Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Orbán Viktor csak egy végtermék
  2015-12-28 18:59:34, hétfő
 
 
Az a baj,hogy sok itt az ilyen végtermék....bàr én salakanyagnak nevezném őket.

*******

Orbán Viktor csak egy végtermék


2015-12-26 11:00:00


Révész Sándor

Kádergyerek - utcagyerek. Nagy dumás és kallódó, hedonista bölcsész. (,,Nem volt még egy nemzedék a földön, amelyik olyan jól érezte magát rosszul, mint mi.") A pesti perditából sikerember lesz külhonban. Dés Mihály végül hazajön, s hatvanon fölül megleli magában legigazibb énjét: a magyar írót.
hirdetés

- Kádergyerek volt, ellenzéki lett. Tipikus.

- Kádergyerekek voltunk, de nem tipikusak.

A keresztény apai ágon vizesnyolcas kispolgárok, a ­zsidó anyai ágon prolik voltak a szüleink, s tiszta szívű, tisztakezű, naiv, szerény és puritán káderek lettek. Minden osztálytársunk jobban élt nálunk. Szüleink éjjel-nappal a kommunizmust építették, ők sokat dolgoztak, mi sokan voltunk. Hat gyerek egy szobában. Nem kivételezett kádergyerekek, hanem vad, vagány utcagyerekek voltunk, a környék rémei. ­Lógós, rossz tanuló voltam.

hirdetés

- A Dés gyerekekből mégis igen művelt, olvasott felnőttek lettek, ezt valahol fel kellett szedni.

- A szüleink fiatalon nagyon szegények voltak, de nagyon adtak magukra, nagyon harcoltak. Bennük volt, hogy olvasni kell, tanulni kell, sportolni kell, nem elfogadni, hogy ilyen az élet. És olvasni, ­zenét hallgatni, múzeumba, kiállításra járni, az fontos volt. Nagyon erős szülői elvárás volt felénk is, hogy műveltek legyünk.

- De hogyan lett a rossz tanulóból jó bölcsész?

- Nehezen. Annyira rosszak voltak a jegyeim, annyi balhém volt a suliban, hogy nyolcadikban nevelőintézetbe adtak. Megbeszélték velem a dolgot, ,,önként" mentem, de persze azért párszor megszöktem, a rendőrség fogott el. Utána jártam a sárospataki gimibe egy évet, végül Budapestre kerültem spanyol tagozatra a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba, és onnan magyar-spanyol szakra az egyetemre.
hirdetés

- A színművészeti nem jött szóba?

- Nem. Nagy sikereim voltak iskolai műsorokban, előadtam paródiákat, rögtönöztem, remekül utánoztam a híres színészeket, én is az akartam ­lenni. De akkor elkezdtem járni egy lánnyal, akiknek a szülei másmilyen komcsik voltak, mint az enyémek. Híres értelmiségi reformkomcsik. A papa a gazdasági mechanizmus egyik kulcsembere.

Abban az előkelő marxista elitben természetes volt, hogy a 16 éves lányuk a 16 éves pasijával ül a társaságban, szívják a cigarettát, isszák a vodkát, részt vesznek a társalgásban. És ott lenézték a színészeket.

Lassan kiszégyelltem magam a dologból. De aztán ez már az egyetemen visszajött, az Universitasban, ami akkor Ruszt József remek szakrális színháza volt.

- A Pesti barokk főhőse Hódmezővásárhelyen volt előfelvételis katona. Én is. Nyilván ön is.

- Barna Imrével, Orosz Pistával együtt. Ismerte a Pacskó őrnagyot?

- Ajjaj!
hirdetés

- Na, ő volt a századparancsnokom. Fogdabajnok voltam, az utolsó pillanatban előztem meg a Bruck Andrást.

- Tehát ELTE, spanyol szak.

- A hetvenes években! Amikor berobbant a világirodalomba a nagy latin-amerikai írógeneráció: Márquez, Llosa, Borges, Cortázar. Elkezdtem fordítani a legjobbakat. Olykor egy rövid novellával három hónapig pepecseltem. Ez anyagilag egy csőd volt, de nagyon hasznos. Addig nagy pofám volt ugyan, de rosszul írtam. Ezekből a fordításokból tanultam meg írni. Barna Imre révén kerültem kapcsolatba az Európa Kiadóval is és a demokratikus ellenzékkel is. Aláírtam mindenféle petíciót, ott voltam az ellenzéki házibulikon, részt vettem kisebb akciókban, de azért én csak az ellenzék peremvidékén léteztem.
Fotó: Földi Imre / Népszabadság

- Mint a Pesti barokk főhőse, Koszta János, aki így jellemzi Dés Mihályt, aki a saját regényében a saját nevével is megjelenik: ,,nagydumás link, aki értelmiséginek adja elő magát, mert lefordított néhány novellát, de alapvetően tolmácsolással foglalkozik".

- Stimmel. Egy linkóci alak voltam. Hisztérikusan érzékeny, sebvakarós, rengeteg időt elszartam, ellötyögtem.

Infantilis voltam. Sokan voltunk így.

- Lehet, hogy ha itt marad, úgy végzi, mint a Pesti barokk perditái, Koszta János, Sarlós Gergő?

- Lehet, mert elég sokat éjszakáztam, elég sokat ittam, tettem tönkre magam.

- Ennek az időszaknak a végén jött a Banánhéj­keringő.

- Elég bonyolult időszakban. Akkor házasodtunk össze a második - spanyol - feleségemmel, vártuk a kivándorlási engedélyemet, és közben itthon egy másik asszonytól megszületett a fiam. Ezért is fontos volt, hogy Barcelonában élve is azért elég sokat lehessek itthon, és ne essem ki Marci fiam életéből.

- Bacsó Péter Banánhéjkeringőjében főszerepet kapott.

- Olyan színészek mellett, mint Garas Dezső, Básti Juli, Udvaros Dorottya. Be is voltam szarva.

