Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 57 
Csorvási pogácsa
  2015-09-27 17:02:47, vasárnap
 
  Szász Jánosné Ilike receptje

Hozzávalók:

70 dkg liszt
50 dkg Ráma margarin
1 csapott evőkanál só
5 dkg élesztő
1/2 sütőpor
1-1,5 dl tej
15-20 dkg reszelt sajt
2 tojássárgája

A lekenéséhez:
1 felvert tojás
reszelt sajt

Elkészítése:
A lisztet a sóval,sütőporral elkeverem,a margarinnal,tojássárgákkal elmorzsolom.
Az élesztőt 1 dl tejben,pici cukorral felfuttatom és a többi anyagokkal jól begyúrom.
15 dkg reszelt sajtot tettem a tésztába.
Ha kell,akkor még adhatunk hozzá tejet,de ha nem vagy esetleg lágyabb a tésztánk akkor lisztet adunk hozzá.
Folpackal letakarva a hűtőbe tesszük.
Este gyúrtam le és másnap süthetjük.
A tésztát egyszer átgyúrva 2 cm-esre nyújtjuk,felvert tojással lekenjük és reszelt sajttal megszórjuk.
A pogácsákat kiszúrjuk és sütőpapírral vagy zsírozott tepsin megsütjük.
A leeső részeket összegyúrtam és rudakat vágtam belőlük.
Jánosné Szász sütötte és tette közzé e szép,finom ,híres pogácsákat.
Sokan megsütöttük már.
Nagy köszönet a receptért.
Köszönöm azoknak is,akik megsütötték és a forrást megjelölik.
Ilike nélkül nincs Csorvási pogácsa!

Csorvási pogácsa Eta módra
Link






az eredeti recept Link
"7o dkg lisztett elmorzsolok 2 db. Rama margarinnal, l evőkanál sóval, 2o dkg reszelt trapista sajtot teszek bele, 3 tojássárgáját, 5 dkg. élesztőt pici cukros tejben felfuttatva.
Az egészet jól összegyurom, jól kidolgozom, esetleg egy-két kanál tejföllel lazitom, de ne legyen lágy a tészta. Este elkészitem, hütőbe teszem. Reggel sütés előtt újra átgyúrom, és 2 cm. vastagra elnyújtom. Pogácsákat szaggatok belőle, tepsibe rakom és tojássárgájával lekenem a pogácsákat, majd bőven meghintem reszelt sajttal, esetleg egy kis szezám maggal. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöm, mintegy 2o perc alatt.
Nagyon finom, jól elálló, bár nálunk igen hamar elfogy. "
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Nudli
  2015-09-25 19:45:22, péntek
 
  1 kg áttört fött krumplit,össze gyúrok kb. 30 dkg liszttel, 1 db tojással, sóval, majd darabokat vágok belőle. Kisodrom hosszú vékony rudacskákra kb 2-3 cm-esre darabolom két tenyér közt kicsit meg sodrom. Forró vizben kifőzöm.majd hideg vízben leőblitem és olajban pirított morzsára szedem.
Morzsa helyett kiszedhetjük zsírban pirított hagymára is, akkor tejföllel meglocsolva kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Krumplis pogácsa
  2015-09-25 19:37:02, péntek
 
  Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin (vagy zsír, kicsit kevesebb), 2 db törött főtt krumpli, 2 dl tejföl, só,
1 db tojás,
A fenti hozzávalókat elmorzsolom, majd hozzá adok 3,5 dl langyos tejben csipet cukorral elmorzsolt élesztőt. Ezzel jól bedagasztom és letakarva kelni hagyom. Mikor megkelt, kinyújtom és kiszagatom.
Kikent tepsibe egymás mellé rakosgatom, a tetejét felvert tojással lekenem. Még egyszer újra kelesztem majd forró sűtőben sütöm.
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Fügelekvár
  2015-09-25 19:29:42, péntek
 
  Elkészítése:

A lekvárnak befőzni kívánt fügék szárát lecsípjük, 3-4 darabba vágjuk, lemérjük. 20%-nyi cukrot adunk hozzá (barna cukorral még finomabb!), tehát 1 kg fügéhez 20 dkg cukor. Mivel a füge magában is nagyon édes, én nem szoktam többet rakni bele. Összeforgatjuk, egy éjszakát állni hagyjuk.

