Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Menekül a tőke Törökországból
  2015-12-07 22:11:32, hétfő
 
  Menekül a tőke Törökországból

Fellegi Tamás, 2015. december 07., 17:04
Privátbankár

A külföldi befektetők idén óriási tételeket adtak el török papírjaikból, elsősorban a részvényekből. Korábban az ország a befektetők kedvence volt, de eljött a profit bezsebelésének ideje. Most már az orosz konfliktus és szankciók is szerepet játszanak, a kitárazás folytatódik.

Elhordják

A Bloomberg adatai szerint a külföldi befektetők idén 7,6 milliárd dollárt vontak ki a török eszközökből, ezen belül csak novemberben 1,4 milliárdot. Egyrészt az Erdogan megválasztását követő ralit használták ki a kiszállásra, másrészt a szír helyzet és a legújabb orosz szankcióknak a török gazdaságra gyakorolt hatása riasztja el a befektetőket.

Magas hiány, magas hozam

A fundamentális tényezőknek is nagy a szerepe. A török fizetésimérleg-hiány százalékpontban kifejezve a legnagyobb a G20-ak között, mindehhez tetemes külső adósság társul. A befektetők attól is félnek, hogyha megindul az amerikai kamatemelés, akkor ezek kamatterhe erősen megnövekszik, és a kötvények, valamint a líra árfolyama tovább zuhanhat.

A 10 éves török kötvények hozama 10,31 százalék, közel fél százalékponttal emelkedett az elmúlt hónapban. Közben a befektetők attól félnek, hogy Erdogan elnök alacsonyabb jegybanki kamatokat fog szorgalmazni a gazdaság élénkítése érdekében, miközben a magas infláció megfékezése magasabb kamatokat kíván, és a megerősödött elnöknek jelentős hatása lehet a jegybankárok döntésére.

Van, aki már venne

Mindazonáltal van már, aki úgy gondolja, hogy érdemes vásárolni. A Credit Suisse javasolja a befektetőknek, hogy fontolják meg a vételt, miután a részvények értékeltsége a nagy esés után viszonylag kedvező lett. A gazdaságban is voltak a közelmúltban kedvező jelek: augusztusban és szeptemberben pozitív volt a fizetési mérleg, bő 10 éve először. Ez elsősorban az olajár esésének köszönhető, de a líra nyár végi méretes zuhanása is kedvezően hathatott.

A líra árfolyama az év első felében jóval 3 euró alatt volt, és a magas nominális kamatszint miatt rengetegen spekuláltak a lírára az euróval szemben. Ám a piac benyújtotta a számlát: a török deviza zuhanni kezdett, a spekulánsok nagy bukóban kellett, hogy kiszálljanak, tovább gyengítve a lírát, melyből a mélyponton már 3,50-et is kellett adni egy euróért. Ott aztán az eladók elapadásával megfordult az irány, és az árfolyam visszaszáguldott 3 euró közelébe, majd 3,10 körül lelt egyensúlyra.

Minősítések

A hitelminősítők egyelőre kedvezőtlenül ítélik meg a helyzetet. A Fitch szerint egyre növekszik a magánszektor adóssága, a Moody's a nagy külső finanszírozási igényre figyelmeztet, melyhez még a geopolitikai kockázatokat is hozzáteszi, mint negatívumot. Mindketten a legalsó befektetési osztályba sorolják az országot, a Standard & Poor's pedig eggyel lejjebb, a bóvli kategóriába.

http://privatbankar.hu/reszveny/menekul-a-toke-torokorszagbol-288243
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem lesz nyugdíjunk és nem is tudunk félretenni?
  2015-12-07 22:09:09, hétfő
 
  Nem lesz nyugdíjunk és nem is tudunk félretenni?

2015. december 07., 20:45
Privátbankár


Egy friss felmérés szerint egyre negatívabban látják az emberek nyugdíjba vonulásuk feltételeit: kisebb összegű nyugdíjra számítanak a megkérdezettek, mint néhány éve. A többség 68 éves nyugdíjkorhatárt jósol, a 25 év alattiak átlagosan 72 évvel kalkulálnak. Azok, akik nyugdíj-előtakarékoskodnak, általában havonta 5-20 ezer forint közötti összeget szánnak nyugdíjcélú megtakarításra.


nyugdij_04

2013-ban a válaszadók átlagosan fizetésük 63 százalékára taksálták a jövőbeli nyugdíjuk mértékét. Idén ez az arány 55 százalékra csökkent, vagyis a lakosság érezhetően borúlátóbbá vált az időskori nyugellátással kapcsolatban. A válaszadók ötöde szerint a nyugdíj mértéke a 40 százalékot sem fogja elérni. A fiatalok jóval kevésbé számítanak már az állami gondoskodásra: a 35 évnél fiatalabb korosztály szerint ez az arány éppen hogy átlépi az 50 százalékos szintet - derült ki az UNION Biztosító felméréséből.




