Regisztráció  Belépés
szatucsek.blog.xfree.hu
Mond el egy vonalnak, mi az a gömb! Szatucsek Tibor
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Klement Gottwald mauzóleuma
  2015-08-31 20:48:03, hétfő
 
  Csehország, Prága: Klement Gottwald mauzóleuma eredetileg az első világháború során
Csehországban elesett olasz légiósok számára épült panteon volt 1953-ig. Gottwald
testét 1962-ben több kudarcba fulladt balzsamozási kísérlet után elhamvasztották és
máshová helyezték. Ezután a szocialista évek nagy halottai kaptak itt helyet, összesen
49-en, egészen 1991-ig, mikor is eltávolítottak és újratemettek minden földi maradványt.
A mauzóleumot azóta eladták: az új tulajdonos, egy amerikai cég szórakoztató központként
készül működtetni az építményt.
[Hetek.hu]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Hogyis van ez?...
  2015-08-30 21:23:20, vasárnap
 
  "- Nem tudom, emlékszik-e, hogy egy időben Burjátföldön keresték Petőfi sírját. Én vagyok a hibás abban, hogy ez megtörtént. Burjátföld Mongólia és a Szovjetunió határára esik, ott dolgoztam egy kutatóintézetben egy évig. Felkeresett engem egy folklórkutató professzor azzal, hogy gyűjtött egy csomó mondát, amelyek egy Alexander Petrovics Petőfi nevű magyar költőről szólnak, aki itt volt Szibériában száműzetésben. Mondott is három temetőt, hogy a legenda szerint hol a sírja. Mikor hazajöttem fél év múlva, szóltam az Akadémia néprajzkutató alelnökének, Ortutay Gyulának, hogy létezik ez a Petőfi-legenda. Ez megjelent egy újságban, és a következő cikk már úgy szólt, hogy én azt a hírt hoztam, hogy megvan Petőfi sírja. Ezután már hiába mondtam bárhol, hogy ez nem úgy volt. Szerveztek egy expedíciót, és állítólag megtalálták Petőfi sírját egy Barguzin nevű helyen, amiről az egyik legenda úgy szólt, hogy ott van eltemetve. Azóta sem derült ki, a lelet kinek a csontváza, nem engedtek DNS-vizsgálatot."
[ORIGO Lőrinc L. László]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Diktatúrák áldozatai 133.
  2015-08-29 11:36:17, szombat
 
  "Pap elvtársnak, az egykori vegyésztechni­kusnak Kádár is revizionista volt, de a devecseri járási párttitkár a forradalom utáni megtorlásokban még rajta is túltett. Róla a kései pártiratok közt azt is olvashatjuk, hogy ,,Devecserben a helyi hatalmat bitorló Jóna Istvánnak még Pap János veszprémi első titkár is ,,ellenforradalmár" volt! ... Még ez a Pap János is leváltatta Jóna Istvánt az 1957-es tavaszi devecseri tetteiért. Akkor képzeljük el az ott történteket!" Lángba borult idő című munkájában Vaczkó szerint ,,a járás területén működő forradalmi- és munkástanácsok tagjai közül hatvan személyt gyűjtöttek össze, akiket a pártbizottság garázsába bezsúfolva, kegyetlenül ütöttek, vertek, kínoztak. Köztük volt Varga Gusztáv, az ajkacsingervölgyi bányák főmérnöke is, akit (...) ármin-aknai dolgozószobájából szinte félig agyonverve hurcoltak el, a fegyverrel sakkban tartott, megdöbbent bányászok szeme láttára." Amikor a veszprémi kórházban belehalt sérüléseibe, nem engedték meg, hogy a család lakóhelyén, Ajkán temessék el, nehogy bányásztüntetéssé váljon a temetés. (Ilyeneket olvasva, az 1985-ig egyeduralkodó Pap pártfogoltjára, a karrierjét Veszprémben kezdő Szekeres Imrére gondolok, mennyi gonosz indulatot és hétpecsétes titkot hozhatott magával kétélű demokráciánkba.)
Akár Brusznyai Árpád ügyében 1957 novemberében, Pap ezúttal is kötelet akar, s a dr. Marczi Pál, a Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettese vezette tanács első fokon kimondja a halálos ítéletet Hamusics fejére. Marczi az ötvenes évek gyorstalpalói egyikén, a kétéves jogi akadé­mián lett jogász, ám ítéletének felterjesztésekor a másodfokú eljárás során enyhébb ítéletet, életfogytiglani börtönbüntetést javasol. Az ítélet azonban marad, kegyelem sincs, s 1967. február 17-én, a veszprémi börtön udvarán felakasztják az utolsó ,,ötvenhatost".
[Tamáska Péter]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Utazzunk ismét egy kicsit az idők szárnyán...
  2015-08-28 13:27:58, péntek
 
