Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Seherezádé 3. rész
  2015-10-07 23:54:35, szerda
 
  Seherezádé 3. rész

Link
 
 
0 komment , kategória:  Seherezádé   
Seherezádé 2. rész
  2015-10-07 23:47:56, szerda
 
  Seherezádé 2. rész

Link
 
 
0 komment , kategória:  Seherezádé   
Seherezádé 1. rész
  2015-10-07 23:06:57, szerda
 
  A sorozat részeit az alábbi linken tekinthetitek meg:

Seherezádé 1. rész


Link
 
 
0 komment , kategória:  Seherezádé   
10 tipp, hogy betegség nélkül túléljük az őszt
  2015-10-07 20:30:37, szerda
 
  10 tipp, hogy betegség nélkül túléljük az őszt

Az őszi-téli időszakban még inkább oda kell figyelünk arra, hogy energiában-és vitaminban gazdag ételeket fogyasszunk, illetve, hogy testünket felvértezzük a hideggel szemben. Íme 10 tipp, amit érdemes megfogadni.

1. Cink

Ez a nyomelem aktiválja az immunsejteket. Ha megfáztál, a cink három-négy nappal lerövidítheti a betegség időtartamát. Nagy mennyiség található belőle a zabpehelyben, a tojásban és a májban.

2. Energiában gazdag ételek

A hagyományos kínai orvoslás szerint vannak olyan élelmiszerek, melyek felmelegítik és energiával látják el a szervezetet. Ide tartoznak a szárnyasok, a póré-, a vörös- és a fokhagyma, a kávé. Ha ezek rendszeresen szerepelnek az étrendedben, javul a szervek működése, és nő az aktivitás.






Fontos, hogy ebben az időszakban energiában gazdag ételeket fogyasszunk

3. C-vitamin

Központi szerepe van a test működésében: számos anyagcsere-folyamat részese, továbbá megvédi a sejteket a szabad gyökök támadása ellen. Napi 100 mg elegendő védelmet nyújt. Ez a mennyiség kb. 1 db kiviben, 1 pohár narancslében vagy 1 adag brokkoliban található meg.

4. A meleg védelmet nyújt

Egy kis napfény, aztán szél meg egy kis eső - az átmeneti időszakban soha nem lehet tudni, mit vegyünk fel. Még szép időben is ügyelj arra, hogy ne hűljön le a szervezeted, és ne tartózkodj huzatban. Főleg a lábad tartsd melegen és szárazon, mert a hideg elsősorban alulról támad. Néha lepd meg magad egy kellemes lábfürdővel, vagy tegyél lábmelegítőt az ágyába.

5. Aromaterápia

Inhalálj eukaliptuszos, mentolos vagy borsmentás illóolajjal. Tegyél belőle néhány cseppet egy forró vízzel teli edénybe, és lélegezd be a gőzt. Ez segíti a légutak tisztulását. Kisgyermeknél ne alkalmazd a módszert!

6. Akupresszúra

A módszer hatására által beindul a test energiáinak áramlása, aktiválódik az öngyógyulás. Légúti megbetegedéseknél segít az úgynevezett náthapont stimulálása: szorítsd össze a hüvelyk- és a mutatóujjad - a kettő tövénél középen kialakul egy dombocska, melynek legmagasabb részét két percig masszírozd.

7. Ülőfürdő

Ellazít, átmelegít, és enyhíti a megfázáskor jellemző végtagfájdalmat. A hatóanyagok a bőrön át is bejutnak, frissítik a vérkeringést, a gőzök pedig feloldják az orrban és a hörgőkben lerakódott váladékot. Tegyél a fürdővizedbe kamillát vagy kakukkfüvet, és pihenj a kádban 15-20 percig. Figyelem: ha lázas vagy, ne vegyél meleg fürdőt!





Egy forró fürdő csodákra képes

8. Hagymazacskók

A hagyma aktiválja a vérkeringést, és segít a szervezetnek ,,kidobni" a gyulladást okozó anyagokat. Tekerj egy kendőbe 1 fej apróra vágott vöröshagymát, és tedd a fájó füledre. Húzz sapkát, és néhány órát hatni hagyd a borogatást.

