Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Ünnep
  2015-12-11 19:16:54, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Az igazi ajándék
  2015-12-11 18:41:29, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Békés ünnepet!
  2015-12-11 18:39:17, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Az ágon hó pihen
  2015-12-11 18:37:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Az ünnep édes illata
  2015-12-11 17:47:30, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ADVENT  
Pihe - puha mézeskrémes
  2015-12-11 15:13:02, péntek
 
 

HOZZÁVALÓK
Hozzávalók:
A tésztához:
2 tojás
3 evőkanál porcukor
4 evőkanál langyos méz
5 dkg vaj
45 dkg liszt
5+2 evőkanál tej
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
pár csepp citromlé
2 evőkanál kakaópor
A krémhez:
2 csomag tejszín ízű pudingpor
7 dl tej
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
A mázhoz:
1 tojásfehérje
fél citrom leve
20 dkg porcukor
ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: Első lépésben a megszokott módon pudingot főzünk, majd jól kihűtjük, közben külön edényben a vajat a porcukorral habosra keverjük.

A tésztához a szódabikarbónát felfuttatjuk a tojással, 5 evőkanál tejjel és a citromlével, a liszthez hozzárakjuk a többi hozzávalót (kakaó nélkül), és jól összedolgozzuk. Majd kétfelé osztjuk, és az egyik feléhez hozzá keverjük a 2 evőkanál tejjel összekutyult kakaóport. A kétféle tésztát még kétfelé választjuk, összesen 4 lapot sütünk.

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk kellő nagyságúra (az én tepsim 25 x 35 cm), feltekerjük a sodrófára, és az előmelegített (felforrósított) és jól bevajazott tepsire fektetjük, és kb. 10 perc alatt megsütjük.

Amíg sülnek a tésztáink megnézhetjük, hogy kihűlt-e már a pudingunk, ha igen, akkor hozzákeverjük a vajas porcukorhoz. Kb. 1/3 részét kivesszük, és hozzáadunk 2 evőkanál kakaót.

A máz hozzávalóit jól összedolgozzuk, és egy picit berakjuk a hűtőbe.

Az első lap az egyik kakaós lap, erre jön a világosabb pudingkrém egyik fele, rárakjuk az egyik világosabb tésztalapunkat, erre a kakaós krémet, aztán a másik világos tésztalap, erre a világosabb puding, végül a megmaradt kakaós tésztalap. Rákenjük a mázat, megszórhatjuk egy kis dekor cukorral, reszelt csokoládéval.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Csendes az ADVENT
  2015-12-11 14:57:21, péntek
 
  Csendes az Advent, várakozunk,
Csendes az Advent, vágyakozunk,
Kicsit elmerülünk, kicsit belülről nézzük magunk,
Kik is vagyunk mi, lényünkből másnak mit adhatunk,
Mert bizony adni kell, adni folyton,
Minden jótett csillaggá válik az égbolton,
Aztán este gyönyörködi bennük,
Emlékezni, elmélkedni, jótettünk ragyog bennük,
Csendes az Advent, gyülekeznek az égen a csillagok,
Így szép az Advent:
Te adhatsz,
Ő adhat,
Mi adhatunk,
Mindannyian, bizony mindannyian:
Valakinek Angyala Vagyunk.
Bedő Gábor


 
 
0 komment , kategória:  ADVENT  
Karácsonyi pulyka
  2015-12-11 14:39:35, péntek
 
 

Karácsonyi pulyka

Katona György receptje

HOZZÁVALÓK:

1 db bronzpulyka vagy bébipulyka (kb.4000 g)
kis csokor kakukkfű
12 szem szegfűszeg
8 szem szegfűbors
1 db csillagánizs
1 rúd fahéj
4 db babérlevél
1 tk koriandermag
4 ek mogyoróolaj
1 kis fej vöröshagyma
1 db narancs
1 db alma
1 l szárnyasalaplé
őrölt bors, ujjnyi friss
gyömbér, durva
szemű tengeri só
A TÖLTELÉK

HOZZÁVALÓK:

500 g kalács
200 g előfőzött gesztenye
100 g puha aszalt szilva
1 db alma
2 ek vaj
só, bors, kakukkfű, szegfűszeg, csipet gyömbérpor


ELKÉSZÍTÉSE:

A megkopasztott és kibelezett pulykát sóoldatba tesszük (1 liter vízhez 60 g só), ügyelve, hogy a folyadék ellepje, majd hűvös helyen fél napig állni hagyjuk. Alaposan leöblítjük, megtöröljük, bedörzsöljük a fűszerek mozsárban összetört keverékével, mellétesszük a feldarabolt almát, narancsot és hagymát, ráöntjük az olajat, némi alaplevet, végül ebben a pácban 2-3 órát marináljuk.

Közben elkészítjük a tölteléket: a kalácsot felszeletelve megpirítjuk és kockákra vágjuk, majd összekeverjük a feldarabolt almával, szilvával, a gesztenyével, a fűszerekkel és a vajjal. Végül a pulyka hasüregébe töltjük. Tepsibe helyezzük, köré öntjük a páclevet és a maradék alaplét, majd fólia alatt 140 °C-on kb.2-2,5 óráig sütjük (a bronzpulykát hosszabban).

Végül levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 180 °C-on, gyakorta locsolva a pecsenyelével. Aki szereti, az utolsó 20 percben süthet mellette még gyümölcsöket. Sütés után a pulykát legalább 10 percet pihentetjük, hogy szépen lehessen szeletelni.


 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
A karácsony nem csak egy nap
  2015-12-11 14:23:16, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY II  
Teázzunk!
  2015-12-11 14:22:03, péntek
 
 

Mit tegyünk 60 év felett.... . . . mert az idő nem áll meg . . . .

