Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
habos süti almával
  2015-09-29 07:45:54, kedd
 
  Belgrádi habos sütemény almával vagy körtével
Hozzávalók:
1 kg savanykás alma vagy zamatos körte,
2 dl fehér bor,
40 g cukor,
vékonyan hámozott citromhéj.

A krémhez:
6 tojássárgája,
75 g cukor,
20 g liszt vagy keményítő,
3/4 l tej.

A habhoz:
6 tojásfehérje,
80 g porcukor,
50 g vagdalt dió vagy mandula.

Az almát vagy körtét meghámozzuk, kimagozzuk és vékony karikákra szeleteljük. A borral
leöntve, miután beletettük a cukrot és a citromhéjat is, sütőben pároljuk 15-20 percig. Közben
elkészítjük a krémet. A tojássárgájából és cukorból vert habhoz hozzáadjuk a lisztet vagy a
keményítőt, s állandóan kevergetve hozzáöntjük a meleg tejet. Gőz felett sűrű krémet
keverünk belőle, majd lehűtjük. Lehűtve keverjük hozzá a szintén elhűlt gyümölcshöz, s az
egészet tűzálló edénybe tesszük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és hozzáadagoljuk
a porcukrot. A habot rárakjuk a gyümölcsre, megszórjuk vagdalt dióval vagy mandulával és
2-5 percig 200°C-ra melegített sütőbe tesszük, épp hogy csak enyhén megpiruljon. Ezután jól
lehűtjük, tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
szerb oldalas
  2015-09-29 07:39:28, kedd
 
  Szerb oldalas

Hozzávalók:
70 dkg oldalas,
10 dkg füstölt szalonna,
4 húsos zöldpaprika,
2 kemény paradicsom,
2 dl tejföl,
3 gerezd fokhagyma,
1 nagy fej vöröshagyma,
70 dkg burgonya, 1 mokkáskanál bazsalikom,
1 mokkáskanál rozmaring,
törött fekete bors,
só.

A húst megmossuk, leszárítjuk, és a csontok mentén felvagdaljuk. Kuktában, betéten, 1,5 dl
sós vízben félpuhára pároljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zöldpaprikát
megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük, a paradicsomot lehéjazzuk. (Ha egy pillanatra
forrásban levő vízbe mártjuk, könnyen lehúzhatjuk a héját.) A tisztított fokhagymát apró
darabkákra vagdaljuk, a burgonyát pedig hámozás után karikákra vágjuk. A füstölt
szalonnát hajszálvékony laskára metéljük, és néhány darabbal kikenjük egy mélyebb tűzálló
tál alját. (Cserépedényben sokkal jobb sütni!) A tál aljára tesszük a burgonya felét, jól
megsózzuk, majd szalonnacsíkokat szórunk rá. Erre paradicsompaprikákat helyezünk,
sózzuk, borsozzuk, és fokhagymadarabkákkal hintjük meg. Erre teszünk
zöldpaprikaszeleteket és hagymakarikákat. Jól megsózzuk, majd rátesszük a maradék
burgonyát és sorban a többi hozzávalót. A félpuha húst kicsontozzuk és ráhelyezzük a
tetejére. Leöntjük sózott és borsozott tejföllel. A tálat befedjük, és előmelegített, forró sütőben
erős lángon 40 percig sütjük, majd pirosra pirítjuk. (Ha cserépedényben sütjük, akkor a tálat
előzőleg beáztatjuk, és hideg sütőben, takaréklángon sütjük, különben a cseréptál
szétreped.) Hagymás paradicsomsalátával vagy uborkasalátával tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
vőlegényfogó süti
  2015-09-29 07:36:48, kedd
 
  Bácskai vőlegényfogó
Hozzávalók:
35 dkg liszt,
18 dkg vaj,
1/2 csomag sütőpor,
2 tojás,
tejföl,
só.

A töltelékhez:
20 dkg sovány főtt sonka,
20 dkg túró,
5 dkg vaj,
só,

A kenéshez tojás.

Sós omlós tésztát készítünk,
A lisztet a vajjal, egy kevés sóval és a sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadunk 2 tojás-sárgáját,
és egy kevés tejföllel könnyű tésztává gyúrjuk. Cipóba formálva pihentetjük, míg a tölteléket
elkészítjük. A töltelékhez a sonkát megdaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, a vajat és egy csipet
sót hozzáadva jól összekeverjük. A két tojásfehérjét habbá felverve adjuk hozzá. A tésztát
vékonyra nyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a töltelékkel megtöltjük, és buktaformára
összetekerjük. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, és szép pirosra sütjük, Melegen, hidegen
is kitűnő, teához vagy borkorcsolyának is tálalható.
 
 
0 komment , kategória:  román sütemények  
vajdasági húsgombócleves
  2015-09-29 07:32:00, kedd
 
  Vajdasági húsgombócleves
Hozzávalók:
20-20 dkg marhahús és dagadó,
10-10 dkg füstölt szalonna, sárgarépa és gyökér,
50 dkg burgonya,
10 dkg liszt,
zsír,
2 dl tejföl,
2 tojás,
1 csomó petrezselyem,
só, bors

A húsokat és a szalonnát ledaráljuk, a burgonyát lereszeljük. Összekeverjük őket és dúsítjuk a
tojásokkal, vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá amennyit
felvesz. Zsírban világos rántást készítünk, majd felengedjük 3 liter vízzel. A karikára vágott
répát és gyökeret beletesszük, sózzuk. Amikor felforrt, a húspépből lisztes kézzel apró
gombócokat formálunk, és a levesben kifőzzük.
Ha a gombócok megfőttek kihalásszuk a levesből, és egy levesestálba tesszük. A levesbe
keverjük a tejfölt, felforraljuk, és a tálban ücsörgő gombócokra öntjük. Meghintjük apróra
vágott petrezselyemmel.
 
