdekében. A zöld leveles zöldségekben található klorofil szintén jót tesz a szemnek.

- Fogyasszon répát, spenótot, kukoricát, céklát, édes burgonyát, szedret, brokkolit, kelbképosztát és egyéb friss leveles zöldségeket. A zsíros hús, a tojás,a dió és a magvak szintén jót tesznek.
- Táplálék kiegészítőket is fogyaszthat az orvossal való konzultációt követően.

Egyéb tanácsok

- Ne ragadjon a számítógép vagy a TV képernyője előtt, mert ezzel túlerőlteti a szemét.
- Ha számítógépen dolgozik, kényelmes távolságra helyezze el, nagyjából öntől 50-60 cm-re. A monitor a szemmel egy vonalban vagy épphogy alatta legyen.
- Állítsa be kevéssé fényesre a képernyőt.
- Tartson gyakori vizuális szüneteket és nyugtassa szemét 20 percenként.
- Kerülje a homályban és szűrt fényben való olvasást, mert ezzel is túlerőlteti a szem izmait.
- Ne viseljen nem megfelelő erősségű szemüveget, ez gyermekeknél különösen fontos.
- Vizsgáltassa meg a szemét rendszeresen.
- Viseljen napszemüveget, amikor szükséges.
- Jó minőségű szemfestéket használjon és dobja el a lejárt és régi sminkeket.
- Fontos a jó minőségű alvás, mivel a kialvatlanság homályos látáshoz és kellemetlen érzéshez vezet
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Közkedvelt ételek jótékony egészségügyi hatásai
  2015-09-07 09:24:04, hétfő
 
 



Bár a gyógyszeripar egyre inkább fejlődik és terjeszkedik, a táplálkozási szakértők és egészségügyi szakemberek még mindig előszeretettel beszélnek bizonyos ételek jótékony hatásairól. Jól is teszik ezt, hiszen az egészséges étkezés kimutatható szinten csökkenti az elhízás, a keringési rendellenességek, és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Azonban annak biztos megértése, hogy bizonyos hatások érdekében melyik ételek fogyasztása ajánlott, nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebből a cikkből megtudhatja, mik a leginkább közkedvelt ételek egészségügyi hatásai, és hogyan javíthatja egészségi állapotát a megfelelő étrend követésével.

Mandula
A mandula E-vitaminban, rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.

Alma
Az almát sokszor “tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Az alma regeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex B-vitaminokat, élelmi rostot, fitotápanyagokat (amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen) és ásványi anyagokat, mint a kalcium és a kálium tartalmaz.
Kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres almafogyasztás segíthet az időskori emlékezetvesztés, a stroke, és a cukorbetegség kialakulási esélyeinek csökkentésében.

Arugula
Az egyéb zöldleveles növényekhez hasonlóan az arugula rengeteg nitrátot tartalmaz (100 grammja több, mint 250 miligrammot). A nagy mennyiségű nitrát fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a fizikai megterhelés során szükséges oxigénmennyiség csökkentésével javítja a teljesítőképességet.

Az arugula lehetséges jótékony hatásai közé a rák kialakulási esélyeinek csökkentése, a csontritkulás megelőzése, és a szervezet oxigénellátásának javítása sorolhatóak.

Spárga
A spárga nagyon gazdag élelmi rostokban, emellett pedig nagy mennyiségű B6-vitamint, cinket, kaciumot, és magnéziumot tartalmaz.

A rendszeres spárga fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, megakadályozza a vesekő kialakulását, és csökkenti a csecsemők idegcső rendellenességeinek kialakulását is.

Banán
A banán természetes módon zsír-, koleszterin-, és só mentes, azonban nagy mennyiségű káliumot tartalmaz.
A banán fogyasztása csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának veszélyét, és segíti a szív egészségének fenntartását.

Bazsalikom
A bazsalikom A-, K- és C-vitaminban gazdag, ezen túl pedig magnéziumot, vasat, káliumot és kalciumot is tartalmaz.
A bazsalikom fogyasztásával csökkentheti a szervezet gyulladásait és duzzanatait, megakadályozhatja az idősödés káros hatásait, valamint az izületi gyulladást és a gyulladásos bélproblémákat is kezelheti vele.

