Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
A Da Vinci kód megfejtése 62.
  2015-01-29 19:37:18, csütörtök
 
  A toborzás
A toborzási módszerek agresszívek és alattomosak. Ha egy potenciális tag előszeretettel végez valamilyen tevékenységet, akkor az Opus Dei szervez egy a kérdéses tevékenység köré összpontosuló hétvégét, hogy a ,,testvérekhez" való csatlakozásra biztassa az illetőt. Az UNIV, az Opus Dei által fenntartott tanulócsoport néha utazásokat szervez az Opus Dei római székházához, melyek során kiemelt nyomást gyakorolnak a kiszemelt tagjelöltekre.
A tagokat arra biztatják, hogy alakítsanak ki maguk körül tizenöt-húsz fős baráti társaságokat, melyek tagjai szóba jöhető jelöltek legyenek. A tagoknak részletes statisztikai jelentéseket kell benyújtaniuk a baráti társaságok beszervezésének menetéről. A leginkább megcélzott társadalmi csoport az egyedülálló, intelligens, vonzó katolikusoké. Ők ugyanis nemcsak a legalkalmasabbak arra, hogy új tagokat vonzzanak, hanem valószínűleg több pénzt is tudnak szerezni az Opus Dei kincstára számára, mint a többi jelölt. (A Da Vinci-kód olvasói bizonyára egyetértenek azzal, hogy a Silas-féle alakoknak nem lehet erős oldala a toborzás.) A toborzásban részt vesznek az egyetemeken és egyéb ifjúsági szervezetekben tevékenykedő ,,frontcsapatok" is. Az Opus Dei tagjai gyakran nem árulják el, hogy a szervezethez tartoznak. Különböző kényszerítő taktikákat alkalmaznak a ,,megállapodás nyélbe ütésére". A potenciális jelöltekkel elhitetik, hogy életük válságban van, és ha nem csatlakoznak, elveszítik Isten kegyelmét.

A tagok élete
A csatlakozás után a rendes tagokat erkölcsi zsarolással veszik rá, hogy mindent megtegyenek, amit az általuk is elfogadott ,,Opus Dei szellemiség"-re való állandó emlékeztetés kíséretében mondanak nekik. Ettől kezdve nem urai többé saját életüknek. Folyamatosan szajkózzák nekik az ,,Isten előtti gyermeki lét" eszméjét, így minden döntést átengednek az Opus Deinek, ahogy a gyermekek is a szüleikre hagyják a döntések felelősségét. Ez különösen az ,,örök áldozat" személyiségtípusra igaz, amilyen Silas is A Da Vinci-kódban.
A rendes tagok általában egyetemisták vagy fiatal munkavállalók. A városok előkelő negyedeiben kapnak szállást. Ezeket a központokat egy igazgató, egy igazgatóhelyettes és egy titkár irányítja.
A rendes tagok a következő mindennapi életre számíthatnak:

- Szüzességi fogadalmat tesznek és ,,testületi önsanyargatást" gyakorolnak, amire hamarosan részletesebben is kitérünk.

- Ahogy a játszótéri erős fiúk elveszik a kisebbek és gyengébbek zsebpénzét, úgy az Opus Dei is megköveteli tagjaitól, hogy átadják jövedelmüket. A tagoknak ezután kérelmezniük kell, hogy egy részét visszakapják személyes szükségleteikre, de részletesen le kell írniuk, mire kívánják fordítani a pénzt. Általában nem engedélyezik, hogy saját maguk kezeljék a bankszámlájukat. Semmilyen feljegyzés nem készül arról, hogy az Opus Dei hogyan és mire költi el a tagoktól ily módon beszedett összegeket.

- A ,,külvilággal" folytatott levelezést titokban ellenőrzik.