- ,,A segge is megérdemelne egy Kossuth-díjat" - mondja Koszta a Pesti barokkban Udvaros Dorottyáról. A Banánhéjkeringőben pedig egymás mellett látható Udvaros és az ön csupasz feneke, amint kivonulnak az álszent társadalomból. Egy élmény lehetett.

- Meg egy kis elégtétel. Hosszú évekig jártam Udvaros Dorottyával. Akkor már régen szakítottunk, de jóban voltunk, és tényleg egy kis elégtétel volt, hogy úgy találkoztunk egy filmben, hogy én voltam a főszereplő.

- Mintha egy másik Dés Mihály érkezett volna Barcelonába. A kallódó értelmiségi kint több szerepben is nagyon sikeres ember, fontos tényező lett.

- Ott lettem felnőtt. Napi 16 órát dolgoztam, nem támogatott senki, csak magamra támaszkodhattam. Nekem kellett különböző vállalkozásokkal előteremtenem a pénzt, amiből fenntartottam magamat és a lapomat. Magyarországon nem hittem el, hogy van értelme küzdeni. Veszteni akartam. Spanyolországban meg nyerni akartam. Szabad voltam azoktól a neurotikus, visszahúzó erőktől, amelyek itthon megbénítottak.
Névjegy

Dés Mihály

Budapesten született 1950-ben. Író, szerkesztő, publicista, tolmács, műfordító, kritikus, színész. Magyar-spanyol szakon végzett az ELTE-n, többek között Borges, Carpentier, Cortázar, García Márquez és Vargas Llosa műveit fordította magyarra. 1986-ig Magyarországon szabad­úszott, és eljátszotta Bacsó Péter Banánhéjkeringőjének főszerepét. 1986-tól negyedszázadon át Barcelonában élt és spanyolul alkotott. Sikeres publicista, novellista lett, egyetemen oktatott. Az általa alapított és szerkesztett Lateral (1994-2006) a spanyol nyelvű világ ­meghatározó kulturális folyóirata volt. 2013-ban jelent meg ­első regénye, a Pesti barokk, 2014-ben pedig az édesanyjáról, a legendás ­Süti nagyiról szóló második magyar nyelvű önálló kötete, a 77 pesti recept. Ebből készült az Anyám könnyű kosztot ígért című remek egyszemélyes előadás, amelyet a Spinoza Színházban mutatott be december elején. Van három gyermeke, és két házassága végződött válással.

- De kimaradt a rendszerváltásból.

- És milyen jó, hogy kimaradtam. Nagyon ­bele lehetett abba keseredni. Van hajlamon rá. Ma is mélységesen felháborít, ami itt van, de nem vagyok érzelmileg kiszolgáltatva neki. Ki ez az Orbán, hogy az én életemet, a gyerekeimhez, a szerelmemhez, a könyvekhez való viszonyomat elrontsa?

- Miért jött haza?

- Ez egy folyamat volt. Alapja sokéves pszichoanalízis, amivel meg tudtam szabadulni a lapomtól, a Lateraltól, amelyre betegesen rá voltam akadva. Ráment az életem, a pénzem, a lelki egyensúlyom, de nem tudtam elengedni. Tizenkét év után sikerült. Aztán sikerült kiszabadulnom egy nagyon rossz, ­nagyon hosszú házasságból.

Mindenki azt mondja, hogy boldog akar lenni, de az emberek jelentős része igazából szerencsétlen akar lenni. Nem tud lemondani az áldozati szerepről.

Így kínoztuk és tettük szerencsétlenné egymást a feleségemmel évtizedekig. Volt egy-két vállalatom is, amivel fenntartottam magam és a lapomat. Ezek jól mentek, de nem érdekeltek. Akkor minek csináljam? Ettől az egésztől sikerült megszabadulnom. Újra mertem szabad lenni és jól érezni magam. És így jöttem haza.

- Azt nyilatkozta, hogy az ország nem jutott ­volna oda, ahol most van, ,,ha az úgynevezett rendszerváltó elit nem lett volna olyan pökhendi, mohó és belterjes", és nem folytattak volna a liberálisok olyan ,,spekulatív, elvont és öngyilkos" politikát, ,,ami arról is szólt, hogy a fasisztáknak is vannak jogaik". Bevallom, szerintem is vannak nekik. És fontos, hogy legyenek.

- Lehet, hogy igazságtalan voltam, de az ember attól kér számon először, aki a legközelebb áll hozzá, akikkel egy értékközösségbe tartozik. Tudjuk, fantasztikus érdemei vannak ennek a liberális elitnek. A legtöbb kérdésben ők voltak a legkeményebbek, legkövetkezetesebbek, legtisztességesebbek, de bizonyos alapvető kérdésekben meg nagyon nem voltak jók. Orbán Viktor csak egy végtermék.

Ez jött ki a nemzet testéből hosszú, kínos emésztés után. Ezt a diktátort nem kívülről erőltették ránk, ez egy önfejlődési folyamat eredménye. Felelős érte a társadalom és leginkább az elit,

amely sok apró, hibás lépéssel teret nyitott neki. A társadalom elbutulása, elgyávulása, brutalizálódása, elérzéketlenedése nem egyik napról a másikra következett be. Nem egyik pillanatról a másikra lett a társadalom ilyen, hogy ezt a sötét, buta zsarnokságot ennyien támogatják, hogy így elönti a tomboló rasszizmus és idegengyűlölet, amikor a menekültek megjelennek. Ha ezért nem érzi magát felelősnek az elit, akkor ki érezze?

- Negyedszázadon át csak leveleket írt magyarul. Aztán hazajött, talált egy húsz éve itt hagyott regényfejezetet, és magyar regényíró lett.

- A lelkem mélyén mindig annak éreztem magam. De korábban nem volt bátorságom, hogy ezt vállal­jam. Mindenkiben van tehetség, csak nincs mindenkiben bátorság, hogy használja.

Most, hatvan fölött jutottam el oda, hogy boldogan tudok azonosulni a szerepemmel.