Cékla
A cékla napjaink legújabb szuperétele, hiszen a zöldség maga, vagy a zöldség leve is segíti a teljesítőképességet, csökkenti a vérnyomást, és javítja a szervezet vérellátását.
A cékla rengeteg folsavat és mangánt tartalmaz, emellett pedig thiamin, riboflavin, B6-vitamin, pantoténsav, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és szelén is található benne.

Kínai kel
A kinai kel a keresztesvirágú zölségek családjába tartozik, mint a fodros kel, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is.
Ezek a rengeteg tápanyagot tartalmazó zöldségek nagyon kevés kalóriát juttatnak a szerevezetbe, tehát amennyiben egészségesebben szeretne étkezni, mindenképpen szerepeljenek a keresztesvirágúak a bevásárlólistája tetején.

Brokkoli
A brokkoli nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (vízben oldodó és vízben nem oldódó rostokat is), emellett pedig C-vitamin tartalma is magas.
Emellett a zöldség A-, K-, és komplex B-vitaminokat, vasat, cinket, foszfort, és fitotápanyagokat is tartalmaz.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a brokkoli fogyasztása segíti az izületi gyulladások kialakulásának megelőzését, megvédi bőrét az UV sugarak hatásával szemben, visszafordítja a cukorbetegség okozta szívkárosodást, és csökkenti a hólyag tumorok kialakulásának kockázatát is.

Sárgadinnye
A sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a choline, a zeaxantin, és a béta-karotin, amelyek sokféle betegség ellen nyújtanak védelmet az egyszerű megfázástól kezdve egészen a rákos megbetegedésekig.

A sárgadinnye fogyasztásának jótékony hatásai közé tartozik az asztma kialakulási veszélyének csökkentése, a vérnyomás szinten tartása, az emésztés segítése, a szervezet hidratáltságának biztosítása, és a gyulladások csökkentése.

Répa
A répa remek A-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének 210%-át fedezi.
A répa fogyasztásának egészségügyi hatásai közé a tüdőrák kialakulásának megelőzése, a leukémiás sejtek elpusztítása és fejlődésük megakadályozása, és a látás javítása sorolhatóak.

Karfiol
A keresztesvirágúak családjába tartozó karfiol antioxidánsokat és fitotápanyagokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák kialakulása ellen. Ezen kívül élelmi rost tartalma, teltségérzetet biztosít, segíti a fogyást, és egészségesen tartja az emésztőrendszert. A karfiol cholin tartalma pedig elengedhetetlenül fontos a tanulás és a memória fenntartása érdekében. A fenti összetevőkön kívül a karfiol sok egyéb, fontos tápanyagot is tartalmaz.

A karfiol jótékony hatásai közé a szabadgyökök okozta mutációk kialakulásának megelőzése és a stressz csökkentése, a székrekedés kialakulásának megelőzése, és a memória működésének segítése tartoznak.

Zeller
A zeller antioxidánsokban és K-vitaminban igen gazdag zöldség.
A zeller jótékony hatásai között a vérnyomás csökkentése, a rák kialakulásának megelőzése, és az izületi fájdalmak csökkentése sorolhatóak fel.

Csicseriborsó
Az eredetileg a Mediterrán terültekről és a Közel-Keletről származó csicseriborsót garbanzo babnak is nevezik, mára az egész világon elterjedt közkedvelt étel.
Egészségügyi hatásai között a glükkózszint javítása, a cukorbetegek lipid és inzulin szintjének rendben tartása, valamint a csontok és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak fel.

Metélőhagyma
A metélőhagyma tápanyagokban gazdag étel, tehát kalóriatartalma igen alacsony, azonban sokféle egészségre jótékony hatású vitatmint, ásványi anyagot, és antioxidánst tartalmaz.
Ezek a jótékony hatások a rákmegelőzés, főképp a prosztatarák, a nyelőcsőrák, és a gyomorrák kialakulása ellen hatékony, valamint az alvási szokásokat és a hangulatot is javítja.

