Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
A legjobb őszi salaktalanítók
  2015-10-16 22:42:49, péntek
 
  A legjobb őszi salaktalanítók





Kökény

Nem csak finom likőrt készíthetsz belőle, a kék bogyókat nyersen, vagy húsok mellé köretként is fogyaszthatod, ha egy méregtelenítő, béltisztító, vízhajtó finomsággal szeretnéd gazdagítani az étrendedet.






Naspolya

A naspolya gazdag az anyagcseréhez és zsírégetéshez elengedhetetlen vitaminokban és ásványi anyagokban, petkintartalma védi az emésztőrendszert, és tisztítja a beleket. Antioxidáns tartalma is jelentős.






Szilva

Sokan a legerősebb béltisztító gyümölcsnek tartják, ráadásul Magyarországon számos fajta megterem, így biztosan találsz az ízlésednek megfelelőt. Nem csak a karcsúsodást segíti, de a rák megelőzésében is jó szolgálatot tesz.






Gesztenye

A gesztenye gazdag a zsír-anyagcseréhez nélkülözhetetlen E-, B- és C-vitaminban, ásványi anyag értékei kimagaslóg, káliumtartalma miatt vízhajtóként is hatásos. Minimális zsiradékot, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz, élelmi rosttartalma azonban jelentős.






Szőlő

Az édesebb fajtákat mértékkel fogyaszd, mert viszonylag magas a glikémiás indexük, napi egy marékkal azonban bátran eszegethetsz az antioxidáns hatású, magas rosttartalmú, béltisztító gyümölcsből.






Körte

Az illatos gyümölcs jó szolgálatot tehet a méregtelenítésben, ezzel pedig a hasi zsír lebontásában is. Jótékony, gyulladáscsökkentő hatással van az emésztőrendszerre, tisztítja a beleket és vízhajtó hatása is közismert. Rostjai fokozzák a bélmozgást, így megkönnyítik a tápanyag-felszívódást és az anyagcserét.






Alma

Akárcsak a szőlőnél, az alma esetében is fontos figyelned a cukortartalomra, és a savanyúbb fajtákat ajánlott előnyben részesítened. Az alma rostjai hatékonyan, de kíméletesen tisztítják a bélfalat, de a fogyásban a benne található értékes zsírbontó vitaminok is részt vesznek.

Forrás: http://www.femina.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A 8 legerősebb őszi méregtelenítő gyümölcs
  2015-10-16 22:26:08, péntek
 
  A 8 legerősebb őszi méregtelenítő gyümölcs





Szilva

Méregtelenítő ereje vízhajtó hatásának is köszönhető. A máj és a vesék működését is magasabb sebességre kapcsolja, így a kiválasztó funkciók egészét kedvezően befolyásolja. Fogyaszd éhgyomorra reggelente, így érvényesül leginkább emésztésserkentő hatása.






Vörös áfonya

A vörös áfonyát legtöbben felfázás elleni hatásáról ismerik. Emellett azonban méregtelenítő ereje sem ehanyagolható. Fogyaszd az őszi időszakban nyersen, később pedig aszalt gyümölcs formájában!






Füge

A rostban gazdag gyümölcs remek kiegészítője lehet méregtelenítő kúrádnak, hiszen felpörgeti az anyagcserét. Fogyassz reggel, délben, este egy-egy szem fügét, arról azonban ne feledkezz meg, hogy a minimum 3 liter folyadékot is meg kell innod naponta.






Áfonya

Fitovegyületei erős antioxidáns tulajdonságukról ismertek, így az áfonyafogyasztással hatékonyan veheted fel a harcot a káros szabadgyökök ellen. Emellett méregtelenítő hatása sem elhanyagolható. Fogyaszd az őszi szezonban naponta reggel-délben-este. Néhány hét után érezni fogod egészségügyi szempontból pozitív hatásait.






