Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Karácsonyi levél
  2015-12-16 22:30:19, szerda
 
 







Wass Albert: KARÁCSONYI LEVÉL

Mennyből az angyal eljött hozzátok magyarok, magyarok, évente egyszer.

Gondolkoztunk-e valaha is azon, hogy miért is csak évente egyszer?
Karácsony angyala a szeretet, s szeretet, mint olyan, a létezés legfontosabb alaptörvénye.
Tengely, mely körül a világrendszer forog. Kimeríthetetlen erőforrás.
A szeretet az egyetlen pozitív erő a világon, mely tettekben öltve a testet egyedül képes előre és fölfele mozdítani anyagiassághoz kötözött emberi mivoltunkat, egyénenként és nemzetenként egyaránt.

Gondolkoztunk-e valaha is azon, hogy mi történne, ha mi magyarok nem csupán évente egyszer, és akkor is mindössze felületes és megszokott karácsonyi cicomán keresztül, hanem valóban őszinte odaadással és naponta ünnepelnénk ezt a mennyből alászállott angyalt?

Ha valóban élnénk is ezzel az isteni ajándékkal, erőforrással, szerszámmal és védelmi eszközzel, aminek emberi szóval szeretet a neve, ha napról-napra használva és hasznosítva ezt, valóban élő tettekre változtatnánk át a lélek és a szellem vegyi folyamata során, hogy azt a törvény, Isten törvénye megkívánja tőlünk.
Nem veszekednénk többé, nem ócsárolnánk, nem gáncsolnánk egymást, családon, közösségen, nemzeten belül békét kötnénk egymással, és úgy haladnánk együtt, ahogy testvérekhez illik, egy szebb jövendő felé.

Megbocsátanánk az ellenünk vétkezőknek, úgy viselkednénk magyar testvéreinkkel szemben, mint ahogy tőlük elvárjuk, hogy velünk szemben viselkedjenek
Hibakeresés helyett megértéssel közelednénk egymáshoz, gyanakvás helyett bizalommal, gyűlölet helyett szeretettel.

Egyszerre csak megszűnne minden pártoskodás, minden széthúzás, rágalmazás, irigység, káröröm és önző elfogultság.
Valóban egy nemzet fiaivá válnánk, testvérekké egymás szeretetében és nemzetünk szolgálatában.
Koldus sorsunkat levetkőzhetnénk, s nagy nemzetté válhatnánk megint, akárcsak másfél ezer évvel ezelőtt, amikor még vérünkbe rögződött törvény volt az egymás iránti szeretet és hűség.

Karácsony jöttével gondolkozzunk ezen, magyarok!
Az egymás szeretetének törvényét a mennybéli angyal titkát nem páncélos német lovagoktól, görög és talján papoktól tanultuk volt, hanem még Úr városából hoztuk azt magunkkal.
De idegen tanok korbácsa alatt megfeledkeztünk róla a századok során, míg végül is ide jutottunk, hogy többre becsüljük az idegent, mint saját vérünket.

Új, karácsonyi vérszerződésre van szükségünk magyarok.
Az egymás iránti kötelező szeretet ősi törvényének felújítására, magyar újjászületésre, mely nem csupán az év egyetlen napján ünnepli a szeretet Istenét, akkor is csupán a megszokás kedvéért, hanem naponta éli is a törvényt tetteken keresztül, gyakorlatban.

Mert ha nem, semmiféle idegen segítség nem segít rajtunk többé. Úgy elveszünk törvényszegéseink során, hogy még csak nyomunk sem marad ezen a földön, mert azt is széttapossák az idegenek.


Mihályfalvi János /MIHI/ legújabb karácsonyi videói:


Wass Albert: KARÁCSONYI LEVÉL - MIHI
/Legyen ez minden Magyarnak etalon!!!/

Link



KRISZTUSRA VÁRUNK - TÚRMEZEI E. - CREDO - MIHI

Link



CSILLAG UTÁN - BABITS MIHÁLY - MIHI

Link



KARÁCSONY - HELTAI J. - MIHI

Link



KEGYELEM - REMÉNYIK SÁNDOR - SUNYOVSZKY SZILVIA - MIHI

Link



JUHÁSZ GYULA: BETLEHEMI ÜZENET A VAKOKNAK - MIHI

Link



ISTEN HÁTA MÖGÖTT - KÁNYÁDI SÁNDOR - MIHI
/Ea: Németh Kristóf/

Link



KARÁCSONYKOR - REVICZKY GYULA - MIHI

Link



ÁLDOTT KARÁCSONYT és BÉKÉS, BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT! - KORMORÁN
/Kormorán - Karácsonyi imádság - MIHI/