Csokoládé
A csokoládé antioxidánsokban gazdag. Annak ellenére, hogy könnyen elhízhatunk tőle, rengeteg jótékony egészségügyi hatása is van fogyasztásának.
A csokoládé fogyasztása csökkenti a koleszternszintet, megelőzi a kognitív képességek romlását, és csökkenti a keringési rendellenességek kialakulásának esélyeit.

Koriander
A Coriandrum sativum növényből származó fűszernövényt sokszor cilantro néven is megtalálhatja.
Több kutatással is bizonyították, hogy ha nagyobb mennyiségben fogyaszt zöld leveles növényeket, csökkenti az elhízás, a korai halál, a cukorbetegség, és a szívvelégtelenség kialakulásának kockázatát, miközben segíti a bőr és a haj egészségét, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti túlsúlyát.

Fahéj
Kutatási eredmények szerint a fahéj védlmet nyújtkat a HIV kialakulása ellen, javítja a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők glükóz és lipid szintjeit, segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében, és megállítja a multiple sclerosis káros hatásait.
Emellett a Penn State kutatói azt is felfedezték, hogy a fahéj fogyasztása csökkentheti a szervezet negatív reakcióit a magas zsírtartalmú ételek elfogyasztása után.

Kávé
A kávé az Egyesült Államok egyik legfőbb antioxidáns forrása.
A kávé fogyasztásának jótékony hatásai közé a kettes típusú cukorbetegség elleni védelem, a Parkinson-kór megelőzése, a májrák és a májelégtelenség kialakulásának megelőzése, és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak.

Káposztafélék
A keresztesvirágúak családjába tartozó leveles növény rokonai közé a leveles kel, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is sorolhatóak.
A káposzták K-vitaminban igen gazdagok, emellett pedig folsavat, tiamint, nacint, pantoténsavat, cholint, foszfort, és káliumot is tartalmaznak.

Egészségügyi hatása közé a csontok egészségének fenntartása, a rá kialakulási esélyeinek csökkentése, a cukorbetegek glükózszintjének csökkentése, és az alvási szokások és a hangulat javítása tartoznak.

Vörösáfonya
A vörösáfonya remek C- és E-vitamin, valamint élelmi rost forrás.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a vörösáfonya fogyasztása hatékonyan csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulási esélyeit, lassítja a tumorok fejlődését, megelőzi a húgycső gyulladásával vagy fertőzésével járó betegségeket, és segíti a szájüreg egészségének fenntartását is, hiszen megakadályozza, hogy a baktériumok a fogakhoz kötődjenek.

Edamame
Az edamame egy nagyon fiatal szójabab, amelyet még azelőtt leszednek, hogy a baboknak ideje lett volna megkeményedni. Hámozva vagy héjastul is kapható, friss vagy fagyasztott formában.

Az edamame jótékony egészségügyi hatásai között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a depresszió kezelése, a termékenység segítése és a csontritkulás megelőzése sorolhatóak fel.

Padlizsán
A padlizsán tojás alakjáról és erős lila színéről ismerhető fel.
Jótékony egészségügyi hatásai között a szív egészségének védelme, a megfelelő testsúly fenntartása, a vér koleszterin szintjének rendben tartása, és a rákmegelőző hatás sorolhatóak fel.

Lenmag
Az Amerikai Táplálkozásügyi Szövetség munkatársai szerint a lenmag “remek forrása annak a két zsírsavnak, amelyek elengedhetetlenek az emberi egészség fenntartása érdekében, ezek a linolénsav és az alfa-linolénsav. Emellett remek élelmi rost és vitamin, valamint ásványi anyag forrás."

Egészségyügyi hatásai igen széleskörűek, csökkenti a koleszterin szintet, védelmet nyújt a rákos megbetegedések kialakulása ellen, megelőzi a hőhullámok kialakulását, és javítja a szervezet vércukor szintjét.

