|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2015-11-21 22:58:04, szombat
|
|
|
Tönköly gnocchi diós-bazsalikomos pestóval
Hozzávalók
200 g fehér tönkölybúzaliszt
750 g burgonya
tengeri só
1 tojás
125 g dió
1 gerezd fokhagyma
100 g frissen reszelt parmezánsajt
50 g bazsalikomlevél
100 ml extra szűz olíva olaj
fél citrom
frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt (villany: 180 fok, gáz: 4-es fokozat), és vékonyan lisztezzünk meg egy sütőlapot. Szurkáljuk meg párszor a burgonyát villával, majd tegyük őket a sütőlapra és 45 perc alatt süssük őket jól át, egészen puhára.
Közben készítsük el a pestót. Tegyük a diót és a fokhagymát konyhai aprítógépbe, majd zúzzuk finom textúrájú masszává, de ne pépesítsük teljesen. Adjuk hozzá a parmezánt és a bazsalikomot, majd ismét turmixoljuk össze. A turmixolás során fokozatosan öntsük hozzá az olajat is, míg sűrű krémet kapunk. Ízesítsük citromlével, sóval és borssal, majd tegyük félre. Vegyük ki a burgonyát a sütőből, majd a héját, műanyag fogó segítségével, rögtön távolítsuk el.
A liszt háromnegyedét tegyük a munkalapra és sózzuk meg. A forró burgonyát nyomjuk át krumplinyomón, vagy alaposan törjük össze és úgy tegyük a liszthez. Fokozatosan dolgozzuk a lisztbe a burgonyát, amíg sima, de nem száraz tésztát kapunk. Ha a tészta nehezen állna össze, apránként adjunk hozzá egy felvert tojást - ez segít abban, hogy a hozzávalók jól összeálljanak - vagy szükség szerint egy kis lisztet is adhatunk hozzá.
Formázzunk két hosszabb, kb. 2,5cm vastag rudat a tésztából, és enyhén lisztezzük meg őket. Egy éles késsel vágjuk őket 1,5 cm-es korongokra, és hüvelykujjunkkal nyomkodjuk őket a villa felületéhez, hogy felvegyék jellegzetes gnocchi formájukat.
Az előkészített sütőlapra téve rakjuk félre a gnocchit. Egy nagy lábasnyi sós vizet forraljunk fel nagy lángon, tegyük bele a gnocchit és főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Számoljunk 10-ig, majd szűrjük le. Öntsük rá a diós pestot, és szórjuk meg parmezánnal tálalás előtt.
Megjegyzés
A jó gnocchi titka, hogy megfelelő burgonyát - például Desirée-t - használjunk, és a még forró krumplihoz gyúrjuk hozzá a lisztet. Az itt megadott lisztmennyiség az őszi és téli burgonyához elegendő, amikor a ,,lisztes burgonyának" van szezonja.
Tavasszal és nyáron, amikor a burgonyának magasabb a nedvességtartalma, 300 g (vagy még több) lisztre lesz szükség a tészta elkészítéséhez.
Recept és fotó: Nagyi titka
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-11-21 22:55:31, szombat
|
|
|
Sült apróhal birsalmás aioli mártogatóssal, száraz fehérborral
Hozzávalók:
A mártogatóshoz:
1 nagy birsalma
fél teáskanál cukor
1 gerezd fokhagyma
2 tojássárgája
1 evőkanál citromlé
fél teáskanál mustár
1dl olíva olaj
A halhoz:
4 evőkanál liszt
1 teáskanál cayenne bors
80 dkg apróhal
olaj a sütéshez
Elkészítés: A birsalmát lereszeljük, és annyi vízben, amennyi ellepi kevéske cukorral puhárra főzzük. Vigyázzunk, szétfőzni nem kell! Amint megfőtt, leszűrjük, reszelt fokhagymával összekeverjük. A tojássárgáját habosra kikeverjük a citromlével és a mustárral, majd apránként csurgatjuk hozzá az olívaolajat. Amikor már szép krémes, összekeverjük a fokhagymás birsalmával.
A halhoz a lisztet összekeverjük a cayenne borssal, és megforgatjuk benne az apróhalakat.
Forró olajban sütjük ki őket ropogósra - ennek érdekében mindenképp csak forró olajjal dolgozzunk, és egyszerre kis mennyiségeket süssünk, így nem hűl le az olaj, és gyorsan sül ropogósra a hal.
Papírtörlőre szedjük a megsült halat, hogy a felesleges zsíradékot leitathassuk róla.
A friss sült halhoz tálaljuk a birsalmás mártogatóst - remek előétel, vagy kevés salátával remek könnyű ebéd.
Megjegyzés
Fagyasztott apróhalat nagyobb bevásárlóközpontok fagyasztott kínálatában találunk, de elkészíthetjük kisujjnyi csíkokra vágott más halból is.
Az aioli egy Dél-Franciaországban kedvelt, a majonézhez hasonló fokhagymás mártás, amit leginkább halakhoz fogyasztanak.
Péter András receptje, fotó: Tóth András
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
|
|
|
|
2015-11-21 22:50:29, szombat
|
|
|
Rakott palacsinta
Hozzávalók:
3 db tojás
30 dkg cukor
50 dkg liszt
szénsavas ásványvíz
1 üveg barackbefőtt
kakaópor
olaj
45 perc bonyolult átlagos
Hozzávalók
Hozzávalók:
3 db tojás
30 dkg cukor
50 dkg liszt
szénsavas ásványvíz
1 üveg barackbefőtt
kakaópor
olaj
Elkészítés: A tojásokat 15 dkg cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Ezeket összedolgozzuk, és ásványvízzel lazítjuk a tésztát.