Szőlő

Számos vitamint tartalmaz, többek között B12-vitamint, valamint az antioxidáns hatású, azaz a méreganyagokat megkötő C-vitamint. Vértisztító és az anyagcserét serkentő hatásának köszönhetően különösen alkalmas a szervezet méregtelenítésére. Legjobb, ha kipróbálod a szőlődiétát még az ősszel.






Alma

Kiváló salaktalanító hatásának köszönhetően az alma segítségedre lehet a méregtelenítésben. Fogyassz reggel és este egy-egy szemet. Ha méregtelenítő kúrádat az almára alapozod, két hét alatt akár öt kilótól is megszabadulhatsz.






Körte

A körte nem csupán ínycsiklandóan finom, de a legerősebb salaktalanító, méregtelenítő gyümölcsök egyike is. Magas rosttartalmának köszönhetően segít átmosni a bélcsatornákat: a tápanyagok könnyebben szívódnak fel, a méreganyagok pedig könnyebben távoznak.






Gránátalma

Az ősz talán legizgalmasabb gyümölcse a gránátalma. A kemény héja alatt apró, piros magok rejlenek. Nem csupán erős antioxidáns, de remek méregtelenítő is. Ha meg akarod őrizni egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságait, fogyaszthatod nyersen, ízesíthetsd vele a reggeli müzlit, de semmiképp se főzd, mert úgy számtalan jótékony hatását elveszti

Forrás: http://www.femina.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Csökkenti a zsírsejtek méretét, és méregtelenít is:
  2015-10-16 22:16:02, péntek
 
  Csökkenti a zsírsejtek méretét, és méregtelenít is: 2 kiló mínusz 1 hét alatt szilvával

Magas rost- és szorbitoltartalmának köszönhetően karcsúsít a szilva.

Az ősz egyik kedvenc gyümölcse a szilva, ami pálinka formájában nem annyira, de frissen fogyasztva annál inkább segíti a diétát.






A magas rosttartalom csak egy azon előnyök közül, melyekkel a szilva büszkélkedhet. Iktasd be az étrendedbe, és figyeld a hatását. Egy hét alatt akár két kiló feleslegtől is megszabadít - amennyiben csökkentett kalóriatartalmú étrend mellett fogyasztod.

Segítség őszi fogyókúrához: szilva

A fogyókúrázók számára ismerős lehet a szorbitol, ami egy szilvában megtalálható természetes cukor. A szorbitol a bélben vizet köt meg, serkentve ezáltal az emésztést - fogyaszd akár frissen, akár aszalt gyümölcs, akár gyümölcslé formájában a szilvát, serkenteni fogja az emésztésedet.

Egy korábbi kutatás tanúsága szerint az olyan csonthéjas gyümölcsök, mint a szilva, a metabolikus szindróma természetesen ellenszerei lehetnek. A metabolikus szindróma egy, az egészségtelen táplálkozás következtében kialakuló tünetegyüttes.

Rizikófaktora többek között az alma típusú elhízás, a magas vérnyomás és a vér emelkedett trigiliceridszintje.

Forrás: http://www.femina.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
7 étel ősszel, ami megbetegíthet - Sokan a gyereknek is...
  2015-10-16 22:04:36, péntek
 
  7 étel ősszel, ami megbetegíthet - Sokan a gyereknek is adják

Nem is gondolnád, hogy egyes ételek milyen komoly veszélyt jelenthetnek az egészségre.

Sajnos nagyon sok olyan étel van, amelyről azt gondolják, egészséges, vagy legalábbis ártalmatlan, mindeközben azonban kimondottan veszélyes lehet, és komoly betegségeket okozhat a fogyasztása.

Legyen akár nyár, tavasz vagy tél, minden évszakban össze lehet állítani egy ilyen étellistát. Nézd meg, ősszel mely jótékonynak hitt ételekkel vigyázzatok, hogy a család elkerülje bajt!






