Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 261 
Tallóztam
  2015-04-30 22:07:49, csütörtök
 
  Nagyon jó!!

Na ezt is csak magyarul lehet...

Hogy hívják?

- ..... a borostás papot?
- Szőrzetes.

- .... a 3 dimenziós szekeret?
- Térfogat.

- .... a tréfás kávéfőzőt?
- Mokkamester.

- .... az átlátszó kutyát?
- Nejlon tacskó.

- .... a német jeges macit?
- Dermedve.

- .... a törött lábú cigányt?
- Gipszi.

- ..... Kombi úr feleségét?
- Kombiné.

- És a családját?
- Kombináció.

- .... a vallásos szuperhőst?
- Á-Men.

- ..... az arab fogorvost?
- Blend Ahmed.

- .... az erős WC pucolót?
- Budi Bilder.

- .... a hülye pincért?
- Éttermi fogyatékos.

- ... spanyolul az abortuszt?
- Adios Embrios!

- .... az orosz hangmérnököt?
- Borisz Jelszint.

- ..... oroszul a Speedet?
- Uzsgyi.

- ..... a mozigépész feleségét?
- Matiné.

- .... a drogos elefántot?
- KokoJumbo.

- .... a félénk tolltartót?
- Attól tartó...

- .... a görög kifőzde tulajdonost?
- Abrosz Tisztakosz.

- ..... a gyors zsidó papot?
- MihamaRABBI.

- .... az internetező szerzetest?
- Felhasználó barát.

- .... a román olajtársaságot?
- Lej Mol.

- .... a kínai vesztes hadvezért?
- Ki Fing Tunk.

- . a japán autószerelőt?
- Cseregumi Hamaroda.

- .... az izraeli jégtáncost?
- Majse Greestem.

- . a kövér indiánt?
- Gömbvillám.

- ..... a bolond indiánt?
- Golyóstoll.

- .... a holland táncosnőt?
- Van Esse, de Myre.

- .... a holland bankárt?
- Stex van Boeven.

- .... a görög kártyást?
- Namilesz Teosztasz.

- .... a finn sífutót?
- Porho Hessinnen.

- ..... a cseh adóellenőrt?
- Holacsek.

- ..... az argentin fürdőmestert?
- Baromio Cabinez.

- ... arab kapust?
- Kapd El Hammar.

- .... a lassú, de mégis dolgozni akaró indiánt?
- Igyek szem.

-- .... a konyhai ragadozót?
- Kenyérhéja!

-- . a villamosszék nagytestvérét?
- Elek-trón.

- És a kistestvérét?
- Elektromos kisülés.

- ..... az alacsony egyetemi tanárt?
- Mikro professzor.
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Padlizsános lecsó
  2015-04-30 20:50:30, csütörtök
 
 
Padlizsános lecsó
- olcsó, finom és nagyon könnyen elkészíthető, ezt mindenki szereti!

A padlizsán különleges ízűvé varázsolja a lecsót! Húsmentes finomság!

Hozzávalók:

3 nagy padlizsán
1 hagyma
2 zöld paprika
1 kaliforniai paprika
2 paradicsom
só, bors
friss rozmaring
olívaolaj

Elkészítése:

A hagymát és a paprikákat megtisztítjuk, majd apróra vagdossuk és olívaolajon megdinszteljük. Közben a padlizsánt is meghámozzuk és felszeleteljük, majd hozzáadjuk. A paradicsomot meghámozzuk és felszeleteljük, hozzákeverjük a többi zöldséghez, majd sózzuk és borsozzuk. A zöldségek levet eresztenek, hagyjuk elfőni. Mielőtt elkészülne megszórjuk a friss rozmaringgal. Rizzsel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Kiabálós Bözsi nénitől rettegnek a bírók
  2015-04-30 19:26:09, csütörtök
 
  Kiabálós Bözsi nénitől rettegnek a bírók
Csillag Peter

Nincs futballban jártas ember Békés megyében, aki ne hallott volna még Bözsi néniről, vagy ahogy a magyarbánhegyesi asszonyt a pályák mellett emlegetik, kiabálós Bözsi néniről. Alakját legendák övezik, felvágott nyelvéről, esernyős bírókergetéseiről megyeszerte történetek sora kering. A 76 éves, csupa tűz ,,szurkolóboszit", Farkasné Jakab Erzsébetet otthonában kerestem fel, hőstetteiről kérdezni sem kellett.