Spanyolországban is jól játszottam a szerepemet, sikeresen játszottam, de mégsem igazán én voltam. Ez igazán én vagyok. És amíg bírom, most már ezt fogom csinálni.

http://nol.hu/kultura/mertem-szabad-lenni-1581731
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jól jött a minimálbér emelése az MNB felső vezetőinek
  2015-12-28 18:39:35, hétfő
 
  Jól jött a minimálbér emelése az MNB felső vezetőinek


Jól jött a minimálbér emelése a Magyar Nemzeti Bank felső vezetőinek, ugyanis mellékjövedelmük ehhez kapcsolódóan nő. Van olyan vezető, aki 2016-ban több mint 80 millió forint tiszteletdíjat tehet zsebre - derül ki a Világgazdaság összesítéséből.
Napi.hu , 2015.12.28., hétfő 10:03


Matolcsy György, az MNB elnöke félmillió forinttal több pénzt kap a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány elnökekét 2016-ban, mint 2015-ben. Így összesen 9,32 milliós tiszteletdíjat vihet haza ebből a forrásból - írja a Világgazdaság. Ugyanennyivel, ugyanennyire nő az MNB alelnökei közül Nagy Márton és Gerhardt Ferencné tiszteletdíja - az előbbié a Magyar Pénzverő Zrt., az utóbbié a Giro Elszámolásforgalmi Zrt. igazgatósági elnöki tisztsége után.

Mindhárom szerveztet a Magyar Nemzeti Bank kizárólagos tulajdonában van, ám az emelés nem a jegybank döntésén múlik, hanem automatikus. Az MNB ugyanis a közvetve vagy közvetlenül a tulajdonában lévő szervezeteknél a minimálbérhez kötötte a igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok fizetését. Ahogy az előbbi nő, úgy emelkedik az utóbbi is. A szabály szerint a tiszteletdíjak nagysága a mindenkori minimálbér három-hétszerese.

Ha figyelembe vesszük a havi alapbéreket is, akkor Csizmadia Norbert gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgató keres a legjobban az MNB-nél. Havonta hétmillió forintot vihet haza.

A jegybanki vezetők ugyanakkor mellékjövedelmük egy részét jótékonykodásra fordítják. Többségük az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot részesítette előnyben, amely azonban márciusban érdektelenség miatt megszűnt. A Világgazdaságnak nem árulták el az MNB-nél, hogy ehelyett most mit támogatnak a vezetők.


http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/jol_jott_a_minimalber_emelese_az_mnb_felso_vez etoinek.607926.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
27 BKV-s felsővezető keres egymillió fölött
  2015-12-28 18:29:53, hétfő
 
 
168 Óra Online írása





2015. december 28.

27 BKV-s felsővezető keres egymillió fölött

A Népszabadság birtokába jutott egy dokumentum, amely tartalmazza a BKV Zrt. száz vezető beosztású, cégjegyzésre jogosult alkalmazottjának fizetési listjáját. Ebből az derül ki, hogy közülük 27-en visznek haza havi több mint 1 millió forintot, további 25-en pedig 700 ezer felett keresnek.


A legmagasabb fizetése Bolla Tibor vezérigazgatónak van, aki havi 1,8 milliót kap. Neki három helyettese van: Bátora László, Takács Péter és Szedlmajer László 1,45 milliót keresnek. Általánosságban a főosztályvezetői fizetések meghaladják az 1 milliót, a főmérnököknek pedig 900 ezer feletti pénzt utalnak.

A fizetések mellé eddig 10-től 40 százalékig terjedő célprémium is járt, ez a legutóbbi közgyűlés óta jutalomént is kiutalható. Huszonegy alkalmazott használati autót is kap a munkához.


http://www.168ora.hu/itthon/27-bkv-s-felsovezeto-keres-egymillio-folott-141775.ht ml
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Három hónapos babájával sétáló kismamát erőszakolt meg a 15
  2015-12-28 18:27:03, hétfő
 
  ELTÉRŐ, BALOG EMBERNYÚZÓ MINISZTER ÁLTAL AJNÁROZOTT KULTURA!


*************

Három hónapos babájával sétáló kismamát erőszakolt meg a 15 éves cigány fiú !!!!!!!!!!!!!
2015-12-21

Betöltés folyamatban...

Ma , fényes nappal, reggel 6:30 órakor , történt , ez az országosan tekintve is rendkívüli eset!!!!!!



http://www.pluszcafe.hu/harom-honapos-babajaval-setalo-kismamat-eroszakolt-meg-a- 15-eves-cigany-fiu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Deja vu.
  2015-12-28 18:20:45, hétfő
 
  Deja vu.
22 év volt, nálunk is meg kell várni ezt és idáig kell jutni???!!!
Emberünknek nincs egy önálló gondolata, az egész élete kópia.

Nicolae Ceausescu 22 évig sanyargatta a népet.
/ mondjuk az országnak legalább nem volt államadóssága,nálunk még az adósság is megvan, tehát ezt itt jelenleg rosszabb mint a Ceausescu rendszer volt /
Rengeteg egyezőséget találok a 2 politikai vezető életrajzában.
Jó kis játék lenne 2-3 szót tendenciózusan behelyettesíteni , orbán , Magyarország,TEK, Felcsút , szavakkal, időpontokat javítani és szinte tökéletesen illene a mi imádott vezérürünkre, simán elhinné bárki , hogy ov.-ról szól a történet...
1967. december 9-én,/2010.máj.29 /az államfői szék elfoglalásával szilárdította meg hatalmát Nicolae Ceaușescu,/ov./ a szocialista Románia később hírhedtté vált vezetője. Ceaușescu majdnem 25 éven át irányította a kelet-európai országot, mígnem 1989-ben a forradalomban nem csak hatalmát, de életét is elvesztette.

