Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Sajtos, leveles, magos, zöldséges: variációk pogácsára!
  2015-10-21 22:22:25, szerda
 
  Sajtos, leveles, magos, zöldséges: variációk pogácsára!

A pogácsa az ember egyik legjobb barátja. Frissen mennyei, de még kicsit szívósan is jó reggeli, remek uzsonna, sör- vagy borkorcsolya, vendégváró, kirándulásra való vagy épp a játszóterező csemete kezébe illő. A pogácsa egy falatnyi otthonosság.

A pogácsának számtalan válfaja ismert. A kelt tésztás pogácsákhoz kicsit több idő és szakértelem kell, de sütőporos társaik között is találni valóban finomakat.






Kelt tésztás pogácsa

A kelt tésztás pogácsa nem sokban különbözik a kenyértől. A liszt alapesetben ugyanaz, az élesztő sem más, de víz helyett sokszor tejjel vagy tejszínnel készül, s a kenyérrel ellentétben nagyobb mennyiségű zsiradékot is tartalmazhat a pogácsa tésztája. Ez a zsiradék lehet olaj, vaj, zsír, krémsajt, sajt, vagy ezek valamilyen, változó arányú kombinációja. A pogácsát a zsiradék teszi omlóssá, ez tartja frissen és ettől olyan kitűnő sörkorcsolya.

Zsírozd a pogikat!

A zsiradék nagyon jó az ízek közvetítésében is, a fűszerezett zsírokkal sokkal könnyebben és egyenletesebben ízesíthető a tészta. Például egy paprikás pogácsa esetében a dinsztelt hagymás paprikás szafttal való gazdagítás sokkal komplexebb eredményt ad, mintha csak a liszthez szórnánk hozzá a paprikát.

Zöldséges variációk

A pogácsa tésztájába a nedvességet azonban nem csak zsiradékkal adhatjuk meg, hanem krumplival vagy más főtt zöldséggel is gazdagítható a tészta. A zöldség ugyan némileg elnehezíti a tésztát, de gy napokig is jó, ha megéri. A krumplin kívül érdemes kipróbálni a répával, fehérrépával vagy sütőtökkel készített pogácsákat is.

Hajtogatott pogácsa






A gyerekkorunk részeges pogácsái igénylik a legtöbb türelmet, de ezek a legfinomabbak is. A kinyújtott kelt tészta hajtogatás titka anyáról leányra száll, de alapvetően az a lényeg, hogy minél több réteg keletkezzen, minél levelesebb legyen a pogácsa. Arra ügyeljünk, hogy ne hajtogassuk túl, mert akkor jó eséllyel nem fog megállni a talpán és a tepsiben egy csomó részeg pogácsaféle fog
heverni.

Törpörtyűs pogácsa

A hajtogatott pogácsák közül a legismertebb a töpörtyűs pogácsa, de az egyes rétegek közé különféle krémeket, magokat, zöld fűszereket vagy akár reszelt sajtot is szórhatunk, ez ártani biztosan nem fog a pogácsánknak.

Magos pogácsa

A különféle magok és a sajt amúgy is jó partnerei ennek az ételnek. Ha azt szeretnénk, hogy igazán ízletes legyen a pogácsa, akkor a tésztába beledolgozott magokat érdemes kicsit lepirítani, mielőtt a még nyers tésztához adjuk. A pogácsához adhatunk tökmagot, mandulaforgácsot, tört diót, lenmagot, nigellamagot, mákot, szezámmagot vagy ezek keverékét.

Sajtos pogácsa

A sajtok közül szinte bármelyik jó érzi magát a pogácsában. Az egészen lágy és az egészen kemény sajtokat is számításba vehetjük, mindkettő a tésztában helyt kaphat, míg a félkemény sajtokból lesz a legjobb bóbita. Mindig olyan sajtot süssünk a pogácsa tetejére, amely megolvad ugyan, de nem folyik el. Erre ideális a trappista, a gouda, az ementáli vagy épp a tilsiti is. A bojt akkor marad igazán szép, ha a pogácsára helyezés előtt finoman, de határozottan összecsípjük a sajtreszeléket.

WM


Forrás: Mindmegette.hu -- Gabona és pékáru
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Klasszikus tojáspörkölt tésztával
  2015-10-21 22:16:56, szerda
 
  Klasszikus tojáspörkölt tésztával

Hozzávalók:

1 csomag tészta
6-8 db főtt tisztított tojás
1-2 kanálnyi zsiradék
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 db lecsó paprika
paradicsom
erős paprika
bors

Elkészítés:

Lecsóalapot készítek az alapanyagokból, a tojás kivételével. Az alapot jól megsütöm, vigyázva, nehogy odaégjen. Ha kell, 1-2 dl vízzel felöntöm. Mikor már jól átfőtt a szaft, akkor beleszeletelem a tojásokat, vigyázva elkeverem s jól átforralom.

