Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 893 
Makovics János: Nyár vége
  2015-08-31 14:24:07, hétfő
 
  Lassan elmúlik ez a nyár is,
emlékeit hagyva hátra a forróság,
mely megviselt mindenkit nagyon,
és a vágyott nyaralások, utazások,
melyek nem olyanok, mint képzeletben,
de megvolt, túléltük, s maradnak
képek, filmek, melyeket készítettünk,
hogy hosszú, téli estéken visszanézhessük:
megéltük nyarunk mégis, és reménykedünk,
hogy jövőre még jobb, szebb, érdekesebb
lesz, még ha tudjuk is, hogy ez önámítás,
boldoggá tesz a reménykedés így nyár
vége felé, mikor már rövidebbek a napok,
miként életünk is egy éve "odalett", s
kopognak majd az elsárgult levelek,
nyár vége itt van végre, túléltük megélve.
 
 
0 komment , kategória:  POET.HU Amatőr költők versei   
Vígh Lilla: Pókháló
  2015-08-31 14:22:48, hétfő
 
 
A sötét zug lakója
szövögeti élete fonalát.
Folyton azt keresi,
hogy építheti fel erős hálóját.

Erős, biztonságos hálót
szeretne magának.
Mely ellenáll a világ
minden viharának.

Erős hálót, melyet
nem téphet el senki.
S ha fennakad egy finom
falat, azt biztosan jelzi.

Egy hálót, melyen
igazgyöngyként ragyog a harmat.
Melyen szivárványhidat vet
a rávetődő nap sugara.

Ez a háló, bár úgy tűnik,
erős és hibátlan,
mégsem tud független lenni
e zavaros világban.

Mert hiába ül a pók biztosan,
bátran hálója közepén,
megérinti, megrázza őt
minden szellő, minden rezdülés.


Nyíregyháza, 2015. augusztus 12.
 
 
0 komment , kategória:  POET.HU Amatőr költők versei   
Vilhelem Margareta: Kifakult élet
  2015-08-31 14:22:04, hétfő
 
  Kifakult érdemek átszúrt rongyon,
tördelt imák térden toporgók,
szenten hirdetett rút Világ képe,
előttünk fekszik sorsunk sejtjeiben.

Morcosan a Világ harcában hörög,
kitágult orrcimpákból a bú csöpög,
tágra nyílt szemekkel követed élted,
vajon meddig bírja sebesen a lépted?

Van ott a csúcson még jelenlétérzet,
ha bírja derekad, hajlongsz beszédet
ámító készséggel, túlfűtött hévvel
számolod magadban a hiányérzeted.

Mert van egy út, amit megérlelsz,
tested sejtjeivel hozzábeszélhet,
átrohangált életed kevéske érdeme,
hogy voltál múltban, és van jelened.

Történelem meséli a kiégett éveket,
min átcsúszott tested, s lassan széled,
rácsos falakon látod a megtörténtet,
bárhogy is őrködsz szenvedés az élet.
 
 
0 komment , kategória:  POET.HU Amatőr költők versei   
Egészség és gyógyítás
  2015-08-31 14:20:34, hétfő
 
 
A mai angyalkártya arra kér, hogy koncentrálj a fizikai testedre.
Sokszor hiszünk abban a tévhitben, hogy elég, ha a spirituális világra fordítjuk a figyelmünket. Pedig valójában a test és lélek egyensúlyának megteremtése lenne a feladatunk.
Ma épp ezért szánj egy napot arra, hogy a testeddel törődj. Vizsgáld meg, milyen állapotban van a tested. Keresd az egészség tüneteit magadban!
Ha úgy érzed, nem száz százalékos az egészséged, akkor fordulj bizalommal az angyalokhoz, és a felemelkedett mesterekhez gyógyításért. Az angyalenergiák segítenek egyensúlyba hozni a tested és a lelked közötti összhangot. Megnyitják lelked gyógyító csatornáit, amelyeken keresztül gyógyító energia áramlik rajtad keresztül, és ez a belső gyógyító erő természetes módon helyrehozza a testedet is.
Engedd meg az angyaloknak, és a felemelkedett mestereknek, hogy a gyógyításra és az öngyógyításra tanítsanak ma! Engedd meg magadnak, hogy tegyél egy lépést az egészség útján, azon az úton, amely, Isten által kijelölt utad.
Ne felejtsd el: a betegség és a fájdalom nem természetes. Az egészség, és a gyógyulás testünk legtermészetesebb, Istentől kapott tulajdonságai. 
 