- Mindenféle szórakozást szigorúan ellenőriznek és cenzúráznak, legyen az magánjellegű vagy közösségi. A tagok csak felügyelettel nézhetnek televíziót. A könyveket jóvá kell hagyatni az igazgatóval, s általában csak azokat engedélyezik, amiket az alapító, egy Opus Dei-tag, vagy egy II. vatikáni zsinat előtti író írt. ,,Az Út", A Da Vinci-kódban is említett, 999 cikkelyből álló spirituális könyv 339. cikkelyében Josemaría Escrivá ezt írja: ,,Ne vásárolj könyvet egy tapasztalt keresztény útmutatása nélkül. Oly könnyű valami haszontalant vagy félrevezetőt venni. Az emberek gyakran azt hiszik, hogy egy könyvet tartanak a kezükben... pedig csak egy marék sarat."

- Az Opus Dei házából való távozáshoz minden alkalommal engedélyt kell kérni az igazgatótól.

- A tagoknak hetente gyónniuk kell, lehetőleg csak az Opus Dei papjai előtt. Nemcsak a szokásos bűnöket kell meggyónniuk, hanem minden kételyt is, ami az Opus Dei kapcsán felmerül bennük. Ha nem teszik, akkor - ahogy az Opus Dei magával ragadó költőiséggel kifejezi - ,,a némaság ördöge elragadja a lelküket".

- A tagok kapcsolattartását családjaikkal nem támogatják, azon az alapon, hogy ,,nem fogják megérteni". A tagoknak meg kell semmisíteniük a régi családi fényképeiket. Előírják nekik, hogy mit közölhetnek a rokonaiknak küldött levelekben, és mit mondhatnak nekik a telefonban. A telefonhívások után kifaggatják őket az elhangzottakról. A szülők néha hónapokig, sőt évekig nem tudják, hogy gyermekük tag lett. Hasonlóan nehéz fenntartani azokat a barátságokat, melyek nem potenciális jelöltekhez fűződnek. A kinti világban élt egyéni élettel való kapcsolat így egyre távolabbivá válik, végül pedig teljesen elhalványul.

- Minden tagnak meg kell tanulnia latinul és spanyolul. A spanyol az alapító anyanyelve, latinul pedig az Opus Dei imáit recitálják.

A tagok bármikor kiléphetnek, de az Opus Dei által alkalmazott pszichológiai eszközök általában gondoskodnak arról, hogy ez ne történhessen meg. Azt mondják a tagoknak, hogy ha kilépnek, akkor soha nem lesz kielégítő az életük, és lehet, hogy az alkalmazott agymosás után ez igaz is. Kétséges, hogy Josemaría Escrivá elviselte volna, ha ennyire korlátozzák életét - római palotájában 24 kápolna volt. Az Opus Dei jelenlegi prelátusa, Javier Echevarría püspök (nem összetévesztendő A Da Vinci-kódban szereplő, kitalált Manuel Aringarosával) 1932. június 14-én született Madridban.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
A Da Vinci kód megfejtése 61.
  2015-01-27 19:53:53, kedd
 
  Kilencedik fejezet

Opus Dei

A Da Vinci-kód krimiként és kalandregényként kénytelen ,,mi" vs. ,,ők" felállásban bemutatni a jót és a rosszat. Emiatt könnyen azt hihetjük, hogy a Sion-rendet és tagjainak azon jogát kell támogatnunk, hogy megvédjék ,,titkukat". Ezt ellensúlyozandó kerül bemutatásra az Opus Dei, az állítólag fanatikus és mesésen gazdag római katolikus szekta, ami agymosott robotokkal végezteti el a piszkos munkát.

