Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Seherezade 9. rész
  2015-10-20 23:54:55, kedd
 
  Seherezade 9. rész

Link
 
 
0 komment , kategória:  Seherezádé   
Seherezade 8. rész
  2015-10-20 23:53:10, kedd
 
  Seherezade 8. rész

Link
 
 
0 komment , kategória:  Seherezádé   
Seherezade 7. rész
  2015-10-20 23:51:41, kedd
 
  Seherezade 7. rész

Link
 
 
0 komment , kategória:  Seherezádé   
Miből mennyit vegyünk, ha bulit szervezünk?
  2015-10-20 22:19:24, kedd
 
  Miből mennyit vegyünk, ha bulit szervezünk?

Amikor vendégeket hívunk, azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat, eleget egyenek és igyanak. Elég kellemetlen, amikor a születésnapi tortából mindenki csak egy papírvékony szeletet ehet, vagy amikor az utolsó csirkecombra éhes tekintetek vetülnek.

Tervezés

A nagylétszámú bulik tervezését érdemes legalább 4-6 héttel az esemény előtt elkezdeni, és részletesen kitalálni a meghívottakat, az ételsort, elkészíteni a bevásárlólistát.

Először körülbelül tudni kell a meghívottak létszámát. A létszámtól függ a menü, a menütől pedig a bevásárlólista hossza. A legnagyobb kérdés, hogy ki mennyit fog enni. Ezt előre megjósolni nagyon nehéz, érdemes egy kicsit fölétervezni, hogy biztosan ne valljunk szégyent, ha beállít valaki, akire nem számítottunk.

A legegyszerűbb kalkuláció, ha fél kiló étellel számolunk fejenként, nem számítva az italt és az édességet. Ha a vacsora virsli kenyérrel 10 főre, akkor vegyünk legalább 2 kiló virslit és 3 kiló kenyeret.





Érdemes néhány héttel korábban elkezdeni a szervezést

Rengeteg mindent napokkal, sőt - ha fagyasztáspártiak vagyunk - hetekkel a buli előtt el lehet készíteni.

Bonthatjuk ételfajtákra is

Ha előételt, salátát, húst és köretet is készítünk, körülbelül az alábbi arányokat érdemes szem előtt tartani.

Előételből legalább 3-5 falatot illik személyenként számolni. Egy háromórás, tízfős bulira legalább 100 -150 falatkát készítenénk. Egy fej saláta kb. 5 embernek elég. Húsételből fejenként 12-20 dkg között kell számolni, attól függően, hogy mennyire nagyétkűek a vendégeink. Fél kiló tésztából vagy rizsből 4-5 ember lakik jól, ha köretként szolgáljuk fel.





Fél kiló étel kellhet fejenként

A desszertből legalább egy szelet jusson fejenként, fagyiból fejenként minimum 10 dkg-mal számoljunk.

Italok

Az italokkal könnyebb dolgunk van, mert hosszú ideig elállnak, így ha megmaradnak, legfeljebb megisszuk a következő bulin. Fejenként általában két itallal lehet számolni a buli első órájában, majd ennek felével minden órában.

Borból egy üveggel számoljunk 2 főre óránként. Sörből nyugodtan vehetünk söröző vendégenként kettőt óránként. Röviditalból érdemes 5 főre legalább egy üveggel számolnunk óránként, míg üdítőitalból legalább háromszor ennyit érdemes venni.





Ha koktélokat is szeretnénk készíteni, készítsünk mindent elő

Meleg nyarakon legalább fél kiló jeget vegyünk vendégenként, értékelni fogják. 2,5 és 5 kilós kiszerelésben kaphatók benzinkutaknál a ,,jégszezonban"

Menüajánlatunk egy 10 fős őszi bulira - büfé stílusban, desszert nélkül

A kétféle húst és kétféle hideg salátát elkészíthetjük előző nap, így a buli előtt csak tálalnunk kell. A húsokhoz, salátákhoz tálaljunk friss kiflit, barna zsemléket, szeletelt kenyeret. Kitehetünk egy tálat friss sajtkockákkal, diódarabokkal, szőlőszemekkel díszítve, és csinálhatunk néhány mártogatóst is.

