Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Érdekességek
  2015-10-06 10:39:48, kedd
 
  Hol nyugszik szent Gelért püspök
Aki a szent Márk térről átnéz San Giorgio Magoire szigetérre és apátságára, többnyire nem tudja, hogy ebben a bencés kolostorban müködött Szent Gelért. Hogy az isztriáni félszigeten keresztül innét indul el Szentföldre, de útját Szent Mór püspök közbenjárására megszakította Magyarországon, s ott maradt. E források szerint Szent Gelért 1030 körül kezdte meg müködését Szent István király oldalán, 1046 szeptember 24- én taszították le a pogányok a budai sziklákrol, és 1083-ban avatatta szenté vii. Gergely pápa. E környéken többek közt azért is n részesült köztiszteletben, mert szent Gelért ( olaszul San Gerardo ) velencének hosszú és fényes történelme folyamán egyetlen mártírja volt. A mai Olaszországban Szent Gelértet mint az ifjuság szentjét tisztelik október minden első vasárnapján. Az üvegkoporsó, amelyben nyugszik, fehér márványszarko -fágban volt elhelyezve. Ez a szarkofág a vii. századból származik, az egyik oldalfa elpusztult, így látható benne az üvegkoporsó.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-10-06 10:25:50, kedd
 
  Ha eddig azt gondoltad, hogy a töri unalmas és száraz, akkor itt az ideje, hogy megváltoztasd a véleményed! Íme 10 vicces érdekesség, amit a töri tanárod biztosan nem mesélt órán!

1. Ha az ókori Egyiptomban egy orvosnak meghalt egy betege, akkor levágták mindkét kezét.

2. Dante Alighieri csupán pár órával azután halt meg, hogy befejezte az Isteni Színjáték utolsó sorait.

3. 1550-ben Edward de Vere, Oxford grófja szégyenében 7 évig utazott, mert amikor meghajolt I. Erzsébet királynő előtt, elpukizta magát. Miután hazatért, a királynő ezzel fogadta: "Uram, már megfeledkeztem a pukiról!"

4. Az ókori rómaiak eskütételkor a szívük helyett a nemiszervükre tették a kezüket.

5. A nászút szó szinonímája, a"mézes hetek" kifejezés 4000 évvel ezelőttről, Babilonból származik. Anno, amikor egy ifjú pár egybekelt, szokás volt, hogy az ara édesapja egy hónapig minden nap mézsörrel itatta vejét.

6. A Ramses óvszer márka az ókori egyiptomi fáraóról, II. Ramsesről kapta a nevét, aki 160 gyermeket nemzett.

7. A középkorban a napszámosok átlag életkora 25 év volt.

8. Az emberek 700 éve viselnek szemüveget.

9. Az ókori Rómában, ha valaki ferde orral született, az azt jelentette, hogy kíváló vezér válhat belőle.

10. 1920 volt az első év az írott történelemben, amikor egy újszülött várható élettartama meghaladta egy aranyhalét. Azt megelőzően a várható élettartam 48.4 év volt, míg egyes aranyhal fajok több, mint 50 évig is elélnek.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-10-06 10:18:59, kedd
 