Bevonatos serpenyőben pici olajon elkezdjük egyenként kisütni a palacsintákat. Az első kisült palacsintát tányérra helyezzük, és a tetejére felszeletelt barackot helyezünk. Ezt megismételjük, ameddig van még barack. Ezután a rétegezést kakaós cukorral folytatjuk. Ehhez 15 dkg cukrot ízlés szerinti mennyiségű kakaóporral elkeverünk. A továbbiakban a kisült palacsintákat ezzel szórjuk meg. Az utolsó palacsinta tetejére nem teszünk semmilyen tölteléket.
Nemes-Pádár Csilla
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2015-11-21 22:47:45, szombat
|
|
|
Töltött csirkemell majonézes burgonyasalátával
Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé
4 vékony szelet sonka
4 vékony szelet sajt
1 evőkanál ét olaj
só
bors
Elkészítés: A csirkemelleket lebőrözzük, kicsontozzuk, és mindegyik fél mellet vékonyra kiverjük.
Minden szelet húsra 1 szelet sajtot, 1 szelet sonkát fektetünk, beborítjuk a másik hússzelettel, és ezeket a vastag szeleteket kívül sózzuk, borsozzuk, majd kiolajozott fólialapokba csomagoljuk.
Forró sütőbe toljuk, és megsütjük. Majonézes burgonyasalátával tálaljuk.
Megjegyzés
Fotó: AS
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-11-21 22:45:38, szombat
|
|
|
Gombakrémleves gazdagon
Hozzávalók:
50 dkg vargánya gomba
2-3 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
kb. 2 csipet só
1 mokáskanál pirospaprika
1 nagy késhegynyi őrölt fehérbors
2-3 db sárgarépa reszelve
2-3 db nagyobb burgonya vékonyra szeletelve
2 dl főzőtejszín
A díszítéshez:
petrezselyemzöld
Elkészítés: 1. A gombát alaposan megmossuk, felkockázzuk.
2. A vajat megolvasztjuk, majd a felkockázott vöröshagymát rádobjuk, és üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával.
3. A gombát, a sárgarépát és a burgonyát a hagymára tesszük, majd annyi vizet öntünk hozzá, amennyi félig ellepi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Puhára főzzük.
4. Összeturmixoljuk, miközben a tejszínt a levesbe csurgatjuk. Ezt követően visszatesszük a levest a tűzhelyre, és egyet rottyantunk rajta, majd levesszük a tűzhelyről. Szükség esetén tejjel hígíthatjuk, készre ízesítjük a levest sóval, borssal ízlésünk szerint.
5. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Vass Lászlóné
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2015-11-21 22:43:16, szombat
|
|
|
Lapcsánka citromos vagy boros teával
Hozzávalók
400 g burgonya
1-2 gerezd fokhagyma
100-120 g liszt
1 tk só
bors
1 db tojás
olaj
A mártáshoz:
1 csokor snidling
1 kis pohár tejföl
só
bors
Elkészítés
1. A meghámozott burgonyát és a fokhagymát kis lyukú reszelőn reszeljük le.
2. Adjuk hozzá a sót, ízlés szerint borsot és a tojást, majd adagonként annyi lisztet, hogy lágy, kanállal szaggatható masszát kapjunk.
3. Pihentessük a tésztát néhány percig.
4. Közben a tejfölös mártáshoz aprítsuk fel a snidlinget, keverjük a tejfölhöz, és sózzuk, borsozzuk meg.
5. Serpenyőben forrósítsunk olajat, és kanállal szaggassunk a tésztából 6-8 cm átmérőjű lepényeket a forró olajba. Közepes lángon süssük aranybarnára mindkét oldalukat, majd szedjük ki papírszalvétára.
6. A snidlinges tejföllel kínáljuk
Megjegyzés
Egy jó baráti beszélgetés kezdődhet a közös tócsni készítésével a konyhában!
Recept és fotó: Basa Veronika
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2015-11-21 21:39:34, szombat
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
További jó estét!
és
|
|
|
0 komment
, kategória: Hétvégét |
|
|
|
|
|
2015-11-21 21:32:32, szombat
|
|
|
A Mátrában már havazik
Indul a lehűlés. Az ország nagy részén egyelőre az eső fog zuhogni, de a hegyekben jön a hó.
16 órakor Galyatetőn és a Kékestetőn havazik Jakab Andrea és tibiapu észlelőink fotója szerint:
Szombaton délutántól, kora estétől
hazánk magasabb pontjain már havas eső, hó is eshet.
A várható hó mennyiségéről Síelés-Havazás aloldalunkon közöljük legfrissebb térképeinket. Az Alpokban akár fél méteres, méteres hó is eshet.
Vasárnapra már beáramlik ugyan a hideg, a jelenlegi modellfutások szerint azonban a legtöbb helyen fokozatosan megszűnik a csapadék, de hajnalban vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk. A gyors felhőátvonulásokból
vasárnap záporokra, hózáporokra van nagyobb esély.
Írták: Nagy-Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Forrás: https://www.idokep.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2015. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
329 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1507
- e Hét: 4379
- e Hónap: 9417
- e Év: 139124
|
|
|