A szegény olténiai/felcsúti/ családból származó fiatalember már 14 esztendősen, 1932-ben belépett a kommunista pártba, /1978-tól KISZ-tag /nézetei miatt pedig a két világháború közötti - és a háború alatti - Romániában számos meghurcoltatás érte őt. Ceaușescu a 30-as és 40-es években gyakran került börtönbe, ahol hasznosnak bizonyuló ismeretséget kötött a romániai kommunista mozgalom legjelentősebb képviselőivel, köztük elődjével, Gheorghe Gheorghiu-Dejzsel is. Ennek köszönhetően a politikus előkelő pozíciókba került a második világháború után kiépülő pártállamban, így 1947-től mezőgazdasági, 1950 után honvédelmi miniszterhelyettes lett, időközben pedig - a főtitkár mögött - egyre inkább őt tekintették a párt második emberének. Ceaușescu aztán Gheorghiu-Dej halálát követően, 1965 márciusában megörökölte a pártfőtitkári széket, hatalmát pedig oly módon konszolidálta, hogy 1967. december 9-én átvette az államtanács elnöki tisztségét is.

Meglepően hangozhat, de Ceaușescu 1965 táján /1990 táján /meglehetősen népszerű politikus volt, akinek szabadabb nézetei, a szovjetektől független külpolitikai elképzelései Gheorghiu-Dej idején még reménnyel töltötték el későbbi ,,alattvalóit." A rettegett diktátor hatalomra jutása után ez az optimizmus egy kis ideig megmaradt, ugyanis Ceaușescu - például a cenzúra enyhítésével - csökkentette a pártállami nyomást, másfelől pedig - nacionalista szólamokkal és a Szovjetunió elleni határozott fellépéssel - nagyívű külpolitikába kezdett.

A ,,Kárpátok géniuszának"hatalomátvétele után Románia gyakorlatilag befejezte az aktív részvételt a Varsói Szerződésben, 1968-ban pedig Bukarest elítélte a csehszlovákiai bevonulást. Ceaușescu merész húzásai révén a kelet-európai állam előtt hatalmas mozgástér nyílt, ugyanis a Szovjetuniótól eltávolodó távol-keleti szocialista országok - Kína, Észak-Korea - és a nyugati hatalmak egyaránt értékes tárgyalópartnert és komoly lehetőségeket láttak Romániában. A kelet-európai ország elsősorban Ceaușescu nyugati kapcsolataiból profitált, hiszen abban a reményben, hogy a román vezető szétfeszíti a szocialista blokkot, olyan politikusok ültek vele tárgyalóasztalhoz, mint Jacques Chirac, Richard Nixon, vagy Anver Szadat egyiptomi elnök.

A diplomáciai eredmények gazdasági téren is sikereket hoztak, hiszen azoknak köszönhetően Románia - elsőként a szocialista blokk államai közül - 1971-ben belépett a GATT-ba, majd tagja lett az IMF-nek is, mely szervezettől a hetvenes években több mint 13 milliárd dollár kölcsönt vett fel. A ,,különutasság" egészen 1989-ig Ceaușescu külpolitikájának alapját kérdezte, ez pedig többek között abban is megnyilvánult, hogy Románia a hatnapos háború után is jó viszonyt ápolt Izraellel, illetve, hogy - Jugoszlávia és Kína mellett - nem volt hajlandó bojkottálni az 1984-es Los Angeles-i olimpiát.

Bár az 1966. évi abortuszellenes rendelet,/ szerintem ez a közeljövőben fog bevezetésre kerülni... / és a Magyarországon Ratkó Anna nevéhez fűződő népesedéspolitika már utalt a diktátor brutális kormányzási stílusára, az igazi ,,ceaușescui" éra az 1971. esztendővel kezdődött meg. Ebben az évben a román államfő látogatást tett a Távol-Keleten, és a jelek szerint olyannyira nagy hatást gyakorolt rá a Kim Ir Szen-féle dzsucse ideológia, valamint Mao kulturális forradalma, hogy ő is a Szovjetunióval szembekerülő elvtársak útjára lépett. Az 1971-es ,,júliusi tézisek" neosztálinista és erőszakos nacionalista fordulatot hoztak, amit a cenzúra szigorodása, a titkosszolgálati terror és a növekvő önkény mellett később a nevetségességig fokozott személyi kultusz jellemzett. Ceaușescu országát saját tervei és vágyai alapján, a realitások és következmények teljes figyelmen kívül hagyásával kormányozta, amire a legékesebb bizonyítékot a Románia által felhalmozott államadósság lefaragása szolgáltatta.

A diktátor elhatározta, hogy országa minden erőforrását ezen ,,szent cél" érdekébe állítja, aminek következtében a szocialista állam a nyolcvanas években hihetetlen erőfeszítéseket tett exportteljesítménye növelésére. Ceaușescu gazdaságpolitikája hamarosan odáig vezetett, hogy az egyébiránt elsőrangú termőfölddel rendelkező Románia polgárai gyakran még az alapvető élelmiszereket is nélkülözték, az adósság elleni harc és a rohamosan növekvő népesség pedig együtt nyomorba döntötte az országot. A kelet-európai állam 1989 nyarán - Ceaușescu bukása előtt fél évvel - végül teljesítette a diktátor által kitűzött tervet, ugyanakkor ezért hatalmas árat kellett fizetnie. Az exportmaximalizáláshoz hasonlóan önkényes és erőszakos volt az 1988-as ,,település-szisztematizálási terv" is, mely lerombolással fenyegette a falvak - és az erdélyi magyar települések - jelentős részét; ennek végrehajtására szerencsére végül nem került sor.