Ha felkeressük az Opus Dei honlapját (www.opusdei.org), az elvégzett jótétemények gondolatától szélesen mosolygó papokat láthatunk rajta. Megbocsátható, ha azt hisszük, hogy valamiféle kibertéri hittanórára csöppentünk be, aminek semmi köze a Brown által bemutatott ködös szervezethez. Az Opus Dei latinul azt jelenti, hogy ,,Isten műve", a szervezet jelmondata pedig az, hogy ,,Találd meg Istent a munkában és a mindennapi életben". Az Opus Dei irányítja a Vatikáni Rádiót, és hatalmas földeket és ipari létesítményeket birtokolta a nyugati világban.
Az Opus Dei teljes címe a ,,Szent Kereszt és Opus Dei prelátussága". 1928-ban alapították Spanyolországban, ahol még ma is erős. Számos agresszív vallási rend származik Spanyolországból, például a dominikánusok és a jezsuiták, talán a fasizmus elleni hosszú küzdelme és terjeszkedésének természetes földrajzi akadályaként betöltött szerepe miatt.
Noha hivatalosan a katolikus egyház része, az Opus Dei magán viseli a szekták számos jegyét. A spanyol hadsereg számos magas rangú vezetőjéről úgy tartják, hogy az Opus Dei tagja. Kétségtelen, hogy otthon érezhetik magukat a brutális hatékonysággal működtetett szervezetben, melyben senki sem pótolhatatlan és a parancsokat kérdések nélkül kell végrehajtani. Spanyolországban az Opus Dei mindig is az egyetemekről kikerülő legintelligensebb embereket igyekezett beszervezni. Az Opus Deit a körülötte kialakult homályos légkörnek köszönhetően gyakran a ,,szent maffiá"-nak is nevezik.
Az egyházi tevékenységében tapasztalható szabálytalanságokat övező viták és a több ezer sértett tanúvallomásai ellenére az Opus Dei alapítóját, Msgr. Josemaría Escrivá de Balaugert 2002. október 6-án a valaha volt legrövidebb várakozási idő után szentté avatták - 1975-ben halt meg. Ez arra utal, hogy a jelenlegi pápa, II. János Pál vagy az Opus Dei támogatója, vagy nincs tisztában a szervezet valódi természetével. Josemaría Escrivá de Balauger életrajzai nyilvánvalóvá teszik, hogy közel sem volt könnyű ember. Heves dühkitörések jellemezték, és senkit sem tűrt meg maga körül, ha akár csak a leghalványabb gyanú felmerült azzal kapcsolatban, hogy az illető szemben áll az Opus Deivel - s ez alól XXIII. János és VI. Pál pápa sem volt kivétel. Olyan vélemények is napvilágot láttak, hogy boldoggá avatása az egyházrendszert tönkreteheti.
Noha a tagok egy része kétségkívül jó természetű és jó szándékú, vitathatatlan, hogy az Opus Dei a kritikusai által ijesztőnek tartott módon uralkodik tagjai élete fölött.
A világon 80 000-re becsülik a tagok számát, beleértve a laikusokat és a papokat is. Az Opus Dei ,,rendes" tagjai szüzességi fogadalmat tesznek és az Opus Dei házaiban élnek. Anélkül kötelezik el magukat az ,,Opus Dei szellemisége" mellett, hogy tisztában lennének ennek következményeivel.
Nem kell katolikusnak és férfinak lenni ahhoz, hogy valaki csatlakozhasson a szervezethez. A szegény, vidéki, műveletlen régióból nőket is toboroznak a rendes tagok szolgálatára, s nekik is szüzességi fogadalmat kell tenniük. A nők felelnek az Opus Dei-házak rendjéért, s kétségtelenül hálásak azért, hogy nemrégiben engedélyt kaptak a nadrágviselésre. A nem katolikusok együttműködőként csatlakozhatnak. Ez azt jelenti, hogy a középkori bűnbocsánat-cédulákhoz hasonló isteni kegyelemért cserébe komoly összegeket fizetnek az Opus Deinek.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
Tarkabarka orchidea
  2015-01-26 20:53:47, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód megfejtése 60.
  2015-01-26 20:50:11, hétfő
 
  Az egyik gnosztikus evangélium, Fülöp evangéliuma, amit a keresztény egyház betiltott és amit A Da Vinci-kód Sir Leigh Teabingje (kinek neve játék a Szent vér, szent Grál íróinak, Leighnek és Baigent-nek a neveivel - a Teabing természetesen anagramma) ,,mindig jó kiindulási pont"-nak tart, megörökíti Mária Magdolna és Jézus vonzalmát. Ahogy Dan Brown írja:

Krisztus társa pedig Mária Magdolna. Az Úr jobban szerette Máriát az összes tanítványánál, és sokszor megcsókolta a száját. A többi asszony látta, hogy mennyire szereti Máriát, és azt mondták neki: Miért szereted őt jobban mindnyájunknál? A Megváltó pedig így válaszolt nekik: Miért nem szeretlek titeket úgy, mint őt?... A házasság misztériuma nagy misztérium, hiszen nélküle nem létezne a világ. A világ léte az embertől függ, az ember léte pedig a házasságtól.

