Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 323 
Esti üdvözlet...
  2015-02-28 22:54:36, szombat
 
  Newcontact

Esti üdvözlet

A nap nyugodni tér,
leszáll a csendes éj.
Már búcsút mondunk.
A tölgy a bérc alatt
oly búsan bólogat,
mert el kell válnunk.

Míg jő a pirkadat,
és újra kél a nap,
én ébren várlak.
Ha zeng majd száz madár,
s a selymes pille száll,
hát újra látlak!

/Dalszöveg/
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Február utolsó napján: Petőfi Sándor: Tél végén
  2015-02-28 22:50:18, szombat
 
  Vers mindenkinek- Debrecen

Február utolsó napján:

Petőfi Sándor: Tél végén

Örültök úgye a kies tavasznak?
Maholnap eljő, s annyi élvet ad!
A réteken majd méhek táboroznak,
Megostromolni a virágokat.

S amíg elszántan ütközetre mégyen
A szűz bimbók mézéhes ellene:
Csicserg a szomszéd lombozat hüsében
Madárajakról lelkes harczene. -

Elzárkoztában a kihalt kebelnek
Engem virág, dal, méh nem érdekel...
Ohajtásim mégis mivégre kelnek?
Hogy menjen a tél, menjen gyorsan el.

Én a tavaszt csak annyiból kivánom,
Mert melegebbek lesznek a napok,
S mint mostan, akkor hűlt rideg tanyámon
Kopott ruhámban fázni nem fogok.

Debrecen, 1844. február

Orlai Petrich Soma: Petőfi Sándor Debrecenben, 1844
 
 
0 komment , kategória:  # Évszakok  
103 évvel ezelőtt született Markos József,vagyis Alfonzó
  2015-02-28 22:44:56, szombat
 