9. Szauna

Nemcsak a hangulatod lesz jobb tőle, hanem a szervezetednek is jót tesz heti egy szaunázás az őszi-téli időszakban. A meleg gyógyító hatását évezredek óta ismeri az emberiség. A testhő növekedése ugyanis mozgósítja a szervezet védekező rendszerét, fokozza a vérellátást, felgyorsítja a gyógyulást. A finn és az infraszauna is megizzaszt, és mindkettő jótékony hatással van a közérzetre, noha a működésük és használati módjuk alapvetően különbözik. Hiszen amíg az előbbiben a szaunakályha melegíti fel a levegőt 70-90 fokra, addig az infrakabinokban úgynevezett infrasugárzó működésével emelkedik a hőmérséklet 45-65 fokra.

A szaunázás szabályai

Mindig mosd le magadról a sminket és az illatszereket.

Vedd le az ékszereidet. A fémből készült darabok átforrósodva akár meg is égethetik a bőröd!

A szaunázás előtt 1,5-2 órával már lehetőleg ne egyél, az elfogyasztott táplálék megemésztése ugyanis túlzottan igénybe veszi a szervezetet. Ugyanakkor az, aki éhgyomorral szaunázik, az alacsony vércukorszint miatt akár rosszul is lehet.

Nem ajánlott alkoholt fogyasztani a szeánszok előtt.

10. Gyömbérital

Tegyél 3 tk frissen reszelt gyömbért fél liter vízbe, lefedve főzd 5 percig, majd szűrd le. Adj hozzá 2 ek citromlét, és édesítsd mézzel. Igyál belőle annyit, amennyi jólesik. Az ital feltölt energiával, és segít elűzni a megfázást.





Ha megfáztál, a gyömbérital segíthet

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Egészséges
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Ezt kell enned ősszel, hogy feltöltsd a vitaminraktáradat!
  2015-10-07 20:22:06, szerda
 
  Ezt kell enned ősszel, hogy feltöltsd a vitaminraktáradat!

Megfelelő étrenddel elegendő energiát és tápanyagot biztosíthatsz a szervezeted számára, és a test védekezőmechanizmusait is erősítheted, hogy felkészítsd a hűvös időjárásra.

A vitaminok nélkülözhetetlenek, ám mivel a szervezet nem képes előállítani őket, gondoskodni kell a rendszeres pótlásukról. Lássuk azokat, amelyekre fokozott szükség van a hűvösebb hónapokban!

A-vitamin

Különösen a nyálkahártyán át bejutó kórokozók ellen hatékony, mivel a felhám épségét biztosítva természetes védelmi vonalat képez. Megtalálható a belsőségekben (máj, vese, szív), a tojásban, a tejtermékekben, a tengeri halakban, a zöld és sárga zöldség- és gyümölcsfélékben.

B6-vitamin

Serkenti az immunsejtek működését. Nélkülözhetetlen az izomszövet energiaellátásához, az idegrendszer megfelelő működéséhez, a bőr épségéhez. Hiánya az immunrendszer gyengülését okozhatja, de érelmeszesedés, hajhullás, bőrgyulladás, idegrendszeri panaszok, levertség és vérszegénység is jelentkezhet, amennyiben nem fogyasztunk belőle eleget. Fő forrásai a hús, a máj, a tejtermékek, a banán.






A hűvösebb hónapokban különösen fontos a folyamatos vitaminpótlás

D-vitamin

Nem csak a csontképződés folyamatában kulcsfontosságú, az immunrendszer hatékony működéséhez is hozzájárul. Hiányát az elégtelen vagy a vegetáriánus táplálkozás mellett a napfény hiánya, illetve egyes vese- és májbetegségek is kiválthatják. D-vitaminban gazdag táplálék a tojás és a zsírosabb halak.

E-vitamin

Antioxidáns hatású, azaz védi a sejteket a szabad gyökök támadásától. Legjobb forrásai a zöld levelű növények, a tojás, a brokkoli, a kelbimbó, az olajos magvak, a növényi olajak.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Egészséges
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Kuszkusz grillezett sütőtökkel
  2015-10-07 20:16:21, szerda
 
  Kuszkusz grillezett sütőtökkel

Hozzávalók:

1 kisebb kanadai sütőtök
1 zöld chilipaprika
1 evőkanál római kömény
5 ág friss kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj
15 dkg kuszkusz
1/2 citrom reszelt héja és leve
3 evőkanál tökmag

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A sütőtököt vágjuk ízléses cikkekre, helyezzük sütőtálcára, szórjuk meg az aprított chilipaprikával, a római köménnyel, morzsoljuk rá a kakukkfűleveleket. Csurgassunk rá olívaolajat, sózzukmeg, majd dugjuk a sütőbe 45-50 percre, és süssük aranyló színűre, félidőben megfordíthatjuk a szeleteket.





