Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2015-10-02 23:51:08, péntek
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Szüreti lakomán
  2015-10-02 23:47:58, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Szőlő
  2015-10-02 23:36:16, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
A gyomor segítői
  2015-10-02 23:25:31, péntek
 
  A gyomor segítői

Kivel ne fordult volna elő, hogy a kelleténél többet, nehezebbet, fűszeresebbet evett volna, és ennek kellemetlen következményei lettek... Ilyenkor érdemes hatékony, természetes megoldáshoz folyamodni. Megmutatjuk, milyen sokféleképp segíthetjük emésztésünket, tehetünk a telítettség érzése ellen!

Normál étkezési szokások és egészséges életmód mellett is előfordul, hogy túlságosan fűszeres, zsíros vagy épp mennyiségét tekintve túlzó adagokat fogyasztunk el hirtelen. A kellemetlen teltségérzés vagy kínzó gyomorégés leküzdésére régóta léteznek természetes segítséget nyújtó italok, de még ételek is, amelyek gyorsan kiküszöbölik a kellemetlen érzést. A népi gyógyászat, valamint különböző kultúrák hagyományai hosszú idő óta alkalmaznak egyszerű praktikákat ilyen esetekre.





A friss vagy szárított zöldfűszerek jótékony hatása az emésztésre régóta ismert

Közismerten jótékony hatással vannak a gyomrunkra a friss zöldfűszerek, kiváltképp a kakukkfű, a lestyán, a rozmaring, a petrezselyemzöld. Mindegyik rendelkezik emésztést segítő és tisztító hatással. Amihez csak lehet, használjunk belőlük!
Herbateák

Régen herbateának hívták a különféle szárított növények főzetét, amelyek ma már gyógyteaként vagy teakeverékként is sokféle formában rendelkezésre állnak, de magunk is összeállíthatjuk a számunkra legideálisabb keveréket.





Az édeskömény aromás magját érdemes teaként, forrázva is kipróbálni

A könnyen beszerezhető édeskömény magja nem egyszerűen kiváló fűszer (halételekhez különösen jól illik), de valóságos csodaszer is. Már az ókori rómaiak alkalmazták hatékony görcsoldóként, emésztésserkentőként, szélhajtóként. Étkezés után rágcsálva vagy teaként tanácsos fogyasztani. Hasonló a helyzet a köménymaggal vagy az ánizsmaggal - mindkettő régi kedvelt fűszer. és gyógyító hatású, gyomortelítettségen segítő mag is. A jellegzetes aromájú, leginkább a karácsonyi süteményekből ismerős ánizs - amellett, hogy természetes emésztést elősegítő tulajdonságokkal rendelkezik - vértisztító és az epeműködést is fokozza. Görögország nemzeti italának, az ouzónak is fontos alkotóeleme, amiből egy pohárka szintén igen hatékony segítség lehet ,,túlevés" esetén - és még frissítő is.

Az elsősorban a Távol-Keleten és Szibériában, valamint Észak-Amerika egyes területein őshonos ginseng gyökere igen sokféle jótékony tulajdonsággal rendelkezik. A belőle készült por, kapszula vagy tea emésztésre gyakorolt hatása rendkívül kedvező. Érdemes otthon tartani belőle, hisz kifejezetten energetizáló tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ugyanez igaz a főfogásokban vagy desszertekben is gyakran használt markáns, jellegzetes ízekkel, aromákkal rendelkező gyömbérre. A friss gyömbér már a fogásokban is kifejti sokrétű, jótékony hatását, ezek közül az egyik az emésztés segítése. A benne található anyagok, elsősorban illóolajai kifejezetten fokozzák az emésztőnedvek termelését, csökkentik a puffadás érzését. Elegendő egy vékony karika gyömbért leforrázni 2 dl vízzel, állni hagyni néhány percet, majd elkortyolni az így készült teát. Természetesen a szárított, őrölt gyömbér sem veszíti el emésztésre gyakorolt pozitív tulajdonságát, abból is készíthetünk forrázatot teát.

Ha pedig már gyógytea vagy épp limonádé, akkor a kiskertekben is könnyedén termeszthető borsmenta, a citromfű minden formában tökéletes természetes csodaszer.





