Belépés
kicsoda57.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem! Lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem! Lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!!!" Sz Jné
1957.08.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Gyászvers
  2015-03-22 22:07:22, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szolyák János férjem emlékére  
Kelt tészta
  2015-03-19 22:35:34, csütörtök
 
 
A kelt tészta számos sütemény alapja, ha egyszer megtanulod, hogyan kell helyesen meggyúrni, és mi szükséges hozzá, egy éltre tudni fogod.
Emlékszem, kislányként nagymamám tanított főzni-sütni, számos alkalommal gyúrtunk közösen kelt tésztát, és az ő kelt tésztái mindig tökéletesek lettek. Az ő korosztálya tudott valamit, amit ma már kevés lány, nő tud, és sajnos velük együtt, a titok is eltűnik, mert ma már kevés embert érdekel az otthoni sütés, így a kelesztés művészete.
Azért még nincs minden veszve, a házi készítésű termékek egyre nagyobb teret hódítanak a világban, így mi most a kelt tészta elkészítésére is megtanítunk.

Íme 8 aranyszabály, amit mindenképp be kell tartanod:

1. A kelt tésztához szükséges alapanyagok mindig szobahőmérsékletűek legyenek! Ha tejet vagy vizet adunk a tésztához annak 35-37 fokosnak kell lennie.

2. A lisztet használat előtt át kell szitálni, így lesz a tészta könnyű és omlós!


3. Mindig friss, könnyen morzsolható élesztőt használjunk!

4. Nem muszáj külön felfuttatni az élesztőt, ha minden hozzávaló friss. Szitáljuk a tálba a lisztet, a közepébe tegyük bele az élesztőt, a cukrot, sót, tojást és egy kevés olvasztott zsiradékot. Majd töltsük rá fokozatosan a langyos tejet.

5. Kezdődhet a dagasztás! Sokkal jobb kézzel végezni, hiszen jobban érezzük a tészta állagát. Kezdetben egy fakanál segítségével alulról, fölfelé húzzuk magunk felé a tésztát, majd, amikor már szinte válik el a fakanáltól, kezdjük el kézzel dagasztani.

6. Ha szépen elválik a táltól és a kezünktől is, a tetejét hintsük meg liszttel, tegyük kb. 27-30 fokos hőmérsékletre, Takarjuk le, és hagyjuk állni negyven percet.

7. Onnan tudjuk, hogy megkelt, hogy erős kelt tészta illata lesz, és szinte duplájára nő.

8. A receptben levő leírások alapján formázzuk, majd tegyük a sütőbe. Még egy fontos szabály: akár hideg, akár meleg sütőbe tesszük a tésztát, soha ne nyissuk ki a sütőt az első 15 percben!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Cica tartása kisgyermek mellett
  2015-03-19 22:04:15, csütörtök
 
  Sokszor előfordul mostanában a cicát / kutyát kisbaba mellé téma. Sokszor és sokan próbálják eloszlatni a tévhiteket, felhívni a figyelmet a szükséges óvintézkedésekre, kiemelni az előnyöket. De sajnos még mindig rengeteg vészmadár van, akik valódi sci-fi történetbe illő mesékkel riogatják a kismamákat. Egy első gyermekét váró kismamát könnyű összezavarni, befolyásolni és valóban nagy a környezet felelőssége. A családtagok, barátok, orvosok a legjobb szándék mellett is többet ártanak, mint használnak ilyenkor azzal, ha sületlenségekkel beszélik tele a várandós nő fejét. Mindez azonban nem lehet mentség! Aki elég érett arra, hogy gyereket vállaljon, annak elég érettnek kell lennie ahhoz, hogy alaposan tájékozódjon, felmérje a körülményeket és érett, felelős döntést hozzon. Egy évek óta családtagnak számító kedvenctől, a gyermek születését követően rövid úton megszabadulni NEM érett és NEM felelős döntés! Nem ez az a példa, amit a jövő nemzedékének mutatnunk kell!
Egy gyermek nem csak úgy bepottyan az ember életébe, még a nem tervezett gyermekáldás esetében is jó pár hónap áll rendelkezésünkre a megfelelő felkészüléshez. Lehet utána olvasni, lehet szakértő véleményét kikérni, lehet mások példájával megismerkedni. Lehet kisebb átalakításokat végezni a lakáson, külön zugot biztosítani a babának és a cicának. Lehet gondolkodni...
Nagylányom van, idén lett 10 éves. Két saját cicánk volt, amikor megszületett. Már akkor ,,beszélgettek", amikor még meg sem érkezett, a cicák doromboltak a pocakomhoz bújva, leánykám pedig mindig pontosan ott nyomakodott, ahol a cica feküdt. Megható volt. Alig vártam, hogy találkozzanak. A legjobb barátok lettek és olyan szemlélet kialakítását segítették elő, ami egy életre szól. Felelősség, érzékenység, odafigyelés, a gyámoltalan védelme. Amíg kellenek ezek az értékek a gyermekeink életébe is, addig mindenki becsülje meg négylábú segítőit: senki nem tud olyan jól rávezetni egy gyermeket ezekre az értékekre, mint ők.
(Orsi-Emma anyukája)
Jelenleg is vannak cicás kismamáink, szeretnénk megosztani veletek az ő tapasztalataikat:

