Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát!
  2015-11-21 23:59:10, szombat
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Tönköly gnocchi diós-bazsalikomos pestóval
  2015-11-21 22:58:04, szombat
 
  Tönköly gnocchi diós-bazsalikomos pestóval

Hozzávalók

200 g fehér tönkölybúzaliszt
750 g burgonya
tengeri só
1 tojás
125 g dió
1 gerezd fokhagyma
100 g frissen reszelt parmezánsajt
50 g bazsalikomlevél
100 ml extra szűz olíva olaj
fél citrom
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt (villany: 180 fok, gáz: 4-es fokozat), és vékonyan lisztezzünk meg egy sütőlapot. Szurkáljuk meg párszor a burgonyát villával, majd tegyük őket a sütőlapra és 45 perc alatt süssük őket jól át, egészen puhára.

Közben készítsük el a pestót. Tegyük a diót és a fokhagymát konyhai aprítógépbe, majd zúzzuk finom textúrájú masszává, de ne pépesítsük teljesen. Adjuk hozzá a parmezánt és a bazsalikomot, majd ismét turmixoljuk össze. A turmixolás során fokozatosan öntsük hozzá az olajat is, míg sűrű krémet kapunk. Ízesítsük citromlével, sóval és borssal, majd tegyük félre. Vegyük ki a burgonyát a sütőből, majd a héját, műanyag fogó segítségével, rögtön távolítsuk el.

A liszt háromnegyedét tegyük a munkalapra és sózzuk meg. A forró burgonyát nyomjuk át krumplinyomón, vagy alaposan törjük össze és úgy tegyük a liszthez. Fokozatosan dolgozzuk a lisztbe a burgonyát, amíg sima, de nem száraz tésztát kapunk. Ha a tészta nehezen állna össze, apránként adjunk hozzá egy felvert tojást - ez segít abban, hogy a hozzávalók jól összeálljanak - vagy szükség szerint egy kis lisztet is adhatunk hozzá.

Formázzunk két hosszabb, kb. 2,5cm vastag rudat a tésztából, és enyhén lisztezzük meg őket. Egy éles késsel vágjuk őket 1,5 cm-es korongokra, és hüvelykujjunkkal nyomkodjuk őket a villa felületéhez, hogy felvegyék jellegzetes gnocchi formájukat.

Az előkészített sütőlapra téve rakjuk félre a gnocchit. Egy nagy lábasnyi sós vizet forraljunk fel nagy lángon, tegyük bele a gnocchit és főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Számoljunk 10-ig, majd szűrjük le. Öntsük rá a diós pestot, és szórjuk meg parmezánnal tálalás előtt.





Megjegyzés

A jó gnocchi titka, hogy megfelelő burgonyát - például Desirée-t - használjunk, és a még forró krumplihoz gyúrjuk hozzá a lisztet. Az itt megadott lisztmennyiség az őszi és téli burgonyához elegendő, amikor a ,,lisztes burgonyának" van szezonja.
Tavasszal és nyáron, amikor a burgonyának magasabb a nedvességtartalma, 300 g (vagy még több) lisztre lesz szükség a tészta elkészítéséhez.

Recept és fotó: Nagyi titka

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sült apróhal birsalmás aioli mártogatóssal, száraz fehér...
  2015-11-21 22:55:31, szombat
 
  Sült apróhal birsalmás aioli mártogatóssal, száraz fehérborral

Hozzávalók:
A mártogatóshoz:
1 nagy birsalma
fél teáskanál cukor
1 gerezd fokhagyma
2 tojássárgája
1 evőkanál citromlé
fél teáskanál mustár
1dl olíva olaj
A halhoz:
4 evőkanál liszt
1 teáskanál cayenne bors
80 dkg apróhal
olaj a sütéshez


Elkészítés: A birsalmát lereszeljük, és annyi vízben, amennyi ellepi kevéske cukorral puhárra főzzük. Vigyázzunk, szétfőzni nem kell! Amint megfőtt, leszűrjük, reszelt fokhagymával összekeverjük. A tojássárgáját habosra kikeverjük a citromlével és a mustárral, majd apránként csurgatjuk hozzá az olívaolajat. Amikor már szép krémes, összekeverjük a fokhagymás birsalmával.

A halhoz a lisztet összekeverjük a cayenne borssal, és megforgatjuk benne az apróhalakat.





Forró olajban sütjük ki őket ropogósra - ennek érdekében mindenképp csak forró olajjal dolgozzunk, és egyszerre kis mennyiségeket süssünk, így nem hűl le az olaj, és gyorsan sül ropogósra a hal.





Papírtörlőre szedjük a megsült halat, hogy a felesleges zsíradékot leitathassuk róla.





A friss sült halhoz tálaljuk a birsalmás mártogatóst - remek előétel, vagy kevés salátával remek könnyű ebéd.





Megjegyzés

Fagyasztott apróhalat nagyobb bevásárlóközpontok fagyasztott kínálatában találunk, de elkészíthetjük kisujjnyi csíkokra vágott más halból is.

Az aioli egy Dél-Franciaországban kedvelt, a majonézhez hasonló fokhagymás mártás, amit leginkább halakhoz fogyasztanak.

