Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 100 
Az ítélkezésről való lemondás közömbösséghez vezet?
  2015-11-30 21:12:14, hétfő
 
  Az ítélkezésről való lemondás közömbösséghez és passzivitáshoz vezet?

Ugyanabban a mondatban Pál apostol az "ítélkezni" kifejezést két különböző értelemben használja: "Ezért ne ítéljük el többé egymást, hanem inkább arra határozzátok el magatokat, hogy ne okozzatok a testvérnek megütközést vagy megbotránkozást!" (Rómaiaknak írt levél 14,13) Az egymás megítélésének elhagyása nem passzivitáshoz vezet, hanem feltétele a továbblépésnek és helyes viselkedésnek.

Jézus nem arra hív, hogy csukjuk be a szemünket és hagyjuk a dolgokat elmenni magunk mellett. Mert miután arra int, hogy ne ítéljünk, így folytatja: "Vajon a vak vezethet-e vakot? Nem esnek-e mindketten verembe?" (Lukács 6,39) Jézust azt szeretné, hogy a vakokat segítsék abban, hogy rátaláljanak az útra. De a rossz vezetőket visszautasítja. A szövegösszefüggés alapján e kissé nevetséges vezetők éppen azok, akik ítélkeznek és elítélnek. Az ítélkezésről való lemondás nélkül nem lehet tisztán látni, és másokat a jó útra vezetni.

Íme, vegyünk egy példát a két, VI. századi gázai szerzetes, Barsanuphe és János levelezéséből. Miután János felelősségre vont egy testvért hanyagsága okán, most attól szenved, hogy szomorúnak látja. Még bántja a dolog, amikor úgy érzi, most őt ítélik meg a testvérek. Hogy békét találjon, elhatározza, hogy többet nem szól senkinek, és csak azzal foglalkozik, amiért egyedül ő a felelős. De Barsanuphe megérteti vele, hogy Krisztus békéje nem a visszavonulásban van. Sokadszorra, Pál apostol szavait idézi: "Érvelj, ints, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel." (Timóteusnak írt második levél 4,2)

A mások békén hagyása elítélésük egy kifinomult formája is lehet. Ha a többieket méltatlannak tartom figyelmemre és erőfeszítésemre, az nemde annak jele, hogy csak magammal akarok foglalkozni?

Gázai János elhatározza, hogy nem ítéli el testvéreit, de Barsanuphe megérti, hogy a szívében továbbra is el-ítéli őket. Ezt írja neki: ,,Ne ítélkezz és ne ítélj el senkit, de figyelmeztesd őket, mint igaz testvéreidet." (21. levél) Épp az ítélkezésről lemondva válik képessé János, hogy igazán törődjön másokkal.

"Tehát ne mondjatok ítéletet idő előtt, amíg el nem jön az Úr" (Korintusiaknak írt első levél 4,5): Pál a legnagyobb visszafogottságot ajánlja az ítélkezésben. Ugyanakkor kitartóan kéri, hogy foglalkozzunk másokkal: "...feddjétek meg a nyughatatlanokat, bátorítsátok a félénk szívűeket, gyámolítsátok a gyengéket, legyetek türelmesek mindenki iránt!" (Tesszalonikieknek írt első levél 5,14)
Tapasztalatból tudta, hogy mi az ára az elítélés nélküli intésnek: "...három éven át éjjel-nappal könnyek között szüntelenül intettem mindegyikteket." (Apostolok cselekedetei 20,31) Csak a könyörületes szeretet képes ilyen szolgálatra.

Forrás: http://www.taize.fr/hu Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Sion-hegy alatt
  2015-11-30 11:53:17, hétfő
 
  A SION-HEGY ALATT

Borzolt, fehér Isten-szakállal,
Tépetten, fázva fújt, szaladt,
Az én Uram, a rég feledett,
Nyirkos, vak, őszi hajnalon,
Valahol Sion-hegy alatt.

Egy nagy harang volt a kabátja,
Piros betükkel foltozott,
Bús és kopott volt az öreg Úr,
Paskolta, verte a ködöt,
Rórátéra harangozott.

Lámpás volt reszkető kezemben
És rongyolt lelkemben a Hit
S eszemben a régi ifjuság:
Éreztem az Isten-szagot
S kerestem akkor valakit.

Megvárt ott, a Sion-hegy alján
S lángoltak, égtek a kövek.
Harangozott és simogatott,
Bekönnyezte az arcomat,
Jó volt, kegyes volt az öreg.

Ráncos, vén kezét megcsókoltam
S jajgatva törtem az eszem:
'Hogy hívnak téged, szép, öreg Úr,
Kihez mondottam sok imát?
Jaj, jaj, jaj, nem emlékezem.'