A szájon csókolás szokása kizárólag a házasok számára volt fenntartva. Amit Brown nem említ meg, az az, hogy Tamás evangéliumában amikor Péter azt mondja, hogy ,,a nők nem méltók az életre", Jézus így felel: ,,Én magam vezetem őt, hogy férfivá tegyem... Mert minden asszony, aki férfivá teszi magát, bejut a mennyek országába".
Az egyház mindent megtett, hogy elnyomja a Krisztus házasságával kapcsolatos információkat. 1958-ban Jeruzsálem közelében, egy kolostorban Morton Smith, a Columbia Egyetem ókortörténész professzora rábukkant Konstantinápoly ökumenikus pátriárkájának egyik kéziratára.
A professzor egy Alexandriai Kelemen püspök által (i. sz. 150-215) Theodore nevű kollégájának írt levelére bukkant egy Antiochiai Szent Ignác műveit tartalmazó könyvben. A levélben szerepelt Márk evangéliumának egy korábban ismeretlen része. Alexandriai Kelemen azt írta, hogy ezt a részt ki kell hagyni az evangéliumból, mert nem egyezik az egyház tanításaival. Márk evangéliumának jelentősége abban rejlik, hogy az került először lejegyzésre, s így a többi evangélium alapjául szolgált!
A kihagyásra javasolt részben Lázár, akit Krisztus feltámasztott halottaiból, kikiált sírjából, jelezve, hogy nem volt halott, amikor Jézus meglátta. Lázárt valójában kiközösítették, ezt tartották a korabeli zsidók egyenértékűnek a halállal. A kiközösítés négy nap alatt vált teljessé. A harmadik napon Márta és Mária üzent Jézusnak, hogy Lázár el fogja veszíteni a lelkét az örök kárhozatban. Jézus azért ment oda, hogy segítsen rajta, bár elméletileg nem állt hatalmában ezt tenni. Emellett a kihagyásra javasolt rész nem említi a feltámasztást, és azzal végződik, hogy a nők kiszaladnak az üres barlangból. Mk 16 utolsó szakaszát később fűzték a szöveghez a ma ismert formában.
Amikor János leírja Jézus megérkezését abba a házba, melyben Márta és Mária élt, azt a benyomást kelti, mintha Mária vonakodott volna kilépni a házból. Ugyanakkor a Márk evangéliumából kihagyott rész leírja, hogy Mária Mártával együtt kiment a házból, hogy üdvözölje Jézust, de a tanítványok azt mondták neki, hogy menjen vissza be. Ennek az volt az oka, hogy Jézus feleségeként csak férje engedélyével léphetett ki a házból.
A római katolikusok szerint Szent Péter alapította a katolikus egyházat. A Péter név a görög ,,petrosz", kőszikla szóból származik. Ezt a nevet Krisztus adta neki. Péter nőgyűlölő, vagy ahogy Dan Brown mondaná, ,,szexista" hírében állt, s ha ez igaz, akkor érthető, hogy az általa alapított egyház miért nézte le történelme során mindvégig a nőket. Ugyanakkor ha elhisszük, hogy Mária Magdolna nemcsak ahhoz volt elég jó, hogy Jézus leghűségesebb tanítványa legyen, hanem ahhoz is, hogy a felesége, akkor fel kell tennünk magunkban például azt a kérdést, hogy miért nem lehetnek a nők papok a római katolikus egyházban. Mi több, meg kell kérdeznünk, hogy miért nem ismeri el az egyház Krisztus házasságát? A bizonyítékok ismeretében csak arra a következtetésre juthatunk, amire Dan Brown is Sir Leigh Teabing révén: a keresztény egyház akart lenni az egyetlen hajó, melyen az emberiség elérhette az istenséget és bebocsátást nyerhetett a mennyei királyságba.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
A Da Vinci kód megfejtése 59.
  2015-01-25 13:56:33, vasárnap
 
  Nyolcadik fejezet

Nős volt Jézus?