Link











 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Megváltás
  2015-12-16 22:30:08, szerda
 
 





Wass Albert: MEGVÁLTÁS


Nyögött, csikorgott a célját vesztett világ.
A gyűlölködők gyűlölködtek.
A gyilkosok gyilkoltak.
A csalók csaltak, a lopók loptak.
Bánatában elbujdosott az Isten.
Szempillantás alatt megállt a világ.
A repülőgépek ráfagytak az égre.
A vasutak elakadtak.
Gépkocsik az út sarába fagytak.
Gyűlölködők nem gyűlölködhettek.
Gyilkosok nem gyilkolhattak.
Csalók nem csalhattak, lopók nem lophattak.
Sötétségbe temetkezett
Az egész megveszekedett világ.
Aztán
Egyszerre csak
Kigyúlt valahol egy kicsike fény.


Vékonyka gyermekhang énekbe szökkent:
"Mennyből az angyal..." Link

S az egymagában viaskodó gyermekhangtól
Egyszerre csak visszatért az Isten!


Fölragyogott a nap.
Röpültek újra a repülőgépek.
Zakatoltak a vonatok.
Dübörögtek a gépkocsik.
De csalók nem csaltak többé,
Lopók nem loptak többé,
Gyűlölködik nem gyűlölködtek,
Gyilkolók nem gyilkoltak:
Új életre kelt egy megváltozott világ!
Visszatért medrébe
Az istenadta, istenrendelte élet!
















 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Magyar karácsony az égben
  2015-12-16 22:00:10, szerda
 
 







Wass Albert - MAGYAR KARÁCSONY AZ ÉGBEN

részlet

...ebben az esztendőben szokatlan dolog történt odafönt az égben. Már egy héttel karácsony előtt hírvivő angyalok járták sorra a mennyország lakóit s tudatták velük, hogy Jézus Úr parancsára ebben az évben magyar karácsony lesz odafönt. .. Ilyesmi még nem történt amióta világ a világ, hogy egyetlen nép javára tartsák az ünnepet s méghozzá egy olyan kicsike, maroknyi nemzetet tiszteljenek meg ezzel, mint a magyar. De Jézus Úr így látta illőnek s helyesnek, s így is történt.

Mikor aztán megszólaltak odalent a földön ma este a karácsonyi harangok, egy szeplős arcú, vézna kis angyalka, aki még egészen új volt odafönt, rendelkezés szerint kezébe vette a fényes aranycsengőt, hogy megadja vele a jelt. Azonban olyan ijedt és elfogódott volt szegényke a nagy megtiszteltetéstől, hogy nyomban el is ejtette a csengőt, amiből aztán egy kis bonyodalom származott. Padlót érve a csengő ugyanis élesen felcsengett egyszer, amitől a szárnyas kapuk nyomban nyílani is kezdtek. Mivel azonban a csengő nyomban el is hallgatott, a kapuk is abbahagyták a nyílást, és a kint várakozók számára csupán egy szűk kis rést hagytak, melyen keresztül csak a soványabbja tudott beférni, a kövérebbje nem. Az újdonsült kis angyalka pedig úgy megszeppent a maga ügyetlenségétől, hogy szégyenében nyomban elszaladt, s elrejtőzött a karácsonyfa lehajló ágai alá.

Az Úr Jézus, látva a bonyodalmat, maga vette föl a csengőt s megrázta jó erősen, amitől nyomban szélesre tárultak a kapuk, s a nép betódulhatott az égi kupolaterembe. Jézus parancsára széles kört hagytak szabadon a karácsonyfa körül az égi magyarok számára, akik utolsónak vonultak be, ünnepélyes elfogódottsággal, hogy elfoglalják a megtisztelő helyet. Mikor aztán mindenki együtt volt, az Úr Jézus megadja a jelt: gyúljanak hát ki az emlékezésnek lángjai a magyar karácsonyfán!