'Halottan visszajöttem hozzád
Én, az életben kárhozott.
Csak tudnék egy gyermeki imát.'
Ő nézett reám szomorún
S harangozott, harangozott.

'Csak nagyszerű nevedet tudnám.'
Ő várt, várt s aztán fölszaladt.
Minden lépése zsoltár-ütem:
Halotti zsoltár. S én ülök
Sírván a Sion-hegy alatt.

(Ady Endre)
 
 
0 komment , kategória:  - Ady Endre  
Böjte Csaba adventi üzenete
  2015-11-30 10:10:15, hétfő
 
  Körülöttem forrong minden! Vitázó politikusok, választásra készülnek, jót akarnak, dicsérik magukat és szidják egymást. Kapzsi bankárok által felhergelt, fölösleges üveggyöngyök után futkosó, kapkodó emberek kiabálnak, vagy értetlenül, tanácstalanul néznek maguk elé. És itt vannak a naponta megfagyó hajléktalanok, a harcot a hitelek súlya alatt feladó vállalkozók, a munkanélküliek, az olcsó termékeket reklámozó médiák, és sorolhatnám tovább, de minek, hisz mindezt hihetetlen nagy példányszámban megteszi a sajtó, sok-sok csatornán önti a televízió, a megannyi honlap.

Ülök és látom, hogy jön Krisztus Király, közeledik csendesen, méltósággal, hozzám, hozzánk, mint hajdan Jeruzsálem falai felé. Megáll, és hosszan néz. Testemben hatalmas félelem remeg.

Csak le ne borulj sírva előttünk Istenünk!

Mindenkinek igaza van! Nem mehet ez így tovább! Tudom az eszemmel, hogy túl sok már a hazugság, a léha képmutatás. Magam is érzem, hogy jó lenne betörni néhány ablakot, szétverni az álnokok között. Türelmetlenek vagyunk. Egy értelmetlen, nagyon hosszúra nyúlt diktatúrából jövünk. Naivan, tisztán indultunk 89-ben, egymás kezét fogtuk, és a sárba borulva több nyelven is együtt imádkoztunk, boldogan kacagtunk. Akkor értettük, most miért nem értjük egymás nyelvét, vágyát, álmait?

Forrong a világ! Tudom, hogy mindenki jót akar. Jót magának, minél több jót! Mint a gyermekek veszekszünk ócska babarongyokon, és észre sem vesszük, lassan szabadul el körülöttünk a pokol. Nem igaz, hogy ez a világ csak sírásból és vérből tisztulhat meg, léphet tovább! Hogy lehetünk ilyen vakok?

Uram, te hányszor próbáltál összegyűjteni bennünket, mint kotló a csibéit? Jó szóval biztatsz, adtad a szeretet parancsát, és megmosod könnyeiddel lábainkat. Mindent jóságosan nekünk adtál, élhetnénk csendesen paradicsomi békességben. Jól feltarisznyáztál, mindenünk megvan.
A föld csodás termékenysége szaporít nap mint nap kenyeret nekünk, és van annyi agyag, kő, hogy építhetünk mindenkinek házat, tanyát, otthont ezen a földön. Van annyi vasérc, réz, mangán, hogy egy-egy autó is jutna a családjainknak. Jut könyv, jó film, tiszta bor és csók, szerelem mindenkinek. Nem sajnálod tőlünk a boldogságot. És juthat gyermekáldás vagy vér a vérünkből, vagy mint Józsefnek a te szent akaratodból.

Testvérem lásd, van kit szerethetsz, kit otthonodba fogadhatsz, kivel törődhetsz, kibe beléálmodhatod álmodat. És ültethetsz virágot, platánt, diót, és megéred, hisz jó orvosaid vigyáznak rád, hogy fád nagyra nőjön és árnyékával enyhet adjon családodnak. Tudósaink, mérnökeink mennyi kérdésre kerestek, találtak választ az évezredek alatt? Lassan, de biztosan hajtsuk uralmunk alá a Földet, ahogyan te kérted Istenünk a teremtés hajnalán még a bűnbeesés előtt. Élhetnénk békés testvéri szeretetben, tudhatnánk, hogy a részigazságoknál fontosabb az élet.

A gonosz kacag. Ugyanazzal a süket dumával jön, ígér minden kőből kenyeret, fogyassz, habzsolj! Ha kell, ha nem, legyen! És ha leborulsz előtte mindent csak neked ígér, az egész bevásárlóközpontot, repülőt, jachtot - de minek? És felvisz csodás templomok ormára, sztár leszel, dobd le magad, fürödj a csodáló emberek tekintetében, hatalmad lesz felettük. Uralkodj, miért vállalnád a szeretet szolgálatát?

