Regisztráció  Belépés
zsokanita.blog.xfree.hu
Az élet olyan, mint egy keskeny híd. Az a legfontosabb, hogy ne legyen benned félelem,hogy végig kell rajta menned! (Arab mondás) Buktáné Erzsébet
2008.11.30
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 140 
Kelt pite
  2015-11-24 21:33:44, kedd
 
 


Hozzávalók

40 dkg liszt,
2 tojás,
2 dkg élesztő,
5 dkg vaj vagy margarin,
fél liter tej,
4 dkg cukor,
citromhéj,

Elkészítése


Az élesztőt egy dl langyos tejben felfuttatjuk. A tojássárgát a cukorral, vajjal elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt, a tej felét, a lisztet, sót, utána a többi tejet, hogy egészen lágy galuskatész­tát kapjunk, amit fakanállal jól kidolgozunk. Végül hozzákever­jük a tojások keményre vert habját, és a tésztát letakarva 3/4 óráig kelesztjük. Utána 1—2 percig újra verjük.

Fagyos zsírral bekent tepsibe öntjük, ahol 20 percig újra kelesztjük, tetejét megkenjük tejjel, megszórjuk kristálycukorral vagy dióval ( esetleg gyümölccsel) és egyenletes lassú tűznél fél órán át sütjük.

Kiborítva, langyosra hűtjük, utána kockára vágjuk.

Jó étvágyat!

 
 
0 komment , kategória:  gasztronómia  
Zsúrpogácsa-
  2015-11-24 21:23:04, kedd
 
 


Nagyon finom, tegnap készítettem el, de heti szinten szoktam sütni. A család nagyon szereti, sőt a klubba is viszek :-) Egyszerű, olcsó, ugyanak­kor finom is.

Hozzávalók

21 dkg fagyos zsír
48 dkg finomliszt
1 db tojás
1/2 ek. só
1 cs. sütőpor
2 dl tejföl
1 db tojás sárgája a kenéshez
Elkészítés

A kimért lisztben eldörzsöljük a zsírt, majd hozzáütjük a tojást, belekanalazzuk a tejfölt, a sót, rászórjuk a sütőport és összedolgozzuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd vagy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, vagy kis négyzetekre vágjuk. Tetejüket megkenjük a tojássárgájával, és előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  gasztronómia  
Leveles burgonyás pogácsa – egyszerű, olcsó, finom
  2015-11-24 21:20:58, kedd
 
 


Hozzávalók 4 személyre

60 dkg liszt
30 dkg burgonya
15 dkg baromfizsír
2 dl langyos tej
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
3 kávéskanál só,
bors
majoránna
Elkészítése

60 dkg lisztet 15 dkg baromfizsírral elmorzso­ljuk. Hozzáadunk 2 dl langyos tejben megfutatott 3 dkg élesz­tőt, 30 dkg főtt áttört burgonyát, 3 kávéskanál sót, borsot, majo­ránnát ízlés szerint, 2 tojássár­gáját.

Jól összegyúrjuk és körül­belül 20 percig pihentetjük. Majd vékonyra kinyújtjuk, és ol­vasztott zsírral megkenjük. Összesen négyszer hajtogatjuk, 20 perces időt hagyva a hajtogatá­sok között. Ezt követően pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tojás­sárgájával megkenjük, és forró, 200 fokos sütőben kisütjük.

Egyszerű, olcsó, ugyanak­kor finom. Sokféleképpen felhasználható, pl: maradék pör­költ darált hússal, dinsztelt ká­posztával, töltött kiflinek sonkásan, sós túrósan, és májkrémmel, vagy tepertőkrémmel.
Borozgatás, sörözgetés mellé kitűnőAz elkészítését bátran ajánljuk a kezdő háziasszonyoknak is. Hajtogatás nélkül is jó!
 