A nyugdíjba vonulás idején érvényes nyugdíjkorhatárt a megkérdezettek átlagosan 68 évre teszik. Mivel a korhatár fokozatos növekedésére számít szinte mindenki, érthető módon a fiatalabbak (a 25-34 éves korosztályba tartozók) számolnak magasabb nyugdíjkorhatárral: átlagosan 72 évvel.

Noha a felmérés szerint a lakosság 85 százaléka azt gondolja, hogy jövőbeli nyugdíja nem lesz elég a megélhetésre, a megkérdezettek 37 százaléka jelenleg egyáltalán nem tud félretenni a nyugdíjas éveire. Azok, akik ilyen céllal félretesznek, általában havonta 5-20 ezer forint közötti összeget szánnak a nyugdíjcélú megtakarításokra.


A nyugdíjra való felkészülésben előkelő helyen szerepelnek a kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítások (nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ). A megkérdezettek 37 százaléka választott ilyen formájú megtakarítást, 27 százalék valamilyen más pénzbeli megtakarítást (bank, egyéb biztosítós) preferál, de más öngondoskodási formák (ingatlan, értékes vagyontárgy, stb.) is előfordulnak a választott lehetőségek között.

Ha nyugdíjbiztosítás kötünk

,,Bár a felmérés adatai szerint a nyugdíj-előtakarékossági formák viszonylag népszerűek, még mindig alultájékozottak az emberek velük kapcsolatban. A megkérdezetteknek csupán 20 százaléka tudta azt, hogy a nyugdíjbiztosításokba fizetett összegek után adójóváírás vehető igénybe. Aki az idei évre járó adójóváírással is élni akar, annak feltétlenül az idei év végéig meg kell kötnie nyugdíjbiztosítási szerződését - hívja fel a figyelmet Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.



http://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/nem-lesz-nyugdijunk-es-nem-is-tudunk-f elretenni-288224
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Írják alá a fideszes aláírásgyűjtést!, mondta a hangosbemon
  2015-12-07 21:56:34, hétfő
 
  Szotyit, aláírást, letelepedési kötvényt tessék!


És amikor bejelentik, h aláírta 4 millió barom, akkor mi lesz?
Tudjátok, miért gondolja a kormány, hogy ilyen szintű pofátlanságokat igazából minden különösebb fejlemény nélkül megcsinálhat?
Mert így is van.
Csodálkozom hogy a fideSS birkákat még külön fel kell szólítani hogy írják alá az ívet. Azt hittem az alap hogy rohannak ha a geci hívja őket.
Ezentúl nem szurkolói kártya lesz, hanem csak egy aláirást (nevet, lakcimet, szigszámot) kérnek minden egyes belépőtől.
Aztán a nyugdijnak is ez lesz a feltétele.
ekkora már a baj? hogy a papok után a focimeccseket is be kell vetni?


--------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------


Írják alá a fideszes aláírásgyűjtést!, mondta a hangosbemondó Szijjártó futsalcsapatának meccsén

Botos Tamás
politika
ma 19:56


Miután élőben adja majd a Közmédia a Szijjártó Péterhez köthető Dunakeszi Kinizsi futsalcsapat meccsét, újra a hírekben a klub.

A legutóbbi mérkőzésem a stadionban a A Dunakeszi futsalcsapatának meccsén a Fidesz aláírásgyűjtő standokat állított fel az épületben, és a hangosbemondó is felszólította a nézőket, hogy írják alá azt,"

írja a vs.hu. Az MLSZ által rendezett meccsen a műsorközlő háromszor is bemondta, hogy a sörvásárlás mellett írják alá a papírokat, mire a játékvezető figyelmeztette a bemondót, aki meg is ígérte, hogy többet nem szólítja fel erre a szurkolókat. A vs.hu-nak Matyóka Zoltán klubvezető azt írta, hogy

,,a nevezett sportrendezvényen a sportrendezvény területén és szervezésében nem történt a nevezett cselekmény. A játékvezetők által hitelesített mérkőzés jegyzőkönyv nem tett említést erről. Arról, hogy a mérkőzésen kívül történt-e ilyen, nincs tudomásom."