A sütőtök az ősz egyik legkedveltebb csemegéje, amit a kicsik is szívesen fogyasztanak. Bár alapvetően egészséges, veszélyt is jelenthet, ha a gyermek sokat és sokszor eszik belőle, miközben A-vitamint tartalmazó vitaminkészítményt is szed, vagy sok más A-vitamin-forrást is fogyaszt. Az A-vitamin ugyanis a májban raktározódik, és ott túl nagy mennyiségben felhalmozódva mérgezést okozhat.





Itt a hűvös idő, ilyenkor sok-sok citromos tea fogyhat, ám a túl sok citromlé a fogakban saveróziót okozhat, vagyis rontja azok zománcának, tehát védőpajzsának állapotát, ami fogromláshoz vezethet. A tea után érdemes egy kis tiszta vízzel öblögetni a gyereknek, hogy a fogairól, amennyire lehet, jöjjön le a citromlé, de ne mosasd meg a fogát azonnal, mert azzal a fellazult zománc még jobban megsérülhet.





Az ősz korántsem jelenti a gyümölcsérés időszakának végét, sőt, ilyenkor is a bőség zavarába kerülhetünk a piaci sorokat járva a körte, az alma, a szőlő, vagy a szilva láttán. Nagyon vigyázni kell azonban, hogy a gyereknek adott gyümölcs alaposan meg legyen mosva, ugyanis a hanyagul, vagy nem megmosott gyümölcs a rajta lévő szennyeződések - madárürülék, por, baktériumok, rovarpeték - gyomorpanaszokat, hasmenést, hányást okozhatnak.





Ha ősz, akkor dió. A diónak számos egészségre gyakorolt jótékony hatása van, mert E-vitaminban, omega-3-ban és ásványi anyagokban gazdag, de ne feledd, hogy egy allergén gyümölcsről van szó. Légy óvatos vele, amikor gyermekeddel először kóstoltatod meg, ugyanis allergiás lehet rá. Adj először csak egy keveset próbaképp, és figyeld a reakcióit!





A hűvös őszi napokon egyre kedveltebb étel lehet a melegszendvics reggelire vagy vacsorára, ám nem mindegy, hogy a szendvicsre mi kerül. A legjobb, ha nem készen kapható melegszendvicskrém, ugyanis ennek a hústartalma kétes összetételű, tartósítószer-, aroma- és sótartalma pedig magas lehet, utóbbi tulajdonság miatt pedig a magas vérnyomás vagy vesebetegség kialakulásának okozója lehet gyerekkorban is.





Itt az ovi- és iskolaidő, és a reggeli rohanás közepette a legegyszerűbb péksüteményt nyomni a gyerek kezébe reggelire. Ez azért nagy hiba, mert - a teljes kiőrlésű, nem édes verziók kivételével - ezek tápanyagszegények, mindemellett finomított lisztből vannak, sok cukor, valamint zsír lehet bennük, túlzásba vitt fogyasztásuk így elhízáshoz és cukorbetegséghez is vezethet.





A gyerekek megreggeliztetésének másik bónuszmegoldása számos családban a reggelizőpehely, ami, bár a kicsik nagyon szeretik, és legtöbbjükben hozzáadott vitamin is van, nagyon sok cukrot tartalmaz, ezért sem a fogaknak, sem a vércukorszintnek nem tesz jót. A fogtömést és a cukorbetegséget elkerülendő adj a gyereknek inkább cukrozatlan zabpelyhet joghurttal, mézzel és gyümölccsel.

Forrás: http://www.femina.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hasi hízást okoznak! Italok, amikről nem is gondolnád
  2015-10-16 21:54:36, péntek
 
  Hasi hízást okoznak! Italok, amikről nem is gondolnád

Érdemes vizet innod, ha súlyproblémáid vannak. A következő italok nem segítenek.

A diétás kóla sokak számára a fogyókúra elmaradhatatlan kelléke. Érdemes lenne azonban lecserélni szénsavmentes vízre - egy nemrégiben végzett kutatás eredménye szerint.






