Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
"Igen gyorsan elszabadulhat majd a pokol idehaza"
  2015-10-02 21:03:12, péntek
 
 
"Igen gyorsan elszabadulhat majd a pokol idehaza"

2015. október 2. péntek 15:34:59

Zsiday Viktor Zsiday Viktor
alapkezelő

Ha valamit szeretek a gazdaságpolitikusokban, az a szerénység.

Mindig azt hiszik, hogy megoldották a bajokat, megtalálták a panaceát, tökéletes rendszert alkottak. Az 1920-as évek végén azért alakult ki többek között USA-ban tőzsdebuborék, mert azt hitték a jegybankárok mindenhatóvá váltak, és kisimultak a ciklusok. 1998-ban nyár elején csodálkozva olvastam Greenspan és Clinton beszédét, miszerint a jó monetáris-fiskális politikai mix eltüntette a ciklusokat (pár héttel ezt követte a az orosz válság, két évvel később pedig a Nasdaq buborék kipukkanása). A 2000-es években az inflation-targetting rendszer mindehatóságába vetett hit miatt a jegybankok nem vették észre, hogy a pénzügyi rendszerben iszonyú buborék keletkezett, elfeledkeztek a makroprudenciális szabályozás fontosságáról. A Fed 2008-9-ben valóban megmentett minket attól, hogy újabb "Great Depression" legyen, de azért ne feledjük, hogy az összeomlást ő maga okozta azáltal, hogy túl sokáig túl alacsonyan tartotta a kamatokat előtte, és lakáspiaci buborék képződött. És még lehetne sorolni a múltbeli példákat.
Zsiday Viktor megmondja
"Igen gyorsan elszabadulhat majd a pokol idehaza"
Zsiday: az is rossz hír, ha nincs rossz hír
Igencsak cudar a magyar megtakarítók helyzete
A feltörekvők és Kína csúsznak bele a válságba...
"Mi van, ha ez medvepiac?"

Ma, a globális zérókamatok korában a jegybankárok közel mindenhatónak tűnnek. Pedig a kamatszintek ilyen alacsonyan tartása egészen biztosan torzulásokat okoz, és könnyen lehet, hogy a következő összeomlás alapját ássa meg. A történelem azt mutatja, hogy a gazdaság - elsősorban az emberi természet miatt - ciklikus és az is marad. Ha egy problémát kezelünk, akkor sem lehetünk nyugodtak, mert gyakran a probléma kezelése, illetve annak mellékhatása két új problémát szül. Nem tudjuk még mihez vezet a jelenlegi monetáris rendszer, de a történelem arra int, hogy legyünk óvatosak, és ne higgyünk a ciklusok eltűnésében. Néha még a Galaxis őrzői is csődöt mondanak...

Ugyanez igaz Magyarországra is. A jegybank és a kormány 2012 óta egy látszólag nagyon sikeres pályára terelte az országot, ahol van növekedés, csökken a költségvetési hiány, csökkennek a kamatok, nőnek a reálbérek. Ez a siker azonban nagy részben külső tényezőknek köszönhető. Az EU-s pénzeső és a globálisan alacsony kamatkörnyezet nélkül nem valósulhatott volna meg. És ahogy haladunk előre ebben a tündérmesében, egyre nőni fognak a kockázatok. Mi lesz például, ha a kínai lassulás+autóipari kitettségünk+EU pénzek időleges visszaesése miatt jövőre hirtelen 0 növekedésben találjuk magunkat? Akkor mit lépünk? Hogy hatna ez a pénzpiacainkra?

Vagy mi lesz, ha egyszer kamatot kell emelnie az MNB-nek? Hiszen a hazai pénzügyi rendszer külföldi kitettsége valóban nagyon szépen (és helyesen) csökken, de nincs ingyenebéd: cserébe egyre nagyobb a rövid magyar kamatszint kockázata. Ehhez van kötve szinte az összes devizából átforintosított jelzáloghitel, autóhitel, egyre inkább ehhez van kötve az államadósság az MNB swap-tenderein keresztül, és az NHP révén az MNB vesztesége (ami végeredményben a költségvetés vesztesége is). Számos szempontból óriási eredmény az alacsonyra nyomott kamatszint, hatalmas megtakarítást jelent az adósoknak (így a magyar államnak is), ám folyamatosan haladunk abba az irányba, amikor az MNB számára gyakorlatilag lehetetlen lesz kamatot emelni. Mi lesz, ha mégis szükségessé válik? Mi lesz, ha neadjisten elszáll az infláció (amire a szűk munkaerőpiac oldaláról egyre nagyobb az esély), vagy megemelkednek globálisan a kamatok?

A fenti problémák valószínűleg nem a következő hónapokban fognak fejfájást okozni. Várhatóan a következő 2-3 évben (kivéve az egyre gyanúsabbnak látszó 2016-ot) folytatódhat a tündérmese, de ha egyszer lecsökkennek az EU-s források, és idehaza minden a rövid kamatszinthez lesz kötve, és a rendszer valamiért instabillá válik, akkor igen gyorsan elszabadulhat a pokol.