Cukkinis fasírtgolyó

Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús (de lehet csirke vagy pulyamellből is készíteni)
1 kg cukkini
2 fej vöröshagyma lereszelve
2 gerezd fokhagyma összenyomva
2 tojás
kb. 3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors

Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, héjastul nagylyukú reszelőn lereszeljük, picit megsózzuk. 1 órát állni hagyjuk, majd a kiengedett levet kicsavarjuk belőle. A húst összekeverjük a reszelt cukkinivel, hozzáadjuk a lereszelt vöröshagymát, az apróra vágott vagy nyomott fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire, golyócskák formájára gyúrva tesszük 180 fokos sütőbe. 25-30 perc alatt pirosra sütjük őket. Hidegen is finom, akár előző nap megsüthetjük, és fogpiszkálóra szúrva hidegen tálalhatjuk akár mini mozarella vagy koktélparadicsom golyókkal együtt.

Kolbásszal töltött karaj

Hozzávalók:
1 sertéskaraj (tetszés szerinti nagyságban 10 főre 2 kilós lehet)
1 parasztkolbász
Só, bors
olaj (a locsoláshoz)
víz (a locsoláshoz)

Elkészítés: A hentestől vásárolunk egy karajt, és megkérjük, hogy húzzon bele egy szál füstölt parasztkolbászt. Otthon leöblítjük a hús külsejét, majd megsózzuk és megborsozzuk. 1/2 órát állni hagyjuk. Tepsibe vagy hideg vízbe előzőleg beáztatott római tálba tesszük. Nagy lángon 30 percig sütjük. Ekkor óvatosan (hogy meg ne csapjon a forró gőz) kinyitjuk, levesszük a fedést, és kisebb lángon sütjük a húst. Időnként megszurkáljuk húsvillával, hogy megpuhult-e. Saját szaftjával vagy néhány kanál vízzel - olajjal meglocsoljuk, hogy szépen piruljon és puhuljon. A teljes sütési idő a hús nagyságától függően változhat, egy 1 kg-os karaj kb. 1,5 óra alatt sül meg. Ha teljesen kihűlt, gyönyörű vékony szeletekre vághatjuk.
Tipp: ha szeretjük a fokhagymát szúrjunk a húsba sütés előtt néhány gerezdet. Egy-egy paprikát és paradicsomot is dobhatunk mellé sütés előtt, hogy még finomabb aromája legyen.

Bajor lilahagymás, uborkás krumplisaláta házi majonézzel

Hozzávalók:
2 kg krumpli
2 fej lilahagyma
15 közepes csemege ubi (nyáron készíthetjük friss kovászos uborkával is)
2 nagy doboz (375 gr) tejföl
házi majonéz 4 tojásból (lásd lenn)

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, sós vízben főzzük. (Így egyszerűbb, mint a héjában főtt krumplit hámozni.) Ha kész, leszűrjük. A lilahagymát apróra vágjuk, és a sós főtt krumplihoz adjuk. Az uborkát is felaprítjuk és beletesszük.
Összeforgatjuk a házi majonézzel és a tejföllel. Lehűtjük.

Házi majonéz

Hozzávalók:
4 friss tojássárgája
2 evőkanál jó minőségű mustár
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
őrölt bors
4 dl növényi olaj (napraforgó, repce, max a végén egy pici olíva)
3 teáskanál citromlé

Elkészítés: A tojást időben kivesszük a hűtőből a mustárral együtt, hogy elkészítéskor szobahőmérsékletűek legyenek, ez a házi majonéznél nagyon fontos!
Kis tálba tesszük a tojássárgákat (a fehérjékből csinálhatunk pavlovát) és kikeverjük a mustárral, cukorral, sóval, borssal.
Az olajat egy kancsóba vagy bögrébe töltjük. Itt picit oda kell figyelni: az egyik kezünkkel az olajjal teli csuprot fogjuk, a másik kézzel fogunk egy habverőt. A csuporból nagyon lassan, az oldalán lecsurgatva a mustáros, tojásos öntethez keverjük az olajat úgy, hogy a habverővel folyamatosan kavarjuk. Kb. 2-3 percig kell kavargatni, néha meg-megállni, hogy szépen elkeveredjen. Ha kész, hozzáadjuk a citromot.

