Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Álmoskás vagyok! Aludj te is, szép álmokat!
  2015-11-22 16:02:44, vasárnap
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Köszönések  
Juhász Magda: Kiszakadt egy felhő
  2015-11-22 15:59:51, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Aranyosi Ervin: Mikulásnak - Karácsonyra
  2015-11-22 15:58:55, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Dean Ray Koontz - Az embert
  2015-11-22 15:57:34, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Ilyen lett a felújított Mátyás-templom kilátótornya
  2015-11-22 15:55:10, vasárnap
 
  Ilyen lett a felújított Mátyás-templom kilátótornya

A nagyközönség számára is látogatható a Budavári Nagyboldogasszony-templom, vagy ismertebb nevén a Mátyás-templom megújult harang- és kilátótornya.

A felújításról és a harangtorony történetéről tartott szerdai sajtótájékoztatón Süllei László, a Mátyás-templom plébánosa elmondta: a torony 1894 óta - amikor Schulek Frigyes megtervezte és felújította - csak "a kiváltságosoknak volt nyitva". A templom gondnoksága 2012-ben kapott tízmillió forintot a fővárostól a torony megnyitásához szükséges műszaki átalakításra. A felújítás végeztével, ez év júniusától tesztjelleggel már megnyitották, mostantól pedig a nagyközönség is látogathatja - írja az MTI.




Link
Galéria: Megnyílt a Mátyás-templom harangtornya (8 kép)Fotó: Soós Lajos / MTI

A Mátyás-torony teljes magassága a templom padozatától 78,16 méter, a járda szintjétől 76,57 méter. A látogatók számára a torony alsó koszorúerkélyét nyitották meg, amelynek magassága 46,73 méter, és amelyre 197 lépcsőn lehet feljutni - tette hozzá Süllei László. A torony történetéről szólva a plébános felidézte, hogy a Mátyás-templom IV. Béla király idejében, körülbelül 1250 és 1270 között épült, román-gót átmeneti stílusban. Akkori tornyáról, amely 1384-ben összedőlt, nem maradt fenn ábrázolás, és 90 évig nem is építették újjá. A ledőlt torony csonkjára Mátyás király építtetett új harangtornyot, amelyre címerét is elhelyeztette. E címer feliratáról tudjuk, hogy a befejezés időpontja 1470 volt.




Link
Kilátás Pest felé a Duna az Országház és a Margit-sziget irányábaGaléria: Megnyílt a Mátyás-templom harangtornya (8 kép)Fotó: Soós Lajos / MTI

A mai torony és a rajta látható címer voltaképpen másolat, hiszen a végletekig meggyengült építményt Schulek Frigyes a 19. század végén új kőből, a régi pontos másolataként újraépítette. Az újjáépült torony 1894-ben készült el, homlokzatára a címer másolata került, az eredetit pedig a templomban, a torony belső falán helyezték el. A torony a templom alapításától kezdve rendszeres használatban volt, még a 145 éves török uralom idején is. A templom ebben az időben mint Eszki dzsámi, azaz Öreg mecset működött, Allah énekesei, a müezzinek pedig naponta ötször mentek fel tornyába, hogy imára szólítsák a hívőket. A török hódoltság utáni legkorábbi adat 1723-ból származik, amikor a hét napig tartó nagy budai tűzvészben a templom harangjai is megolvadtak.

Mátéffy Balázs, a Mátyás-templom kulturális és művészeti vezetője a torony kilátóteraszáról elmondta, hogy amikor Schulek Frigyes a 19. század végén kialakította a Mátyás-templom mai képét, magától értetődő volt számára, hogy a Mátyás korabeli harangtorony pontos másolatát kell megépítenie. A torony sisakja azonban nem volt meg, és ábrázolás sem volt róla. Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter, aki a templom felújítását elindította és pártolta, fém borítású sisakot képzelt el a templomra. Ha az ő elképzelése valósul meg, azon kilátóerkélyek nem lehettek volna.




