|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2015-10-18 22:33:12, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
egy 25x35 cm-es tepsihez:
4 db nagyméretű tojás szétválasztva
20 dkg minőségi nagyon puha vaj
18 dkg átszitált porcukor
1 csapott evőkanál vaníliával kevert porcukor
17 dkg süteményliszt
10 dkg nyers marcipánmassza
˝ mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
2 evőkanál őrölt mandula
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, félretesszük.
Egy másik keverőtálban habosra keverjük a vajat a kétféle cukorral, majd folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáit. Az előzőleg nagylyukú reszelőn lereszelt marcipánt is belekeverjük.
Kanalanként hozzáadjuk a sütőporral és csipetnyi sóval elegyített lisztet, alaposan elkeverjük, végül óvatos, de határozott mozdulatokkal beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. Egyenletesen elterítjük benne a tésztát. A tetejét megszórjuk mandulaőrleménnyel, és 20-25 perc alatt világosra sütjük.
Egy 5 cm átmérőjű kör alakú kiszúró-formával szép sorban félholdakat szúrok ki a tésztából - néhány szabálytalan lesz, de ez azért nem akkora tragédia - majd tálra rendezve frissen kínáljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2015-10-18 22:29:55, vasárnap
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 dkg zsír
3 evőkanál méz
1 tojás
2 evőkanál tej
1 teáskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
20 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál liszt
5 dl tej
3 dl baracklekvár
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
3 evőkanál olaj
ELKÉSZÍTÉS:
A porcukrot, a zsírt, a tojást, a tejet, a szódabikarbónát és a mézet egy lábasba tesszük, összekeverjük, majd tűz felett karamell színűre pirítjuk. Levesszük a tűzről, majd hűlni hagyjuk, és belekeverjük a lisztet. Ezt követően 4 cipót készítünk.
A cipókat vékonyra nyújtjuk, majd egyenként (25cm x 30cm) zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 5 perc alatt megsütjük.
A töltelékhez a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztet a tejjel tűz fölött sűrűre főzzük, majd kihűtjük, és azt követően összekeverjük a cukros margarinnal.
Két lap közé ezt a krémet, erre baracklekvárt kenünk, majd ismét krémet, és befedjük a 4. lappal.
A csokoládét darabokra törjük, hozzáadjuk az olajat, majd gőz fölött felolvasztjuk, és a sütemény tetejére tesszük. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2015-10-18 22:27:36, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg túró
3 tojás
12 dkg búzadara
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál cukor
zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
100 g zsemlemorzsa
200 ml tejföl
porcukor
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét félretesszük.
Egy tálban alaposan összekeverjük a túrót, a tojások sárgáját, a búzadarát és a csipetnyi sót. Lefedjük és két óra hosszát állni hagyjuk, hogy a búzadara megpuhuljon.
A zsemlemorzsát egy serpenyőben kicsit megpirítjuk és félretesszük.
Ha a két óra letelt, a 3 tojásfehérjét habbá verjük és kis adagokban a túrós masszához forgatjuk (ügyelve, hogy ne törjön össze). Az így kapott túrós masszát 1-2 órára ismét a hűtőbe tesszük.
Egy fazékban enyhén sós vizet forralunk. Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából és a lobogó vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére - kb. 5 perc. Ekkor már jó is. (Egy gombócot azért félbevághatunk, hogy meggyőződjünk arról, hogy átfőtt-e.)
A kész gombócokat a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk és tejföllel leöntve, ízlés szerint cukorral megszórva tálaljuk.
Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából és enyhén sós, lobogó vízben megfőzzük. Akkor jó, ha feljönnek a víz tetejére, kb. 10 perc.
A zsemlemorzsát megpirítjuk és a megfőtt gombócokat beleforgatjuk. Tejföllel, fahéjjal, porcukorral megszórva tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2015-10-18 22:24:37, vasárnap
|
|
|
Csirkés alagút
Hozzávalók 1 rúdhoz:
3 nagyobb csirkemell filé
300-400 g szeletelt bacon
3 csapott evőkanál zabliszt (lehet sima liszt)
200 g tejföl
2 tojás
1 csokor petrezselyem vagy egy púpozott evőkanál szárított
3 jó marék (kb. 300-400 g) reszelt trappista sajt
só, bors
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Az őzgerincformát kibéleljük a baconnal, a szeleteknél legyen fél centi átfedés és a széleket felváltva lógassuk ki jobb és bal oldalon.
A csirkemelleket kis kockákra vágjuk és megsózzuk, borsozzuk. A tojásokat sózzuk, kicsit villával összekeverjük, majd belekeverjük a tejfölt, a petrezselymet, a lisztet, majd a reszelt sajtból egy marékkal. Végül a csirkét is beleforgatjuk.
A baconnal kibélelt formába tegyünk reszelt sajt réteget erre kanalazzuk a csirkés tölteléket, megint reszelt sajt jön rá, utolsó fázisként pedig a túllógó baconszeleteket szépen ráhajtogatjuk. (A hézagok eltüntetésére, még tehetünk rá bacont.)
Az őzgerincformát a nagy gáztepsibe helyezzük, hogyha sülés közben kifolyna a leve, akkor legyen mi felfogja.
Szép pirosra sütjük kb. 1 óra alatt, majd kivesszük, a gáztepsibe sütőpapírt helyezünk és a formából a csirkés rudat óvatosan ráfordítjuk, így toljuk vissza a sütőbe és a másik felét is pirosra sütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2015. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
68 db bejegyzés |
e év: |
498 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 102
- e Hét: 2001
- e Hónap: 6405
- e Év: 38134
|
|
|