Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Aludjatok jól szép álmokat! Jó éjt!
  2015-11-26 18:26:52, csütörtök
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Köszönések  
Hazai tájakon: Simontornya
  2015-11-26 18:25:17, csütörtök
 
 


Link

Tudod, hogy Ozorai Pipo milyen üzletember volt? /részletek a blogban/: Link




Link

Simontornya
A város története a szokásos módon kezdődik: ,,a terület már az ősidők óta lakott". Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy a településnek a rómaiak a Fortiana nevet adták
A honfoglalás után a térség Árpád fejedelem birtoka volt, aki az egykor ádáz ellenfelünknek számított besenyőket telepítette erre a vidékre.

A Sió jobb partján volt a ,,Menend" nevű falu, vele szemben, a mocsárral körülvett ,,Sziget" község és mindkettőjüktől észak-nyugatra ,,Bord" nevű település egyesüléséből jött létre Simontornya.

Nevét a Döröcske nemzetiségbeli Salamon fia Simon alországbíró után kapta, aki az első várat építette ezen a helyen.
A mai Simontornya belterülete egy nagyobb sziget volt, amelyet a 18. sz. végéig csak két hídon át lehetett megközelíteni.

Az egykori torony: a névadó Simon-tornya ma már nem létezik, csupán a pincében láthatók közel 2 méter vastag alapfalai.

A vár története:
Simon halála után a vár különféle főúri családok tulajdonába került, akik szinte mindig alakítottak rajta valamit.
Lackfi István erdélyi vajda és leszármazottai fél évszázadon át birtokolják a várat. Utánuk a Kanizsaiak szerzik meg, akikkel 1424-ben Ozorai Pipo elcseréli a sárvári várért és ezen felül 1500 forintért.
Jó kis üzlet lehetett!
Néhány évvel később Ozorai Pipo halála után a Garai család vásárolja meg, majd Mátyás király halála után felesége Beatrix királyné élt a várban, amíg a magyar főurak el nem üldözték.
A török időkben közel másfél századon át a Simontornyai szandzsák székhelye és a bég palotája.
A Rákóczi szabadságharc alatt fontos erődítményként szolgált, Vak Bottyán dunántúli hadjáratának egyik fontos támaszpontja volt. Rákóczi szabadságharcának bukása után a vár elveszti jelentőségét.
Napjainkra a vár egykori épületeiből a déli a kaputorony, öregtorony és a lépcsőház tömbje, valamint a keleti oldalon az egykori palotaszárny helyreállítása történt meg.
A sokféle arculatából a teljesség igényével egyet sem állítottak helyre. A vár nem reneszánsz, nem Anjou-kori lovagvár, és nem is kuruc végvár, hanem egyszerre mindegyik.

Blog: Link - itt a cikk tovább is folytatódik képekkel illusztrálva!




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Louis Sachar: Ha valakinek ajándékot adsz
  2015-11-26 18:19:29, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Donászy Magda - Télapóhoz
  2015-11-26 18:18:30, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Horváth Tamás: Legyen tél, legyen nyár ma
  2015-11-26 18:17:20, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Sümela kolostor, Törökország
  2015-11-26 18:15:14, csütörtök
 
  Sümela kolostor, Törökország

A Sümela kolostor a törökországi Altmdere völgynél található sziklaszirtre épült. Az Altmdere legfontosabb turistalátványossága a maga 1200 méteres magasságával. A kolostort 386-ban alapították I. Theodosius császár uralkodása idején (375-395). A legenda szerint két pap vállalta a kolostor megvalósítását miután felfedezték Szűz Mária szentképét a hegyen található barlangban. A kolostort története során több alkalommal is lerombolták, melyet különböző uralkodók állítottak helyre. Jelenlegi formáját a 13. században nyerte el, III. Alexiosz uralkodása idején. Az I. világháború után a kolostor elhagyatottá vált. Az épület évtizedekig üresen állt mielőtt részlegesen helyreállították és múzeumként kezdett funkcionálni.




Link




Link




Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Liszt és élesztő nélküli kenyér. Ezt imádni fogod
  2015-11-26 18:12:39, csütörtök
 
  Liszt és élesztő nélküli kenyér. Ezt imádni fogod. Így készítsd el!

Ezt a kis kenyérszerű lángost bármikor könnyen elkészíthetjük, finom falat lehet akár ebédre, akár vacsorára. Ha kihűlt sem baj, reggel kenünk rá egy kis áfonya lekvárt, és kész is a laktató reggeli.




Link

Ha egészségesen szeretsz étkezni, akkor tudod, hogy a kenyeret mellőznöd kell az étrendedből, de most mutatunk egy olyan receptet, amiben nincs liszt, és élesztő sem. Egyszerű, könnyen elkészíthető és istenien finom.

Hozzávalók:
3 kanál krémtúró,
3 tojás,
fél kanál sütőpor,
só.