''Pár nap és 1 éves a lányom. Nem mondom hogy mindig könnyű volt rá es a 2 cicámra is figyelni... Figyelni hogy nehogy véletlenül ráfeküdjenek, majd arra hogy kivegyem a macska farkát, fülét, kajáját, szőrét a lányom szájából. Nem mondom hogy sosem szitkozódtam az állandó porszívózás meg " hengergetés" miatt... De azért az igazsághoz hozza tartozik, hogy extra paramami vagyok.
Egy paramami, aki még így sem lenne képes megválni a macskáitól. Kis tájékozódással rá lehet jönni hogy az egyetlen veszélyes dolog a babára ha férges a macska, az meg ugye elég könnyen elkerülhető. De egyáltalán nem veszélyes hogy a lányom sikítva nevet mikor meglátja a cicákat, hangosan kiabálja hogy nya (nyau), es állandó őrzője van az ágya mellett."
(Zsófi-Zozi anyukája)

"Gyerekkorom óta van cicám, jelenleg három saját. Amikor babát terveztünk a párommal meg sem fordult egyikünk fejében sem, hogy bármin is változtatni kellene. De, bocsánat, egy dolgot igen: nem én almoztam - többnyire...(mert azért nem hagytam a kakát órákat az alomban ha éppen egyedül voltam itthon) és időszakosan felfüggesztettük az ideiglenes cicák befogadását. Ezt is főleg azért, mert az első trimeszterben olyan vacakul voltam, hogy még a sajátjainkat is a párom látta el, én szinte csak aludtam itthon. Viszont továbbra is jártam ki a Noéra, igaz nem cicát takarítani, de bizony-ó én bátor!- bemerészkedtem a cicák közé és simogattam is őket. Utána nem nyúlkáltam a számba és nem nyalogattam a cicákat sem. Így nem sok esélye maradt a rettegett toxopalzmózisnak! Mert ez az amivel leginkább riogatják a kismamákat. Holott utánajárással és szakszerű tájékoztatással egyértelművé válik, hogy cicától elkapni minimális az esélye. Így tehát három cicám végigkísérte babánk 9 hónapját, néha az ölembe ültek, doromboltak neki, de leginkább az tűnt fel nekik, hogy a hasamtól egyre kevésbé férnek az ölembe...
Amikor a kórházból hazahoztuk a kisfiunkat egyből szemügyre vették és az első pillanattól kezdve egy szobában tartózkodunk mindannyian napközben, a három cica, a kisfiam és még aki éppen itt van. Van amelyikük nagyon kíváncsi rá, van amelyikük próbál nem tudomást venni róla, de megtámadni egyikőjük sem próbálta még őt. Természetesen felügyelet nélkül nem maradnak soha együtt, de lassan úgyis eljön az az idő, amikor a cicákat kell majd tőle ,,óvni", hiszen biztosan érdeklődve fogja szemlélni őket, természetesen a maga hangos módján eleinte. És azt gondolom sokkal gazdagabb lesz attól, hogy állatokkal nő fel, hogy tudni fogja hogyan kell bánni velük, odafigyelni rájuk és hogy sok mindent fog tanulni tőlük. Soha nem fogom megérteni azokat akik képesek megválni az addig családtagként kezelt állatuktól gyermekük érkezése miatt...."
(Anita-Andris anyukája)