0 komment , kategória:  Angyalok között  
Enneagram - kulcs az önismerethez
  2015-08-29 18:01:55, szombat
 
 
Egy kilencágú csillagról kapta a nevét az egyik legösszetettebb személyiség-tipológia, az enneagram. Az enneagram szerkezetét egy három- és egy hatszögű alakzat alkotja, melyet egy kör fog egybe: egyes tanítások szerint ez a legtökéletesebb szimbólum, teljessége révén maga isten arca. A kabbalisztikából is ismerős alakzat csúcsain az egyes fő karakterek helyezkednek el.

Bár nem ismerjük a tudomány pontos eredetét, az bizonyos, hogy az iszlám misztikusok, a szufik már használták a 7. században. Egyes kutatások szerint a 3-4. században a korai kereszténység egy mozgalmának követői, az anakhoréták összegezték az enneagramban elmélkedéseik tapasztalatait. Egy feljegyzés szerint a sivatagban végeztek lelkigyakorlatot, hogy szembenézzenek a démonaikkal: kilenc démont, azaz bűnt írtak le az enneagram pólusaiként. (A listát I. Gergely pápa hét fő bűnre rövidítette később: a harag, a kevélység, az irigység, a fösvénység, a torkosság, a bujaság és a restség mellett eredetileg a félelem és a hamisság is szerepelt.) Az egyes személyiségtípusok tulajdonképpen ezek egyikének fogságában szenvednek - ám e gyengeségek a szeretet révén átalakíthatók erénnyé.

Ma már korszerű, könnyen érthető fogalmakat használnak a kilenc típus leírására - köszönhetően annak, hogy a 20. században pszichológusok formálták a típustan modern alakjára. A típuselnevezések nem mindig egységesek, így most a legelterjedtebbet mutatjuk be.

Ági (32) párkapcsolati problémák miatt fordult pszichológushoz, aki többek között enneagram-személyiségtesztet is végeztetett vele. "Nagyon sok mindent tudtam meg a viselkedésem mozgatórugóiról, a gyengeségeimről és az erősségeimről, ráadásul árnyalt formában, hiszen a domináns karakter mellett a személyiségnek más összetevőire is rámutatott: milyen karakterek színezik a domináns személyiségtípust, mit hoztam a szüleimtől, milyen viselkedést vált ki belőlem a stresszhelyzet, és így tovább. Sokkal közelebb kerültem magamhoz, és ez segített csiszolnom a hozzáállásomon."Az enneagramból azokat a számunkra gyakran rejtett, a tudatalattiban rejtőző motívumokat ismerhetjük meg, melyek meghatározzák a világhoz és más emberekhez való viszonyunkat. Az enneagram rávilágít a hibákra és az esendőségre is: de mellette arra is, hogy a fény-árnyék elve alapján ugyanott kell keresni az erőt és a tehetséget, ahol a nehézségekkel találkozunk.
A világhoz és a problémák megoldásához való kapcsolatunk alapján kilenc személyiségtípust különböztet meg az enneagram. A személyiségtípusoknak az ábrán nyilakkal jelzett kapcsolódásai más típusokhoz azt jelzik, hogyan viselkedik az adott személy stressz hatása alatt, illetve ha biztonságban érzi magát és teli van a szíve szeretettel.

Lássuk hát a kilenc karaktert!


EGYESEK - REFORMEREK: Maximalisták, a tökéletességre törekednek. Szabálykövetők, de ezeket a szabályokat szeretik maguk meghozni. Kissé vaskalaposak, a renitenseket nehezen tűrik, a rendbontást provokációnak veszik. Elszántságuk és ambíciójuk jó, de rugalmatlan vezetőkké teszi őket. Munkájukat precízen és felkészülten végzik. Kritikusak és gyakran elégedetlenkednek. Érzelmeik kimutatását gyengeségnek vélik, ezért általában nehezen fedik fel őket.

KETTESEK - SEGÍTŐK: Mások igényeinek és szükségleteinek kielégítését tartják életcéljuknak, és ebben gyakran túlzásokba esnek. Hajlamosak a mártíromságra, de elsőként segítenek a bajban is. Gondoskodó és önfeláldozó típusok. Ha értékelik áldozatukat, hegyeket képesek megmozgatni a hálás személynek. Gyakran abban az illúzióban élnek, hogy a másik szeretete megvehető, megváltható: emiatt sok kapcsolatfüggő van közöttük.