  1593 - 1606 a tizenötéves háború
1593. angol-ellenes felkelés Ulsterban (-1601 )
1593.06.13. Haszán boszniai pasa mintegy 22 ezer főnyi sereggel Siszek ostromához kezd.
1593.06.22. Keresztény győzelem Sziszeknél a várat ostromló Haszán boszniai pasa felett.
1593.06.22. A felmentő hadadtól a török súlyos vereséget szenved.Innen számítjuka15 éves háborút.
1593.10.06 - 10. Szinán nagyvezír elfoglalja Veszprémet és Palotát.
1593.11 - 1594.03. Pálffy Miklós és Christoph von Teuffenbach vezetésével a királyi csapatok győzelmet aratnak a Dunántúlon Pákozdnál, északon pedig Romhánynál, majd visszafoglalják Divény, Fülek, Szécsény, Buják, Somoskő, Hollókő, Drégely, Ajnácskő és Nógrád várát.
1593.11.03. Pálffy Miklós a királyi csapatokkal Pákozdnál győzelmet arat a Székesfehérvár felmentésére érkező török csapatokon: a vár ostromát Hardegg mégis abbahagyja.
1594. IV. Henrik kerül a francia trónra (-1610) a Bourbonok kerülnek uralomra
1594.05 - 06. Mátyás főherceg vezetésével a keresztény csapatok sikertelenül ostromolják a török kézen lévő Esztergomot; ahol május 30-án hősi halált hal a költő Balassi Bálint.
1594.05.30. Esztergom ostrománál megsebesül, majd meghal a magyar reneszánsz legnagyobb költője, Balassi Bálint.
1594.07 - 09. Szinán nagyvezír elfoglalja Tatát, majd Győrt; az egész Észak-Dunántúl török fennhatóság alá kerül: Pápa és Győr székhellyel két kis vilájetet szerveznek, Komáromot azonban sikertelenül ostromolják.
1595 - 1603 III. Mehmed török szultán.
1595. Óbuda 5.000 magyar lakosa a törökök sanyargatása elől Esztergomba költözött.
1595. I. Rudolf és Báthori Zsigmond erdélyi fejedelem szövetsége a török elleni háború folytatására.
1595. A gyulafehérvári országgyűlés Erdélyben kimondja a bevett vallások szabad gyakorlatát. (Katolikus, lutheránus, kálvinista, unitárius.)
1595. Mihály havasalföldi, majd Razvan moldvai vajda is csatlakozik a törökellenes koalícióhoz, és hűbéruruknak ismerik el Báthori Zsigmond erdélyi fejedelmet. Az erdélyi és havasalföldi csapatok Gyurgyevónál megverik a törököt.
1595.01.28. Bocskai István - Báthori Zsigmond fejedelem követeként - Prágában aláírja Erdély és a Habsburg Birodalom szerződését.
1595.01.28. Létrejön a törökellenes szövetség Báthori Zsigmond fejedelem és I. Rudolf király között.
1595.09.03. Kara Ali bég feladja a keresztények által július 1-je óta ostromolt Esztergom várát.
1595.10.29. Az erdélyi és havasalföldi csapatok Gyurgyevónál megverik Szinán nagyvezír hadát.
1596. A közszékelyek fegyveres felkelése jobbágyi állapotuk felszámolására. A felkelést Bocskai István nemesi csapatai leverik, megkezdődik a székelyek kivándorlása Moldvába és Havasalföldre. Mezőkeresztesnél a tizenöt éves háború legnagyobb ütközetében I. Rudolf és Báthori Zsigmond hadai súlyos vereséget szenvednek a töröktől.
1596. A németalföldi Simon Stevin bevezeti a tizedes tört számítást.
1596. Ludolph van Ceulen 35 tizedes pontossággal kiszámítja a hétköznapi számításokban 3,14-nek vett π (pi) értékét.
1596. A közszékelyek felkelnek a jobbágyság helyreállítása miatt. Megkezdődik kivándorlásuk Moldvába, Havasalföldre Fejérkövy István az esztergomi érsek, de a beiktatás előtt meghal.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Szükségtemetők : Városmajor
  2015-08-26 22:06:03, szerda
 