  a legkegyetlenebb uralkodók

A félig-meddig mitikus személy, Drakula két történelmi személynek, III. és IV. Vladiszlávnak a keveréke. Mindketten Wallachia hercegei voltak a mai Románia területén. Az első, akit kortársai "Dracul"-ként, vagyis ördögként emlegettek, valós szerepet játszott (egészen 1446-ban bekövetkezett haláláig) abban, hogy megpróbáljanak ellenállni a török hódításnak Kelet-Európában. IV Vladot csak úgy ismerték, mint "a karóbahúzó"-t, miután nagyon szerette ezt a kivégzési módszert. Hatéves rémuralma (1456-62) során állítólag több, mint 20.000 kivégzést rendelt el. Azt mondták, tirgovistei palotáját 10 km-es sövény vette körül. Az előtt sorakoztatták fel karóba húzott áldozatait. Az a hír járta, hogy palotájának közelében egy liget minden fájának minden ágán egy holttest lóg kiakasztva, és bárkit, aki megpróbálkozna valamelyiknek az eltávolításával, rögtön felakasztanak ugyanoda. Ellenségei még azt is kijelentették, hogy áldozatainak húsát meg vérét fogyasztja. Minden bizonnyal a Vladdal (a karóhahózóval) kapcsolatos szájhagyomány lehetett az alapja a képzeletbeli Drakula grófnak. Vladot 1462-ben taszították le trónjáról. A rákövetkező télen karóba húzatta a török szultán, II. (Hódító) Mohamed követeit, akik azért keresték fel, hogy beszedjék tőle az esedékes sarcot. Átkelt a Dunán, és vagy megölte a folyótól délre, Mohamed szultán területén élő parasztokat, vagy levágatta a fülüket, az orrukat. Válaszul a szultán sereget küldött rá, és ezzel arra kényszerítette, hogy Magyarországra meneküljön.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-10-06 10:13:00, kedd
 
  A legjámborabb, legsikeresebb és legbigottabb

Kasztíliai Izabella 1468-tól fogva - 17 éves volt - harcolt féltestvérével, Henrikkel a trónért. 1478-ban alapította meg a spanyol inkvizíciót. Miután 1479-ben győzelmet aratott belső ellenségei fölött, 1482-ben Granada, a muzulmánok Spanyolországban fennmaradt utolsó fellegvára ellen fordult, sikerrel. Ugyanebben az évben támogatta Kolumbusz Indiába irányuló utazását, valamint elrendelte, hogy a zsidó közösség vagy térjen át; vagy hagyja el Spanyolországot. Izabella, 1504-ben bekövetkezett haláláig bizony felülmúlta bármely, akkori európai uralkodó eredményeit.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-10-06 10:11:15, kedd
 
  A legtragikusabb sorsú királyné

Anjou Margit (1429-82) 1445-ben ment férjhez VI. Henrik angol királyhoz. Ez a lépés része volt a Százéves Háború során a békekötés érdekében tett, mindazonáltal hiábavaló cselekedeteknek. Margit 1455-re a Lancaster-pártiak tényleges vezetője lett egy olyan küzdelemben, amely nemsokára háborúvá fajult. 1451-ben úgy tűnt, közel áll a sikerhez, miután legyőzte Wakefieldnél a York-pártiakat, és megölte Richardot. Négy hónappal később viszont Towtonnál őt is megverték. Arra kényszerítették, hogy Skóciába, majd Franciaországba meneküljön. Tíz év múlva tért vissza, amikor egy újabb próbálkozás során IV Edwardot akarta letaszítani a trónról. Ismét megverték Tewksburynél (1471 májusában), fiát, Edwardot a csatamezőn érte a halál, férjét, Henriket pedig röviddel utána meggyilkolták a Towerban. Csupán 15 éves volt, amikor Angliába érkezett és még csak 41, mikor elhagyta. Margit nagy tiszteletben állt Angliában és Európa-szerte.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-10-06 10:09:01, kedd
 
  a legcsúnyább és legkegyetlenebb király

IV. Edward öccse, Richard, kivívta magának Európa történelmének a legcsúnyább és legkegyetlenebb királya címet. John Rouse, a történész, azzal vádolta meg, hogy meggyilkolta unokaöccseit - a "Towerbe zárt hercegeket". Azt írta róla, hogy "fogakkal és vállig érő, fekete hajjal jött a világra, miután két évig tartózkodott anyja méhében". Richard (aki 1483-ban III. Richard-ként került a trónra) volt az utolsó angol király, aki csatamezőn halt meg, méghozzá 1485-ben, Bosworth Fieldnél.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2015-10-06 10:06:06, kedd
 