Egy lábasba tesszük, alágyújtunk, alacsony lángon, időnként megkeverve addig főzzük, míg a kívánt állagnál egy kicsit hígabbat kapunk. Aki darabosan szereti, ezen a ponton már csírátlanított üvegekbe töltheti, öt percre fejre fordítja, majd mehet a polcra.

Aki nem szereti darabosra, krumplinyomóval összenyomkodhatja, és ugyanígy üvegekbe töltheti. A fügelekvárnál egyáltalán nem használok tartósítószert, a kész mű ugyanis annyi cukrot tartalmaz, hogy tuti nem romlik meg.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Lángos
  2015-09-25 19:17:41, péntek
 
  Hozzávalók kb 15 db-hoz,
1 kg liszt, 30 dkg törött főtt krumpli,4 dl tej,5 dkg élesztő,só, pici cukor
A tejet cukorral meglangyositom és felfuttatom benne az élesztőt. A lisztet a krumplival elmorzsolom. Ha feljött az élesztő a tej tetejére, hozzáadom a krumplis liszthez és össze dagasztom. Ne legyen se lágy se kemény. Letakarva kelni hagyom, mikor megkelt, kinyújtom, kiszaggatom és újra kelesztem, majd nem túl forró olajban mindkét oldalát megsütőm,
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Tojásos, kolbászos-tojásos lecsó
  2015-09-25 19:11:07, péntek
 
  Hozzávalók 5-6 személyre:
2-3 jó nagy fej hagyma, 2 kg paprika,1 kg paradicsom,10-12 db tojás, 30 dkg húsos szalonna
A hagymát és paprikát nagyobb darabokra vágom. A szalonnát kis kockára és zsírjára sütőm, majd hozzá teszem a paprikát és hagymát.Fél sülésnél hozzá adom a paradicsomot, sóval, pici borssal ízesítem.Mikor minden megsült,hozzá öntöm a felvert tojást és össze sütőm.
8 személyre:
2-2 kg hagyma és paprika hagyma lehet csak 1 kg), 1 kg paradicsom, fél kg füstölt kolbász,1 kg lecsó kolbász és 16 db tojás.
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Csirkemáj muffinsütőben
  2015-09-25 11:35:18, péntek
 
  Hozzávalók
25 dkg csirkemáj
fél kg csirkemellfilé
1 csomag szeletelt bacon szalonna
egy pohár tejföl
10 dkg reszelt sajt (füstölt)
1 fej lila hagyma
1 grezd fokhagyma
1 tojás
csipetnyi bors,
ételízesítő

A tejfölt csomómentesre keverjük a fűszerekkel (fokhagymát belereszeljük). Hozzákeverjük a reszelt sajtot, az apró kockára vágott lila hagymát és a tojássárgáját. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, beleforgatjuk a tejfölös keverékbe. A bacon szalonna szeleteket ketté vágjuk, kibéleljük vele a muffin sütőformát. Ezután belekanalazzuk a formákba a tejfölös csirkemell-csíkokat, majd ráteszünk egy-egy fél csirkemájat. A bacon szalonnát ráhajtjuk a csirkemájra. Előmelegített sütőbe tesszük, 30-35 perc alatt elkészül. Rizzsel, burgonyapürét,salátával tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Slambuc A 'la Anna:
  2015-09-25 10:55:23, péntek
 
  - 30 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg 8 tojásos kocka tészta
- 25 dkg lángolt kolbász
- 1 kg krumpli
- 2 db nagyobb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt piros paprika ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- Piros Arany és Gulyáskrém - kevés
- őrölt kömény - nagyon kevés
- só
- ízlés szerint lehet bele vágni kevés paprikát és paradicsomot is