A vs.hu elérte a bemondót, Hódi Richárdot, aki elismerte, hogy biztatta a szurkolókat a kvótaellenes petíció aláírására. Szerinte

,,csak annyi történt, hogy egy aktivista, a helyi Fidesz egyik tagja odajött hozzám, és megkért, hogy mondjam be, hogy aláírást gyűjtenek, és aki tudja, az írja alá a petíciót a standnál. Utána a bíró közölte velem, hogy ezt nem szabad, ezért elnézést kértem, és többet nem is mondtam be."

http://444.hu/2015/12/07/irjak-ala-fideszes-alairasgyujtest-mondta-a-hangosbemond o-a-szijjarto-futsalcsapatanak-meccsen
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A felmondott szentimrés altatóorvos szerint havi háromszáz ó
  2015-12-07 21:44:25, hétfő
 
 

Szóval.
Én nem sajnálom a pénzt az orvosoktól .A politikusoktól se a fizetést sajnálom, hanem amit ellopnak, de ez más kérdés.
Nem sajnálom a havi 800 ezret. De ne mondja, azt senki hogy ez kevés, és nem lehet belőle megélni. Ez az egyik dolog
Másik dolog: szerintem a fizetés nem minden. A körülmények ,hogy milyen eszközökkel kell dolgozni, hogy lerohad-e a vakolat a kórházban, hogy elavult vacak eszközök , nem megfelelő gyógyszerek vannak, na ez a nagy gond. Teljesen megértem, amikor orvosok emiatt feladják.
Mellesleg ha már orvosok: és az ápolók? Ők mosdatják a beteget, kikapar a szarból..és mennyit is kapnak? Botrányosan keveset. De ők is elmennek lassan. Ezt is megértem.
Azt is megértem: nagyon sokat kell az némelyik orvosnak dolgozni. Sokkal többet, mint az elvárható emberileg. Meg értem azt is ha emiatt elmennek.
Csakhogy. Emiatt kétféle ember marad az egészségügyben: a legelhivatottabbak, és a szarok. Saját tapasztalat, horror történeteket kellet megélni, némelyik orvossal, nővérekkel, úgy bánnak a betegekkel. És nem csak a stílussal a hozzáállással van baj: a szakmai hozzáértéssel is.
Nem akartam saját dolgokat belfűzni, csak annyit mondok, idős rokon háziorvosa, hihetelten milyen szarul végzi a munkáját. Bunkó nemtörődöm, de a markát tarja. Óriási mázli ,hogy akadt egy normális háziorvos, akihez átvittük a kartonját.
De sok helyütt, nem akad normális ,sőt semmilyen se akad!

És még egy dolog, ezt is leírtam lentebb. Nem csak az orvosok meg a tanárok miatt kellene aggódni. Mi van a dolgozókkal? Olyan törvényeket hozott a kormány, ami miatt szarabb helyzetbe kerülnek, alig kapnak fizetést, de dolgozhatnak míg bele nem döglenek.
És senki ne mondja azt hogy hohú tanulni kéne. 40-50 vagy felette lévő emberekről van szó, akiknek sok esetben volt normális szakmája, de mára ilyen fos helyzetbe jutott. Örül ha kap 100 ezret és nem közmunkás! Nekik már nincs lehetőségük tanulni. Ha pedig valaki szegény, a legtöbb esetben, nem tudja megoldani a gyereke taníttatását sem...röghöz kötés, jobbágysor mint a középkorban.

Viszont! Azok a fiatalok, akik azért tudtak tanulni , tudnak legalább egy nyelvet, elhúznak! Inkább mosogat Londonban. Mindenki elhúz innen. Aztán majd csak maradnak azok akiknek semmilyen más lehetőségük nincs. És ők fogják fenntartani az államot?
Nabasszamegakurvaélet.

Szóval az a lényeg, ez nem csak az orvosok problémája, az egész társadalomé. Az hogy elhúznak innen, kurva nagy baj.

De...hiába , többet írtam mint az egész cikk...de kit érdekel? Szóval...a 2/3-ad, az 2/3-ad. 2018-ban is nyer a Fidesz, oszt jó napot. Aki meg itthon marad, hát..majd él a levegőből. Mert se nyugdíj, se fizetés ,se kórház se iskola semmi.