A kuszkuszt tegyük egy tálba, sózzuk, öntsünk rá annyi forrásban lévő vizet, hogy ujjnyira ellepje, majd fedjük le 10 percre, ennyi idő alatt a kuszkusz felszívja a vize. Villával törjük jól át, keverjük hozzá a citrom reszelt héját





és levét,





valamint 1 evőkanál olívaolajat, legvégül pedig a megsült sütőtökszeleteket és a pirított tökmagot.









Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Fahéjas-diós töklepény
  2015-10-07 20:08:35, szerda
 
  Fahéjas-diós töklepény

Hozzávalók:

50 dkg gyalult spárgatök
6 púpos evőkanál liszt
3 evőkanál darált dió
6 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 tojás
1 dl étolaj
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 szem szegfűszeg porrá zúzva

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, legyaluljuk, a vizet kinyomkodjuk belőle.

A tojásokat a kristálycukorral és vaníliás cukorral néhány percig habverővel verjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, jól elkeverjük, végül a reszelt tököt is belekeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.





Megjegyzés:

Ha valaki szárazabbra szeretné, tehet bele nyugodtan több lisztet is.
Mazsolát, durvára aprított diót, étcsokoládét, stb... is szórhatunk bele.

A receptet és a fotót Nonu0094 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegetta.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Pásztortarhonya gazdagon
  2015-10-07 20:03:42, szerda
 
  Pásztortarhonya gazdagon

Hozzávalók:

50 dkg sertéslapocka felkockázva
50 dkg tarhonya
10 dkg füstölt húsos szalonna apróra vágva
1 evőkanál zsír
1 szál füstölt szárazkolbász feldarabolva
2 nagy vöröshagyma durvára kockázva
2-3 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
3 nagyobb paradicsom vagy paradicsompüré
2 zöldpaprika felszeletelve (csípős is lehet)
40 dkg burgonya kis kockára vágva
1 evőkanál pirospaprika
őrölt kömény

bors
piros arany
1 erőleves kocka

Elkészítés:

A szalonnát kevés zsiradékban kisütöm, majd benne előbb a vöröshagymát megpirítom, utána a fokhagymát is beledinsztelem. A húst hozzáadom, fehéredésig forgatom, majd megszórom pirospaprikával, beleteszem a zöldpaprikát és a paradicsomot. Sózom, borsozom, őrölt köménnyel meghintem, majd saját levében a húst takarékon puhára párolom, végül zsírjára sütöm. A párolási idő alatt a füstölt kolbász darabkákat is beleteszem, és kevés száraz borral is meglocsolom. Ha a folyadék elpárologna, szükség szerint pótolom, de általában elég a hús és a hozzáadott zöldségek leve.

Közben egy másik edényben kevés zsiradékon a tarhonyát (gáztűzhelynél lángelosztóval) folytonos keveréssel pirosra pirítom (kb. 10 perc).





A mikróban kb. 1 liter vizet forralok, melyben a leveskockát is feloldom.

Amikor a hús zsírjára sült, hozzáadom a pirított tarhonyát, felöntöm a levessel, beleteszem a burgonyát, és takarékon kb. 20 perc alatt készre főzöm (néha finoman alákevergetek, nehogy lekapjon).





Kovászos uborkával vagy káposztasalátával nagyon ízletes egytálétel.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fehérboros fokhagymakrémleves reszelt sajttal
  2015-10-07 19:54:32, szerda
 
  Fehérboros fokhagymakrémleves reszelt sajttal

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma
1,5 fej fokhagyma
1 db krumpli
1 db zöldségleveskocka
liszt
vaj
3 dl főzőtejszín
petrezselyem

őrölt fehérbors
szerecsendió
fehérbor
pirított zsemlekocka
trappista sajt

Elkészítés:

A hagymákat apróra vágom, a krumplit megpucolom, darabolom. Egy edényben vajon megpirítom a hagymákat, hozzáadom a krumplit, feleresztem vízzel, beleteszem a leveskockát, apróra vágott petrezselyemzöldet, fűszerezem.

Ha megfőtt, botmixerrel elkeverem, öntök hozzá tejszínt, s egy kevés lisztet. Visszaöntöm az edénybe, keverés mellet felforralom, hozzáadva ízlés szerint fehérbort, ha kell sózom.

Pirított zsemlekockával, reszelt sajttal és petrezselyemmel tálalom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 621
  • e Hét: 3426
  • e Hónap: 11692
  • e Év: 128345
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.