Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Polgár Judit lépései a Várkert Bazárig
  2015-10-16 23:06:55, péntek
 
  Forrás: Magyar Hírlap
Polgár Judit a sakktörténelem legjobb női sakkozója, huszonhat éven át vezette a felnőtt női világranglistát, s némileg mindenkit váratlanul ért, amikor tavaly augusztusban bejelentette visszavonulását a versenyzéstől.



Az idén a Magyar Sakk Szövetség elnöksége egyhangú szavazással őt választotta a férfiválogatott szövetségi kapitányává. A hét végi Világsakkfesztivál előtt beszélgettünk vele.
Rangos kitüntetést, a Legjobb Euró­pai Tananyag díjat vehette át szerdán Frankfurtban.
Mi ez a díj?
- Tulajdonképpen az oktatási innovációt díjazzák. Pár napja tudtam már, hogy a világ legnagyobb könyvvásárán ott kell lennem a díjkiosztón. Nagy megtiszteltetés, hogy végül is az európai oktatási szakértőkből álló zsűri a mi munkánkat díjazta. Előtte egy hónappal a Magyar Termék Nagydíjat is megkaptuk a Sakkpalota programra, amelyet most Frankfurtban is díjaztak.
- Hogyan halad a sakk nép­szerüsítésében?
- Szerencsére kamatoznak az erőfeszítéseink, s információim szerint országosan már több mint százötven iskolában vezették be a Sakkpalota pedagógiai programot. Ezen túlmenően pedig tizenegy referenciaiskolát is számon tartunk, tehát elmondhatjuk, hogy a program remekül terjed.
- Nővérével, Zsófiával egyedülálló módszereket hoztak létre a képességfejlesztésre. Akár engem is meg tudnának tanítani sakkozni?
- Azt nem biztos, hogy vállalnánk. Zsófi a grafikai csapatmunkában van benne, és négy éve óvodásoknak szóló munkafüzetet készítettünk vele. A lényeg az, hogy nem sakkot tanítunk, hanem a sakk alapszabályait felhasználva komplex képességfejlesztéssel foglalkozik a program. Ilyenkor például a bástya esetében elindítjuk a gyerekek fantáziáját az igazi várak vagy éppen a Halászbástya irányába, és a többi figurát is igyekszünk játékosan bemutatni. Arra külön figyelünk, hogy senkit se érjen kudarc, tehát a gyengébb képességű gyerekek is sikerélménnyel gazdagodjanak.
- Nem hiányzik a versenysakk?
- Nem. Higgye el, nagyon nehéz volt harminchárom év után meghozni a döntést, hogy visszavonulok. Huszonhat évig voltam világelső, s be kellett látnom, hogy az oktatásianyag-fejlesztés, a fesztiválszervezés és a sok egyéb tevékenység mellett nem tudok már annyit edzeni, hogy a saját igényszintemnek megfelelve továbbra is a világ élén álljak. Váltottam hát, s ez a mostani feladat talán még izgalmasabb, mint a versenyezés.

- Szombaton a Várkert Bazárban nagyszabású versenyt rendeznek.Ugyanakkor, az ön kezdeményezésére, több földrészen egy időpontban vagy egy napon hasonló sakkfesztivált rendeznek. Mi a cél?
- Egyértelműen a játék népszerűsítése. Szerettük volna, ha lenne az évben egy nap, amikor az egész világ sakkozik. A szlogenünk: A sakk ezer arca.
- A budapesti versenyen itt lesz a korábbi sokszoros világbajnok Anatolij Karpov is. Az ön közbenjárására érkezik?
- Maradjunk abban, hogy Karpov szívesen jön, többször járt már Budapesten, és nem kellett sokat győzködnöm, hogy fogadja el a meghívást.
- Túl a bemutatókon, szimultánokon és könyvíráson, ön lett a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya. Nyakunkon az Eb. Mit vár?
- Igen, november 12-22. között Izlandon, Reykjavíkban rendezik meg az Eb-t. Az álmunk az, hogy a háromba kerüljünk, de ha a hatba jutunk, akkor sem leszünk elégedetlenek. Tudniillik nagyon erős a mezőny.
- Mit szól a család, hogy ennyire elfoglalt, és bár visszavonult a versenyzéstől, így is keveset látják?
- Kétségkívül, az idén is sok helyen jártam már, de az a különbség, hogy a korábbiakkal ellentétben legfeljebb néhány napot töltök a család nélkül. Tehát elmondhatom, hogy a férjem és a gyerekek nagyon tudják értékelni a mostani állapotot. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/38061/Polgar_Judit_lepesei_a_Varkert_Bazarig#sthash.v nxXKvYw.dpuf
 
 
1 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
Orbán Viktor: "Az iszlám soha nem volt Európa része"
  2015-10-16 22:45:26, péntek
 
  HVG Link  
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Aranyosi Ervin: Ne bánd az őszt!
  2015-10-16 22:16:10, péntek
 
  ...... .......