Elsőnek az ősz István király lépett a fához s néma méltósággal gyújtotta rajta az első gyertyát. Sorra követték az Árpád-ház tagjai, Hunyadiak, Zrínyiek, Rákócziak s a többiek mind, hosszú, hosszú sorban. ,,Pro libertate", suttogta a nagyságos fejedelem, s Petőfi Sándor keze reszketett, amikor kinyúlt a márciusi ifjak emlékének gyertyája felé. S rendbe kigyúlt az egész magyar történelem, s ott ragyogott pazar fényben a mennyei palota közepén, egész világ csodálatára. S mikor már minden gyertya égett a karácsonyfán, előlépett öreg Csikay Gyuri, esett vállú hajdani kolozsvári cigányprímás, állához emelte kopott hegedűjét, s felsírt a húrokon a magyar ,,Mennyből az angyal..." De olyan szépen, olyan szívfájdítóan, hogy még az Úr Jézusnak is megkönnyesedett tőle a szeme, s ártatlan kicsi angyalkák a háttérben csupa gyönggyel sírták tele a padlót.

Majd az Úr Jézus jelt adott megint, s rangsor szerint István király lépett oda elsőnek a fához, hogy felaggassa rá a maga ajándékát, földi magyaroknak. Aranytekercsre írott áldásos imádság volt, súlya majd földig húzta le a gyönge ágat. Szent László vitézi erejét, Zrínyi Miklós bölcs megfontoltságát, Rákóczi Ferenc lelkes hitét s Petőfi Sándor lángoló szívét aggatta fára. Úgy megtelt rendre minden ág magyaroknak szóló magyar imádsággal, hogy mire a más nemzetségből valók sorra kerülhettek, már csak úgy roskadozott a fa a tehertől.

Sok-sok időbe került, míg a mennyeknek minden lakója odajárulhatott a karácsonyfa elé a maga ajándékával. Nemzet még ennyi imádságot nem kapott, amióta világ a világ! Mikor aztán az utolsó imádság is rajta csüngött a fán, az Úr Jézus megáldotta valamenynyit, s míg a sok nép vonulni kezdett újra kifelé a szárnyas kapukon, szorgos kis angyalok nyomban hozzáfogtak, hogy batyuba kössék a sok égi kincset, s alászálljanak vele kicsi Magyarhonba.

Végül aztán már csak az égi magyarok álltak ott még mindig a magyar karácsonyfa körül, imába mélyülten. Az angyalok elhordták már az utolsó ajándékot is, s a gyertyák is kezdtek csonkig égni, amikor az Úr Jézus szeme hirtelen megakadt valami fehéren, a roppant karácsonyfa alsó ágai között. Jobban odanézett s hát bizony egy kis angyalka köntösének a csücske volt az. Az újdonsült szeplős kis angyalka, aki elejtette az aranycsengőt, kuksolt ott még mindig nagy ijedten. Az Úr Jézus félrehajtotta az ágakat, s kézen fogva elővezette onnan a szeplős kis angyalt. ,,Hát te minek bújtál oda?" - kérdezte tőle mosolyogva. ,,Restellem magamat" - vallotta be a szeplős. - ,,Elfelejtettem volt azt a csengőt, lássa." ,,Oh, hát te voltál az!" - nevetett az Úr. ,,Ne búsulj semmit, megtörténik az ilyesmi mással is. De téged még nem láttalak itt eddig. Mi a neved? Honnan jöttél s mikor?" ,,Katika a nevem s Budapestről jöttem - felelte a vézna, szeplős kicsi angyal - november negyedikén, Uram.