1988 körül már világosan látszottak a Ceaușescu uralmát később elsöprő vihar első jelei, aminek fő okait az 1978 után átszervezett Securitate által keltett terrorban és a diktátor korlátlan személyi kultuszában lelhetjük meg. Bizonyára nem okozunk vele meglepetést, ha eláruljuk, hogy január 26-a, a politikus születésnapja hamarosan nemzeti ünnep lett Romániában, miközben Ceaușescu fényképei, szobrai meghódították a köztereket és a középületeket, elnöki reprezentációja pedig a koronás uralkodókét is felülmúlta. A diktátor megalomániájáról - korábban felsorolt intézkedései mellett - Bukarest városa is híven tanúskodik, ahol 1965 és 1989 között egész háztömböket dózeroltak le azért, hogy Ceaușescu ízlésének megfelelő épületek kerüljenek a helyükre./
Városliget átépitése, királyi várba költözködés stb, stb./

Ceaușescu már-már kényszeres módon ügyelt előnyös megjelenésére, ami azt eredményezte, hogy rendre a negyvenes éveiben készített fényképek láttak róla napvilágot, más esetekben pedig ügyelni kellett arra, hogy alacsony termete / hát ov is sámlin fényképezkedik... / /észrevétlen maradjon. A kultusz persze nem csak az övé volt: felesége, Elena is központi szerepet játszott a hivatalos román propagandában, miután - kémikusként - Ceaușescu révén ő lett a tudományos élet első embere. A ,,Kárpátok géniuszát" és nejét a sajtó nap mint nap az egekig magasztalta, a háttérben pedig a Securitate TEK /felügyelt arra, hogy a diktátor kultuszát ,,kellő lelkesedéssel" ápolják.

Az 1989-es év rendszerváltozásai, a szocialista blokk összeomlása következtében azonban Ceaușescu hatalma is lehanyatlott, akit végül is erőszakkal távolítottak el Románia éléről. Tőkés László főszereplésével Temesváron decemberben forradalom robbant ki a diktátor ellen, aki december 21-ére hiába próbált tömeggyűlést szervezni a maga támogatására, a megjelentek haragja elől hamarosan menekülni kényszerült. Ceaușescu helikopterrel hagyta el Bukarestet, a légtérzár miatt azonban nem jutott ki az országból; a bujkáló vezető az ellene forduló román hadsereg fogságába esett, majd december 25-én egy rögtönítélő törvényszék - feleségével együtt - ítéletet mondott felette. A Ceaușescu-házaspárt még azon a napon kivégezték, a diktátor halála pedig mérföldkőnek bizonyult Románia történelmében.

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére




https://www.facebook.com/ildiko.nagy.92775/posts/1000009936722048?pnref=story

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vajon meglep ez valakit?
  2015-12-28 18:01:03, hétfő
 
  Fedezet nélkül ígérgeti az ingyenmilliókat a kormány
2015.12.28 09:25

Már közel két hete bejelentette a kormány az új otthonteremtési támogatást, azonban azóta is számos nyitott kérdés maradt. Ezek közül a legfontosabb, hogy mekkora lehetséges igénybevétellel számol a kormány és ennek mekkora költségvetési vonzata lehet. Az illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium részéről érkező nyilatkozatok alapján ilyen számítások még nem készültek. Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára szerint jelenleg is vizsgálják a fedezet lehetőségeit.

Milliárdokkal dobálózunk


Lázár János december 16-án jelentette be, hogy a kormány kibővíti a családi otthonteremtési kedvezményt, a háromgyerekesek például 10 millió forint állami támogatáshoz juthatnak, valamint további 10 millió forintos hitelhez 25 éves futamidőre, maximum 3%-os kamat mellett. A bejelentéskor nem részletezte a miniszter, hogy mikortól lépne életbe az új intézkedés, de a hírek szerint már a napokban megjelennek a részletek.

Az azóta eltelt másfél hétben folyamatosan szivárogtak a hírek az ingyenmilliókról:

2015.12.24 00:54 Erre van szükség a 10+10 milliós családtámogatáshoz

2015.12.23 08:21 10+10 milliós ingyenpénz: újabb részletek szivárogtak ki

2015.12.22 10:42 Az év végéig minden kiderül az állami ingyenmilliókról

2015.12.18 22:12 Még egy feltételhez köti az állam az ingyenmilliókat

2015.12.18 10:50 Így osztja az állam az ingyen milliókat - Újabb részletek derültek ki

Azonban a legfontosabb kérdésekre még mindig nem tudjuk a választ. Nevezetesen, hogy a kormány milyen igénybevétellel számol és hogy az új intézkedésnek milyen költségvetési vonzatai lesznek a kiadási oldalon. Vagyis a háttérszámításokat nem ismerjük és az eddigi kormányzati nyilatkozatok alapján nincsenek is, egyelőre. Ez pedig megint sokat elárul a gazdaságpolitikai intézkedések megalapozottságáról.


Nincs válasz


Az elmúlt napokban több kormányzati szereplő is nyilatkozott az új intézkedés hatásairól, ezek azonban nem sok érdemi információt tartalmaztak a költségvetés oldaláról.

Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban például így fogalmazott a CSOK kibővítésének és a lakásáfa csökkentésének hatásaival kapcsolatban:

Mindennek van persze költségvonzata, jelenleg is vizsgáljuk a fedezet lehetőségeit. Azonban nem szabad csak a költségeket nézni, hiszen a másik oldalon a létrejövő beruházások bevételt generálnak, munkahelyeket teremtenek.

Hozzátette: még nehéz megítélni, de bízunk benne, hogy ez a ráfordítás bizonyos időn belül, akár rövid távon megtérül, ezt követően pedig majd bevétel származik belőle. Ezt követően részletezte, hogy 5000 új lakás építése nagyjából 100-120 milliárd forint beruházást jelent, amely a GDP-ben megjelenítve 0,2 százalékponttal magasabb növekedést eredményezhet, valamint 5-7 ezer munkahelyet generál.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott, szintén hétfőn megjelent interjújában pedig azt hangoztatta, hogy a CSOK bővítése és a lakásáfa csökkentése népszerűvé teszi az új lakások építését, majd hozzátette:

kérdés, hogyan hat a várható "építési láz" a központi költségvetés helyzetére, kiadásaira, ezt csupán 2016 első féléve után lehet majd valamelyest megítélni. A folyamatban fékező erő lehet az építőipari vállalkozások kapacitása.

Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter pedig múlt pénteken nyilatkozta, hogy a CSOK kibővítése unikális dolog lesz az egész világon és

becslése szerint ez több százezer családot érhet el.