Fokhagyma
A fokhagymát a szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében sokan előszeretettel fogyasztják.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a fokhagyma nagyon erős antibiotikus hatású zöldség, segíti a szív véelmét az érrendszeri műtétek és egy szívroham bekövetkezése után, csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Gyömbér
A gyömbér olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a savközömbösítő, hashajtó, és puffadáscsökkentő gyógyszerek egyik alapanyagaként is szoktak használni.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a gyömbér csökkentheti a bél gyulladását, megszünteti a testmozgás okozta izomfájdalmakat, elmulasztja a kemoterápia okozta hányingert, és csökkentheti a menstruáció okozta fájdalom erősségét is.

Szőlő
A szőlőt szállíthatósága, anyaga, íze, és sokfélesége teszi a világ egyik leginkább kedvelt csipegetnivalójává.
Kutatások a szőlő fogyasztását a rák kialakulásának megelőzésével, a szívelégtelenség veszélyének csökkentésével, a magas vérnyomás csökkentésével, a székrekedés megszünetetésével, valamint az elhízás és a korai halál veszélyének csökkentésével hozták összefüggésbe.

Grépfrút
A grépfrút kalóriákban szegény, azonban tápanyagokban gazdag gyümölcs. Fogyasztásával segítheti bőre megtisztulását és egészségének visszaállítását, sokféle betegség kialakulási esélyeinek csökkenését, és a felesleges kilók leadását. Könnyedén hozzáadható a napi étrendhez egy egészségesebb, sokszínűbb étrend követése érdekében.
A grépfrút jótékony hatásai között a fogyás segítése, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a szív egészségének fenntartása, és a szabadgyökök elleni küzdelem sorolhatóak fel.

Zöldtea
A zöldtea a világ egyik legegészségesebb itala, amely a teák közül a legtöbb antioxidánst tartalmazza.
A zöldtea fogyasztása csökkenti a stroke bekövetkezési esélyeit, és segíti a prosztatarák elleni harcot.

Méz
A méz vírusölő és antibakteriális hatású étel.
Kutatásokkal kimutatható, hogy a méz fogyasztása segítheti a gastrooesophagealis reflux betegség kialakuulásának megelőzését, csökkentheti a bakteriális fertőzés okozta hasmenés időtartamát, segíti az égési sérülések gyógyítását, csökkenti a szezonális allergiák tüneteinek súlyosságát, és küzd a gyulladásos betegségek ellen is.

Kelkáposzta
A kelkáposzta remek K-, A- és C-vitamin forrás, valamint béta-karotint és kalciumot is tartalmaz.
Egészségügyi hatásai között a rák kialakulási veszélyeinek csökkentése, a koronaér renndellenességek kialakulási esélyeinek minimalizálása, és a koleszterinszint csökkentése sorolhatóak fel.

Kiwi
A kiwi magas tápanyagtartalmú, azonban alacsony kalóriatartalmú gyümölcs. Grammonkénti C-vitamin tartalma magasabb, mint a legtöbb gyümölcsnek.
A kiwi fogyasztásával segítheti bőre egészségének fenntartását, valamint csökkentheti a vérnyomását, valamint a szívrendellenesség és a stroke bekövetkezésének esélyeit is minimalizálhatja.

Mangó
A mangó a csonthéjas növények családjába tartozik, amelyekre jellemző, hogy puha külső rétegük egy magot rejt. A mangó rokonai közé tartozik az olívabogyó, a datolya, és a kókusz is.

Több kutatással is kimutatták, hogy a mangó és a hozzá hasonló gyümölcsök fogyasztása csökkenti az elhízás és a korai halál bekövetkezésének kockázatát, valamint csökkenti a cukorbetegség és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyeit is. Emellett segíti a bőr és a haj egészségének fenntartását, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti testsúlyát.

Tej
A tejtermékek a legjobb kalciumforrás. A kalciumnak rengeteg szerepe van szervezete egészségének fenntartásában, a legfőbb azonban a csontok és fogak felődésének segítése és egészségének fenntartása. Emellett a vérrög képződés ellen is sokat tesz, és segíti a gyorsabb sebgyógyulást is, szinten tartja a vérnyomást, és segíti a megfelelő izomösszehúzódást, így a szív megfelelő működésében is szerepet játszik.

A tej emellett magnéziummal, foszforral, A-, B6- és B12-vitaminnal, valamint riboflavinnal látja el szervezetét.