HÁRMASOK - EREDMÉNYESEK: Mindent alárendelnek a sikernek. Remekül kommunikálnak, megnyerőek és lehengerlő személyiségek, ügyesen tudják magukat eladni. Ha a sikerhez megalkuváson keresztül vezet az út, készek megtenni. Kereskedelemben, értékesítésben, kommunikációban kamatoztathatják tehetségüket, de akár politikusok is válhatnak belőlük. Munkamániások, és ha a helyzet úgy adja, az eredményekért akár szabályokat is áthágnak. Mivel mindenekelőtt sikeresnek szeretnének látszani, nem kifejezetten őszinték érzelmeik kimutatásában. Lelkiismeretüket gyakran nyugtatják azzal, hogy a cél szentesíti az eszközt.

NÉGYESEK - INDIVIDUALISTÁK: Irtóznak attól, hogy beleolvadjanak a tömegbe, mindenáron ki szeretnének tűnni. Kreatívak és művészi látásmóddal vannak megáldva, egyedi gondolataik vannak. Gyűlölik a közönségességet, a kisszerűséget, a megszokást. Roppant érzékenyek, és emiatt szükségük van mások figyelmére és támogatására, még ha nem is merik bevallani. Gyakran érzik magukat elszigeteltnek és meg nem értettnek. A régi sebeket hajlamosak újra meg újra feltépni, és miközben saját sebeiket nyalogatják, mások felett elsiklik a figyelmük.

ÖTÖSÖK - MEGFIGYELŐK: Igazi csodabogarak. Analitikus gondolkodók, szívesen és eredményesen mélyednek el a tudományokban, de visszahúzódóak és kicsit maguknak valók. Kevés barátjuk van, de mellettük tűzön-vízen át kitartanak. Inkább egyedül szeretnek dolgozni, nem is igazán alkalmasak csapatmunkára egyéni megoldásaik miatt. Bámulatosan jól rendszerezik a tényeket és információkat, melyeket hangyaszorgalommal gyűjtenek. Belőlük kerülnek ki a geekek, az informatikusok, a tudósok - félszeg, társaságban ritkán mozgó, de érdekes emberek. Megfigyeléseiket nem rejtik véka alá, és emiatt kritikusnak tűnnek.

HATOSOK - LOJÁLISOK: Biztonságra törekvésük miatt próbálnak mindenhez és mindenkihez alkalmazkodni. Hűségesek és tele vannak megfelelési vággyal. Ugyanakkor függetlenségüket is féltik, ami rendkívül ellentmondásos személyiségekké teszi őket, s emiatt bizony kiszámíthatatlanok is. Szabadúszó újságíróként megtalálhatják számításaikat. Bár törvény- és normatisztelők, a hierarchikus viszonyokkal nem tudnak mit kezdeni. Saját döntéseikért nem szeretnek egyedül felelősséget vállalni, ezért fontosnak tartják a tekintély szavát. Hajlamosak a szorongásra és önbizalomhiányra.

HETESEK - RAJONGÓK: Optimisták, lelkesek, nyitottak és gyakran naivak is. Élvezik az életet, nem idegenkednek a kicsapongástól és a kalandozástól sem. Gyakran bizony nem tartják be a szavukat és pontatlanok, de lehetetlen rájuk komolyan megharagudni, hiszen örök gyerekek. Komoly helyzetekben azonban lehet rájuk építeni. Hajlamosak a nevettetés álarca mögé bújtatni bánatukat és félelmeiket. Életszeretetükkel másokat is megfertőznek, jó csapatjátékosak, bár kissé felszínesek. Stresszhelyzetben olykor struccpolitikát folytatnak, nem akarnak tudomást venni a rosszról.

NYOLCASOK - KIHÍVÓK: Vérbeli provokátorok, lobbanékony természetűek és gyakran támadnak. Keresik a harcot, a konfliktust, szívesen fitogtatják erejüket és önállóságukat. Nehéz emberek, viszont hízelgéssel könnyen befolyásolhatók. Tipikus népi igazságosztók, megragadják az alkalmat a kötekedésre. Egyáltalán nem finomkodó vitapartnerek, akár agresszívek is lehetnek. Nem szeretnek közel engedni magukhoz bárkit, a gyengédségnek még a látszatát is kerülik, ők viszont birtoklóak a kapcsolataikban. Ellenállóak, erős testi és lelki adottságaik vannak. Rendőrök, katonák, sportolók, de bűnözők is kikerülnek soraikból.

