Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Márai Sándor: Öntudat
  2015-12-14 22:06:30, hétfő
 
 

Nem tudunk testünkről semmit. Rosszul neveltek. Szobámból felhívhatom San Franciscót, de fogalmam sincs, mit csinál e pillanatokban májam, vagy epém. Az új nevelés feladata lesz tudatosítani a belső szervek életét. Ahogy tudok kezem, szemem, szájam mozdulatairól, úgy kell és lehet tudni gyomrom, mirigyeim, vesém működéséről is. Az ember még mindig nem elég erős és bátor önmagához. A csillagokkal már farkasszemet tud nézni; lépével vagy beleivel még nem mer farkasszemet nézni. Egy mélyebb öntudat, valamilyen röntgensugárszerű kapcsolás önmagunkkal - ez az ember útja. De ez az út bonyolultabb és félelmesebb, mint egy utazás a Holdba.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Feszültség
  2015-12-14 22:05:21, hétfő
 
 

Ami az állítmány a mondatban, az ige a nyelvben, az a pénz feszültsége a szerelemben: pontosabban, a pénz maga a szerelem kifejezése, nemcsak eszköz, hanem az a feszítő erő, melytől a nyafka érzés, a szórakozott kíváncsiság igazi kapcsolat és szenvedély lesz. Pénz nélkül minden szerelmi kapcsolat unalmas lesz, elfonnyad és elalszik. A pénz nemcsak a birtoklás jelképe, hanem a szerelem természetes üzemanyaga - s mindezt nem a szó szerint frivol értelmében érzik így a szerelmesek. Pénz nélkül nincs igazi potencia, nincs igazi ellágyulás, nincs igazi szenvedély és odaadás - szükséges, hogy a férfi vagy a nő világi létezésük minden kellékét, így a pénzt is, s nem utolsósorban azt, megolvasszák a szerelem tisztítótüzében. A pénznek sokféle formája van: készpénz, ami a legolcsóbb, aztán ajándék, név, eltartás, osztozkodás a világi üzletben. A ,,plátói szerelem" éppen olyan esztelenség és otromba hazugság, mint ahogy nincs vegetáriánus tigris: nem az a célja a szerelemnek, hogy plátói legyen. A szerelem vad és eszeveszett érdekszövetség; miért éppen csak a pénz hiányozzék belőle? ... Aki szeret, fizet. Aki nem fizet, nem szeret jól, nem szeret helyesen, tehát nem szeret igazán.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Az áldozat (Vilma-Béla párbeszéd)
  2015-12-14 20:45:01, hétfő
 
 