Megjelent a Hajrá, foci! legfrissebb száma, amelyből az is kiderül, milyen tragédiák árnyéka vetül kiabálós Bözsi néni falujának futballéletére.

,,Én mindig kiabáltam, mindig szidtam a bírókat. Nagyon, de nagyon haragszom azért, hogy ha les, akkor az vagy les legyen, vagy ne legyen les. Ha az egyikhez húz, húzzon a másikhoz is. Mindig is szidtam őket, mert akkor is intettek, ha nem volt les."

,,Tíz-tizenöt éve lehetett, idehaza játszottunk, Magyarbánhegyesen. Odajött hozzám a meccs előtt a bíró, és rám rivallt: »Kifelé a pálya mellől!« Kérdem, ugyan miért. »Mert maga örökké kiabál - feleli -, húzzon el innen azonnal, különben fellököm.« Persze végignéztem a meccset. Megtudtam, melyik a kocsija, megvártam. Idősebb volt nálam tizenöt-húsz évvel, mikor odaért, a szemembe mondta: »Vegye tudomásul, hogy addig innen el nem megyek, míg el nem viszem magát egy körre.« Még mit nem? Ha száz p...csám volna, akkor sem adnék magának egyet sem! Később bocsánatot kért, hogy ne haragudjak, ittas volt. Én senkivel jóban nem voltam, senkinek a k...vája nem voltam."

,,Néhány bíróval nagyon jó viszonyban vagyok, engem szeretett az orosházi bíró is, mások is. Volt olyan, aki addig nem kezdte el a meccset, amíg nem látta, hogy megérkezem a biciklimmel. Hányszor összevesztem én a bírókkal! De sokszor jogos is volt. Négyszer műtötték a térdemet. Kórházban feküdtem Békéscsabán, amikor beszóltak a kórterembe, hogy három férfi keresi Farkasnét. Üzentem, nem bírok kimenni hozzájuk, jöjjenek be. Hát három bíró volt! Jó napot, Bözsi néni, köszöntek, és mondták, éppen egy kollégájukat jöttek látogatni, gondolták, benéznek hozzám is."

,,Múltkor nagyon összevesztem az egyikkel. Úgy szoktam állni, a felezővonalon erről, hogy lássam, les vagy sem. Haragszom arra, aki szemtelen. Fiatal srác vezette a meccset, mondtam neki a magamét, mire kiszólt, hogy vegyem be, és azt is mondta, hogy mit. Vegye be az édesanyád, ott ütlek agyon! Én kiabálhatok neked, de te onnan nem kiabálhatsz vissza."

,,Nagyon szeretem a meccset. Mikor a fiamat lerúgták, úgy, hogy eltört a lába, és a bíró nem szólt rá semmit, bementem a kezdőkörbe, azt ott vertem meg. Öt fiúunokám van, de a gyerekek nem szeretik, hogy kiabálok. Az egyik Békéscsabán játszott az UFC-ben, külön mondta, ne menjek a meccseire. De nem is akartam! Korrekt vagyok annyira, hogy ha kérnek, mama, ne jöjjön el, akkor nem is megyek."

