Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Karácsonyi szimbólumok és jelentésük
  2015-12-07 21:49:09, hétfő
 
  Minden évben gyermeki várakozással és örömmel díszítjük a fát. Gömbökkel, csillagokkal, girlanddal és sok más egyébbel. Vajon tudjuk, hogy melyik dísznek mi a jelentősége?



A karácsonyfa: Életfa. A karácsony - Jézus születésével - születésnap, életnap is. A zöld szín az új élet reményét jelképezi, míg az ágak spirális elrendezése az életspirált mintázza. Egyes sámánisztikus kultúrákban a fenyőfa megfeszített, lehajtott majd hirtelen kioldott csúcsa repítette a sámánt a Beavatás felé. Karácsonyfánkat ezért úgy válasszuk ki, hogy az ágaiból formált spirál-szerkezet arányos legyen, ne legyenek benne ugrások, kihagyások, az ég felé, a magasabb tudatosság felé törekvő csúcsa is ép, élettel teljes legyen. Mivel a halott élet-spirálnak, a kivágott fának nincs ereje, legjobb, ha gyökeres fát emelünk ki és utána kiültetjük azt valahol, így biztosítva Földanyánknak - és rajta magunknak - az életet.


A gömb: A gömb mandala. A teljességet jelképezi. Földanyánk, és a bennünket körülvevő 9 bolygó mindegyike gömb alakú. A Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezik a fára akasztott díszgömbök. Anyaguk többnyire üveg. Törékeny, illékony, talmi csillogás, mégis ettől lesz a fa díszítése az, ami. A fények megcsillannak az üvegen, visszatükrözve - de eltorzítva - a karácsony életfáját. Úgy, ahogy a bolygók erői hatnak életünkre, meghatározva, de nem determinálva azt. A gömbök színeinek megfejtéséhez a színek jelentéseit vizsgálhatjuk. Olyan színű gömböt válasszunk, amely szín egységben van törekvéseinkkel.

A csúcsdísz a felemelkedett embert jelképezi, Jézust, a megváltót, aki eljutott a csúcsig, sőt azon is túl. Gyakori, hogy a csúcsdísz lángos csillag formájú, mert ez hozta hírül a Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését.

Angyalkák: Kék, piros, fehér és lila ruhában, négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre advent angyala. Az ő hangjukra figyelmeztetnek az angyalkák. Akik megpillantották a várakozás hetének angyalait, meghallották az általuk hozott üzenetet, azok felkészültek a belső karácsonyra.



Girlandok: Különböző színű girlandok fonják be az életfát, akár a kígyó. Ők emlékeztetnek bennünket az ,,eredendő bűnre". A bibliai teremtés-történet életfáján is kísértőként jelent meg, ő adta az embereknek a ,,Tudást", - talán az emlékezést? - és ő indította el az élet spirálján, miatta űzetett ki az Istenember Ádám és oldalbordája Éva a paradicsomból.

Angyalhaj: A fát borító misztikus fátyol, áttetsző, mégis leplez. Az ezoterikus gondolkodás, a titkok szimbóluma. A jászol szalmájának - a kis Jézus derékaljának - analógiája. Sokan ezért angyalhaj helyett szalmát hintenek a fára.

Hold és csillagok: Az utóbbi évek divatja, hogy a fára holdat és hatágú csillagot - Dávid csillagot - is akasztunk. Bár a zsidó kultúrában nem ünneplik a karácsonyt, mégis fontos ez a hagyományosan zsidó jelkép a fán, árnyalt jelképrendszerére talán külön is érdemes lesz egyszer majd kitérni. A Dávid csillag Dávid pajzsa. Ez az eredetileg nem csak zsidó jelkép két egyenlő szárú háromszög együttese, és a férfi-nő, anyag-lélek, levegő-föld, tűz-víz ellentétpárok harmonikus egységét szimbolizálja. Az ötágú csillag az Istenember csillaga is lehet karácsonyi jelkép.


Dió és alma: A Tudás fája, az Életfa. Az eredendő bűnre a tudás megszerzésére emlékeztet bennünket a fára kötött alma. A dió is bölcsesség-jelkép. Az emberi agyhoz hasonlatos mintázatú, a picike dió magjában ott rejtőzik a hatalmas fa lehetősége, de ennek a fának emberöltő - vagy még annál is hosszabb idő - kell, hogy bőven termőre forduljon. A dió a jövendő nemzedékbe vetett hitet is jelképezi. Az aranyalma és az aranydió a fénylő bölcsességet hozza el hozzánk.