Elkészítés: kezdjük azzal, hogy begyújtjuk a tűzhelyet, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Válasszuk szét a tojások fehérjét a sárgájától. A sárgákat keverjük el a túróval és a sóval, turmixoljuk jó krémesre. Hogy ne maradjon csomós, fontos, hogy a túró szobahőmérsékletű legyen. Egy külön tálban verjük fel a tojásfehérjéket a sütőporral, keverjük bele óvatosan a túrós masszába.

Formázzunk belőle lepényszerű darabokat, és tegyük a tepsibe. Kb. 15-20 percig süssük, míg aranybarna lesz.

A cikk forrása: Link - a linken találtok egy videót is!
 
 
0 komment , kategória:  Finomságok  
A hűsítő finom gyümölcs
  2015-11-26 18:10:00, csütörtök
 
  A hűsítő finom gyümölcs, amelyet receptre is felírhatnának a háziorvosok: ez a csodálatos sárgadinnye.

Ez az ízletes különlegesség rokonságban áll a tökfélékkel, a görögdinnyével, és az uborkával is. A sárgadinnye igazi vitamin és ásványi anyag bomba. Rendkívül gazdag C- és B-vitaminban, béta-karotinban, de sok kalcium, kálium, magnézium, foszfor, réz és vas is van benne.




Link
Fotó: ryannei lai/Flickr.com

A víztartalma sem elhanyagolható, aki rendszeresen fogyasztja a sárgadinnyét, annak nem lesz baj a hidratálással, mivel a déli gyümölcs 88,5 százaléka vízből áll. Fontos az is, hogy alacsony a kalóriaértéke, így amellett, hogy feltölti energiával, vitaminnal a szervezetet, még az elhízástól sem kell tartani, sőt a fogyást is elősegíti.

A sok víz, és kálium serkenti a veseműködést, szabályozza a vérnyomást, a rosttartalom pedig segíti az emésztést. A béta-karotin nagyszerűen felveszi a harcot a rákos sejtekkel, illetve a betegségmegelőzésben is fontos szerepet játszik.

Íme, 11 ok, amiért érdemes, főként most, sárgadinnyét fogyasztani:

1. A sárgadinnye remekül méregteleníti a szervezetet, és a hasi puffadást is enyhíti. 100 gr sárgadinnyében 300 mg kálium található, amely megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását.

2. Fájdalomcsillapításra is lehet használni a sárgadinnyét, a levét kell egy darab tiszta rongyra rátenni, majd a fájó végtagot, területet kell borogatni vele. Csökkenti a gyulladást is, enyhíti a szúró, lüktető fájdalmat.

3. A természetgyógyászat szerint korábban a sárgadinnye fogyasztását azoknak ajánlották, akik nyugtalanul aludtak, idegesek voltak. A dinnyében rejlő magnézium védi az idegeket, és oldja a feszültséget.




Link
Fotó: Lablascovegmenu/Flickr.com

4. A sárgadinnye fogyasztásával elkerülhetjük, vagy megszabadulhatunk a vesekőtől, homoktól. Enyhíti a gyomorégést, javítja az emésztést, nagy segítséget nyújt az epebántalmak kezelésében.

5. Ez a finom gyümölcs jótékony hatással van a pajzsmirigyek működésére is, és az aktív szexuális életre is jó hatással van.

6. Az arcápolásban is nagyon jó a sárgadinnye, a levével kell bedörzsölni az arcbőrt, amely hidratál és tisztít. Főként a száraz és irritációra hajlamos bőrűeknek ajánlott.

7. A sárgadinnye magját ne dobjuk ki, inkább daráljuk porrá és keverjük bele különböző gyümölcslevekbe, serkentve, javítva ezáltal az emésztést.

8. Egy lédús, zamatos sárgadinnye jobb kedvre deríti a depressziós, maguk alatt lévő embereket. Csak bele kell harapni a gyümölcsbe, ez már önmagában pozitív érzés.

9. Ha a dinnye magjait tejben felforraljuk, akkor elkerülhetjük az epekő kialakulását.

10. A gyümölccsel fogyni is lehet, hiszen ha megeszünk egy-két szeletet, nem érezzük éhesnek magunkat, és kalóriák helyett, rengeteg tápanyaghoz juttatjuk a szervezetünket.

11. A sárgadinnye rendszeres fogyasztásával a szívbetegségeket is kiküszöbölhetjük, ez a sok káliumnak köszönhető, de a cukorbetegeknek is kitűnő gyümölcs.

A cikk forrása: Link
 
 
0 komment , kategória:  Finomságok  
Őszi séta Tihanyban
  2015-11-26 18:06:20, csütörtök
 
 


Link

Őszi séta Tihanyban: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Kaptam- megosztom: Őszi séta a Margitszigeten
  2015-11-26 18:04:39, csütörtök
 
 


Link

Novemberben, talán az utolsó igazi őszi napon - amikor még a színesbe váltó levelek java része a fákon volt - készítettük azokat a fotókat, melyeket zenei aláfestéssel szeretnénk megosztani szeretettel

(nagyképenyőre váltást javaslok) Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 295 db bejegyzés
e év: 5604 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 848
  • e Hét: 1489
  • e Hónap: 12503
  • e Év: 118647
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.