Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Vázában
  2015-11-16 16:54:12, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Növény- és virágcsodák  
Univerzális hazugságok
  2015-11-16 16:53:40, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  vicces, pikáns  
Üzenet a kocsmából
  2015-11-16 16:52:31, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  vicces, pikáns  
Hogyan alakult ki a vendéglátás?
  2015-11-16 16:50:19, hétfő
 
 


Link

Ősi társadalmakban joga csak a közösséghez tartozó szabadnak volt, az idegen eleve jogtalan. Mivel azonban mindenkivel megtörténhetett, hogy hazáját elhagyva, idegen földön ő maga vált idegenné, korán kialakult egy olyan gyakorlat, amely a jószándékú, békés idegent védi. Az ősi időkben a görögöknél az idegennek be kellett lépnie egy szent templomba, hogy magát az istenek oltalma alá helyezze. Ezután tüzet, vizet, s egy éjszakára szállást biztosítottak számára, s megmutatták neki az utat. Megszületett a vendégjog: az idegen egy-egy polgár, vagy az egész törzs - illetve az uralkodó - oltalmában állt. Vendégbarátságok alakultak ki, melyek apáról fiúra szálltak, s ezt megszegni nagy bűnnek számított. A messziről jött embernek megnőtt a becse azáltal, hogy érdekes híreket hozott a nagyvilágból, tágította a kis közösségek látókörét. Az idegen ismeretlen helyre is betérhetett és szíves fogadtatásra talált. Ez volt az antik görögök idegenkedvelése, filoxeniája.

Rómában az idegennek kezdetben semmi joga nem volt. A hostis szó idegent, de ellenséget is jelent. A városállamból kialakult birodalom léte kezdetén valóban ellenségekkel volt körülvéve. Nem maradhatott volna fenn azonban, ha szövetségeseket, barátokat nem biztosít magának. A magánéletre is kiterjedt ez a barátkeresés; vendégbarátságok alakultak ki Rómában is, amelyek érvényessége az utódokra is kiterjedt. Az atyai barát és vendég, a "paternus amicus et hospes" mindig nagy becsben állt. Hogy pedig a második generációs, soha nem látott vendégbarát igazolni tudja magát házigazdái előtt, vendégbaráti jelvényeket, rendesen fatáblácskákat adtak egymásnak.

A homéroszi kor még nem ismeri a vendéglőt, de a forgalom növekedésével a vendégbarátság elégtelennek bizonyult, kölcsönösen olyan városokban, ahová az idegenek valamilyen okból tömegesen érkeztek. Például az olimpiai játékokra. Ilyen helyeken vendéglők és szállások alakultak ki, ezeket vagy a községek tartották fenn vagy magánosok.

A vendégbarátságból így lett lassanként vendéglátóipar. A római birodalomban is sorra létesültek a jobb és rosszabb hírű borozók, kiskocsmák, vendéglők, fogadók. A vendégek - panaszkönyv hiányában - megjegyzéseiket a falakra karcolták. Pompeji és Herculaneum ilyesfajta feliratai érdekes adalékokat szolgáltatnak a vendéglátóipar történetéhez.

A cikk forrása: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Eszem-iszom  
Donászy Magda - Télapóka öreg bácsi
  2015-11-16 16:46:43, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Baranyi Ferenc: Tél van helyetted
  2015-11-16 16:42:34, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Asbóth János: Én mindig szerettem a Mikulást
  2015-11-16 16:41:06, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
25 történelmi arc, ahogy talán még sosem láttad őket ...
  2015-11-16 16:39:18, hétfő
 
  25 történelmi arc, ahogy talán még sosem láttad őket .....




Link
II. János Pál pápa




Link
Ferenc pápa




Link
Sztálin - a szívtipró -




Link
Richard Nixon




Link
Barack Obama




Link
Michelle Obama




Link
Nelson Mandela




Link
Erzsébet királynő




Link
Muhammed Ali




Link
Marilyn Monroe




Link
John Lennon




Link
Az angyali fiúcska apja térdén, Kim Jong




Link
JFK (John F. Kennedy)




Link
Hugo Chavez




Link
Bill és Hillary Clinton




Link
Vladimir Putyin




Link
Fidel




Link
Osama Bin Laden (jobb szél)




Link
Albert Einstein




Link
Chuck Norris és Bruce Lee




Link
Bill Murray (felső sor közepe)




Link
George W. Bush




Link
Steven Segal




Link
Elvis Presley




Link
Nicholas Cage
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
10 érdekes térkép - elgondolkodtató
  2015-11-16 16:23:32, hétfő
 
  Tíz érdekes térkép

Az emberiség fele ebben a kis körben van. És kilenc másik térkép, amin el fog csodálkozni, mert mindenki szereti az érdekes adatokat, de vannak, amiket térképen kell látni ahhoz, hogy igazán hatásosak legyenek.

