Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Roston sült ponty kápiapaprika-krémmel
  2015-12-10 17:10:53, csütörtök
 
  Hozzávalók
80 dkg bőrös, irdalt pontyfilé
2 db közepes kápia paprika
10 dkg vaj
szárnyasalaplé
olaj
só, bors

Elkészítés
Elkészítés: A pontyfilét sűrűn, 3-5 mm-es közökkel beirdaljuk. Irdalásnál a hús bőrös felét helyezzük a deszkára, a húst bőrig óvatosan bevagdossuk párhuzamosan. Besózzuk ésfél órán át hagyjuk, hogy a sóban álljon, ezáltal a hús feszesebbé válik, a szálkák pedig felpuhulnak. A serpenyőt felhevítjük, 1-2 kanál olajat öntünk alá. A filét a bőrös felén kezdjük sütni, amíg a bőr pirosra pirul, és a hús a 2/3-ig át nem fehéredik. A sütés elején érdemes nyomva tartani a szeleteket, hogy ne pöndörödjenek fel. Amikor a hal 2/3-a átfehéredett, megfordítjuk, rövid ideig sütjük tovább a bőr nélküli oldalon, majd lehúzzuk a serpenyőt, hogy ne száradjon ki a halhús.

A kápia paprikák héját konyhai perzselővel vagy gázláng felett feketére pirítjuk, majd egy lezárható dobozba helyezzük fél órára, hogy a paprika héja könnyen lehúzhatóvá váljon egy kés segítségével. A héjától megszabadított paprikákat magozzuk ki és mossuk át. Egy kis edényben olajon pirítsuk meg, öntsük fel szárnyas alaplével addig, hogy ellepje, forraljuk 10 percig. Fűszerezzük sóval, borssal, majd pürésítsük botmixerrel és keverjük bele a hideg vajkockákat, amitől még selymesebb és krémesebb lesz.

Tálaljuk burgonyapürével!

TIPP: A halat sózhatjuk saját készítésű fokhagymás sóval is. 10 dkg sóhoz 3 gerezd fokhagymát fel kell aprítani, és jól zárható dobozban 2 hétig tárolni. Az ezzel ízesített hal, kellemes, visszafogottan fokhagymás ízűvé válik.

(Áman Attila séf receptje)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dorozsmai harcsafilé
  2015-12-10 17:08:37, csütörtök
 
  Hozzávalók
80 dkg bőr nélküli harcsafilé 4 egyforma szeletre vágva
5 dkg apróra kockázott szalonna
1dkg apróra kockázott vöröshagyma
1 db apróra kockázott tv paprika
1db apróra kockázott paradicsom
15 dkg szeletelt vargánya
2 dl tejföl
20dkg csuszatészta
1 teáskanál pirospaprika
zöldség alaplé
olaj


Elkészítés
Elkészítés: A szalonnát megpirítjuk,a kockákat kivesszük a zsírból. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a harcsákat, ezeket is kivesszük, majd a hagymát is megpirítjuk. Azért fontos, hogy így tegyünk, hogy az ízanyagokat megőrizhessük.

A hagymára rátesszük a paprikát, a paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük zöldség alaplével. Többször zsírjára pirítjuk, majd összeturmixoljuk és leszűrjük. A vargányát megpirítjuk olajon, ráöntjük a paprikás alapot, felforraljuk.

A tejfölt az ételbe hőkiegyenlítéssel tesszük bele, vagyis a forró szószból kimerünk 1-2 evőkanálnyit, összekeverjük a tejföllel, és úgy keverjük bele. Belehelyezzük az elősütött harcsákat, összemelegítjük. A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük, tálaljuk.



(Áman Attila séf receptje)

 
 
0 komment , kategória:  Hal ételek  
Borban párolt ponty szeletek ecetes-olajos lilahagymás burgo
  2015-12-10 17:07:09, csütörtök
 
 
Hozzávalók
80 dkg pontypatkó
0,5 liter fehérbor
0,5 dl szójaszósz
80 dkg héjában főtt burgonya, szeletelve
15 dkg lilahagyma
1 dl fehérborecet
0,5 dl olaj
fél fej vöröshagyma
1 db sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 kanál mustár
só, bors

Elkészítés
Tálalás előtt 2-3 órával keverjük össze a burgonyasalátát. Ahol a keverőedényben először az olajat, a mustárt, a zúzott fokhagymát keverjük el, majd sózzuk, borsozzuk és végül borecettel és kevés vízzel ízesítjük. Majd hozzáadjuk a szeletelt burgonyát és a karikára vágott lilahagymát. A besózott halpatkókat a sóval, egész borssal, fél fej vöröshagymával, sárgarépával, valamint egy gerezd fokhagymával felfőzött főzőborba helyezzük, és 6-8 perc alatt készre pároljuk. Szűrőkanállal kiszedett halpatkóinkat szójaszósszal lefényezzük és a burgonyasaláta mellé, zöldsaláta levélre tálaljuk.