A Da Vinci-kódban felvetett kérdések közül az az egyik legnagyobb jelentőségű, hogy Jézus Krisztus nős volt-e vagy sem. Esetleges házassága alkotja az egész Meroving-elmélet alapját, tehát mindenképpen állást kell foglalnunk a kérdésben.

Amint azt Dan Brown kijelentette az ABC News Primetime Monday című műsorában, a Biblia sehol sem állítja, hogy Mária Magdolna prostituált lett volna. A zavart az okozza, hogy neve közvetlenül egy prostituált története után kerül említésre. A történet akkor vált hivatalossá, amikor 591-ben Nagy Szent Gergely pápa húsvéti szentbeszédében kijelentette, hogy Mária Magdolna és a prostituált egy és ugyanazon személy. Ezt a tévedést 1969-ben javította ki a Vatikán. Nagy Szent Gergely azt is kijelentette, hogy Betániai Mária és Mária Magdolna ugyanaz a személy.
A Biblia nem utal rá sehol, hogy Jézus nős lett volna. Ugyanakkor szinte biztosan leszögezte volna, hogy nem az, ha ez lett volna a helyzet. Egy apa számára ugyanúgy kötelesség volt megházasítania fiát egy bizonyos kor elérése után, mint körülmetéltetni születése után. Emellett a dávidi trón örököseit törvény kötelezte arra, hogy megházasodjanak.
A dinasztikus házasságokat, amilyenben Jézusnak is részt kellett vennie, szabályozó törvények nagymértékben eltértek azoktól, amiket a hétköznapi zsidók követtek. Szexuális kapcsolatra csak utódok nemzése céljából kerülhetett sor. Az egész házasság-szex szokásrendszert szigorú szabályok vették körül. Laurence Gardner részletesen tárgyalja a kérdést A Szent Grál vérvonala című könyvében. A jegyesség három hónapig tartott, majd szeptemberben sor került az első házasságkötésre és a felkenésre. Ez jelezte a menyegzői szakasz kezdetét. Mindazonáltal szexuális kapcsolatra csak ugyanazon év decemberében kerülhetett sor. Ezzel biztosították, hogy a megfoganó gyermek a következő év szeptemberében, az engesztelés hónapjában szülessen meg. Ha a kapcsolat megfogant, a házasságot a második házasságkötéssel legalizálták, amire a következő márciusban került sor. Ha nem fogant gyermek, ismételt szexuális kapcsolatra csak a következő decemberben kerülhetett sor. A második házasságkötésig a nőt almachnak tartották. Ez azt jelentette, hogy ,,fiatal asszony", mindenféle szexuális jelentéstartalom nélkül. ,,Szűz"-ként is szokták értelmezni, ami - ebben az esetben magától értetődően tévesen - azt jelenti, hogy ,,virgo intacto", érintetlen szűz. A márciusi második házasságkötés idejére a menyasszony három hónapos terhes volt. A három hónapos késleltetésre az esetleges vetélés lehetősége miatt volt szükség. Ez egyben azt is jelentette, hogy a férfi elállhatott a házasságtól, ha az asszony meddőnek bizonyult. December kivételével, amikor a szexuális kapcsolat engedélyezve volt, a férj és a feleség különélt.