Péter András receptje, fotó: Tóth András

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Rakott palacsinta
  2015-11-21 22:50:29, szombat
 
  Rakott palacsinta


Hozzávalók:
3 db tojás
30 dkg cukor
50 dkg liszt
szénsavas ásványvíz
1 üveg barackbefőtt
kakaópor
olaj


45 perc bonyolult átlagos
Hozzávalók

Hozzávalók:
3 db tojás
30 dkg cukor
50 dkg liszt
szénsavas ásványvíz
1 üveg barackbefőtt
kakaópor
olaj

Elkészítés: A tojásokat 15 dkg cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Ezeket összedolgozzuk, és ásványvízzel lazítjuk a tésztát.

Bevonatos serpenyőben pici olajon elkezdjük egyenként kisütni a palacsintákat. Az első kisült palacsintát tányérra helyezzük, és a tetejére felszeletelt barackot helyezünk. Ezt megismételjük, ameddig van még barack. Ezután a rétegezést kakaós cukorral folytatjuk. Ehhez 15 dkg cukrot ízlés szerinti mennyiségű kakaóporral elkeverünk. A továbbiakban a kisült palacsintákat ezzel szórjuk meg. Az utolsó palacsinta tetejére nem teszünk semmilyen tölteléket.





Nemes-Pádár Csilla

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Töltött csirkemell majonézes burgonyasalátával
  2015-11-21 22:47:45, szombat
 
  Töltött csirkemell majonézes burgonyasalátával

Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé
4 vékony szelet sonka
4 vékony szelet sajt
1 evőkanál ét olaj

bors

Elkészítés: A csirkemelleket lebőrözzük, kicsontozzuk, és mindegyik fél mellet vékonyra kiverjük.

Minden szelet húsra 1 szelet sajtot, 1 szelet sonkát fektetünk, beborítjuk a másik hússzelettel, és ezeket a vastag szeleteket kívül sózzuk, borsozzuk, majd kiolajozott fólialapokba csomagoljuk.

Forró sütőbe toljuk, és megsütjük. Majonézes burgonyasalátával tálaljuk.





Megjegyzés

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gombakrémleves gazdagon
  2015-11-21 22:45:38, szombat
 
  Gombakrémleves gazdagon

Hozzávalók:
50 dkg vargánya gomba
2-3 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
kb. 2 csipet só
1 mokáskanál pirospaprika
1 nagy késhegynyi őrölt fehérbors
2-3 db sárgarépa reszelve
2-3 db nagyobb burgonya vékonyra szeletelve
2 dl főzőtejszín
A díszítéshez:
petrezselyemzöld

Elkészítés: 1. A gombát alaposan megmossuk, felkockázzuk.

2. A vajat megolvasztjuk, majd a felkockázott vöröshagymát rádobjuk, és üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával.

3. A gombát, a sárgarépát és a burgonyát a hagymára tesszük, majd annyi vizet öntünk hozzá, amennyi félig ellepi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Puhára főzzük.

4. Összeturmixoljuk, miközben a tejszínt a levesbe csurgatjuk. Ezt követően visszatesszük a levest a tűzhelyre, és egyet rottyantunk rajta, majd levesszük a tűzhelyről. Szükség esetén tejjel hígíthatjuk, készre ízesítjük a levest sóval, borssal ízlésünk szerint.

5. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.





Vass Lászlóné

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Lapcsánka citromos vagy boros teával
  2015-11-21 22:43:16, szombat
 
  Lapcsánka citromos vagy boros teával

Hozzávalók

400 g burgonya
1-2 gerezd fokhagyma
100-120 g liszt
1 tk só
bors
1 db tojás
olaj
A mártáshoz:
1 csokor snidling
1 kis pohár tejföl

bors

Elkészítés

1. A meghámozott burgonyát és a fokhagymát kis lyukú reszelőn reszeljük le.

2. Adjuk hozzá a sót, ízlés szerint borsot és a tojást, majd adagonként annyi lisztet, hogy lágy, kanállal szaggatható masszát kapjunk.

3. Pihentessük a tésztát néhány percig.

4. Közben a tejfölös mártáshoz aprítsuk fel a snidlinget, keverjük a tejfölhöz, és sózzuk, borsozzuk meg.

5. Serpenyőben forrósítsunk olajat, és kanállal szaggassunk a tésztából 6-8 cm átmérőjű lepényeket a forró olajba. Közepes lángon süssük aranybarnára mindkét oldalukat, majd szedjük ki papírszalvétára.

6. A snidlinges tejföllel kínáljuk





Megjegyzés

Egy jó baráti beszélgetés kezdődhet a közös tócsni készítésével a konyhában!

Recept és fotó: Basa Veronika

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Esőmentes hétvégét!
  2015-11-21 21:39:34, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
A Mátrában már havazik
  2015-11-21 21:32:32, szombat
 
  A Mátrában már havazik





Indul a lehűlés. Az ország nagy részén egyelőre az eső fog zuhogni, de a hegyekben jön a hó.

16 órakor Galyatetőn és a Kékestetőn havazik Jakab Andrea és tibiapu észlelőink fotója szerint:





Szombaton délutántól, kora estétől

hazánk magasabb pontjain már havas eső, hó is eshet.

A várható hó mennyiségéről Síelés-Havazás aloldalunkon közöljük legfrissebb térképeinket. Az Alpokban akár fél méteres, méteres hó is eshet.

Vasárnapra már beáramlik ugyan a hideg, a jelenlegi modellfutások szerint azonban a legtöbb helyen fokozatosan megszűnik a csapadék, de hajnalban vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk. A gyors felhőátvonulásokból

vasárnap záporokra, hózáporokra van nagyobb esély.

Írták: Nagy-Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint

Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1507
  • e Hét: 4379
  • e Hónap: 9417
  • e Év: 139124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.