A citromfüves limonádé frissítő és görcsoldó hatású is

A citromfű levelei nem csupán kellemes illatúak és ízűek, de emésztést segítő és görcsoldó hatásukról is ismertek. Már Paracelsus úgy tartotta, a citromfű fogyasztása a hosszú élet titka... Tavasszal, nyáron, kora ősszel akár kevés mézzel, citrommal, vízzel is készíthetünk belőle hűsítő és frissítő italt, télen pedig szárított leveleiből főzhetünk teát. Ha frissen használjuk, érdemes egy kicsit szétnyomkodni a leveleket, hogy az illóolajok felszabaduljanak. 1 pohár citromfüves hideg italba egy szűk maréknyi levél bőségesen elegendő.

A borsmenta leveleinek magas az illóolaj-tartalma, amely elsősorban mentolt tartalmaz, ami évezredes emésztést segítő. Akár kissé összetörve limonádéba keverve, akár leforrázva teaként fogyasztva is fokozza az epetermelést, ráadásul még a szervezetet is fertőtleníti. A mentol, akár olaj formájában csepegtetve is remekül alkalmazható a telítettség megszüntetésére, és amellett, hogy segíti az emésztést, friss leheletet is biztosít.





A menta forrázata az egyik legjobb gyomorsegítő

Az ánizsmag, borsmenta, édesköménymag, kakukkfű, szurokfű egyenlő arányú keverékének forrázásával nyert tea nem csupán gyorsan regenerálja, de tisztítja és fertőtleníti is az emésztőrendszert. Ezt persze célszerű cukor és egyéb édesítőszer nélkül elkortyolni.

Az elsősorban gyulladáscsökkentőként ismert kamillatea kitűnő görcsoldó, de emésztést segítő tulajdonságokkal is rendelkezik, nyugtatja a gyomrot. Bőséges vacsora után érdemes egy csésze kamillateát fogyasztani, ezzel nem csupán az emésztésünkért, de a nyugodt alvásért is sokat tehetünk.
Likőrök, gyomorkeserűk

Természetesen a teák mellett nem elhanyagolható az alkoholos italok egy csoportjának mértékletes fogyasztása sem. A kifejezetten digestive vagy gyomorkeserű névvel is illetett gyógynövényeket és/vagy különféle fűszereket tartalmazó röviditalokból is érdemes elfogyasztani egy-egy kupicát, hogy helyreálljon a rend a gyomrunkban. Az aperitifekkel ellentétben, amelyeket az étkezések nyitányaként étvágyserkentő hatásuk okán tanácsos fogyasztani, a gyomorkeserűk az étkezés zárásaként az emésztést serkentik.

Számos régi receptúra alapján főznek ma is kolostorokban, likőrgyárakban különféle gyógyhatású növény- és fűszerösszetétel szerint alkoholos nedűket, ezekről már a kora középkorból maradtak fenn írásos emlékek.





Az étkezés végén ajánlott gyomorkeserűk sokféle növényt és fűszert tartalmaznak

A máig titkos receptúra szerint (az eredeti receptet Esztergomban őrzik), több mint 40 gyógynövény felhasználásával készült gyomorkeserűt, az Unicumot egykor gyógyszertárakban árusították. A neve pedig a hagyomány vagy a legenda szerint II. József császártól származik, aki 1790-ben vagy '91-ben megkóstolván a császári orvos, Dr. Zwack által kikísérletezett gyomorkeserűt, felkiáltott: Das is ein Unicum! ('Ez egyedülálló'!). A recept azóta is titok, a családon belül öröklődik. A meglehetősen bonyolult eljárással, de a hagyományos recept szerint készülő likőr ma is az egyik legismertebb hazai italkülönlegesség világszerte, és persze már sehol sem a gyógyszertárak polcairól lehet hozzájutni.





A limoncello kedvelt digesztív likőr Olaszországban

A rendszerint igen nagyszámú gyógynövény, amit vagy felfőznek és lepárolnak, vagy alkoholban áztatnak, a gyomorkeserűkben természetesen egyéb fűszerekkel, természetes vagy mesterséges aromákkal is gazdagodnak. Az emésztést segítő keserű likőrök általában a pikáns, kesernyés és a mentolos ízek különféle kombinációját rejtik. Ma már sok helyen aromákkal helyettesítik a természetes összetevőket, érdemes beszerezni megbízható helyről származó, a csomagoláson található információk alapján is valódi gyógynövény-főzetet. Az pedig nyilvánvaló, hogy ezek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni.
Fűszermagok, rágcsák