- Béééla! Hallottad, mi történt Évikével?
- Csak annyit, hogy kórházba kellett mennie, veled beszélte meg telefonon a múlt héten, mit vigyen magával.
- Megerőszakolták!
- Biztos, hogy erőszak volt? Hogy történt a dolog? Mert ha erőszak, akkor feljelentést lehet tenni!
- Nem lehet, mert a büntetőtörvénykönyvben nincs olyan, hogy befolyásolható állapotot használt ki a lator.
- Ivott Évike?
- Igen, egy munkahelyi névnap után történt. Egymás után töltötték neki az italokat, bár soha nem iszik, túlfeszített idegrendszerén úgy akart segíteni, hogy elfogadta a pálinkát és a borokat.
- Mennyit ivott?
- Rengeteget, annyit, hogy nem vette észre azt a munkást, aki mindig fütyült és megjegyzéseket tett, amikor néha lement hozzájuk a műhelybe hivatalos ügyben. Egyszer csak melléült és már maga töltötte az italt. Utána öntudatlan állapotban egyszerűen felvitte a lakásába.
- És?
- Hajnalban Évike magához tért, nem tudta, hogy hol van. Kiosont a házból és szégyenében lesütött szemekkel hazament rendbe szedni magát. Gondolta, hogy az alkohol és a lelki válsága áldozata lett. Úgy súrolta magát, mint aki száraz sárral lett volna beborítva, de nem lesz már soha tiszta az elmondása szerint, főleg a következménye miatt.
- Összefügg a kórházzal?
- Igen. Három hét múlva kellemetlen dögszagot érzett a fehérneműjén, meg guggoláskor. Nem értette az okát addig, míg meg nem tudta, hogy terhes maradt.
- Csak nem a geczki, ahogyan a gyereket falun nevezik?
- Bizony, ezt az embriót csak így lehetett nevezni, ugyanis sötétkapus eredetű volt a munkás. Hogy is mert hozzányúlni az én mindig tiszta és csodálatos barátnőmhöz?
- Nehéz ügy! Embernek csak ember gyereke lehet, nem párosodhat másféle születésű lényekkel. Mihez is kezdett volna a gyerekkel, ha megszületik?
- Undorodott tőle, magától, az émelyítő szagtól, alig várta, hogy megszabaduljon a tehertől.
- Nem véletlenül mondják, drága Vilma, hogy hasonló csak hasonlót vonzhat, s hogy a szerelem gyerek az igazi. Szívnek a szívvel kell intim kapcsolatba is kerülnie, vagyis szerelembe.
- De jó, hogy én megtaláltam az egyetlen szerelmet! Mennyire kell vigyáznia egy nőnek még az alkohollal is. Mit éreznél, Bélám, ha velem ilyen megtörténne? Undorodnál tőlem?
- Azt hiszem, ha nem a te hibádból történne a dolog, ugyanúgy szeretnélek, mint annak előtte. De a tökéletest örökre árnyékba vonná az eset.
- Te mit szeretsz bennem a legjobban?
- Az odaadásod, drága Vilma! Soha nem felejtem el, mikor udvaroltam neked, s észleltem szögletes mozgásodat, zavarodat, mennyire büszke és boldog voltam! Nincs szebb egy szerelmes nőnél, s mennyire ostobák a férfiak, hogy nem értékelik eléggé a kislányos odaadást.
- Kislányos?
- Igen, a hangod egy oktávval felemelkedett, a komolyságod elveszítetted előttem és csacsogtál, mintha szórakoztatni akarnál mindenáron, néha összefüggéstelen mondatokat alkottál. Nagyon sokat nevettem magamban, annyira megható volt!
- Én az első csókot nem tudom elfelejteni, drága Béla!
- Én sem, éppen ezért soha nem jutna eszembe, hogy más nőre nézzek. A csókod az összeolvadás kezdete, már tudom, milyen élményben lesz részem azután.
- Én is meglepődöm azon, drága Béla, hogy amikor hozzád érek, megborzongom mindig és a szám erotikusan érzékennyé válik, kissé megduzzad és a nyelvem átöleli a tiédet. Ugyanolyan, mint ami utána következik. A tökéletes szerelmet éljük át... A szám már előre a asszonyság édes nektárának leheletét árasztja.
- Nem értem éppen ezért azokat a latrokat, akik öntudatlan állapotban megerőszakolnak lányokat, asszonyokat. A mosdatlan szájúak megalázzák a szentet és sérthetetlent, áthágva minden törvényt.
- Mindig azt mondtam, Bélám régebben az ilyenre, amikor szóba került, hogy fúrjon egy lyukat a falba és végezzen ott önkielégítést. Mindegy neki, nem számít a hely és a személy. Hogyan is lehet egy értékes ember életét örökre leigázni, összezúzni? Ráadásul egy olyan embert, aki érzelmileg intelligens, aki szép kisugárzással rendelkezik...
- Persze, drága Vilma, a primitív nők is hibásak abban, hogy a saját népük begerjed a nálánál különb lányokra, asszonyokra. Ezt így is kellene büntetni, súlyosabb ítélet alá esik, mintha a saját fajtájával kezdett volna ki. De ilyet nem lehet beszélni, mert ez már faji megkülönböztetésnek számít, mindenkinek van joga mindenhez és védi őket a törvény.
- Sőt, a bűnözőket védi igazán! Vannak személyiségi jogaik, csak személyiségük nincsen hozzá. Furcsa jogalkotás ez!
- Diszkriminizáció azt mondani, hogy az arc nélkülieknek nincsen személyiségük, megkülönböztetés nincs az emberi külsővel rendelkezők világában. Már olyan fajok is szaporodnak, amelyek azelőtt ember formában megjelenve utódokkal nem rendelkeztek, mert a másik, láthatatlan világot jelentik.
- Bélám, ki védi meg az embereket, hogy ne kerüljenek embertelen körülmények közé, elviselhetetlen helyzetbe?
- Nekik nincsen emberjogi bizottságuk, Vilma. Ők azelőtt nem kerültek a törvényhozók karmaiba, mert rájuk nem vonatkoznak a büntetések, tilalmak. Most, hogy nem szabad beszélni ezekről a dolgokról, az emberiség veszélyben van, lassan kihal teljesen.
- Bélám, nem vigasz az sem, hogy legalább mi itt vagyunk egymásnak, ha ezek nem tisztelik az erkölcsöket, a személyeket, a maguknál különbeket...
- Mondd meg Évikének, hogy jöjjön át hozzánk egy kis beszélgetésre, legalább szóban dolgozzuk fel a történteket, hiszen jóvá tenni már semmivel sem lehet!
- Álmodjunk egy szép világról, ahol minden és mindenki az őt megillető helyet foglalja el, s mindegyik azt a terhet cipeli, amit megérdemel!


