Regisztráció  Belépés
mamucika.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom. Melicher Dezsőné
1950.10.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 59 
Kaptam.
  2015-12-29 23:42:28, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vendégváró kifli dagasztás nélkül:
  2015-12-28 23:51:49, hétfő
 
 
A tésztához:
- háromnegyed bögre 3,5%-os kefir (1 kis pohár, 150 g)
- negyed bögre étolaj (fél dl)
- szűk fél bögre 2,8%-os tej (1 dl)
- három és fél bögre fehér finomliszt ( 45 dkg)
- fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 tojás
A sós vajhoz:
- 10 dkg puha vaj vagy margarin
- fél evőkanál só
A kenéshez:
- 1 tojás sárgája


Elkészítése:
1. A tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
2. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, majd ezt is félretesszük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a lisztet, öntsük rá az élesztős tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor egy kis tejet, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
4. A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
5. Két lapra osszuk szét a sós-vajas keveréket, és szépen kenjük szét rajtuk egyenletesen.
6. Ezután helyezzünk rá mindegyik megkent körre egy másikat, majd vágjuk őket cikkekre (már a két keletkezett szendvicskörünket:-) a következőképpen: a két lap mindegyikét négy-négy cikkre, majd mindegyik további cikket háromfelé.
Én pizzavágót használtam...
7. Ha mindezzel megvagyunk, már nincs is egyéb dolgunk, mint a cikkeket a hosszabbik felüktől kezdődően kiflikké felcsavarni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni őket, tojássárgával megkenni a tetejüket, EGY ÓRÁT pihenni hagyni, végül száznyolcvan fokos sütőben (alul-felül sütés programon) aranyszínűre sütni őket.

 
 
1 komment , kategória:  Receptek.  
Vajpuha sajtos csigák:
  2015-12-28 23:48:57, hétfő
 
 



A tésztához:
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
- 1 tojás sárgája
- 12,5 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 evőkanál 20%-os tejföl
- 2 teáskanál só
Sajtkrém:
- egyharmad bögre tej (0,8 dl)
- 2 csapott evőkanál liszt
- 1 tojás sárgája
- 7,5 dkg vaj
- 8-10 dkg reszelt sajtElkészítése:
1. A vajat egy picit megolvasztjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt összegyúrjuk.
2. Egy másik kisebb edényben (én müzlis tálkában csináltam, mikróban) egy harmad bögrényi tejet felforralunk. Természetesen tűzhelyen is lehet fazékban.
3. A forró tejhez kisebb adagokban belekeverjük a lisztet. Csomómentes legyen!
4. Ezután keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd végül a tojás sárgáját.
5. A tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen körülbelül fél centi-centi vastagra, téglalap alakúra, majd kenjük meg a krémmel és tekerjük fel, mint a rétest.
6. Folpackba csomagoljuk, majd betesszük a fagyasztóba. Alkalomadtán kivesszük, hagyjuk úgy húsz percet szobahőmérsékleten mielőtt felszeletelnénk, hogy ne legyen annyira fagyos.7. Úgy egy centi vastag csigákat szelünk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokon éppen csak annyi ideig sütünk, hogy a sajt aranyszínt kapjon. Nagyon fontos, hogy a tészta világos maradjon, és ne száradjon ki!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek.  
Vajas pogácsa
  2015-12-28 23:46:47, hétfő
 
  Hozzávalók:
- 4 bögre liszt
- 1 kocka Rama, vagy vaj (25 dkg)
- 3 tojás sárgája
- 1 csapott evőkanál só
- 1 kis poharas tejföl (esetleg még egy pici, mert nem mindegyik tejföl egyforma)
- 1 kocka élesztő (50 g)
1. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk.
2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is.
3. A tésztát ezután összegyúrjuk, és hűtőbe pihentetjük a tésztát legalább öt-hat órát. A mami szerint este érdemes begyúrni és reggel sütni. Egyébként jobb is két részletben, mire kell a pogácsa pedig, akkor már csak szaggatni és sütni kell.
4. A hűtőbe tálba tegyük, takarjuk le egy nejlonnal, vagy műanyagfedővel.5. Ha a tészta megpihent, lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk, majd körülbelül egy centiméter (fel fog jönni sütés közben) vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan berácsozzuk a tetejét, felvert tojással megkenjük majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk őket. Sajtot is szórhatunk rá még pluszban.
6. Sütőpapírral bélelt tepsiben, aranyszínűre sütjük őket 180-200 fokon.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek.  
Álompuha sajtos pogácsa
  2015-12-28 23:44:26, hétfő
 
