Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Nevess egy jót-a legviccesebb Zen tanmese
  2015-10-18 18:25:59, vasárnap
 
  Egy fiatal japán szerzetes, akinek feltett szándéka volt eljutni a nirvánába még ebben az életben, magányosan meditált egy híres kolostor mellett, egy tavon lévő szigetecskén álló remetelakban.

Hamar le akarta tudni ezt a megvilágosodás dolgot, hogy utána maradjon ideje más dolgokra is az életben.
Mikor a kolostor gondnoka megérkezett evezős csónakjával a heti rendszeres ellátmánnyal, a fiatal szerzetes meghagyta neki, hogy hozzon drága pergament, pennát és kiváló minőségű tintát.

Lassan harmadik évét töltötte magányban, és tudatni akarta a kolostor apátjával, milyen jól haladt.
A pergamen, penna és tinta meg is érkezett a következő héten.

A következő napokban sok meditálás és fejtörés után a fiatal szerzetes a következő rövid verset írta míves kalligráfiával a remek pergamenre:

A lelkiismeretes fiatal pap
három éve egyedül meditál,
nem mozdíthatja meg őt
a négy világi szél már.

Biztosra vette, hogy a bölcs öreg apát meglátja ezekben a szavakban, és a gondos írásban, hogy tanítványa mostanra megvilágosodott. Finoman feltekerte a pergament, óvatosan megkötötte egy szalaggal, és várt a gondnokra, hogy elvigye a tanárának. A következő napokban maga előtt látta az apátot, amint lenyűgözve olvassa a gondosan papírra kanyarított, remek verset. Elképzelte, ahogy drága keretben kiakasztják a kolostor nagytermében. Semmi kétség, hogy apáttá nevezik ki, talán egy híres városi kolostor élére. Milyen boldogság töltötte el, hogy végre sikerült neki!


Amikor a gondnok ismét a kis csónakban evezett a sziget felé a heti élelemmel, a fiatal szerzetes már várta. Kisvártatva átadta neki a pergament, hasonlót, mint amilyet ő küldött, de más színű szalaggal átkötve.
- Az apáttól - mondta kurtán a gondnok.
A szerzetes izgatottan letépte a szalagot, és kihajtotta a tekercset. Ahogy rávetette szemeit a papírra, azok olyan szélesre tágultak, mint a Hold, és arca pont annyira el is fehéredett. A saját pergamenjét látta, de a tökéletes kalligráfiával megírt első sor mellé hanyagul, piros golyóstollal oda volt vetve: ,,Fing!" A második sor jobbján egy másik piros, randa tintapaca éktelenkedett: ,,Fing!" A harmadik sorra egyszerűen ráfirkálták a tiszteletlen ,,Fing!" jelzőt, míg a negyedik szintén kapott egyet.

Ez túl sok volt! Nem elég, hogy az kivénhedt, öreg apát olyan ostoba, hogy nem tudta észrevenni a megvilágosodottságot a kövér orra előtt, de még olyan barbár és civilizálatlan is volt, hogy illetlen graffitival vandalizálta a műalkotását. Az apát nem szerzetes, hanem egy punk módjára viselkedett. Sértés volt ez a művészetnek, a hagyománynak és az igazságnak.
Az ifjú szerzetes szemei elkeskenyedtek a felháborodottságtól, arca a jogos haragtól vörösen égett, és követelőzően felcsattant a gondnoknak:
- Vigyél az apáthoz! Azonnal!

Ez volt az első alkalom három éve, hogy a fiatal szerzetes elhagyta a sziget remetelakját. Haraggal átitatva beviharzott az apát irodájába, bevágta maga mögött az ajtót, lecsapta a pergament az asztalra, és magyarázatot követelt.

A sokat megélt apát lassan felvette a papírt, megköszörülte torkát, és felolvasta a verset:

A lelkiismeretes fiatal pap
három éve egyedül meditál,
nem mozdíthatja meg őt
a négy világi szél már.



Azzal letette a pergament, a fiatalra bámult, és folytatta:
- Nahát! Szóval, fiatal pap, nem mozdíthat meg a négy világi szél már. Mégis, négy apró fing egyenest átfújt a tavon!"

Forrás: jóportál
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A bölcs ember leckéje
  2015-10-18 18:18:11, vasárnap
 
  Tanmese

Egy bölcs ember egy társaságban elmondott egy viccet.


Mindenki hisztérikusan nevetett a poénon.

Utána a férfi újra elmondta a viccet.

Most már kevesebben nevettek.

Újra és újra elmondta a viccet, addig, amíg végül mindenki unott fejjel reagált a csattanóra.


