Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Szép estét,jó éjszakát!
  2015-10-27 17:43:11, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szerkesztéseim  
Töklámpások
  2015-10-27 12:08:10, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
Aranyosi Ervin: Csepegtess örömöt
  2015-10-27 11:27:32, kedd
 
  Egy nap mind meghalunk. Azt a napot várod?
Nem kéne a többit addig kihasználnod?

Ameddig a meséd, ócska végét féled,
biztos nem a saját életedet éled!

Csurgass hát örömöt, mindig, minden napba,
a jó kedvű létet, soha ne hagyd abba!
És ha egyszer mégis az út véget érne,
rájössz bőröndödbe még mennyi minden férne!

Ne sajnáld magadtól azt, amit szeretnél,
legyél boldog ember! Akárki lehetnél!

Minden meg van benned, hogy teljesüljön álmod
s mindent, mire vágynál, biztos megtalálod...

Csurgass hát örömöt, s jó bort a pohárba,
Ha a kulcs nálad van, bátran dugd a zárba,
ott az ajtó mögött a világ kitárul,
s minden rút akadály előled elhárul.

Egyszer mind meghalunk. Kezdj el végre élni,
hogy az unokádnak legyen mit mesélni.

Napi kalandokat, kis csodákat élj meg!
A bút, a bánatot mosolyra cseréljed.

Csepegtess örömöt mások rossz napjába,
ne hagyj búslakodni senkit egymagában!
Ne engedd hogy lelkük élve haldokoljon,
segíts, hogy a daluk reád hangolódjon!
 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin versek  
Fogyasszunk több kelkáposztát
  2015-10-27 11:21:00, kedd
 
  Milyen a jó kelkáposzta?
Akárcsak a többi leveles zöldség esetében, a fejnek keménynek kell lennie, a leveleknek pedig egészségeseknek. A levelek színe változhat a sötétzöldtől a világosig. Figyeljünk oda, hogy nagyságához képest elég nehéz is legyen, ha nem, válasszunk másikat. A kisebb fejeknek általában jobb ízük van (saját vélemény).

Ajánlatos mindig frissen fogyasztani, mert idővel veszít tápértékéből. Ezt leginkább a saját kerttel rendelkezők tehetik meg, hiszen a káposztához hasonlóan nem árt meg neki a kisebb fagy, így kora télig a földben lehet hagyni, és elég csak a nagyobb fagyok beálltával kiszedni.



Jótékony hatása
A kelkáposzta alacsony kalóriatartalmú, gazdag rostokban, folsavban, C-vitaminban, B-vitaminban, és főként E-vitaminban. Mivel kalciumtartalma is magas, különösen ajánlott csontritkulásban szenvedőknek. A vérszegénység ellen is nagyszerűen harcol, hisz a káposztában található klorofill nagy szerepet játszik a vérképzésben. Enyhe hashajtó hatásának köszönhetően a székrekedésben szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. Ezen kívül tartalmaz antioxidánsokat, káliumot, vasat... Egyszóval egészséges és ajánlott gyakran fogyasztani, hacsak nem vagyunk hajlamosak a vesekő megbetegedésre.

Télire kifejezetten ajánlott ez a zöldség. Nem annyira szeles, puffasztó hatású, mint a káposzta, így nem terheli annyira a gyomrot.
Hogyan fogyasszuk?
Jóllehet nem lehet annyira változatosan elkészíteni, mint a káposztát, a kelkáposztából is ízletes ételeket lehet készíteni. Ezt a fajta káposztát leginkább főve/párolva fogyasszuk, nem használjuk savanyúságok készítésére, jóllehet salátákat még készítenek belőle nyersen, nálunk ez nem annyira elterjedt.

Leginkább rakott ételeket, főzeléket és leveseket készítünk belőle, gondoljunk csak rá milyen nagyszerűen kiegészíti a vasárnapi húsleves ízét.

Kifejezetten ajánlott diétázóknak és vegetáriánusoknak.

100g főtt kelkáposztában 70 kalória van.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Őszi táplálkozás
  2015-10-27 11:15:50, kedd
 
  Elsősorban legyünk tudatában annak, hogy a hidegben az ember szívesebben fogyasztja a nehezebb, hizlalóbb ételeket, kevesebbet mozog, és így tavaszra fölszedhetünk pár kilót. De ne feledjük azt sem, hogy ősszel az ember könnyebben betegszik meg. Ha továbbra is könnyű ételeket fogyasztunk nem nő meg az alvásigényünk, és megőrizzük vitalitásunkat is. Előzzük meg tehát a problémákat!
Még vásárolhatunk hazai idénygyümölcsöket, zöldségeket. Igyekezzünk ezekből minél többet fogyasztani, hogy vitaminraktárainkat feltöltsük. Télen kevesebb a boltban kapható zöldség és gyümölcs vitamin és ásványianyag tartalma, így érdemes az őszi hónapokban minél változatosabban fogyasztani ezekből a hazai csemegékből. Így biztosíthatjuk azt, hogy szervezetünk kellő mennyiségű vízben oldódó vitaminhoz jusson, amelyek közül a C-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a nátha és a megfázás megelőzésben. Az őszi hónapok végén, ha elfogynak az idénygyümölcsök, ne feledkezzünk meg a citrusfélékről, és a savanyúságokról sem. A savanyítás több értékes vitamin mellett megőrzi például a káposzta magas C-vitamin tartalmát. A vitaminhiányos táplálkozás a szervezet immunrendszerében sejtszintű károsodást okoz, így megnő az ilyenkor amúgy is gyakoribb megfázásos betegségek kialakulásának az esélye. Emellett az ilyenkor szüretelt gyümölcsöknek, zöldségeknek magas az antioxidáns tartalmuk is; hasonlóan a flavonid tartalmukhoz, amelyek bizonyítottan hatásos rákmegelőző anyagok.