Attól kezdve, hogy külön költöztek, a feleséget özvegynek nevezték, ami egy az almach alatt álló rang volt. Az özvegynek el kellett siratnia férjét, ahogy azt Lk 7:38 is leírja: ,,megállt hátul a lábánál, és sírva fakadt". Ha Krisztus ebben az ,,özvegyi" szakaszban fogant volna (és úgy tűnik, hogy valamikor Mária és József házasságkötésének beteljesedése előtt fogant), akkor ,,az özvegy fia" lett volna. Ez természetesen Hiram Abiff jelzője a szabadkőművességben; Perceval elnevezése a Grál-legendákban és Hórusz jelzője az egyiptomi mitológiában.
A házasságkötéskor használt illatos olajok egyike a nárdusolaj volt, s ezzel kente fel Betániai Mária (Mária Magdolna) is Jézust. Simon a zelóta, más néven Lázár házában kente meg az olajjal Jézus fejét. I. sz. 30 júniusában a lábát kente meg nárdusolajjal a kánai menyegzőn.
János nem tesz említést a kánai menyegzőről - csak a lakomáról. A vendégek között ott voltak a tanítványok és a ,,tisztátalan" pogányok. Egyértelműnek tűnik, hogy Jézus volt a vőlegény ezen az alkalmon. Amikor az úrvacsorához szükséges bor hiányával kapcsolatos incidens kialakult, Jézus anyja mondta azt a szolgáknak, hogy tegyék azt, amit fia mond. Elképzelhetetlen lett volna, hogy ezt egy vendég tegye meg egy esküvőn. A valódi szertartásra szeptemberben került sor. Mária Magdolna legközelebb i. sz. 33 márciusában kente meg Jézus lábát olajjal, majd törölte szárazra a hajával. Nárdusolajjal csak a Messiás menyasszonyát volt szabad felkenni, s őt is csak az első és második házasságkötés szertartásai alkalmával.
Az egyiptomi királyok körében megszokott volt, hogy lánytestvéreiket vették feleségül. Júda királyai nem követték ezt a szokást, de úgy tartották, hogy a királyság női ágon öröklődik tovább. Keresztelő János Cádok férfiágához tartozott, s ennek az ágnak a feleségei mindig az Eliseba (Erzsébet) címet vették fel. A dávidi vérvonal, melyhez Jézus is tartozott, feleségei a Mária címet vették fel. Ez megmagyarázza, miért hívták Jézus anyját és feleségét egyaránt Máriának.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
A Da Vinci kód megfejtése 58.
  2015-01-24 14:28:53, szombat
 