Tzatziki

Hozzávalók:
1 nagy doboz natúr joghurt + 25 dkg görög joghurt (nagyáruházak friss sajtos pultjában keressük)
2 nagy kígyóuborka
2 gerezd zúzott fokhagyma
olívaolaj

bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé

Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, besózzuk, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (ez el is maradhat). Belekeverjük az uborkát, sóval és borssal ízesítjük.

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Vendégváró kenceficék
  2015-10-20 22:09:38, kedd
 
  Vendégváró kenceficék

A vendégeskedés lényege az együttlét, a jó hangulat, a nagy beszélgetés, társasozás - finom ételek és italok mellett. Mindezt persze nehezíti, ha a házigazdának szaladgálnia kell a konyhába sütni, ellenőrizni, megfordítani, meglocsolni, tálalni, aggódni, miközben a jóból kimarad.

A különféle kencékkel jó előre elkészülhetünk, ráadásul egyszerűek, elronthatatlanok és nagy részük pillanatok alatt összeállítható.
Körözött

A legklasszikusabb kencénk a juhtúróból vagy túróból, esetleg a kettő keverékéből készülő körözött, amit leggyakrabban tejföllel, pici mustárral, pirospaprikával keverünk krémesre. Van, aki aprított hagymát vagy snidlinget tesz bele, más főtt tojással vagy finomra vágott kapribogyóval is gazdagítja.




A körözött megunhatatlan - rengeteg módon elkészíthető

Tonhalkrém

A halkonzerv sokszor életmentő egy gyors fogáshoz, de remek krémek is készülhetnek belőle. Leszűrve, villával összetördelve, ízlés szerint vajjal vagy majonézzel és tejföllel kikeverve, citrommal, kapribogyóval gazdagítva 5 perc alatt megvan. Ugyanígy szardíniából is keverhetünk jó kis kencét.





A tonhalkrémet készíthetjük darabosabban és selymesebben is, mindig nagy sikere van

Avokádókrém

A guacamole néven is ismert mártogatós világszerte kedvelt. Amilyen finom, ugyanolyan egyszerű az elkészítése: az érett avokádó húsát a héjból kikaparjuk, kis citromlével, sóval, borssal pépesítjük, és már kész is az avokádókrém. Természetesen tovább fűszerezhetjük fokhagymával, esetleg pici mustárral, van, aki krémesíti-gazdagítja tejföllel vagy majonézzel, más egészen apróra vágott paradicsomot is ad hozzá. De készíthetünk vadabb változatot is, például egy kevés wasabi hozzáadásával.





A semleges ízű avokádót rengeteg módon fűszerezhetjük, gyors és egészséges szendvicskrém

Hummusz

A csicseriborsókrém is sokak által kedvelt kence. A leggyorsabb, ha főtt csicseriborsóval dolgozunk, így nem kell áztatni és hosszan főzni az alapanyagot, hanem egyszerűen csak leszűrni, szezámkrémmel, olívaolajjal és fűszerekkel robotgéppel pépesíteni. A hummusz nagyon sokféle módon ízesíthető, leggyakrabban római kömény és kevés citromlé kerül bele, de készíthetjük mentával, chilivel vagy wasabival is.





A hummuszhoz pita illik, de kenyérrel, tortillával is nagyon finom

Tojáskrém

No, ez már időigényesebb, mert meg kell várni, míg a tojások keményre főnek. :) Ezután megpucoljuk a tojásokat, majd vajjal vagy zsírral összetörjük, kevés mustárral, aprított hagymával, sóval, borssal ízesítjük. Ez is készülhet majonézesen, esetleg krémesíthetjük tejföllel, és máris kész a tojáskrém, vagy ahogy másképp nevezik: a zsidó tojás vagy lengyel tojás.