Elsősorban az indiai szubkontinensen terjedt el az étkezések után felszolgált fűszermagok rágcsálása. Aki már részese volt indiai, pakisztáni vagy maláj étkezéseknek, akár étteremben is, tudja, hogy kis tálkákban különféle apró, jórészt szárazon pirított magokat szolgálnak fel kis cukorkákkal keverve a vacsora végén. Ezek egyik legfőbb összetevője az ánizs. Indiában sokszor csak magában ropogtatják a kiegyensúlyozott emésztés és friss lehelet biztosítása érdekében, de olykor keverék formájában, apró tálakban is asztalra kerül. Ezekben az ánizs mellett lehet köménymag, apróra zúzott szegfűszeg, koriandermag, néha még szegfűbors is stb., de különféle apró magvakat mentolos cukorbevonattal is elláthatnak vagy mentolos-ánizsos apró cukorkát is elegyítenek a színes ropogtatnivaló közé. Ezekből elegendő egészen kevéske is, nem csupán a gyomornak tesznek jó szolgálatot, de frissítőek is.





Számos fűszer kitűnő pirítva, étkezés után rágcsálva

Egy egészen speciális formája a magrágcsálásnak az úgynevezett paan. Ez nem csupán Indiában, de Nepálban, sőt Délkelet-Ázsia számos országában is komoly kultúrával rendelkezik. A rendszerint bétel- vagy más néven arékapálma levelébe csavart bételdióból, szegfűszegből, néhány helyen még oltott mészből és dohányból álló keveréket rágcsálják - a bétel enyhén pszichedelikus hatású, ráadásul vörösre színezi a nyelvet, befeketíti a fogakat, turistáknak nem ajánlott a fogyasztása. Persze az ősi formának léteznek kifinomultabb változatai, amelyek sem meszet, sem dohányt nem tartalmaznak, helyettük illatos, pirított magok keverékéből állnak, amelyek között akár még fahéj, de akár szárított keserűnarancshéj is előfordulhat. Ezek nem egyszerűen segítik az emésztés, de kellemes leheletről is gondoskodnak.





Fűszerek vegyesen - sokat segíthetnek elrágcsálva étkezés után

Segítik az emésztést, de nem evés után

Ha pedig már a magokról szó esett, fontos tudni, hogy a lenmag, akár őrölt formában is, akár joghurtba vagy gyümölcslébe keverve szintén hatékony segítség az emésztés serkentése érdekében. Ugyanígy hasznosak ebből a szempontból is az aszalt, szárított gyümölcsök is, különösen az aszalt szilva és sárgabarack. Amellett, hogy sokféle ásványi anyagot és vitamint is tartalmaznak, gyorsítják az anyagcsere működését.

Számos tévhit és félreértés övezi az úgynevezett digesztív kekszféleségeket is. Van olyan is, amelyet kifejezetten ezen a néven hoznak forgalomba. Köztudomású, hogy a rostokban gazdag alapanyagok, teljes őrlésű gabonák felhasználásával készült péksütemények, kenyerek és kekszek hasznosak a szervezet számára. A digestive (a szó pontosan azt jelenti: emésztés) kekszek mégsem a benne található gabonák miatt tettek szert erre a névre. Az igazság az, hogy egy szintén sokoldalú adalékanyag, a szódabikarbóna miatt. Sokan ma is esküsznek a gyomorégés, telítettség legjobb ellenszereként a gyógyszertárban kapható nátrium-hidrogénkarbonátra, köznapi nevén a szódabikarbónára. Ez az enyhén lúgos hatású só remekül oldódik vízben, és egy mokkáskanálnyi belőle, jókora pohár vízzel igen hatékony gyomorégés esetén - és persze nem is vitás: a szódabikarbóna igen sokoldalúan használható.

A digestive kekszek, amelyek közül az első receptúrák a 19. század végén kezdtek helyet találni a szakácskönyvekben, malátával, teljes őrlésű liszttel, kevés cukorral és szódabikarbóna felhasználásával készültek. A maláta és a szódabikarbóna, valamint a rostokban gazdag gabonák tették ezeket a kekszeket oly népszerűvé. Sokféle alakban, összetételben készülnek, némelyiket félig ét- vagy tejcsokoládéba is márthatják. Bőséges folyadékbevitel mellett gyorsan okoznak teltségérzetet a digestive kekszek, és az egészségre gyakorolt kedvező hatásukhoz sem fér kétség. Kiadós ebéd vagy vacsora után azonban biztos, hogy nem ez a legjobb választás, de gyomorégés esetén már komoly segítség lehet, ha egy-két kekszet elrágcsálunk.