Link
A templom legendás harangjaiGaléria: Megnyílt a Mátyás-templom harangtornya (8 kép)Fotó: Soós Lajos / MTI

Schulek Frigyes azonban felkérte mesterét, Friedrich Schmidt osztrák építőmestert, aki a bécsi Stephansdom felújítását vezette, hogy szakértőként nyilatkozzon a kérdésben. Az ő véleménye alapján döntött Schulek Frigyes a koszorúerkélyekkel koronázott kősisak mellett. A tornyot 1894-ben adták át, de nagyon hamar jelentkeztek rajta a Budapest 19. századi épületeire jellemző gondok. Az építés során használt rossz minőségű kövek jelentős részét 1935-re Schulek Jánosnak, Schulek Frigyes fiának ki kellett cserélnie.

Tíz évvel ezután, Budapest ostroma során a templom olyan súlyosan megsérült, hogy életveszélyessé vált. Török Antal tűzoltó ezredes 1948-ban, nagycsütörtökön az ölében vitt le egy a torony mellé beékelődött aknát. Három évig "ketyegett tehát egy élő akna a toronyban" - tette hozzá Mátéffy Balázs.
A Mátyás-torony háború utáni felújítása 1956 márciusában fejeződött be, az 1956-os forradalom leverésekor azonban újabb sérüléseket szerzett a torony, amelyek egészen 2008-ig láthatók voltak a homlokzatán.

Lung Rita, a Mátyás-templom turisztikai és marketingvezetője a látogatás rendjéről szólva elmondta, hogy egyszerre 15 ember tartózkodhat a toronyban két kísérő vezetésével. Hétfőtől vasárnapig délelőtt tíz és délután öt óra között óránként indítják a látogatócsoportokat, a toronybejárás pedig átlagosan 45 percig tart. A belépőjegyet - amely 2015-ben felnőtteknek 1400, diákoknak és nyugdíjasoknak 1000 forint - a Mátyás-templom jegypénztárában, illetve - legkésőbb a látogatás előtt egy nappal - a Link oldalon lehet megvásárolni

A cikk forrása: Link - itt látható a film is
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Vadászgörények nevelték a cicát
  2015-11-22 15:51:21, vasárnap
 
  Vadászgörények nevelték a cicát, ezért ő is annak hiszi magát




Link

A vadászgörények gondoskodtak a cicáról, befogadták őt és nagyon szoros barátságot kötöttek vele. Együtt esznek, alszanak és játszanak, a gazdik szerint mindent együtt csinálnak.
Ez a kiscica csupán néhány hónapos volt, mikor állatbarát újdonsült gazdijai rátaláltak az utcán. Az árva kicsit befogadták 6 vadászgörényük mellé, így a macsek többé már nem volt egyedül. Olyan jól beilleszkedett, hogy most már ő is teljesen úgy viselkedik, mint vadászgörény társai.




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Nem tud felkelni a tolószékből ez az anyuka
  2015-11-22 15:45:10, vasárnap
 
  Nem tud felkelni a tolószékből ez az anyuka. Elsírod magad ha meglátod, mit tesz a vőlegény! - VIDEÓ
Megható esküvői videót már nagyon sokat láttunk, de ennél alig tudtuk abbahagyni a zokogást, akárcsak a násznép nagyrésze.




Link

Amint megszólalt Mariah Carey Hero című száma a vőlegény a táncparkettre vezette a tolószékes édesanyját, letérdelt mellé, és kézenfogva táncoltak együtt. Hihetetlen, hogy mekkora szeretet, fájdalom és összetartozás volt jelen egyszerre ebben a táncban.

Az anya ALS-betegségben szenvedett, melynek következtében izmai folyamatosan elsorvadtak és használhatatlanná váltak, így életét tolókocsihoz kötve töltötte. A fia, Luke azonban a legszebb ajándékot adta számára, együtt táncolhattak az esküvőn.

Amikor a menyasszonyt mutatta a kamera, láthatóan megszakadt a szíve, annyira szenvedett, a ruháját gyűrögette, potyogtak a könnyei. Élete egyik legboldogabb pillanata volt, hogy láthatta Luke-ot, hogy mennyire fontos neki ez az utolsó tánc édesanyja halála előtt.

Nézd meg a VIDEÓ-t és ha tetszett oszd meg a Facebookon!