A kutatás, amely összefüggést talált az édesítőszerrel készült üdítők fogyasztása és a haskörfogat növekedése között, a Journal of the American Geriatrics Society című folyóiratban jelent meg.
Hasi hízást okozó üdítők

A cukormentes, szénsavas italok a kutatás tanúsága szerint nem egyszerűen növelik a hasi zsírpárnákat, hanem fokozzák a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét. A metabolikus szindróma olyan inzulinrezisztencián alapuló többféle anyagcserezavar okozta betegség, amely növeli a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a keringési rendszert érintő problémák kockázatát.

Ennek oka, hogy a light italokban lévő cukorpótlók - aszpartám, K-aceszulfám, szacharin vagy szukralóz - negatívan befolyásolják a szervezet cukoranyagcseréjét, aminek eredményeképpen a szervezet más táplálékokra adott reakciója is megváltozik. Egyfelől fokozzák az étvágyat, másfelől több zsírraktározásra ösztönző hormon termelésére ösztönzik a szervezetet. Ha szeretnél bővebben elmerülni a témában, kattints, és nézd meg a szukralóz hatásaival foglalkozó korábbi cikkünket.

Nem csupán az édesítőszerrel készült italok vezetnek azonban hasi hízáshoz.

Mit igyál, ha fogyni szeretnél?

A lehető legegyszerűbb és garantáltan nullkalóriás választás a szénsavmentes víz - akár ásványvíz, akár sima csapvíz formájában. Színesítheted még a palettát olyan emésztés segítő teákkal, mint a kellemes aromájú borsmenta, a vízhajtó és salaktalanító tulajdonságú csalántea vagy akár az élénkítő hatású zöld tea.

Forrás: http://www.femina.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
65 ezer magyar életét mentené meg!
  2015-10-16 21:41:38, péntek
 
  65 ezer magyar életét mentené meg! Te milyen gyakran csinálod?

Nem sport, nem táplálkozás, és te is szívesen teszed.
Így hosszabbítsd meg az életed!

Életmentő lehet a délutáni szunyókálás - ezt állapította meg egy görög kardiológus által ismertetett új tanulmány, amelyről a The Independent számolt be.






A Kardiológusok Európai Társaságának Londonban megrendezett konferenciáján bemutatott tanulmány szerint a délutáni alvás vérnyomáscsökkentő hatású lehet, valamint mérsékelheti a szívroham kockázatát.

A délutáni alvás egészségvédő hatása

A vizsgálat során 386 magas vérnyomású páciens esetében mérték a délutáni alvás hatását. A résztvevők átlagos életkora 61,4 év volt. A nap közben szunyókálók vérnyomása napi átlagban 5%-kal alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem dőltek le. A szundikálók körében ráadásul a magas vérnyomás kevésbé károsította az artériákat és a szívet.
65 ezer magyar életét menthetné meg

A tanulmányban a magas vérnyomást befolyásoló egyéb faktorokat, a kort, a nemet, a testtömegindexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a testmozgást és a koffeinbevitelt is figyelembe vették.

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak: az évi 130 ezer haláleset feléért, tehát körülbelül 65 ezer elhalálozásért felelnek. Ennek jó része megelőzhető volna: többek között délutáni alvással.

Manolisz Kallisztratosz athéni kardiológus, a tanulmány szerzője kifejtette: meglehet, hogy a tapasztalt vérnyomáscsökkenés elég alacsonynak tűnik, de korábbi tanulmányok azt igazolták, hogy kisebb vérnyomáscsökkenés is mérsékelte a kardiovaszkuláris események kockázatát.
Egy óra alvás segít

Az új kutatás egyébként kapcsolatot talált a délutáni alvás hossza és a hipertónia között is: azoknál mérték az egészségesebb vérnyomásértékeket, aki délután egy órát aludtak.

Kallisztratosz elmondta, hogy a nappali alvás szokása manapság, a kilenctől ötig tartó munkakultúra korában szinte privilégiumnak számít.