,,Esernyővel is kergetem őket! Meg is vertem egy csabai bírót, már nem emlékszem, hogy hívják, csak arra, hogy cigány kinézetű, barna gyerek volt. Az egyik eset után behívtak a szövetséghez, az uram azonban nem vitt be. Egyszer megvert egy bírót, azóta nem jár meccsre, nem foglalkozik velük. Még jobban is ellátta volna a baját, de közéjük álltam. Én a bírókat nem engedem, hogy bántsák. Én sem bántottam őket. Amelyiket megvertem, az meg is érdemelte. Végül a vejem autózott el velem Békéscsabára, de akkor éppen ok nélkül vettek elő. Ugyanis a battonyai meccsen nem én kiabáltam, hanem mellettem az unokatestvérem, én csak az után fogtam meg a gyereket, hogy kiszólt a pályáról..."

,,Úgy ötször-hatszor eltiltottak. Olyankor kimentem a pálya mögé, a vasúti sínekhez, vagy felszálltam egy veszteglő vonatkocsira, és onnan néztem meg a meccset. Volt, hogy tíz percig nem is kiabáltam. A mai bírók? Nem értem, ezek a sz...ros kölykök mit akarnak, én különbül megcsinálnám, amit csinálnak."

,,Én a csapatot nagyon gyűlölöm. Ezek olyan rosszak, mint a bűn. A régiekkel más volt, azokkal még nyaralni is elmentem. A bírókkal viszont jóban vagyok. Az egyik, az orosházi rendőr alezredes a fiam lakodalmára is eljött, fejős gulyás feleségével együtt. Csurom adta lucsok víz volt, olyan jól érezte magát. Táncoltam vele hajnalig, úgy mulattunk, mint a fene!"

Kiabálós Bözsi néni 27 éves unokája, Besenyei Krisztián büszke a nagyira, de a Magyarbánhegyes korábbi játékosaként nem mindig örült a bekiabálásainak.
,,Imádja a sportot, a tévében is megnéz mindent, focit, kézilabdát, vízilabdát. Csak a jégkorongot nem csipázza, mert azt nem érti - mutatja be neves rokonát a Gyulán élő tanár. - Fociban lemaradt a hetvenes éveknél, például a lesszabályt is úgy tudja, ahogy akkor volt. Érdekes, mennyien hallottak már róla! Amikor Békéscsabára kerültem középiskolába, és kiderült, Magyarbánhegyesről származom, méhkeréki padtársam rögtön megkérdezte, nem ismerem-e a Bözsi nénit. Aztán elmesélte, miként járt vele az édesapja. Ellenfélként játszott esős időben a pályánkon, gólt lőtt, mire nagyanyám nekiállt szidni, ő meg visszaszólt neki. Lefújták az első félidőt, mentek be a csapatok az öltözőbe. Mikor látták a közelgő vészt, kiabáltak neki a társak, »Vigyázz, Laci!«, de már késő volt - a mama lecsapott az esernyővel."
 
 
0 komment , kategória:  Hazai hírek.  
Jack Osbourne és felesége
  2015-04-30 19:12:36, csütörtök
 
 
Balesetet szenvedett a műsorvezető várandós felesége - azonnal kórházba szállították

Folyamatosan monitoron tartják a kismamát, figyelve a kicsi szívverését. Hosszú ágynyugalomra lesz szüksége.
Jack Osbourne és felesége, Lisa éppen kislányuk harmadik születésnapi partijára készültek, amikor egy autóbaleset rondított bele a családi idillbe. A második babájával várandós Lisa autójába beleszaladt egy figyelmetlen sofőr, melynek következtében a kismamát azonnal beszállították a kórházba. A híresség nem szenvedett komolyabb sérüléseket, de a kicsi biztonsága érdekében bent tartják megfigyelésen.

Lisa Osbourne kórházba került. Fotó: Facebook Lisa Osbourne kórházba került. Fotó: Facebook

"A baba jól van, de én kezdem elveszíteni az eszemet, mivel a kislányom a telefonban utánam sír, és majd megszakad a szívem, hogy nem tudom betakarni alvás előtt." - osztotta meg aggodalmait közösségi oldalán a fiatal anyuka.