*************************


A felmondott szentimrés altatóorvos szerint havi háromszáz óra munkaért járt a béremelés

Botos Tamás
egészségügy
ma 20:18


Dr. Csurgai Annamária, a Szent Imre Kórházban felmondott hét anszteziológusnak egyike az RTL Klub Híradójának elmondta, hogy legutóbb 2013 és 2014 között volt béremelés az osztályon, akkor bruttó 878 ezerre emelték a fizetését. Az kórház igazgatója szerint idén ősszel is volt egy emelés, de ez az altatóorvos szerint csak úgy jött ki, ha nagy számban vállaltak túlórát, ami összesen több mint havi háromszáz munkaórát jelentett volna. Ha valaki ezt vállalta, akkor bruttó 980 ezret kapott.

Az orvosok szerint a Szent Imrében nem csak a fizetés miatt mondtak fel, hanem mert a nővérek száma annyira lecsökkent, hogy az rengeteg plusz feladatot rótt rájuk.



http://444.hu/2015/12/07/a-felmondott-szentimres-altatoorvos-szerint-havi-haromsz az-ora-munkaert-jart-a-beremeles

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Évek óta nem volt ilyen rossz novembere a büdzsének
  2015-12-07 21:30:02, hétfő
 
  Évek óta nem volt ilyen rossz novembere a büdzsének
2015. december 7. hétfő 16:16:59


2010 óta először zárt novemberben akkora hiánnyal a központi költségvetés, mint idén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint novemberben 154,5 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, aminél nagyobb 11. havi hiányra legutóbb 2010 novemberében volt példa.

Egy évvel ezelőtt 95,9 milliárd forintos többlettel zárt a büdzsé. Az eltérés az egyes uniós programok finanszírozásával függ össze: a hónapban közel 494 milliárd forintnyi forrást utalt ki a költségvetés, ami 280 milliárd forinttal magasabb a 2014. novemberi összegnél.

A novemberi hiánnyal együtt idén már 970,7 milliárd forintos mínusz halmozódott fel.

Az év első tizenegy hónapjában a központi költségvetés 1038,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 45,8 milliárd forintos, illetve az elkülönített állami pénzalapok 22 milliárd forintos többlettel zárt. Ugyan tavaly november végén 713,7 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének deficitje a két év azonos időszaka közötti különbség továbbra is elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad: eddig több mint 500 milliárd forinttal magasabb kifizetést teljesített a költségvetés, annak érdekében, hogy biztosítsa a hazai fejlesztések megvalósulását és elkerülje az esetleges forrásvesztést.

Az NGM közleménye szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva mintegy 665 milliárd forinttal több adóbevételt könyvelhetett el a költségvetés. Ez főként a hazai gazdaság teljesítményének és a gazdaság fehérítése érdekében hozott kormányzati intézkedések - így például az on-line pénztárgépek és az EKÁER - sikerének köszönhető.

A tárca véleménye szerint az uniós módszertan szerint számított hiánycél az idei év végére változatlanul a GDP 2,4 százaléka, amely - figyelembe véve a bevételek és a kiadások éven belüli eloszlását - továbbra is reálisan tartható, de értéke akár ennél alacsonyabb is lehet.

mfor.hu

http://m.mfor.hu/cikkek/makro/Evek_ota_nem_volt_ilyen_rossz_novembere_a_budzsenek .html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Most elszólta magát az NGM
  2015-12-07 21:12:44, hétfő
 
  Most elszólta magát az NGM
2015. december 7. 16:01


Novemberben 154,5 milliárd forintos hiánnyal zárt a költségvetés a Nemzetgazdasági Minisztérium előzetes adatai szerint, a kumulált deficit pedig 100% fölé emelkedett az éves hiányelőirányzathoz viszonyítva. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban nem aggódik, olyannyira nem, hogy közleményének végén egy sokatmondó fél mondatot is feltüntetett.


Novemberi mínusz

Idén novemberben 154,5 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, szemben a tavalyi 95,9 milliárd forintos többlettel. Az eltérés itt is az egyes uniós programok finanszírozásával függ össze: a hónapban közel 494 milliárd forintnyi forrást utalt ki a költségvetés, ami 280 milliárd forinttal magasabb a 2014. novemberi összegnél - részletezi az NGM.

A közleményből egyébként az is kiderül, hogy a tizenegyedik hónapban 304 milliárd forintnyi uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, és mindezek ellenére jött össze a tetemes novemberi mínusz.

Ekkora novemberi hiányra 2010 óta nem volt példa, vagyis az uniós programok lefutása továbbra is jelentősen befolyásolja a havi egyenlegeket.

Most elszólta magát az NGM

Így áll a büdzsé

Újabb, mintegy 304 milliárd forint uniós bevételt számolhatott el novemberben a hazai költségvetés, míg az egyes adóbevételek 665 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit. Ennek köszönhetően az államháztartás központi alrendszerének november végi halmozott hiánya 970,7 milliárd forintra teljesült - fogalmaz közleményében az előzetes novemberi államháztartási adatokról az NGM.