- Tanulmányunk nem csupán azt mutatja, hogy a délutáni alvás kapcsolatba hozható az alacsonyabb vérnyomással, de azt is, hogy a hosszabb alvás még jótékonyabb hatású - foglalta össze.

Forrás: http://www.femina.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
10 perc alatt csökkentheted a magas vérnyomást!
  2015-10-16 21:27:05, péntek
 
  10 perc alatt csökkentheted a magas vérnyomást! Itt nyomd meg a csuklód

Íme, pár akupresszúrás pont a csuklón, a karon vagy a lábon.

A kínai orvoslás szerint a magas vérnyomást a jin és jang egyensúlyának felborulása okozza. Ilyenkor a jang kerül túlsúlyba, aminek eredményeképpen - különösen a májban, illetve a vesében - jinhiány alakul ki. Mindez többek között heves szívdobogáshoz, fejfájáshoz, szédüléshez vezet. Magas vérnyomásról 140/90-es értékek felett beszélünk, az állapot pedig orvosi kezelést igényel, amelyet azonban kiegészíthetsz az alábbi képeken pirossal jelzett akupresszúrás pontok kezelésével. Lapozd át a galériát!

Cikkünk megírásában Marlene Weinmann Fájdalomcsillapítás akupresszúrával című könyve segített.






A képen pirossal jelölt Szb-6 - Belső átjáró - nevű pont az alkar belső oldalának két ina között helyezkedik el, nagyjából kéthüvelyknyire a kéztőízület fölött. Finom stimulálásával csillapítható a magas vérnyomás





Az Sz-7-es - A lélek kapuja - névre hallgató pont közvetlenül a kéztőízületen, a singcsont oldalán található. Stimulálása segít az általános jinhiányon, amely a magas vérnyomás fő oka - a keleti gyógyászat szerint.





A Vab-11 - Kanyargós tó - nevű pontot úgy találod meg a legkönnyebben, hogy a könyöködet behajlítod, és megfigyeled, hol keletkezik a kis mélyedés. Ennek a mélyedésnek a külső végén, a kar külső oldalán található ez a pont. Stimulálása nemcsak a magas vérnyomáson, de a köhögésen és torokfájáson is segít.





A K-20 - 100 találkozás - névre hallgató pont a test legmagasabban fekvő pontja, a koponya tetején található. Stimulálása segít a máj energiahiányos állapotán, csökkenti a vérnyomást.





Az M-2-es - Közbülső utazás nevű pont - az első és a második lábujj közötti úszóhártyán található. Finom stimulálása ugyancsak a máj energiahiányának megszüntetésén keresztül csökkenti a vérnyomást.





A Gy-36 - Lábi három mérföld - névre hallgató akupresszúrás pont a sípcsont külső oldalán, négyujjnyival a térdkalácsod alatt helyezkedik el. Határozott stimulálása lejjebb viszi a vérnyomást.

Forás: http://www.femina.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Őszi táj
  2015-10-16 21:02:58, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Sütisütés gyerekekkel
  2015-10-16 20:17:04, péntek
 
  Sütisütés gyerekekkel

A gyerekekkel való konyhai együttlét meghatározó élménye lehet nem csak az adventnek, de akár a mindennapjainknak is. Ha betartjuk a közös konyhai léthez kapcsolódó szabályokat, akkor több örömet okozhat a családi sütögetés, mint amennyi plusz munkával jár.

A gyerekekkel való közös sütéseknél az alábbiakat kell figyelembe venni:
• a gyerekek korát
• az elkészítendő süteményhez való hozzávalók számát
• a sütemény elkészítésének bonyolultságát





Jó játék a sütögetés, és persze rengeteget tanulnak is közben a gyerekek

Továbbá szánjunk időt az előkészítésre, magára a sütésre, és ne rettenjünk meg, ha a gyerekek nem a szabványos, megszokott formában kívánják elkészíteni az édességeket, hanem szárnyaló fantáziájuknak megfelelően dinó alakot öltenek a pogácsák és pici formás csigákká avanzsálnak a kókuszgolyók. Ha nyitottan, elvárások nélkül kezdünk a közös sütésnek, akkor nagy élményben lehet részünk.