Hogy is mondta Bástya elvtárs?


https://youtu.be/mCQgj1QNppo


http://m.mfor.hu/cikkek/makro/_Igen_gyorsan_elszabadulhat_majd_a_pokol_idehaza_.h tml
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lázár - Rogán = cicaharc a kommunikáció körül
  2015-10-02 20:50:39, péntek
 
 
2015.10.02. 08:24

Lázár - Rogán = cicaharc a kommunikáció körül


Fideszes körökben régi nóta, hogy ha valami szart csinálnak és az balul sül el, akkor azért a kommunikáció a hibás. Mert nincsen jól elmagyarázva a zembereknek a tökély, amit éppen kifejlesztettek netadótól útdíjig akármire. De majd most, most aztán a Miniszterelnöki Kabinetiroda és rogántonyó majd megmutatja hogy is kell ezt csinálni.

Ezen persze sokan megsértődtek, GiroszBandi annyira, hogy a lovak közé dobta a gyeplőt és felmondott a picsába.

Nem kell neki semmilyen pót állás, még segédlázár sem akart lenni a miniszterelnöki minisztériumban. Inkább elmegy a párt környékéről - üzleti megfontolásból azért nyilván nem túl messzire - de őt egy ilyen döntéseknél jelen nem levő gulyásgergely ne leckéztesse. Az ember fejében túlforr az agyvíz, ha egy tapasztalatlan, tudáshiányos, átlátóképességgel nem rendelkező kistáska okoskodni kezd, hogy azé'kell a kabinetiroda, mert a kormánykommunikáció egy elefántszar méretű tehetetlen kupac.

giro2.jpg

Lázár, mint kormányinfó-kommunikátor érintettnek érezte magát, így nem habozott beleszállni gulyás gyugyóba ágyéktájon stoplissal úgy, hogy a felsértett koronaékszerek látványa Viktornak is sajogjon:

,,Szerény és rövid politikai pályafutásom alatt azt tanultam meg, hogy két dologhoz ebben az országban mindenki ért, az egyik a futball, ennek számos kormányzati intézkedésben meglátni a nyomát, másrészről pedig a kormányzati kommunikáció és tájékoztatás. Ehhez is ért mindenki, és mindenkinek van erről véleménye. Most alkalom lesz arra, hogy egy új csapat, egy új minisztérium, mely a propagandáért és a tájékoztatásért felelős minisztérium, bebizonyítsa azt, hogy hogyan lehet ezt még ennél is jobban csinálni, mint ahogy az András csinálta"

Na, most aztán elég világosan fel van adva a lecke a pasa parki gumilakás magyarázatokon és belvárosi ingatlanpanama indokláson edződött újminiszternek: lássuk Micimackó, te hogy magyarázod az erdő népének, miért üres folyamatosan a kurva mézes bödön.


http://varanus.blog.hu/2015/10/02/lazar_rogan_cicaharc_a_kommunikacio_korul
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A franciák 90 százaléka támogatja az Iszlám Állam elleni oro
  2015-10-02 20:48:12, péntek
 
 

A franciák 90 százaléka támogatja az Iszlám Állam elleni orosz koalíciót
2015-09-29 admin4

A franciák többsége támogatja az Oroszországgal közös új nemzetközi koalíció létrehozását, hogy együtt harcoljanak az Iszlám Állam ellen - írja a RIA Novosztyi. Erről a Le Figaro készített felmérést.

,,Pozitívan áll-e ahhoz az ötlethez, hogy Oroszországgal és Iránnal közös új koalícióban harcoljunk a terrorista Iszlám Állam ellen Szíriában?" - tette fel a kérdést a Le Figaro. Összesen 48 ezren válaszoltak és 93 százalékuk igennel szavazott.

Putyin elnök az ENSZ közgyűlés 70. jubileumi ülésén felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne az ambíciók vezéreljék a döntéseiket, hanem a közös értékek és a közös érdek. ,,A nemzetközi jog alapján egyesíteni kell erőfeszítéseinket az előttünk álló új problémák megoldására és egy igazi széleskörű nemzetközi terrorizmusellenes koalíciót kell létrehozni" - mondta Putyin.

Az Institute for Research Middle East Policy szervezet igazgatója, Grant Smith szerint Oroszország hozzáállása a szíriai probléma megoldásához sokkal realisztikusabb, mint Barack Obama, az Egyesült Államok elnökének kormánybuktató terve. Az orosz elnök kezdeményezését más szakértők is támogatják

http://rapidpress.info/le-figaro-a-franciak-90-szazaleka-tamogatja-az-iszlam-alla m-ellenes-orosz-koaliciot/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
És játék a tűzzel
  2015-10-02 20:44:50, péntek
 
 
2015. október 2., péntek

EMELT TÉTEK

És játék a tűzzel.

Oroszország katonai műveletekbe kezdett Szíriában, egyelőre a légierő bombázta -az oroszok szerint - az Iszlám Állam állásait, az amerikaiak és csatlósaik zenekara szerint a kormányellenes felkelők által ellenőrzött területeket, szerintem meg az sem kizárt, hogy mindkettőt.
Amerika prüszköl, vakarózik, de tenni elene nem tud, a kockázat ugyanis túl nagy, és ez a szíriai konfliktus nem ér ennyit.
Különösen akkor nem, ha bekalkuláljuk, hogy Amerika a II. Világháborút leszámítva talán csak a Grenada szigetecskéje elleni támadás során volt sikeres, ahonnan katonai erővel elkergetett párszáz kubai kőművest, akik az addig repülőtér nélküli, üdülőparadicsomnak álmodott szigetecskén a kifutópályát betonozták.
A többi háborút pedig leginkább csak a filmvásznon nyerték meg - visszamenőleg.
Reménykedjünk, hogy világháborút nem akarnak kirobbantani, így is elég kártékonyak voltak.