  "Valamikor, az Ördögárok árterülete volt, amit kaszálóként hasznosítottak. 1729-ben Daun Henrik városparancsnok 3000 forintért eladta Buda városának, ettől
kezdve a Város majorjának nevezték.
1731-től 50 esztendeig zöldségkertészek művelték. 1783-ban árverésre bocsátotta a város, de II. József 1785-ben elrendelte, hogy üdülőkert létesüljön területén. Tallher József ugyanebben az esztendőben készített terve szerint 3000 facsemete telepítésével 1787-ben kezdődött a park létesítése, melynek emlékét néhány megmaradt szilfa őrzi. A XVIII. század végén már kedvelt kirándulóhely volt.
A XIX. század elején, 1822-ben kelt leírásból (Schams Ferenc) tudhatjuk, hogy nagy ünnep volt a május elseje, mikor zenés felvonulást rendeztek a tavasz ünneplésére.Buda ostroma alatt szükségtemető és szemét lerakóhely volt, de hamarosan megindult a romeltakarítás. Sajnos a park tekintélyes részét kihasították sportlétesítmények, a gimnázium és szabadtéri színpad helyfoglalásai."
zoldkalauz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
A sárisápi kocsitemetkezés
  2015-08-24 10:20:09, hétfő
 
  "A sárisápi kocsitemetkezést a környezete teszi igazán érdekesebbé. Magáról a kocsisírt rejtő dombról már korábban megállapították, hogy több évszázadon keresztül használták, vagyis a kezdetben pogány temető az évszázadok alatt kereszténnyé vált, ahogyan az egész provincia is. A környéken található egy 4. században épült mauzóleum, egy Árpád-kori falusi templom, valamint a domb tetején egy bronzkori földvár maradványai is. A dombtól néhány száz méterre számos római kori cserépmaradványt is találtak. Ezek alapján arra következtetnek, hogy egy villagazdaság is volt a környéken, ami talán a dombtetőn lévő temetőhöz tartozott. A gazdaság jelentősége abban áll, hogy kutatásával megismerhetővé válna a kocsisírhoz tartozó korabeli környezetet, az itt élő családok lakóhelye is - magyarázta Mráv.
Az indoeurópai kelták az ókorban Közép- és Nyugat-Európában egyaránt megvetették a lábukat. Korábban tévesen a gallokkal azonosították őket, azonban a gall csak egy népcsoport volt a kelták között. A kelták a Kárpát-medencében az i.e. 5. században jelentek meg, majd az i.sz. 1-2. században romanizálódtak, vagyis beolvadtak a római kultúrájú lakosságba."
[index]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Végek dícsérete...
  2015-08-22 21:36:15, szombat
 
