Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
3+1 egyszerű levesbetét, amitől izgalmasabb lesz a húsleves
  2015-10-12 19:19:06, hétfő
 
  3+1 egyszerű levesbetét, amitől izgalmasabb lesz a húsleves

Ha szeretnél némi változatosságot vinni a cérnametélt-eperlevél-csigatészta tésztatrióba, itt van három másik, amivel feldobhatod, és tartalmasabbá teheted a leveseket.

Májgaluska

Pirítsunk meg ½ fej hagymát 2 evőkanál olajon. Aprítsunk fel 20 dkg megtisztított csirkemájat, tegyük egy tálba, adjunk hozzá 1 db darabokra tépkedett, tejbe áztatott kiflit, és keverjünk bele annyi zsemlemorzsát, hogy sűrű legyen. Adjunk hozzá 1 db tojást és a pirított hagymát a zsiradékkal együtt, ízesítsük borssal, sóval és majoránnával. Galuskaszaggatóval adagoljuk a leszűrt, forrásban lévő levesbe, és így főzzük meg.






Daragaluska

Verjünk fel 2 db tojást, és ízesítsük 1 csipet sóval. Adjunk hozzá 1 evőkanál étolajat, szórjunk bele 8 evőkanál búzadarát, az egészet keverjük össze, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután 2 teáskanál segítségével szaggassunk galuskákat a masszából, és lobogva forró vízben főzzük meg.






Levesgyöngy alias crouton

Mindig legyen a konyhaszekrényben 1 zacskó levesgyöngy arra az esetre, ha nincs otthon levestészta, viszont gyorsan szükséged lenne valami finom levesbetétre!






Házi crouton

Készíthetsz frissen pirított kenyérkockát is crouton helyett: egy-két napos, szikkadt kenyeret kockázz fel egy centiméteres darabkákra, és egyentletesen terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben, majd 200 fokra előmelegített sütőben, időnként összerázva, süsd barnulásig!

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Spenótos-tejszínes metélt tészta
  2015-10-12 19:13:34, hétfő
 
  Spenótos-tejszínes metélt tészta

Hozzávalók:

30 dkg spenót
3 db újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín

őrölt fehér bors
szerecsendió
5 dkg vaj
20 dkg széles metélt

Elkészítés:

A spenótot alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, és vágjuk fel ízlés szerint. (Én vékonyan felcsíkoztam a spenótleveleket). Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát pedig vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát és pároljuk pár percig, hogy kellően összeessen. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és futtassuk meg egy kicsit az újhagymával. Végül adjuk hozzá a felcsíkozott spenótot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval. Keverjük alaposan össze, majd félig lefedve a serpenyő tetejét, pároljuk kb. 10 percig. (Közben többször keverjük meg, nehogy lekapja a spenótot.)

Amikor a spenót már kellően megpárolódott, vegyük ki a felét, majd adjuk hozzá a tejszínt, és botmixerrel pépesítsük.

Ezután a spenótos-tejszínes pépet öntsük hozzá a megmaradt párolt spenóthoz, majd kevergetve főzzük pár percig. (Amennyiben szükséges, ízesítsünk utána).

Közben a széles metéltet főzzük ki enyhén sós vízben. (A készre főtt tésztát rögtön tálaljuk).





Megjegyzés:

Tálaláskor a kifőtt tésztát szedjük tányérra, majd kanalazzuk rá a tejszínes spenótot. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, és úgy kínáljuk.

A receptet és a fotót kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Ribizlis-mákos bögrés süti
  2015-10-12 19:11:22, hétfő
 
  Ribizlis-mákos bögrés süti

Hozzávalók:

1 db tojás
1 bögre kristálycukor
1 bögre tejföl
1 bögre darált mák
fél tasak sütőpor
1 bögre liszt
1 db citrom
200 g ribizli
porcukor

Elkészítés:

Keverjük krémesre a tojást a cukorral, majd dolgozzuk bele a tejfölt. Azután adjuk hozzá a darált mákot, a sütőporral elvegyített lisztet és a megmosott, szárazra törölt citrom lereszelt héját. Végül óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a megtisztított ribizlit.

Töltsük az így kapott tésztamasszát egy kisebb, sütőpapírral bélelt tortaformába, toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 35-40 percig. Ízlés szerint egy kevés porcukorral meghintve tálalhatjuk.





Megjegyzés:

A ribizli lehet fagyasztott is.

Hozzávalók: 12-15 szelethez.

Fotó: Tóth András
Stylist: Filep Kata
Helyszín: Kuktanoda

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tócsniba bújt csirke
  2015-10-12 19:08:51, hétfő
 
  Tócsniba bújt csirke

Hozzávalók:

1 kg csirkemell (de bármilyen színhúsból is elkészíthető)
kb. 1 kg krumpli
1 tojás
2 dl tejföl
annyi liszt, amennyit a krumpli felvesz
fokhagyma bőven

bors
olaj

Elkészítés:

A húst szép szeletekre vágjuk, és finoman megsózzuk. A krumplit meghámozzuk, lereszeljük, hozzákeverjük a tojást, a tejfölt, belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a lisztet. Vagyis tócsnitésztát készítünk.