Oroszország felvette a kesztyűt, amit Ukrajnában hajítottak a lába elé, és a maga eszközeivel és lehetőségeivel élve megpróbálja megvédeni az orosz érdekeket, melyek kétségtelenül egy befolyását részben visszaszerezni kívánó nagyhatalom érdekei is egyben - ezidáig nem is sikertelenül.
Jó ideig úgy látszott, hogy beválik Amerika stratégiája, mely azon alapult, hogy a demokrácia érvényre juttatásának szép cégére alatt exportálja az angolszász típusú demokráciát, ezzel együtt pedig gazdasági, politikai és katonai befolyását a világnak azon részeire, ahol nyersanyagra, piacra vagy stratégiai jelentőségű földrajzi pontot talál.
A világnak ezen részén, melyen mi is élünk, az emberek számára rokonszenves a demokrácia elveinek hangoztatása, mégha ezzel a mindennapi gyakorlat lépten-nyomon szembe is megy.
Amerika olyan jogokat vindikál magának, melyek nem illetik meg, olyan eszközöket alkalmaz, melyeket a világ - ha nem ez az állam követi el őket - nettó bűncselekménynek tart és Hágááért kiált.

Így van ez Szíriában is, ahol nem a várt forgatókönyv diadalmaskodott, mert több érdek csapott össze.
Amerika destabilizálni akarta a fennálló rendszert ezért a Líbiában, Irakban bevált módszer szerint felfegyverezte ellenzékét, és ezzel fegyvert adott az iszlám szélsőségesek kezébe is.
Rájátszott a szunnita-siíta ellentétekre is, ami sértette Irán érdekeit, és megpróbálta eltávolítani az oroszok szövetségesét Aszad szíriai elnököt, aki ugyanolyan diktátor, mint a térség többi államának vezetője volt, mígcsak fel nem akasztatta Amerika, mint Szaddam Huszeint, vagy meg nem erőszkoltatta és agyon nem lövette, mint Kadhafit, börtönbe nem záratta, mint Mubarakot.
Tán annyi volt a különbség, hogy Szíria egy virágzó, erópai mércével mérten is kultúrált és vallási fanatizmustól mentes ország volt.
Ma nem ilyen.
Amerika meg fut a pénze után, és követeli Aszad eltávolítását a hatalomból, csa az a differencia, hogy a szír elnököt támogatja Oroszország.
Ennek oka pedig az, hogy Szíria a térségben Oroszország utolsó szövetségese, melytől nem mellesleg egy, az orosz flotta számára - létfontosságú támaszpontot bérel - ez is csípi Amerika szemét.
A nyugati hatalmak - Amglia és Franciaország - természetesen támogatják Amerikát, beszállt a török hadsereg is, ők is bombázzák az Iszlám Állam állásait és mellesleg a kurdokat is, mert az ország nélküli nép katonai megerősödése ellentétes az érdekeikkel.

Irán is harcol, a siíta államvallás jegyében, és a szír elnököt elfogadhatónak tartva, nem feledkezve meg arról, hogy az Irak-Iráni háborúban Aszad apja Irán szövetségese volt.
Izrael hallgat, ami érthető is, hiszenm neki ez a helyzet - ameddig nem győznek az szélsőségesek - remekül megfelel, nem érdekelt közvetlen szomszédja megerősödésében.
A helyzet olyan, mint amikor a lakoma résztvevői egy libát tépnek széjjel, Amerika szalad elől a szépen pirosra sütött jószággal, mögötte a többiek és mindenki szeretne egy-egy combot, szárnyat letépni magának...
Amerika és a harc többi résztvevője nem rendelkezik semmiféle felhatalmazással, egyedül az oroszok avatkoznak be a szíriai kormány kérésére.
Ilyen alapon - az oroszokat kivéve - minden ott harcoló állam agresszornak számít, persze ezt nemigen szokta a média propagálni.
Bár mindenki óvatos, de ettől a világ még ott táncol egy világháború lehetőségének szélén, bármikor adódhat egy konfliktus, és az sem biztos, hogy az véletlen lesz, merthogy Obama elnöki megbizatása a végéhez közeledik, jó lenne neki valami látványos eredmény...

Ebben a világpolitikai helyzetben kell a migráns -kérdést is értelmezni, mert ameddig nincs béke Szíriában és Afganisztánban, addig a menekültáradat nemigen fog apadni...
A vallási fanatizmus is hamarabb teret nyer egy szegény, háború sujtotta országban, mint egy békés társadalomban.
Szíriában hajdan békésen élt együtt szunnita, siíta, keresztény - ami károkozás itt történt, annak helyrehozatalára a század hátralevő része nem lesz elég...
Ami meg a geopolitikai harcot illeti, addig nem lesz vége, ameddig Amerika fel nem hagy ezzel a küldetéstudatosnak és demokratikusnak álcázott erőpolitikával.
Mi neg, ugye fűszál vagyunk az elefántok talpa alatt, bármekkorákat is kiált az ordító egér...