A tej egészségügyi hatásai között a csontok és a szív egészségének fenntartása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a D-vitamin szint növelése is szerepel. A D-vitamin hiánya depressziót, króniukus fáradtságot, és premenstruációs szindrómát okozhat.

Tejpótló szerek
Több oka lehet annak, hogy a tehéntej helyett mást fogyasztana, amelyek főképp allergiának, laktóz intoleranciának, vagy vegán étrendnek tudhatóak be.

A vegán étrend szerint nem fogyaszthat semmi olyan terméket, amelyek állati eredetűek, tehát tejet, sajtot, tojást, és mézet sem. Sokan azért hagyják el a tejet, hogy ne juttassanak szervezetükbe a tejben néha megtalálható hormonokat és antibiotikumokat, bőrtisztító kúrát folytatnak, vagy a közkedvelté vált paleo étrendet követik.

A szója izoflavonjai megelőzhetik a szívelégtelenség kialakulását, napi legalább 10 mg elfogyasztásával pedig 25%-kal csökken a mellrák újra kialakulásának esélye. A megnövelt szójafogyasztás a menopauza közelében álló nők számára lehet jótékony hatású.

Menta
A mentafélék családja 15-20 különféle növényt foglal magába, köztük a borsmentát és a fodormentát is. A menta olajat gyakran használják fogkrémekben, rágógumikban, cukorkákban, és szépségápolási szerekben, a friss vagy szárított menta levelet pedig teákban és ételekben tudja felhasználni.

A menta az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel, amely az allergiákra, megfázásra, emésztési gondokra, irritábilis bélszindrómára, és a bőr egészségére is jótékony hatással van.

Gomba
A gombaféléket a zöldségek közé szokták sorolni, azonban mégsem növények, ennek ellenére rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak.
Jótékony egészségügyi hatásai közé a rákos sejtek növekedésének és terjedésének megakadályozása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a gyulladásra adott immunreakció javítása sorolhatóak.

Zab
A zab nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükán nevű élelmi rostot, amely az egészségtelen koleszterinszint csökkentését segíti.
Zab fogyasztásával csökkentheti a koronaér betegség és a végbélrák kialakulási veszélyeit, valamint csökkenti a vérnyomást is.

Olajos halak
Az olajos halak, mint a lazac vagy a makréla is, remek omega-3 zsírsav és tiszta fehérje források.
Ha rendszeresen eszik olajos halakat, csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulásának és a reumás izületi gyulladás kialakulásának veszélyeit, javíthatja memóriáját, megvédheti látását, és megakadályozhatja a száj- és a bőrrák kialakulásának esélyeit. Amennyiben csecsemőjével etet olajos halakat, segítheti az érzékszervei, kognitív folyamatai, és motoros képességei megfelelő fejlődését.

Olívaolaj
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, kisebb eséllyel vannak kitéve a keringési rendellenességeknek, így a magas vérnyomásnak, a stroke-nak, a magas vérkoleszterin szintnek, és a magas triglicerid szintnek is.
Emellett az olívaolaj fogyasztása segítheti a gyulladások, vérerek, trombózis, és a szénhidrát anyagcserefolyamatok gyógyítását is.

Hagymafélék
A hagymaféléket rengeteg méretben, alakban, színben, és ízben megtalálhatja. A leggyakrabban a vörös, a sárga, és a fehérhagyma találhatóak meg az üzletekben. Íze a lédús édestől az erős, szúrós ízűig terjedhet, ezt leggyakrabban az határozza meg, mikor szedték le és mikor fogyasztják el. Évente hozzávetőlegesen ötven milliárd kiló hagymát szednek le világszerte.

A hagyma fogyasztása csökkenti többféle rákos megbetegedés kialakulási esélyeit, javítja a hangulatot, és megőrzi bőre és haja egészségét.

Narancs
A narancsok több, mint 170 különféle fitotápanyagot, és több, mint 60-féle flavonoidot tartalmaznak, amelyek közül rengeteg gyulladáscsökkent és antioxidáns hatással rendelkezik.
A narancsok emellett thiamint, riboflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, foszfort, magnéziumot, mangánt, szeléniumot, és rezet is tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően (a napi szükséglet kétszerese) a narancs az immunrendszert is erősíti.