  103 évvel ezelőtt született Markos József,vagyis Alfonzó színművész,humorista,Érdemes művész.
A család a Klauzál téren működő libás üzletét hamarosan egy, a Garai téren álló vendéglő váltotta fel, mi soha nem látott virágzásnak indult a gondos igyekezet alatt. A kis Alfonzó is ott töltötte gyermekéveit, s korán hozzászokott a munkához. Munkájuk gyümölcse egy hatalmas kerthelyiséges vendéglő lett a Stefánián, mit Budapest előkelőségei látogattak szeretettel.
A gazdasági válság őket sem hagyta érintetlenül. Ugyan tönkrementek, de a családfő - az utolsó ágyat is eladva - csökönyös akarattal újra föltápászkodott, s megvette a Grádót, mi a Liget mellett, az akkori Aréna úton "szerénykedett". Ebben a házban laktak pl. Latabárék is. Természetesen a törzsvendégek közt is megtalálhatók voltak, kiegészülve Csortos Gyulával és Gózon Gyulával.
Munka után szívesen múlatta idejét a közeli moziban, vagy a barátaival a ligetben, ahol artistáskodni kezdett. Ám nem tehette sokáig, mert autószerelő tanoncot kreáltak belőle. Egy alkalommal meglátta sportoló nagybátyja duzzadó izmait, s elhatározta, hogy birkózó lesz belőle. El is ment az MTK birkózócsarnokba, ahol - próbaképp - egy kisebbfajta hústorony vette kezelésbe. Mire magához tért, feltörölte vele az izzadtságszagú, sokat megélt birkózószőnyeget, s takaros masnit kötött kezéből, lábából, majd kellő hivatástudattal megáldott szakácsnőként rétestésztát gyúrt belőle. Aztán felsegítette, leporolta, s ezáltal befejezettnek tekintette a műveletet. De ez sem tántorította el szándékától. Birkózó lett. Majd súlyemelő. Mikor pedig kitanulta az autószerelés mesterségét, apja Franciaországba küldte. Rövid kalandozás után hazatért, s a birkózás mellett cirkuszban lett pankrátor, majd a Royal Orfeumban is fellépett. Nevét ekkoriban változtatta Markos Józsefre. Artistás életét rövid időre egy katonai behívó szakította meg, mikor az I. Jászkun huszárezred Kerepesi úti laktanyában lett huszár. Lovát hátrahagyva rohant az Arizónába, fellépni.
Akrobata csoportjával Európában lépett fel, Joe Stan néven, majd kitalálta magának az Alfonzót. (Egy újságban olvasta, hogy meghalt XIII. Alfonz, spanyol király. "Ha meghalt a király, éljen a király!" - gondolta, s egy "ó" betűt utána toldva alkalmazni kezdte művésznevét.) Észak-Afrikában 1928-1940 között élt. Hazatérése után, mint artista és parodista működött a Royal Varietében, a Kamara Varietében és a Moulin Rouge-ban. 1945 után a Royal Revü Színházban, a Vidám Színpadon, a Kamara Varietében lépett fel. 1951-től a Vidám Színpad tagja volt. 1956-ban elhagyta az országot, és 1958-ig Belgiumban pantomim produkciókban játszott. 1958-ban a Fővárosi Operettszínházban szerepelt, majd ismét a Vidám Színpadhoz szerződött. A Budapest Táncpalotában önálló műsora volt.
"Ide figyeljenek, emberek!" - e hetyke és neveletlen megszólítás lett védjegymondata, mi esengő kérlelést csomagolt ebbe a nyegleségbe. Gyakran hátat fordítva, elinalni kész bizalmatlansággal közelítette meg nézőit, és gyanakvóan fülelte az őt fogadó tapsot: vajon nem ellenséges lárma köszönti színrelépését? A közönség közben rajongott érte. Mégis riadtan feszengett, és szúrós tekintettel vizsgálta, nem nézik-e le cirkuszi manézsból jött testi tréfáit? Nem közösítik-e ki a művészetek arisztokratikus demokráciájából?
Az utca emberét mutatta be az utca taglejtéseivel, nyers arcjátékával. Ő volt a legelső, aki a külvárosok gesztusait és mimikai világát beemelte a művészetbe. Nagy mulattató volt, szinte egyszemélyes nevetéskutató intézet. A humor laboratóriumát hordta magával a pesti tömegközlekedésben gyalogosan, mert úgy több élményben lehetett része. Gyakran álldogált metróaluljárók oszlopának támaszkodva, figyelve a járókelőket. Témája mindig az utcán hevert.
1987. máj. 31-én hagyott el bennünket, Budapesten. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
132 éves lenne ma Somlay Artúr kétszeres Kossuth-díjas
  2015-02-28 22:29:39, szombat
 
  132 éves lenne ma Somlay Artúr (1883. február 28. - 1951. november 10.) kétszeres Kossuth-díjas magyar színész, színészpedagógus.