Csak háború ne legyen...

http://www.pupublogja.hu/2015/10/emelt-tetek.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kivándorlás miatt sok szektorban már katasztrofális a munk
  2015-10-02 20:42:20, péntek
 
  De a reformok működnek!
Egészen addig , amíg az étteremben kazánkovács szolgál fel ,..vagy ha orvosra lenne szukség,..de csak egy buntetett eloéletu mutossegéd jut nékije...
A legnagyobb gond az utolsonak felsorolt szempont: hogy a kormany mit sem törödik a helyzet orvoslasaval, vagy mert nem erdekli ennek a folyamatnak a következmenye, vagy mert kifejezetten örül ennek.
Pl. ha a kepzett, ertelmes, igy velük szemben joggal kritikus emberek elmennek, akkor csak a birkafelek maradnak , akkor örök idökre kormanyon maradnak.

******************************

A kivándorlás miatt sok szektorban már katasztrofális a munkaerőhiány
2015.10.02. 08:04 Frankó Provolone

Sorra lépnek le Magyarországról azok, akiknek van Nyugat-Európában használható tudása: a hazai hiányszakmák listája sajnálatos módon hónapról hónapra csak bővül. Folyamatosan vándorolnak ki az orvosaink, az informatikusaink és a mérnökeink. Újabban nincs már elég hentes, pincér, pénztáros, bolti eladó, mozdonyvezető, cukrász, sőt, még varrónő se: többen közülük már nyugatra mentek szerencsét próbálni. Ami még nagyobb baj lehet, hogy évről évre egyre több egyetemista és gimnazista is valahol Nyugat-Európában képzeli el a saját jövőjét.

A legsúlyosabb helyzet - az egészségügyi dolgozók lelépésén kívül - a mérnököknél és a szakmunkásoknál figyelhető meg. A tömeges külföldi munkavállalás következtében katasztrofális munkaerőhiány lépett fel a magyar ipar területén: a helyzet annyira súlyossá vált, hogy ha minden így folytatódik tovább, az már alááshatja jövőbeli a gazdasági növekedési terveket.

ki_1.jpg

Egyre több a hiányszakma

Nincs megállás, egyre több lesz a hiányszakma Magyarországon. Akinek van Nyugat-Európában használható tudása, az kivándorol. Az orvosok külföldre menetele volt talán ennek az első igazán látványos jele. Csak tavaly 1943 egészségügyi dolgozó lépett le, az idei év első hat hónapjában pedig ez a szám már több mint 900-nál jár. Elsősorban a belgyógyászok, a sebészek és az aneszteziológusok keresték külföldön a boldogulást, a legtöbben Angliát és Németországot választották.

A hiányszakmák listája hónapról hónapra csak bővül: újabban nincs már elég hentes, pincér vagy cukrász sem, de ezzel még nincs vége. A pénztárosok, a bolti eladók, a mozdonyvezetők, a varrónők és a fogászati asszisztensek is csomagolnak, mennek Nyugatra a magasabb bérekért - írja a hvg.hu

Csak azokat a területeket nem érinti a szakemberhiány, amelyeket gépesítettek. Ámde, ahol szükség van gyakorlott szakmunkásokra, ott szinte mindenhol megsínylik az elvándorlást. A munkaerőhiányt valahogy pótolni kell, amit Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének (KASZ) elnöke szerint jellemzően betanított munkásokkal, diákokkal, esetleg közmunkásokkal oldanak meg. Mindennek az lesz a következménye, hogy az itthon maradt, sokszor képzetlenebb munkaerőre fog hárulni a magyar vevők és ügyfelek kiszolgálása.

A szakemberhiány már a gazdasági fejlődést is veszélyeztetheti

Az elmúlt hónapokban megtorpant a magyarországi ipar lendülete. Bár a növekedés egyértelmű, de az uniós pénzből finanszírozott állami beruházások egyelőre kifutottak, a mezőgazdaságot az aszály sújtotta, így minden szem az autóipari vállalatokra szegeződik - írja a vs.hu.

1269603259opel.jpg

A tehetséges munkaerő kivándorlása komoly feszültségeket okoz a hazai munkaerőpiacon. A magyar vállalatoknak harcba kell szállniuk európai versenytársaikkal a dolgozók megtartásáért. A munkaerőhiány különösen a központi és a nyugati országrészben jelent súlyos problémát.

,,A külföldön munkát vállaló magyar fiatalokat sok évig pótolni tudtuk a környező országokból érkező - elsősorban határon túl élő magyar - dolgozókkal, azonban az Európai Unió bővülésének, így többek között Románia csatlakozásának köszönhetően ennek a munkaerőnek a jelentős része is Nyugat-Európa felé áramlik" - mondta 24.hu-nak Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

A hazai munkaerőpiacot mindez különösen érzékenyen érinti, hiszen a kivándorlók többsége a jól képzett, munkaképes lakosságból kerül ki: a külföldön munkát vállaló magyarok 25 százaléka 30 év alatti, 63 százaléka még nem érte el a 40 éves kort, 32 százaléka diplomás. Mindezt tetézi, hogy a hazánkból való tömeges kivándorlás elsősorban a gyermekvállalási életkorban lévő korosztályokat érinti leginkább.