  1588. Az erdélyi országgyűlés kimondja a három bevett vallás szabad gyakorlatát.
1588. Baselben anatómiai bemutatóterem nyílik, amelyben Felix Platter professzor 300 tetemet boncol fel népes közönség előtt.
1588. A spanyol armadát legyőzik az angolok.
1588. Megjelentették a walesi nyelvre William Morgan által lefordított Bibliát, ami kulcsszerepet játszott a nyelv fönnmaradásában.
1588. Balassi Bálint megírja a Szép magyar comedia című drámát.
1588. Drake és Raleigh legyőzi a spanyol Armadát
1588.01. Országgyűlés Pozsonyban: törvénycikk a Gergely-naptár hivatalos elfogadásáról és a Magyar Tanács hatásköréről.
1588.01.25. A lengyel és erdélyi hadak kiverik, Miksa főherceg választott lengyel királyt Lengyelországból.
1588.12.08. Ghyczy János a medgyesi országgyűlésen lemond a kormányzóságról, ahol - a kijelölt fejedelem nagykorúsítása fejében - kiűzetik Erdélyből a jezsuitákat; ezután Báthori Zsigmond (1588-1602) leteszi esküjét, és átveszi a fejedelemség irányítását.
1588.12.08. Erdélyi országgyűlés Medgyesen. (Nagykorúsítja Báthori Zsigmondot.)
1589. Galilei Pisában kimutatja, hogy a testek súlyuktól függetlenül egyenlő sebességgel esnek.
1589. William Lee harisnyakötő gépe.
1589. Balassi Bálint: Végek dicsérete.
1589. Országgyűlési határozat alapján elhagyják Erdélyt a jezsuita szerzetesek.
1590. Károli Gáspár gönci református lelkipásztor - közel 800 példányban - Vizsolyban megjelenteti a Biblia első magyar nyelvű fordítását.
1590. A holland Hans Janssen és a fia feltalálják a kétlencsés mikroszkópot.
1590.11.29. III. Murád szultán és II. Rudolf császár ismét megújítják a drinápolyi békét.
1591 - 1606. Tizenötéves háború a Habsburgok és az Oszmán Birodalom között.
1591. Pécsi Lukács fordításában megjelenik Szent Ágoston Vallomásai Nagyszombatban; Erdélybe érkezik Alfonso Carillo jezsuita atya.
1591. Erdődy Tamás horvát bán Boszniában pusztít.
1592. Hollandiában szélkerékkel hajtanak meg fűrészmalmot.
1592. Japán támadások Korea ellen. [1592, 1597]
1592.04. A törökök elfoglalják a horvát végek kulcsát, Bihácsot.
1592.05.01. Báthori Zsigmond fejedelem Bocskai István Istvánt nevezi ki váradi főkapitánynak, egyben Bihar vármegye főispánjának.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Honfoglalás kori temető : Karos
  2015-08-21 20:04:51, péntek
 
  "A karosi sírleletek fontos bizonyítékai annak, hogy a Bodrogköz volt a honfoglaló magyarság egyik első telephelye. E helyen kerültek elő a Kárpát-medence eddig ismert leggazdagabb Honfoglalás kori temetői. Az 1986-90 közötti ásatások során 73 sírhelyet tártak fel és rekonstruálták a temetőt.
Kiemelkedő rangú és gazdagságú férfi nyugodott az 52. sírban, melynek helyét emlékmű őrzi. A mellette talált tárgyak alapján valószínű, hogy jelentős szerepet töltött be a X. század nagy fejedelmei között.
A férfiak erős felfegyverzettsége, méltóságjelvényekben való gazdagságuk azt jelezheti, hogy e temetőben a fejedelmi kíséret különböző rangú vezetői, családtagjaik és háziszolgáik, valamint helyzetüknél fogva többnyire nőtlen kísérő harcosaik nyugodtak.
Közülük kerülhettek ki a kalandozó hadjárat vezetői és résztvevői is.
Az emlékhely lehetőséget ad arra is, hogy lerójuk kegyeletünket az elődök sírjánál."
[geocaching.hu]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Diktatúrák áldozatai 132.
  2015-08-19 19:42:25, szerda
 