A halmozott hiány nominális értéke, a 970 milliárd forint magasnak mondható a korábbi évekkel összevetve és az éves előirányzathoz viszonyított 108,8%-os deficitteljesülés is magasnak mondható.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban egyáltalán nem aggódik, sőt magabiztosabbnak tűnik, mint a korábbi hónapokban bármikor.


Az uniós módszertan szerint számított hiánycél az idei év végére változatlanul a GDP 2,4 százaléka, amely - figyelembe véve a bevételek és a kiadások éven belüli eloszlását - továbbra is reálisan tartható, azonban akár ennél alacsonyabb értékre is lehet számítani
- fogalmaz rövid közleményének végén a tárca.

Ebben az utolsó bekezdésben az "akár ennél alacsonyabb értékre is lehet számítani" szövegrészlet ugyanis újdonságnak számít a korábbi közleményekhez képest. Vagyis a minisztérium mostani várakozása szerint kedvezőbb lehet a célnál az idei egyenleg.

Az elmúlt hónapokban rendszeresen láttak napvilágot azok az elemzések, miszerint a tervezettnél jobb lehet az idei hiány. Az NGM azonban most először tett ilyen utalást.


Most elszólta magát az NGM



A részletek

A tárca azt is gyorsan hozzáteszi, hogy a két év azonos időszaka közötti különbség továbbra is elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad: eddig több mint 500 milliárd forinttal magasabb kifizetést teljesített a költségvetés, annak érdekében, hogy biztosítsa a hazai fejlesztések megvalósulását és elkerülje az esetleges forrásvesztést.

Az államháztartás egyenlegét az év első tizenegy hónapjára a központi költségvetés 1038,5 milliárd forintos deficitje és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 45,8 milliárd forintos, illetve az elkülönített állami pénzalapok 22,0 milliárd forintos többlete adja.


http://www.portfolio.hu/gazdasag/most_elszolta_magat_az_ngm.223722.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jövő héten indulhat a bandaháború a fideszes oligarchák közö
  2015-12-07 21:10:19, hétfő
 
  2015. 12. 7. 16:06

Jövő héten indulhat a bandaháború a fideszes oligarchák között

"Mint kés a vajon". Így ment át Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fideszes elnöke által jegyzett törvénymódosító-javaslat az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságán. Legalábbis így látta Sallai Róbert Benedek, az LMP szakpolitikusa, amit később csak megerősíteni tudott Magyar Zoltán, a bizottság jobbikos alelnöke.


Mint ismert, Győrffy Balázs azután nyújtotta be a Tisztelt Ház elé a javaslatát, hogy a földtörvény módosítása nem kapta meg az Országgyűlés kétharmados támogatását, így a fideszesek a Lex Simicskát kénytelenek más módon áterőszakolni a törvényhozáson.
A lényeg:

Az első Orbán-kormány még 2001. június 12-én játszott ki tizenkét állami mezőgazdasági vállalatot ("piszkos tizenkettő") magánkézbe ("dolgozói magánosítás"), amelyből aztán három (Lajta-hansági Mezőgazdasági Rt., Sárvári Mezőgazdasági Rt., Szombathelyi Tangazdaság) Simicska Lajos érdekeltségébe került (Mezort Általános Befektetési Zrt.).

Jellemző, hogy ezek az értékes állami tulajdonban lévő földterületek jóval a piaci ár alatt kerültek bérbe, és döbbenetesen hosszú ideig, 50 évig gazdálkodhattak a szerencsés kevesek ezen a földön.

Még a második Orbán-kormány is annyira szerette a földoligarcháit (vö.: Simicska, Csányi), hogy kétharmados védelmet biztosított számukra a földforgalmi törvényben. Csakhogy a két kollégiumi barát összeveszett egymással, és Orbán Viktor bosszúja nemcsak a Közgépre, hanem a Mezortra is lesújtott.

Magyar Zoltán is erre hívta fel a figyelmet, amikor arról beszélt az Alfahírnek, hogy

a Fidesz még a saját maga által kreált Alaptörvénnyel is szembemegy, csakhogy kijátssza a földeket a haveroknak, és hogy ártson Simicskának.

A kicsinyességet azon is tetten érhetjük, hogy a Fideszt az elmúlt öt esztendőben, amiből több mint 4 évet kétharmados többséggel töltött el a parlamentben, nem zavarta, hogy Simicska mennyiért bérli a földjeit. A kormánypártot mindössze egy hete érdekli ez.