Már a gimnazisták és az egyetemisták is lelépnének

Van olyan budapesti topgimnázium, ahol minden ötödik érettségiző külföldön tanul tovább. Az ő tudásuk és kreativitásuk pedig már rövid távon is nagyon fog hiányozni a magyar gazdaságból. Az ország legjobbjának tartott Fazekas Mihály Gimnáziumban például 2013-ban volt kiugróan magas a külföldön továbbtanuló diákok száma, akkor a 120 fős évfolyamból 21 gyerek ment ki külföldi egyetemre. Idén a végzősök körülbelül 20 százaléka jelentkezett nem hazai felsőoktatási intézménybe, sokan ajánlatot is kaptak külföldi egyetemektől, ők éltek is a lehetőséggel.

20121116-fazekas-mihaly-gimnazium3.jpg

A külföldi tanulásra is felkészítő Milestone Intézet társalapítója, Zeitler Ádám azt mondta a vs.hu-nak, hogy a növekvő érdeklődés nem kizárólag a bel- vagy nemzetközi politikai eseményektől függ. ,,Ez nem magyar specifikus jelenség, ugyanez a helyzet a többi, relatíve frissen rendszert váltott országban is. Mi jelentősen le is vagyunk maradva." Ennek ellenére szerinte nagyon káros a ,,mindegy, csak külföldre" hozzáállás.

A felsőoktatásnál is szintén szomorú a helyzet. Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatócsoport idén áprilisban elkészült felmérése szerint az egyetemeken és a főiskolákon lévő hallgatók 63 százaléka jelezte, hogy rövidebb ideig, 52 százaléka, hogy hosszabb ideig vállalna munkát külföldön, 37 százalék pedig külföldön szeretne letelepedni. A tanulmány szerint az is kijelenthető, hogy a tartós kivándorlási hajlam növekedett valamelyest az elmúlt két évben a felsőoktatásban tanuló diákok között.

A problémát tetézi, hogy össztársadalmi szinten is megnövekedett az elvágyódás. A kivándorolni szándékozók aránya a Tárki kutatóintézet 2015. áprilisi felmérése szerint 2015 áprilisában magasabb, mint eddig valaha volt. A nyers számok is szomorú jövőképet festenek: Egy év leforgása alatt ugyanis 46 százalékkal nőtt a külföldre költöző magyarok száma; 2014-ben legalább 31 ezer 500-an hagyták el az országot minimum egy éves külföldi tartózkodás szándékával. Ennél is meghökkentőbb, hogy csaknem hat és félszer annyian vándoroltak ki 2014-ben, mint 2009-ben, a gazdasági válság kellős közepén.

original_1.jpg

A kormány mit sem törődik mindezzel

Igazából nem is csoda, hogy a fiatalok lelépnek: a magyar munkaerőnek ugyanis itthon rendkívül magas adóteherrel kell szembenéznie. Az adó és járulékterhek levonása után az egyik legalacsonyabb nettó bérrel rendelkeznek a hazai munkások összehasonlítva a többi kelet-európai országgal. A magyar fiatalok egy jelentős hányada nyilvánvalóan nem kér ebből a jövőből.

Ráadásul a politika sem partner, hogy mindez megváltozzon: a Fidesz képtelen megérteni, hogy Magyarország jövője nem az olcsó munkaerőben és az alacsony termelékenységben rejlik, hanem ennek pont az ellenkezőjére kellene törekedni. A kormány azonban valamilyen oknál fogva erre nem hajlandó, ezzel terelve tévútra a magyar gazdaságot és munkaerőpiacot.

A szakképzett munkaerő távozásával egyrészt jó ütemben halad az ország afelé, hogy a képzetlen, rosszul fizetett munkások országává váljon, másrészt a kereskedelemben és az egyéb szolgáltatásokban itthon marad a képzetlen helyettesítők hada, akik csak alacsonyabb minőségben tudnak bennünket kiszolgálni.


http://tenytar.blog.hu/2015/10/02/a_kivandorlas_miatt_sok_szektorban_mar_katasztr ofalis_a_munkaerohiany
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Iszlám Állam (ISIL) fővárosát is támadják az oroszok
  2015-10-02 20:21:01, péntek
 
  Az Iszlám Állam (ISIL) fővárosát is támadják az oroszok

2015. október 02. 13:23
Hunhír.info

Orosz harci repülőgépek támadtak egy kulcsfontosságú, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló települést a közép-szíriai Homsz tartományban péntekre virradó éjjel, a terrorszervezet fellegvárának számító Rakkában pedig tucatnyi szélsőségessel végeztek további csapásokban - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet.

Az orosz gépek Homszban El-Karjateinre mértek csapásokat. A várost augusztusban foglalták el a szélsőségesek, és ezt követően leromboltak egy 1500 éves keresztény kolostort. El-Karjatein fontos csomópont, Homsz tartomány szélén helyezkedik el, a libanoni határhoz közeli Kalamun településtől keletre.