06
OKT
20 alapszabály:

1. Itt az ideje, hogy felhasználja azt a pénz, melyet egész élete során megtakarított. Saját magára költse el, ne őrizze tovább, hogy azok élvezhessék, akik nem ismerik a megszerzéséhez szükséges áldozatot, s akik általában nem is tartoznak a családhoz: vejek és menyek! Ne feledje, nincs annál veszélyesebb, mint egy elképzelésekkel teli vej. Figyelem! Bármilyen csodálatosnak tűnik, ez nem a beruházások ideje, mindezek csak gyötrelmeket hozhatnak Önnek, és életének ebben a korszakában sok békére és nyugalomra van szüksége.
2. Ne aggódjon tovább a gyermekei és unokái pénzügyi helyzetéért; ne érezze magát hibásnak, amiért a pénzét saját magára költi. Feltehetőleg gyermek- és ifjúkorukban minden lehetségest megadott nekik, mint például a jó nevelést. Ezért most már övék a felelősség.

3. Az Ön korában már ne tartson el senkit a családjában; legyen egy kicsit önző, de uzsorás semmiképp. Éljen egészséges életet, nagyobb fizikai megterhelések nélkül. Tornázzon mérsékelten és táplálkozzon helyesen.

4. Minden esetben a legjobbat és a legfinomabbat vegye meg, végül is saját magának lesz. Ne feledje, hogy ebben a korban kiemelt cél az, hogy a pénzt saját magára költse el, kedvteléseire és szeszélyeire. Halála után, a pénz csak gyűlöletet és haragot szít.

5. Kicsinységek miatt ne aggódjon. Az életben minden múlandó, a szép perceket meg kell őrizni, s a rosszakat mielőbb elfeledni.

6. A korától függetlenül, tartsa mindig élve a szeretetet.

7. Minden pillanatban mutatkozzon tisztán, naponta fürödjön meg; legyen hiú, járjon el a fodrászhoz, vágassa le a körmeit, menjen el bőrgyógyászhoz, fogorvoshoz, és mértékkel használjon illatszereket és krémeket. Ha már Ön nem is olyan csinos, legalább legyen jól ápolt.

8. Ne legyen túl modern, igyekezzen mértéktartó lenni. Szomorú idős embereket fiatalok számára készített frizurával és öltözékben látni.

9. Olvasson könyvet és újságot, hallgasson rádiót, nézzen jó műsorokat a tévében, lépjen be az internet világába, küldjön és válaszoljon meg e-maileket, hívja fel a barátait. Legyen mindig tájékozott.

10. Tartsa tiszteletben a fiatalok véleményét, még ha néha tévedésben vannak.

11. Soha ne használja a “bezzeg az én időmben" kifejezést, mert az Ön ideje most van.

12. Ne essen abba a kísértésbe, hogy a gyerekeivel vagy az unokáival éljen, bár néha-néha vendégként ellátogat hozzájuk. Inkább fogadjon házvezetőnőt, aki társasága Önnek és közreműködik az otthoni feladatokban és csak akkor hozza meg ezt a döntését, amikor már nem bírja tovább, vagy már nagyon közeleg a vég. Nagyon szórakoztató lehet generációjához tartozókkal együtt élni, és ennél fontosabb, hogy nem okoz majd gondot senkinek.

13. Legyen valami hobbija, mint az utazás, a séta, a főzés, az olvasás, a tánc, egy macska vagy egy kutya kölyök nevelése, növények termesztése, a kártyázás, golfozás, internetezés, festés, önkéntes munka végzése, vagy valaminek a gyűjtése. Tegye azt, amihez kedve van, és amihez megvannak az anyagi lehetőségei.

14. Fogadjon el minden keresztelőre, diploma-kiosztóra, születésnapra, esküvőre vagy konferenciára szóló meghívást. Látogasson múzeumot, menjen ki a természetbe..., a lényeg az, hogy mozduljon ki otthonról egy kis időre. De ne sértődjön meg, ha nem hívják meg, mert néha ez nem is lehetséges. Amikor fiatal volt, bizonyosan Ön sem hívta meg a szüleit mindenre.

15. Beszéljen keveset és halljon többet, mert az élete és a múltja csak saját magát érdekli. Ha valaki az ügyei felől érdeklődik, legyen rövid és igyekezzen jó és kellemes dolgokról beszélni. Sose panaszkodjon valamire. Beszéljen halkan és tisztelettel.

16. Ne kritizáljon semmit, fogadjon el minden helyzetet, ahogy van. Minden múlandó.

17. A fájdalmak és a nyűgjei mindig jelen lesznek, még problematikusabbakká teszi azokat, mint amilyenek, ha beszél róluk. Igyekezzen csökkenteni jelentőségüket. Végül is ezek csak Önt érintik, és csak az Ön és orvosa problémái.

18. Idős emberként, minden időben fanatikusként imádkozva és fohászkodva, ne vonzódjon annyira a valláshoz. A jó hír az, hogy hamarosan személyesen fogalmazhatja a kéréseit.

19. Nevessen, nevessen sokat, nevessen mindenen, ön egy szerencsés ember, önnek volt egy élete, egy hosszú élete, és a halál csak egy újabb bizonytalan szakasz lesz, mint amilyen bizonytalan volt az egész élete.

20. Ne izgassa fel magát, ha valaki azt mondja önnek, hogy nem csinál semmit. A legfontosabb már megtörtént: ön és jó, vagy rossz élettörténete, már megtörtént!
 
 
0 komment , kategória:  Szépkorúaknak  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 649 db bejegyzés
e év: 7211 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 742
  • e Hét: 6399
  • e Hónap: 46011
  • e Év: 274948
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.