Itt van az ősz, s a színes tájba
vidámságot csak mi viszünk.
A szél csak sír, akár ha fájna,
mégis örül a mi szívünk.
Mert bár a természet megfáradt,
s hullatja könnyét, levelét,
belőlünk még a jókedv árad,
mert ez a világ csoda szép!

Amíg van kivel kergetőzni,
s élvezni boldog perceket,
amíg a szív képes legyőzni,
mert benne él a szeretet,
addig az ősz csak hazug vándor,
s nem hat ránk bús, konok szava.
s nem érdekel, ha százszor ránk szól,
hogy közeleg a tél hava.

Az élet körforgás a földön,
csak megállók az évszakok,
s ha életem örömben töltöm,
történhet bármi, én vagyok!
Bíz én vagyok maga az élet,
s visszatükrözöm szép Napom,
míg együtt itt lehetek véled,
addig mindig lesz szép napom!

Itt van az ősz, s mi elfogadjuk,
mert minden kornak bája van.
S bár változunk, önmagunk adjuk,
s a lét így már határtalan.
Az élet csak egy társasjáték,
s a táblán mindig lépni kell!
A jutalom, a szép ajándék,
s mi együtt fogjuk kérni el!



Aranyosi Ervin © 2015-09-21.
A vers megosztása, másolása,
csak a szerző nevével és a vers címével
együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Aranyosi Ervin: Borongós őszben
  2015-10-16 22:09:51, péntek
 
  .......


Az ősz borongva ült a tájra,
könnyet hullat, mintha fájna.
Eső hull a zöld levélre,
barnul, mintha hullna vére.

Szél markol a fák lombjába,
törött ágat tapos lába,
s közben siratja a nyarat,
mely tovaszállt, míg ő maradt.

Az őszi szél néha tombol,
van, hol épít, máshol rombol.
Néha aztán kedvét veszti,
s mit felkapott elereszti.

Rőt avarból halmot épít,
felkavarja, majd' az égig,
mintha festéket keverne,
mintha szép színt mégse lelne.

Elment a nyár, s fogy a zöld is,
aludna a fázós Föld is,
avarpaplant húz magára,
búsan emlékszik a nyárra.



Aranyosi Ervin © 2015-10-11.
A vers megosztása, másolása,
csak a szerző nevével és a vers címével
együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Megszűnik az szja-bevallás
  2015-10-16 22:03:01, péntek
 
  Forrás: origo.hu
A kormány módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt. Nem kell személyi jövedelemadó-bevallást készíteni 2017-től, sőt akik nem vesznek igénybe kedvezményeket, azoknak már 2016-tól. Gyorsabban kapják vissza a jó adózó cégek a nekik járó áfát. Nem kell adót fizetni az elektromos autók után. A fuvarozók leírhatják iparűzési adójukból az útdíj egy részét. Lehet otthon pálinkát főzni, de adójegyet kell venni minden literhez. A NAV átszervezéséről még idén döntenek.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Szlovénia Németországtól teszi függővé a határzárat
  2015-10-16 21:58:53, péntek
 
  Forrás: origo
Szlovénia is megteszi a szükséges lépéseket, ha "Magyarország lezárja horvátországi határszakaszát a migránsok előtt, ami miatt azok Szlovénia felé vehetik az irányt" - közölte Miro Cerar szlovén miniszterelnök pénteken újságírókkal Brüsszelben, az EU-csúcs után. A szlovén miniszterelnök kijelentette: Ljubljana intenzíven készül a megfelelő lépésekre, de nem szeretne egyoldalú döntést hozni. A problémáról ezért beszélt Orbán Viktor magyar, Zoran Milanovic horvát és Werner Faymann osztrák miniszterelnökökkel is az EU-csúcson. Cerar szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarország valóban "radikális lépésre" szánja el magát, és határzárat rendel el, amit ő személyesen nem támogat.
Ha tőlünk északra elkezdik lezárni a határokat, Szlovénia és hasonlóan fog cselekedni,
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Egy medve és egy farkas szokatlan barátsága
  2015-10-16 21:47:10, péntek
 
  Érdekes világ.hu
Az 56 éves Lassi Rautiainen 10 napon át figyelte az állatokat, akik mindenhová együtt mentek, és fotós azt is megfigyelte, hogy a zsákmányt is megosztják egymással. A szürke farkas és a barna medve szoros barátsága és együttműködése igazán különleges. Rautiainen szerint egészen fiatal korukban találkozhattak és elképzelhető, hogy mindketten magukra maradtak, ezért együttműködtek, mert így nagyobb esélyük volt a túlélésre. A medve és a farkas azóta is rengeteg időt töltenek egymással, miközben bebarangolják az erdőt, jókat játszanak és sokszor együtt is vadásznak.


