''Fél pocakosságom alatt azt hallgattam nagymamámtól, hogy "De ugye mire megszületik a kicsi elajándékozzátok a cicákat? Maximum egyet tartotok meg, ugye?" És ehhez hasonló mondatokat... A várandósságom végére már inkább fel sem hozta a témát, mert megértette (nem elfogadta, hanem megértette) hogy nincs miről beszélnünk, nem válunk meg a cicáktól. Nem azért mert ők fontosabbak, hanem azért mert nem kell választani. Itt nem arról van szó, hogy cicák vagy baba, hanem arról, hogy cicák és baba felelősséggel. Tudtuk és ma is tudjuk, hogy milyen veszélyt jelentHET a cica HA nem figyelnek oda a szülők, de a kisgyerek az ágyról is leeshet ha a szélére tesszük, mégsem cseréljük le az ágyat és alszunk inkább a földön... pedig az csak egy tárgy. Egy cica, aki velünk él már egy ideje, akit befogadtunk, a családunk része.
Panel lakásban élünk és nálunk 5 cica van - sajnos, mert az idős cicánkat betegség miatt el kellett engednünk. Pont ő volt az, aki a babavárás során jött a hasamhoz, pedig ő mindig a lábunknál aludt... de ahogy nőtt a pocak, ő is egyre többet volt mellette. Amikor beteg lett és tudtuk, hogy el kell engednünk, mellette feküdtem és a kis pocaklakónk egyből ficánkolt - amint a cica mellé feküdtem. És a mai napig emlegetjük, hogy bárcsak Puding cicánk is itt lehetne velünk...
Kicsi lányunk 2 hónapos. És nem hagyjuk egyedül a cicákkal, nem alszunk együtt a cicákkal - még ahhoz ő túl kicsi - de nem is emelünk falat közéjük: vannak óvintézkedéseink és ezeket szigorúan betartjuk. Ismerjük a cicáinkat, tudjuk, hogy melyikhez hogyan kell közelednünk, melyiktől mit várhatunk.
Valóban nem mindig könnyű ennyi cicával, de csak egy kicsivel több odafigyelés és előretervezés kell. És megéri.
Ha kicsi lányunk nagyobb lesz, természetesen továbbra is szeretnénk ideiglenes gazdik lenni, és szeretnénk, hogy majd ő is hasonlóan viszonyuljon a cicákhoz, kutyákhoz, mindenféle állathoz.''
(Zsuzsi-Emma anyukája)
 
 
0 komment , kategória:  betegség, kórház  
Szódabikarbóna, só hasznos tippjei
  2015-03-19 21:27:55, csütörtök
 
  henteseknél is láttam régen sót szórtak a deszkára, kicsit állni hagyták, majd lemosták.

Ez fertőtlenít, tisztit.

Torok öblitésre is jó, gomba-és baciölő.

Csak ma már jobban szeretik az emberek a pénzüket a patikába hordani, drága gyógyszerekre.

Pedig a só nem avul el.
Nos én készítek kb. kéthavonta szuper tisztitószert, ami nem mérgező, fertőtlenit, tisztit.

Kb. egy liter vizet felteszek forrni, ebbe kb. húsz deka sót feloldok,
majd felengeden legalább 4 literre, ebbe legalább fél liter ecetet teszek /
ha erősebb kell, akkor több ecet és több só/.

Mikor már a só feloldodik, hagyom kihülni, müanyag üvegbe és szórófejes flakonba teszem.

Ez van a fürdőben is, konyhában.
Mosogatáskor amit kell befujom vele, picit áll, majd lemosom.

Természetesen a fa dolgokat ugy kell hagyni száradni, hogy a levegő érje minden oldalán.

Ezután sem szag, sem elszineződés nincs. Szagtalanit, fertőtlenit.

Még, vagy akár a sóhelyett szódabikarbónát is lehet bele tenni,
egy kiló 500 forint.

Napi kis gargalizálásra is nagyon jó.
Pici olajjal keverve bőrradirként is szolgál.

Kisgyerek van a háznál, nem szeretjük a sok büdös, mérgező anyagot Egyébként emlékszem gyermekkoromban mosogatópor volt a vejling vizbe, lemostuk az edényt, nem is öblitöttük, leboritottuk konyharuhára, lefolyt ami akart, a többit letöröltük. S még ma is rohangálngálnak 90 évesek, nem betegebbek mint a mai fiatalok, s nem kötöttek ezreket a sok méregre.