Az arany és az ezüst: A férfi és a női princípium, a Nap és a Hold, a Rák és az Oroszlán színei, a gazdagságot jelképezik, kívül és belül. Ezért van, hogy a legtöbb karácsonyi jelképünk arany és ezüst színben pompázik.

Szaloncukor: Savanyú-e a magyarság, ha egyedül nálunk hagyomány, hogy a fára - díszbe öltözetett - boldogság téglácskát helyeznek? Boldogságforrásunk, a csokoládé, és a belőle formált kis téglácskák a Boldogság Házának építőköveit jelképezik. Aki teheti, éppen ezért ne vásároljon, hanem készítsen szaloncukrot, szeretettel, odaadással, boldogan.

Apró figurák: Kicsiny játékszerek különböző anyagokból a gyermekkor csodáját, az önfeledt örömet, játékosságot tanítják nekünk. Figyelmeztetnek az ajándékozás, az örömszerzés a másokra való odafigyelés fontosságára, úgy, hogy közben mi is örülhetünk.



Mézeskalács díszek: Formáik - fenyő, angyal, csengettyű - tükrözik az összes többi jelképünket, de más anyagból. A mézeskalács a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi. Az ember teremtő is. Mágikus bábot készít magának, termékenységet varázsol, szapora kezekkel bábot süt. Ez a mézeskalács.



Csengettyű: A kis harangocska jelzi, hogy ,,megérkezett az angyal". Hangja hozza meg a karácsony hangulatát sok családnál. A pogány kultúrákban démonűző hatást tulajdonítottak a hangjának. A csengettyű hangja rezgésbe hozza a levegőt, ezzel jó energiákat teremt. A megtisztítás rituáléjában játszik szerepet, akárcsak a tűz elemű jelképek, mint a gyertya és a csillagszóró.

Csillagszóró: Tűz elemű - valóban tűzveszélyes - eszköz, óvatosan használjuk! A fényszikrák a fellángoló és kihunyó életet éppen úgy jelképezik, mint az érzések múlandóságát.

Gyertya: (égősor) A gyertya a három sík, a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése. A gyertya fénye nem nyomhatja el a szellem fényét. Az égősor jelentése ugyanez.



harmonet.hu / sokszinuvidek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Angyali segítség döntéshozatalnál
  2015-12-07 15:12:22, hétfő
 
  Biztosan sokan, sokszor kerültünk már döntéshelyzetbe az életünk során.

Ilyenkor elbizonytalanodunk, félelmeink vannak, kételyeink az, ügyben, jól döntünk-e?

Sokan fordulnak hozzám is ilyen élethelyzetekben, épp az angyaloktól várva a segítséget.

Az angyalaim döntéshelyzetekben mindig azt mondják, hogy a döntést nem hozhatják meg helyettünk, nem mondhatják meg, adott pillanatban mit csinálj! Ha megtennék, értelmetlen lenne maga a fizikai lét, az élet. Hiszen saját személyes fejlődésünk érdekében vagyunk itt, tapasztalni, felelősséget vállalni, vagy épp dönteni.

Az angyalok tiszteletben tartják a szabad akaratot. Abban segítnek, amire mi döntünk. Mert adott pillanatban a legjobb tudásunk, érzésünk, hitünk szerint döntünk valamilyen út mellett. S az út az, ami hozza a megtapasztalásokat, mely során fejlődünk, magasabb tudatosságra jutunk, vagy csak élettapasztalatokkal gazdagodunk.



Gondoljunk csak bele, hányszor volt, vagy van olyan az életünkben, amikor akaratunk ellenére mások döntenek helyettünk. Szüleink, párunk, főnökünk. Ugye ilyenkor jön a belső lázadás? Miért nem én választhattam, miért nem mondhattam meg én? Miért kell azt csinálnom, amit mások mondanak?

Hát, tessék: saját életedért te vagy a felelős, dönts hát te! Isteni adomány ez! Persze, ami fontos: elengedni a félelmeinket, tudva, nincs rossz döntés, hiszen később a - mi lett volna, ha másképp döntök- kérdés, csak egy feltevés, a másik út tulajdonképp egy illúzió, hiszen csak azt gondoljuk, hogy akkor más lett volna, más történt volna.... Valóban, vagy csak az elménk gyártja a különféle verziókat? Hiszen nem tudhatjuk.....