Fogyasztás, birtoklás, hatalom. Habzsolva kacagsz, és szétmarcangolod világunkat. Azt hiszed, hogy győztél, pedig rabszolga vagy. Rosszabb, testvéred farkasa, szép tiszta világunk elpusztítója.

Itt állsz Uram a XXI. századi Jeruzsálem falai előtt, előttünk. Szemedben könnycsepp, és nekem nincsenek érveim. Mégis arra kérlek, hogy ne bűneinket nézd, hanem újabb adventünkben jósággal jöjj közénk. Ajándékozz meg érdemtelen gyermekeidet egy újabb eséllyel, egy szép Karácsonnyal.

Böjte Csaba
 
 
0 komment , kategória:  - Böjte Csaba  
Csak szólj!
  2015-11-30 08:46:40, hétfő
 
  Csak szólj!

Csak soha ne halkan,
Hanem mindig acélos csendüléssel,
Csak soha ne tétovázva,
De mindig megfontolva.
Csak soha ne kíméletesen,
És mégis mindig
Megértő gyöngédséggel,
Az angyalok zenéjének finomságával
Mondd ki azt, ami
A szívedet betölti,
S a visszhang bármi is lesz:
Nyugodj meg, mindent elkövettél,
Hogy hasson az Ige.
S ne búsulj mit se te,
Mert azt tetted, amit
Örök Urad tanít.
Csak szólj!
Süket füleknek is!
Tuskó lelkeknek is!
Jégcsap agyaknak is!
Csak szólj.!

S a többiről
Az ÚR gondoskodik.


Ürögdi Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω BIBLIA  
Minden advent
  2015-11-30 08:12:49, hétfő
 
 
Link"Minden advent kegyelem:
vétkem jóvátehetem.
Minden advent vigalom:
Isten Úr a viharon!
Minden advent érkezés:
átölel egy drága kéz!
Minden advent alkalom:
győzhetsz saját magadon!
Minden advent ítélet:
így kellene - s így élek!
Minden advent remegés:
Isten felé epedés!
Minden advent ima is:
Uram, fogadj be ma is!"

 
 
0 komment , kategória:  Ü - Ünnep  
Gyertya nélküli advent
  2015-11-29 23:26:56, vasárnap
 
  Advent van.
Évek óta veszekedéssel kezdődik, mert van aki nem szereti a gyertya illatát, sőt az egész karácsonyi ünnepkört sem.

Így nem lehet várakozni, inkább lemondok az adventi koszorúról, pedig annyira vágyakozom a gyertya gyújtásra.

Vagy nem kell lemondanom?

Nővérkém két adventi koszorút készített, egyet maguknak, egyet nekünk, de mindkettő nála van, és ma este is felhívott telefonon, hogy meggyújtotta a mi koszorúnkon az első gyertyát.

Most békesség van itthon. Nincs ajtócsapkodás, szellőztetés, pedig a gyertya illata idáig áradt és még ebben a pillanatban is itt lebeg a szobában, pedig tőlünk több kilométerrel távolabb lobog a lángja.

Bevallom kicsit meglepődtem, sőt meg is ijedtem az erős gyertya illaton, és körbenéztem a házban, hogy honnan jön a gyufának és viasznak ez az együttes illata? Valami kigyulladt? :)

Most azon töprengek, vajon meddig fogom érezni? Két hete náthás vagyok és nem érzek szagokat - de ezt mégis érzem, szagolom.
Olyan csodálatos az Isten, Aki a mi Mennyei Atyánk!

 
 
0 komment , kategória:  Ü - Ünnep  
Tiszta szívből sugárzó nyugalom
  2015-11-29 23:13:06, vasárnap
 
  Krisztus mondja:
- Éheztem: nemcsak kenyérre, hanem arra a nyugalomra is, amely a tiszta szívből sugárzik;
- Szomjaztam: nemcsak vízre, hanem arra a békére is, amely kioltja a háború iránti szenvedélyt;
- Meztelen voltam: nemcsak ruhára vágytam, hanem arra a csodálatos méltóságra is, amely minden férfi és nő sajátja.
- Hajléktalan voltam: nemcsak egy téglából épített menedék hiányzott, hanem egy szív is, amely megértene, megbocsátana és szeretne.

Próbáljunk meg ilyenek lenni! Krisztusért, aki itt él felebarátaink között.

