Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Épül a függőleges erdő Milánóban!
  2015-11-27 21:04:09, péntek
 
  Bosco Verticale - épül a függőleges erdő Milánóban! Link



Nagyszerű és egyedi építkezés zajlik Milánóban. Olaszországban fog elkészülni az első ,,függőleges erdő" a világon, a Bosco Verticale. Egy olasz építészcég, a Stefano Boeri Architetti reményei szerint egyesíteni tudja a növényvilágot a modern városi építészettel, az újszerű építmény két toronnyal fog a város fölé magasodni. A projekt hozzájárul a metropol erdősítéséhez, a környezet regenerálódásához, és a városi biodiverzitáshoz. A 27 emeletes épület közel egy hektárnyi erdőnek ad otthont, többek közt fanyarka fajtákat és bükk fákat fognak telepíteni. A milánói cég egy olyan modellt tervezett, amely az ég felé terjeszkedő erdőkkel tenné ,,zöldebbé" a világvárost. A 110 és 76 méter magas tornyok több mint 900 fa otthonai lesznek, de nem csak fák, hanem 5000 bokor és 10.000 dús, talajtakaró aljnövényzet is díszíteni fogja a Függőleges Erdőt. A fáknak és bokroknak otthont adó betonerkélyek a természetes hatást nyújtó látvány érdekében megtörik a homlokzat egyenletes felületét: az erkélyek fala 28 cm vastag és 1,3 m magas a peremük, szélességük azonban változó.







A Bosco Verticale csökkenteni fogja a város légszennyezettségét, mivel a növények növelik a páratartalmat, széndioxidot fogyasztanak miközben oxigént termelnek. Egy öntöző- és szűrőrendszert is építenek, amely a városban felhalmozódott, megtisztított szennyvízzel látja el a növényeket. Az épületek energia-önellátását napkollektorok biztosítják. A Függőleges Erdő zöldje nem csak oxigént termel és szén-dioxidot nyel el, hanem megvédi az épületet az erős szelektől és az átható napsugárzástól. A Bosco Verticale megvalósításához 65 millió euró, körülbelül 20 milliárd forint szükséges. A fák telepítése az építési költség mindössze 5%-át teszik ki.














 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Élő hidak Indiában!
  2015-11-27 07:46:56, péntek
 
 
Élő hidak Indiában! Link

Van, a hol nem építik a hidakat, hanem egyszerűen termesztik. Élő építmények India mélyén.






Messze, észak-kelet Indiában, Naghalaya államban találhatók a Khasi-hegyek. Itt él a Khasi népcsoport, amely különleges módszert fejlesztett ki, hogy biztonságban átjussanak a sebes sodrású hegyi folyókon. Élő hidakat építenek, amelyeket egyszerűen növesztenek.







A Cherapunjee városában élők a gumifa gyökereit használják. A bételfa törzsét végig kifúrják, és ebben vezetik a gyökeret, hogy a megfelelőirányba nőjön. Ha a gyökér átért a folyó felett, a túl oldalon legyökerezik, és folytatja a növekedést. A gyökerek az évek során egyre vastagodnak, erősödnek. Körülbelül tizenöt év alatt éri el azt a méretet, hogy az emberek átsétálhassanak rajta.















Míg más hidak az évek múltával gyengülnek, ezek a gyökérhidak egyre erősebbek lesznek, élnek, fejlődnek. Épp ezért a legidősebb hidak több mint ötszáz évesek. A leghosszabbak elérik a százméteres hosszúságot, a legerősebbek ötven ember súlyát is elbírják.

Legérdekesebb és legegyedibb a Umshiang kétszintes gyökérhíd. A forgalom itt két szinten halad, egymás felett.














Két privát videó a hídról: Link Link


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Zeusz bagoly
  2015-11-27 07:22:11, péntek
 
  Ismerd meg Zeuszt, a baglyot, akinek a szemében ott az egész világegyetem. Link






Ez a furcsa kis bagoly egy családi ház ablakának ütközött Kaliforniában, majd berepült a lakásba. A család megszánta a riadt csöppséget, és állatorvoshoz vitték. A vizsgálatok során kiderült, hogy a jövevény vakon született, ezért keveredett el a fészkétől és röppent be az ablakon.



























A madár egy mentőállomásra került, ahol ellátták sérüléseit. Zeusznak keresztelték, talán a csodálatos szeme miatt kapott ilyen gyönyörű nevet, ugyanis ha az ember közelről megnézi, olyan, akár a világegyetem és a csillagok. Rendkívül ritka teremtményről van szó, aki sajnos a vadonba nem kerülhetett vissza az állapota miatt, azonban befogadták, így gyönyörű életet élhet, biztonságban.

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 2444 db bejegyzés
Összes: 13015 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2281
  • e Hét: 5198
  • e Hónap: 22581
  • e Év: 139827
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.