És mit okoz a lakásáfa csökkentése?
Hornung Ágnes két héttel ezelőtt a lakásáfa-csökkentés költségvetési hatásaival kapcsolatban is nyilatkozott. Akkor azt mondta, hogy "az áfacsökkentés miatti adóbevétel-kiesésre nem szabad túlzottan koncentrálni, részben, mert a központi költségvetést mindig jelentős többlettel tervezik, illetve azért, mert egy ilyen intézkedés során nem lehet tudni, honnan jöhetnek még be bevételek".


Mennyi? De mi mennyi?


A 2016-os költségvetést a parlament már idén nyáron kőbe véste. Vagyis a CSOK esetleges jövő évi kiterjesztése miatt át kellene írni a számokat. Bár az idei költségvetési folyamatok kedvezőbb alakulása miatt akár mozgástér is lehet az elfogadott jövő évi költségvetésben, kérdéses, mennyit bírna el a büdzsé az új kiadásokból.

A kibővített otthonteremtés esetén fokozatos felfutással lehet majd számolni (várhatóan az első 1-2 évben lesz jelentős az igénybevétel), de ha abból indulunk ki, amit Balog Zoltán említette, akkor például százezer család igénye esetén csak az állami támogatás összege 1000 milliárd forint lehet. Ez az összeg jól érzékelteti, hogy mekkora léptékű intézkedésről lehet szó. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az új támogatást csak újépítésű ingatlanoknál lehet felhasználni a hírek szerint, ez pedig fontos szűkítő tényező a kínálati oldalról.

Mindezektől függetlenül, fontos lenne tudni, már egy ilyen horderejű intézkedés bejelentésekor, hogy a kormány milyen hatásokkal számol. A hatástanulmányt azonban nem ismerjük, ez pedig megkérdőjelezi az intézkedés megalapozottságát. (Ezt láthattuk legutóbb a vasárnapi boltzár márciusi bevezetésekor.)

Háttérszámítások nélkül ugyanis ez az intézkedés csak felelőtlen ígérgetésnek tűnik.


http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/fedezet_nelkul_igergeti_az_ingyenmillioka t_a_kormany.3.224637.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A strasbourgi emberi jogi bíróság elkaszálta a politikus nyu
  2015-12-28 17:59:33, hétfő
 
 
A strasbourgi emberi jogi bíróság elkaszálta a politikus nyugdíjakat
2015.12.16.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szerint is egyértelműen jogsértő az Orbán-kormány "Lex Harrach" törvénye, miszerint a nyugdíjaskorú országgyűlési képviselők a nyugdíjuk mellett a politikusi fizetésüket is felvehetik, miközben minden közszféraban dolgozónak megtiltották azt. A bíróság megerősítette, amit a Párbeszéd Magyarországért (PM) már régóta követel: a kettős juttatás tilalmát ki kell terjeszteni a képviselőkre is. A PM utoljára december elején nyújtotta be törvénymódosító javaslatát arról, hogy az országgyűlési- és az EP-képviselők se kaphassanak egyszerre tiszteletdíjat és nyugdíjat.



A PM szerint elfogadhatatlan, hogy miközben ma Magyarországon milliók tengődnek a létminimum alatt, addig Harrach Péter és társai többszázezres nyugdíjuk mellé még a 1,3 millió forintos fizetésüket is felvehetik.

A PM szerint a strasbourgi ítélet egyértelmű jelzés, hogy a kormánypárti politikusoknak kedvező, "kivéve a gyevi bírót" szabályozást azonnal meg kell változtatni.

A PM társelnöke Szabó Tímea utoljára december elején nyújtotta be a kettős juttatás tilalmáról szóló javaslatát, arra figyelmeztetve az Orbán-kormányt, hogy ha elutasítja, akkor nem csak jogsértést követ el, de a tömeges perindítások várhatók, százmilliós kártérítéssel, az adófizetők zsebéből.

Szabó Tímea ezzel egyidőben levélben kereste meg az összes nyugdíjaskorú képviselőt, hogy ők felveszik-e a fizetésük mellett a nyugdíjukat is. Eddig nem kapott választ senkitől.

https://parbeszedmagyarorszagert.hu/hir/strasbourgi-emberi-jogi-birosag-elkaszalt a-politikus-nyugdijakat

Budapest, 2015. december 16.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kormány ellopja az évi maradékot, és mi tétlenül nézzük.
  2015-12-28 17:58:23, hétfő
 
  A kormány ellopja az évi maradékot, és mi tétlenül nézzük. Ahogy eddig is...


70 milliárd forint maradt bent az idei évi költségvetésben, bárhogy is igyekezett a kormány abból minél többet zsebre tenni illetve a maga jólétére fordítani. Most év végén gondos mohó kezek maguk között szépen szétosztották ezt a tíz stadionnyi összeget.


Banánköztársaság | Szerző: András | 2015. december 28.

Ma már ez lett sajnos a meghatározó mértékegysége a Fidesz uralta költségvetésnek, ezzel kel, és ezzel fekszik a nemzet gazdasága, Orbán Viktor meg egész életében erről álmodott, ami meg is valósult számára. Az aprópénzt kisvasútban mérik, a világítást meg családi saját lábon állásban.

Szóval a maradék összegből jut minden szépre, jóra, és főleg amire Orbán Viktor jónak látja. Mindenki az érdemei szerint kap belőle. Az oktatás az nem olyan fontos, annak csak nyolcszáz millió jut, de az Eximbank a tévé vásárlásakor adott Vajna hitel miatt kap húsz milliárdot. Az egyházak sem lettek elfelejtve karácsonykor, nekik is szép összeg jut, 6.5 milliárd csak hogy ne felejtsék el a kormány mellett való kiállásra buzdítani a híveket. Jut még belőle konzultációra is, ha már a hivatalos nyelv lett a hazugság, akkor ennek legyen papír alapja is amire lehet majd hivatkozni ha kellően meghamisították azok tartalmát. Na és persze ezekből az összegből bővülnek tovább a fideszes haverok vagyonai is.