Néhány pillanatig mély-mély csönd volt a nagy kupolateremben. Az égi magyarok mind a vézna kicsi angyalkát nézték, s valamennyinek könnyes volt a szeme. Aztán Jézus szelíd hangja törte meg a csendet. ,,Isten hozott, Katika" - mondta jóságosan, s keze gyöngéden megsimogatta a kis szöszke fejet. ,,Aztán küldtél-e te is ajándékot Budapestre a tieidnek?" ,,Küldtem, Uram" - felelte Katika, s elpirult a szeplői alatt. ,,Aztán mit küldtél?" - kíváncsiskodott az Úr Jézus. ,,Szép ünnepi imádságot szüleidnek, kis testvérkéidnek?" A kicsi angyal képe még pirosabbra gyúlt. ,,Nem imádságot küldtem" - vallotta be szégyenkezve. Az Úr Jézus igen nagyon elcsodálkozott. ,,Nem-e? Hát mi egyebet lehet küldeni innen?" ,,Kenyeret" - felelte szepegve Katika. ,,Szép fehér égi kenyeret. Minden nap félretettem, amit nekem adtak itt. Hiszen én kapok még máskor is" - tette hozzá bizalmasan. ,,S ha nem, hát az se baj. De odalent Budapesten nincsen fehér kenyér, régóta már..."

Mély, döbbent csönd volt, szentek, angyalok pisszenni se mertek. Hiszen ilyesmi még nem történt emlékezet óta, hogy valaki kegyes imádság helyett kenyeret küldött volna alá a mennyországból.

Aztán az Úr Jézus lehajolt s homlokon csókolta a kislányt. ,,Jól tetted, Katika", mondta halkan s lopva kitörölt egy tolakodó könnycseppet a szeméből, ,,sokszor a kenyér a legszebb imádság. Én is azt adtam egyszer az én népemnek, amikor lent jártam a Földön. Kenyeret."

Valahol a meghatottan álló magyarok sorában egy öreg nagymamából kitört az elfojtott zokogás. Katika kitépte magát az Úr Jézus karjaiból, odafutott az öregasszonyhoz és két vézna karjával átölelte. ,,Ne sírj, nagymama!" - kiáltotta hangos, csengő angyalka-hangon, mely egyszeribe betöltötte az egész mennyországot - ,,Apuék nem éheznek többet odalent! A mennyei kenyér, amit küldtem, meglásd, eltart sokáig!"

Az Úr Jézus mosolygott. S mosolyától, bizony, akár hiszik, akár nem: kisütött a nap Magyarország fölött!


WASS ALBERT: MAGYAR KARÁCSONY AZ ÉGBEN

Link



Magyar karácsony az égben

Link








A SZERETET ORSZÁGA.

Európa egyik legkisebb és mondjuk ki büszkén egyik legszebb országa vagyunk. Ebben a kis országban olyan emberek élnek, akiket magyaroknak hív a világ, az idelátogatók szeretik a borainkat, az ételeinket, a zenénket, a nyelvünket ugyan nem értik, de a mosolyunkból érzik a lelkünket. Ez a szép és gyönyörű kis ország nem egy idilli hely mostanában: pénzügyi zűrzavar, szegénység, munkanélküliség, tanácstalanság és még sok "ség" vagy "ság". Béke van - látszólag, de kevés a szeretet, sok az ármány, a gyűlölet és sok az egymásra mutogatás, egymást hibáztatás. Mintha nem tudnánk megbeszélni, mintha nem egy nyelven beszélnénk. Milyen jó is lenne ha ez megváltozna - talán akkor könnyebb lenne életünk: így együtt.
Azt mondják egy kis házban könnyű rendet tartani. És miért nem tudjuk ugyan ezt megtenni a Mi kis Országunkban? Szeretném hinni,hogy karácsonykor mindenki lelkébe béke és szeretet költözik és ott is marad örökké.







 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Az elfeledett karácsony szellemében
  2015-12-16 21:30:16, szerda
 
 




Wass Albert: AZ ELFELEDETT KARÁCSONY SZELLEMÉBEN


Karácsony az úr Jézus születésének napja.

Ideje, hogy emlékezzünk: Karácsony nem Santa Claus, nem színes papírba csomagolt ajándék, cicomás bolti kirakat, arany, ezüst és gyémánt csillogását utánzó olcsó festék és üveg.

Karácsony még csak nem is a karácsonyfa, a maga plasztik-fenyőivel, sziporkázó villanygyertyáival, aranyzsinóron függő angyalaival. Mindez a valóságban nem egyéb, mint egy emlékezés, amit aprópénzre váltott föl idő során az emberiség kalmárszellemének mindenben hasznot kereső praktikuma.