A cikk forrása: Link - és itt találtok egy videót is!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Elsőre úgy tűnik pitét készít serpenyőben
  2015-11-22 15:42:30, vasárnap
 
  Elsőre úgy tűnik pitét készít serpenyőben, ezzel ellentétben elkészíti a legfinomabb vacsorát!
Joel Gamoran séf az alábbi videóban bemutatja, hogy miként süssünk odahaza magunknak, vagy a család örömére egy serpenyőben pizzát. Voltaképpen az egész úgy fog festeni, mint egy amerikai pite, csak az íze nem édes lesz.




Link

Ha már meguntad a hagyományos pizza sütését otthon, akkor készítsd el ezt a remek finomságot, amit a család apraja-nagyja imádni fog, sőt megkockáztatjuk azt is, hogy nem marad egy harapásnyi sem a vacsi után.

Szükséges hozzávalók:

- egy nem túl nagyméretű serpenyő, jó, ha öntött vasból készült
- kevés olíva olaj
- só
- üzletből vásárolt pizza tészta
- karamelizált hagyma
- mozzarella
- bazsalikom, vagy oregánó
- paradicsom sűrítmény
- parmezán sajt

Elkészítés:

A serpenyőbe tegyünk pár csepp olívaolajat, kenjük be vele az edény falát is, a fölösleget a pizza tésztára rá lehet csurgatni. A tésztát tegyük bele a serpenyőbe, kissé dolgozzuk el a széleit, hajtogassuk vissza, mintha egy pitét készítenénk.

Ha ez megvan, jöhet a sózás. Attól lesz Chicagó-i stílusú, hogy itt a szósz nem a legelején, hanem a végén kerül a pizzára. Szóval, kezdődhet a rakosgatás: pár kolbászkarika, lepirított, karamelizált hagyma, kevés mozzarella, bazsalikom, vagy oregánó. Ezután jöhet rá a paradicsom sűrítmény, ha van ebből házi, akkor az még finomabb.

A végére pedig pár csepp olívaolaj szükséges még és mehet is a sütőbe. 25 perc múlva gyönyörű és ízletes végeredményt kapunk.

A cikk forrása: Link - és itt találtok egy videót is az ételről!
 
 
0 komment , kategória:  Finomságok  
Igyunk minden reggel ebből a 3 smoothie-ból
  2015-11-22 15:39:15, vasárnap
 
  Igyunk minden reggel ebből a 3 smoothie-ból, és szabaduljunk meg a fölösleges kilóktól!
Az elhízásnak sajnos súlyos egészségügyi következményei lehetnek, hiszen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a májbetegségek komoly veszélyt jelentenek, és ráadásul a daganatok kialakulásának is nagyobb így az esélye.




Link

Amennyiben odafigyelünk az étkezésünkre, esély nyílik arra, hogy megelőzzük a betegségeket és az elhízást is. Fontos, hogy rostokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket együnk, mert ezek teltségérzetet okoznak, így ritkábban leszünk éhesek is, de rengeteg vitamint, nyomelemet is tartalmaznak.

Éppen ezért remek a smoothie, hiszen ez az egészséges és természetes alapanyagokat tartalmazó gyógyital minden sejtünkre pozitív hatással van. Fontos, hogy a smoothiet reggel fogyasszuk el, ilyenkor az emésztés a zsírégetés is beindul.

Íme 3 tuti recept:

1. Recept
Szükség lesz egy banánra, egy narancsra, egy kanál darált mandulára, egy kanál darált lenmagra, két darab friss, vagy szárított fügére, negyed bögre vízre. A narancsot facsarjuk ki, majd az összes többi alapanyaggal turmixoljuk össze. Reggel frissen kell fogyasztani. Ha szárított fügét használunk, akkor azt egy nappal korábban érdemes vízben beáztatni.

2. Recept
Kell egy bögre málna, egy alma, egy banán, egy fél citrom, egy kanál darált lenmag. Mindent turmixoljunk össze és élvezzük az üdítő hatást.

3. Recept
Szerezzünk be két kivit, egy banánt, egy fél almát, egy narancsot, egy kanál darált lenmagot, egy kanál darált földi mogyorót. Ezeket is turmixoljuk pépesre, és frissen hajtsuk fel, még reggeli előtt.