  Ismét csak a hagyományt követve, Jézus húsvétkor vonult be Jeruzsálembe. A szokások betartásával Jézus nem hagyott kétséget szándékai felől. Pontius Pilatus, a római helytartó nem az a jóindulatú uralkodó volt, akinek az Újszövetség próbálja beállítani. Könyörtelen vaskézzel uralkodott, és azonnal felmérhette a helyzet veszélyét.
Amikor Jézus belépett a templomba és felborította a pénzváltók asztalait, nem a zsidókat támadta meg. A templomot ugyanis a rómaiak felügyelték, noha a zsidók szemében természetesen Isten háza maradt. A templom a rómaiak és egyes zsidók közötti együttműködést jelképezte. A támadás így a rómaiak elleni támadás volt. Az eset megriasztotta a római hatóságokat, s rájöttek, hogy a Jézus által okozott problémák kezdenek kicsúszni az ellenőrzésük alól.
Egy másik tévképzet, amit megpróbálnak elhitetni velünk az, hogy Júdás elárulta Jézust. Júdás ezzel a saját halálos ítéletét is aláírta volna, hiszen fel kellett volna fednie, hogy Jézus tanítványa. Júdást azért választották ki erre a szerepre, mert neve szorosan összekapcsolható a zsidó néppel, amit egy antiszemita hazugságból kifolyólag felelőssé tesznek Jézus elítéléséért.
Az Újszövetség szerint Jézust előbb a zsidó papok ítélték el azért a szentségtörésért, hogy Isten fiának nevezte magát. Ezután a rómaiak is elítélték felforgatásért, és Pontius Pilatust rávették a zsidók, hogy ítélje halálra. Az Újszövetség szemében a zsidók esküdtek össze Jézus ellen. Ez azonban nemcsak a történelemnek, hanem a logikának is ellentmond. A rómaiak voltak azok, akik áldozataikat keresztre feszítették - a szentségtörés (amiben Jézust állítólag bűnösnek találták) zsidó büntetése a megkövezés lett volna. A keresztre feszítés egyik célja az volt, hogy a kereszten hagyott, hollók és kutyák által marcangolt holttestek mindenkit emlékeztessenek Róma hatalmára. Ez természetesen azt is jelentette, hogy a holttesteknek nem volt szükségük sírra vagy sírkamrára. Mi több, annak ellenére, hogy a kérdéses korban ezreket feszítettek keresztre, mindeddig mindössze egy keresztre feszített férfi csontváza került elő. Az Újszövetség szerint ez alól a szabály alól Jézus esete jelentette a kivételt.
Jézus életének legfontosabb aspektusa Pál szempontjából a halála és a feltámadása volt. Életéről ezért kevés részletet tudunk meg, nem kellett kiállniuk az idők próbáját ahhoz, hogy fenntartsák a páli hagyományt. Másfelől a jeruzsálemi egyház számára Jézus halála a kudarc jele volt. Mindazonáltal Jézus hívei hittek abban, hogy feltámadt és él. Hitték, hogy folytatni fogja felszabadító munkáját és Isten országának földi megteremtését. A judaizmusban nincs mód arra, hogy egy embert istennek tartsanak.
Ahogy Pál története kezdett elterjedni, Jakab és a jeruzsálemi egyház többi tagja lassan a háttérbe szorult. A II. századra belőlük lett az eboniták kis szektája, amit eretneknek tartottak.
A Páli egyházat ma a jelenlegi kereszténység minden felekezete előfutárának tekintik. Ironikus módon ez a legéletképesebb fennmaradása ,,keresztényietlen" darwini alapelvének 2000 éves példája. Az Újszövetség nem eredeti formájában hagyományozódott ránk. Egyes evangéliumokat elvetettek, mert nem fértek össze a ,,hivatalos" irányvonallal. Máté, Márk, Lukács és János eredetileg egymásnak ellentmondó evangéliumait lefordították és a kor divatjának és politikai széljárásának megfelelően átírták. Az Újszövetségnek körülbelül ötezer kéziratos változata létezik, és egyik sem régebbi a IV. századnál. Ám egyesek továbbra is azt hiszik, hogy bár a keresztény fejsze ősi nyelét és fejét időről időre lecserélték, azért az eredetit mutatják fel nekünk - pedig ez bizonyíthatóan tévedés.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
Melyiket válasszam?
  2015-01-23 20:41:00, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód megfejtése 57.
  2015-01-23 20:16:14, péntek
 