Már az egész kicsik is besegíthetnek!

A kisgyerekeket 2-3 éves kortól kezdődően már be lehet vonni a kiszúróformákkal vagy derelyevágóval alakítható tészták gyártásába. Ebben nagy örömüket lelik, és kellő sikerélményt biztosít számukra. A sodrófával nyújtható tésztákból is adhatunk nekik, sőt érdemes beszerezni az ő kezükre méretezett sodrófát is, amivel magabiztosan és ügyesen fognak tudni bánni.

A nagyobb, 4-5 éves gyerekekkel már az alapanyagokat is összeállíthatjuk, rájuk bízhatjuk a tészta összekeverését vagy meggyúrását, és természetesen nyújthatják és formázhatják is azt.

A közös alkotásra legalkalmasabb tészták közül többet gyakorta készítünk karácsonyra, így az ünnepre való hangolódás tradicionális részévé is válhat a közös, családi sütés. A mézeskalács, a hókifli, a vaníliás kifli és a linzerek mind-mind ebbe a körbe tartoznak.

A 6-7 évesekre már saját sütemények gyártását is rá lehet bízni. Kimért alapanyagból ez a korosztály már könnyedén készít például kókuszgolyókat. Ebben a korban a kevert süteményeket is készségesen elkészítik és szerencsére ezeknél a süteményeknél nem számít végzetes balesetnek az alapanyagok hozzáadásának esetleges felcserélése.

A kelt tésztákkal is szívesen játszanak a gyerekek. A kenyérsütésnél érdemes egy-egy zsemlényi tésztát rájuk bízni, hogy alkossanak belőle valamit, amit utána a vacsora folyamán vagy édesapa tányérjára kerül, vagy saját maguk pusztítják el alkotásukat.

A tészták formálása mellett az ízesítésükben, lekenésükben is segíthetnek. Egy-egy tál pogácsa tojással történő megkenése és sajttal való megszórása igazi gyerekfeladat. Kicsit tovább tart, mint ha mi csinálnánk, valószínűleg sajtból is több jut a padlóra, de mégis egészen más az a tészta, ami az ő kezük nyomát is magán viseli.





A számokkal, betűkkel is jobban megbarátkoznak így...

Az iskolás gyerekek aztán már hamar önálló konyhai utakra tévedhetnek. Egy jó, nekik való szakácskönyv vagy házilag összeírt receptúra követésével már képesek az egyszerűbb sütemények elkészítésére. Talán minden gyerek első saját alkotásai közé tartozik a palacsinta vagy a gofri, aztán jönnek a sütőporos tészták, és mire eléri a kamaszkort, akár igazi házi cukrász is válhat a gyerekünkből, ha van benne affinitás, és a család, az édesanya is kellően támogatja ebben.





Önállóságot tanulnak, és fontosnak érzik magukat...

Kókuszgolyó

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 evőkanál holland kakaópor
1 dl rum
meggyszörp
1 zacskónyi kókuszreszelék
csipet só

Elkészítés: Egy nagy keverőtálba beleöntöm a kekszet, a porcukrot, a kakaóport, egy csipet sót, hozzáadom a rumot, a megolvasztott vajat és annyi szörpöt, hogy jól dolgozható tésztát kapjak (cca. 3 dl). Az egészet alaposan összedolgozom, majd gömböket alakítok belőle.
A kész golyóbisokat kókuszreszelékbe forgatom, végezetül tálcára rakom, majd a hűtőbe teszem s legalább 4-5 órát hagyom hűlni.





Gyerekjáték az elkészítése!