(Alpári György gasztronómus receptje)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ponty sörtésztában
  2015-12-10 17:05:40, csütörtök
 
  (Heston Blumenthal féle bundában)

Hozzávalók
800 g irdalt pontyfilé

1 l étolaj
20 dkg rizsliszt
20 dkg búzaliszt
3 dl vodka
3 dl sör
1 kávéskanál sütőpor
1 teáskanál méz

Elkészítés
Elkészítés: A liszteket, a sört, a vodkát, a sütőport és a mézet keverőtálban simára keverjük, szódásszifonba töltjük, két patront csavarunk bele, összerázzuk.

A pontyfilét beirdaljuk, darabokra vágjuk, sózzuk. Az olajat 180 C-ra hevítjük egy serpenyőben, az előkészített halfiléket lisztbe forgatjuk. A szifonból egy tálba töltjük a panírmasszát, beleforgatjuk a lisztezett haldarabokat, és a felhevített olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, hogy eltávolítsuk a felesleges olajat. Burgonya- vagy zöldborsópürével tálalhatjuk.

(Áman Attila séf receptje)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Oliva olajban konfitált afrikai harcsaderék borsótextúrákkal
  2015-12-10 17:04:12, csütörtök
 
 
Hozzávalók
90 dkg bőr nélküli afrikai harcsafilé
0,5 l olivaolaj
60 dkg zöldborsó
10 dkg cukorborsó
8 dkg vaj
só ízlés szerint

Elkészítés
A harcsafilét négy egyenlő darabra vágjuk, besózzuk. Egy serpenyőbe olivaolajat öntünk, felmelegítjük 80oC-ra és úgy állítjuk be alatta a lángot, hogy egyenletesen tartsa ezt a hőmérsékletet.Amikor felmelegedett beletesszük a harcsafiléket, és addig tartjuk benne, amíg a harcsa kifehéredik, és a belső hőmérséklete el nem éri a 75oC-ot (ellenőrizzük húshőmérővel!). A zöldborsóból négy evőkanálnyi mennyiséget kifejtünk, félretesszük. A maradék zöldborsót is kifejtjük, majd forrásban lévő sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük.A még meleg borsót a hideg vajjal összeturmixoljuk sima állagúvá, ha túl sűrű, a borsó főzőlevéből aduk hozzá, míg el nem érjük a kívánt krémes állagot. A cukorborsót és a félretett borsót vajon kevés vízzel egy perc alatt megpároljuk. A borsópürét a tálon gusztusosan elrendezzük, ráhelyezzük a harcsa szeletet, és a külön megfőzött borsókkal díszítve tálaljuk.

(Áman Attila séf receptje)
 
 
0 komment , kategória:  Hal ételek  
Ponty tepertő 2014.12.02.
  2015-12-10 17:01:30, csütörtök
 
 
Hozzávalók
pontyfilé
kukoricaliszt
olaj
hagyma
só, fűszerek

Elkészítés
Ha sikerül nagyobb pontyot fognunk, vagy szereznünk, kifilézzük, a hasalja részét (ha kisebb a ponty, az oldalát is) kockákra vágjuk, picit sózzuk, és halfűszeres kukoricalisztben megforgatjuk. Forró olajban jó restre sütjük. Ugyanebben a lisztben karikára vágott hagymát is megforgatunk, azt is kisütjük, és a tepertőhöz adjuk. Friss, puha kenyérrel kiváló.

(Hoitsy György receptje)
 
 
0 komment , kategória:  Hal ételek  
Szilvásváradi mandulás pisztráng petrezselymes burgonyával
  2015-12-10 16:58:33, csütörtök
 
  Hozzávalók


4 db pisztráng (kb. 1-1,2 kg)
10 dkg vaj
3 dl tej
10 dkg hámozott, szeletelt mandula
5 dkg liszt
1 citrom

Burgonyához:

1 kg újburgonya
1 csomag petrezselyem
5 dkg vaj


Elkészítés
A pisztrángokat megtisztítjuk, egy órán át tejben áztatjuk. A halakat kívül-belül sózzuk, lisztben megforgatjuk, lassú tűzön, vajban mindkét oldalát megsütjük. Másik serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a mandulát, és tálaláskor a pisztrángokat beborítjuk vele. A petrezselymes, vajas burgonyát a szokásos módon készítjük. Forrón, jó sok petrezselyemmel, a halak mellé helyezett citrom gerezdekkel együtt tálaljuk