Egyébként meg kell nézni pl.dezodorálós hintőport, csillagászati az ára, és mi van benne?

Na? Hát szódabikarbóna. veszel a patikában fél kiló hintőport, teszel bele szódabikarbónát, kész a dezodor.
A hónaljad ezzel szórod, nem büdös, mert a szódabikarbóna is virusölő.

cipődet belül beszóród, hiába izzadsz, nem lesz büdi.

Mert nem az izzadság a büdi, hanem ott áll, gombásodik.

Ha hetente 2-3 alkalommal szódabikarbónás vizben áztatod kb.15-percig a lábad, elmulik a körömgomba.
A gomba erősségétől függően 3-6- hónap kell neki.
 
 
0 komment , kategória:  betegség, kórház  
Lecsós tepsis burgonya sülve
  2015-03-18 22:56:59, szerda
 
  elkészítés
16 közepes db burgonya
3 dl víz
só ízlés szerint
120 dkg lecsó (télire eltett házi készítésű vagy friss)
3 nagy fej vöröshagyma (felkockázva)
6 g fokhagyma (finomra vágva)
2 ek napraforgó olaj
1.5 ek fűszerpaprika
bors ízlés szerint
10 db tojásA burgonyát héjában, sós vízben felrakjuk főni, a vízben hűtjük ki,
majd a langyos vizet leöntjük.

Felkockázzuk a hagymákat, olajban kevés sóval, fedő alatt megpároljuk,
majd beletesszük a pirospaprikát,
felöntjük a lecsóval,
3 dl vízzel,
kicsit sózzuk, és borsozzuk, majd kb. 25 percig, 150 fokon,
fedő alatt összefőzzük, kóstoljuk, ha kész, kikapcsoljuk

A langyos burgonyákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk fel.

Tepsibe tesszük a burgonyákat, a lecsó 2/3-ad részével óvatosan átforgatjuk,

a tetejére öntjük a maradék lecsót,
ráütjük a tojásokat,
és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tojások is megsülnek
(kb. 170 fokon, 15-20 perc). Kikapcsoljuk, tálalhatjuk.
sütési hőfok: 170°C
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Hamis aranygaluska
  2015-03-18 22:35:12, szerda
 
  A tojást a cukorral és az olajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot és a sütőporos liszttel elkeverjük.
A muffin sütőt kivajazzuk, a masszából egy kanálnyit teszünk a sütőformába.
Megszórjuk jócskán darált dióval, megint egy kanál tészta, dió és így folytatjuk addig,

hogy háromnegyedig legyen a tészta a formában. A tetejére dió kerüljön.

Előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük.

Közben az öntetet elkészítjük. A tejben megfőzzük a pudingport a cukorral és a muffin mellé tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp:

Ne sajnáljuk a diót a tésztára, (én kicsit keveset szórtam rá mikor először elkészítettem, mutatósabb ha több van benne és finomabb.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
finom burgonya
  2015-03-18 22:09:25, szerda
 
  A burgonya egyszerűen csodás is lehet, ha jól van elkészítve! :)

Hozzávalók:

1 kg burgonya
10 dkg füstölt szalonna
1 hagyma
1 teáskanálnyi rozmaring
1 fél teáskanálnyi kakukkfű
só, bors
olaj
Elkészítése:

A szalonnát felvágjuk és sütni kezdjük, mikor kiolvad a zsírja, hozzáadjuk a hagymakarikákat is és ha megdinsztelődött, felöntjük nagyjából 2 dl vízzel. A burgonyát meghámozzuk és felszeleteljük, majd beletesszük és fűszerezzük, lefedve főzzük. Amikor már kezdi elfőni a levét és puha, akkor 10-15 percre 160 fokon sütjük. Szinte bármilyen hús mellé felszolgálhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
2015.március 15. van
  2015-03-15 16:38:17, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  március tavasz lesz már!  
2015.március 15.
  2015-03-15 16:37:09, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  március tavasz lesz már!  
Március 15.
  2015-03-14 18:16:37, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  március tavasz lesz már!  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 205 db bejegyzés
Összes: 3058 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 231
  • e Hét: 564
  • e Hónap: 7481
  • e Év: 147506
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.