Karácsony az Úr Jézus születésének napja. Egy új világnézet, egy új filozófia elindulásának napja, mely a múlt tanaival szemben meghirdette a szeretetet, mint gyógyító, jóvá tevő, sikerre vezető és boldogságot biztosító isteni erőt.

Szinte kétezer esztendő eltelt azóta, de az emberiség állásfoglalása a szeretet tanával szemben vajmi keveset változott. Templomok épültek ugyan a szeretet vallásának tiszteletére, s a civilizált világ urai illedelemből el-eljárnak ezekbe a templomokba. De tetteik fölött továbbra is a gyűlölet uralkodik, akárcsak a kőkorszak idején. Gyűlölet irányítja országok és nemzetek politikáját. Gyűlölet melléktermékei: félelem, irigység, bizalmatlanság, elfogultság, káröröm, önzés, gonoszság kötözik gúzsba az emberiség lelkét, bénítják tehetetlenné a jó szándékok csíráját, s kényszerítik rabszolgaságba az emberek millióit.

Addig nem lesz békesség ezen a földön, amíg a szeretet uralma el nem érkezik. Addig nem lesz igazság, boldogság, megelégedés ezen a földön, amíg az emberi cselekvés legfőbb mozgatóereje nem a szeretet. Mert a szeretet az egyetlen pozitív energiaforrás ezen a világon, mely jóvá tudja változtatni a rosszat, igazsággá az igazságtalanságot, békességgé a háborúságot és szabadsággá a rabságot. S a Karácsony célja az, hogy erre emlékeztessen.

Mi, egyébként, a magunk kis erejéből nem sokat tehetünk a világ megváltoztatására, ez igaz. De meggyújthatunk egy kicsi gyertyalángocskát, a magunk emberségének lángját a gyűlöletnek, elfogultságnak, irigységnek, közömbösségnek ebben a szénfekete éjszakájában. Kicsike tért világít meg csupán egyetlen pislogó lángocska ebben a szörnyűségesen nagy sötétségben. De ITT egy fénypont, és amott egy fénypont, s oda túl egy harmadik, meg egy negyedik; mégiscsak jelt ad arról, hogy emberek vagyunk, hogy a sötétség mélyén emberek is élnek, s hogy nincs veszve még minden. Hogy rajtunk embereken múlik csupán: meggyújtjuk-e valamennyien a lelkünkben várakozó szeretet lángját, vagy nem. Hogy a sötétség, amely körülvesz, az embertelen hideg, mely lefagyasztja gyermekeink arcáról a mosolyt, nem emberfeletti titokzatos hatalom reánk erőszakolt büntetése, hanem mindössze az emberi lélek fényének hiánya. A Te hiányosságod, az én hiányosságom, valamennyiünk hiányossága...

Ennek a karácsonynak az igazi, az elfeledett Karácsonynak a szellemében mi meg kívánunk gyújtani ma egy kicsike olajmécsest a magunk különösen sötét és különösen hideg magyar éjszakájában. (...)

Most pedig imádkozzunk! Miatyánk, ki vagy a mennyekben... emberfeletti roppant magasságban... szenteltessék meg a Te neved ebben az elvadult világban! Jöjjön el a Te országod újra magyarok földjére, s legyen meg a Te akaratod mint a mennyekben - úgy odahaza is. A mi mindennapi kenyerünket add meg nekünk, Uram, de ne feledkezz meg éhező véreinkről sem Erdély meggyötört földjén! Bocsásd meg a mi vétkeinket, megszenvedtünk értök. De míg népünket kínozzák odahaza, ne kívánd Uram, hogy megbocsássunk a kínzóiknak! Idegen ország jólétében ne vígy bennünket a kísértésbe... se minket, se a gyermekeinket, se az unokáinkat, hogy magyar voltunkról megfeledkezve hűtlenek legyünk a szenvedőkhöz... De szabadíts meg Uram, a gonosztól! Hogy Tiéd lehessen újra magyarok földjén az ország, a hatalom, meg a dicsőség, örökkön-örökké... de ha lehet még holnap, mert gyöngül már bennünk a honvágyba belefáradt élet, s ha nem igyekszel, Uram, maholnap idegen földbe temetik csontjainkat, s bús lelkünknek nehezére lesz majd meglelni a szörnyű távolságon át a régi otthon helyét, ahová emlékeink sokasága már régen hazavár... Ámen.