Anna pirulái

Hozzávalók:
8 dkg gesztenyeliszt
18 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
18 dkg vaj
csipet só

Elkészítés: A szárazanyagokat elkeverem, majd az apróra darabolt szobahőmérsékletű vajjal elmorzsolva jó állagú tésztává gyúrom. Hengert formázok belőle, karikákra vágom, a tenyeremmel kicsit elnyomkodom, majd 175 fokon világosbarnára sütöm. Porcukorral szórom, egy részét olvasztott csokoládéba mártottam, úgy igazi karácsonyi hangulata van.

A recept és a fotók Mirelle blogjából valók, köszönet értük!








Anna és pirulái

Hókifli

Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
2 dl tejföl
csipet só
1 evőkanál porcukor
2 dkg friss élesztő

Elkészítés: Az alapanyagokból rugalmas tésztát gyúrok, nyújtom, háromszögeket vágok belőle, házi baracklekvár pöttyöt ültetek a széles végibe és jól feltekerem. Sütőpapíros tepsire fektetem, és 180 fokon világosbarnára sütöm. Melegen porcukorral hintem.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Finnyás gyerekvendégek? Sebaj!
  2015-10-16 19:34:33, péntek
 
  Finnyás gyerekvendégek? Sebaj!

A vendéglátás mindig nagy körültekintést igénylő feladat, de még ennél is nagyobb odafigyeléssel kell készülnünk, ha vendégeink között gyerekek is vannak.

Persze különbséget kell tenni a csak gyerekeknek szóló partik és a családdal együtt érkező gyerekek vendéglátása között. Míg a bulikon megannyi csábító - ha nem is a legegészségesebb - falat közül választhatnak a gyerekek, a családi étkezésekkor egy teljes menüsor vár rájuk.

Épp ezért a vendéglátás előtt érdemes kikérdeznünk a család felnőtt tagjait, pontosabban a mindent tudó édesanyát, hogy őszintén mondja el, mit szeret, mit eszik meg a gyerek, illetve mi az, amit egyáltalán nem.





Ha gyerekbulit szervezünk, mókás szendvicsekkel is sikert arathatunk

Az már önmagában fél siker, ha a menü tervezésekor kerüljük a vendéggyerek által nem szeretett ételeket, de még jobb, ha a kedvencekből legalább egy fogást becsempészünk a megálmodott menüsorba.

A gyerekes vendégségeknél egyszerűnek és kényelmesnek tűnő megoldást jelenthet a svédasztal, de azzal azért számolni kell, hogy ilyen esetben jóval többféle étellel kell készülnünk, mintha csupán egy leves vagy előétel, főétel, desszert menüsorral várnánk vendégeinket.

Ha előzetesen nem jutunk füleshez, akkor egyszerűen induljunk ki a saját gyerekeinkből, illetve az ismerőseink gyerekeitől kérdezzük meg, hogy ők mit ennének szívesen. Kerüljük az egzotikus ételeket, az erős, csípős fűszerezést, illetve a kevesek által ismert alapanyagokat.





Húsgolyók és krumplipüré - gyerekbarát fogás

Amivel biztosan nyert ügyünk lehet, azok a különféle rágcsálnivalók. Az egészségtelen chipsek helyett készülhetünk mindenféle magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, grissinivel, pogácsával, amit a felnőtteknek az aperitif mellé kínálhatunk.

A leveseket is jól eladhatóvá tehetjük különféle extra betétekkel. A levesekhez főzhetünk ki betűtésztát, leves fajtájától függően piríthatunk kenyérkockát, apróra vágott bacont, fenyőmagot, diót, amivel gazdagítható, izgalmassá tehető a leves. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a leves összes kelléke ízleni fog a kis vendégeknek, akkor érdemes a különféle betéteket külön tányéron kínálni, hogy csak az kerüljön a levesbe, ami biztosan el is fogy. A paradicsomlevest szinte minden gyerek szereti, de egy semlegesebb krémlevessel is érdemes próbálkoznunk.





