|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2015-10-21 22:22:25, szerda
|
|
|
Sajtos, leveles, magos, zöldséges: variációk pogácsára!
A pogácsa az ember egyik legjobb barátja. Frissen mennyei, de még kicsit szívósan is jó reggeli, remek uzsonna, sör- vagy borkorcsolya, vendégváró, kirándulásra való vagy épp a játszóterező csemete kezébe illő. A pogácsa egy falatnyi otthonosság.
A pogácsának számtalan válfaja ismert. A kelt tésztás pogácsákhoz kicsit több idő és szakértelem kell, de sütőporos társaik között is találni valóban finomakat.
Kelt tésztás pogácsa
A kelt tésztás pogácsa nem sokban különbözik a kenyértől. A liszt alapesetben ugyanaz, az élesztő sem más, de víz helyett sokszor tejjel vagy tejszínnel készül, s a kenyérrel ellentétben nagyobb mennyiségű zsiradékot is tartalmazhat a pogácsa tésztája. Ez a zsiradék lehet olaj, vaj, zsír, krémsajt, sajt, vagy ezek valamilyen, változó arányú kombinációja. A pogácsát a zsiradék teszi omlóssá, ez tartja frissen és ettől olyan kitűnő sörkorcsolya.
Zsírozd a pogikat!
A zsiradék nagyon jó az ízek közvetítésében is, a fűszerezett zsírokkal sokkal könnyebben és egyenletesebben ízesíthető a tészta. Például egy paprikás pogácsa esetében a dinsztelt hagymás paprikás szafttal való gazdagítás sokkal komplexebb eredményt ad, mintha csak a liszthez szórnánk hozzá a paprikát.
Zöldséges variációk
A pogácsa tésztájába a nedvességet azonban nem csak zsiradékkal adhatjuk meg, hanem krumplival vagy más főtt zöldséggel is gazdagítható a tészta. A zöldség ugyan némileg elnehezíti a tésztát, de gy napokig is jó, ha megéri. A krumplin kívül érdemes kipróbálni a répával, fehérrépával vagy sütőtökkel készített pogácsákat is.
Hajtogatott pogácsa
A gyerekkorunk részeges pogácsái igénylik a legtöbb türelmet, de ezek a legfinomabbak is. A kinyújtott kelt tészta hajtogatás titka anyáról leányra száll, de alapvetően az a lényeg, hogy minél több réteg keletkezzen, minél levelesebb legyen a pogácsa. Arra ügyeljünk, hogy ne hajtogassuk túl, mert akkor jó eséllyel nem fog megállni a talpán és a tepsiben egy csomó részeg pogácsaféle fog
heverni.
Törpörtyűs pogácsa
A hajtogatott pogácsák közül a legismertebb a töpörtyűs pogácsa, de az egyes rétegek közé különféle krémeket, magokat, zöld fűszereket vagy akár reszelt sajtot is szórhatunk, ez ártani biztosan nem fog a pogácsánknak.
Magos pogácsa
A különféle magok és a sajt amúgy is jó partnerei ennek az ételnek. Ha azt szeretnénk, hogy igazán ízletes legyen a pogácsa, akkor a tésztába beledolgozott magokat érdemes kicsit lepirítani, mielőtt a még nyers tésztához adjuk. A pogácsához adhatunk tökmagot, mandulaforgácsot, tört diót, lenmagot, nigellamagot, mákot, szezámmagot vagy ezek keverékét.
Sajtos pogácsa
A sajtok közül szinte bármelyik jó érzi magát a pogácsában. Az egészen lágy és az egészen kemény sajtokat is számításba vehetjük, mindkettő a tésztában helyt kaphat, míg a félkemény sajtokból lesz a legjobb bóbita. Mindig olyan sajtot süssünk a pogácsa tetejére, amely megolvad ugyan, de nem folyik el. Erre ideális a trappista, a gouda, az ementáli vagy épp a tilsiti is. A bojt akkor marad igazán szép, ha a pogácsára helyezés előtt finoman, de határozottan összecsípjük a sajtreszeléket.
WM
Forrás: Mindmegette.hu -- Gabona és pékáru |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2015-10-21 22:16:56, szerda
|
|
|
Klasszikus tojáspörkölt tésztával
Hozzávalók:
1 csomag tészta
6-8 db főtt tisztított tojás
1-2 kanálnyi zsiradék
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 db lecsó paprika
paradicsom
erős paprika
bors
Elkészítés:
Lecsóalapot készítek az alapanyagokból, a tojás kivételével. Az alapot jól megsütöm, vigyázva, nehogy odaégjen. Ha kell, 1-2 dl vízzel felöntöm. Mikor már jól átfőtt a szaft, akkor beleszeletelem a tojásokat, vigyázva elkeverem s jól átforralom.