Jack felesége azt mondja a koccanás semmi nem volt ahhoz képest, hogy a kórházi protokoll miatt, 24 órán át ágyhoz van kötve. Mind mondta, minden tisztelete azoké a veszélyeztetett kismamáké, akik képesek gyermekük egészsége érdekében heteket, hónapokat ágynyugalomban tölteni.

Lisának nagyon kell vigyáznia magára, oka van a nagy elővigyázatosságnak, hiszen 2013-ban egyszer már elvetélt. Szóval ideje kényelmesen elhelyezkedni, lábakat felpolcolni, első a baba!
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a nagyvilágból.  
Budin de pan (kenyérpuding)
  2015-04-30 17:33:58, csütörtök
 
 
Budin de pan (kenyérpuding)

Argentínából, Roxánától kaptam ezt a receptet. Ez ott egy tradicionális édesség, amit minden háziasszony, sőt háziúr is ismer és készít. Mindenkinek meg van a saját jól bevált változata. Ezer féleképen variálható, egyszerű elkészíteni, mint egy palacsintát.
Sütik jénai stílusú üveg, kerámia formákban is, de gyakrabban vékony falú fém formákban is. A jénaiban sütés után a karamell édesen folyik majd körül a sütin, a fémben sütésnél a karamellnek égettes, füstös íze lesz. A fém formás ,,felnőttesebb" ízű.

Egy egyszerű változatát küldte Roxana kezdésnek:
Hozzávalók:

20+10 dkg kristálycukor
30 dkg kockára vágott száraz kenyér
5-10 dkg vaj (ízlés kérdése)
fél liter tej
3 tojás
csipet só

Lehet friss kenyérből is csinálni, meg a kenyér héját levágni, de ilyen mesterkélt húzásokat egy tisztességes háziasszony itt nem csinál, írta Roxana.
A kenyérkockákat egy nagyobb tálba tesszük, majd felöntjük a tejjel. Ennyi . el is lepi. Beleszórjuk a 20 dkg cukrot, csipet sót. Összekeverjük, és 4-6 órán át, de akár egész éjszaka is állni hagyjuk. (Ez utóbbinak akkor van jelentősége szerintem, ha a vastagabb kenyérhéj is rajta marad.)
Egy serpenyőben karamellizáljuk a maradék 10 dkg cukrot. A karamellt még amikor jó folyékony beleöntjük a sütőformába, amit ide-oda billegetve jól ki tudunk bélelni vele. Én tettem hozzá kevés vizet és pár csepp citromlevet is.
A karamellel kibélelt sütőformát félretesszük kicsit és beleütjük, elkeverjük a tejes masszába a tojásokat és az olvasztott vajat. Addig a formában kihűl a karamell és már bele is önthetjük a kenyérmasszánkat. Egy tepsibe állítjuk a formát, köré vizet öntünk. 170-180 fokos sütőben 60 percen keresztül sütjük.
Onnan lehet látni, hogy kész, hogy a közepén is megszilárdul remegősre a tészta és szép barnás színt kap az egész süti.

Lehet enni langyosan is, de kihűlés után a hűtőben tartva hidegen az igazi (főleg nyáron). Jól szeletelhető - magában is fini egy-egy szeletet megenni, de gyakori kísérője egy nagy kanál dulce de leche.