A tojáskrémnek nem lehet ellenállni, akár lágyan, akár fűszeresebben készítjük

Pástétomok

A májból vagy húsból készülő pástétomok lehetnek nagyon egyszerűek vagy egészen bonyolultak is akár, a kiadós csirkemájtól az aranyárban mért libamájig is széles a választék az alapanyagokat illetően. Ha maradék sült húsból dolgozunk, akkor a dolgunk egyszerű: csak ledaráljuk, a pecsenyezsírral és ízlés szerinti fűszerekkel összedolgozzuk a húspépet, esetleg tojással gazdagíthatjuk. Ha májkrémet készítünk, akkor kevés hagymán megpirítjuk a megtisztított májat, majd ezután pépesítjük és fűszerezzük ízlésünk szerint. A májpástétomhoz jól illik valamilyen nemes alkohol: egy kis portói vagy tokaji nem fogja elrontani.





Májkrémek a legnépszerűbb pástétomok, de maradék sült húsból is nagyon finom kence készülhet

Tatár

A nyers bélszínből készülő tatárbifsztek megosztó étel: van, aki idegenkedik a nyers hústól, mások pedig az egyik legfinomabb ételnek tartják. Iskolája válogatja, hogy a húst nagyon aprra vágják, elkaparják vagy darálják, és hogy pontosan mi kerül húskrémbe, kóstolgatással érdemes beállítani a fűszerek arányát. A hús mellett egyre népszerűbb a lazactatár is: ez füstölt lazacból készül, a darált vagy finomra vágott halhúshoz van, aki mascarponét és snidlinget rak, más csupán kis citromlevet és kaprot, de készülhet krémsajttal lazítva is. Érdemes kipróbálni!





A tatárbifsztek finomra vágott uborkával, kapribogyóval tovább ízesíthető

Zöldséges kencék

Különféle zöldségekből is remek krémek készülhetnek, jó alternatíva lehez ez vegetáriánus vendégeinknek, de a tapasztalat szerint a húsevők sem utasítják el mondjuk a padlizsánkrémet. De szinte bármilyen zöldségből készülhet egyszerű és gyors kence: a kiválasztott zöldséget puhára főzzük, leszűrjük, majd tejföllel és krémsajttal vagy mascarponével pépesítjük, és ízlés szerint fűszerezzük. Készülhet így karfiolkrém, zöldborsókrém, céklakrém, de a cukkinikrém vagy a gombakrém sem rossz választás. A zöldségkrémeket izgalmasabbá tehetjük, ha aprított diót vagy mogyorót teszünk bele, esetleg pirított szezámmagot.





A padlizsánkrém mellett süt vagy főtt zöldségből is bátran készíthetünk finom szendvicskrémeket

Sajtkrémek

Ez az, amit nem lehet megunni... És elrontani sem! A legkedveltebb a fokhagymával, kis őrölt borssal kikevert krémsajt, de készíthetünk mediterrán változatot aprított aszalt paradicsommal, kapribogyóval, de kikeverhetünk mascarponét villával összetört rokforttal és aprított dióval, tejföllel lazítva isteni és gyors krémet kapunk. Sokan kísérleteznek az legendás francia sajtkrém, a Boursin reprodukálásával is: ez a könnyű állagú, fokhagymás kence minden partin a kedvenc.





Krémsajt, sajtkrém, tejföl, mascarpone, reszelt vagy morzsolt keményebb sajtok és fűszerek keveréke a kedvenc szendvicskrém - ízlés szerint variálható

Mire kenjük?

Ha kencés vendégséget rendezünk, érdemes a többféle krém mellé többféle kenyérfélét választani. Érdemes rozskenyeret, bagettet venni, de mutatós és változatos ilyenkor a cikkekre vágott pita vagy tortilla is, sőt a ropogós svéd kenyérlapok is kedveltek. Emellett jól illenek különféle hasábokra vágott zöldségek is a kencékhez: a színes kígyóuborka, sörretek, szárzeller, kaliforniai paprika és sárgarépa nem csak mutatós, de nagyon finom kiegészítők a kis szendvicsek mellé.





