Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Menjünk aludni...
  2015-11-25 19:55:24, szerda
 
  
 
0 komment , kategória:  Mindenkinek  
Lope De Vega idézetek
  2015-11-25 19:47:28, szerda
 
 Lope De Vega idézetek

Mi a szerelem? - Az életnek pokla.
Szülője kicsoda? - A vak merészség.
Mi élteti? - A kegy enyhíti éhét.
Ereje mi? - Hogy lelkedet befonja.
Halálos-é? - Száz öldöklés hozója. (...)
Milyen íze van? - A csalárdság sója.
Jó akad benne? - Ez a titkok titka.

------
Egy nagy barátra lelni, hinni benne,
ez a legfőbb jó, mi embert vár itt lenn,
lelked, javad, bajod övé is lenne;
nélküle ha élsz, az se keserítsen;
álnok dicsőség szert tenni ilyenre,
rettentő volna félni: elveszítem.

------
Ha kiábrándulnánk, szemünk befedni,
édes borként mérget szívni magunkba,
a kárt szeretni, a hasznot feledni,
hinni, hogy a pokol visz égi útra,
létünket egy csalódásba temetni:
ez a szerelem. Ki próbálta, tudja.

----
Egy nőt feledni éppen azért nehéz, mert jólesik a ráemlékezés.

forrás..citatum.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lope de Vega: A szerelem különféle hatásai
  2015-11-25 19:45:27, szerda
 
 
Lope de Vega: A szerelem különféle hatásai

Elájulni s mindent merni, dühöngve,
mint nyers, szelíd, forró és holtrasápadt,
merész, halott és új életre támadt,
csaló, hűséges, bátor, gyáva, gyönge,
és tőle távol nem találni csöndre,
mint víg, komor, őrjöngő, büszke, bágyadt,
megszökni hősként, csupa gőg s alázat,
s riadtan bújni sértődött közönybe.
Ha kiábrándulnánk, szemünk befedni,
édes borként mérget szívni magunkba,
a kárt szeretni, a hasznot feledni,
hinni, hogy a pokol visz égi útra,
létünket egy csalódásba temetni:
ez a szerelem. Ki próbálta, tudja.

Nemes Nagy Ágnes fordítása
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lope de Vega: Szökni, maradni
  2015-11-25 19:44:08, szerda
 
 
Lope de Vega: Szökni, maradni

Szökni, maradni, maradozva menni,
s a távozóban nem övé a lélek;
édes dalát hallgatni egy szirénnek,
s az árbócfához odakötve lenni,

tornyunkat a futó homokra tenni,
elfogyni, ahogy a gyertyák elégnek,
égből hullt démon, akit hajt a végzet,
soha megbánni, soha megpihenni,

kölcsön türelmet puszta hitre kérni,
némult magányok közt beszélni bátran,
öröknek vélni, mit elfúj a holnap,

igazságok helyett gyanúkban élni:
ezt nevezik hiánynak a világban,
lélekben lángnak, életben pokolnak.

Vas István fordítása
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
453 éve született...
  2015-11-25 19:41:04, szerda
 
 453 éve született...

Félix Lope de Vega y Carpio (Madrid, 1562. november 25. - Madrid, 1635. augusztus 27.) spanyol költő, a barokk dráma legjelentősebb művésze, vagy 1800 színmű és több száz kisebb drámai darab alkotója, melyek közül kb. 500 nyomtatásban is megjelent. Sokan a spanyol irodalom második legnagyobb alakjának tekintik, akit csak Miguel de Cervantes volt képes felülmúlni. Élete legalább olyan szövevényes volt, mint darabjai: önkéntesként szolgált a Legyőzhetetlen Armadában, szerelmi ügyei pedig hírhedtté tették és sokszor összetűzésbe került a hatóságokkal, végül papként fejezte be életútját.