Roxana a dulce de leche-ről is írt:
Itt Argentínában a dulce de lechet [dulsze de lecsét] készen lehet kapni a boltokban, de van olyan, hogy nekiállnak otthon tejből főzni, ami sok órát vesz igénybe, van hogy több napot - ez az ősi módszerük rá. A konzerves dobozos sűrített tejes módszer teljesen bevett szokás, azért szeretik, mert így rövidebb ideig tart dulce de leche-t főzni, mint sima tejből nekiállni és a boltokban kaphatóak között sokban van cukor meg mindenféle adalékanyagok, sűrített tejből otthon olcsóbban tudnak előállítani cukrozatlan nagyon jó minőségű dulce de leche-t, mint megvenni azt készen.
Van itt egy csomó mókás módszer is: például láttam olyat, hogy egy nagy lábos aljára letettek egy tányért és egy rakat üveggolyót, ráöntöttek 5 liter tejet és így főzték hosszú órákig, amíg a tej teljesen össze nem sűrűsödött és barnult be. Állítólag az üveggolyók kavargása miatt nem kapott oda kevergetés nélkül
Dulce de leche Chili Vaníliától
és Okostojástól
Roxána később írt még fontos részleteket:
Még egy tradicionális részlet, amire tegnap a vacsoránál ez argentin háziak felszólítottak, hogy mindenképp meg kell neked írnom. Szóval, hogy a budin de pan evést nem szabad túlflancolni azzal, hogy késsel állunk neki vágni a kész sütit, hanem egy kanállal kell belőle egy szeletet levágni, ezzel a kanállal kistányérra tenni a szeletet és utána a kanállal szedni egy kis folyékony karamellt a budin de pan alól. Ez a házias módja az eszegetésnek.:)
Ez a folyékony karamell ügy: kibéleljük karamellel a sütőformát, készre sütjük a budint, aztán amikor kiborítjuk lesz a karamellnek egy része, ami elég híg, folyékony karamellként lefolyik a tálaló tál aljára.

Nekem ha fém formában sütöm azt a mennyiséget, amit ajánlottam próbának, akkor a 10 dkg-ból készült karamell nem sok folyékony részt szokott eredményezni - 15 dkg cukorral már szoktam elég karamellszószt kapni.

Sőt, küldött egy receptet, ami tökéletesen megfelelő karamell, ha nincs sűrített tej itthon:

100 g kristálycukor
15 g vaj
3 k. víz
100 ml tejszín

A vizet, a vajat (lehet sós vaj is) és a cukrot egy teflon edénybe öntöm, karamelizálom. Mikor megfelelő a színe felöntött a tejszínnel és 2-3 percig tovább főzöm.
Miközben írom ezt a bejegyzést kanalazom a budin de pant-t. Mennyei. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!Köszönöm Roxana..

Nálunk meg sosem fogy el a kenyér :)

Ez valami mennyei lehet. Milyen jó receptek bitokosa vagy :)
Micsoda ötlet! Igaz, nem sok maradék kenyerünk van, amivel kezdeni kellene valamit, de majd megoldom.

Olvastam a receptedet, kimentem a konyhába, kitettem egy kis kenyeret a pultra, hogy száradjon.Ahogy térülök-fordulok közben észrevettem hogy a férjem megette. Mikor lesz így készen a kenyérpuding

Most áztattam be a kenyeret a tejbe, de nekem a 30 dkg kenyérhez több, mint 1 liter kellett, hogy ellepje, és még így is bele kellett nyomkodnom. Akkor a cukor és tojás mennyiségét is duplázzam szerinted, hogy jó legyen?

Köszönet az újabb kiváló receptért. Állandó olvasód vagyok, de nem szoktam hozzászólni a blogodhoz, általában ugyanis úgy érzem, nincs mit hozzátenni ahhoz, amit Te csinálsz:)

Ezt a receptet olvasva azonnal a máglyarakás alapját képező tojássárgás-édes tejben összesült kiflikarikák ill. kalácsszeletek jutottak eszembe, ami nekem a kedvencem az egészben, és rögtön tudtam, hogy ezt a vajkaramell-öntet sem fogja éppen elrontani:) Én is itt kanalazgatom épp langyosan, fenséges! ÉS tényleg ezerféleképp variálható, már gondolkodom is a következőn: gyümölcsöntet, dió, mogyoró, fagylalt, stb.:)
 
 
0 komment , kategória:  Kalácsok  
Tallóztam
  2015-04-30 16:52:42, csütörtök
 
 

Ne felejtsük el.....


Ne felejtsük el, hogy a valódi ellenség nem kívül van, hanem belül. Az ember az ellenségképet mindig kivetíti, valamikor a barátaira, valamikor másokra. Ezt nevezik Egónak.