Télen a mozgás hiánya, a kevesebb napsütés, a kevesebb zöldség, gyümölcs fogyasztás illetve a fent említett okok miatt megnő a szervezetben a szabad gyökök mennyisége. Az egészséges táplálkozás mellett még számos dolgot tehetünk, hogy semlegesítsük ezeket a káros anyagokat: igyekezzünk átmenteni nyári aktivitásunkból valamit a hidegebb napokra is. A mozgás jó hatással bír a szervezet egészére: csökkenti a koleszterinszintet, nagy szerepe van a szervezet energia egyensúlyának megőrzésben, és a kedélyünk is derűsebb marad.

Öltözzünk fel melegen, és sétáljunk nagyokat az őszi napsütésben. Ilyenkor már nem olyan erős a nap sugara, ezért a napsütés jótékonyan hat a szervezetünkre, hozzájárul a D-vitamin raktárak feltöltéséhez. Továbbra is fogyasszunk minél több folyadékot: míg nyáron elsősorban a meleg miatt, ősszel és télen a szervezetünk megfelelő működése igényli a bőséges folyadékbevitelt. Ha napi 1,5 - 2, akár 3 liter folyadékot megiszunk a vesénk és a májunk méregtelenítő, salaktalanító feladatát hatékonyabban el tudja látni. Lehet ez a folyadék tea, ásványvíz, de ha nyáron nem fogyasztottunk, most jó hatásúak lehetnek a különböző gyümölcslevek. Vitamin tartalmuk alacsonyabb ugyan mint az érett lédús gyümölcsé, de kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a kiesett mennyiséget képesek pótolni.

Az ülő életmód egyeseknél magával hozza bélműködés lassulását. A székrekedés nem csak kellemetlen, de mivel a salakanyag tovább tartózkodik a bélben nagyobb eséllyel szívódnak fel belőle káros anyagok a szervezetbe, és könnyebben károsodik a vastagbél is. A megoldás természetesen nem a hashajtás, mert ahhoz rövid időn belül hozzászokik a szervezet. Ha a nyári hónapokban a karcsúságunk megőrzéséért fogyasztottunk teljes kiőrlésű termékeket, most különösen figyeljünk erre a jó szokásunkra. Amellett, hogy továbbra is segít megelőzni az elhízást, segít megelőzni a székrekedést is.

Ne csak a testünkre, a lelkünkre is figyeljünk: a nyári pihenés után; a gyermekek és a felnőttek is stresszesebb környezetbe kerülnek, így ha szervezetünket ez készületlenül éri, fogékonyabbak lehetünk a betegségekre. Kikapcsolásként válasszunk olyan tevékenységet, ami megnyugtat, ellazít. Választhatunk jógát, különböző meditációs tréningeket, de már az is hatásos lehet, ha egy kanna meleg teával kellemes relaxáló zene mellet kicsit el tudunk vonulni, kiereszteni a fáradt gőzt. Érdemes elsajátítani néhány meditációs technikát, légzés gyakorlatot, így ezeket otthon is végezhetjük.

A multivitamin készítményeket nem pártolom, de ha családunk tagjai, vagy netalán mi magunk sem akarunk/tudunk elég gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani érdemes valamilyen készítményt beszerezni. Egy hónapnál tovább ezen készítmények szedése nem ajánlott. Hatásos lehet még a C-vitamin fogyasztása, ám aki hajlamos a vesekövesedésre, kerülje a megnövelt C- vittamin taralmú készítményeket. Megelőzésként, egy-két hétig 500 mg, betegség esetén pedig maximum egy hétig 1000mg C-vitamin fogyasztása ajánlott. Utóbbi két esetben csak akkor vásároljunk ekkora dózisú C-vitamin készítményt, ha egyéb vitamintablettát, multivitaminos innivalót nem fogyasztunk.

Az ősz azonban tartogathat pozitív élményeket is számunkra. A hosszabb esték lehetőséget nyújtanak arra, hogy mi magunk is kicsit elcsendesedjünk, és családtagjainkkal tartalmas órákat töltsünk együtt. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket, hiszen emberi kapcsolataink ápolása, a megértés, a szeretet és az összetartozás érzése fontos lelki egyensúlyunk, így közvetve egészségük megőrzésében is.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Levél
  2015-10-27 11:13:51, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
Hulló levelek gif
  2015-10-27 11:13:09, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
Őszi táj
  2015-10-27 11:10:37, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
Őszi kép
  2015-10-27 10:48:13, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
Őszi képalap
  2015-10-27 10:47:36, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 5972 db bejegyzés
Összes: 128101 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4247
  • e Hét: 21329
  • e Hónap: 75001
  • e Év: 353226
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.