Mindig a régi rajzfilm jut ilyenkor eszembe. Mézga Gézáék. Amikor a feleség, Paula, többször is hangoztatja: Ha a Huffnáger Pistihez mentem volna feleségül....

Biztos, hogy az itt és most-ban jobb lenne, más lenne?

S bizony, nem hozzá kellett mennie, tehát így van jól, rend van, saját lélekfejlődésünk helyes útját járjuk.

Természetesen az angyalok igyekeznek súgni, éreztetni egy adott szituációban, mi lenne a jobb megoldás, a járhatóbb út. Belső megérzések, sugallatok formájában, leginkább szívünkön keresztül szólnak hozzánk. De ha ezt nem halljuk meg, ha nem vesszük észre az útmutatást, akkor is feltételek nélkül szeretnek minket!

Tudni kell, hogy minden tettünk, és azok következményei a saját felelősségünk, saját életünk! Merjünk bátran dönteni, tudva, hogy a lélekfejlődésben csakis előre haladunk, tehát minden a jobb, boldogabb, teljesebb jövő felé terel minket!

Mégis, amikor döntés előtt állunk, kérjük azért bátran az angyalok segítségét!

Akár gondolatban, akár hangosan kimondott kéréssel, akár írjuk le a helyzetet, a problémát, a lehetőségeket! Kérjünk angyali útmutatást, kéjünk jeleket!

Az útmutatások jöhetnek belső hang vagy érzés formájában. Jöhetnek úgy, hogy más valaki mond ki helyettünk megoldásokat, anélkül, hogy tudna az adott helyzetünkről. Ilyenkor az angyali fénysegítők mondatják ki vele!

Kaphatunk zeneszámot, fel - fel bukkanó képet vagy szimbólumot, mely a döntésünk valamelyik lehetséges útjára utal. Akár az interneten böngészve, akár egy könyvet vagy cikket olvasva, olyan mondatok kerülnek elénk, melyek segítik a döntésünk meghozatalát.

Számtalan lehetőség bukkan fel jelek formájában, vagy ,,véletlenek" formájában.

Igyekezzünk szívünket kinyitni, és felismerni ezeket!

Az angyalok javaslata a következő gyakorlat, feladat is.

Döntéshelyzetekben gyújts meg egy mécsest vagy egy gyertyát! Teremts magad körül nyugalmat, kapcsold ki a telefonod, senki ne zavarjon meg a munkádban!

Tehetsz be, egy lágy zenét vagy gyújthatsz füstölőt is.

Hívd magad mellé a döntéshozásban segítő angyalokat, saját szavaiddal, de teheted így is:

Hívlak és szólítalak benneteket döntésekben segítő angyalok! Kérlek titeket, legyetek most velem, segítsetek tisztán látnom a helyzetim, lehetőségeim! Segítsetek abban, hogy mérlegelés után a legjobb döntést tudjam meghozni! Köszönöm, hálás vagyok!

Majd végy magad elé egy papírt és egy tollat.

Írd fel a helyzetet egy mondattal, amiben döntened kell.

Majd ketté, vagy akár három felé válaszd el a lapodat függőlegesen, és írd fel, milyen választási lehetőségeid vannak!

Például, van két munkahely, ahová mehetnél, döntened kell. Középre felírod: munkahelyváltás. Kétfelé választva a lapot egy függőleges vonallal, felírod az egyik és a másik helyet, lehetőséget is.

Vagy, például: eladjam a lakásom vagy sem? Középre: lakáseladás. Egyik félre: eladom, másik félre: nem adom el.

Remélem, hogy értitek, lehet olyan helyzet, amikor nem kettő, hanem több választási lehetőség is van.

Nos, ha ez készen áll, akkor külön vizsgálj meg minden oszlopot a következőképp: minden lehetőségnél még négy oszlopot hozhatsz létre. Mégpedig:

1.Mi az, ami van/lenne ebben a helyzetben és jó nekem?

2.Mi az, ami van/lenne ebben a helyzetben és rossz nekem?

3.Mi az, ami nincs/nem lenne ebben a helyzetben és jó nekem?

4.Mi az, ami nincs/nem lenne ebben a helyzetben és rossz nekem?

Ezek után mindent, ami eszedbe jut, érzésben előjön, írj a megfelelő rublikába, helyre!

Meglátod, összegezve, egyben látva az érveket és ellenérveket, közben hallgatva a belső hangra, az angyalokra, sokkal könnyebb lesz tisztán látnod és döntened!