Az Egó sosem kint van, hanem bent. De az Egó önmagát sohasem nézi ellenségnek, ezért inkább Ő nevez meg külső ellenségeket magának, akivel hadakozhat, akivel személyeskedhet, akire haragudhat és mutogathat. Másban észre veszi a szálkát, de saját magában a gerendát nem.

Ellenben a Lélek - a valódi természet- nem haragszik, nem hadakozik, hanem csendben szemlél. Nem folyik bele az Egó játékába, nem hajtja a maga malmára a vizet, s nem játssza meg magát. Ennek a művelésében rejlik a valódi bölcsesség."

Vachaspati Yogananda Suprita

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Imádni fogod!
  2015-04-30 16:49:03, csütörtök
 
 

Egészséges, házi ketchupot készíteni. Imádni fogod!

Ez a paradicsomszósz tökéletes kiegészítőjel lehet minden étkezésnek.

Íme az alaprecept, amit később ízlésed szerint tovább variálhatsz.

Házi ketchup

Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma negyede
1 púpozott teáskanál barna cukor
forró víz
1 kis üveg paradicsompüré
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
fél teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál só
fél teáskanál dijoni mustár
2-3 teáskanál ecetet (ízléstől függően)

Egy kisebb 1,5-2 dl csészébe beletesszük a cukrot. Felöntjük annyi felforralt vízzel, hogy a csésze felénél valamivel magasabbra érjen. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a hagymát és botmixerrel ügyesen pépesre zúzzuk benne.

Egy kisebb üvegtálkába öntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat és a sót, az ecetet, majd ráöntjük a cukros-fokhagymás vizet. Alaposan összekeverjük, majd tölcsér segítségével egy kiürült, kimosott üvegbe öntjük.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Válás a családban
  2015-04-30 16:16:01, csütörtök
 
 
Válás a családban

Szerző: Heim Judit pszichológus

,,Anyád nem akar velem kibékülni." ,,Apád itt hagyott minket." ,,Csak miattad maradtunk együtt eddig." ,,Apáddal képtelenség együtt élni, ezt te is tudod." ,,Döntsd el te, hogy kivel szeretnél élni."