Oregano
Az oregano K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag fűszernövény.
Kutatásokkal bizonyították, hogy az oregano antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású, valamint az oreganoban található anyagok segíthetik a mellrákos megbetegedések terjedésének lassítását.

Papaya
A papaya trópusi éghajlaton termő gyümölcs.
Fogyasztásának jótékony hatásai közé a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rák kialakulási esélyeinek csökkenése, az emésztés javítása, a vér glükózszintjének javítása cukorbetegek körében, a vérnyomás csökkentése, és a sebgyógyulás gyorsítása tartoznak.

Barack
Az Észak-nyugat Kínából származó pihés gyümölcs a csonthéjasok családjába tartozik, csakúgy, mint a cseresznye, a sárgabarack, a szilva, vagy a nektarin.
Egy közepes méretű barack a napi beviteli érték több, mint 2%-át fedezi E- és K-vitaminból, niacinból, vasból, cholinból, káliumból, magnéziumból, foszforból, mangánból, cinkből, és rézből. Kimutatások szerint a túlsúllyal kapcsolatos betegségek gyógyítója, mint a cukorbetegség, az anyagcsere szindróma, és a keringési rendellenességek.

Borsmenta
A borsmentát sokféle hagyományos vagy népi orvoslás alkalmazza többféle betegség kezelésére, annak nyugtató hatásai miatt.
A borsmenta jótékony hatásai között az irritábilis bélszindróma tüneteinek kezelése, a bőrirritációk és bőrviszketés kezelése, és a fejfájás kialakulásának megelőzése sorolhatóak fel.

Ananász
Az ananász fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a thiamin, a riboflavin, a B6-vitamin, a folsav, a pantoténsav, a magnézium, a mangán, és a kálium. Ezen kívül antioxidánsokat és polifenolokat is tartalmaz, mint a béta-karotin.
A friss ananász a bromelain nevű enzim egyetlen forrása, amelyet ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás csökkentésére, a tumorok növekedésének megakadályozására, és plasztikai műtétek utáni felépülés gyorsítására alkalmazható.

Burgonya
A paradicsommal és a padlizsánnal közös, a burgonyafélék családjába tartozó növény családjának néhány tagja akár mérgező is lehet. Napjainkban a burgonya a legolcsóbb és egész évben bárhol kapható növény.
Egészségügyi hatásai közé a csont felépítésének fenntartása, a szív egészségének védelme, a krónikus gyulladások visszaszorítása, és a székrekedés megelőzése tartoznak.

Sütőtök
A sütőtök hihetetlenül gazdag tápanyagokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban, azonban kalóriatartalma igen alacsony. Sokféle kreatív módon vezetheti be a sütőtököt étrendjébe, desszertként, levesként, egy saláta részeként, előételként, vagy akár vajat helyettesítve.

Quinoa
Tápanyagtartalma szempontjából a quinoa a teljes kiőrlésűek közé tartozik, tehát a gabonát teljes egészében, bármilyen része eltávolítása nélkül használják fel. Ezzel szemben az őrölt vagy finomított alapanyagokból készült termékeket, mint a fehér liszt, a fehér rizs, vagy a fehér tészta, könnyebb és puhább állaguk érdekében nem teljes kiőrlésű gabonákból készítik.
Napi 2-3 adagnak megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű termék fogyasztásával csökkentheti a keringési rendellenességek, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a bélrák, és az elhízás kialakulási esélyeit. Több kutatással kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztási mennyiségének növelésével csökken az öt felsorolt betegség veszélye.

Rozmaring
A rozmaring erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket tartalmaz.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a rozmaring fogyasztása gyógyíthatja a gyomorproblémákat, segíti a memóriát és a koncentrálóképességet, megvédi az idegrendszert, és védelmet nyújt a makula degeneráció ellen is.