A nemzeti ellenzék politikusa egyébiránt elmondta, a Mezőgazdasági bizottság egy húsz perces "vita" után támogatásáról biztosította a beterjesztőt,

és azzal, hogy egy eredetileg kétharmados törvényt egyszerű többséggel akarja a Fidesz elfogadtatni, a bandaháború szintjére húzza le a magyar jogalkotást.

S ennek a bandaháborúnak az oltárán áldozzák fel az egyik utolsó nemzeti vagyont, a termőföldet - sóhajtott fel Magyar Zoltán, majd hozzáfűzte a Jobbik az Alkotmánybíróság elé viszi a kérdést.

Sallai Róbert Benedek is az értetlenkedésének adott akkor hangot, amikor lapunknak azt fejtegette, hogy

hiába próbáltak érvelni a fideszes képviselőknek, hiába jelezték, ha a módosító átmegy perek sokasága fogja megbénítani a magyar mezőgazdaság szereplőit, a kormánypárti politikusokat ez hidegen hagyta.

Aggodalmát fejezte ki a huszonkét állami erdőgazdaság kapcsán is. Mint ismert, a kiszivárogtatott Kehi anyagok komoly szabálytalanságokat, hiányosságokat tártak fel a gazdálkodásban, azonban az állami erdészetek elleni kampány időpontja gyanakvásra ad okot.

Mindenesetre lapunkhoz is eljutott több olyan pletyka, mely szerint

a Fidesz célkeresztjében már az erdőgazdaságaink állnak.

S ne legyünk szívbajosak, akkor, ha tagadják, korábban arra is nemet mondott Orbán Viktor, hogy magyar termőföld külföldi kézbe kerülhet.

A törvényjavaslatot várhatóan jövőhét kedden fogadja el az Országgyűlés.

http://alfahir.hu/jovo_heten_indulhat_a_bandahaboru_a_fideszes_oligarchak_kozott

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi lesz velünk, ha tényleg beüt a következő válság?
  2015-12-07 21:08:48, hétfő
 
  Mi lesz velünk, ha tényleg beüt a következő válság?
2015. december 7. 15:00


A múlt héten a Portfolio már foglalkozott a lehetséges következő globális válság jeleivel, illetve a világgazdaság előtt álló kihívásokkal. A leginkább aggasztó jelenség a világkereskedelem utóbbi években tapasztalt lassulása, mely a történelmi tapasztalatok alapján recesszióval járt együtt. Az MNB hétfőn megjelent növekedési jelentése is kiemelt témaként foglalkozik ezzel a negatív tendenciával, illetve az esetleges magyarországi következményekkel.


Legfrissebb világgazdasági kitekintésében az OECD a leginkább nyugtalanító folyamatként aposztrofálta a világkereskedelem lassulását, a szervezet szerint a gazdasági növekedés és a kereskedelem bővülése "kéz a kézben jártak" az elmúlt évtizedekben. A világkereskedelem lassulása egyébként nem új folyamat, viszont annak okai átrendeződtek. Amíg 2012-13-ban elsősorban a fejlett országok csökkenő kereslete okozta a világkereskedelem lassulását, addig 2014 végétől egyre inkább a feltörekvő országok, és azon belül Kína felé tolódott el a hangsúly. Vagyis most abban a nehéz helyzetben vagyunk, hogy miközben az amerikaiak végre elkezdenének fogyasztani és az eurózóna kilátásai is javulnak, Kína átrendeződése okoz feszültségeket.

Az MNB friss növekedési jelentésében ennek magyar vonatkozásaival foglalkozott kiemelten. A jegybank hangsúlyozta, hogy Magyarország egy kis nyitott gazdaság, így növekedési kilátásai alapvetően függnek felvevőpiacai teljesítményétől, valamint a növekedés kereskedelemintenzitásától.

Mi lesz velünk, ha tényleg beüt a következő válság?