Ha többféle kenyerünk van, jobb az ízhatás... Nem kell túlzásba vinni, de 2-3 féle kenyérke legyen a kencékhez!

Forrás: Mindmegette.hu -- Előétel
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A legfinomabb sörkorcsolya: házi grissini 2 extra mártogatós
  2015-10-20 21:54:21, kedd
 
  A legfinomabb sörkorcsolya: házi grissini 2 extra mártogatóssal

Bár a grissini készen kapható változata is nagyon finom, most bemutatjuk, hogyan tudod házilag elkészíteni!

A ropogós grissini remek sör- vagy borkorcsolya, de szószokba tunkolva, illetve saláták mellé fogyasztva is nagyon finom, sajtba, sonkába tekerve pedig egyenesen ellenállhatatlan. Ráadásul ízlés szerint fűszerezhető, és az elkészítése sem ördöngösség!

Grissini házilag

Elkészítése: Futtassunk fel 25 g élesztőt 100 ml tejben 1 csipet cukorral együtt. Keverjünk össze 500 g lisztet, 200 ml vizet és 1 csipet sót, adjuk hozzá az élesztős tejet, majd az egészet gyúrjuk tésztává. Szükség esetén liszttel sűrítsük, illetve vízzel hígítsuk, aztán ízesítsük szárított rozmaringgal, borssal, kakukkfűvel, fokhagymával, köménymaggal vagy oregánóval, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 30 percig. Végül nyújtsuk ki, késsel vágjuk fel vékony csíkokra, mindet sodorjuk pálcikává, majd óvatosan helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 fokos sütőben, kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára a grissiniket.






Paradicsomos-csilis dip

Keverjünk össze 5 evőkanál olívás paradicsomszószt 200 g átpasszírozott paradicsommal, majd főzzük fel. Ízesítsük friss bazsalikomlevéllel, frissen őrölt borssal és sóval, majd tegyünk bele 1 db kimagozott, felaprított csilipaprikát is. A tűzről levéve ízlés szerint krémesítsük 1 teáskanál fűszer­vajjal. Grissinivel kínáljuk.

Fokhagymás fűszervaj

Pépesítsünk 4 nagyobb gerezd fokhagymát. Aprítsunk fel 2-2 szál petrezselymet, bazsalikomot, metélőhagymát és zsázsát. A fokhagymapépet és a zöld fűszereket keverjük ki 200 g vajjal, sózzuk, borsozzuk meg, majd tegyük be a hűtőszekrénybe.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Előétel
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Camembert burgonyabundában
  2015-10-20 21:46:43, kedd
 
  Camembert burgonyabundában

Hozzávalók:

3 db nagyobb burgonya
200 ml tej
2 db tojás
2 gerezd fokhagyma

csipetnyi őrölt fekete bors
1 kiskanál majoránna
csipetnyi őrölt kömény
80 g sampinyongomba
200 g finomliszt
2 camembert sajt
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A fokhagymát préseljük át vagy nyomjuk szét. A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük finomra. Nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd adjuk hozzá a tejet, a tojásokat, a fokhagymát, a csipetnyi borsot és köményt, a lisztet, a majoránnát és az apróra vágott gombát. Ízlés szerint sózzuk, majd az egészet alaposan keverjük össze.

Vízszintesen mindkét camembert-t vágjuk ketté, majd negyedeljük fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Merőkanállal tegyünk a serpenyőbe két adag burgonyás masszát, helyezzünk rájuk 1-1 sajtdarabot, majd fedjük be azt 1-1 adag burgonyás tésztával. A töltött burgonyalepények mindkét oldalát süssük aranyszínűre.





