|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 21
|
|
|
|
2015-12-10 17:10:53, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
80 dkg bőrös, irdalt pontyfilé
2 db közepes kápia paprika
10 dkg vaj
szárnyasalaplé
olaj
só, bors
Elkészítés
Elkészítés: A pontyfilét sűrűn, 3-5 mm-es közökkel beirdaljuk. Irdalásnál a hús bőrös felét helyezzük a deszkára, a húst bőrig óvatosan bevagdossuk párhuzamosan. Besózzuk ésfél órán át hagyjuk, hogy a sóban álljon, ezáltal a hús feszesebbé válik, a szálkák pedig felpuhulnak. A serpenyőt felhevítjük, 1-2 kanál olajat öntünk alá. A filét a bőrös felén kezdjük sütni, amíg a bőr pirosra pirul, és a hús a 2/3-ig át nem fehéredik. A sütés elején érdemes nyomva tartani a szeleteket, hogy ne pöndörödjenek fel. Amikor a hal 2/3-a átfehéredett, megfordítjuk, rövid ideig sütjük tovább a bőr nélküli oldalon, majd lehúzzuk a serpenyőt, hogy ne száradjon ki a halhús.
A kápia paprikák héját konyhai perzselővel vagy gázláng felett feketére pirítjuk, majd egy lezárható dobozba helyezzük fél órára, hogy a paprika héja könnyen lehúzhatóvá váljon egy kés segítségével. A héjától megszabadított paprikákat magozzuk ki és mossuk át. Egy kis edényben olajon pirítsuk meg, öntsük fel szárnyas alaplével addig, hogy ellepje, forraljuk 10 percig. Fűszerezzük sóval, borssal, majd pürésítsük botmixerrel és keverjük bele a hideg vajkockákat, amitől még selymesebb és krémesebb lesz.
Tálaljuk burgonyapürével!
TIPP: A halat sózhatjuk saját készítésű fokhagymás sóval is. 10 dkg sóhoz 3 gerezd fokhagymát fel kell aprítani, és jól zárható dobozban 2 hétig tárolni. Az ezzel ízesített hal, kellemes, visszafogottan fokhagymás ízűvé válik.
(Áman Attila séf receptje)
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2015-12-10 17:08:37, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
80 dkg bőr nélküli harcsafilé 4 egyforma szeletre vágva
5 dkg apróra kockázott szalonna
1dkg apróra kockázott vöröshagyma
1 db apróra kockázott tv paprika
1db apróra kockázott paradicsom
15 dkg szeletelt vargánya
2 dl tejföl
20dkg csuszatészta
1 teáskanál pirospaprika
zöldség alaplé
olaj
só
Elkészítés
Elkészítés: A szalonnát megpirítjuk,a kockákat kivesszük a zsírból. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a harcsákat, ezeket is kivesszük, majd a hagymát is megpirítjuk. Azért fontos, hogy így tegyünk, hogy az ízanyagokat megőrizhessük.
A hagymára rátesszük a paprikát, a paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük zöldség alaplével. Többször zsírjára pirítjuk, majd összeturmixoljuk és leszűrjük. A vargányát megpirítjuk olajon, ráöntjük a paprikás alapot, felforraljuk.
A tejfölt az ételbe hőkiegyenlítéssel tesszük bele, vagyis a forró szószból kimerünk 1-2 evőkanálnyit, összekeverjük a tejföllel, és úgy keverjük bele. Belehelyezzük az elősütött harcsákat, összemelegítjük. A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük, tálaljuk.
(Áman Attila séf receptje)
|
|
|
0 komment
, kategória: Hal ételek |
|
|
|
|
|
2015-12-10 17:07:09, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
80 dkg pontypatkó
0,5 liter fehérbor
0,5 dl szójaszósz
80 dkg héjában főtt burgonya, szeletelve
15 dkg lilahagyma
1 dl fehérborecet
0,5 dl olaj
fél fej vöröshagyma
1 db sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 kanál mustár
só, bors
Elkészítés
Tálalás előtt 2-3 órával keverjük össze a burgonyasalátát. Ahol a keverőedényben először az olajat, a mustárt, a zúzott fokhagymát keverjük el, majd sózzuk, borsozzuk és végül borecettel és kevés vízzel ízesítjük. Majd hozzáadjuk a szeletelt burgonyát és a karikára vágott lilahagymát. A besózott halpatkókat a sóval, egész borssal, fél fej vöröshagymával, sárgarépával, valamint egy gerezd fokhagymával felfőzött főzőborba helyezzük, és 6-8 perc alatt készre pároljuk. Szűrőkanállal kiszedett halpatkóinkat szójaszósszal lefényezzük és a burgonyasaláta mellé, zöldsaláta levélre tálaljuk.