Fontos tudni, hogy akár telítettség, puffadás vagy gyomorégés tüneteivel is küzdünk, bármihez is folyamodjunk a megfelelő emésztés elősegítése érdekében, azok alapvetően serkentőként, tisztítóként vagy savmegkötőként működnek a szervezetben. Soha nem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat, mert csak tetézzük a problémákat.





A könnyű, hideg sorbet is jót tesz a gyomrunknak egy bőséges étkezés után

Tény, hogy mindig jobban járunk, ha odafigyelünk arra, miből, mennyit eszünk, de ha vannak is kilengések, bőséges folyadék, elsősorban víz elfogyasztása mellett néhány praktikával könnyedén helyreállíthatjuk az egyensúlyt. Ha pedig a kiadós étkezés nem volt akkora mértékű, hogy akár gyógyteákat, akár digestive italokat fogyasszunk, egy-egy gombóc sorbet is remek zárása lehet a nagyobb szabású, többfogásos étkezésnek. A hideg sorbet ugyanis szintén helyreállítja a gyomorműködés egyensúlyát. Néhány ánizsmag elropogtatása pedig semmiképp sem válik kárunkra!





Fűszerek, likőrök, teák - mind segíthetnek egy nehezebb étkezés után

HL

Forrás: Mindmegette.hu -- Egészséges
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Túróval és sajttal töltött palacsinta
  2015-10-02 23:00:30, péntek
 
  Túróval és sajttal töltött palacsinta

Hozzávalók:

8 db palacsinta
200 g túró
100 g reszelt trappista sajt
50 g camembert sajt
50 g füstölt sajt
1 csokor retek
1 db zöldhagyma

bors

Elkészítés:

A túrót sózzuk és borsozzuk meg. Két-három retket tegyünk félre, a többit vágjuk fel apróra, vagy reszeljük le. A hagymát aprítsuk fel, a füstölt sajtot és a camembert-t pedig kockázzuk fel, majd a retekkel együtt keverjük a túróhoz.

A palacsintákat töltsük meg az ízesített túróval, és tekerjük fel. Díszítsük reszelt sajttal és szeletelt piros retekkel.





Megjegyzés:

Retek helyett ez a fogás paprikával is nagyon finom! A piros színű különösen ajánlott hozzá.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sült virsli gombás lecsóval
  2015-10-02 22:58:35, péntek
 
  Sült virsli gombás lecsóval

Hozzávalók:

4 szál virsli
2 nagyobb szelet császárszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
6 db lecsópaprika
2 db hegyes csípős zöld paprika
1 nagy chili paprika
1 óriási cseresznyepaprika
2 fej csiperkegomba
3 db nagyobb paradicsom

őrölt fekete bors
őrölt piros paprika
napraforgó olaj

Elkészítés:

A vöröshagymát aprítom, a paprikákat karikára vágom, a paradicsomokat nyolcadolom, a gombát aprítom, a császárszalonnát kockára vágom.

Olajon megsütöm a császárszalonnát, hozzáadom a hagymát, majd a paprikát, végül a gombát és a paradicsomot, fűszerezem, és megfőzöm (sütöm).

Közben a virsliket bevagdosom, egy másik serpenyőben kevés olajon megsütöm.

Tálaláskor teszek a tányérra lecsót, s két darab virslit.





Megjegyzés:

Lecsó, pláne gombás és sült virsli. Csak finom lehet.

A receptet és a fotót hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Krémes kókuszos sütemény
  2015-10-02 22:56:37, péntek
 
  Krémes kókuszos sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:
8 db tojás
8 ek víz
10 ek porcukor
25 dkg finomliszt
1 csg sütőpor
2 ek kakaópor
A krémhez:
2 csomag tejszínes pudingpor
6 dl tej
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
1 fiola rumaroma
A tetejére:
4 ek kókuszreszelék

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral 10 perc alatt habosra keverjük elektromos habverővel. Ezután tovább keverjük a kanalanként hozzá adott vízzel.

A lisztet a sütőporral elkeverjük és könnyedén hozzá keverjük egy fakanállal. Egy nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tészta háromnegyed részét beleöntjük, elsimítjuk.

A negyed részhez hozzákeverjük a kakaóport és foltokban rárakjuk a sárga tésztára.