Ezután tálalom. A tészta bármilyen lehet, én kukoricaliszteset használok, így ez az étel glutént nem tartalmaz, ezért lisztérzékenyeknek is ajánlom.





Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Bizonyára sok-sok család asztalán szerepelt már ez az étel.

A receptet és a fotót Balazsjoska küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tönköly palacsinta
  2015-10-21 22:15:03, szerda
 
  Tönköly palacsinta

Hozzávalók:

120 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
230 ml tej
4 db tojás
1 nagy csipet só
1 bő evőkanál étolaj

Elkészítés:

Az összes hozzávalót alaposan keverjük össze egy tálban. A keverék legyen teljesen csomómentes. Hagyjuk állni egy órát, majd keverjük át újra.

Teflonos, vagy vékonyan olajozott, forró palacsintasütőbe szedjünk a tésztából, és nézzük meg, elég híg-e a tészta. Ha nem tudjuk szép vékonyra forgatni, akkor egy kevés tejjel még tudunk hígítani a rajta.

Süssük pár percig, míg a szélei barnulni kezdenek, majd fordítsuk meg, és süssük meg a másik felét is. A kész palacsintákat halmozzuk egymásra, és folpackkal fedjük le fogyasztásig.





Megjegyzés:

Sós töltelékek: kecskesajt céklával és dióval; olvasztott sajt pirított köménymaggal és tejszínes spenóttal; olívaolajon sült, fokhagymás paradicsom.
Édes töltelékek: friss, szezonális bogyós gyümölcsök; nyári csonthéjas gyümölcsök, mint például őszibarack vagy nektarin; pirított diófélék; kakaó, fahéj, lekvár.

Recept és fotó: Nagyi titka

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Egylábasos szalonnás-zöldséges tészta
  2015-10-21 22:11:57, szerda
 
  Egylábasos szalonnás-zöldséges tészta

Hozzávalók:

1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
15 dkg kolozsvári szalonna
5 fej gomba
15 dkg zöldborsó
1 kisebb cukkini
4 evőkanál csemegekukorica

30 dkg tészta
6,5 dl víz

kakukkfű
rozmaring
0,5 dl tej
2 evőkanál parmezán vagy pecorino

Elkészítés:

A szalonnát felkockázzuk és a hagymával egy kicsi olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, azzal is kicsit pirítjuk, sózzuk, fűszerezzük. Mehet bele a borsó és a felkockázott cukkini, a tészta és a víz.

Fedő nélkül addig főzzük, míg a tészta és a zöldségek meg nem puhulnak és a víz nagyja el nem főtt. Ha megvan, mehet bele a kukorica és a tej, még egyszer összeforraljuk, kissé sűrítjük. A végén belekeverjük a sajtot és már tálalhatjuk is.





Megjegyzés:

Gyors, egyszerű, laktató és finom.

Recept és fotó: Mandula

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Fűszeres sütőtökkrémleves répachips-szel
  2015-10-21 22:09:51, szerda
 
  Fűszeres sütőtökkrémleves répachips-szel

Hozzávalók:

1 db közepes sütőtök
1 dl habtejszín vagy főzőtejszín
1 evőkanál tejföl
szárnyas alaplé (vagy zöldségleveskocka)
kapor
petrezselyem
chilipor vagy aprított chili
fehérbors
szerecsendió
ételízesítő

tökmag
1 db sárgarépa
birspálinka

Elkészítés:

A tököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd feltesszük annyi alaplével vagy vízzel főni, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a fűszereket, a petrezselymet finomra vágva, a chilit, a fehérborsot, a gyömbért és a kaprot egészben, ezt később majd kivesszük a főzés végén.

Mikor puhára főtt a tök, összeturmixoljuk, majd kikeverjük a tejszínt a tejföllel, hozzáadunk egy keveset a levesből, és óvatosan együtt habverővel hozzákeverjük a leveshez. Pici balzsamecetet adhatunk hozzá.

A tökben található magokat megpirítjuk, és tálaláskor díszítésül hozzáadjuk. Lehet használni a boltban kapható tökmagot is pirításhoz.
Használhatunk díszítéshez répachipset is. A répákat zöldséghámozó segítségével vékony szeletekre vágjuk. Olívaolajjal bekenjük, fűszerrel ízlés szerint enyhén megfűszerezzük, egymás mellé helyezzük sütőpapírra vagy szilikonlapra egy tepsibe, majd kb. 175 C-on megsütjük. Önállóan, dekorációként és alapanyagként is kiválóan használható.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ledomoni küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1575
  • e Hét: 4447
  • e Hónap: 9485
  • e Év: 139192
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.