A hússzeleteket meghempergetjük lisztben, majd belemártjuk a tésztába. Elég könnyen lefolyik róla, ezért gyorsan tegyük bele a felhevített olajba. Én az edényben felfelé néző felét ilyenkor még kicsit meg szoktam kenni a masszával, hogy mindenhol befedje a tészta. Nagyon erős lángon nem szabad sütni, mert előfordulhat, hogy a belül levő hús nem sül át. Szép pirosra sütjük, és friss salátával kínáljuk.





Mindenkinek nagyon jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés:

Ezt a receptet kb két éve még innen töltöttem le, de már nem találom itt. Elnézést kérek az eredeti beküldőtől, hogy újra felrakom, de ez olyan jó recept. Szeretném, ha másnak is örömet okozna a elkészítése, megkóstolása. Több ismerősömnek is ajánlottam, és mindenkinél nagy sikere volt.

A receptet és a fotót Kafumi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fahéjas szilvaleves
  2015-10-12 19:06:25, hétfő
 
  Fahéjas szilvaleves

Hozzávalók:

kb. 1,5 literhez:
50-60 dkg szilva
2 dl tejföl
kb. 3-4 evőkanál cukor
csipet só
1 csapott evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
3-4 db szegfűszeg, vagy kevés őrölt
kevés citromlé
1-2 darabka citromhéj
kb. 1 teáskanál fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

A szilvát kimagozom, nagyságától függően kisebb darabokra vágom, felteszem annyi vízbe, hogy bőven ellepje egy csipet sóval, szegfűszeggel, citromhéjjal.

Ameddig felforr, a tejfölben kikeverem a cukrokat és a lisztet a fahéjjal, merőkanálnyi forró lével is elkeverem, majd hozzáöntöm a leveshez, rövid idő alatt összefőzöm.

Hideg vízben lehűtöm, kevés citromlével vagy kevés rummal ízesítem (akár mindkettővel). Tálalásig hűtöm, hidegen kínálom!





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Újabb mediterrán ciklon érkezik
  2015-10-12 17:52:28, hétfő
 
  Újabb mediterrán ciklon érkezik





A hét közepére egy újabb mediterrán ciklon érkezik, ismét kiadós esőre kell számítani, viszont melegedni fog az idő.

Kedden folytatódik a túlnyomóan felhős, borongós idő. Kezdetben a keleti, északkeleti tájakon időnként még kisebb eső kialakulhat, majd délután délnyugat felől

újabb mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat,

így az esti órákig a Dunántúlon egyre többfelé, valamint helyenként délen újra elered az eső. Ezzel együtt a Dunántúlon a délkeleti szél is megélénkül. Hajnalra a vastagabb felhőzettel borított tiszántúli és északkeleti tájak kivételével sokfelé 5 fok alá csökken a hőmérséklet, helyenként talajmenti fagy, gyenge fagy is előfordulhat. Napközben 8 és 15 fok közé melegszik a levegő, a legmagasabb hőmérsékletre a déli, délkeleti tájakon élők számíthatnak.






Szerdán és csütörtökön ez a mediterrán ciklon fogja meghatározni időjárásunkat. Ismét sokfelé kell számítani kiadós esőzésre, jelentős mennyiségű csapadékra, többfelé megközelítheti majd a két nap alatt lehulló csapadék összmennyisége az október havi átlagot, tehát

ismét mérhetünk 40-50 mm csapadékot.

Csütörtökön ugyanakkor az eső mellett záporok, sőt, akár intenzív záporok is kialakulhatnak. A jelenlegi számítások szerint kevesebb csapadék a keleti, északkeleti tájakon eshet. A keleti, délkeleti szél is gyakran élénk, helyenként erős lehet. Ezzel együtt enyhébbekké válnak a hajnalok, szerdán már csak kevés helyen csökkenhet a hőmérséklet 5 fok köré, ugyanakkor talajmenti fagy, gyenge fagy már sehol sem várható, csütörtökön pedig még enyhébb lehet a reggel. Szerdán napközben 9-16 közötti maximumokra van kilátás, csütörtökön pedig az erőteljesebb délkeleti áramlásnak köszönhetően az ország déli, délkeleti felén akár 17-20 fok közötti maximumokat is mérhetünk, máshol 12-15 fok lehet a legmelegebb órákban.






Ne tegyük el az esernyőt

Pénteken tovább folytatódik a csapadékos idő az ország nagy részén, ismétlődő eső, zápor továbbra is kialakulhat. Továbbra is élénk, erős lesz a délkeleti szél, így a keleti, délkeleti tájakon ezen a napon is 18-20 fok köré melegedhet a levegő. A hétvégén is szükség lehet időnként az esernyőkre, ugyanakkor délutánonként 12-18 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Írta: Berceli Balázs

Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szeretetben eltöltendő hetet!
  2015-10-12 17:34:44, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 4682
  • e Hónap: 18587
  • e Év: 148294
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.