A leírtakon gondolkozhatsz több napon keresztül is, írhatsz hozzá dolgokat még, de akár azonnali döntést is hozhatsz!

Munkád végén köszönd meg az égi nagyhatalmú segítők ottlétét, támogatását, energiáját, védelmét!

Remélem, sokaknak tudok segíteni ezzel a gyakorlattal!

Kívánok mindenkinek jó mérlegelést, erős, határozott döntéseket!



Szécsi Ildikó

www.angyalisegitok.eoldal.hu és www.angyalszarny.eoldal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Petrezselymes tészta
  2015-12-07 13:17:43, hétfő
 
  H.: 10 dkg vaj, 2 fej fokhagyma, 1 dl fehérbor, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejszín, só, frissen őrölt feketebors, 40 dkg kagylótészta, egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldje a díszítéshez

A vajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott fokhagymát. A tésztát a szokásos módon megfőzzük. A megpuhult fokhagymára ráöntjük a bort, majd a felaprított petrezselyemzölddel összeturmixoljuk. Újra serpenyőbe tesszük, és hozzáöntjük a tejszínt, fűszerezzük, és mártás sűrűségűre főzzük. Végül belekeverjük a főtt tésztát. Petrezselyemzölddel tálaljuk.
forrás:baratno.com
 
 
0 komment , kategória:  Diétásak  
Petrezselyempüré
  2015-12-07 13:15:52, hétfő
 
 

H.: 1 kg fehérrépa, zöldség-alaplé, 1 nagy csokor petrezselyem, só, diónyi vaj, szerecsendió

A megtisztított, karikára vágott fehérrépát a zöldség alaplében puhára főzzük. Botmixerrel összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a vajat, a sót, és a szerecsendiót. Sült és párolt húsokhoz nagyon finom.
forrás:baratno.com
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Saláta petrezselyemzölddel
  2015-12-07 13:14:01, hétfő
 
  H.: 2 fej saláta, 50 dkg sárgarépa, pici reszelt torma, 1 nagy csokor petrezselyem, 3 kanál olívaolaj, 1 kanál borecet, só, bors, 2 kanál mustár

A megmosott salátaleveleket lerakjuk a tányérokra, rárakjuk a reszelt répát, tormát, a zöldpetrezselymet, és leöntjük a mustáros-olívás-ecetes-fűszeres öntettel.
 
 
0 komment , kategória:  saláták  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-07 09:25:03, hétfő
 
  December 7, hétfő Szent Ambrus



A hét napra a közösség ereje:

- A béna, a hordágy, és a segítők: melyik vagy?

Ennek az evangéliumi bénának volt néhány segítője, barátja 3-4-5? Nem írja az evangélium. De elegen ahhoz, hogy Jézus elé vigyék. Olyanok, akikre számíthatott a bajban. A mai világ rengeteg embert hagy a bajban, egyedül, akire csak teherként tekint a társadalombiztosítás, a társadalom. Vajon én hány segítő emberre számíthatnék? És hányan vannak, akik fordítva számíthatnának rám?

Pár ember fogja és kibontja Jézus fölött a tetőt, hogy leeresszék a bénát. Jézus csodája nekik is szól. Nekik, akik felismerték, hogy itt az idő angyalként Jézushoz vinni az elesetteket, azokat, akiknek nincs embere. A tetőt is kibontó, segítőkész emberek hitét látva jelenti ki Jézus: ,,Ember! Bocsánatot nyertek bűneid! (...) Kelj föl és járj!"

Induljunk napi, heti munkánkra, ha szükséges, bontsuk ki a tetőt, romboljuk a le a falakat: vigyük el Jézushoz, azokat, akiknek nincs embere. És a végén mielőtt folytatnánk, újrakezdenénk ezt az örökös munkát, mondhatjuk: ,,Ma csodálatos dolgokat láttunk."

Uram Jézus! Add, hogy soha ne sajnáljam a fáradságot és az odafigyelést mások szükségleteire!

Uram, te nem akarod, hogy magatehetetlenek, bénák legyünk, vagy mindenben másokra szoruljunk. Erőt adsz, ösztönzöl, azt mondod, hogy keljünk fel, fogjuk ágyunkat és járjunk. Életet adsz, teljesebbet, mint korábban volt. Nincs idő az önsajnálatra, vagy színlelt gyámoltalanságra.



Két ima a mai nap szentjétől. Szent Ambrus püspök, himnuszköltő.