Rámi Abder-Rahmán, a londoni központú emigráns szíriai szervezet igazgatója azt is közölte, hogy az oroszok az Iszlám Állam által kikiáltott kalifátus kvázi fővárosának számító Rakka városára, illetve egy attól nem messze lévő katonai repülőtérre is csapásokat mértek, amelyekben legalább tucatnyi szélsőséges iszlamista életét vesztette. Ezzel párhuzamosan szíriai katonai források és az állami tévé arról számoltak be, hogy az orosz gépek Idlíb, Hama és Aleppó tartományban tizennyolc csapást mértek az Iszlám Állam állásaira péntekre virradó éjjel.


http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=87151
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Állampolgárságot kapnak a 600 éve elűzött zsidók leszármazot
  2015-10-02 20:18:21, péntek
 
  Állampolgárságot kapnak a 600 éve elűzött zsidók leszármazottai
2015. október 02. 16:36
Hunhír.info

Spanyol állampolgárságot kapnak az Ibériai-félszigetről a XV. században elűzött zsidók leszármazottjai több mint 4 ezer kérvényt már jóvá is hagytak - jelentette be a spanyol igazságügyi miniszter Madridban. Rafael Catalá elmondta: a spanyol parlament által elfogadott jogszabály október 1-én lépett életbe, célja a történelmi jóvátétel.

A katolikus királyok 1492-ben megparancsolták a spanyolországi zsidóknak, hogy vagy térjenek át a kereszténységre vagy hagyják el a félszigetet. 100 ezren maradtak, 200 ezren útra keltek és a világ különböző országaiban telepedtek le.

Az eddig benyújtott kérelmek Venezuelából, Törökországból és Marokkóból érkeztek - áll a spanyolországi zsidó közösségek szövetségének (FCJE) közleményében.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=87157
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyre lejjebb csúszik Magyarország
  2015-10-02 20:07:13, péntek
 
  Magyarország az utóbbi évtizedben sokat csúszott lefelé a rangsorban és 4 éve nem tud elmozdulni a 60. hely környékéről. Probléma a gazdaságpolitikai instabilitás, a korrupció, a túlzott bürokrácia, a kormányzati transzparencia hiánya, a támogatások elosztása. Az oktatás színvonala messze elmarad a világ élvonalától, az adóterhek világszintű összehasonlításban is magasak. Az ország nem tudja megtartani a képzett állampolgárokat, a fejlettséghez képest nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek.

index.hu/chart/2015/09/30/versenykepessegi_rangsor/

nagyon kifejező ábrával.

az utóbbi időben irtóra felerősödtek, sőt túlnyomóvá váltal azok a hangok, melyek szerint a magyar gazdaságot a basiszta gazdaságpolitika kvázi rendbetette. holott az összes rossz folyamat csak tovább romlott, egyes egyedül a gdp arányában extrém nagy eu pénzekkel, gazdasági kivándolókkal visszaualt jövedelmekkel (csaknem gdp 10%-a) szerény (és csökkenő) növekedés, meg a szinten tartott államháztartási hiány "van rendben".

de kizárólag azoknak, akiket nem érdekel, hogy a növekedés mögött nincsen termelő beruházás (a választási térkövezés és fairtás duzzasztotta), a hiányt pedig még így is csak ideiglenesen hazánkban állomásozó rendkívüli és kontraproduktív intézkedésekkel, sarcokkal tudják kozmetikázással és trükkökkel szinten tartani (ner-lingóban csökkenteni). az egyáb, hosszútávú "élőerő amortizáló" folyamatokról (oktatás, egészségügy, szisztematikus és céltudatos élőerő elhülyítés, elvándorlás, vagy pl. minden önálló társadalmi képződmény azonnali eltaposása) ne is beszéljünk.

*************************

Egyre lejjebb csúszik Magyarország

2015.09.30. 07:58


Három helyet rontott Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában, így a 63. helyre került, az EU ötödik leggyengébb tagállamaként. Ezzel a ország az Európai Unió 24. legversenyképesebb állama, csak Ciprust (65.), Szlovákiát (67.), Horvátországot (77.) és Görögországot (81.) előzi meg.
WEF, Kopint Tárki


Magyarország az utóbbi évtizedben sokat csúszott lefelé a rangsorban és 4 éve nem tud elmozdulni a 60. hely környékéről. Probléma a gazdaságpolitikai instabilitás, a korrupció, a túlzott bürokrácia, a kormányzati transzparencia hiánya, a támogatások elosztása. Az oktatás színvonala messze elmarad a világ élvonalától, az adóterhek világszintű összehasonlításban is magasak. Az ország nem tudja megtartani a képzett állampolgárokat, a fejlettséghez képest nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek.

Az alacsony kamatok ellenére nagy a nem teljesítő hitelek aránya, kockázati tőke befektetések pedig szinte alig léteznek. A hazai cégek jellemzően nem állítanak elő nagy hozzáadott értéket, az ország leginkább munkaerejével vesz részt a globális termelési láncokban - összegzi a Kopint-Tárki a Világgazdasági fórum jelentését.