A kockára vágott szalonna zsírját kisütöm, és ebben üvegesre pirítom a kockára
vágott hagymát.
Hozzá adom a karikára vágott kolbászt, kis pirítás után beleteszem a kis kockára
vágott tisztított krumplit. Fűszerezem őrölt piros paprikával és az összes többi
fűszerrel, valamint sózom. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és addig főzöm, hogy
a krumpli félig puha legyen. Ekkor a tetejére szórom a tésztát és pótolom a vizet,
ha szükséges, hogy éppen elérje az étel tetejét.
Nem nagy lángon addig főzöm, amíg az összes vizet magába szívja és minden megpuhul.
Igazság szerint nem volna szabad kevergetni, azonban ha nagy mennyiséget csinálunk a
bográcsban, akkor nem lehet rázni, hanem a nagy fakanállal az alját óvatosan kell
tolni és megemelni. Vigyázni kell, hogy le ne égjen! Ha a leírt mennyiséget főzzük,
akkor lehet forgatni, rázogatni a bográcsban összeállt ételt és arra kell
törekednünk, hogy türelemmel kérget pirítsunk az egész gömböcre. Így a külseje szép
piros, ropogós lesz, a közepe pedig szaftos marad. Ha valaki otthon főzi Teflon
edényben, akkor nagyon jól le lehet pirítani úgy, hogy lapáttal fordítjuk mindig az
ételt a másik oldalára.
Kovászos uborkával, de akár más salátával is nagyon finom. Jó étvágyat kívánok!
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Fehérbabos-zöldséges csirkecombok
  2015-09-25 10:53:49, péntek
 
  Hozzávalók 4 személyre:

8 darab csirke felsőcomb, filézve
2 evőkanál olaj
só, bors
1 nagyobb fej hagyma
3 szál sárgarépa
2 rúd zellerszár
1 evőkanál friss kakukkfű
1 darab babérlevél
5 dl húsalaplé
40 dkg leszűrt fehérbab (konzerv)
1 csokor petrezselyem

A combokat csontozzuk ki, vágjuk falatnyi darabokra. Melegítsük meg az olajat egy lábosban, adjuk hozzá a csirkehúst, sózzuk, borsozzuk. Amikor megpirult, adjuk hozzá a megtisztított és felkockázott zöldségeket, pároljuk tovább pár percig. Ízesítsük a fűszerekkel, majd öntsük fel a húslevessel, és fedő alatt főzzük puhára a ragut. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a babot. Amikor elkészült, szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel, és friss kenyérrel kínáljuk.

NLC
Link

 
 
0 komment , kategória:  Hús és hal ételek  
Sajtos-kukoricás csirkemell
  2015-09-25 10:50:05, péntek
 
  Hozzávalók 4 személyre:
2 egész csontos csirkemell
40 dkg reszelt trappista sajt
25 dkg kukorica
4 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
kb. 3 ek. liszt
zsemlemorzsa
150 ml főzőtejszín
esetleg bacon szalonna a tetejére
tej az áztatáshoz

Elkészítése:
A csirkemelleket kifilézzük, felszeleteljük, nem túl vékonyra kiklopfoljuk, majd fűszerezzük ízlés szerint. Fokhagymás tejbe áztatjuk 4-5 órát, de lehet egy éjszakát is.
Egy tepsit kivajazunk, morzsával meghintjük és reszelt sajtot szórunk az aljára. A tejtől lecsurgatott csirkemell szeleteket egyenként lisztbe forgatjuk, a tepsibe rakjuk, rászórjuk a kukoricát, majd főzőtejszínnel meglocsoljuk és ismét reszelt sajtot szórunk rá.
A tetejére tehetünk még egy kevés kukoricát vagy akár bacon szalonnát is.180 C fokon sütjuk kb. fél órát, míg a sajt aranybarnára nem sül a tetején. Forrón tálaljuk, sült vagy tört burgonyával, rizzsel, salátával tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 57 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 57 db bejegyzés
e év: 507 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 209
  • e Hét: 1176
  • e Hónap: 9884
  • e Év: 162287
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.