KILENCESEK - BÉKETEREMTŐK: Kényelmes, békés és konfliktuskerülő emberek. Nyugalmuk mögött energiahiány van, a rohanó világgal képtelenek lépést tartani, de nem is akarnak. Nem kifejezetten lelkizős típusok, hiszen az megzavarná a belső békéjüket. Hajlamosak a lustaságra, szeretik a könnyebb utat választani. Borzasztóan zavarja őket, ha veszekedést tapasztalnak, ezért szívesen közvetítenek haragos felek között. Mivel pártatlanok, nyugodtak és elkötelezett hívei a harmóniának, sikerrel töltik be békebírói küldetésüket. Szeretnek pepecselni, de kitartást igénylő vagy felelősségteljes feladatok alól igyekeznek magukat kivonni.


Ha nem találtad meg a téged legjobban leíró karaktert, végezz el egy enneagramm-tesztet! Minél hosszabb a kérdéssor, annál pontosabb eredményre számíthatsz.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagy Lajos Gábor: Lemenő nap
  2015-08-29 17:57:57, szombat
 
  A lemenő nap sugara
egy utolsót bepillant a tornácra.
Mintha szeretné meglesni
szerelmes éjszakám.
Látja, ám mégis, letűnő mosolya
kacéran rám kacsint,
buzdító pillantása szívemig ér.

Kelj már fel, barátom...
körötted minden roskatag.
Szerelmi szálakat kötöznél... lásd,
bogozásba fullad minden mozdulat.
Tudnál te még igaz lenni,
hiszen hited megmaradt.
Szeretet szívedből soha ki nem apadt.

Bár életed rohan, a perceid múlnak,
a pillanatok megmaradnak.
Érezni, hogy valaki szeret,
ettől felhőtlenül boldog lehetsz.
Nem lesz minden álomból valóság,
de szívedben még ott ég a vágy.
Lobogjon fel a szeretetfénysugár.

S ha ébredek, hajnal után itt leszek,
még ezerszer üdvözöllek.
Könnyeid soha ne lássam,
mosolyod ragyogjon fényemben.
Addig is a kelő hold védje éjjeled.
Váljon valóra minden álmod,
szeretetteli reményed.


Debrecen, 2015. augusztus 16.
 
 
0 komment , kategória:  POET.HU Amatőr költők versei   
Alkony Zagyi Gáborné: Hangjegy...
  2015-08-29 17:55:22, szombat
 
  Leszek egy óhaj,
fohász lelkedben,
bűvös áramlás,
gőg az erekben,
vágy az ajkadon,
hang lélegzetben,
leszek dobbanás,
ütem a szívedben.

Leszek egy lépés,
együtt haladó,
tett és mozdulat,
veled lázadó.
Leszek menedék,
szó, megnyugtató,
leszek ölelés,
csend, csitítgató.

Leszek a kérdés,
s maga a válasz,
a lelked tükre,
hogy tisztán láthass.
Leszek egy hangjegy,
hozzád tartozás,
leszek pillanat,
felismert villanás.
 
 
0 komment , kategória:  POET.HU Amatőr költők versei   
Kovács Béla: Nem tudja senki sem!
  2015-08-29 17:53:01, szombat
 
  Utazol nézelődve.

Már nem várok válaszokat semmire,
visz a vonat valahova, talán az út végén
ott a válasz minden kérdésemre.
Muskátlis állomásablakokon visszacsillan
a remény, hogy ennyi idő után talán mindent
megértek végre.

A sínek mentén, de csak, úgy ahogy az szokott,
örök felkiáltójelként állnak a távíróoszlopok.
Egy-egy helységnévtábla az út mentén őrködve,
feliratuk a múlt maró savától már ütött-kopott.

Nézem a szürrealistán elfolyó, hol zöld, hol barna,
felváltva változó, rohanó, villogó képeket.
Szemem előtt, a fülkében fantáziámmal feljavított,
kontúros sziluettekkel teli reality film pereg.

Együtt utaztunk egy ideig titokban, félve, sunyin,
de egyfolytában oly kíváncsian téged néztelek.
Piszkos ablak tükrös felülete, mint Alice varázstükre,
verte vissza rejtelmesen homályos sziluettedet.

A mezőkön ezer színben sávok és cikk-cakk minták
felváltva sztroboszkópként villogtak,
a fülkében kevert illatok felhői, melyet a fel-leszálló
utasok, mint egy "emléket" itt hagytak.

Kalauz kiabál, zajok, beszédfoszlányok, mindenféle
étel-italillat tölti be a teret.
Mozdulnék már, s menekülnék futva, rohanva minél
messzebb, ám nem lehet.