Félix Lope de Vega y Carpio Madridban született. Szegény családja az északi Kantábria hegyvidéki területéről származott. A kis Lope már gyermekként nagy tehetségről tett tanúbizonyságot: verseket költött, mielőtt még írni tudott volna. Tízévesen már latin verseket fordított spanyolra, két év múlva pedig megírta első színdarabját. Szülei a madridi jezsuitáknál taníttatták, azonban egy hirtelen fellángolást követve 1583-ban katonának állt egy Portugália ellen vezetett expedícióban. Avila püspöke felfedezte az ifjonc tehetségét és bejuttatta az alcalái egyetemre. Úgy tűnt, hogy Lope de Vega is papnak áll, ám egyházi karrierjét derékba törte a szenvedélyes szerelem.

Madridba visszatérve hamarosan az irodalmi körök vezéregyénisége lett. Ekkoriban viszonyt folytatott egy színházigazgató férjezett leányával, Elena Osorióval, aki Filis néven korai verseinek múzsája volt. Később Elena fiatalabb lovagot keresett magának, mire Lope de Vega támadást indított ellene verseiben - ennek eredményeként két évre száműzték Kasztília területéről.

1588-ban a drámaíró feleségül vette a madridi arisztokrata családból származó Isabela de Urbinát. A hölgy szülei ellenezték az esküvőt az alacsony rangú irodalmárral, aki nem sokkal a menyegző után csatlakozott az Armadához. A Legyőzhetetlen Armada még abban az évben katasztrofális vereséget szenvedett a Sir Francis Drake által vezetett brit flottától.

Lope de Vega pénztelenül, de szerencsére baj nélkül tért vissza (a hosszú úton írta meg La hermosure de Angélica című művét, amelnyek Ariosto Őrjöngő Orlandója szolgált mintául), és Valenciába költözött feleségével. 1590-ben Alba hercegének szolgálatába állt, és 1595-ig Toledóban maradt. Akkor ugyanis Isabela elhalálozott, Lope pedig visszatért Madridba, ahol vádat emeltek ellene az Antonia Trillóval fennálló törvénytelen kapcsolata miatt. Ugyanebben az időszakban írta szonettjeit új szerelme, Micaela de Luxán számára, akit verseiben Lucindának nevezett és aki négy gyermeket szült számára.

Lope 1598-ban feleségül vette Juana de Guardót, egy gazdag hentes leányát, közben pedig Malpica és Sarría márkijának titkáraként dolgozott. Az elkövetkező néhány évben a költő idejét Madrid és Sevilla között osztotta meg: ez utóbbi helyen élt Micaela közös gyermekeikkel.
Lope de Vega drámaírói hírnevét a századforuló környékén nyerte el, egyúttal La Arcadia című bukolikus művével (1598) románcköltőként is nagy elismertségre tett szert. 1605-ben Sessa hercegének barátja és bizalmi titkára lett. Népszerűsége, nemesi támogatói és termékenysége ellenére az alkotó pénzügyi gondoktól szenvedett. Fia, Carlos Félix 1612-ben bekövetkezett halála is rendkívül megrendítette.

1610-ben Lope de Vega és felesége Calle de Francosba költözött. Három évre rá Juana asszony meghalt, mire az özvegy férj minden gyermekét maga köré gyűjtötte. Később Jerónima de Burgosszal, majd Marta de Nevares Santoyóval kezdett viszonyt - ez utóbbi nyíltságát még maga Cervantes is szóvá tette. Végül 1614-ben egyházi pályára lépett: az Inkvizíció tisztviselője lett. Viszonyainak továbbra sem vetett véget, utolsó éveit egy színésznővel, Lucia de Salcedóval és a férjezett Martával osztotta meg. Drámaírói munkásságát nem támogatták egyházi berkeken belül, ennek ellenére még papként is sok profán darabot alkotott. VIII. Orbán pápa kivételt képezett ez alól: Lope de Vegát 1627-ben a teológia doktorává és máltai lovaggá ütötte.