(Alpári György gasztronómus receptje)
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2015-12-10 17:05:40, csütörtök
|
|
|
(Heston Blumenthal féle bundában)
Hozzávalók
800 g irdalt pontyfilé
só
1 l étolaj
20 dkg rizsliszt
20 dkg búzaliszt
3 dl vodka
3 dl sör
1 kávéskanál sütőpor
1 teáskanál méz
Elkészítés
Elkészítés: A liszteket, a sört, a vodkát, a sütőport és a mézet keverőtálban simára keverjük, szódásszifonba töltjük, két patront csavarunk bele, összerázzuk.
A pontyfilét beirdaljuk, darabokra vágjuk, sózzuk. Az olajat 180 C-ra hevítjük egy serpenyőben, az előkészített halfiléket lisztbe forgatjuk. A szifonból egy tálba töltjük a panírmasszát, beleforgatjuk a lisztezett haldarabokat, és a felhevített olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, hogy eltávolítsuk a felesleges olajat. Burgonya- vagy zöldborsópürével tálalhatjuk.
(Áman Attila séf receptje) |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2015-12-10 17:04:12, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
90 dkg bőr nélküli afrikai harcsafilé
0,5 l olivaolaj
60 dkg zöldborsó
10 dkg cukorborsó
8 dkg vaj
só ízlés szerint
Elkészítés
A harcsafilét négy egyenlő darabra vágjuk, besózzuk. Egy serpenyőbe olivaolajat öntünk, felmelegítjük 80oC-ra és úgy állítjuk be alatta a lángot, hogy egyenletesen tartsa ezt a hőmérsékletet.Amikor felmelegedett beletesszük a harcsafiléket, és addig tartjuk benne, amíg a harcsa kifehéredik, és a belső hőmérséklete el nem éri a 75oC-ot (ellenőrizzük húshőmérővel!). A zöldborsóból négy evőkanálnyi mennyiséget kifejtünk, félretesszük. A maradék zöldborsót is kifejtjük, majd forrásban lévő sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük.A még meleg borsót a hideg vajjal összeturmixoljuk sima állagúvá, ha túl sűrű, a borsó főzőlevéből aduk hozzá, míg el nem érjük a kívánt krémes állagot. A cukorborsót és a félretett borsót vajon kevés vízzel egy perc alatt megpároljuk. A borsópürét a tálon gusztusosan elrendezzük, ráhelyezzük a harcsa szeletet, és a külön megfőzött borsókkal díszítve tálaljuk.
(Áman Attila séf receptje) |
|
|
0 komment
, kategória: Hal ételek |
|
|
|
|
|
2015-12-10 17:01:30, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
pontyfilé
kukoricaliszt
olaj
hagyma
só, fűszerek
Elkészítés
Ha sikerül nagyobb pontyot fognunk, vagy szereznünk, kifilézzük, a hasalja részét (ha kisebb a ponty, az oldalát is) kockákra vágjuk, picit sózzuk, és halfűszeres kukoricalisztben megforgatjuk. Forró olajban jó restre sütjük. Ugyanebben a lisztben karikára vágott hagymát is megforgatunk, azt is kisütjük, és a tepertőhöz adjuk. Friss, puha kenyérrel kiváló.