(Alpári György gasztronómus receptje)
 
 
0 komment , kategória:  Hal ételek  
Ponty curry gyümölcsös rizzsel
  2015-12-10 16:56:23, csütörtök
 
 
Hozzávalók:

80 dkg ponty
40 dkg rizs
2 evőkanál curry por
1 teáskanál pirospaprika
2 fej vöröshagyma
1 db piros kaliforniai paprika
1 db zöld kaliforniai paprika
1 db alma
2 db konzerv görög őszibarack
1 kanál liszt
olaj, só, bors, gyömbér

Elkészítés
A rizst megpároljuk, úgy hogy először négyszer-ötször átöblítjük, míg mosóvize tiszta nem lesz, majd másfélszeres mennyiségű sós vízben felforraljuk, forralást követően fedő alatt a leglassabb tűzön készre pároljuk. 20 perc után húsvillával fellazítjuk, és belekeverjük a szabálytalanra szabdalt görög őszibarackot. Az alapanyagokat kb. 4×4 cm-es cikkekre, kockákra vágjuk, olajon megpirítjuk, curry porral, pirospaprikával, sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük, liszttel megszórjuk, annyi vízzel, ami ellepi összeforraljuk, mártás sűrűségig készre pároljuk. Befejezés előtt 6-7 perccel hozzáadjuk a gondosan irdalt pontyszeleteket, összefőzzük, majd tálaljuk.

(Alpári György gasztronómus receptje)
 
 
0 komment , kategória:  Hal ételek  
Pontyszeletek sörtésztában, ropogós steak burgonyával
  2015-12-10 16:55:23, csütörtök
 
 
Hozzávalók
80 dkg pontyfilé
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl sör
80 dkg steak burgonya
1 db citrom
2×0,5 liter olaj a sütéshez


Elkészítés
A halfiléket bőrös oldalukról a legélesebb késünkkel 1,5 mm-enként halszálka roppanásig, annak átvágásáig beirdaljuk, majd 3 cm-es szalagokra vágjuk, sóval ízesítjük. Sörtésztát készítünk. 2 kanál liszt kivételével a lisztünket a tojásságával és a sörrel sűrű palacsintatésztává keverjük, melyhez hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A steak burgonyát aranysárgára sütjük, zsiradékból kiszedve félretesszük. Az előzőleg lisztbe mártott pontyszalagokat a sörtésztába merítjük, onnan az olaj felszínéről, közelről a forró olajba helyezzük, és kisütjük. Majd szitára szedjük, zsírtalanítjuk. Tálaláskor a forró olajban másodjára rövid idő alatt ropogósra sütjük a steak burgonyát, és citrom gerezdekkel együtt a halat körítjük.

(Alpári György gasztronómus receptje)

 
 
0 komment , kategória:  Hal ételek  
Fogas tempura sütőtökkel
  2015-12-10 16:53:09, csütörtök
 
 
Hozzávalók
80 dkg fogas vagy süllő
50 dkg sütőtök
50 dkg paszternák
20 dkg gomba
20 dkg jégcsapretek
5 dkg vaj
5-6 dkg tökmag
szójaszósz
olaj, a sütéshez
só, fehérbors, zsálya
Tempura hozzávalói:

40 dkg liszt
4 tojás sárgája
8 dl jeges víz

Elkészítés
A sütőtököt nagyobb darabokra vágva alaposan megsütjük. A karamellizált sütőtököt sóval és zsályával pürésítjük, vajjal fényesre keverjük. A paszternákot cikkekre vágjuk, megsütjük. A gombát cikkekre vágjuk, a halat pedig szalagokra. A jégcsapretekből finom metéltet vágunk, és jeges vízbe tesszük tálalásig. Bekeverjük a tempura masszát, majd a halat és a gombát a masszába mártogatást követően bő olajban kisütjük, rácson és szalvétán leszárítjuk. Azonnal tálaljuk. Köretként a jégcsapretekszalmán kívül sütőtökpürét, pirított tökmaggal megszórt sült paszternákot, mirinnel higított szójaszószt kínálunk.

(Alpári György gasztronómus receptje)
 
 
0 komment , kategória:  Hal ételek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 169 db bejegyzés
e év: 1028 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 603
  • e Hét: 2819
  • e Hónap: 4714
  • e Év: 55505
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.