Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kohut Katalin: Kikeleti vágy
  2015-10-16 23:03:28, péntek
 
  Kohut Katalin: Kikeleti vágy

Nappal is sötét ül a tájon,
szürke köd cizellál barátom,
vágyarád, emléked a rózsa,
rozsdállik, igazság zászlósa.

Azt súgja, nyirkos ősz elejtett,
gondolat megdermedt, elernyedt,
megfagy a szívem is, jő a tél,
andante altatót fúj a szél.

Halálom napja tán közeleg,
mióta senkit sem követek.
Várom az érzések tavaszát,
kikelet lesz-e majd, s hű barát.

2015. október 16.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Maugham
  2015-10-16 19:31:31, péntek
 
 

Somerset Maugham majdnem egészen jó író. Mindene megvan hozzá, hogy az legyen: tehetsége, műveltsége, szorgalma, erkölcse és bátorsága az erkölcstelenséghez, világismerete, áhítata a betűvel és élettel szemben. Pontosan tudja, mi a különbség Shakespeare egy hasonlata és G.B.Shaw legjobb mondása között. Beavatott és szerény. Majdnem egészen jó író, a világot oly közelről látja, ahogyan kell, ismeri az irodalmi anyag természetét és rendelkezik az összes szavakkal, melyek szükségesek ahhoz, hogy formát adjon az életről alkotott látomásának.

Csak éppen utolsó pillanatban, mindig meghőköl a feladat elől, s végül mégsem egészen jó író. Színdarabjait megvetéssel írta, mint aki elmegy a gyarmatokra és ültetvényes, méltatlan és megalázó környezetben, negyven éven át, hogy aztán hazatérhessen hazájába, s a gyarmatokon szerzett pénzzel megvásárolhassa ősei birtokát, ahol majd csendben él, a hagyományok szerint, nemes bort termel és Horatiust olvassa. De, úgy látszik, lázat kapott a gyarmatokon, a titkos világi morbusok* egyike támadta meg, az általa annyira megvetett siker egyik lázat okozó válfaja gyötri. Jó író, csak éppen, utolsó pillanatban, mindig valamilyen égre szóló giccset csempész írásaiba, valami gyanúsan és okosan hatásosat, gyilkosságot, vagy ármányt, vagy szerelmet. S a szavakkal is úgy bánik, mint akinek nincsen szíve, minden erejével, hitével és minden következménnyel leírni azokat. Péguy azt mondotta, egyes írók testükből tépik ki a szavakat, mások a felsőkabátjuk zsebéből húzzák elő a szükséges kifejezést, könnyű és természetes mozdulattal. Maugham ez az író. Kitűnő felsőkabátjai vannak és kitűnő szavai. Sajnos, többre nem futotta neki.

*morbus: (lat.): betegség, kór
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Pénz
  2015-10-16 19:30:13, péntek
 
 

Az irodalom, nagyhangúan és hazugon, megveti a pénzt. Drámai kelléknek tartja csak, melyet az ügyelő függönyvonás előtt átnyújt a hősnek, mint afféle értéktelen, színpadi bankót, melynek a nagy jelenetben van csak mellékes szerepe. A valóságban a pénz, mely legalább úgy kitölti az életet, mint a szerelem, vagy a halálfélelem, vagy a becsvágy, a hazaszeretet, a valóságban a pénz sokkal érzékenyebb élmény. Nem írták meg a pénz köznapi élményét, azt a feszültséget, melyet húsz pengő különkiadás, vagy ötven pengő különjövedelem ad az életnek, azt a szerelemnél és becsvágynál is bonyolultabb érzéstömeget, mely a pénz, a kis, mindennapos pénz körül is felgyűlik életünkben, nem írták meg a nyolcpengő-ötvenes megrázkódtatásokat, a huszonhat pengős elragadtatásokat, a tizenhét pengős kétségbeeséseket. Az irodalom legtöbbször csak a végletekről beszél, a pénzről, mely nincs, vagy a pénzről, mely mérhetetlenül sok. De a valóságban a semmi és a végtelen között élünk, számolunk, érzünk, lelkesedünk és könnyezünk. Az éhenhalás és a milliók között zajlik le a pénz igazi élménye, mely tud olyan színes, kalandos, izgalmas és félelmes lenni havi négyszáznyolcvan pengőn belül is, mintegy utazás a Fokföldre, mint az éhenhalás Kínában, vagy a Fuggerek csődje.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 133
  • e Hét: 2455
  • e Hónap: 8696
  • e Év: 60962
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.