Még nem elég hosszú a sor az ételosztáskor. Már minden rendben van az egészségügyben, a kórházak állapotán nincs mit javítani. Már özönlenek haza felé az eddig külföldön dolgozó százezrek az itthoni jobb körülmények miatt. Az oktatás színvonala nincs a béka segge alatt a sok torna és énekóra között. Felcsút is megkapta a maga újabb sportcsarnokát, hozzá egy drága kazánházzal. Az adók is szépen fejlődnek, egyre több lesz belőlük, és azt még nehezebb kifizetni. A fizetésekkel is minden rendben, ha már eddig nem lettek megemelve, egy darabig még ráér az abból megélni nem tudó. Tehát minden rendben van az országban, az idei költségvetés maradéka mehet a többi értelmetlen pénzszórás után a kormány kénye-kedve szerinti felhasználásra.

Ja, közben nem jutott az év végén a gyerekek étkeztetésére pár milliárd. Végül is csak baloldali kampányfogás lett volna belőle, ezért inkább éhezzen az életformája szerint a gyerek, ha a szülő nem keres eleget. Az útdíjat sem kell eltörölni, ami a netadó helyetti bosszú volt, és húszmilliárdba kerül az utakat használóknak. De van még adó, amit nem kell eltörölni, pedig ebből a pénzből akár lehetne is. A közszolgák fizetése is rendben van, ott van nekik az életpálya modell, egyék meg az ezzel járó adókedvezményt a rezsicsökkentéssel együtt. De a határon szolgált rendőrök túlóráját vissza kell fizetni azoknak akik ott voltak, erre nincs fedezet, ez kötelesség. A közmunkás is milyen szépen megtanult éhen fagyni a neki járó bérből. Ez csak pár dolog a költségvetés maradékának a jó felhasználására, de Orbán Viktor szerint ezek most nem fontosak.

A szavazó meg ül otthon a karácsonyi asztalnál, és méltatlankodik. Szegények ott a sorban a Blahán milyen rossz nekik, és megtörli a száját a töltött káposzta után. Ja, mert töketlen az ellenzék nem csinál semmit, még szép, hogy nem szavazok rájuk. Mert a Gyurcsánnyal nem lehet mit csinálni, a szocik is csak loptak. Sosem fogom bevallani, jobban éltem akkor, mikor ők voltak, tudtam fizetni a hitelem, volt munkám, és nem vették el a szerzett jogom visszamenőlegesen. Még van mit ennem, a gyerek kint van külföldön, engem meg nem érdekel a más baja, oldja meg mindenki a magáét.

A Fidesz meg pontosan ilyennek ismeri a magyar ember lelkét, és ki is használja annak önzését a maga javára. Ehhez hozzáadta a maga nemzetinek mondott hitvallását azzal a szavazóbázissal, akinek tetszik amit ők csinálnak, és kényelmesen berendezkedett a hatalomban.

Mert a választók nagy része ma nem igazán fogékony a másik véleményére, nem érdekli annyira a másik vesztesége, csak magával törődik. Nem szavaz egyik pártra sem, de nem is veszi a fáradtságot, hogy legalább megismerje őket. Jelenleg nem túl nagy a kínálat az ellenzéki pártokból, és még ők is néha legalább egymás ellen játszanak a választókkal szemben. Az ellenzéki pártok is hibásak sok dologban, még mindig nem veszik komolyan a választó véleményét, inkább a saját akaratukat akarják rájuk kényszeríteni. Nagyjából úgy néz ki a helyzet, egyik sem akarja a másikat igazán, de közben meg nagyon is, hiszen tudják, egymás nélkül meg semmi esélyük a jelenlegi rendszer megbuktatására. Nehéz feloldani ezt az ellentmondást, főleg ha egyik fél sem akarja a másikat teljes jogúnak elfogadni, és jó magyar szokás szerint inkább megdöglik, csak ne a másiknak legyen részben igaza. A Fidesz meg elégedetten hátra dől, és Orbán Viktor családja szépen gyarapodik a lopott közpénzből. Lépni kell emberek egymás felé, vagy csomagolni a túlélésért, mert Fidesz mindent el fog venni ami eddig az országé, és a benne lakóké volt.

Bandita

http://gepnarancs.hu/2015/12/a-kormany-ellopja-az-evi-maradekot-es-mi-tetlenul-ne zzuk-ahogy-eddig-is/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A budapesti olimpia első bajnoka a Rogán-szomszéd: ezúttal
  2015-12-28 17:48:00, hétfő
 
  A sok olimpikon a Blahan áll sorba kenyérért.
Gulyás sátrak hétvégeken, angol premier leage nézettségett hoznának (szemben a felcsúti, meg egyéb futball stadionok pár száz ingyen jegyes nézőjével, engem a vas és acél országára emlékeztet, vas és acél nélkül de ellentétben a Dunaújvárosi kohóval, ezeknek 50 év múlva nyomuk , hasznuk most sincs, lesz), ja akkor olimpia.
A parlamenti mutyi kor, meglátszott a szvazáson, ha jól emlékszem a jobbik zseb is rá igen-igenezett.
De komolyra fordítva:
Népköztársaságot, minden hatalmat a dolgozó népnek

********************

Politikusbűnözés :: 2015. december 28. 17:13


A budapesti olimpia első bajnoka a Rogán-szomszéd: ezúttal a MOB közel félmilliárdos közbeszerzését nyerte el