 
0 komment , kategória:  gasztronómia  
Sajtos rúd –
  2015-11-24 21:18:12, kedd
 
 

Sajtos rúd -
Hozzávalók

45 dkg liszt,
1 margarin,
2 dl tejföl,
1/2 csomag sütőpor,
25 dkg reszelt sajt /trappista vagy óvári /
1 kávéskanál só,
1 tojás a tészta kenéséhez
Elkészítése



A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, bele morzsoljuk a margarint, majd alaposan összegyúrjuk a sajttal és a tejföllel. / a sajtból kb.3 dkg-ot kihagyhatunk a teteje beszórásához, vagy aki szereti köménymagot is szórhat rá

Fóliába tekerjük és 1 órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, derelye vágóval kb. 1 cm széles 6-7 cm hosszú csíkokra vágjuk. Tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék sajttal, esetleg köménymaggal, és egyenként margarinnal átkent sütőlemezre rendezzük. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép rózsaszínre sütjük.

Túlságosan ne szárítsuk ki, de ha véletlenül úgy adódik is kitűnő rágcsálni valót kapunk.

Sokáig el áll!!
 
 
0 komment , kategória:  gasztronómia  
Nosztalgia krémes –
  2015-11-24 21:05:27, kedd
 
 


Ajánlom olcsó, de kiváló!

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta,
4 csomag főzőpuding,
6 dl víz,
500 ml tejszín
Elkészítés

A leveles tésztát 3-ba vágjuk, vékonyra kinyújtjuk és kisütjük. A tepsit nem kell kikenni semmivel. Amikor kisül még kicsit kézzel lenyomkodjuk , hogy laposabb legyen.

4 csomag pudingod a 6 dl vízbe megfőzzük, de a pudingot külön kikeverjük 2 dl vízbe. Amikor megfőtt adjunk hozzá cukrot ízlés szerint, hagyjuk hűlni egy pár percet és keverjük hozzá a tejszínt.

Kevergessük csomó mentesre és elég sűrűre, majd kenjük a lapokra ajánlatos kenni a tetejére is —
 
 
0 komment , kategória:  gasztronómia  
Szia drága barátném,jó reggelt kívánok ,ide napos szellős
  2015-11-23 20:00:40, hétfő
 
 


Szia drága barátném,jó reggelt kívánok ,ide napos szeles idő érkezett ,de
hozzon ez az új hét neked és a hétfő sok szépet ,és jó egészséget,szeretetet
békességet boldogságot ,és szeretettel tartsuk meg örökre ezt a szép távoli
barátságot,mert olyan rohanó világban élünk,hogy mindennél fontosabb a szeretetünk
egészségünk,barátságunk,legyen szép estéd is ,és álmod csodás ,mindig angyal
karjaiban szépet álmodjál, szeretettel ölelek ,puszi Zsóka barát.









 
 
0 komment , kategória:  1. Zsóka-Zsókazsóka-Angyalos  
[b]Kerecsényi Éva Őszi merengés
  2015-11-23 19:52:35, hétfő
 
 



Kerecsényi Éva
Őszi merengés

Hunyorgó szemmel ülök a vízparton a bágyadt, őszi félhomályban,
gondolatok százai jönnek, gyülekeznek, s agyamon átcikáznak.
Lábam alatt a lusta folyó álmosan ásít bele a délutánba,
megosztani érzést, pillanatot jó lenne, nem egyedül, magányban.

Dobok dübörögnek, színes forgatag tölti be a túlsó partot,
kacsa család egykedvűn nézeget, nem számol sem hétfőt, sem szombatot.
Nincs már ereje a napnak, de a fénye még nagyon kell a lelkemnek,
átmennék szívesen az ezüsthídon, s közben megfognám a kezedet.


Repülhetnénk együtt, ketten, játszhatnánk színekkel, szavakkal, bármi mással,
nem félnék a magasban, bekötött szemmel is bíznék a legjobb barátban.
Emberek jönnek-mennek, megtört vállukon súlyos gondokat cipelnek,
rozsdás falevelek intenek búcsút, s a széllel messzire libbennek.


Link



 
 
0 komment , kategória:  versek,mesék,történetek  
Sok szeretettel: Mirjam
  2015-11-23 19:51:10, hétfő
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Mirjam- virágos -képek  
Sok szeretettel: Mirjam
  2015-11-23 19:50:20, hétfő
 
 








 
 
0 komment , kategória:  Mirjam- virágos -képek  
Sok szeretettel: Mirjam
  2015-11-23 19:49:24, hétfő
 
  ]








 
 
0 komment , kategória:  Mirjam- virágos -képek  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 140 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 140 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 61474 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3428
  • e Hét: 23820
  • e Hónap: 69238
  • e Év: 461447
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.