2015. december 14.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Ahol a szivárvány véget ér (2014)-Filmajánló
  2015-12-14 00:00:06, hétfő
 
  Kohut Katalin: Ahol a szivárvány véget ér (2014) - Filmajánló

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai romantikus vígjáték - 102 perc

Rendező: Christian Ditter
Író: Cecelia Ahern
Forgatókönyvíró: Juliette Towhidi
Zeneszerző: Ralf Wengenmayr
Producer: Robert Kulzer
Vágó: Tony Cranstoun

Szereplők:

Rosie Dunne: Lily Collins
Alex Stewart: Sam Claflin
Greg: Christian Cooke
Gary Dunn: Art Parkinson
Sally: Tamsin Egerton
Bethany Williams: Suki Waterhouse
Ruby: Jaime Winstome

A film az írónő azonos című könyve alapján készült, egyes kritikusok szerint nem pontosan követve a cselekményt, könyvben olvasva sokkal izgalmasabb a történet.

A film nézése közben felvetődik az örök kérdés: lehetséges-e örök barátság lány és fiú között? Elképzelhető-e, hogy mindent megbeszéljenek egymással, mással való szexuális kapcsolatukat is, s ne legyenek féltékenyek egymásra? Aki már átélt hasonló helyzeteket, állítja, hogy addig voltak barátok, míg csókra, vagy másféle testi kapcsolatra nem került sor, akkor megpecsételődött a barátság, véget ért, s talán a határtalan bizalom is, amit egymás iránt éreztek, vagyis az ember szerelem. Az ember szerelem bírja ki egyedül az időt, nagyon kevesen ismerik, az egyedüli, ami a nemek vonzása felé képes emelkedni. Ehhez két egyforma lélekkel rendelkező ember szükséges, akik egymást kölcsönösen tisztelik, csodálják és szeretik.

Rosie és Alex öt éves koruk óta voltak barátok. A lány tizennyolcadik születésnapján történt valami, ami egymástól elsodorta őket. Megtörték a barátságot alkoholos állapotban, a lány tudtán kívül egy csókkal, amiért Alexnek lelkiismeret-furdalása lett, úgy érezte, elárulta a barátságot. Itt ketté vált az életük, mindketten más karjában kötöttek ki. Rosie megalázó helyzetbe került, amikor Greg benne hajtotta végre az önkielégítést egy percig sem tartó aktusban. A lány teherbe esett, kettétört a karrierje, pedig előtte felvették a bostoni egyetemre. Lemondott a tervről, hogy barátjával majd a távolban új életet kezd, az anyaságnak szentelte életét. Az egymás félszavaiból, álmaiból olvasó barátok tartották a kapcsolatot, több hiábavaló kapcsolat után is egymást keresték. Már titkon szívükben megfogalmazták, hogy egymáshoz tartoznak igazából, s hogy senki más mellett nem lehetnek boldogok. Vajon a barátságból lehet-e igazi szerelem?


A filmet itt tekinthetik meg:

http://mozicsillag.net/watch-embed-325667-21813


2015. december 13.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 944
  • e Hét: 3266
  • e Hónap: 9507
  • e Év: 61773
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.