 



Hozzávalók:
- 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 1 evőkanál puha zsír
- 1 bögre 20%-os tejföl (kb. 230 g)
- 1 púpozott teáskanál kristálycukor
- 1 púpozott teáskanál (csapott evőkanál) só
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- 1 evőkanál langyos tej
- 1 db tojás és egy sárgája ( a megmaradó fehérje jó lesz a pogácsák kenéséhez sütés előtt)
+ sajt a tetejére (vagy köménymag, szezámmag)
1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy evőkanál langyos tejbe, majd felfuttatjuk.
2. A felfutott élesztőt az összes többi hozzávalóval összekeverjük egy villa segítségével, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk.
Jó tanács: a tojásokat előzőleg verjük fel egy picit, úgy könnyebb vele dolgozni. Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. A vajat és a zsírt vagy vegyük ki a hűtőből jóval a sütés előtt, vagy egy picit dobjuk be a mikróba. Legyen puha, de ne olvadjon folyósra!3. Ekkor lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, majd jobbról-balra egymásra hajtjuk, műanyag tálban lefedve pedig hűtőbe tesszük reggelig. Vagy legalább pár órára. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
4. Sütés előtt kinyújtjuk ismét vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg.
5. Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.
6. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagy gáztepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben meg fognak nőni.
7. A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgával (vagy a megmaradt tojásfehérjével), majd megszórjuk őket reszelt sajttal. Én felesben használtam trappistát és füstölt sajtot, Mari tanácsára azonban ügyeltem rá, hogy időben kivegyem, ugyanis a füstölt sajt hajlamos megégni.8. Sütés előtt húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd száznyolcvan fokos sütőben alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket! A tetejük és az aljuk legyen aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén is, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki! Nekem ugyan nincs légkeverés program a sütőmön, de Mari a következőképpen süti: két nagy gáztepsit tesz be egyszerre: a második és a negyedik rácsra, ezután légkeverés programon, 185 fokon egyszerre süti őket.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek.  
Grízes mézes
  2015-12-27 23:21:16, vasárnap
 
  Hozzávalók
Tészta
10 dkg Rama
15 dkg kristálycukor
2 evőkanál méz
0,5 dl tej
1 db tojás
1 cs. sütőpor
50 dkg liszt
Krém
3 evőkanál cukor
0,5 l tej
2 vaníliacukor
4 evőkanál búzadara
25 dkg Rama
20 dkg porcukor
Elkészítés

1.10 dkg Rama, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 0,5 dl tej, 1 db tojás, 1 cs. sütőpor: ezeket gőz fölött felolvasztom, majd hűlés után 50 dkg lisztet teszek bele és jól összegyúrom. Maximum 30x40 cm-es tepsi hátán 4 lapot sütök belőle.
2.0,5 l tej 3 evőkanál cukor, 1 vaníliacukor, 4 evőkanál búzadara. Ezekből tejbegrízt főzök.3.25 dkg Ramát 20 dkg porcukorral, 1 vaníliacukorral habosra keverek, majd a kihűlt grízzel összedolgozom és kettéosztom.
4.Töltés: 1. lapra a krém felét rákenem, a 2. lapot megkenem baracklekvárral, ráhelyezem a 3. lapot és a krém másik felét, majd erre a 4. lapot. Tetejére 10 dkg étcsokoládét 2 evőkanál étolajjal gőz fölött felolvasztok, még melegében rásimítom.
5.Szeletelés: következő nap, mert akkorra puha lesz.. Vizes késsel szeletelem.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek.  
Egyszerű sós rúd
  2015-12-27 23:16:22, vasárnap
 
  Hozzávalók
Eszközigény:
nyújtófa, nyújtódeszka, sajtreszelő, derelyevágó, sütőpapír
A süteményhez:
30 dkg liszt
20 dkg Rama
kb. 2 dl tejföl
1 tk só
A díszítéshez:
1 tojás, vagy maradék sárgája a kenéshez, kb. 20 dkg sajt, sajt, szezámmag, mák, vagy köménymag a szóráshoz
Elkészítés