A cikk forrása: Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
7 csodálatos mód, ahogy a SZERELEM átalakítja az agyunkat!
  2015-11-22 15:37:13, vasárnap
 
  A szerelem feltölt, elvakít, inspirál, boldoggá tesz. És még sorolhatnánk. Sokan csodának tartják, amely az ember szívét megdobogtatja, lelkét kiszínezi. Van viszont még egy fontos szerv, amelyre nagy hatást gyakorol ez az elsöprő érzés: ez pedig az agyunk.




Link
Fotó: Flickr.com

Mikor fülig szerelembe esünk, akkor bizonyos agyi területek hihetetlen aktivitásba kezdenek, a más területek pedig szinte teljesen leállnak. A szerelemes ember gondolkodása hirtelen megváltozik.
1. A szerelem függővé tesz

Talán találkoztunk azzal a mondással, hogy a szerelem olyan, mint egy drog. Ebben van némi igazság, ugyanis a szerelem-érzet az agy azon területén alakul ki, ahol a függőségek is, eufória tölt el és azt érezzük, arra vágyunk, hogy még több ilyen pillanatot élhessünk át. Az biztos, hogy ez a függőség egészségesebb, mint a tudatmódosító szerek.
2. Két személyben kezdünk gondolkodni

Ha az ember szerelmes, akkor már nem fog úgy kezdeni egy mondatot, hogy: én, én, én. A szóhasználatban megjelenik a többes szám, azaz ,,mi így szeretjük", ,,mi ide megyünk", ,,mi ezt csináljuk". Egy tanulmányban kimutatták azt, hogy azok az emberek, akik egyes szám, első személyben beszélnek, sokkal hajlamosabbak a depresszióra, magányosabbnak érzik magukat, mint azok, akik úgy indítanak egy beszélgetést, hogy ,,mi", ,,nekünk".
3. A szerelmesek többet élnek

A szerelemből adódó örömök, eufórikus élmények a szív egészségére is jó hatással vannak, de mentálisan is épek maradnak azok az emberek, akiknek van párjuk és szeretik egymást. Ezt is tanulmányokkal igazolták, hiszen a vizsgálatok során az derült ki, hogy a szerelemben élő, boldog emberek jobb egészségnek örvendenek, kevesebbet betegeskednek, mint az egyedülélők.
4. Bizalomban jobb élni

A szerelemben élők számíthatnak egymásra, a másik támogatására, ha baj van, és ez rendkívül fontos. A kutatók ugyanakkor arra is rájöttek, hogy mikor szerelmesek leszünk, akkor a racionális gondolkodásért felelős agyi terület majdnem szó szerint kikapcsol. Kevésbé leszünk kritikusak, nem teszünk megjegyzéseket, türelmesebbé válunk.
5. Kevesebb lesz a stressz

Ha idővel a szerelem lángja kisebb is lesz, az agyunk mégis emlékezni fog arra, hogy milyen megnyugtató érzés, mikor odabújunk a párunkhoz. Arra is rájöttek a szakértők, hogy például mikor kézen fogva sétálunk az utcán, nagymértékben csökken a stressz, a vérnyomás kisebb lesz, még akár a fizikai fájdalmak is enyhülhetnek.
6. Ragyogni fogunk!

A tudomány emberei azt is megfejtették, hogy mi a hosszantartó párkapcsolat titka. Olyan embereket vizsgáltak, akik fülig szerelmesek voltak a párjukba, hacsak egy képet mutattak róluk, a szerelmesek agyában az idegsejtek ,,örömükben majdnem kiugrottak a bőrükből", egyszerűen felvillanyozták a vizsgált személyt. Ez természetesen nagy örömteli érzéssel is párosult, és a stressz szintje is csökkent.
7. Biztonságban érezzük magunkat

Ahogyan a kisbabák biztonságban érzik magukat édesanyjuk mellett, úgy a szerelmes párok is megnyugszanak, lehiggadnak társuk karjaiban. Egy erős örömérzet árasztja el a testet, így azok az agyterületek, amelyek a félelemért és a negatív érzésekért felelősek, egy időre biztosan megszűnnek működni.

A cikk forrása: Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 295 db bejegyzés
e év: 5604 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 557
  • e Hét: 1384
  • e Hónap: 6122
  • e Év: 112266
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.