2015-10-14 15:15:22, szerda
|
|
|
Erre nem csak hasznosságuk, hanem szükségük vitték reá az embereket. Amikor cukor hiányban szenvedett egész Európa, olyan édességet állítottak elő, már a 18. században, amelyet az ételek, italok, orvosságok és sütemények készítésére használtak. Magyarországtól nagyon távol voltak a cukornád termesztők, így kénytelenek voltak az emberek más után nézni. Ekkor tűnt elő egy új változat, mivel a nyersanyaga is helyben volt !,vagy a mézből való kivonás, vagy a szőlőből való előállítás. A második változathoz az alapanyag megtermett az ország területén, tehát ez volt az elönyős módszer az előállításhoz.
Első gyártok Zala megyében voltak, a XVIII.században. Ők a mustot addig főzték lassú tűznél , amíg egy mézhez hasonló pépet nem nyertek belőle. Az így előállított édes folyadék egy nagyon kellemes ízű és szagú szer volt.
A receptet lejegyezték, mások használatára, vagyis 75 font szőlő szemből, 11 font édes szirupot lehetett nyerni. Sok-sok éven át a társadalom és az ipar ezt az édesítő szert használta fel. Mivel természetes volt, nagyon egészséges is volt úgy gyermekekre mint a felnőttekre nézve. |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|