Teréz anya
 
 
0 komment , kategória:  - Teréz anya  
Adventi lelkigyakorlat - Megszentelt tér
  2015-11-29 01:00:16, vasárnap
 
  Link
A lelkigyakorlat visszavonulás. Sok nyelvben így is nevezik. A szónak két értelme van. Elsődleges jelentése katonai: visszavonulás a harcból. Másik, hozzánk közelebb álló jelentése imádságos visszavonulás egy időre, gyakran egy elszigetelt helyre. De sokak számára, akik ezt olvassák, a lelkigyakorlat, a visszavonulás nincs helyhez kötve. Nem egy lelkigyakorlatos házban történik, hanem belső, lelki összeszedettségben. Adunk nemsokára néhány ötletet, hogyan tudjuk létrehozni azt a minőségi figyelmet, jelenlétet, mely lehetővé teszi, hogy Isten Lelke szabadon működjön bennünk.

Ez egy adventi lelkigyakorlat. Link Sok nyelvben az adventnek is két értelme van, egyik hétköznapi, másik vallásos. Mi magyarok, a vallásos jelentését ismerjük: így nevezzük a karácsonyhoz vezető néhány hetes időszakot. Eljövetel, mely minden más érkezéstől különbözik, mindennél fontosabb, és megváltoztatja egész világunkat.Shakespeare Hamlet szájába adta ezt a mondatot: “készen kell rá lenni". Az adventi lelkigyakorlat lelki odafigyelés, hogy minél teljesebben készen legyünk Krisztus idei érkezésére. Egy kis szójátékkal: készséges készülés az eljövetelre.

Felkészülésünkhöz egy híres karácsonyi történetet javaslok Szent Máté evangéliumából: a mágusok történetét. Jól ismert történet, a gyermekek nagyon szeretik, mert könnyen el is lehet játszani. Valójában ez a történet a felnőtt hit drámája - ahogy rövidesen látni fogjuk. Az elbeszélés több momentumán is elmélkedni fogunk, kiindulópontjai lesznek személyes imádságunknak.

http://www.szentter.com/
Link

 
 
0 komment , kategória:  Ü - Advent  
A szeretet gyógyszer, nem jutalom
  2015-11-29 00:44:57, vasárnap
 
 
LinkMilyen csodálatos szerv a mi aprócska nyelvünk: származhat belőle gyógyír a lelki sebekre, de lehet méreg is, elsimíthat feszültségeket és okozhat óriási galibákat, lelket önthetünk másokba vagy vigasztapaszokkal zárjuk be a szenvedő ember száját, hogy elhallgattassuk, önbizalmat adhatunk és földbe döngölhetünk vele másokat. Az igazságot a másik arcába vághatjuk mint a mosogatórongyot, vagy tapintatosan megkínálhatjuk vele. Hogy ugyanaz az apró testrész mi mindenre képes, attól függ, hogy a kormányos, vagyis mi magunk, milyen iránytű szerint éljük életünket.

Böjte Csaba gondolatainak gyűjteménye a párbeszédről, a bizalomról, a megbocsátásról nem módszertani útmutató, különféle kommunikációs és konfliktuskezelési technikák pontokba szedett felsorolása. ,,A szív bőségéből szól a száj" - tanítja a Szentírás, Csaba testvér is a szívünk, lelkünk, gondolataink, tetteink iránytűjét igyekszik a Szeretet gyújtópontja felé állítani.

Természetesen azt szeretnénk, ha szavaink mindig áldást hoznának. Azokra, akiknek mondjuk, és magunkra is. Amíg ez nem sikerül mindig (esetleg csődöt mondunk az év 366. napján, előtte legkevesebb 365-ször), szükségünk van irgalomra. Irgalomra, ha a szavakat mi mondjuk, és irgalomra, ha a szavakat nekünk mondják. Ha elcsüggednénk, elkeserednénk, megfáradnánk küzdelmeinkben, lapozzuk fel Csaba testvér gondolatait, bizton felfrissíti lankadó lelkierőnket és erőt ad az újrakezdéshez!

Ez Böjte Csaba Füves könyv-sorozatának negyedik kötete. (Előző kötetek: A mindennapi kenyérnél is fontosabb a remény; Az igazgyöngy fájdalomból születik; A mindennapi kenyérnél is fontosabb a remény; Az igazgyöngy fájdalomból születik; A virág a fény felé hajlik.)