Kimondva vagy akár kimondatlanul, de ezek a mondatok gyakran elhangzanak a válófélben lévő családoknál a szülők szájából a gyerek felé. Olyan helyzetekről lesz most szó, amikor a gyerek már nagyobb, kamasz, tehát a szülők azt gondolják, hogy meg lehet beszélni vele dolgokat. Tegyük hozzá, hogy joggal gondolják ezt, csak az nem mindegy, hogy mit beszélnek meg vele és hogyan.
A válás a családban mindenki számára nehéz helyzet. Ebben a gyakran hosszan, akár évekig elhúzódó folyamatban elkerülhetetlen, hogy sérüljenek a családtagok. Ha azonban néhány fontos dolgot szem előtt tartanak a szülők, akkor a sérülések mértéke csökkenthető. Olyan automatikus működések indulnak be ilyenkor a családtagokban, amelyeket, ha tudatosítunk, az nagymértékben segíthet.
Nehéz elkerülni azt, hogy amikor a szülő egyébként is teljesen tanácstalan, ne a gyerekével beszéljen a problémáiról. Hiszen olyan nagy már, olyan sok dologról lehet vele beszélni... A válást sok családban még ma is szégyenteljes dolognak tartják, kudarcnak, amiről nem lehet ,,idegeneknek" beszélni. Pedig nagyon fontos lenne, hogy a szülők olyan külső személlyel tudjanak beszélni, aki tanácsot tud adni, támogatni tudja őket ebben a folyamatban, legyen ez akár a nagyszülő, barát, jó ismerős, vagy szakember. Ha nem így tesz a szülő, könnyen bevonódhat ebbe a helyzetbe a gyerek.
Elsőként fontos leszögezni, hogy a gyerek bármilyen nagy már, ebben a helyzetben a szülők gyereke, nem barát vagy barátnő. Nagy károkat okozhat, ha olyan dolgokat beszélünk meg vele, mint például, hogy mi volt a gond a szülők házasságában, esetleg ki csalt meg kit, elkezdjük a gyerek előtt hibáztatni a másik felet. Gyakran nem is kell, hogy ezek ki legyenek mondva. Könnyen ,,átmennek" a gyerek felé a negatív megjegyzések egy arckifejezéssel, egy nézéssel, azzal, hogy nem szólnak egymáshoz a szülők.
A kamasz, sőt a fiatal felnőtt is gyerek a szülei válásában, és ezt a szerepét meg kell neki hagyni. Ha tanácsot kérünk tőle, olyan kérdések megbeszélésébe, még rosszabb esetben eldöntésébe avatjuk be őt, amihez nem kellene, hogy köze legyen, önkéntelenül is olyan felelősséget teszünk a vállára, amit hosszú évekig, sőt akár egy életen át nem fog tudni letenni.
Az egyébként is feszültséggel teli helyzetben nagy szorongást okoz a gyerekben, ha állásfoglalást kérünk tőle, esetleg sugalljuk vagy meg is mondjuk neki, hogy kit miért kellene választania. Gyakran megesik ilyenkor, hogy a gyerek azt a szülőt választja, akit gyengébbnek lát, például az elhagyott felet, és feladatának érzi azt, hogy segítsen neki, támogassa őt. A szülő pedig könnyen el is fogadja a támogatást tőle, hiszen valóban segítségre van szüksége. Csakhogy nem a gyereke a megfelelő személy erre.
Egyszer egy apuka megkérdezte tőlem, hogy milyen veszélyei lehetnek ennek a helyzetnek a gyerekére nézve. Arra kértem, hogy gondolja végig, hogy neki, felnőttként mennyire nehéz ez a helyzet (nemhogy a gyerekének), milyen felelősséggel jár ez (olyannal, amit egyszerűen nem bír el egy gyerek), mennyire tud így egy kamasz a saját dolgaival foglalkozni (például a tanulással, a kortárs kapcsolataival, a saját kamaszkori feladataival), és, ha ezeket az éveket valamelyik szülője támogatásával tölti, az lehetséges, hogy egy egész életen át pótolhatatlan lesz. Mennyire nehéz egy ilyen helyzetbe kerülő kamasznak a lázadás, ami a szülőkről való leválásnak elengedhetetlen része, és mennyire okozhat neki nehézséget a későbbi párkapcsolataiban az a pozíció, amibe a családon belül kerül.
Fontos, hogy beszélgessünk a gyerekkel arról, hogy mi történik a családban a válás során, de az ő szintjén, és nem bevonva őt a szülei közötti esetleges vitába, mert ez egyszerűen nem az ő dolga.

A blogbejegyzést Heim Judit pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
Tallóztam
  2015-04-30 16:08:56, csütörtök
 
 
Használd a haragodat valami jóra. Kérdezd meg magadtól, hogy érdemes-e védeni azt, ami miatt haragszol. Időnként a haragot rossz dolog védelmezésére használjuk, mint például a büszkeségünk vagy a saját hatalmunk megvédésére. Bizonyosodj meg róla, hogy dühöd igazságos és jogos .A büszkeségünket nem érdemes védeni, de a szerelmünket igen.(Henry Cloud)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Igaz történet: Páciensből szerető lettem
  2015-04-30 16:07:55, csütörtök
 
 

Igaz történet: Páciensből szerető lettem

- Figyelj rám, Kati! - simogatta meg a karomat, ami melegséggel öntött el. - Lehet, hogy ezerszer egymás után elátkozol majd, de csak így gyógyíthatlak meg...