  a legcsinosabb király

Anglia uralkodója, IV Edward 1442-ben született, 1461-től '70-ig, és 1471-tő1 '83-ig uralkodott. Számos külső és katonai vonatkozású tulajdonságával hívta magára kortársai figyelmét. Azt mondták róla: "a legcsinosabb a világ elegáns férfiai közül". Csontvázából ítélve (koporsóját 1789-ben nyitották fel) 192 cm magas volt. Nagy szoknyabolond lévén, azzal rémísztette halálra politikai tanácsadóit, hogy szerelemből feleségül vett egy özvegyet, később pedig dicsekedett is vele, hogy "a kereszténység legvidámabb, legszentebb életű és leghuncutabb szajháival élvezkedett". Ugyanakkor a tett embere is volt. Hadjáratai még mindig magára vonják a stratégisták figyelmét. A harcmezőn a hibátlan intelligencia, a gyors csapatmozgás és a közvetlen felelősségvállalás kiemelkedő személyiségeként kilenc győzedelmes csatát vezetett. Az elsőnél, a mortimeri ütközetnél, csupán 18 éves volt. 1470-ben államcsínnyel száműzetésbe kényszerítették, de visszatért. Ő a világtörténelem egyetlen angol királya, aki elveszített trónját visszaszerezte, és meg tudta őrizni egészen élete végéig.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Megemlékezés
  2015-10-06 09:49:57, kedd
 
 



Juhász Gyula: Vértanúink



1918. október 6.

A föld alól, a magyar föld alól
A vértanúk szent lelke földalol:

E nagy napon, hol emlék s béke leng,
A bús bitókra hittel nézzetek!

Hittel, reménnyel, mert most kél a nap,
Minden napoknál szebb és szabadabb!

A nap, melyért mi vérben esve el,
Nyugodtan haltunk ama reggelen.

Szemünk nem látta, lelkünk látta csak,
Hisz onnan jönnek mind e sugarak;

Hisz onnan árad, új világ felett,
Szentháromságunk, mely jövőt teremt:

Szabadság minden népnek, aki él
S halni tudott egy megváltó hitér,

Egyenlőség, hogy Ember ne legyen
Mások szabad prédája, becstelen.

Testvériség, mely át világokon
Kézt fog a kézbe, hisz mind, mind rokon.

Ó magyarok, ti élő magyarok,
A halhatatlan élet úgy ragyog

Rátok, ha az egekbe lobogón
Igazság leng a lobogótokon,

Az Igazság, mely tegnap még halott,
Világ bírájaként föltámadott.

A népek szent szövetségébe ti
Úgy lépjetek, mint Kossuth népei.

A föld alól, a magyar föld alól
A vértanúk szent lelke így dalol.


Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Történetek
  2015-10-06 09:33:37, kedd
 
  A CSODABABA...

Egy kisfiú 1967-ben egy forró augusztusi napon, a vártnál hat és fél héttel korábban született meg, és gyorsan betették egy inkubátorba. A mindössze két kiló tizennégy dekás újszülött olyan volt, mint egy felfújható, kissé leeresztett gumibaba, de az anyjának mégis ő volt a legszebb.
Az apja, doktor Smith megpróbálta elmondani a feleségének, Donnának, hogy a kisfiú besárgult. (Akkoriban ezt a komplikációt még nem tudták megfelelően kezelni) Az orvos férj, különös tekintettel az asszony korábbi három vetélésére, legszívesebben azt mondta volna, hogy minden rendben, de hát a kisbaba nem volt jól.

Donna Jeffrey-nek nevezte el a kisbabát. Amikor a sárgaság súlyosbodott, az orvosok mindent elkövettek, hogy megmentsék a gyermeket. Tudták azonban, hogyha Jeffrey mája hamarosan működni kezdene is, és a kisfiú életben marad, a sárgaság miatt agykárosodás léphet fel.
Mindeközben Donna megingathatatlanul bízott benne, hogy fiúcska rendbe fog jönni. Az ápolónők sajnálták őt, s miután tudták, hogy a kisbaba valószínűleg meg fog halni, megengedték az asszonynak, hogy vele legyen. Amikor Donna megérintette az apró, törékeny testet, és azt suttogta neki, hogy nagy, erős férfivá fog felnőni, a kis Jeffrey mosolyogni kezdett. Ezt elmondta a nővéreknek, ők pedig szomorúan néztek rá, és azt mondták, hogy a kisbabák reflex-szerűen mosolyognak, az asszonynak pedig pihenésre van szüksége.