Részlet: A szeretet gyógyszer, nem jutalom
Böjte Csaba


A könyvbe az alábbi linken lehet beleolvasni: Link
 
 
0 komment , kategória:  Könyvismertető  
Az igazgyöngy fájdalomból születik
  2015-11-29 00:41:22, vasárnap
 
  LinkBöjte Csaba: A Békás-szoros égbe nyúló sziklái az évmilliárdok alatt mennyi életet hordoztak, és hordoznak ma is alázattal! Felkerekedtem és tisztelettel meglátogattam őket bölcs tanításukat kérve. Néztem és láttam is, ahogyan itt-ott a kopár sziklákra felkapaszkodnak a zuzmók, nyomukban, mint zöld bársony kézfejek, ott vannak a mohatelepek, hogy az ellobbanó nyarak melegét önmagukban életre váltsák. Fejlődnek, növekedve bontakoznak, friss hegyi harmat itatja őket, a kopár sziklák között csendes életet élnek, lassan megöregednek, magukba roskadva földdé válnak. Halálukból egy kis maréknyi föld születik, melyből friss virágok bomlanak, szép zöld pázsit fent az ég és a föld között, ott virítanak a hatalmas sziklaormokon. Szélben lengő kis zöld pamacs, naiv remény, mely minden évben a tél markában visszahull a földbe, melyből léte vétetett, s melyet ellobbant létével gyarapít.

Álltam és némán csodáltam azt a nyugodt, türelmes jóságot, mellyel e hatalmas szikla dajkálja az életet. Megértettem, hogy itt minden kis születés türelemből és halálból fakadt. Ki tudná megmondani, hogy hány ezer év és mennyi születés, pusztulás van egy kis fenyő sziklák közé ékelt tövét ölelő, porló földben? Előttem a hatalmas sziklabérc! Mennyi türelem, kitartás, széltől, lecsorgó esővíztől megvédett humusz kell egy kis erdőfolthoz, mely üde, zöld színével, mint egy palást hálásan borítja az oltárkő lankás vállait!

Alázattal nézem a sziklán az erdőt, mint zarándok a mestert! A rohanó, kapkodó világban nyugodt helytállást szeretnék tanulni e hatalmas fával borított sziklabérctől! Megtanulni a ragyogó napsütésben, a fagyos hóesésben béketűréssel hordani az életet, befogadni a cseppnyi gyermekeket és dolgozni, hogy a szorgos évek szálfa sudár ifjakat formáljanak belőlük, hinni, hogy megtelepedve majd gyökeret eresztenek a lassan szülőfölddé nemesülő létemben.

Jó dolog nézni a sziklát és a rajta ég felé törő sokszínű életet! A lépték lehet, hogy más, de a lényeg ugyanaz, s ez engem végtelen nyugalommal tölt el, jól van ez így! Évezredek peregnek, generációk jönnek-mennek, és a kopár sziklafal otthonná válik. Nézem az Oltárkőt, és hiszem, hogy Isten országa általam, belőlem is épül! Boldog vagyok, mert itthon maradtam, és létemmel e kis világ parányit gazdagodik! Nincs miért kapkodnom, hisz egyetlen dolgom van, csendben befogadni és hordozni szelíden az életet, míg vissza nem adhatom testemet az anyaföldnek, lelkemet a Teremtőnek!

Karikó Éva: Csaba testvér füves könyve biztos kézzel vezet minket lelki utunkon. Üzeni, nem az a feladatunk, hogy érett korban is sihedert játsszunk, minden kornak a maga gyümölcsét szakítsuk le, találjuk meg a maga feladatát, örömét. A szenvedésről, a lélek koromsötét éjszakájáról - vallja ‒ csak térden állva lehet beszélni, tudja, mint malomkő a búzát, mindannyiunkat megőrölnek, ez természetesen fáj, de életadó gabonává válhatunk, ha méltósággal viseljük el a megpróbáltatásokat. Tapasztalataiból merítve szól a halállal való szembenézésről, és az oda vezető út feladatairól, a segítés lehetőségeiről. Végül mesél arról, mi várhat ránk, mikor a földi ajtó bezárul mögöttünk, a hatalmas mennyei ablakról, az égi szurkolótáborról, az ajándékba kért ötven körömről, az örökélet tevékenységeiről... Mit is értsünk ez alatt? A könyvből kiderül. Van bátorságunk belevágni?

A kötetet a szilágysomlyói református templom mennyezetkazettái (1717) díszítik. A kötetet Karikó Éva szerkesztette, a fotókat Váradi Levente készítette.

Részlet: Az igazgyöngy fájdalomból születik
Böjte Csaba

A könyvbe az alábbi linken lehet beleolvasni:Link
 
 
0 komment , kategória:  Könyvismertető  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 100 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 100 db bejegyzés
e év: 737 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 328
  • e Hónap: 1859
  • e Év: 1859
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.