Mindez nem feledtette a művészt sújtó családi tragédiákat: vak és őrült leánya, Amarilis 1632-ben meghalt. Törvénytelen fia, Lope (Lopito) Félix Venezuela partjainál fulladt vízbe, Antonia leányát pedig erőszakkal megszöktette egy udvaronc. Nem csoda, hogy az öregedő Lope egyre inkább a vallásos szemlélődés és lelkigyakorlatok felé fordult - olykor olyan dühödten korbácsolta magát, hogy szobájának falai véresek lettek. Madridban hunyt el 1635. augusztus 26-án nagy nyomorúságban (nagy jövedelmét jótékonyságra és egyházi adományokra fordította). A spanyol királyság hatalmas, 9 napig tartó temetést rendezett a szerencsétlen sorsú drámaíró számára.

Wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A világ első autója
  2015-11-25 19:37:28, szerda
 
 
A világ első autója

/Részlet/

Karl Benz, a Karlsruhe-i születésű mérnök a folyamatos fejlesztések embere volt. Az első, általa kifejlesztett stacioner benzinmotor egy egycilinderes kétütemű motor volt, amely 1879. szilveszterének éjszakáján futott először. Ezzel a motorral Benz olyannyira sikeressé vált, hogy egyre többet tudott álmainak szentelni, azaz, hogy egy könnyű, benzinmotor által hajtott autót építsen, melyben a futómű és a motor egy egységet képeznek.

Az 1885. évi Antwerpenben megrendezett világkiállításon tiszteletdíjat kapott az 1-10 lőerő teljesítményű Benz-motorért.
Amikor egy évvel később, 1886. január 29-én Benz gázmotorhajtású járművét a Szabadalmi Hivatalnál bejelentette, valószínűleg maga sem gondolta, hogy a DRP 37435 számú szabadalmi okirattal tulajdonképpen az automobil születési bizonyítványát tartja a kezében.

A világ első automobiljából, illetve annak továbbfejlesztett változatából kereken 25 példányt értékesítettek 1886 és 1894 között.

forrás..kincskereső(huszadikszazad) 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók,és tudósokról...   
171 éve született...
  2015-11-25 19:35:10, szerda
 
  Kicsit rendhagyó módon most nem költőről írok..

Carl Benz (Karl Friedrich Michael Benz, eredeti nevén Karl Friedrich Michael Vaillant) (Karlsruhe, 1844. november 25. - Mannheim, 1929. április 4.) német mérnök, a modern gépkocsitechnika egyik úttörője.

1885-ben megépítette kétütemű gázmotorját, 1886-ban pedig bemutatta már egy lóerős, négyütemű motorral hajtott, háromkerekű járművét. Sok gépjárművel kapcsolatos szabadalmat jegyzett és tökéletesítette a villanygyújtást is.

1883-ban alapított cége, a Benz & Cie, Rheinische Gasmotorenfabrik, 1926-ban egyesült a Daimler Motorengesellschafttal, létrehozva a Daimler-Benz AG-t.

Egy mozdonyvezető családjában látta meg a napvilágot. Apját 1846-ban elvesztette. A Karlsruhei Polytechnikum elvégzése után, 1864 és 1871 között számos vállalatnál dolgozott művezetőként, tervezőként, míg 1871-ben üzleti kapcsolatba került Mannheimben August Ritter mérnökkel. A két társ között hamarosan feszültségek keletkeztek és Benz elérte, hogy Ritter távozzon a cégtől. 1872. július 20-án feleségül vette Bertha Ringert, aki 95 éves korában, 1944 májusában hunyt el.