Zsálya
Antioxidánsokban (apigenin, diosmetin, és luteolin), valamint fontos tápanyagokban (mint a K-vitamin) gazdag.
Kutatások szerint a zsálya fogyasztása javítja a memóriát és az információfeldolgozást az enyhe Alzheimer-kórban szenvedők körében, valamint a kettes típusú cukorbetegeknél segíti a koleszterinszint és a triglicerid szint csökkentését.

Fodormenta
Nagy mennyiségű vitamint, antioxidánst, és egyéb alapvető tápanyagot tartalmaz.
Antioxidáns és gombaölő tulajdonságú, csökkenti a hányingert és az egyéb emésztőrendszeri problémákat, valamint gyógyítja a hirutizmust (abnormális szőrnövekedés).

Spenót
A természetes módon fogyasztható legjobb magnézium és kalcium forrás.
A spenót egészségügyi hatásai között a cukorbetegség kezelése, a rák kialakulásának megelőzése, az asztma kialakulási veszélyeinek csökkentése, a vérnyomás csökkentése, és a csontok egészségi állapotának javítása is felsorolhatóak.

Eper
Az eper a világ egyik legkedveltebb, legfrissítőbb és legegészségesebb étele. Rengeteg, egészségére jó hatású vitamint és antioxidánst tartalmaz.
Jótékony egészségügyi hatásai közé a szívelégtelenség, a stroke, a rákos megbetegedések, a vérnyomásproblémák, a székrekedés, az allergiák, a cukorbetegség, és a depresszió kialakulási veszélyeinek csökkentése tartoznak.

Édesburgonya
Az édesburgonya rengeteg tápanyaggal látja el szervezetét. Egy közepes méretű édesburgonya napi A-vitamin szükségletének 400%-át tartalmazza, ráadásul rengeteg élelmi rostot és káliumot is bevisz szervezetébe.

Az édesburgonya jótékony hatásai közé a prosztatarák kialakulási veszélyének csökkentése, a termékenység segítése, az immunrendszer erősítése, és a szem egészségének segítése tartoznak.

Kakukkfű
A kakukkfűből készült szerek sokkal hatékonyabbak lehetnek bőre tisztításában, mint a gyógyszertárban kapható pattanás elleni arctisztító krémek, derült ki az angliai Leeds Metropolitan Egyetemen végzett kutatásból.

A kakukkfű fogyasztása emellett gyógyítja a magas vérnyomást, megvédi szervezetét az ételek okozta bakteriális fertőzésektől, és elősegít a mellrákos megbetegedések sejthalálát.

Tofu
A tofut szójababból hozzák létre, természetesen gluténmentes, alacsony kalóriatartalmú, koleszterint nem tartalmazó étel, amely fehérjében, vasban, és kalciumban gazdag.

A benne található izoflavinok (fitoösztrogén nevű összetevők) segítik a csontritkulás csökkentését, a kalcium és magnézium pedig segítik a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentését, a vércukorszint rendben tartását, és a migrénes fejfájás megszüntetését.

Paradicsom
A paradicsomot sokszor “funkcionális ételnek" nevezik, mivel nem csak alapvető tápanyagokat tartalmaz, hanem krónikus megbetegedéseket is gyógyít, valamint egyéb jótékony hatásai is ismertek a benne található likopin nevű fitokemikáliának köszönhetően.
A paradicsom rengeteg A- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Emellett sokféle egészségre jótékony hatású tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, mint a likopin, a cholin, a béta-karotin, és a lutein.
A zöldségek és gyümölcsök, így a paradicsom fogyasztásának jótékony hatásai számottevőek. Minél többet fogyaszt ezekből az ételekből, annál kisebb a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.

Görögdinnye
A görögdinnye thiamint, robiflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, mangánt, szelént, cholint, likopint, és betaint tartalmaz. Felmérések szerint a görögdinnye több likopint tartalmaz, mint bármely egyéb gyümölcs vagy zöldség.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A lábizom görcseinek gyógyítása
  2015-09-07 09:08:03, hétfő
 
  A görcsöket általában a hirtelen izom összehúzódások okozzák, azonban akkor is tapasztalhatja a problémát, ha szervezete dehidratált, vagy ha megterhelő testedzést folytat. Mindkét esetben az elektrolitok vagy az ásványi anyagok nem megfelelő szintje áll a probléma hátterében.