180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

A tésztát hosszában elvágjuk. Mindkét lapot fél fiola rummal elkevert tejjel meglocsoljuk.

Krémkészítés: A pudingporokat a cukorral, a tejjel simára keverjük és felfőzzük, majd kihűtjük. A kihabosított vajjal összekeverjük. Fél fiola rumaromával jó krémessé keverjük és a végén hozzákeverjük a kókuszreszeléket.

Az alsó lapra rákenjük a krém háromnegyed részét, rátesszük a másik lapot és megkenjük a megmaradt krémmel.

Kókuszreszelékkel bőven megszórjuk.





Megjegyzés:

A fotót és a receptet ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Zöldséges csirke tejföllel
  2015-10-02 22:54:50, péntek
 
  Zöldséges csirke tejföllel

Hozzávalók:

500 gramm csirkemell
2+2dl tejföl
gyros fűszerkeverék
3 répa
1 brokkoli (kb 300 g)
2 gerezd fokhagyma
kisebb jénai

Elkészítés:

A jénait kikenem kicsi olajjal.

Az egyik tejfölt összekeverem a gyros keverékkel, majd a csíkokra vágott csirkemellet és a fokhagymát belekeverem, hagyom egy kicsit állni.

A brokkolit szétszedem és kicsit megfőzöm, kicsi sóval amig fő, a répat sajtreszelőn lereszelem. Ha minden megvan a jénaiba beleteszem a csirkemellet raáeszem a répát és a brokkolit a tetejére és leöntöm a másik doboz tejföllel, sajtot is lehet ráreszelni.





Köretnek rizst ajanlok

Megjegyzés:

Vizet fog ereszteni, én a végén leöntöttem kicsit róla. A receptet moncsi8810 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Snidlinges-baconös burgonyakrémleves
  2015-10-02 22:52:13, péntek
 
  Snidlinges-baconös burgonyakrémleves

Hozzávalók:

60 dkg burgonya
1,5 liter zöldség- vagy húsleves alaplé
2 babérlevél
5 ek lm tejföl

frissen őrölt fehér bors
bacon és frissen aprított snidling a tálaláshoz

Elkészítés:

A burgonyát meghámozom, apró kockára vágom és az alaplében a babérlevéllel puhára főzöm.

Ha krumpli megpuhult, a levest leturmixolom, hozzáadom a tejfölt, sózom, borsozom, összeforralom és pirított baconnel, valamint az aprított snidlinggel megszórva, forrón tálalom.





Jó étvágyat!

Időszükséglet: 81 (30 perc)

Nehézség: 76 (pofonegyszerű)

Árkategória: 72 (olcsó)

Megjegyzés:

A receptet és a fotót GastroHobbi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Olasz melegszendvics II.
  2015-10-02 22:49:18, péntek
 
  Olasz melegszendvics II.

Hozzávalók:

1 szelet Roberto pane (olajos olasz kenyér)
extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
rukkola saláta
2 szelet sonka
petrezselyemlevél
2 lap füstölt sajt
1 db Lucullus paradicsom
bazsalikom levelek
mozzarella golyók
chilivel töltött zöld olívabogyó
magozott fekete olívabogyó
Himalaya kristálysó
őrölt fekete bors
oregano
1 db chili paprika
1 db cseresznyepaprika
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A szelet kenyérre olajat csepegtetek, serpenyőben megpirítom, majd bedörzsölöm fokhagymával mindkét oldalán. Egy tányérra helyezem, rárakom a rukkolát, majd a sonkát, petrezselyemzöldet és a sajtot, s a felszeletelt paradicsomot. Sózom, borsozom, teszek rá mozzarellát és olívabogyókat. Rövid időre beteszem a mikróba, hogy a sajt egy kicsit megolvadjon. A tányérra helyezek ecetes olajba eltett cseresznye és chili paprikát, fokhagymát. Vörösbort iszom hozzá.





Megjegyzés:

Ma egy könnyű, egyszerű, gyors és finom vacsorára vágytam. Azt hiszem sikerült a dolgot megoldanom. Ráadásul még mutatós és étvágygerjesztő már ránézésre is. Ha nem akartok órákat a konyhában tölteni, próbáljátok ki.

A receptet hobbychef küldte. Köszönjük.

Forrás: Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 745
  • e Hét: 1553
  • e Hónap: 15458
  • e Év: 145165
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.