Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Gyarmati Fanni fiatalon Radnótival
  2015-10-29 12:32:45, csütörtök
 
 

Erőszakos, rút kisded voltam én, ikret szülő anyácska, - gyilkosod! öcsémet halva szülte-é, vagy élt öt percet, nem tudom, de ott a vér és jajgatás között úgy emeltek föl a fény felé, akár egy győztes, kis vadállatot, ki megmutatta már, hogy mennyit ér: mögötte két halott. /Huszonnyolcadik év/

November



Megjött a fagy, sikolt a ház falán,
a holtak foga koccan. Hallani.
S zizegnek fönn a száraz, barna fán
vadmirtuszok kis ősz bozontjai.
Egy kuvik jóslatát hullatja rám;
félek? nem is félek talán.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Molnár Ferenc
  2015-10-29 12:21:24, csütörtök
 
 



Molnár Ferenc

Első felesége Vészi Margit volt, Vészi Józsefnek, a Budapesti Napló főszerkesztőjének lánya. Ebből a házasságból született Molnár Márta, a későbbi Sárközy Márta.



Vészi Margit


Sárközi Márta
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-10-29 11:45:48, csütörtök
 
 


Eörsi Júlia- Juhász Gyula

A Világ riportere Eőrsi (családnevén Janeschdik, írói nevén Eőrsi -Tóth) Júlia újságíró, tanár, író. Amikor Juhász Gyula 1914. március 6-án, Pesten mellbe lőtte magát, és a Rókus-kórházban feküdt élet és halál között, a Világ című lap a szerkesztőség egy fiatal leánytagját küldte a kórházba, hogy hozzon hírt a költőről. Ott feküdt az ágyon eszméletlenül, mozdulatlanul, mellén a véres sebbel. Mikor végre kinyitotta a szemét, ismeretlen arc borult föléje, szőke hajkoronás, fehér leányarc, riadt szempár ... A költőnek jólesett a vigasztalás.

,,Ili hercegnő" - Klima Ilona (1890-1922)




Életmentés a Lánchídon - Juhász Gyula 1907-ben, egy október eleji napon otthagyta új állomáshelyét, Lévát, és öngyilkossági szándékkal Pestre utazott. A Lánchídról készült éppen a Dunába ugrani, amikor gyermekkori szerelme, a későbbi orvosnő, Klima Ilona, megfogta a vállát. Lakásukba vezette Juhászt, kezébe adta friss, szép verseskötetét, melyet ő is akkor kaphatott meg éppen, s ez visszaadta a költőnek életkedvét. ,,Ennek a könyvnek megjelenése és sikere - emlékezett később a költő - az életemet adta vissza akkor, mert én bizony Léván, az Isten háta mögött nyomorogva, éppen leszámolni készültem mindennel."
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-10-29 11:31:40, csütörtök
 
  Sárvári Anna - Juhász Gyula

Juhász Gyula halála után Anna így nyilatkozott: ,,... csak később, soká hallottam, hogy verseket ír hozzám. Boldog voltam, örültem, és az ismerősök lépten-nyomon gratuláltak a versekhez. És csak akkor döbbentem rá nagyon, hogy nekem ezekhez az Anna-versekhez semmi, de semmi közöm. Ezek a csodálatos versek csak a szőke hajamnak, kék szememnek és Juhász Gyula elképzelt ideáljának szóltak, de nem nekem és nem hozzám."







Juhász Gyula




Sárvári Anna

Betegsége, sorsa kilátástalansága második férjével Sárvári Annát is öngyilkosságba sodorta: 1938. július 25-én, első férjéhez hasonlóan, ő is megmérgezte magát. A 8 Órai Újság riportja szerint: ,,Az ágy mellett, a földön Juhász Gyula verseskötete feküdt. Ahogy a könyv leesett a földre, éppen az első oldalon nyílott ki: Annának örök szerelemmel, Juhász Gyula - olvasható rajta a költő dedikációja. A szerencsétlen színésznő utolsó pillanataiban is az Anna-verseket olvasta."
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2015-10-29 11:28:44, csütörtök
 
 








Szabó Lőrinc 120 szonettel búcsúzott a halott kedvestől. 120 fájdalmasan szép szonettel, melyek sorai közé belefonódtak Korzáti Erzsébet verssorai is. A Huszonhatodik év Erzsébetet az irodalom oly múzsáinak sorába léptette, amilyen Beatrice vagy Gyarmati Fanni voltak.
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Miért nincsenek kínai sírok Magyarországon?
  2015-10-29 11:15:14, csütörtök
 
  Miért nincsenek kínai sírok Magyarországon?

A rejtély megoldása nem túl bonyolult

Salát szerint a hazai kínai kolónia meglehetősen fiatal, aminek köszönhetően a természetes halálozási ráta rendkívül alacsony. A rendszerváltás környékén ugyanis, amikor tömegesen érkeztek ide kínaiak, többségében vállalkozó szellemű, 20-30-as korosztályba tartozók, és később is viszonylag fiatalok jöttek. A kínaiak ugyanis nem gazdasági vagy politikai menekültként jönnek ide, hanem szerencsét próbálni, vállalkozni, s erre leginkább az aktív korúak hajlandók. Akik húsz éve érkeztek ide, azok kevés kivétellel még ma is csak a 40-50-es éveikben járnak. Ahogy kínai sírokat nemigen látunk, ugyanúgy idős, beteg kínai embereket sem.

Másrészt, folytatja Salát, ha egy kínai mégis súlyosan megbetegszik, akkor igyekszik hazautazni Kínába, mert jellemzően jobban bízik a kínai gyógyászatban, mint a magyar egészségügyben. Ha pedig gyógyíthatatlan beteg, akkor a hagyományoknak megfelelően hazautazik meghalni, a szeretteihez közel. Az utolsó dolog, amit egy beteg kínai tesz, az az, hogy befekszik az újpesti Károlyi Kórházba.

Harmadrészt, ha mégis itt hal meg - például autóbalesetben -, akkor hamvait a családja általában hazaszállíttatja. A kínai hagyomány szerint ugyanis mindenki szeretné, hogy a szülőföldjén temessék el, s e kívánság teljesítése afféle családi kötelesség. Erre a szokásra külön üzletág épül: számos kínai és hongkongi vállalkozás szakosodott arra, hogy a tengerentúlon elhunyt honfitársak holttestét/hamvait elszállítja, és elintézi a szülőfaluban történő temetéssel kapcsolatos papírmunkát.

Negyedrészt, a kínaiak hozzátartozóik holttestével igen tisztelettudóan bánnak. Az őskultusz a társadalom egyik legfontosabb eleme, s ehhez hozzátartozik a halott tisztességes eltemetése és az előírt áldozatok bemutatása a szellemének. Ha az ember valamelyiket elmulasztja, akkor a kultusz értelmezése szerint a sértett szellem könnyen bajt hoz az élő családtagokra, így nemigen éri meg a halottakkal tiszteletlenül bánni.


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép napot mindenkinek!
  2015-10-29 11:04:24, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 206 db bejegyzés
e év: 2826 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 128
  • e Hét: 4785
  • e Hónap: 8127
  • e Év: 60835
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.