A családtagok már a temetéssel kapcsolatos teendőket beszélték meg az apával és a plébánia papjával. Végül bementek Donnnához, hogy vele is beszéljenek, de ő sírva küldte ki őket a szobából. Az ő kisgyerekét nem fogják eltemetni, mert haza fog menni, sárgulás ide vagy oda. Gondolni sem akart a temetésre!

Hatvankét óra múlva ismét vért vettek a babától, és a sárgaság jelentősen csökkent. A kis Jeffrey kétóránként enni kezdett, Donna állandóan beszélt hozzá. A következő vizsgálatnál az eredmény tovább javult, és a kisgyermek a születése után három héttel hazament. Ezzel azonban nem ért véget a történet.

Hat héttel később az első felülvizsgálaton az orvos azt mondta Donnának, hogy véleménye szerint a gyermek vak, mert a koraszülés következtében folyamatosan romlott a látása. Az asszony állította, hogy ez képtelenség, hiszen a kicsi követi őt a szemével. Néhány további vizsgálat be is bizonyította, hogy a diagnózis téves volt.

Jeffrey tizenhárom hónapos karában enyhe agyvérzést kapott. Berohantak vele a kórházba, ahol megállapították, hogy a valószínűleg agydaganata van. Számos vizsgálat után az ideggyógyász felállította a diagnózist: hidrocefalia.. Azonnali műtétet javasolt.

Donna megint nem tudta elfogadni az orvos véleményét. Ha a fia vízfejű, a betegség miért csak most fejlődött ki? Persze az asszony mindenbe belement, hogy segítsen fián, de ő maga is kidolgozott egy tervet. A műtét előtt felhívta az ismerőseit szerte az Egyesült Államokban, és azt kérte tőlük, hogy három nappal a műtét előtt minden este hétkor imádkozzanak a kisfiáért. Hozzátette, hogy ha módjukban áll, szóljanak másoknak is, csatlakozzanak hozzájuk.

Amikor elérkezett a műtét napja, az asszony nyugodt volt. Amerika hét államában imádkoznak az emberek a fiáért. Később értesült arról, hogy a barátok szóltak az ismerőseiknek, és azok is szóltak a barátaiknak, s így három egymást követő estén hét órakor végül több százan imádkoztak Jeffrey-ért. Egy pici gyermekért, akit nem is ismertek!

A műtétet korán reggel kezdték el. Donna és férje a kórház folyosóján járkált fel-alá, amikor váratlanul kirohant az idegsebész a műtőből, vadul lobogtatva a felvételeket. Fülig érő szájjal mosolygott. Ez csodálatos! az utolsó vizsgálat szerint nincs is szükség műtétre! Mindnyájan egyszerre sírtak és nevettek. Az idegsebész azt mondta, nem tudja mit gondoljon. Erre az eredményre nincs semmilyen magyarázat. És Jeffrey hazatért a barátok és rokonok ünneplő gyülekezetéhez. Mindenkit, aki érte imádkozott, értesítettek a végeredményről, és köszönetet mondtak a fohászaikért. A gyermeknek nem volt soha többé agyvérzése.
Másokkal összehasonlítva azonban fejlődése még mindig nagyon lassú volt. Amikor Jeffrey-t három éves korában kivizsgálták, a gyermekorvos komoran nézett a szülőkre. Megkérdezte, nem gondoltak-e arra, hogy intézetbe adják a gyereket? Donna megdöbbent, és a javaslatot elutasította.
Jeffrey három éves korában még nem tudott beszélni, ezért az anyja olyan foglalkozásokat vezetett be, amelyek igénybe vették a fiú valamennyi érzékszervét- a látást, szaglást, érintést, ízlést és hallást. Donna hitt abban, hogy Jeffrey normális, csupán nem követi a többi gyerek szokásos fejlődési menetét. Ennek ellenére a fiú négy éves karáig nem beszélt, s az egyik tanárnak az volt a véleménye, hogy "speciális iskolába" kellene iratni, mert szerinte a fiú értelmi fogyatékos.