Szintén elkeserítő, hogy míg az utóbbi néhány évben versenytársaink, Szlovákia, Csehország, Románia erősen belehúztak és egyre jobb helyezéseket érnek el a rangsorban, addig Magyarország egy helyben toporog. Akárcsak Lengyelország, annyi különbséggel, hogy ők húsz hellyel előttünk teszik ugyanezt.


http://index.hu/chart/2015/09/30/versenykepessegi_rangsor/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amikor az atomtudósok és agysebészek buliznak ezerrel!
  2015-10-02 19:57:03, péntek
 
  2015. 09. 30. 10:27

Tömegverekedések, nők elleni erőszak, szemét és mocsok - így festenek a németországi menekülttáborok

Elképesztő állapotok uralkodnak a németországi menekülttáborokban. A gyengébbik nem tagjai elleni szexuális erőszak mindennapos, sok esetben le is vizelik az egyedülálló alvó nőket a más országból érkező migránsok. Mindenhol mocsok és szemét, a tömegverekedések pedig a hétköznapok részét képezik.
Szexuális erőszak

A hadsereg tarthatatlan állapotokról panaszkodott az erfurti befogadó állomásokon. Amellett, hogy folyamatosak a szexuális zaklatások, a földre is vizelnek a migránsok - írja a jungefreiheit.de.

Egy ott felügyelő orvos a lapnak elmondta:

,,A csarnokot napi kétszer takarítják. Ennek ellenére a talaj mindig piszkos, mivel mindig a földre dobálják a szemetet. A sarokba való pisálás már rutinszerű. A szállás területén az egyedülálló nőket más országokból érkezők levizelik, amikor a nő alszik. Szexuális zaklatások mindennaposak."

Tömegverekedés a menekültszálláson

Pár napja egy lipcsei menekültszállón tömegverekedés tört ki. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre rendet tenni. A balhéban nagyjából százan vettek részt, többen megsérültek - írja a jungefreiheit.de.

A verekedés egy vita után az afgánok és szírek között robbant ki. A rendőrség azt gyanítja, hogy vallási konfliktusok állnak a háttérben. Az afgánok a csetepaté után már nem tértek vissza a csarnokba és inkább a szabad ég alatt éjszakáztak.

Ezen a befogadó állomáson nem ez volt az eső konfliktus a migránsok között. Jelenleg 1800 menekült tartózkodik ott, sokakat még nem is regisztráltak. Akárcsak Magyarországon, a migránsok itt is elégedetlenkednek. Elsősorban az ételt és az egészségügyi ellátást kritizálják.
"Félek esténként az utcára kimenni"

Hétvégén 500 menekült érkezett egy Niederauban megnyitott új menekültszállóra. Az épület korábban áruházként funkcionált - írja a bild.de. Daniela Kuge, a CDU helyi politikusa Facebook-oldalán válaszolt arra a kérdésre, hogy fiatal, attraktív, szőke nőként este 10 után nem fél-e az utcára menni?

,,Meißenben lakom az állomásnál. Tudom, mire gondol. Félek." Hozzátette: "A választókerületemben ez a 4. menekültszálló tíz kilométeren belül. Ez nekem egyszerűen sok."

Donaueschingenben is balhé volt

A Baden-Württembergben található Donaueschingenben menekülttáborában hétfő este komoly feszültség támadt a bevándorlók között - írja keddi elemzésében a Die Welt. Az 1600 bevándorló egy része a kevés zuhanyzó miatt ugrott egymásnak, a német rendőrség 19 autóval vonult a helyszínre, hogy megakadályozza a helyzet további elmérgesedését. Mintegy 150, rendkívül ingerlékeny, agresszív bevándorlót kellett megfékezniük, több embert őrizetbe vettek. Végül a kedélyek csak kedd reggelre csillapodtak le.

A szintén Baden-Württemberg-i Ellwagenben hétfő délután kezdte egymást csépelni két szír, a rendőrségi jelentések szerint itt is rendkívül ingatag a helyzet. A Bajorország északi részén található Gerolzhofen táborában szintén szírek között támadt pénzügyi nézeteltérés. Az egyik illető seprűnyéllel támadt másik kettő bevándorlóra, szét is kellett őket telepíteni.
Országszerte nagyon nagy a feszültség

Baden-Württenberg integrációs minisztere szerint a nagy zsúfoltság miatt már tartomány szerte nagyon nagy a feszültség. Bilkay Oney szerint nem csak a vallási ellentétek miatt, hanem a mindennapos problémák miatt is nő a feszültség. Így például az élelmiszerosztás, vagy - mint fentebb is olvasható - a tisztálkodási lehetőséges korlátozott volta is gondot okoz (nem új keletű a probléma: a minisztert még egy júliusi rendezvényen Heidelbergben több száz feldühödött helyi lakos fütyülte ki. A feszültséget is egy ottani menekülttábor okozta).

Jelentések sora ír arról, hogy a menekülttáborokban sokszor teljes a káosz, de főleg a bizonytalanság: természetesen az is növeli a feszültséget, hogy roppant lassú és akadozott a menekültügyi eljárás a legtöbb esetben, így a bevándorlók nem tudják, mikor is dől el a sorsuk. Nyilván nem erre számítottak.


http://alfahir.hu/tomegverekedesek_nok_elleni_eroszak_szemet_es_mocsok_igy_festen ek_a_nemetorszagi_menekulttaborok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tényleg a magyarok között lesz a legtöbb szegény nyugdíjas?
  2015-10-02 19:54:45, péntek
 
  Tényleg a magyarok között lesz a legtöbb szegény nyugdíjas?

