Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
A szőke nő
  2015-11-04 16:25:44, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  vicces, pikáns  
Bocsánatkérés
  2015-11-04 16:23:22, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Két tábla csoki
  2015-11-04 16:22:42, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  vicces, pikáns  
A rosszakaróidat
  2015-11-04 16:21:58, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  vicces, pikáns  
Ki találta fel az élesztőt?
  2015-11-04 16:20:56, szerda
 
 


Link

A kovász az ősember savanyítási tudományának terméke, az élesztő a szeszes erjedésé. Ebből következik, hogy az élesztőt valahol Mezopotámiában különítették el először a sörből. A kovász feltalálása még a "kásakorba" esik, az élesztőé már a kenyérkorba. A kettő között tulajdonképpen az a különbség, hogy a kovászban nagy szerepet játszanak a tejsavbaktériumok is, az élesztő ellenben csupán élesztőgombákból áll.

Az élesztő karrierje tehát Mezopotámiából, Babilonból indult el, s Plinius római író korában már Európa-szerte használták.

Liebigtől, a 19. század nagy vegyészétől származik az a mondás, hogy a sör folyékony kenyér. Ez - amint láttuk - részben igaz is. Pusztán azt kellene egy kissé alaposabban megnéznünk, hogy mi köze a sörgyártásnak az élesztőkészítéshez.

A sörgyártás kétféle élesztőt különböztet meg. Az egyik a felsőerjedésű. Ez az erjedő malátás folyadéknak a felszínén nyálkás-habos tömegben jelenik meg. A másik a mély erjedésű élesztő, az a folyadék alján marad. A kenyérhez élesztőnek iparilag csak a felsőerjedésű sörélesztőt használják. Tiszta tenyészetét csak 1881-ben állították elő.

Mi az élesztő szerepe a kenyérsütésben?

Az élesztő megkeleszti a tésztát. A kelés alatt a cukor az élesztőgombák hatására alkoholra és szén-dioxidra bomlik. A szén-dioxid hozza létre a gázbuborékokat, melyek a tésztát meglazítják. Hogy a kenyérben alkohol van, a pékek régen tudják, sőt hajdan a kenyérből elfolyó alkohol számára csatornát vájtak a kemence sütőlapjába.

A cikk forrása: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Eszem-iszom  
Paulo Coelho: Ha majd belefáradsz abba
  2015-11-04 16:18:52, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Paulo Coelho  
Felnőttként a szerelem
  2015-11-04 16:17:07, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Saját írott  
Az esőáztatta kutyus
  2015-11-04 16:16:16, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Tatiosz: Dönts szíved szerint
  2015-11-04 16:14:26, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Saját írott  
William Somerset Maugham: Egyetlen módon lehet
  2015-11-04 16:13:14, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Saját írott  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 295 db bejegyzés
e év: 5604 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 6918
  • e Hónap: 17932
  • e Év: 124076
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.