  Jézus korában Palesztina forrongó, indulatokkal teli hely volt, kitéve a római megszállás minden szörnyűségének. A rómaiak 60 évvel Jézus születése előtt foglalták el, és tömeges keresztre feszítésekkel büntettek meg minden zsidó felkelést. A zsidók általános lázadást robbantottak ki a rómaiak ellen i. sz. 66-ban, mely küzdelem i. sz. 74-ig tartott. Maszadában, a Holt-tenger délnyugati partján 960 zsidó férfi, nő és gyermek követett el tömeges öngyilkosságot azután, hogy Palesztina teljes leigázása után is sokáig kitartottak a rómaiakkal szemben. Galileát, Jézus szülőföldjét Heródes Antipas, a kegyetlen és szadista zsarnok kormányozta. A zsidók közül csak a kollaboránsok gyarapodtak. A zsidó parasztok sanyarú szegénységben és nagy félelemben éltek. Az 1947-ben Kumránnál megtalált Holt-tengeri tekercsek harcias hangvétele azt jelzi, hogy szerették volna az egész országból kiűzni a rómaiakat.
A történelem páli változata szerint Jézus nem ember volt, hanem Isten fia. Ezért át kellett írni a valódi történetet, s ez azt jelentette, hogy egy szűztől kellett születnie. Máté az Izajás könyvében található prófécia alapján írta meg evangéliumát: ,,Íme, a szűz fogan, fiút szül". Mindeközben Jakab, az immár megszűnt jeruzsálemi egyház vezetője továbbra is minden érdeklődőnek elmesélte, hogyan töltötte Jézussal családja körében gyermekkorát.
A páli frakció rájött, el kell terjeszteni, hogy Jézus Betlehemben született, mivel ott született Dávid is, és a próféciák szerint onnan kellett érkeznie a Messiásnak. Valamivel meg kellett indokolni, hogy miért tartózkodott József és Mária Betlehemben a szülés idején. Az Újszövetség azt állítja, hogy azért mentek oda, mert a rómaiak népszámlálást tartottak. A történelmi feljegyzések szerint nem volt ilyen népszámlálás. Az is kétséges, hogy Jézus Názáretből származott volna, ugyanis a kérdéses korszakban egyetlen dokumentum sem említ ilyen nevű települést. A zavart a nazarénus vagy nazarita szekta neve okozhatta, aminek József is tagja volt. Emellett a ,,Krisztus" modern arab megfelelője a Naszrani, a keresztényeket pedig naszarának vagy nazarának nevezik.
Kétségtelen, hogy a valódi Jézus Krisztus teljesen más ember volt, mint ahogyan a Pál táborától ránk hagyományozott leírásokból megismerhetjük. Forradalmár volt, aki ki akarta űzni a rómaiakat az országából. Vallási és politikai eszméi egybeforrtak, hogy megvalósítsa ezt a célt.
Keresztelő János kivégzése után Jézus saját tanítványokat gyűjtött maga köré. Kétségtelenül közöttük volt Mária Magdolna is. Mária élete hátralévő részét Jézus mellett élte le. Az evangéliumok szerint ő ment el Jézus sírjába, hogy bekenje olajjal. A vitával, hogy valóban a felesége volt-e, a Nyolcadik fejezet foglalkozik, de már most is kijelenthetjük, hogy ezt - ti. a bekenést - csak a felesége tehette volna meg.
Pál nem ismerte fel, hogy Jézus szerepe királyként az, hogy felszabadítsa a zsidókat a római elnyomás alól. Számára a ,,Messiás" szó azt jelentette, hogy Jézus Isten fia, aki leszállt a földre, hogy kereszthalálával megváltsa az emberiséget. Jézus nem valósította meg a tőle elvárt Messiás-szerepet, mivel nem szabadította meg népét az elnyomástól, ám feltámadásával gyakorlatilag új értelmet adott a kifejezésnek. Hívei úgy hitték, hogy csak Isten hajthatta végre a feltámadás csodáját. Ennek következtében a ,,Messiás" szó jelentéstartalmába bekerült az isteni eredet is.
Az egész Messiás-probléma nagyon lázító hatású volt. A rómaiak eltörölték a zsidó királyságot, s így ha valaki akár csak utalni mert rá, hogy ő a zsidók királya, a legsúlyosabb törvénysértést követte el a rómaiak szemében.
Jézus egy szamár hátán vonult be Jeruzsálembe, mint Salamontól kezdve minden Dávid-házi király a megkoronázása napján. A szokás nemcsak a király alázatát fejezte ki, hanem azt is jelezte, hogy az uralkodó nem uralkodik, hanem szolgál a valódi messiási (később a Meroving) hagyományban.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
Saját magamon mosolyogtam....
  2015-01-22 21:50:39, csütörtök
 
  mikor munka után a 214-esen megláttam egy 25 körüli lányt és egy kb 35 körüli pasit.
Mindkettejükön ugyanolyan sapka volt, krémszínű kötött, a tetején bojttal, az alja visszahajtva. Beszélgettek. Olyan furcsa volt a férfi, valahogy nagyon nem passzolt a sapka az egész lényéhez...
Aztán egy idióta kérdés furkálta magát a fejembe.... Vajon a fehérneműjük is egyforma?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kála virágos
  2015-01-22 21:47:02, csütörtök
 
 A szemet tutira gyönyörködteti... Vajon az íze olyan finom, mint amilyen szép?
A kérdés költői, lévén a torta ki tudja hol készült?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 64 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 37
  • e Hét: 594
  • e Hónap: 4001
  • e Év: 4001
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.