Föl-föltekintünk a magasságos égre,
Mennyekből az angyal hadd jönne el végre!
Árva magyaroknak vigasztalására,
Árva magyar hazánk boldogulására!

Wass Albert
Karácsonyi üzenetek












 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Karácsonyi lista máshogyan...
  2015-12-16 21:00:41, szerda
 
 







KARÁCSONYI LISTA MÁSHOGYAN...


,,Küszöbön áll a nap, az az egyetlen egy nap az évben, mely hivatalosan is a szereteté. Háromszázhatvanöt nap közül háromszázhatvannégy a gondjaidé, a céljaidé, munkádé és a szereteté csupán egyetlen egy, s annak is az estéje egyedül. Pedig hidd el..., fordítva kellene legyen. Háromszázhatvannégy nap a szereteté, s egyetlen csak a többi dolgoké, s még annak is elég az estéje." írja Wass Albert

Manapság már az adventet is készülési időszak előzi meg, ilyesféle kereskedelmi szlogenekkel, hogy: ,,készüljünk Adventre...!" ami már önmagában is abszurd, hiszen az Advent maga a várakozás, a befelé fordulás, az eljövendő (latinul adveniat) várásának időszaka.

Napjainkban a média csak úgy ontja magából minden fórumon a különféle karácsonyi listákat, ajánlatokat arra vonatkozólag, hogy mik a legújabb trendek az öltözködés, divat, szépségápolás, elektronika, gyermekjátékok területén, vagy arról, hogy mit vegyünk a párunknak, szüleinknek, mi a legmenőbb ajándék az iskolás korosztály és a tinik között.

Ha van időnk elmélázni afölött, mi magunk minek is örülnénki leginkább, sokkal közelebb kerülhetünk a megoldáshoz.

Ahogy éveink száma sokasodik, már nem feltétlenül a megvásárolható árucikkek szereznek örömöt, persze valamit át kell nyújtani a fa alatt, de érdemes több síkon gondolkodni a maradandó élmények kialakításához.

Sokszor az élmény, a közös idő, egy utazás, egy fitness vagy sószoba bérlet jelent kiszakadást a mindennapokból és adja meg a pihenés, a befelé figyelés, a töltekezés lehetőségét, nem egy sokadik pulóver, vagy könyv, aminek elolvasására sokszor nincs idő.

Ugyanígy lehet ez a gyerekekkel is vannak más fontos dolgok is, aminek a gyerekek örülnek., ne csak a tárgyi ajándédkokra fókuszáljunk.


Adjunk hát a családnak


1. Időt

Sajátot és hasznosat.

Üljünk le a szőnyegre a gyerek(ek) mellé, ahogy Szabó Lőrinc írja:

,, Leguggoltam s az óriásból
negyedórára törpe lett.
(Mi lenne, gondoltam, ha mindig
lent volnál, ahol a gyerek?)"
(Lóci óriás lesz)

A gyereknek szüksége van a szüleire.

Mindegyik szülőre külön-külön és együtt is, és több gyerek esetén ez mindegyikre igaz.

Persze, a családnak is szüksége van arra, hogy Szentestére, elkészüljön a halászlé, tiszta legyen a lakás, el legyen rakva a szárító, illatozzon a sütemény, ne adj' Isten nagyanyáink szokása szerint ragyogjon a függöny és hanyatt essen a téli napsugár az ablaküvegen, hova tovább az összes rokon utolsó ajándéka is be legyen csomagolva, de a nagy készülésben ne feledjük el, kik a legfontosabbak.

Meséljünk az ünnep tartalmáról, vagy régi emlékekről.

Hallgassuk meg, Ő mit gondol, aki számunkra a legfontosabb.

Üljünk le, álljunk meg, álmodjunk csodát és derűt.


2. Csodát

A csodák igenis itt vannak körülöttünk. Karácsony előtt és minden hétköznapban, csak a felnőttek elfelejtik meglátni.

Gyerekkoromban Édesapámmal mindig megnéztük 24-én délután a közeli templom betlehemes játékát, melyet hittanos gyerekek adtak elő (gyakran magam is szerepeltem). Ott és akkor valóban én voltam Gábriel angyal, vagy Szent Erzsébet. Pár percre elhittem, hogy ők én lehetek. Hazafelé pedig lestük, hová érkeztek már meg az angyalok. Mindenhol angyalokat láttam, mert valószínűleg ott is voltak.