A színészet után olthatatlan vágyat érző fiú tizenhat éves korától újra és újra elszökött hazulról, hogy vándorszínésznek álljon, mígnem apja belenyugodott akaratába. A Vígszínház színiiskolájának elvégzése után, 1901-től vidéken játszott, 1907-ben került a fővárosba, s a következő évben - Újházi Ede ajánlására - a Nemzeti Színház szerződtette.
Az ország első társulatának 1921-ig volt tagja, amikor is egy évre Berlinbe ment mozifilmeket forgatni. Hazatérése után több budapesti színházban is fellépett, a Nemzeti társulatába 1935-ben Németh Antal hívta újra. Egy év után elváltak ugyan útjaik, de Somlay 1946-tól ismét a színház tagja volt.
Alakításait drámai erő, sodró szenvedély, elmélyült jellemábrázolás tette emlékezetessé. Egyaránt kiváló volt magyar és külföldi, klasszikus és modern szerepekben, egyénisége betöltötte a színpadot. Hibátlan dikciója kellemes, erős hanggal párosult, amelyet a nézőtér legtávolabbi zugában is hallani lehetett. Előadóművészként is kitűnő volt, ezt a rádióban vele készült hangfelvételek tanúsítják. 1912-től filmezett, talán legemlékezetesebb szerepe a Valahol Európában Karmestere és a Különös házasság Fischer érseke volt.
Színi pályájának végén mindenfajta anyagi és erkölcsi elismerést megkapott: 1948-ban a Nemzeti Színház örökös tagsága mellé a Kossuth-díjat, 1950-ben a kiváló művész címet, s 1951-ben második Kossuth-díját is átvehette. 1948-1950 között a Színiakadémia tanára volt. Somlay legendásan hirtelen haragú, folytonosan zsörtölődő ember volt. Színpadon, előadás közben a legkisebb zavaró tényezőt sem volt hajlandó elviselni. Egy ízben óriási botrányt kavart, mert leszólt a színpadról a közönségnek, hogy fejezzék be a beszélgetést, más alkalommal a fényt rosszul beadó színpadi munkást ott helyben felpofozta. Nem sokkal később vendégszerepelni hívták, s a direktor a felkérő levélhez fotót is mellékelt a következő szöveggel: "Itt küldöm egyúttal a fővilágosítóm fényképét, hogy megfelel-e Neked." A barátai Árgyélnak szólították, a becenév onnan eredt, hogy még egészen fiatalon egyik vidéki fellépésén egy rajongó kisfiú állítólag Árgyélus királyfihoz hasonlította.
Magatartásának alapvető vonása a nyíltság és az igazságkeresés volt. A Rákosi-korban, a kitelepítések kezdetekor a Színházművészeti Szövetség elnökeként számos nehéz helyzetbe került kollégájáért kiállt. Ez természetesen nem tetszett a kultuszpolitikát irányító, nagyhatalmú Révai Józsefnek, aki eleinte még eleget tett a színészfejedelem kérésének, utána azonban már kiüzent a várószobába: nem ér rá. Somlay hazament, elővett egy üveg konyakot és egy doboz altatót, s éjszaka fokozatosan elfogyasztotta mind a kettőt.
1951. november 10-ének hajnalán így érte a halál, öngyilkosságát sokáig titokban tartották, még beszélni sem volt szabad róla. A Nemzeti Színház előcsarnokában ravatalozták fel, utána a koporsót színészkollégái a hagyományoknak megfelelően gyalogosan követték a Kerepesi temetőbe - ilyen megtiszteltetésben utána már másnak nem volt része.
Emlékezzünk rá!.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
73 éves lenne Lewis Brian Hopkin Jones a The Rolling Stones
  2015-02-28 22:20:30, szombat
 
  73 éves lenne Lewis Brian Hopkin Jones (1942. február 28. - 1969. július 3.) a The Rolling Stones alapítója, gitárosa, vokalistája volt. Szinte minden hangszeren tudott játszani. Leginkább divatos öltözködéséről, kábítószer-használatáról és kicsapongó életstílusáról ismerték. 27 évet élt. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép napot!
  2015-02-28 22:16:18, szombat
 
 "A tavasznak sem mondhatjuk: "Remélem, hogy hamar jössz, és sokáig maradsz." Csak azt mondhatjuk: "Gyere, ajándékozz meg a reménnyel, és maradj, ameddig tudsz.""
/Paulo Coelho/ - Dadó Laci
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
József Attila: CSÖNDES ESTÉLI ZSOLTÁR
  2015-02-28 22:10:15, szombat
 
  Newcontact
József Attila
CSÖNDES ESTÉLI ZSOLTÁR

Ó, Uram, nem birom rímbe kovácsolni dicsőségedet.
Egyszerű ajakkal mondom zsoltáromat.
De ha nem akarod, ne hallgasd meg szavam.

Tudom, hogy zöldel a fű, de nem értem minek zöldel,
meg kinek zöldel.
Érzem, hogy szeretek, de nem tudom, kinek a száját fogja
megégetni a szám.
Hallom, hogy fú a szél, de nem tudom, minek fú, mikor én
szomorú vagyok.
De ne figyelmezz szavamra, ha nem tetszik Neked.