Mi volt a kérdés, mely panelmagányból e hosszú
útra invitált, választ s okokat keresve?
Miért e zűrös cirkusz, mit életnek hívunk magunk?
Nincs senki, senki, ki e kérdésre felelne!


Mindenki a válaszokat keres
 
 
0 komment , kategória:  POET.HU Amatőr költők versei   
Eknéry Lakatosné Irénke:A nyáridilljét felhők rabolják.!
  2015-08-29 17:51:53, szombat
 
  Nyári reggel gyöngyharmat sáncol,
s szivárvány színeit tükrözi!
Kerti virágon díszes lepke táncol,
s hálóját rejtekben pók szövi!

Bárányfelhő, tündöklik az ég,
s föléje napkorong emelkedik!
Delelőn a nap izzó aranyban ég,
és sugara pásztáz a föld berkein!

Ám változik a körkép hirtelen,
s a nyár idilljét felhők rabolják!
Csendjébe tomboló vihar tör féktelen,
s az ég kékjét démonok uralják!

Szél tombol s elkergeti a felleget,
s már heves zápor mossa el nyomát!
Villámok szabdalják az szőkülő eget,
s az eső elmosta a fülledt nap porát!


2015. augusztus 11.
 
 
0 komment , kategória:  POET.HU Amatőr költők versei   
Mi járhat a kicsik fejében, így, ovikezdés előtt?
  2015-08-29 10:39:43, szombat
 
 
Vajon milyen gondolatok fogalmazódnak meg azokban az illatos kis buksikban? Mi bántja, foglalkoztatja őket? Főleg így a nyár végén, mondjuk az óvoda kezdése előtt pár nappal.

Olyan izgatott vagyok, nemsokára óvodába kezdek majd járni! El sem hiszem, eddig mindig csak itthon voltam, itt játszottam anyuval, apuval meg a tesómmal, na meg néha a játszótéren az ismerős gyerekekkel. De mostantól lesz egy másik hely is, ahol csupa játék és vidámság lesz. Legalábbis anyu azt mondja, az ovi csuda jó hely. Csak azt nem értem, amikor ezt mondja, miért olyan szomorú a szeme, és miért érzem azt rajta, hogy aggódik és legszívesebben maga mellett tartana.

Nagylány vagyok én már, egy csomó mindent egyedül is meg tudok csinálni - ezt mondja. És el is hiszem neki, hogy így van. De néha azért elbizonytalanodom, és ilyenkor olyan jó hozzábújni anyuhoz. Ilyenkor mindig megszeretget, és olyan okosakat tud mondani. De most azt érzem rajta, ő van elbizonytalanodva ezzel az egész ovitémával kapcsolatban.

Én viszont nem tudok okosakat mondani neki, sőt ha jobban belegondolok, én is bizonytalan vagyok. Mert mi lesz, ha nem lesznek barátaim, vagy nem fogok tudni mindent úgy megcsinálni, ahogy az óvónénik kérik?! Olyan jó lenne belesimulni anyu ölébe, egyszerre hallani és érezni is tőle, hogy minden rendben lesz.

A múltkor hallottam, beszélgettek apuval és valami olyasmit mondott anyu, hogy nem biztos abban, hogy én óvodaérett vagyok már. Nem tudom, ez mit jelent, de olyan furcsán csillogott a szeme, és nem túl biztató energiákat éreztem felőle. Azt hitték, nem hallom őket, mert a másik szobában játszottam, de nyitva volt az ajtó, és én figyeltem. Bár úgy tettem, mintha csak játszottam volna. Így mindig sok mindent megtudok, és a nagymamám úgyis mindig azt mondja, nekem most az a dolgom, hogy megtanuljam, hogy működik a világ.

Hát, ha én olyan okos lennék, mint az anyukám, és szavakba tudnám önteni azt a vihart, amit a fejemben, meg néha a mellkasomban érzek, elmondanám neki, hogy támogasson, szeressen és bízzon bennem. Ne csak szavakkal, de őszintén az érzelmeivel és a gondolataival is.

Hogy most én vagyok az, aki nehéz élethelyzet előtt állok, nekem van szükségem útmutatásra és biztos kézre, segítsen nekem. Legyen ő az erős, a mosolygós és legyen mindig kész arra, hogy meghallgassa, mi bánt engem. Még akkor is, ha az csak apró butaság is az ő szemében.

De azért várom már az ovit! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 893 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 893 db bejegyzés
e év: 18023 db bejegyzés
Összes: 31746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 227
  • e Hét: 227
  • e Hónap: 17286
  • e Év: 919218
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.