Most már a három kisgyereket nézem, akik körülvesznek a Jóisten kegyelméből, és őriznek még valamit a Mennyországból. Belefeledkeznek a csodába. Várnak, remélnek, örülnek, készülnek, mindenféle idegeskedés és kapkodás nélkül. csak az örömért önmagáért is. Tanuljunk tőlük. Figyeljük ezeket a részleteket is.


3. Hagyományt

A hétköznapok sodrából az ünnepek éppen a hagyományok, szokások, másfajta napirendjük révén emelkednek ki. Ahogy Mircea Eliade mondja, az ünnep szent idő.

Rendezzük be az ünnepet a már meglévő családi hagyományok mentén, vagy teremtsünk újakat.

A karácsonyi hagyományok, nagyon mélyen bevésődnek a gyerekek lelkébe, hiszen a különleges, vagy ha tetszik szent idő kiemelkedik a megszokottból.

A későbbiekben - akárhova is veti őket a sors, ezek a hagyományok - melyet megteremthetünk néhány dallal, közös muzsikálással, énekléssel, olvasással, ízekkel, illatokkal, programokkal - biztos pontot jelentenek az életben.


4. Az együtt alkotás öröme

Adjunk időt a közös tevékenységekre, adventi koszorú készítésére, a lakás feldíszítésére, mézeskalács sütésre, nem baj, ha nem puhul vissza, ha nem lesz ehető, szép dísze lehet a fának, készítése pedig hangulatos.

Hagyjuk, hogy a gyerekek is gyúrnak, alkossanak, díszítsenek. A takarítás is lehet közös munka alkalom, legalább megtapasztalják a kicsik, hogy nem is olyan könnyű rendbe tenni a konyhát.

Készítsünk ajándék kísérő kártyát, fényképtartót a rokonoknak, a kreativitás jó időtöltés!


5. Te magad

A legnagyobb ajándék TE vagy a családnak.


Amikor csak rájuk figyelsz, kikapcsolod a számítógépet, elhajítod a telefont, nem állsz fel a szőnyegről megnézni lejárt-e a mosógép, kész-e a sütemény.

Most azt játszod, hogy gyerek vagy megint, és belefeledkezel az autópálya építésbe, a babázásba, a főzésbe, ezúttal a játék konyhában...

Meglátod, ezeken a napokon Apának is jut majd egy őszinte mosoly, egy kedves szó, egy ölelés.

És ezeken a napokon te magad is ajándékot kapsz a gyerekedtől: megtudod, mi foglalkoztatja, hogy gondolkodik, mire vágyik.

Íme öt ajándék, ami nem kerül semmibe, és amely bizonyosan nem porosodik 2 hónap múlva valamelyik szekrény mélyén.


Forrás
Hanula Eika Csupaszív magazinban megjelent cikke nyomán írta, újra gondolta: Fazekas Piroska







D. Tóth Sándor - RÉGI KARÁCSONY

Szép volt a gyermekkor! A csodás Szenteste!
Mikor gyermekszívünk áhítattal leste
A csodás estének varázslatos fényét.
Lelkem most is hordja ennek emlékét.

Hosszú évek teltek. Bár még most is élne!
Most is övé lenne a karácsony fénye!
És mikor Szentestén gyúl a gyertya lángja,
Mindig rá gondolok, jó édesanyámra!

Tudom, érzem, - él még! Most is itt van velem!
A varázsfenyőhöz ő vezeti kezem.
Együtt imádkozunk most és majd mindenkor,
Mert mindig velem lesz! Minden karácsonykor!


Silent night - Sinead OConnor


Link



John Lennon - Happy Christmas

Link



Budapest - Christmas 2015.

Link



Kínai Karácsonyfa
/ A kínaiakat látványban, ötletekben - úgy látszik - nem lehet - felülmúlni!/

Link





















 
 
0 komment , kategória:  Karácsony - Újév  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 50 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1571
  • e Hét: 10026
  • e Hónap: 49847
  • e Év: 227722
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.