  "A legtöbb halálraítéltet 1959. október 28-án, szerdán végezték ki: a Thököly úti fegyveres felkelők közül 11-et, a bíróság elé állított 24 vádlottból.
Háromszor fordult elő, hogy egyszerre 7-7 személyt fosztottak meg életétől: 1957. július 20-án a miskolci népítélet résztvevőit, 1958. november 15-én a Juta-dombi fegyveres ütközet harcosait, és 1958. november 28-án a Köztársaság téri népítélet vádlottjait.
1958. március 6-án 6 csepeli fegyveres ellenállóval végeztek ugyanazon a hajnalon.
Volt, akit rögvest az év első munkanapján végeztek ki (Berta Józsefet 1958. január 2-án), s akadtak, akikkel az 1958-as esztendő karácsonya, a szeretet ünnepe előtt egy nappal végeztek (Bódi Józsefet és Szente Istvánt).
Többször megesett az is, hogy szilveszterkor vetettek véget elítéltek életének: Gulyás Lajos, Kiss Antal, Tihanyi Árpád, Zsigmond Imre egyaránt az '57-es esztendő utolsó, keddi napján halt meg Győrben." [Kádárék még 1961-ben is akasztottak]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
A Gergely-naptár bevezetése
  2015-08-18 16:22:01, kedd
 
  1581. Báthori Kristóf erdélyi vajda halála; a kolozsvári jezsuita kollégium főiskolává alakul.
1581.05.27. Meghal somlyai Báthori Kristóf vajda Gyulafehérvárott, utóda fia, Báthori Zsigmond.
1582. XIII. Gergely pápa naptárreformja. Az új naptárt Magyarországon 1588-ban, Erdélyben 1590-ben vezetik be.
1582. A Gergely-naptár bevezetése katolikus országokban.
1582. A Temzén szivattyúmű épül London lakosainak vízellátására.
1582. Báthori István lengyel királyként törökellenes összefogást sürget Velence, a spanyol Habsburgok, Lengyelország és Erdély összefogásával, a pápaság remélt támogatásával.
1582. Báthori István lengyel király és Rettenetes Iván cár fegyverszüneti megállapodást köt.
1583. Marcin Kober: Báthori István arcképe; megjelenik a Gergely-naptár első magyarországi változata.
1583.03.06. Báthori István elhunyt bátyja, Kristóf fiát, Báthori Zsigmondot jelöli ki erdélyi kormányzónak; kiskorúsága idejére háromfős kormányzótanácsot állít mellé.
1583.04.13. II. Rudolf császár és III. Murád szultán biztosai megújítják a drinápolyi békét.
1584. Az angolok Virginia néven birtokba veszik Észak-Amerika keleti partjait.
1584. Merénylet W. Orange ellen.
1584. Walter Raleigh kolóniát hoz létre Virgíniában.
1584. Nagyszombatban kiadják az első hazai törvénygyűjteményt, a Corpus Juris Hungaricit.
1584. az első angol település Virginiában
1584. meghal IV. ( Rettegett ) Iván
1584. Meghal Bornemisza Péter író, evangélikus szuperintendens.
1585.05.01. Báthori István a háromfős kormányzótanács helyére Ghyczy János váradi főkapitányt nevezi ki erdélyi kormányzóvá, aki a tisztséget 1588-ig tölti be.
1585.08.24. Tura országos vásárán a magyar végvári katonaság rajtaüt a török kereskedőkön (mértékegységek).
1586.12.13. Báthori István halála a lengyelországi Grodnóban; Erdélyben utóda Báthori Zsigmond, a lengyel trónon a svéd származású III. (Vasa) Zsigmond király (1587-1632).
1587 - 1629. I. Abbász perzsa sah uralkodása.
1587. Báthori Zsigmondot jelölik az erdélyi fejedelemi címre. Szultáni fermán születik, amelynek lényege: a Báthori családból kerüljön király a lengyel trónra.
1587. Velencében 6000 cölöpre felépítik a Rialtó-hidat.
1587. Mária skót királynő lefejezése.
1587. I. Erzsébet kivégezteti Stuart Máriát
1587. Kanizsánál nagy győzelmet arat a törökön Zrínyi György, Nádasdy Ferenc és Batthyány Boldizsár.
1587.08. A Kanizsa melletti Kacorlak-Sárkányszigetnél Zrínyi György, Nádasdy Ferenc, valamint Batthyány Boldizsár csapatai győzelmet aratnak a nagy számban portyázó török csapatok felett.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 311 db bejegyzés
Összes: 1072 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 303
  • e Hónap: 2669
  • e Év: 62257
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.