Krisztus-keresés

Kiknek osztatik ki égi malaszt étke?

Lesd szavam, tanuld meg! Nem a tunya népre!

Nem kik városokban, mint a zsinagógán,

Nagy világi rangban pompáznak palotán.

Arra, Krisztus után ki jár pusztaságba!

Föl nem fuvalkodó lel majd Krisztusára!

Ilyenekhez Isten Igéje tisztán szól,

nem világról, kincsről: hanem Mennyországról.



Mária, te sohasem kételkedtél, ellenben mindig hittél, és el is nyerted hited jutalmát. "Boldog vagy, mert hittél." Mi is boldogok vagyunk azonban, mert hallottunk és hittünk: minden hívő lélek megfoganja és megszüli Isten szavát és elismeri az Ő műveit. Eszközöld ki, ó Mária, hogy bennünk legyen a te lelked, s úgy dicsőítsük az Urat; hogy bennünk legyen a te lelked, és úgy ujjongjunk Istenben. Bár testileg egyedül csak te vagy Krisztus anyja, a hitben mi is mindnyájan életet adhatunk neki. Ó Mária, segíts, hogy befogadjam magamba Isten Igéjét!



Követünk téged, Úr Jézus, de hogy követhessünk, ragadj meg bennünket, mert tenélküled senki sem képes felemelkedni. Hiszen te vagy az út, az igazság, az élet, a képesség, a hit, a jutalom. Végy fel bennünket, mint út, erősíts, mint igazság, éltess, mint élet.



Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Gyerekek aranyköpései az orvosnál
  2015-12-07 08:28:40, hétfő
 
  Íme néhány vicces és cuki beszólás a rendelőben:



3 éves kisfiú jön az apukájával. Kérdezem tőle:
-Meg mondod nekem, hogy mid fáj?
Erre a kisfiú: Semmiség, csak sétál a hasam! (hasmenése volt.. )


Szintén egy 3 éves kislány.
K: Anya! Az emberiségnek ez hányadik órája?
A: Nem tudom szívem, már a sokadik.
K: És azt újraindítják?
A: Nem tudom, egyszer biztosan.
Kislány megunta, csípőre tette a kezét és a következőt mondta:
-Jellemző! Te soha nem tudsz semmit!
Következő pillanatban odahajol a doki füléhez és halkan odasúgja: Még főzni se tud!
Az anyuka vörösödő fejjel cibálta ki a gyereket a rendelőből.


4 éves kisfiú oltásra jött.
Doktor néni: Szia Patrik! Régen láttalak! Hogy vagy?
Patrik: Szia! Egyezzünk meg most! (leveszi a napszemüvegét...) Beadod a szurit, adsz egy matricát és már itt sem vagyok!


Márkocska nagy vigyorral szalad be a rendelőbe és büszkén mutogatja a doktornak az Angry Birds plüssét. Mire a doki:
- Ez milyen állat?
Márk: Morcos madár!
Doki: És miért morcos?
Márk: Nem látooood? Elveszítette a testét!


Anyuka tanácsadásra érkezett 2,5 éves kislányával és 7 hónapos kisfiával.
Doki: Sziasztok! Hűű Lili, neked már ennyi fogad van? Megnézem a tesódét is, rendben?
Mire Lili elmosolyodik és megszólal: Azt nézheted, az övé még nyers! (a kis tesó fogínyére gondolt :D)


Kiss család lélekszakadva rohan be 40 fokos lázas csemetéjükkel.
Mire a kislány megszólal: Elszökött a lázam! (felszökött akart lenni)


Anyuka és kisfia vizeletet hoztak. Kisfiú megszólal: Doktor néni!! Most megvizsgálod a pisimet és megnézed, hogy van e benne baktertika? (baktérium)


Doktor néni kérdezi az 5 éves Gáborkát, hogy szeretne-e oviba menni.
Gáborka: Nemm!
Doktor néni: És mit fogsz otthon csinálni?
Gáborka: Hát lógatom a kukusomat!


Annácska bárányhimlős lett.
Apuka: Pöttyös !
Annácska kétségbeesetten: Most akkor rudivá változok?




Botondka büszkén jön be a rendelőbe, majd megszólal: Szia doktor néni! Néééézd! Anya megtojta a kis tesóm!

Forrás: http://www.mindenegybenblog.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Milyen lesz az új esztendő a babona szerint?
  2015-12-07 08:22:50, hétfő
 
  Szilvesztert és az új év első napját ezernyi szokás övezi. Mi néhányat most megosztunk Veletek, hátha valakinek sikert hoz a népi babona, a hiedelem.