Az egy dolog, amikor az ember megtudja, hogy Afrika nagyobb, mint az Egyesült Államok, Kína és Európa együtt, vagy azt, hogy az emberiség több mint fele Ázsia délkeleti részén él, de csak akkor érezzük át igazán, mit is jelentenek ezek az adatok, amikor mindezt képen, egészen pontosan térképen látjuk. Mint például azt, hogy a britek milyen sok zseniális zenészt adtak a világnak.

1. Mindössze ennyi víz van a Földön




Link

A Kék Bolygó. Így szoktuk emlegetni a Földet, a felszínét borító nagy mennyiségű víz miatt, mégis, már szinte közhelyszerűnek számít az a kijelentés, hogy a következő nagy háborúkat a vízért fogják vívni az világ országai. Ugyanis elsőre bármilyen furcsán is hathat, a Földön meglepően kevés víz van, és édesvízből még kevesebb. Hogy ez egyértelműen jól látható legyen, csak annyit kell tenni, hogy egy gömbbe rakjuk a Földön lévő vizet, és mellérakjuk a bolygót, ahogy ezt megtette az amerikai földtani intézet (USGS). A kék gömb a Földön fellelhető összes víz (1386 millió köbkilométer∗).

(∗ A cikk megjelenésekor itt véletlenül 1,386 millió köbméter szerepelt, ami - ahogy több kommentelő is fehívta rá a figyelmet - nem jó adat. A hibáért elnézést kérünk!
** Az édesvíz mennyisége csupán 3%-a a Föld vízkészletének, amelynek jelentős része (kb. 80%-a) a sarki jégtakaróban található)

2. Az emberiség több mint fele ezen a körön belül él




Link

Azt mindenki tudja, hogy Kínában és Indiában rengetegen élnek, és egész Délkelet-Ázsiáról tudni lehet, hogy nem a világ leggyérebben lakott vidékei közé tartozik. Mégis meglepve nézzük az alábbi térképet, amelyen a fehér kör egy olyan területet jelöl, ahol többen laknak, mint a világ többi részén együttvéve. 2013-as adatok szerint a megjelölt országokban 3,6 milliárdan élnek, ami a Föld teljes lakosságának nagyjából 51,4 százaléka.

3. Az egész emberiség elférne Texasban




Link

És, ha már arról van szó, mennyien élnek a Földön, és az a hétmilliárd ember mekkora helyen tudna elférni, íme egy térkép, amin jól látható, milyen kis helyen össze tudnánk tömörülni mindannyian. A népsűrűség magas lenne, de nem élhetetlenül. Hiszen vannak városok, ahol ilyen közel élnek egymáshoz az emberek. New York népsűrűsége (26 720 fő/km²) mellett például az egész emberiség elférne Texas államban (696 241 km²).

4. Afrika sokkal nagyobb, mint azt gondolná




Link

Az emberiség bölcsőjében is lenne elég helyünk az élethez, Afrika ugyanis hatalmas. Nem is gondolná, hogy mennyire. Általában az emberek nem tudják, hogy a fekete kontinens valójában milyen nagy, köszönhetően a megszokott világtérképeknek, ami a Mercator-vetület alapján ábrázolja síkban a földgömböt - és amin Afrika akkorának tűnik, mint Grönland. A valóság azonban nem is lehetne ennél távolabb. Az Economist térképén jól be van mutatva, hogy nem csak az Egyesült Államok és Kína, de egész Európa és India is elférne Afrikában.

5. Naprendszerünk egy csöppnyi pont a Tejútban. A Tejút pedig egy csöppnyi pont a Világűrben.




Link

Arról már mindenki sok képet láthatott, hogy a Föld és naprendszere milyen kis apró valami hatalmas galaxisunk egyik félreeső szegletében. Az már kevésbé ismert - hiszen alig fél éve tették közzé csillagászok - hogy galaxisunk is csak egy apróságnak számít egy több mint százezer galaxisból álló szuperhalmazban, és annak is a szélén található. És a tudósok még azt sem zárják ki, hogy a több mint 500 millió fényévnyi nagyságú, Laniakea névre keresztelt szuperhalmaz egy még nagyobb rendszer része.

6. A britek szinte a világ összes országát megtámadták már




Link

Ahhoz képes, hogy egy kis szigetről indultak Európa szélén, a briteknek sikerült a világ minden tájára kiterjedő birodalmat kiépíteniük. Ez pedig kéz a kézben járt azzal, hogy a történelem folyamán szinte mindenkivel háborúztak már, és könnyebb megmondani, hogy kikkel nem harcoltak, mint azt, hogy kikkel igen: mindössze 22 olyan ország van a Földön, amelyik nem állt valamikor harcban Nagy-Britanniával - vagy a britek pénzelte fegyveresekkel. A huszadik században beindult Egyesült Államoknak még van mit behoznia.

7. A britek a könnyűzene császárai




Link

A világ legnagyobb örömére a britek a második világháború után már sokkal inkább a zenészeikkel hódítottak, és nem a hadseregükkel. A hatvanmillió lakosával a 22. legnépesebb országnak számító Egyesült Királyság olyan sok tehetséges énekest, zenészt és meghatározó zenekart adott a világnak, hogy van értelme egy olyan térképet csinálni, ami városokra lebontva mutatja, milyen zenészek szülőhelye volt.