Csetényi Csaba két cége nyerte a Magyar Olimpiai Bizottság 457 millió forintos közbeszerzését. Az egyik alvállalkozója Andy Vajna feleségének üzlettársa - adta hírül az Átlátszó. December 23-án jelent meg a közbeszerzési értesítőben a hirdetmény, hogy Rogán Antal Pasa parki szomszédjának, Csetényi Csabának két cége, a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. nyerte még november 4-én a Magyar Olimpiai Bizottság tenderét, az olimpiai eseményekhez kapcsolódó médiakampány tervezésére, szervezésére és lebonyolítására, ennek körében jubileumi rendezvények és médiakampány megszervezésére, valamint lebonyolítására. Zoom Hol voltál, amikor az oligarchák születtek? A feladatok közé tartozott a MOB 120. születésnapja alkalmából december 14-én tartott operaházi gála, valamint a december 15-i ünnepi közgyűlés, továbbá egy sajtótájékoztató megszervezése és lebonyolítása; Thomas Bach NOB-elnök és a kiemelt nemzetközi VIP-vendégek programjának megszervezése és koordinációja, valamint a fentiekhez szükséges kommunikációs anyagok elkészítése. A feladat másik része egy két és fél hónapos, 2015 november 17-étől 2016. január 31-éig tartó reklámkampány a budapesti olimpia népszerűsítésének érdekében. A megbízás értéke nettó 360 millió, vagyis bruttó 457 millió forint - írja az Átlátszó, amely szerint a MOB közbeszerzése a már jól ismert hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt, és a nyílt verseny mellőzését "az ajánlatkérő által előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősséggel" magyarázták. Az indoklás azonban elég nehezen hihető, hiszen nyilván nem az utóbbi néhány hétben döbbent rá a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy most lesz a 120. születésnapja, és a 2024-es olimpiai pályázatról sem mostanában, hanem még februárban döntöttek - áll a honlap beszámolójában. A Csetényi által korábban elnyert több hasonló állami kommunikációs megbízással ellentétben most ugyan nem ő volt az egyedüli ajánlattevő a tenderen, de hiába pályázott a Zala Ákos többségi tulajdonában lévő Human Telex Kft. és a honlappal nem rendelkező LV-Team Kft., nem ők nyertek. A MOB a tender győztesének a közös ajánlattal induló Network 360 Kft.-t és Affiliate Network Kft.-t hirdette ki, két olyan céget, amelynek Csetényi Csaba a tulajdonosa. A brancs is jól jár A közbeszerzési hirdetmény szerint Csetényi a megbízás 59 százalékát végezteti alvállalkozókkal. Húsz százaléknyit tesznek ki a Sensation Event & Congress Kft.-re bízott rendezvényszervezési feladatok. E cég tulajdonosa Sárosi Mónika, akinek tulajdonrésze van Andy Vajna filmügyi kormánybiztos feleségének, Vajna Tímeának májusban alapított castingcégében, az Universe Management Kft.-ben is. A 15 százaléknak megfelelő digitális tervezési és megvalósítási feladatokat a Frank Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Kft. végzi. A cég a DryCom Informatikai Tanácsadó Kft.-n keresztül Száraz István Péter tulajdona. A DryCom alapította 2013-ban Gerendai Károllyal közösen a We Love Budapest/Balaton programajánló portálok mögött álló kft.-t, amelynek ma is Száraz az ügyvezetője. Szintén a DryCom alapította 2014 áprilisában a New Wave Media Kft.-t, amelynek egészen 2015 szeptemberéig volt többségi tulajdonosa. Bár a New Wave Media ügyvezetője ma is Száraz István, a cég új tulajdonosa már ugyanaz a cseh cég, a Bawaco Invest S.R.O, amely a zsidó VS.hu-t kiadó New Wave Production Kft.-t is birtokolja. A New Wave Production Kft.-t szintén Száraz István cége, a DryCom alapította a Bawacóval közösen 2013-ban, ám 2015 júniusa óta Száraz már nem ügyvezetője és nem is tulajdonosa a nemrégiben az Origót megvásárló cégnek. A médiatervezés és -vásárlás a teljes megbízás 24 százalékát jelenti. Ez a feladat a Vivaki Hungary Kft.-nek jutott. E társaság tulajdonosa a holland Publicis Groupe Holdings B.V. és a D'Arcy Avenue Reklámügynökség Kft., amely Bérciné Katona Zsuzsanna, a Publicis Groupe Holdings B.V., és a szintén holland Arebu Holdings B.V. tulajdonában van. A Vivaki a Kreatív összesítése szerint 2011-ben az állami médiaköltések 63%-t nyerte el (Államadósság Kezelő Központ 2,25 milliárd, Szerencsejáték 3,5 milliárd, MVM 700 millió forint), 2012-ben 2,36 milliárdért, 2013-ban pedig nettó 1,5 milliárd forintért reklámozta az állampapírokat, de a Paksi Atomerőművel kapcsolatos kommunikációs feladatok ellátására 2011 és 2013 között az MVM-től is közel 1 milliárd forintot kapott - írja az Átlátszó.


(Nol - Átlátszó nyomán)
Forrás: https://kuruc.info/r/2/153082/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemzetgazdasági érdekből buktunk 17 milliárd forintot
  2015-12-28 17:45:05, hétfő
 
  2015. 12. 28. 12:05

Nemzetgazdasági érdekből buktunk 17 milliárd forintot

Balog Ádám, a Magyar Kereskedelmi Bank új vezérigazgatója szerint a 17 milliárdos bukás működtetése nemzetgazdasági érdek volt. A 17 milliárdért államosított, aztán nulla forintos eladási árral meghirdetett bankról a Portfolio kérdezte az MNB-ből átigazolt Balog Ádámot.
Balog arról viszont nem beszélt, hogy miért ne adhatták volna el olcsóbban piaci vevőnek a több százmilliárdos veszteséget összehozó, és egyébként ezzel együtt is működő MKB-t.

Még a Figyelő írta meg, hogy miért bontott pezsgőt Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter, amikor összességében sikerült mindössze 215 millió eurós ráfizetéssel megszabadulniuk az iszonyatos veszteségeket termelő MKB-tól.

Az üzleti titok miatt azt nem árulta el Balog, hogy összességében mekkora veszteséget vett át az állam. Arról is kérdezték, hogy kiknek tervezik eladni, Lázár János ugyanis korábban arról beszélt, hogy ők magyaroknak akarják odaadni a bankot. Balog erről annyit mondott , hogy akár feldarabolva is szétszórhatják a bank egyes részeit, több kisebb-nagyobb külföldi és magyar érdeklődő is van szerinte.


http://alfahir.hu/nemzetgazdasagi_erdekbol_buktunk_17_milliard_forintot
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 411 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 955
  • e Hét: 2442
  • e Hónap: 13553
  • e Év: 167049
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.