 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Illegális határátlépés / migránsok
  2015-10-16 21:16:53, péntek
 
  Illegális határátlépés fogalma: azok az emberek akik a hivatalos szerveket /határőröket/ megkerülve lépnek be egy másik országba.
A képen zöld nyíllal jelöltem a zöldhatárt, ahol a minránsok okmányaik felmutatásával regisztráltathatják magukat. Már csak a Szlovén- Magyar határon lesz ilyen 2015.10.17. Nulla órától.
.......


Szerbia és Horvátországon keresztül csak a határátkelőkön lehet belépni az országba, a menekültek pedig tranzitzónákban adhatják be menedékkérelmüket.

Magyarország - Szlovénia hivatalos határátkelő helyek:
- Tornyiszentmiklós - Pince
- Rédics - Göntérháza
- Rédics - Hosszúfalu
- Magyarszombatfa - Pártosfalva
- Bajánsenye - Őrihodos
- Kétvölgy - Kerkafő, Muraszombati járás (M)
-
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
A határátkelők változatlanul nyitottak.
  2015-10-16 20:08:05, péntek
 
  Forrás: magyaridők.hu
Ma éjfélkor Magyarország lezárja a horvát-magyar zöldhatárt - tudta meg a Magyar Idők. Ezt megerősítette a Nemzetbiztonsági kabinet ülése után Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is.
A határátkelők változatlanul nyitottak, de szigorított ellenőrzés mellett működnek majd éjféltől - jelentette be Szijjártó Péter. A Budapesten akkreditált horvát nagykövetet bekérették, és tájékoztatták a Nemzetbiztonsági kabinet döntéséről és szóbeli jegyzéket adott át neki. A cseh, lengyel, osztrák, szlovák és szlovén kollégáit, Bajorország illetékes miniszterét telefonon tájékoztatta a döntésről, valamint Németország külügyminisztériuma is kapott értesítést.
A magyar határra érkező migránsok két tranzitzónában, Letenyénél és Beremendnél adhatják be menedékkérelmüket.
Szijjártó Péter elmondta még, hogy a magyar-horvát zöldhatár lezárásától hasonló eredményt várnak, mint a szerb határszakaszon már bevezetett ugyanilyen intézkedéstől.
....


HORVÁT BELÜGYMINISZTER: A SZLOVÉN HATÁRRA SZÁLLÍTJÁK A MIGRÁNSOKAT
Horvátország életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat, és nem irányít több menedékkérőt a magyar határa - jelentette be Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak pénteken Opatovacon, néhány órával az után, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten bejelentette, Magyarország éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt.
A miniszter kijelentette, hogy a Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) szállítják. Három helyen - Macelj és Muraszerdahely (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán - léphetnek be Szlovéniába.
Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv nem közös horvát-szlovén, hanem csupán horvát terv.
A magyar határa nem irányítanak több menedékkérőt, mert ilyen körülmények között ez csak további “szenvedést" okozna nekik - mondta a belügyminiszter.
HORVÁTORSZÁGNAK VAN SZLOVÉNIÁVAL EGYEZTETETT TERVE
- Zoran Milanovic horvát kormányfő állandó kapcsolatban áll Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel. Csütörtöki brüsszeli megbeszélésük után Milanovic és Cerar kormányfő pénteken is többször beszélt telefonon az időszerű menekülthelyzetről. Horvátországnak már korábban volt C terve, amelyről Szlovéniával állapodott meg. Abban az esetben, ha Magyarország lezárja a határt, Horvátország elkezdi végrehajtani ezt a tervet Szlovéniával egyetértésben és állandó koordinációval" - mondta a szóvivő, akit sem az Index.hr, sem a Reuters nem nevezett meg. A szóban forgó tervről Ranko Ostojic horvát belügyminiszter péntek este tájékoztatja a közvéleményt.
Vesna Pusic horvát külügyminiszter a Nova TV horvát televíziónak úgy nyilatkozott: Magyarország azzal, hogy határzárat rendel el, nem fogja tudni megállítani a migránsokat, azok továbbra is jönni fognak Horvátországba és Szerbiába is. A külügyminiszter úgy vélte, az unió külső határait Görögországban kell megvédeni, amelyre ott van a Frontex, az Európai Unió határőrizeti szerveinek koordinációjáért felelős intézménye. Magyarországnak nem állhat érdekében, hogy destabilizálja szomszédait - tette hozzá.
Az Index.hr azt írta, korábban olyan találgatások voltak, hogy a közös horvát-szlovén terv a menekültek Szerbiába való visszatérítését jelenti, de a hírportál nem hivatalosan úgy értesült, hogy valójában a menekülteknek a horvát-szlovén határhoz való elszállítását irányozza elő.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Sünike tányérból ebédel asztalnál ülve.
  2015-10-16 20:00:32, péntek
 
  ...... .....


...... ...........


és csészéből iszik
...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 173 db bejegyzés
e év: 3156 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4185
  • e Hét: 15815
  • e Hónap: 48969
  • e Év: 282716
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.