Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A Magyar Nyelv Napja
  2015-11-12 20:45:41, csütörtök
 
 




A MAGYAR NYELV NAPJA


A magyar nyelv: létem, jövőm és reményem.
(Juhász Ferenc)



A Magyar Országgyűlés 2011-ben határozott úgy, hogy az 1844-es törvény emlékére november 13-át a Magyar Nyelv Napjává nyilvánítja. Ahhoz képest, hogy nyelvünk cirka 3 ezer éves, és legkorábbi - máig fennmaradt - írásos nyelvemlék az 1190-es években született Halotti beszéd, elég későn vált hivatalos nyelvvé. Nem is csoda, hogy az Országgyűlés egyhangúlag döntött a Magyar Nyelv Napjáról, hiszen ez a csodálatos nyelv megérdemli a fokozott odafigyelést, hogy évente egyszer a közfigyelem ráirányuljon a magyar nyelvre, amely kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapja.

Az Országgyűlési határozat szerint: ,,Az Országgyűlés, felismerve azt, hogy a magyar nemzet összetartozását legfőbb szellemi kulturális örökségünk, nemzeti nyelvünk fejezi ki legjobban - tiszteletben tartva hazánk hagyományos nyelvi sokszínűségét, egyben felelősséget vállalva a kisebbségek nyelvhasználatának jogáért -, a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránti megbecsülésének kifejezése érdekében, a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánítja".

1844-ben az Országgyűlés kimondta, hogy a törvénycikk értelmében azután minden törvényt magyar nyelven alkotnak, az országgyűlés nyelve magyar, az ország teljes területén a hivatalok magyar nyelven kötelesek az ügyintézést végezni, minden iskolában magyar nyelven történik a tanítás. A törvényhozással párhuzamosan megkezdődött a magyar nyelv átalakításának vitája is. A törvény megszületését joggal nevezhetjük a reformkor egyik legnagyobb győzelmének.

Nem minden nyelvnek van azonban saját napja, de létezik olyan nyelv is amelyiknek kettő jutott. 2001 óta az ENSZ is ünnepli hivatalos nyelveit. Az angol nyelv napját április 23-án ünneplik, William Shakespeare halálának napján. Az arab nyelv napja december 18., mert 1973-ban ezen a napon vált az ENSZ hivatalos nyelvévé. A francia nyelv napja március 20., mivel a Frankofónia Nemzetközi Szervezetét ekkor hozták létre 1970-ben. A kínai nyelv napján, április 20-án Cangjieről emlékeznek meg, mert a legenda szerint ő alkotta meg a kínai írásjeleket. Június 6-a az orosz nyelv napja, mivel ekkor született Puskin, akit az orosz irodalmi nyelv megteremtőjeként tartanak számon. A spanyol nyelv napja október 12-e, melyet Spanyolországban a nemzet napjaként ünnepelnek , hiszen ekkor lépett először Amerika földjére Kolombusz Kristóf.

A Magyar Nyelv Napja hazánkban évről évre alkalmat ad az oktatási, tudományos és a kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelvápolással foglalkozó civil szervezeteknek a magyar nyelv megünneplésére, a hagyományőrzéssel kapcsolatos rendezvények megtartására, és újabb kezdeményezések, mozgalmak elindítására.

A világon a 62., Európában pedig a 14. helyen áll a magyar a beszélők száma szerint. A világon egyébként 17 millióan beszélnek összesen magyarul, és 15 millióra teszik a magyar anyanyelvűek számát. Ha a magyar nyelvről szólunk, nem feledkezhetünk meg Kazinczy Ferencről . Ő a XVIII. században ismerte fel, hogy a magyar nyelv alkalmatlan tudományos értekezések kifejtésére és a szókincs sem elég változatos. Ekkor kezdte meg nyelvújító munkáját, ami több mint tízezer szóval gyarapította nyelvünket.

Több idegen nyelveket ismerő hazánkfia, illetve magyarul tudó külföldi is határozottan állította, hogy a magyar sokkal szebb és választékosabb, mint a legtöbb világnyelv, egyesek szerint például sokkal szebb versek születnek magyarul, mint a többi nyelven. Ezt persze nehéz lenne objektíven bizonyítani, de az biztos, hogy ilyen hosszú szavakat kevés más nyelven lehet alkotni, mint például a
legeslegmegszentségteleníttethetetlenebbjeiteknek.







