|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2015-11-26 18:25:17, csütörtök
|
|
|
Link
Tudod, hogy Ozorai Pipo milyen üzletember volt? /részletek a blogban/: Link
Link
Simontornya
A város története a szokásos módon kezdődik: ,,a terület már az ősidők óta lakott". Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy a településnek a rómaiak a Fortiana nevet adták
A honfoglalás után a térség Árpád fejedelem birtoka volt, aki az egykor ádáz ellenfelünknek számított besenyőket telepítette erre a vidékre.
A Sió jobb partján volt a ,,Menend" nevű falu, vele szemben, a mocsárral körülvett ,,Sziget" község és mindkettőjüktől észak-nyugatra ,,Bord" nevű település egyesüléséből jött létre Simontornya.
Nevét a Döröcske nemzetiségbeli Salamon fia Simon alországbíró után kapta, aki az első várat építette ezen a helyen.
A mai Simontornya belterülete egy nagyobb sziget volt, amelyet a 18. sz. végéig csak két hídon át lehetett megközelíteni.
Az egykori torony: a névadó Simon-tornya ma már nem létezik, csupán a pincében láthatók közel 2 méter vastag alapfalai.
A vár története:
Simon halála után a vár különféle főúri családok tulajdonába került, akik szinte mindig alakítottak rajta valamit.
Lackfi István erdélyi vajda és leszármazottai fél évszázadon át birtokolják a várat. Utánuk a Kanizsaiak szerzik meg, akikkel 1424-ben Ozorai Pipo elcseréli a sárvári várért és ezen felül 1500 forintért.
Jó kis üzlet lehetett!
Néhány évvel később Ozorai Pipo halála után a Garai család vásárolja meg, majd Mátyás király halála után felesége Beatrix királyné élt a várban, amíg a magyar főurak el nem üldözték.
A török időkben közel másfél századon át a Simontornyai szandzsák székhelye és a bég palotája.
A Rákóczi szabadságharc alatt fontos erődítményként szolgált, Vak Bottyán dunántúli hadjáratának egyik fontos támaszpontja volt. Rákóczi szabadságharcának bukása után a vár elveszti jelentőségét.
Napjainkra a vár egykori épületeiből a déli a kaputorony, öregtorony és a lépcsőház tömbje, valamint a keleti oldalon az egykori palotaszárny helyreállítása történt meg.
A sokféle arculatából a teljesség igényével egyet sem állítottak helyre. A vár nem reneszánsz, nem Anjou-kori lovagvár, és nem is kuruc végvár, hanem egyszerre mindegyik.
Blog: Link - itt a cikk tovább is folytatódik képekkel illusztrálva!
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Szép tájakon |
|
|
|
|
|
2015-11-26 18:15:14, csütörtök
|
|
|
Sümela kolostor, Törökország
A Sümela kolostor a törökországi Altmdere völgynél található sziklaszirtre épült. Az Altmdere legfontosabb turistalátványossága a maga 1200 méteres magasságával. A kolostort 386-ban alapították I. Theodosius császár uralkodása idején (375-395). A legenda szerint két pap vállalta a kolostor megvalósítását miután felfedezték Szűz Mária szentképét a hegyen található barlangban. A kolostort története során több alkalommal is lerombolták, melyet különböző uralkodók állítottak helyre. Jelenlegi formáját a 13. században nyerte el, III. Alexiosz uralkodása idején. Az I. világháború után a kolostor elhagyatottá vált. Az épület évtizedekig üresen állt mielőtt részlegesen helyreállították és múzeumként kezdett funkcionálni.
Link
Link
Link
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Szép tájakon |
|
|
|
|
|
2015-11-26 18:12:39, csütörtök
|
|
|
Liszt és élesztő nélküli kenyér. Ezt imádni fogod. Így készítsd el!
Ezt a kis kenyérszerű lángost bármikor könnyen elkészíthetjük, finom falat lehet akár ebédre, akár vacsorára. Ha kihűlt sem baj, reggel kenünk rá egy kis áfonya lekvárt, és kész is a laktató reggeli.
Link
Ha egészségesen szeretsz étkezni, akkor tudod, hogy a kenyeret mellőznöd kell az étrendedből, de most mutatunk egy olyan receptet, amiben nincs liszt, és élesztő sem. Egyszerű, könnyen elkészíthető és istenien finom.
Hozzávalók:
3 kanál krémtúró,
3 tojás,
fél kanál sütőpor,
só.
Elkészítés: kezdjük azzal, hogy begyújtjuk a tűzhelyet, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Válasszuk szét a tojások fehérjét a sárgájától. A sárgákat keverjük el a túróval és a sóval, turmixoljuk jó krémesre. Hogy ne maradjon csomós, fontos, hogy a túró szobahőmérsékletű legyen. Egy külön tálban verjük fel a tojásfehérjéket a sütőporral, keverjük bele óvatosan a túrós masszába.