(Hoitsy György receptje) |
|
|
0 komment
, kategória: Hal ételek |
|
|
|
|
|
2015-12-10 16:58:33, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
4 db pisztráng (kb. 1-1,2 kg)
10 dkg vaj
3 dl tej
10 dkg hámozott, szeletelt mandula
5 dkg liszt
1 citrom
só
Burgonyához:
1 kg újburgonya
1 csomag petrezselyem
5 dkg vaj
só
Elkészítés
A pisztrángokat megtisztítjuk, egy órán át tejben áztatjuk. A halakat kívül-belül sózzuk, lisztben megforgatjuk, lassú tűzön, vajban mindkét oldalát megsütjük. Másik serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a mandulát, és tálaláskor a pisztrángokat beborítjuk vele. A petrezselymes, vajas burgonyát a szokásos módon készítjük. Forrón, jó sok petrezselyemmel, a halak mellé helyezett citrom gerezdekkel együtt tálaljuk
(Alpári György gasztronómus receptje) |
|
|
0 komment
, kategória: Hal ételek |
|
|
|
|
|
2015-12-10 16:56:23, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
80 dkg ponty
40 dkg rizs
2 evőkanál curry por
1 teáskanál pirospaprika
2 fej vöröshagyma
1 db piros kaliforniai paprika
1 db zöld kaliforniai paprika
1 db alma
2 db konzerv görög őszibarack
1 kanál liszt
olaj, só, bors, gyömbér
Elkészítés
A rizst megpároljuk, úgy hogy először négyszer-ötször átöblítjük, míg mosóvize tiszta nem lesz, majd másfélszeres mennyiségű sós vízben felforraljuk, forralást követően fedő alatt a leglassabb tűzön készre pároljuk. 20 perc után húsvillával fellazítjuk, és belekeverjük a szabálytalanra szabdalt görög őszibarackot. Az alapanyagokat kb. 4×4 cm-es cikkekre, kockákra vágjuk, olajon megpirítjuk, curry porral, pirospaprikával, sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük, liszttel megszórjuk, annyi vízzel, ami ellepi összeforraljuk, mártás sűrűségig készre pároljuk. Befejezés előtt 6-7 perccel hozzáadjuk a gondosan irdalt pontyszeleteket, összefőzzük, majd tálaljuk.
(Alpári György gasztronómus receptje) |
|
|
0 komment
, kategória: Hal ételek |
|
|
|
|
|
2015-12-10 16:55:23, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
80 dkg pontyfilé
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl sör
80 dkg steak burgonya
1 db citrom
2×0,5 liter olaj a sütéshez
só
Elkészítés
A halfiléket bőrös oldalukról a legélesebb késünkkel 1,5 mm-enként halszálka roppanásig, annak átvágásáig beirdaljuk, majd 3 cm-es szalagokra vágjuk, sóval ízesítjük. Sörtésztát készítünk. 2 kanál liszt kivételével a lisztünket a tojásságával és a sörrel sűrű palacsintatésztává keverjük, melyhez hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A steak burgonyát aranysárgára sütjük, zsiradékból kiszedve félretesszük. Az előzőleg lisztbe mártott pontyszalagokat a sörtésztába merítjük, onnan az olaj felszínéről, közelről a forró olajba helyezzük, és kisütjük. Majd szitára szedjük, zsírtalanítjuk. Tálaláskor a forró olajban másodjára rövid idő alatt ropogósra sütjük a steak burgonyát, és citrom gerezdekkel együtt a halat körítjük.
(Alpári György gasztronómus receptje)
|
|
|
0 komment
, kategória: Hal ételek |
|
|
|
|
|
2015-12-10 16:53:09, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
80 dkg fogas vagy süllő
50 dkg sütőtök
50 dkg paszternák
20 dkg gomba
20 dkg jégcsapretek
5 dkg vaj
5-6 dkg tökmag
szójaszósz
olaj, a sütéshez
só, fehérbors, zsálya
Tempura hozzávalói:
40 dkg liszt
4 tojás sárgája
8 dl jeges víz
Elkészítés
A sütőtököt nagyobb darabokra vágva alaposan megsütjük. A karamellizált sütőtököt sóval és zsályával pürésítjük, vajjal fényesre keverjük. A paszternákot cikkekre vágjuk, megsütjük. A gombát cikkekre vágjuk, a halat pedig szalagokra. A jégcsapretekből finom metéltet vágunk, és jeges vízbe tesszük tálalásig. Bekeverjük a tempura masszát, majd a halat és a gombát a masszába mártogatást követően bő olajban kisütjük, rácson és szalvétán leszárítjuk. Azonnal tálaljuk. Köretként a jégcsapretekszalmán kívül sütőtökpürét, pirított tökmaggal megszórt sült paszternákot, mirinnel higított szójaszószt kínálunk.
(Alpári György gasztronómus receptje) |
|
|
0 komment
, kategória: Hal ételek |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 21
|
|
|
|
2015. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
169 db bejegyzés |
e év: |
1028 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 603
- e Hét: 2819
- e Hónap: 4714
- e Év: 55505
|
|
|