Mit jelent nekünk a magyar nyelv ünnepe?

Link



Bencze Imre: Édes, ékes apanyelvünk - Sinkovits Imre mondja el a III. Humorfesztiválon:
Édes, Ékes Apanyelvünk

Link

Link
























 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Mozart
  2015-11-12 19:15:26, csütörtök
 
 





MOZART . . . . . .





Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 1756. január 27. - Bécs, 1791. december 5.) osztrák muzsikus, zeneszerző, a bécsi klasszikusok egyik vezéralakja, az európai komolyzene történetének egyik legnagyobb alkotója, az egyik legjátszottabb és legismertebb szerző, aki szinte minden műfajban alkotott a (kamarazenétől a szimfóniákon és versenyműveken át egészen az egyházi zenéig, ill. az operákig).







"A MOZART című musical Lévay Szilveszter, szabadkai születésű zeneszerző talán legösszetettebb és legizgalmasabb műve.. Azt a mindannyiunkat érintő kérdést feszegeti, mire vagyunk képesek a világban, hol "lakik" tehetségünk és hogy miként tudunk megküzdeni velünk együtt élő "szellemeinkkel".
A darabban 10 éves tornász-artista "zsenik", mint Amadeus gyermekkori énje szaltóznak a felnőtt zeneszerző Mozartot megszemélyesítő művészeink körül.
Mivel a zenés színház célja a szórakoztatás és a gondolati kalandok együttes megidézése, így ennél az előadásnál erre alkalmasabb nincs is. Technikai csodák, magával ragadó dallamok, szélsőséges érzelmek, mind a Világszínház alapvető kérdésére segítenek választ adni: tudjuk-e igazán létezésünk fontosságát itt, most, ezen a földön."
Kerényi Miklós Gábor rendező, művészeti vezető


Lévay Szilveszter és Michael Kunze vérbeli musicalje a Budapesti Operettszínház legendás előadásai közé tartozik. Bécs, Hamburg, Tokió és Oszaka után érkezett Budapestre 2003-ban - és itt is visszaigazolta az előzetes várakozást! Sikert, méghozzá óriási sikert aratott, a nézők nem véletlenül követelték vissza! A Fővárosi Operettszínház így 2014-ben újra műsorra tűzte.

A XX. sz. vége felé kialakult Mozart-láz felfedezte a zeneszerző szélsőséges, lázadó személyiségét, és jó pár műalkotást eredményezett. Ezek közül kiemelkedik az Amadeus film- és színpadi változata, valamint Lévay Szilveszter Mozart!-ja. Utóbbi új szempontok szerint közelít a hőshöz: Wolfgangot szinte mai fiatalként kezeli, aki képtelen elviselni az atyai uralkodást, a császárvárosi intrikákat - s miközben így harcban áll a külvilággal, belül sincs békéje, gyermekkori énje, a zseniális Amadé minden mozdulatát befolyásolja, s nem engedi szabadon.

Érdekes, változatos, nagyon mai, nagyon emberi történet egy fiatalról, aki harcol saját meggyőződéséért, a szerelméért, a szabadságáért... Aki nem bírja a megaláztatásokat, és nem akar beleilleszkedni a világ unalmas viselkedési sémáiba, s akit úgy hívnak: Mozart!

Nagyformátumú látvány, szélsőségesen erős táncok, valóságos és vizionárius elemek. Izgalmas musicalzene, áradó, slágergyanús dalokkal fűszerezve, régi és új kedvencekkel a színpadon.

Nézzük, hallgatjuk, és magunkra ismerünk benne! Ilyenek lennénk - ha mernénk!







Tegnap este volt szerencsénk megnézni a MOZART című musicalt a Fővárosi Operettszínházban. Hatalmas, telt házas érdeklődés a darab iránt (mi is már hónapokkal korábban megvettük a jegyet) és a látottak/halottak tökéletesen igazolták a várakozásokat.