Másnap reggel Tamás telefonhívása ébresztett.
- Aggódtam érted. Jó lenne, ha soron kívül eljönnél kezelésre, mert úgy érzem, szükséged van rá. - Nem tiltakoztam.
Délután ott ültem vele szemben, és ittam szavait.
- Viszonzás nélkül is lehet szeretni, de minek? Alábecsülhetjük magunkat, de minek? Jól gondold meg tehát, hogy időről időre visszatérsz-e kudarcaid helyszínére, vagy belátod végre, hogy minden ujjadra tíz férfi is akadna. Indulj el, ne térj vissza mindig a kiindulópontra tankolni, mert útközben tucatjával találsz benzinkutat!

Ámulva néztem Tamásra, és rájöttem, egyre jobban szerettem volna igazán magam mellett tudni. Ám ő nem hagyott elmélázni, zavart a konditerembe és alaposan megizzasztott. Szerinte a fizikai állóképesség javulásával párhuzamosan az idegrendszer is felfrissül, megnyugszik, az önbizalom ugrásszerűen nő - minél gyakoribb edzésre van tehát szükségem.

Mire a megkezdett terápia hatodik hónapjához értünk, visszatért az erőm, és kezdtem vidámabban tekinteni a világra. A társ persze változatlanul hiányzott, de kénytelen voltam belenyugodni, hogy egy ideig csak magamra számíthatok. Mivel jelentős javulást éreztem magamon, és mert anyagilag egyre nehezebben tudtam finanszírozni léleképítésemet, úgy döntöttem, hogy befejezem a kezeléseket.

Olvasd a Kiskegyed hasábjain a saját történetedet!

Beteljesült a szerelmed, vagy épp ellenkezőleg: nagyot csalódtál valakiben, netán csúnyán átvert a kedvesed? Olyan helyzetbe kerültél, amit jobban fel tudsz dolgozni, ha megosztod valakivel? Megnyugtató szavakra vagy tanácsra vágysz? Ha szívesen kiírnád magadból a történetedet, az igaztortenet@kiskegyed.hu címre várjuk.
Csak Tamásért fájt a szívem. Része lett az életemnek, szükségem volt rá. Hogyan váljak el tőle? Úgy gondoltam, ő könnyűszerrel búcsút int majd, hiszen eggyel gyarapodott a sikeresen kezelt páciensek száma, és ez megnyugtató számára. Kipipál, aztán becsukja mögöttem az ajtót.

Amikor odaálltam elé, hogy köszönetet mondjak az elmúlt hat hónap erőfeszítéseiért, váratlanul lenyomott a vele szemközti fotelbe és lassan, tagoltan, halkan mondani kezdte a már nem is remélteket:
- Nos, meggyógyultál, vagyis az orvos-páciens viszony véget ért közöttünk... Hevesen dobolni kezdett a szívem, zakatolni az agyam: vajon mit is jelent számára a speciális viszony vége. Vajon mond-e még valamit, vagy befejezte? - Mivel etikai tilalmak már nem kötnek... elkezdődhet közöttünk valami egészen más, a korábbinál még szebb, teljesebb kapcsolat. Mondjuk úgy: felvállalhatjuk a szerelmet. Persze csak ha te is azt érzed irántam, amit én irántad.

Rég nem tapasztalt boldogság tört rám. Amikor gyengéden megcsókolt, úgy éreztem: már ezért az egyetlen csókért is érdemes volt végigkínlódnom a fél évet. Pedig akkor még nem sejthettem, miféle egyéb meglepetéseket tartogat, és hogyan szeret testközelben Tamás.

Hát így lettem páciensből szerető. Szeretőből pedig szerelmes társ. Azóta együtt élünk, minden percünket megosztjuk egymással. Kiegyensúlyozott, vidám nővé váltam, és a pánikbetegségre mint rossz álomra emlékszem csak. Hála a szerelmemnek, aki reményeim szerint hamarosan a férjem lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 261 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 261 db bejegyzés
e év: 3169 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 7254
  • e Hónap: 17937
  • e Év: 1539956
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.