8. Az országok, ahol nem méterben mérnek




Link

Ma már az egész világon az SI, vagy más néven metrikus mértékegységrendszer számít a hivatalosan elfogadott rendszernek, mert az a legegyszerűbb és leglogikusabb. Illetve nem teljesen az egész világon. Három ország még mindig ellenáll: Mianmar, Libéria valamint az Egyesült Államok.

9. Az Antarktiszon őrült időzónák vannak




Link

A Déli-sarkkörön fekvő földrészen elvileg minden egyes időzónának jelen kéne lenni, hiszen azokat a hosszúsági körök alapján határozzák meg. Az Antartiszon azonban ez ennél sokkal furcsábban néz ki, ahogy azt az alábbi, a Wikipedián lévő térkép jól mutatja. A Déli-pólus közelében lévő területeken az egyezményes koordinált világidőt (UTC) használják az extrém nappalok és éjszakák miatt, vannak területek, ahol egy ember sem él, és nincsen meghatározva időzóna, a kutatóállomásokon pedig az azt üzemelő ország időzónáját használják. Ezért közeli állomásokon teljesen mást mutathatnak az órák.

10. A 2. világháború óta eltűnt összes utasszállító




Link

A Bloomberg még tavaly, az MH370-es járat eltűnés után készítette el az alábbi térképét, amin sárga pontok jelzik az 1948 óta nyom nélkül eltűnt utasszállítókat. A térképen 83 gép szerepel, csak olyanok, amik 14-nél több utas szállítására voltak alkalmasok. A 83 eltűnt repülőből csak 3-at találtak meg, hosszú kutatómunka után, vagy a véletlennek köszönhetően. A híres/hírhedt Bermuda-háromszögben és annak közelében hat repülőgépnek veszett mindörökre nyoma.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Mióta iszunk teát?
  2015-11-16 16:15:56, hétfő
 
 


Link

Időszámításunk szerint 600-ban történt, hogy egy indiai uralkodó Darma nevű fia szent elhatározást tett. Kínába vándorolt, hogy a "vad" népekben elültesse a nagy Buddha igazságát és tanításait. Küldetése sikerét jó példával igyekezett előmozdítani: szent életet élt. Megvont magától minden földi örömöt, még az alvás idejét is elmélkedéssel töltötte. Egy napon azonban gyarló teste megelégelte a sanyargatást és álomra szenderült. Ébredéskor rettenetes haragra gerjedt és levágta szempilláit, hogy ilyen eset többé ne forduljon elő. E tettével magára vonta az ég figyelmét és az isteni hála jeleként a szempillákból szép növények nőttek. A teanövény levelei meggyógyították a szent életű embert, véget vetve testi és lelki szenvedéseinek.

Kevésbé megható magyarázatok is vannak természetesen, amelyek megindokolják a tea korai karrierjét, népszerűségét. Eszerint egy fejfájós kínai császár gyógyítgatta magát teaivással - sikerrel. Hogy a buzgó népet melyik példa hatotta meg jobban, azt nehéz lenne kideríteni, mindenesetre a tea népszerű lett Keleten.

Európába csak a 17. században jutott el. Az első küldemény, két font tea, az angol királynőhöz érkezett. A fejedelmi ajándékot a Kelet-Indiai Társaság küldte, alattvalói hűsége jeléül. A tea a szubtrópusok és a trópusi hegyvidékek növénye. Délkelet-Ázsiából származik, innen jutott el a kontinens különböző vidékeire és a távol-keleti szigetekre. Napjainkban nagy területen termesztik India, Ceylon, Japán, Indonézia és a Szovjetunió ültetvényein. Rokonai trópusi fás növények. A teafélék, a Theaceae családjába tartoznak. A kaméliával visel közös nemzetségnevet. Amit mi teafűként forrázunk le, az a Camellia sinensis, vagy a Thea sinensis cserje hajtáscsúcsából készült. A teaszedés a tavaszvégi, nyári időszakban indul. Ez a munka a hajtáscsúcsok, két-három fiatal levél lecsípéséből és összegyűjtéséből áll. A jó minőségű teákat a levelek csúcsából készítik...

A frissen szedett zöld levelek nem illatosak, ez csak a későbbi feldolgozás során alakul ki. Legnagyobb tömegben az úgynevezett fekete tea készül. Ez a típus közismert nálunk is. A feketetea negyvennyolc órás érlelési folyamat eredménye. A feldolgozás négy részből áll: a hervasztásból, a sodrásból és a rostálásból, a fermentálásból és a szárításból. A válogatott és sodrott leveleket nagy keretekre rakják és megindul a fermentálás. 20-25 Celsius fokon, 90 százalékos páratartalom mellett kialakulnak a tea szín- és illatanyagai... Ezt követi a negyedik lépés: a szárítás és az osztályozás. Azután már csak forrázni és inni kell. -

A cikk forrása: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Eszem-iszom  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 295 db bejegyzés
e év: 5604 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 726
  • e Hét: 4161
  • e Hónap: 8899
  • e Év: 115043
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.