Formázzunk belőle lepényszerű darabokat, és tegyük a tepsibe. Kb. 15-20 percig süssük, míg aranybarna lesz.
A cikk forrása: Link - a linken találtok egy videót is! |
|
|
0 komment
, kategória: Finomságok |
|
|
|
|
|
2015-11-26 18:10:00, csütörtök
|
|
|
A hűsítő finom gyümölcs, amelyet receptre is felírhatnának a háziorvosok: ez a csodálatos sárgadinnye.
Ez az ízletes különlegesség rokonságban áll a tökfélékkel, a görögdinnyével, és az uborkával is. A sárgadinnye igazi vitamin és ásványi anyag bomba. Rendkívül gazdag C- és B-vitaminban, béta-karotinban, de sok kalcium, kálium, magnézium, foszfor, réz és vas is van benne.
Link
Fotó: ryannei lai/Flickr.com
A víztartalma sem elhanyagolható, aki rendszeresen fogyasztja a sárgadinnyét, annak nem lesz baj a hidratálással, mivel a déli gyümölcs 88,5 százaléka vízből áll. Fontos az is, hogy alacsony a kalóriaértéke, így amellett, hogy feltölti energiával, vitaminnal a szervezetet, még az elhízástól sem kell tartani, sőt a fogyást is elősegíti.
A sok víz, és kálium serkenti a veseműködést, szabályozza a vérnyomást, a rosttartalom pedig segíti az emésztést. A béta-karotin nagyszerűen felveszi a harcot a rákos sejtekkel, illetve a betegségmegelőzésben is fontos szerepet játszik.
Íme, 11 ok, amiért érdemes, főként most, sárgadinnyét fogyasztani:
1. A sárgadinnye remekül méregteleníti a szervezetet, és a hasi puffadást is enyhíti. 100 gr sárgadinnyében 300 mg kálium található, amely megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását.
2. Fájdalomcsillapításra is lehet használni a sárgadinnyét, a levét kell egy darab tiszta rongyra rátenni, majd a fájó végtagot, területet kell borogatni vele. Csökkenti a gyulladást is, enyhíti a szúró, lüktető fájdalmat.
3. A természetgyógyászat szerint korábban a sárgadinnye fogyasztását azoknak ajánlották, akik nyugtalanul aludtak, idegesek voltak. A dinnyében rejlő magnézium védi az idegeket, és oldja a feszültséget.
Link
Fotó: Lablascovegmenu/Flickr.com
4. A sárgadinnye fogyasztásával elkerülhetjük, vagy megszabadulhatunk a vesekőtől, homoktól. Enyhíti a gyomorégést, javítja az emésztést, nagy segítséget nyújt az epebántalmak kezelésében.
5. Ez a finom gyümölcs jótékony hatással van a pajzsmirigyek működésére is, és az aktív szexuális életre is jó hatással van.
6. Az arcápolásban is nagyon jó a sárgadinnye, a levével kell bedörzsölni az arcbőrt, amely hidratál és tisztít. Főként a száraz és irritációra hajlamos bőrűeknek ajánlott.
7. A sárgadinnye magját ne dobjuk ki, inkább daráljuk porrá és keverjük bele különböző gyümölcslevekbe, serkentve, javítva ezáltal az emésztést.
8. Egy lédús, zamatos sárgadinnye jobb kedvre deríti a depressziós, maguk alatt lévő embereket. Csak bele kell harapni a gyümölcsbe, ez már önmagában pozitív érzés.
9. Ha a dinnye magjait tejben felforraljuk, akkor elkerülhetjük az epekő kialakulását.
10. A gyümölccsel fogyni is lehet, hiszen ha megeszünk egy-két szeletet, nem érezzük éhesnek magunkat, és kalóriák helyett, rengeteg tápanyaghoz juttatjuk a szervezetünket.
11. A sárgadinnye rendszeres fogyasztásával a szívbetegségeket is kiküszöbölhetjük, ez a sok káliumnak köszönhető, de a cukorbetegeknek is kitűnő gyümölcs.
A cikk forrása: Link |
|
|
0 komment
, kategória: Finomságok |
|
|
|
|
|
2015-11-26 18:04:39, csütörtök
|
|
|
Link
Novemberben, talán az utolsó igazi őszi napon - amikor még a színesbe váltó levelek java része a fákon volt - készítettük azokat a fotókat, melyeket zenei aláfestéssel szeretnénk megosztani szeretettel
(nagyképenyőre váltást javaslok) Link
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Video |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2015. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
295 db bejegyzés |
e év: |
5604 db bejegyzés |
Összes: |
50420 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 848
- e Hét: 1489
- e Hónap: 12503
- e Év: 118647
|
|
|