Donna kitartott. Végül normális iskolában maradt Jeffrey, és a tanárok alig akarták elhinni, hogy a fiú néhány hónap elteltével már kifejezetten gyors felfogású gyereknek látszott.
A gyermekorvosi felülvizsgálaton azonban az orvos mégis úgy vélte, hogy a kisfiú elmaradt a fejlődésben, sőt, véleménye szerint Jeffrey autista.
Donna úgy döntött, hogy most már elege van. Jeffrey-ről születése óta "megállapították", hogy valószínűleg
1.vak
2.vízfejű
3.epilepsziás
4.szellemileg elmaradott, és végül
5.autista.

Donna megmondta az orvosnak, hogy ezt egyáltalán nem hiszi, és kisfia idejében el fogja végezni az első osztályt.
Bár Jeffrey hangulata időnként labilis, és figyelme szétszórt volt, az évek során úgy fejlődött, mint a többi gyerek. Tanulási készsége átlagos volt, később cserkészvezető lett, kiváló hallgató, felső évfolyamban elnöki ösztöndíjas lett, tanulmányi eredménye kiváló volt, kitüntetéssel végezte a főiskolát, és elvégezte az orvosi egyetemet is, és gyakornok lett egy híres klinikán.

Egyik nap egy idősebb férfi rontott be a rendelőbe. Öngyilkosságot akart elkövetni, de az egyik barátja megakadályozta és behozta a klinikára. Jeffrey megkérte a fértit, hogy beszéljen az életéről. Elmondta, hogy mennyire elkeserítette utolsó válása, és az, hogy elbocsátották a munkahelyéről, ahol évek óta dolgozott. Elvesztette minden reményét, vége az életének, és semmit sem ért, amit eddig tett. Jeffrey beszélgetett vele még egy ideig, és felírt neki egy nyugtatót.

A beteg hirtelen ránézett az orvos kitűzősére, és elolvasta a nevét.
-Jeffrey Smith? Nem Donnának hívják az anyját?
-De igen! Honnan tudja?
-Maga a csodababa! Imádkoztam magáért, amikor pici gyerekként kórházban volt, és most orvos lett, ez csodálatos!
-Maga tényleg imádkozott értem?
-Igen, hetente háromszor, este hét órakor éveken át! Azt mondták, elegendő, ha csak a műtétig tesszük, de néhányan úgy gondoltuk, hogy folytatjuk még egy ideig.
-Éveken át imádkozott értem?
-Igen.
-Köszönöm, hogy törődött velem! Köszönöm! Hogy orvos lettem, az az ön sikere is!-mondta meghatottan.

Jeffrey könnyes szemekkel átölelte a páciensét-egy férfit, aki órákkal ezelőtt arra gondolt, hogy eldobja magától az életét, mert semmit nem ért, amit eddig tett.



 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Szép napot mindenkinek!
  2015-10-06 09:27:37, kedd
 
 



"Örök szerelem, örök hűség szent fogadalmak, esküvések, kophatnak is, feledhetők is, ahogy szaporodnak az évek. És mégis vallom, tiszta szívvel, ellenében cudar világnak, lehet mindhalálig szeretni, ha elcsitulnak is vágyak."
(Antalfy István)
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 206 db bejegyzés
e év: 2826 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 809
  • e Hét: 3885
  • e Hónap: 7227
  • e Év: 59935
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.