Az ugye közismert, hogy Szilveszterkor és az új év első napján még a nem babonásak is figyelnek arra, mit esznek és tesznek e napokon, hiszen a szerencsés és gazdag új esztendő mindenki leghőbb vágya. Hát még szép... Vidéken, a népi hiedelmek azonban sok mindenre kiterjedtek, s ma sem számítanak ritkaságnak. Nézzünk néhányat!

A gombóc és a jövendőbeli
Az eladó leány, ha már nagyon szerette volna tudni, ki lesz a férje, gombócokat főzött, és mindegyikbe egy-egy cédulácskán beletett egy-egy férfinevet. Az lett a reménybeli férj, akinek a gombóca először úszott a felszínre a forró vízzel teli fazékban.

Időjóslás
Mivel az sem volt mindegy, hogy milyen lesz az időjárás az új évben, azt hagymából jósolták. A vöröshagymáról lehántott 12 réteg jelképezte a hónapokat. A rétegekbe sót szórtak, és éjszakára ott hagyták az asztalon a darabkákat. Reggel abból következtettek arra, hogy milyen idő lesz az adott hónapban, hogy elolvadt-e a só a hagymában, ez ugyanis esős időt jelentett.

Mulatozás
Szilveszter estéjét és éjszakáját ma is - hasonlóan, mint régen, de igazodva a mai korhoz - ünneplések és rendezvények ölelik körül. Még ma is él az alábbi mondás: Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is. Ez a nagy fogadalmak ideje, amiket - attól függően, mennyire tartjuk be a magunknak adott szavunkat - ideig-óráig meg is szoktunk tartani.

Szerencsevárás
Sok helyütt álarcot húztak, hogy elijesszék az óévet magával vivő szellemet, vagy szerencsepénzt tettek a tárcájukba. Sok családban szokás ezen a napon a szerencsepogácsa sütése. A legjobb nap ez a gazdagság varázslásra, gazdaggá teszi az új esztendőnket, ha ilyenkor pénzt találunk. A szerencsepogácsa úgy készül, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét teszünk, és aki megtalálja, azt éri abban az évben a legnagyobb szerencse. Fontos azonban, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon.

Az ételek szerepe
A hagyományos ételek fogyasztása is bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást varázsol. A lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. A malac előre túrja a földet, vagyis ,,kitúrja a szerencsét", sőt kunkori farkát meg is lehet markolni, így aztán garantálhatjuk a szerencsénket a következő évre. A szárnyasok fogyasztása azonban tilos, mert az hátrafelé rúg, elkaparja a szerencsénket.

Tilos, tilos, tilos
Tilos a mosás, teregetés, mert valaki halálát hozza. Tilos kivinni a szemetet, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból. Azt tartják, a szilveszteri álom beteljesedik, így ne mulassuk át az egész éjszakát, hanem hagyjunk időt egy jósálomra is! Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

Pezsgőt a földre!
Távol lévő szerelmesek ilyenkor egy kicsi pezsgőt öntsenek ki a földre - azért ne a háziak féltett szőnyegére - mielőtt a többiekkel koccintana, hogy a kedvessel egész évben együtt maradjanak. Egyes hagyományok szerint ez azért is hasznos, mert ha ilyenkor valamit kiöntünk a földre, akkor ,,dől a lé" egész évben.

Békeség, tisztaság
Újév első napján igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól, mert az egész évet veszekedéssel töltötték volna. Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, ,,elvitte az aranyvizet", és egész évben szerencsés volt.

A bőség titkai
Szerencsét hoz, ha megtöltjük az összes félig teli/üres konyhai tartónkat (kávétartó, cukortartó, sótartó, borstartó, lisztes edény, zsíros bödön, stb.) Ha ezek teli vannak, egész évben bőséget élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban.

Fogadalom
Bármi is kerüljön az asztalra, malac, lencse, rizs, esetleg szárnyas vagy férjet jósoló gombóc, ne feledjük: a szilveszter a fogadkozások ideje is. A legjobb, ha megígérjük magunknak, hogy jövőre is hasonlóan jó társaságban és finom ételek mellett szilveszterezünk! Ennek van a legnagyobb realitása.



Szerző: Horváth Rita/sokszinuvidek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 169 db bejegyzés
e év: 1028 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 2250
  • e Hónap: 4145
  • e Év: 54936
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.