Megjegyzés:

A lepényeket zöldségkörettel vagy friss vegyes salátával tálaljuk.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Oreós muffin
  2015-10-20 21:43:40, kedd
 
  Oreós muffin

Hozzávalók:

25 dkg liszt
3 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 ek tejszín
1 csomag sütőpor
5 dkg keserű kakaópor
1 ek jamaikai rum
10 dkg étcsokoládé
1 mk fahéj
1 mk csillagánizs
1 mk őrölt kardamommag
1 nagyobb bionarancs
6 db oreo keksz

Elkészítés:

Keverjük össze az összes hozzávalót hogy a tészta szép sima legyen, de a tejszínt a csokoládéba tegyük, amikor olvasztjuk gőz felett. Robotgéppel a legegyszerűbb összekeverni, úgy gyorsabb. Szép krémes állagot kell kapjunk. Hagyjuk kihűlni.

Adagoljuk ki a 12 muffin formába, majd a kekszeket törjük ketté, és illesszük a tészta közepébe. Ezután előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésesre állítva 180 fokon süssük meg 20 perc alatt. Nagyon jól mutat, ha fehér, és barna hajtogatott papírkapszlikat használunk ehhez a finomságokhoz.





Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés:

Igyekszem olyan muffinokat készíteni, amit a család is szívesen elfogyaszt uzsonnára, kakaóval, vagy teával. Recept nélkül sütöttem, mert a fejemben készült el, és még csak nem is lestem semmilyen könyvet hozzá. A kevert tészta készítés, már rutinból jön.

A receptet és a fotót zsuzsamama56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Chilis bab, csípős kolbásszal
  2015-10-20 21:39:57, kedd
 
  Chilis bab, csípős kolbásszal

Hozzávalók:

3 db vöröshagyma
1 db lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db paprika
1 db hegyes erős paprika
1 db piros csípős hegyes paprika
2 db chili paprika
4 db paradicsom
1 konzerv chilis (fehér) bab

őrölt fekete bors
őrölt csípős fűszerpaprika
1 db babérlevél
0,5 csokor petrezselyem
rozmaring
morzsolt bazsalikom
oregano
majoránna
római kömény
kakukkfű
1 dl vörösbor
10 dkg csípős kolbász
1 dl kolbászzsír

Elkészítés:

A hagymákat megpucolom, aprítom. A paprikákat felkarikázom, a paradicsomokat negyedelem, a petrezselymet felvágom.

Egy nagy serpenyőben kolbászzsíron a hagymát megdinsztelem, hozzáadom a paprikát, majd a paradicsomot és a petrezselyem szárát. Beleteszem a babérlevelet, fűszerezem. Közben a kolbász héját lehúzom, felszeletelem.

Beleöntöm a babot, a vörösbort, beleszórom a petrezselymet.

Tálaláskor szedek egy tányérra a chilis babból, dekorálom petrezselyemmel és chilivel. Kovászos barna kenyérrel fogyasztom vörösbor kíséretében.





Megjegyzés:

Előre bocsájtom ez nem chili con carne. Ezúttal egy egyszerű, sok hagymás, sok chilis babot készítettem, melyhez darált hús helyett kolbászt adtam. Mellőztem a kukoricát, sőt a reszelt sajtot is. Az ételt azoknak ajánlom, akik szeretik a csípőset.

A receptet és a fotókat hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Burgonyakrémleves baconnel
  2015-10-20 21:29:41, kedd
 
  Burgonyakrémleves baconnel

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
20 dkg bacon
2 db húsleveskocka

szerecsendió
őrölt bors
tejföl
7 dl víz
1 evőkanál olaj
reszelt sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A bacont szintén kockázzuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra.

Az olajon kezdjük el a bacont zsírjára sütni. Amikor már szép piros, szedjük ki a zsírból, és tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon pároljuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott krumplit is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés szerecsendióval, adjuk hozzá a leveskockát, majd keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel a vízzel, majd főzzük puhára.

Amikor a krumpli megpuhult, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután keverjük hozzá a tejfölt, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.





Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg ízlés szerint a pirosra sült baconnel és a reszelt sajttal, így kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1682
  • e Hét: 6196
  • e Hónap: 11234
  • e Év: 140941
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.