Ekkor mosolyogva kérdezte:


Nem tudtok újra és újra nevetni ugyanazon a viccen.


De akkor miért tudtok ugyanazokon a dolgokon siránkozni örökkön-örökké?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Engedjétek szabadon a gyermekeiteket!
  2015-10-18 18:14:56, vasárnap
 
  Gyermekeink felnőttek, képesek az önálló életre. Mi szülők, nem nagyon tudunk hinni ebben. Látjuk és tudjuk, hogy nem egészen jók a dolgok amiket kitalálnak, hogy érhetik csalódások, kudarcok és szeretnénk ettől megkímélni.


Azt szeretnénk, ha nekik nem kellene csalódni, kiábrándulni, összetörni, fájni, sírni, feladni és újrakezdeni...szeretnénk őket megóvni.



Megóvni mindezektől a dolgoktól, és ha jól belegondolunk ezzel az élettől. Hiszen ezek a dolgok az élettel, a tapasztalással együtt járnak. Ha tapasztalunk és haladunk előre, akkor leszünk egyre bölcsebbek és okosabbak. Mi is azért látunk ma már többet, mert megtettük a saját utunkat. Megtettük, elestünk, és aztán felálltunk, elengedtünk és aztán újra elköteleződtünk. Nekik is ezt kell tenniük. És igen, ahhoz hogy ez megtörténhessen, nekünk most el kell engednünk őket az életbe, rá kell bízzuk őket a Mindenségre.



Ha mi szülők képesek vagyunk hinni, bízni, akkor őket baj nem érheti. Érzik a mi erőnket és ez megtartja őket. Itt az ideje, hogy mi a szülők azon dolgozzunk, hogy képesek legyünk őket elengedni. Oda kell adjuk őket az életnek, hogy az élet áramában felnőhessenek és egyszer majd ők is bölcsek lehessenek. Meg kell tanítsuk őket, hogy jó szülők legyenek. Olyanok, akik képesek bízni, hinni, elengedni, hagyják gyermekeiket szabadon élni.



Az életöröm megélése attól függ, hogy a szülők elengedik-e a gyermeket. Az akit nem engednek el, az sosem élheti meg az igazi életörömöt, bármit is kap vagy tesz az életében. Az életörömöt csak szabad ember élheti meg, az akit elengednek.



Szülőtársak!

Engedjétek el a felnőtt gyermekeiteket, engedjétek meg, hogy szabadon élhessenek!

Engedjétek el az elvárásokat, a jó tanácsokat, a bölcsességet és mindent, amit korlátozhatja őket!



Semmi más dolgunk nincs, mint SZERETNI őket, ott állni a háttérben és örülni amikor megpihenni, feltöltődni hazatérnek. Tartani nekik egy szeretetteljes, biztonságos teret, amiben feltöltődhetnek, és újra elindulhatnak, vissza a saját életükbe.



Engedd szabadon a gyermekedet és koncentrálj a saját életedre! Szabad vagy, megteheted! Éld meg mindazt amit eddig nem élhettél meg! Ugrálj, táncolj, ünnepelj! Van egy szabad felnőtted, felnőtt a gyermeked! S a legtöbbet adtad oda neki amit csak adhattál, a szabad életet!


Nézz körül a világban mennyi szomorú szemű fiatal felnőtt van...rabságba estek. Nem engedik el őket. Szeretetből teszik ezt...mert azt hiszik ez a szeretet. A szeretet nevében tartják vissza, fosztják meg. Igen, kudarcoktól is, de nem csak attól. Lehetőségektől és tapasztalásoktól is. Az élet kihívásaitól.



A szeretet nevében nem lehet korlátozni a másikat, a szeretet nevében csak szeretni lehet!

Szeresd a gyermekedet szívből és engedd szabadon végre, hogy örömteli felnőtt lehessen!

S ne felejtsd el, amit elengedsz, az visszatér hozzád egy teljesen új minőségben!



Aki szabad, az nem fog harcolni, ellenállni, mert tudja, hogy bármit megtehet. Aki szabad, az visszatér, mert soha el nem felejti, hogy mindezt, s az életét kinek is köszönheti...



Nekem van két szabad felnőttem, elengedtem őket, hogy tanuljanak, tapasztaljanak, hogy igazán boldogok lehessenek az életükben. Ennél többet én már nem tehetek értük, felnőttek.



Váradi Andrea

Forrás: http://talentumok.com
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 1028 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 738
  • e Hét: 3605
  • e Hónap: 9977
  • e Év: 60768
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.