Ezután tálalom. A tészta bármilyen lehet, én kukoricaliszteset használok, így ez az étel glutént nem tartalmaz, ezért lisztérzékenyeknek is ajánlom.
Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Bizonyára sok-sok család asztalán szerepelt már ez az étel.
A receptet és a fotót Balazsjoska küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-10-21 22:15:03, szerda
|
|
|
Tönköly palacsinta
Hozzávalók:
120 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
230 ml tej
4 db tojás
1 nagy csipet só
1 bő evőkanál étolaj
Elkészítés:
Az összes hozzávalót alaposan keverjük össze egy tálban. A keverék legyen teljesen csomómentes. Hagyjuk állni egy órát, majd keverjük át újra.
Teflonos, vagy vékonyan olajozott, forró palacsintasütőbe szedjünk a tésztából, és nézzük meg, elég híg-e a tészta. Ha nem tudjuk szép vékonyra forgatni, akkor egy kevés tejjel még tudunk hígítani a rajta.
Süssük pár percig, míg a szélei barnulni kezdenek, majd fordítsuk meg, és süssük meg a másik felét is. A kész palacsintákat halmozzuk egymásra, és folpackkal fedjük le fogyasztásig.
Megjegyzés:
Sós töltelékek: kecskesajt céklával és dióval; olvasztott sajt pirított köménymaggal és tejszínes spenóttal; olívaolajon sült, fokhagymás paradicsom.
Édes töltelékek: friss, szezonális bogyós gyümölcsök; nyári csonthéjas gyümölcsök, mint például őszibarack vagy nektarin; pirított diófélék; kakaó, fahéj, lekvár.
Recept és fotó: Nagyi titka
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2015-10-21 22:11:57, szerda
|
|
|
Egylábasos szalonnás-zöldséges tészta
Hozzávalók:
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
15 dkg kolozsvári szalonna
5 fej gomba
15 dkg zöldborsó
1 kisebb cukkini
4 evőkanál csemegekukorica
só
30 dkg tészta
6,5 dl víz
só
kakukkfű
rozmaring
0,5 dl tej
2 evőkanál parmezán vagy pecorino
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk és a hagymával egy kicsi olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, azzal is kicsit pirítjuk, sózzuk, fűszerezzük. Mehet bele a borsó és a felkockázott cukkini, a tészta és a víz.
Fedő nélkül addig főzzük, míg a tészta és a zöldségek meg nem puhulnak és a víz nagyja el nem főtt. Ha megvan, mehet bele a kukorica és a tej, még egyszer összeforraljuk, kissé sűrítjük. A végén belekeverjük a sajtot és már tálalhatjuk is.
Megjegyzés:
Gyors, egyszerű, laktató és finom.
Recept és fotó: Mandula
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2015-10-21 22:09:51, szerda
|
|
|
Fűszeres sütőtökkrémleves répachips-szel
Hozzávalók:
1 db közepes sütőtök
1 dl habtejszín vagy főzőtejszín
1 evőkanál tejföl
szárnyas alaplé (vagy zöldségleveskocka)
kapor
petrezselyem
chilipor vagy aprított chili
fehérbors
szerecsendió
ételízesítő
só
tökmag
1 db sárgarépa
birspálinka
Elkészítés:
A tököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd feltesszük annyi alaplével vagy vízzel főni, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a fűszereket, a petrezselymet finomra vágva, a chilit, a fehérborsot, a gyömbért és a kaprot egészben, ezt később majd kivesszük a főzés végén.
Mikor puhára főtt a tök, összeturmixoljuk, majd kikeverjük a tejszínt a tejföllel, hozzáadunk egy keveset a levesből, és óvatosan együtt habverővel hozzákeverjük a leveshez. Pici balzsamecetet adhatunk hozzá.
A tökben található magokat megpirítjuk, és tálaláskor díszítésül hozzáadjuk. Lehet használni a boltban kapható tökmagot is pirításhoz.
Használhatunk díszítéshez répachipset is. A répákat zöldséghámozó segítségével vékony szeletekre vágjuk. Olívaolajjal bekenjük, fűszerrel ízlés szerint enyhén megfűszerezzük, egymás mellé helyezzük sütőpapírra vagy szilikonlapra egy tepsibe, majd kb. 175 C-on megsütjük. Önállóan, dekorációként és alapanyagként is kiválóan használható.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ledomoni küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2015. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
397 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1575
- e Hét: 4447
- e Hónap: 9485
- e Év: 139192
|
|
|