A világkereskedelem kapcsán az MNB növekedési jelentésének főbb megállapításai:

a kereskedelem bővülése és a gazdasági növekedés kapcsolata már a nyolcvanas évek második fele óta lazult. A válságot megelőző két évtizedben a világkereskedelem növekedése csaknem kétszerese volt a GDP-növekedésnek, azóta ez a rugalmasság 1,2-re esett vissza.
a válságot követően a világkereskedelem a konjunktúra ütemének megfelelően növekedett az elmúlt években, így a GDP-arányában mért világkereskedelem a 2008-as csúcsa alatt maradt.
a külkereskedelem visszaesése széleskörű, de országcsoportonként tapasztalhatók egyedi tendenciák. Ahogy azt már az OECD is hangsúlyozta, az utóbbi években elsősorban a feltörekvő országok keresletének csökkenése okozza a globális kereskedelem csökkenését, míg korábban a válság utáni időszakban a fejlett országok (elsősorban az eurózóna) fogták vissza a bővülést.
a fejlődő országokon belül is elsősorban Kína kereslete esett vissza meredeken. A Kereskedelmi Világszövetséghez való csatlakozás és a gazdasági válság kitörése közötti éveket átlagosan közel 18 százalékos importbővülés jellemezte, ugyanakkor a kínai import 2014-ben már csak 7 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva. Ugyanakkor a válság kitörése óta eltelt éveket a kínai gazdaság szerkezetváltozását elősegítő reformok is jellemzik, amelyek az importigényes beruházások helyett a lakossági fogyasztás irányába történő elmozdulását célozzák.


Mi lesz velünk, ha tényleg beüt a következő válság?

A stilizált tények alapján belátható, hogy az elmúlt évek visszafogott külkereskedelmi dinamikája összefüggésben van a kilábalási időszak relatíve gyenge gazdasági teljesítményével, a visszaesést tehát legalább részben ciklikus tényezők magyarázhatják - olvasható az MNB elemzésében. Ugyanakkor a jegybank szakemberei Freund, valamint Abiand és társai alapján megjegyzik, hogy a válságok negatív hatása a külkereskedelemre nemcsak a válság időszakára korlátozódik, hanem középtávon is perzisztens lehet. Vagyis a világkereskedelem lassulása kapcsán a fő kérdés az, mennyiben köszönhető ciklikus, és mennyiben strukturális tényezőknek. A fontosabb strukturális tényezők az utóbbi években ezek voltak:

a kelet-közép-európai országok rendszerváltásait követő újraintegrálódási folyamat, amely a Nyugat-Európával újrainduló gazdasági kapcsolatok révén a külkereskedelem élénkülését okozta. Ez lehet az egyik magyarázata annak a fent említett folyamatnak, mely a világkereskedelem és a GDP-növekedés szétválásával járt.
a Kína által bevezetett exportorientált növekedési stratégia, amely a Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozását követte.
a globális értékláncok kiszélesedése, amely a nagyvállalatok kiszervezési eljárásai következtében bővítette a külkereskedelmi kapcsolatokat.
a protekcionizmus, amivel sok ország próbálta védeni a saját iparát a válságot követően. Noha nem áll rendelkezésre kellően hosszú és megbízható idősor a folyamatok értékeléséhez, a rendelkezésre álló információkból a kereskedelmi protekcionizmus erősödésére lehet következtetni az elmúlt öt évre vonatkozóan.



Magyarországon az erős külkereskedelmi integráltság okán a gazdaság teljesítményét jellemzően meghaladta az export dinamikája, azonban az elmúlt években a különbség mérséklődött, amely egybevág a nemzetközi folyamatokkal

állapítja meg a jegybank elemzése.

A külkereskedelem teljesítménye kiemelt jelentőségű, hiszen a nettó export a magyar gazdaság növekedésének egyik meghatározó eleme lett az elmúlt időszakban. A globális kereskedelem visszafogott dinamikája lefelé mutató kockázatot hordozhat a magyar növekedésre vonatkozóan, azonban az exportpiaci részesedés növelése és az exporton belüli saját hozzáadottérték-tartalom emelése élénkítheti a külkereskedelmet - emeli ki meg az MNB.


Az exportpiaci részesedés növelése jellemzően az exportkapacitások bővítésén, továbbá a külföldi működő tőke (FDI) bevonzásán keresztül lehetséges a jegybank szerint. A hozzáadott értéket pedig elsősorban a helyi beszállítói kapcsolatok erősítésével lehet elérni, így az elmúlt évek nagy feldolgozóipari beruházásai után fokozatosan betelepülő beszállítók megerősödése pozitívan befolyásolhatta a magyar exportdinamikát. Meghatározó eleme lehet a folyamatnak a hazai kkv-szektor egyre jelentősebb bevonása is - teszik hozzá.


http://www.portfolio.hu/gazdasag/mi_lesz_velunk_ha_tenyleg_beut_a_kovetkezo_valsa g.223717.html?utm_source=portfolio&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel_ hirfutar
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb párttársától kapott taslit Angela Merkel
  2015-12-07 21:06:26, hétfő
 
  2015. 12. 7. 20:23

Újabb párttársától kapott taslit Angela Merkel

Németországban egy héttel a kormányzó jobbközép CDU kongresszusa előtt élesen bírálta a pártelnök-kancellár Angela Merkel menekültpolitikáját a párt gazdasági tagozata.