A lábizom görcseinek gyógyítása
Amennyiben a görcsök testmozgás során vagy után jelentkeznek, lehetséges, hogy szervezete dehidratált. Próbáljon több vizet inni napközben és a testmozgás során is. Emellett figyeljen oda a megfelelő bemelegítő és levezető gyakorlatokra és a nyújtásra is.

Gyógyító ételek
Amennyiben a görcsök gyakran, és főképp éjszaka jelentkeznek, azt valószínűleg a nem megfelelő elektrolit szint okozza.

Az alacsony káliumszint például könnyedén okozhat izomgörcsöket. Az almaecet káliumban gazdag, az alábbi itallal pedig gyorsan kezelheti a kellemetlen görcsöket:
Keverjen el egy pohár meleg vízben két teáskanálnyi almaecetet és egy teáskanálnyi mézet, majd igya meg.

Amennyiben ez az ital segített a görcsök megszüntetésében, növelje meg káliumbevitelét az alábbi ételek fogyasztásával:
Alma, banán, szárított gyümölcsök, avokádó, gomba, joghurt, kefir, spenót, paradicsom, héjában sült burgonya, sárgadinnye.
A kálium a nátriummal együtt kontrollálja a folyadékok egyensúlyát szervezetében, ennek sikeréhez azonban megfelelő arányban kell lenniük egymáshoz képest. Amennyiben túlzott mennyiségű nátriumot fogyaszt, igyekezzen kevesebb sót használni, és amennyiben sót használ, akkor is jó minőségű, például himalájai tengeri sót használjon. Ezzel együtt pedig fogyasszon többet a magas káliumtartalmú ételekből, és igyon elegendő vizet.

A kalcium és a magnézium bevitelének növelése is segíthet az izomgörcsök elmulasztásában. A nyers csokoládé (vagy nyers kakaó) mindkét ásványi anyagból nagy mennyiséget tartalmaz. Fogyasszon több zöldséget, főképp a zöld leveles fajtákból, mint a brokkoli vagy a kelkáposzta. A mandula is nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot és magnéziumot is. A megfelelő mennyiségű ásványi anyag bevitelének egyik legegyszerűbb módja egy reggeli smoothie elfogyasztása, amelyet mandulatejjel, zöld leveles zöldségekkel, és nyers kakaóporral is készíthet.

Egyéb, magas kalciumtartalmú ételek az alábbiak:
Lazac, szardínia, zöldbab, retek.

Ha magnéziumbevitelét szeretné növelni, fogyassza az alábbiakat:
Nyers csokoládé vagy nyers kakaó, olajos magvak, melasz, spenót, héjában sült burgonya, banán, gabonacsíra, a tenger gyümölcsei.

Fontos tudnia a kalciumról:
Kerülje a kalcium tartamú étrend-kiegészítőket, mivel azok segíthetik a korai öregedést. Nem bizonyítható tudományos kutatásokkal, hogy a kalcium bevitele valóban csökkenti a csontritkulás kockázatát. Fogyasszon inkább kalcium tartalmú ételeket, mint például a tejtermékek, és igyekezzen természetes módon egészséges maradni.

Kezelés gyógytornával
Az akupresszúra vagy a masszázs segítheti a jelentkező görcs tüneteinek csillapítását. Üljön le és a görcsölő lábat húzza fel egészen a mellkasához, majd találja meg a vádlija hátulján található akupresszúrás pontot, térde és bokája között félúton, a vádli izmának kitüremkedése legalján található. Nyomja meg és tartsa nyomva egy percig, vagy amíg azt nem érzékeli, hogy a görcs csökkenni kezd. Ne felejtsen el közben mély lélegzeteket venni.

Tenyerével finoman masszírozhatja is vádliját, hosszú, elnyújtott mozdulatokkal, bokájától felfelé haladva.
Forrás:dr tihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A nagy út titka...
  2015-09-07 08:55:53, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 592 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3207
  • e Hét: 9563
  • e Hónap: 23312
  • e Év: 228013
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.