A paradicsomleves is sikerdarab, főleg ha ilyen pöttyösen tálaljuk :)

A főételnél két nagy kérdésünk lehet. A gyerekek eszik-e a húst, illetve kedvelik-e a zöldségeket. A tésztát, rizst, sült krumplit, krumplipürét a legtöbb gyerek szereti, de a húsok, zöldségek közül már sokan válogatnak.

A húsok közül a legtöbb gyerek kedveli a csirkét, szeretik a rántott húsokat, illetve a különféle ragukat, főleg ha tészta a köret. Sokak nagy kedvence a bolognai spagetti. A húsokon kívül a különféle szószokkal is operálhatunk. Az egyben lesütött húsokhoz készíthetünk felnőttekre szabott és gyerekekre hangolt mártásokat. Az egyben sütött pulykából szelt szeletet meglocsolhatunk fokhagymamártással a felnőtteknek, gyümölcsös szósszal a gyerekeknek, mindkét esetben remek lesz az eredmény. A húsgolyókkal is sikert érhetünk el a gyerekeknél, akik kimondottan kedvelik az apró fasírtokat - ha nem túl fűszeresek.





A falatnyi fasírtokat felnőtteknek fűszeres szósszal kínálhatjuk

A desszerteknél általában a mazsola a nagy vízválasztó, mert sok gyerek nem kedveli. A csokoládés dolgokkal is óvatosan bánjunk. Ha valami nagyon csokoládés vagy gyümölcsös desszertben gondolkozunk, készüljünk alternatív megoldással is. Gyors és gyerekbarát desszert a pohárkrém, ami nem túl időigényes, sokféle összetételben készülhet - és a legtöbb esetben igazi adu ász.





Pudingok, habok, krémek mindig sikeresek a gyerekeknél

Ilyen biztos pont lehet a kókuszgolyó, a különféle töltelékekkel variálható palacsinta vagy gofri is, illetve a desszertnek nem nevezhető, de rágcsálnivalónak ideális pattogatott kukorica.





A legfaksznisabb, legfinyásabb gyerek is szereti a palacsintát :)

Spagetti alla bolognese

Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma
50 dkg darált marhahús
1 babérlevél

1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál petrezselyem
zsírszalonna
1 evőkanál vaj
2 dl száraz vörösbor
2 dl alaplé
1 olasz 40 dkg-os paradicsomkonzerv
olívaolaj

Elkészítés: A maréknyi kockázott szalonnát az olajos vajon megpirítom. Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd megpirítom a darált marhahúst. Ezután a serpenyőbe teszem a fűszereket, átpirítom, borral felöntöm. és kevés liszttel besűrítem. Ezután hozzáadom a paradicsomkonzervet, az alaplevet, és fél óráig fedő alatt párolom. Végül óvatosan sózom. Tésztával tálalom.





A tésztát minden gyerek szereti, a bolognai raguval sem lehet melléfogni!

Csirkés-tejfölös gnocchi

Hozzávalók:
35 dkg csirkemellfilé
50 dkg konyhakész gnocchi
5 dkg vaj
2 dl tejföl
20 szál friss rozmaring
2 evőkanál olívaolaj
1 maréknyi reszelt kemény sajt

Elkészítés: A húst harapásnyi darabokra vágom. Egy üvegtepsit a tűzhelyre teszek, ebbe öntöm az olajat, amin kifehérítem a húst, majd hozzáadom az apróra vágott rozmaringot, kicsit sózom. Beleöntöm a gnocchit is, s a vajjal együtt néhány percig pirítom (folyamatosan mozgatva, hogy a nudli ne ragadjon le). Végül tejfölt kanalazok rá, kis sajtot reszelek a tetejére, átforgatom, s a 180 fokos sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg a nudlik meg nem színesednek.





Az olasz krumplinudlit, a gnocchit is úgy nyelik a gyerekek, mint kacsa a nokedlit!

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 736
  • e Hét: 3541
  • e Hónap: 11807
  • e Év: 128460
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.