Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Márai Sándor: Gyanú
  2015-12-12 22:34:21, szombat
 
 

Minden igazi nő állandóan él a gyanúperrel, hogy a férfi, akivel az elképzelhető legizgalmasabb emberi kapcsolatban él, titokban kissé lenézi ezt a kapcsolatot: tudja, hogy a férfi nem élhet nélküle, tudja, hogy halálos sebet is ejthet a férfi hiúságán, vagy szenvedélyén, vagy ragaszkodásán, tudja, hogy uralkodik a férfi fölött, s mégis gyanakszik, hogy a leigázott és meghódított ellenfél titokban, amíg rabláncait csörgeti, ásít, s az egész dolgot kissé fejbólogató és vállvonogató nyugalommal nézi. Ez a gyanú, mely éppen a legszebb, legnemesebb, tehát a szerelem versenyében leginkább versenyképes nőket kínozott leghevesebben, egy pillanatra sem szűnik: a férfi, még az elvarázsolt és megigézett férfi is, erősebb. Így nézik egymást: a férfi elragadtatva, de az erősebb közönyével; a nő gyanakodva.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Tanács és fogadalom
  2015-12-12 22:32:50, szombat
 
 

Igen, igen, számolj le végre az egésszel és a világgal: nem leszel sem jobb, sem fiatalabb, sem emberibb, sem igazabb, sem egészségesebb, sem béketűrőbb, sem megértőbb, sem önzetlenebb az idővel. Negyvenéves elmúltál, törődj bele. Viseld el, hogy megöregszel ls kikopsz az időből, vedlett, molyette lesz a híred, már élnek fiatalok, akik ásítanak, ha neved kiejtik. Viseld el, hogy a nők nem szeretnek többé önmagadért, legföllebb a híredért, mely csiklandozza őket, vagy pénzedért, melyet szatyrukba raknak és szaladnak a fiatalokhoz. Nyugodj bele, hogy ,,azt" a könyvet soha nem írod meg... talán ez fáj legjobban, de nyugodj bele! Mit is tehetsz hát? Élj, ahogy a nap adja. Ne akarj nagyon erényes, sem nagyon céltudatos lenni, ne higgyél a csodában, bámuld az emberek dolgát, jegyezd föl, ha megértesz, vagy észlelsz valamit, amit előtted, tudtod szerint, mások nem észleltek, vagy nem értettek, fogadd el a nőktől azt, amit adnak, s fizesd meg őket, igyál bort, de ne túl sokat, egyél kedved szerint, amennyi ízlésednek és egészségednek megfelel, olvass sokat és készülj a halálra. Mert az öröm elmúlt. Marad a valóság, amely csodálatosan egyszerű. Megértetted?... Mondjad utánam: ,,Értem, fogadom."
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Ember-herceg
  2015-12-12 20:02:47, szombat
 
 

Én úgy szerettelek, jobban a mindenségnél, jobban a szerelemnél, mint az egyetlen, igaz hű barátot, kinek elmondhatom legtitkosabb vágyaim, kiönthetem annyi értelmetlen és szenvedés után az életem. Nem fogtam fel, hogy micsoda szennyet borítottam ki, mintha Te lettél volna a lelki szemetesládája az egész világnak. Aki engem szeretett, meghalt, vagy gyógyíthatatlan betegség foglya lett, ezért legszívesebben a tenyerembe zártalak volna féltve, óvva, körülvettelek volna valamilyen védelemmel, csak nehogy beüsd akár a lábadat, nehogy megbántson valaki. Az a valaki én lettem, drága? Miért engedted, hogy a düh szétdúlja azt, amit közösen felépítettünk?
Még én soha nem találkoztam emberrel, ahhoz túl kicsi Európa két országába szétszóródott embersége, hogy csak úgy találkozzam a nagy Ő-vel. Herceg, a megmentő, a segítő, a hallgató, Te, a Minden, az Egyetlen, a csodálatom tárgya. Ennyi voltál nekem.
Ugye, ha meggyógyulok egyszer, leszel az igaz barátom? - tettem fel a kérdést, s a felelet megint a csend. Embernek barátja csak ember lehet, a sötét lelkek és árnyékok világa nem vigasz, a másik felét a léleknek köztük hiábaság keresni, s én azt hittem, megtaláltam. Majd megalkudtam a sorsommal, azzal, hogy utolsó éveimben levelező társam mellettem áll, mindig fogja a kezemet, bármi is ér, általa erős leszek. Álmodoztam, ha valamilyen csoda történne, ezer évig tart a szerelmünk. Soha nem gondoltam fizikai testedre, későn vettem észre a bájt, a hang szelídségét, igazi szépségedet. Legszívesebben felkiáltottam volna: Heuréka! Ilyen hogy lehet, hol éltél eddig, hogy nem tudtam, létezel? A herceg már százharminc esztendeje késik, s mikor rátalál Csipkerózsikájára, csak ormótlan, esetlen húst észlel, melyben a szív, a lélek esd folyamatosan életért, feltámadásért. Herceg, itt hatalmad oly' kevés, királyok is elestek, a fogvatartók hatalmak. Most ember az ár, érthetetlenül, a semmiért. Megtaláltalak, hiányzol, mintha szívem egyik darabja Nálad lenne, Neked adtam, hogy őrizd meg, ha már én nem leszek. Hagyatékomat egy pillanat alatt megsemmisítetted. Rossz emlék lettem, amiért mindent meg is tettem szükségből, mert Te élesztettél, kedves. Szeretlek, mint egyetlen ember-herceget!

2015. december 12.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 97
  • e Hét: 1226
  • e Hónap: 3585
  • e Év: 55851
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.