Karl Benz vasöntödei és szerelőműhely-vállalkozása nehéz pénzügyi helyzetben volt, és ekkor - nem sokkal a skót Dugald Clerk után - sikeresen fejlesztett ki egy kétütemű motort. Két évi munka után, 1879 elején készen állt első motorja. Számos szabadalmat kapott és új üzleti kapcsolatokat szerzett, amelyek révén gázmotorgyárat alapított Mannheimben. Benz, aki idejét és energiáját jórészt kutatásainak kívánta szentelni, újabb konfliktusok után megvált a cégtől. Ismét talált két partnert, és 1883. október 1-jén Max Kaspar Roséval és Friedrich Wilhelm Esslingerrel megalapította a ,,Benz & Cie, Rheinische Gasmotorenfabrik Mannheim" nevű céget. Ekkor már négy gyermekről kellett gondoskodnia, legkisebb gyermeke később, 1890-ben született. Pénzügyi biztonsággal a háta mögött kutatásait nagy intenzitással folytatta.

Gottlieb Daimlerrel szemben, aki csak a motort állította elő, Karl Benz a megfelelő jármű kialakításáról is gondoskodott. Nem véletlen, hogy a benzinüzemű személygépkocsi feltalálójának a műszaki történetírók túlnyomó többsége világszerte Karl Benzt tartja.

1886. január 29-én kapott szabadalmat a német Császári Szabadalmi Hivataltól 37435-ös szám alatt ,,gázmotor hajtású járművére". Benz járművének, a Patent-Motorwagennek a nyilvános bemutatására 1886. július 3-án került sor. Cége, a világ első autógyára, 1886 és 1893 között 69 autót készített.

1890-ben ismét pénzügyi nehézségek adódtak; a két új partner Friedrich von Fischer és Julius Ganss voltak. 1903-ban nézeteltérése támadt főkonstruktőrével, Marius Barbarou-val, mivel mindketten magukénak vallották a sikeres Parsifal modell szerzőségét. A vita következtében Karl Benz otthagyta a saját nevét továbbra is viselő céget. 1906-ban csatlakozott két idősebb gyermeke, Eugen Benz és Richard Benz cégéhez. 1912-ben innen vonult vissza, immár véglegesen. Öregkorára több megtisztelés érte: tagja volt eredeti cége, majd 1926-tól a Daimler-Benz AG vezetőségének. Rövid betegség után - 84 éves korában - hunyt el.


A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók,és tudósokról...   
Kányádi Sándor: November
  2015-11-25 18:48:26, szerda
 
 
Kányádi Sándor: November

Nyugaton, keleten
vörös az ég alja.
Régről nem kelepel
kéményen a gólya.

Csóka- s varjúsereg
lepi el a fákat,
véget a szél se vet
a nagy csárogásnak.

Pedig fúj, ahogyan
fújni tud november,
birkózik a csupasz
hegyekkel, vizekkel.

Bömböl a szél, süvölt,
dühében már jajgat:
túlcsárogják dühét
a csókák és a varjak.

forrás.dalokversek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Miklós Csaba .Szeretem.
  2015-11-25 18:45:45, szerda
 
  Kaptam kedves barátomtól......

Miklós Csaba .Szeretem.

Szeretem az ismeretlen
titkos szépségeket
rejtélyes mélységet
érzem,hogy a nagy titok,
lehúz,inkább hagyom
tudjam meg tőle
mi a rejtélye...

Link

Köszönöm Miklós a versed!
 
 
0 komment , kategória:  Szép versek(2.kaptam)  
Wass Albert: Búcsú az ősztől
  2015-11-25 18:43:15, szerda
 
 
Wass Albert: Búcsú az ősztől


Engem többé hiába várnak
vörös erdők, lila hegyek:
félek a csöndtől, félek a könnytől,
és nem megyek, nem megyek.
Nekem már sárga lombkezével
integethet a Nagy Avar:
szívem ijedve visszakalapálja,
hogy nem akar, nem akar!
Rettegve csak a szőlő-hegyre visz,
asszonyt kerget és bort iszik,
dalol, vigad, nevet...
Bánaterdő: régi szeretőm sírja:
Isten Veled... Isten Veled...

vadaszat.net
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 725 db bejegyzés
e év: 6364 db bejegyzés
Összes: 35234 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 227
  • e Hét: 5505
  • e Hónap: 16535
  • e Év: 16535
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.