És hogy miről is szólt ez a jó két órás, két felvonásos előadás? Természetesen a zseniális osztrák muzsikus és zeneszerző Wolfgang Amadeus Mozart alig 36 esztendőnyi viharos életéről. A csodagyerekből felnőtt válás, az önállósodás, a pompa és a nélkülözés kettős világában való létezés, a zseni szellem megzabolázása és kiteljesedése közötti vívódásról. Mindezeket remek színészi teljesítmények, találó dalszövegek és kifejező zenei megoldások segítségével adta át a közönségnek a tehetséges fiatalokból és elismert művészekből álló társulat. A címszerepet hármas szereposztásban játsszák, mi Kocsis Dénes játékát élvezhettük. Ugyanolyan remekül formálta meg a fékezhetetlen ifjút és a munkalázban égő "tébolyult" géniuszt, elvarázsolva a nagyérdeműt. Természetesen a szerzők és a rendező is úgy építették fel az egész művet, hogy a történeti, drámai csúcspontokon a főszereplő legyen a középpontban. Nem mellékesen minden fontos szereplőnek saját dallamvilága van, amivel még több mélységet adtak az egyes karaktereknek. Igen változatos stílusú és hangulatú dalokat hallhatunk. Néhány dallam Mozart eredeti műveit (például Varázsfuvola, Requiem) idézte, máskor a Hair ősrock kavalkádja szólalt meg, aztán érzelmes, szomorú dallamok következtek az Evita, vagy az Operaház Fantomja szellemében. Kicsit olyan érzésünk volt, mintha a leghíresebb musicalek legjobb pillanatait gyúrták volna egybe.

A zene mellett a látványról is érdemes szót ejteni. A jelmezek a 18.század vége divatját tükrözték: rizsporos parókák, díszes kabátok, fűzők és földig érő szoknyák. A díszletek igazából csak jelzésértékűek voltak, mint a különböző városok sziluettjei, két hatalmas rámpa, egy-két bútordarab és egy hatalmas parabola-antenna (vagy vmi hasonló?), ami egyszer egy épület kupoláját, máskor meg egy sírhalmot jelképezett. Az európai színvonalú színpadtechnikának köszönhetően nem csak a forgószínpad, de a különböző emelők és süllyesztők is látványos megoldásokkal szolgáltak, és a "kézzelfogható" látványelemek hatását helyenként vetített mozgóképekkel fokozták tovább. Az akusztika tökéletes volt. Arányosan és kellő hangerővel szólaltak meg a hangszerek és az énekesek is.

Nem mondhatom, hogy az elhangzott dalok mindegyike száz százalékig bejött nekünk, de ez szerintem igazából pillanatnyi hangulat kérdése, hogy a színen megjelenő lelkiállapotok közül éppen melyik találja meg a nézőt. Egy rockzenét szerető embernek leginkább Mozart, vagy Colloredo nagyherceg dalai okozhatnak borzongást, de Constanze főtémája is megfogja az embert (szenzációsan énekli Vágó Zsuzsi).

Mindenesetre megfogott az egész, gyönyörködtünk a jelmezekben és a díszletben, meg a színpad "tudásában" is. Ami nekünk hatalmas élmény volt, az a főszereplő Kocsis Dénes! Eddig még sosem láttuk őt színpadon, nem nagyon ismertük és féltünk is tőle, hogy ha majd kijön, csalódás lesz, hogy nem Dolhai, a korábbi címszereplő fog ott állni. De nem, és nagyon el voltunk tőle ámulva. Az ő Mozartja engem az Amadeus-film Mozartjára emlékeztet, infantilis hülye gyerek, aki már néha annyira idegesítő, hogy az ember megrázná, hogy térjen magához. De nekem így is teljesen hiteles volt a figura. A hangja is nagyon jó. De a többiek, Polyák Lilla, Vágó Zsuzsi, Földes Tamás is nagyon jók voltak. Az egész előadás nagyon szép és jó volt, élveztük valamennyien. Ez egy csoda volt, egy nagyon látványos, lenyűgöző előadás, szép dalokkal, vidám elemekkel, a kitűnő színészekkel, és a főszereplő fergeteges alakításával. Mi ilyen szépen megrendezett, ámulatba ejtő előadást, ilyen örömteli színészi alakítást még nem láttunk. Ez valami más volt az eddigiekhez képest!

Köszönjük!

A végén természetes volt a vastaps, a közönség állva ünnepelte az egész társulatot!!!

Pompás élmény a MOZART, aki szereti a musicalek világát, feltétlenül nézze meg. Nem csalódhat.


The Best of Mozart

Link








 
 
0 komment , kategória:  Film - színház  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1102
  • e Hét: 9339
  • e Hónap: 35962
  • e Év: 173334
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.