Pénzcentrum
2015. október 2. péntek 13:31


Magyarországnál csak Bulgáriában érzik magukat rosszabbul a nyugdíjasok az anyagi helyzetüket tekintve. A CIG PAnnónia felmérése szerint nálunk a 10-es skálán 5,9 pontra értékelik saját helyzetüket, míg az európai átlag 7 ponon áll. Ennek ellenére meglepően kevesen tesznek félre a nyugdíjas éveikre.
Az FHB Online dossziéval menet közben ellenőrizzük, hogy hitelfelvételes papírjai rendben vannak-e.

A CIG Pannónia hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzése szerint nem csak a fiatalokhoz, de európai társaikhoz képest is rosszabbnak érzékelik általában az életminőségüket a magyar nyugdíjasok: a 65-74 évesek a 0-tól 10 pontig terjedő skálán 5,9-re értékelik szubjektív jólétüket, amely jelentősen elmarad e korosztály európai átlagától (7,0) és amely a bolgár után a második legrosszabb uniós adat. A kor előrehaladtával az élettel való szubjektív elégedettség ráadásul folyamatosan csökken, 74 év felett már csak 5,6 pontos átlaggal értékelik a magyarok.

Az életminőség értékelése nem független az egészségi állapottól sem. A magyarok szubjektív értékelése minden korosztályban rendre elmarad az európai átlagtól. A 65-74 éves magyarok mindössze 16 százaléka (a 28 tagállamban átlagosan 37 százalék), a 75 événél idősebbek 7,8 százaléka (az EU átlaga 28 százalék) érzi úgy, hogy jó, vagy nagyon jó az egészségi állapota. Az életkor előrehaladtával a mindennapi tevékenységeket korlátozó problémák is gyakoribbak: a mozgás korlátozottsága a 60-74 évesek harmadát, és a 75 év felettiek kétharmadát érinti. Mindez az önellátás képességét is befolyásolja: a 65 év felettiek 29 százaléka korlátozott legálabb egy, önellátással kapcsolatos tevékenységben (étel elfogyasztás, ágyból felkelés, lefekvés stb.).

Az életminőség megítélése természetesen nem független a nyugdíjtól és a fogyasztás színvonalától sem. Európában az olasz, a lengyel, a holland, a finn és a portugál mellett a magyar állami nyugdíjrendszer alkalmaz legkevésbé a nyugdíjakat egyenlősítő mechanizmusokat, így nincs olyan drasztikus eltérés az aktív kori keresethez képest. Hazánkban a kereseti rangsor közepén elhelyezkedők ennek köszönhetően nyugdíjba vonulásukkor ma átlagosan a korábbi keresetük 94 százalékát kapják meg.

Az alacsonyabb életszínvonalból adódóan azonban a nyugdíjaskor fogyasztási színvonala elmarad az európai átlagtól. A CIG Pannónia elemzéséből kiderül, hogy kultúrára és szórakozásra például mindössze 5134 forint jut havonta, ruházatra és lábbelire még ennyi se, mindössze 1769 forint, a legkevesebb pedig étteremre és szálláshelyre, 1424 forint. A rosszabb egészségi állapotból adódóan ugyanakkor a magyarok többet költenek egészségükre, főként a gyógyszerekre: 7 657 forintot havonta.

A mai magyar nyugdíjrendszer az aktív évekhez képest még relatív biztonságot nyújt, a társadalom elöregedése, a nyugdíjasok arányának növekedése azonban már középtávon is jelentős terhet ró az ellátórendszerre. A magyar férfiak átalagosan 14,5, a nők 18,4 évet töltenek nyugdíjban - ez mindkét nem esetében 1,5 évvel több, mint 10 évvel korábban.

A már ma is közel másfél-két évtized nyugdíjban töltött év anyagi biztonságát az aktív években kell megteremteni. A mostani nyugdíjasok vélekedése a saját életminőségükről, az egészségi állapotuk és a kiadási szerkezetük is jól mutatja, hogy a tartalmas, kiszolgáltatottságtól mentes időskorhoz nélkülözhetetlen a tudatos pénzügyi tervezés.

Egy közelmúltban készült felmérésünk szerint a nyugdíjbiztosítás adókedvezményének 2014 év eleji bevezetése óta már a megkérdezettek 5 százaléka rendelkezik ilyen megtakarítással, ami jól mutatja, hogy egyre többen ismerik fel az öngondoskodás jelentőségét. Ennek ellenére azonban még jelentős lemaradásban van a magyar társadalom: ugyanez a kutatás arra is rávilágított, hogy kétharmaduknak semmilyen pénzügyi tartaléka nincs az időskorra

- mondta el Dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia vezérigazgatója.


http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/tenyleg_a_magyarok_kozott_lesz_a_legtobb_szegen y_nyugdijas.1046598.html?utm_source=penzcentrum&utm_medium=mail&utm_campa ign=hirlevel
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 514 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 446
  • e Hét: 4210
  • e Hónap: 7955
  • e Év: 161451
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.