Csak egyszerűen, primitíven szeretném most Neked elmondani,
hogy én is vagyok és itt vagyok és csodállak, de nem értelek.
Mert Neked nincs szükséged a mi csudálásunkra, meg zsoltárolásunkra.
Mert sértik füledet talán a zajos és örökös könyörgések.
Mert mást se tudunk, csak könyörögni, meg alázkodni, meg kérni.

Egyszerű rabszolgád vagyok, akit odaajándékozhatsz a Pokolnak is.
Határtalan a birodalmad és hatalmas vagy meg erős, meg örök.
Ó, Uram, ajándékozz meg csekélyke magammal engem.

De ha nem akarod, ne hallgasd meg szavam.

1922. júl. - aug.
 
 
0 komment , kategória:  V-József Attila  
Uram, Imádkozom...
  2015-02-28 22:08:07, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Áldott békés napot Mindenkinek!
  2015-02-28 22:07:21, szombat
 
  Isten Szeretete
Bízzál az Úrban és jót cselekedjél; e földön lakozzál és hűséggel élj. Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit. (Zsoltárok 37, 3-4)
Jó reggelt! Áldott békés napot mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cseri Kálmán igehirdetései és gondolatai.
  2015-02-28 22:04:23, szombat
 
  Cseri Kálmán igehirdetései és gondolatai.
Döntések előtt

"Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem. "(Zsolt 32,8)

Többször kerülünk útelágazáshoz, ahol el kell döntenünk, merre menjünk tovább. A napi apró döntéseken túl a pályaválasztás, a párválasztás, a munkahely- és lakásváltoztatás nehéz feladat elé állít. Több szempontot kell érvényesíteni, többen adnak tanácsot, néha egymásnak ellentmondókat is. Kire hallgassunk? A jövőbe nem lát senki.

A hívő ember nagy kiváltsága, hogy megkérdezheti Istent. Ő nemcsak ismeri a jövőnket, hanem alakítja is azt. És minket is ő ismer legjobban. Tudja, hol a helyünk az életben, mi a küldetésünk, hol lesz hasznos és boldog az életünk. Hisszük-e ezt? És merjük-e őt ezzel az alázattal és bizalommal kérdezni?

Azt ígéri, hogy tanácsot ad és bölccsé tesz. Bölcs az, aki helyesen tud választani. Aki tud különbséget tenni jó és rossz között. Aki nem különcködik, de nem is sodródik az árral, hanem az Úrra nézve dönt.

Ki érti meg Isten akaratát? Aki nem csak akkor kérdezi, amikor már minden más lehetősége elfogyott, aki nem csak kivételesen nagy döntések előtt fordul hozzá, aki nem úgy kérdezi, hogy közben maga már eldöntötte, mit fog tenni. A Biblia rendszeres tanulmányozása és az annak való engedelmeskedés hangolja rá gondolkodásunkat Isten hullámhosszára. Ha ő irányítja a gondolatainkat, akkor képesek leszünk akaratával összhangban lévő döntéseket hozni. Utólag mindig hálásak leszünk ezért.

Hisszük-e, hogy ő tudja legjobban, melyik úton kell járnunk? Rá merjük-e bízni magunkat és szeretteinket egészen? Készek vagyunk-e esetleg a nehezebbet választani, ha ő arra vezet?

Adj Lelkedből erőt, hogy értsem és szeressem Elrendelt utamat s minden parancsodat. Egy vágyat hagyj nekem: hogy halljam és kövessem Szent igazságodat...
(Corneille Péter, ford. Áprily Lajos)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 323 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 323 db bejegyzés
e év: 4081 db bejegyzés
Összes: 35458 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 868
  • e Hét: 4736
  • e Hónap: 18817
  • e Év: 18817
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.