1.
A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük.

A lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadunk annyi tejfölt, amennyit felvesz, hogy közepesen puha tésztát kapjunk.
Jól belisztezett deszkán 4-6 mm-eresre kinyújtjuk. A tojást villával összekeverjük és megkenjük vele a tésztát. Ízlés szerint megszórjuk sajttal, mákkal, köménymaggal, vagy szezámmaggal.Jól belisztezett deszkán 4-6 mm-eresre kinyújtjuk. A tojást villával összekeverjük és megkenjük vele a tésztát. Ízlés szerint megszórjuk sajttal, mákkal, köménymaggal, vagy szezámmaggal.
3.
Jól belisztezett deszkán 4-6 mm-eresre kinyújtjuk. A tojást villával összekeverjük és megkenjük vele a tésztát. Ízlés szerint megszórjuk sajttal, mákkal, köménymaggal, vagy szezámmaggal.Derelyevágóval (ha nincs, késsel) csíkokra vágjuk, sütőpapírra helyezzük, előmelegített sütőben kisütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Receptek.  
Kakaós mézes hatlapos
  2015-12-27 23:11:57, vasárnap
 
  Hozzávalók
Tésztához
2 evőkanál méz
2 tojás
6 dkg zsír vagy Rama
16 dkg. porcukor
4 evőkanál kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
Krém
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg Rama
1 teáskanál zselatin
1 tojássárga
5 dl tej
3 evőkanál liszt
1 vaníliás pudingpor

Elkészítés

Hozzávalók a tésztához:
Ezeket a hozzávalókat vízgőz fölött jól kikeverjük, egy kicsit hűlni hagyjuk és összekeverjük 45 dkg liszttel. Jól összedolgozzuk, ha még kíván a tészta egy kevés tejet lehet hozzáadni.
6 részre osztjuk a tésztát, sütőlapon egyenként kisütjük. Nem kell sokáig sütni mert kiszárad.
Nem kell megijedni, kemény lesz a tészta, de ha megtöltjük a krémmel másnapra megpuhul.
Krém:
A hozzávalókat jól kikeverjük, én tettem hozzá 1 teáskanál zselatint, lassú tűznél sűrű krémet főzünk belőle. Hagyjuk kihűlni és a kihűlt főzött krémmel jól összedolgozni
A lapokat megkenjük a krémmel, a tetejére lehet csoki mázt is tenni, de elég porcukorral megszórni.
1 napig állni hagyni, másnap lehet szeletekre vágni.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek.  
Lekváros linzer
  2015-12-27 23:09:34, vasárnap
 
  Hozzávalók
250 g Rama Vajas Íz
120 g porcukor
1 csomag Dr. Oetker Vaníliás cukor
1 tojássárgája
375 g lisztMelegítsük elő a sütőt 170 fokra. Keverjük el a Rama Vajas Ízt a cukorral és a tojássárgájával.

Adjuk hozzá a lisztet.
Gyúrjuk egybe a tésztát.
3.
Gyúrjuk egybe a tésztát.
Tegyük fóliába és 30 percen keresztül pihentessük hűtőben.
Nyújtsuk ki vékonyra a tésztát és szaggassuk ki belőle különféle formákat kiszúrók segítségével. Tegyük őket sütőpapírral fedett lemezre és süssük 170 fokon, 10 percen keresztül.
5.
Nyújtsuk ki vékonyra a tésztát és szaggassuk ki belőle különféle formákat kiszúrók segítségével. Tegyük őket sütőpapírral fedett lemezre és süssük 170 fokon, 10 percen keresztül.
Ha lehűlt ragasszunk egybe két-két süteményt lekvárral. Addig nyomjuk össze, hogy a lekvár pont elérje a sütemények szélét.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek.  
Fahéjas-almás kiflik
  2015-12-27 23:02:45, vasárnap
 
  Hozzávalók
A töltelékhez
porcukor
egy kevés fahéj
10 dkg kristálycukor
1,5 kg alma
A tepsi kikenéséhez
Rama
A tésztához
1 kávéskanál só
1 dl tej
1 db tojás
50 dkg finomliszt
3 dkg kristálycukor
25 dkg Rama
Elkészítés

1.A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a Ramát, a tojássárgát, a cukrot és a tejet, majd jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle és kb. fél órát letakarva pihentetjük.
2.Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, 10 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és megpároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat.3.A tésztát kinyújtjuk és kör alakú kiszúróformával, vagy egy pohárral kerek formákat szaggatunk. A két végét kissé megnyújtjuk, hogy tojás alakja legyen. Mindegyik korongra fahéjas-almás masszát simítunk, egyenként feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, végül megkenjük a felvert tojásfehérjével.
4.A kifliket 2 cm-es távolságban, Ramával kikent tepsibe helyezzük, majd előmelegített sütőben, 200 °C-on, 25-30 percig sütjük. Fahéjjal elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 59 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 363 db bejegyzés
Összes: 7495 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 332
  • e Hét: 1447
  • e Hónap: 7304
  • e Év: 83733
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.