Angela Merkel "különböző rossz üzenetekkel" szívóhatást idézett elő, amelynek révén tömegessé vált a menekültek beáramlása Németországba

- fejtette ki egy hétfői lapinterjúban Wolfgang Steiger, a párt gazdasági tanácsának főtitkára, aki szerint Németország a kancellár elhibázott döntései révén "különutas" politikába kezdett, és ez "egyre inkább elszigeteltségbe" vezet.

A vállalkozói szféra érdekeinek képviseletére szerveződött tagozat vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent összeállításban kifejtette, hogy Németország a menekültügyet közösségi szinten szabályozó dublini előírások
"egyoldalú hatályon kívül helyezésével az uniós jog fölé helyezte magát".

A politikus irányváltásra szólította fel a kancellárt. Elmondta, hogy a tagozat szerint sürgősen be kell vezetni a befogadható menekültek felső létszámhatárát nemzeti és uniós szinten is, a szövetségi kormánynak pedig sürgősen gondoskodnia kell a Németországba érkező "bevándorlók magas számának" csökkentéséről. Ehhez a kormánynak "végre világos üzenetet kell küldenie mindazoknak, akik már a bepakolt bőröndjeiken ülnek".

A FAZ összeállítása szerint a tagozat a CDU december 14-én kezdődő kétnapos kongresszusára készült állásfoglalásában kiemelte, hogy a

"munka világába és a társadalomba rosszul beilleszkedett bevándorlók magas száma hatalmas társadalmi robbanást"

idézhet elő. Ezért a valóban üldözött menekültek befogadására kell szorítkozni, fel kell gyorsítani a menekültügyi eljárásokat és korlátozni kell a menekültek családegyesítési jogát, és a menekültválság terheit nemzetközileg igazságosan meg kell osztani.

A tagozat azt is sürgeti, hogy minél hamarabb kezdődjék meg a menekült státus megszerzésére jó eséllyel rendelkező menedékkérők munkaerőpiaci integrációja. Ennek céljából egyebek mellett el kell törölni azt a túlságosan bürokratikusnak tartott szabályt, hogy a menedékkérők csak akkor, illetve abban az esetben vállalhatnak munkát, ha már legkevesebb három hónapja Németországban tartózkodnak, és az előírt vizsgálat kimutatja, hogy az adott munka elvégzésére nincs német vagy uniós állampolgárságú jelentkező.


http://alfahir.hu/ujabb_parttarsatol_kapott_taslit_angela_merkel
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A bátor Orbán a függöny mögött bujkált a kérdések elől
  2015-12-07 21:03:10, hétfő
 
  Gerincelen féreg, már a kérdésektől is fosása van !
Az unio ellen is így vívja harcait,mindig van ott valaki,aki elküldi palit.
Halaszthatatlan közfeladat a függönyök ellenőrzése, na.

--------------------------------------------------------------------------------- ---------


A bátor Orbán a függöny mögött bujkált a kérdések elől


ma, 16:59

Orbán Viktor hosszú ideig az ülésterembe vezető függöny mögött ácsorgott a Parlamentben, pedig hozzá intéztek többen is azonnali kérdéseket. A miniszterelnök kabinetfőnökére, Rogán Antalra bízta a válaszokat, de a jobbikosok és az MSZP-sek is inkább a miniszterelnökkel vitáztak volna oligarchákról, korrupcióról és földkérdésről, így elálltak a kérdezéstől.

Majd Orbán mégis beült a padsorokba és három kérdésre is maga válaszolt. Nem is tehetett másképp, ugyanis a házszabály szerint legfeljebb három alkalommal hivatkozhat a miniszterelnök "halaszthatatlan közfeladatokra" és jelölhet ki maga helyett más válaszadót.

A bátor Orbán a függöny mögött bujkált a kérdések elől

Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője az Index kérdésére azt mondta:

A miniszterelnök a házszabálynak és a parlamenti hagyományoknak megfelelően járt el. Orbán Viktor folyamatosan ellátja a kormányzással kapcsolatos közfeladatait, és közben - a vonatkozó szabályoknak megfelelően - a parlamenti munkában is részt vesz.

http://propeller.hu/itthon/3176565-bator-orban-fuggony-mogott-bujkalt-kerdesek#v1 487850
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 411 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 380
  • e Hét: 2038
  • e Hónap: 18831
  • e Év: 151748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.