 
0 komment , kategória:  román receptek  
horvát halleves
  2015-09-29 07:28:42, kedd
 
  Halleves horvát módra
Hozzávalók:
1,5 kg fehérhúsú hal,
5 dkg rizs,
6 kanál olivaolaj,
2 gerezd fokhagyma,
15 dkg paradicsom,
5 dkg citrom
3 dkg petrezselyemzöld,
2 babérlevél,
2 dkg só,
3-4 szem bors.


A halat megpucolom, nagyobb darabokra vágom, és hideg vízbe teszem. Hozzáadom, az
olajat, az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, felezett paradicsomot, babérlevelet, sót,
borsot és a petrezselyemzöld felét. Felforralom és lassú tűzön főzöm. Mikor a hal kész,
kiveszem a léből, a levet leszűröm, a halat kiszálkázom és visszateszem a lébe. Ha marad,
akkor ,,főtt halként" is tálalható. Sós vízben megfőzöm a rizst, és leöntve a leveshez adom. A
megmaradt zöldpetrezselymet apróra vágom, és a levesbe teszem. Reszelt sajttal tálalom.
 
 
0 komment , kategória:  horvát konyha !  
bácsakai gombócleves
  2015-09-29 07:26:30, kedd
 
  Bácskai gombócleves
Hozzávalók:
fél kiló nyers, füstölt dagadó,
1,5 kg krumpli,
2 tojás, liszt,
só, bors,
2 babérlevél,
ecet,
2 dl tejföl


A húst 3 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha már félig puha, kivesszük a léből, feldaraboljuk
és ledaráljuk. A krumplit lereszeljük, belekeverjük a tojásokat, a húst és annyi lisztet hogy
könnyen formázható tésztát kapjunk. A hús főzőlevét felforraljuk, kicsit sózzuk, és a tésztából
evőkanálnyi gombócokat szaggatunk bele. Negyed órát főzzük, majd kiszedjük őket egy
levesestálba. A léhez borsot és babért adunk és forraljuk. Lisztből a tejföllel habarást
készítünk, és kevergetés közben a leveshez adjuk. Ízlés szerint ecettel savanykásra ízesítjük,
és a tálban csücsülő gombócokra öntjük.
 
 
0 komment , kategória:  szerb konyha !  
töltött pisztráng burgonyával
  2015-09-22 06:55:37, kedd
 
  Urtefylt fjellorret med dillstuede poteter og agurksalat

3 db pisztráng
Repce olaj
100 g vaj
1 citrom, héja
Petrezselyem
metélőhagyma

Paprika

a pisztrángot kifilézem , igy 6 szeletet kapok.
egy kis tálkában kikeverem a vajat, fűszereket, citromhéját, sót és a borsot.
a halkat a bőrével lefelé rakom , rákenem a vajas krémet, ráteszem a másik szelet halat .
összekötözöm , s olajon szépen megsütöm .

a burgonyához :
8 burgonya
2 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
3 dl tejszín
1 teáskanál mustár

Paprika
friss kapor

a burgonyát egyben megfözöm , majd feldarabolom kisebb szeletekre .
serpenyőben a vajat felolvasztom , liszttel megszórom , lepiritom , majd felöntöm a tejszinnel.
1 - 2 percig fözöm , s hozzáadom a mustárt, sót, borst, apritott kaprot is .




 
 
0 komment , kategória:  norvég konyha   
karfiolleves füstölt lazaccal
  2015-09-21 07:56:15, hétfő
 
  Blomkalsuppe med rokelaks

Hozzávalók 4 személyre:
2 karfiol
1 kis vöröshagyma
1/2 póréhagyma
1l leves
2 dl tejszín
Olívaolaj

fehér bors
200 g füstölt lazac

a karfiolt rózsáira szedem szét, a hagymákat apróra vágom fel.-
a hagymát az olajon megpiritom ,hozzáadom a karfiolt, s puhára párolom ,felöntöm a levessel, közben sózom és boroszom .
ha puha, akkor botmixerrel pépesitem .
most adom hozzá a tejszint, s pár percig együtt fözöm .
ha kell utána izesitek,
tálaláskor rakom bele a füstölt lazacot, apritott kaprot.



 
 
0 komment , kategória:  norvég konyha   
sült csirke cukkinis burgonya ágyon
  2015-09-10 07:28:44, csütörtök
 
  Zemiakovo-cuketová príloha k masu




cukkini, burgonya 1 : 1 arányban
fokhagyma
vöröshagyma
tejföl
őrölt fekete bors
kömény

csirkecomb

a burgonyát és a cukkinit lereszelem a durvább fokú reszelőn .
hozzáadom a fokhagymát és a hagymát, összekeverem , sózom és borsozom +tejfölt keverek hozzá .
tepsibe teszem egy sorban ,
a besozott , borsozott csirkét is rárakom . Link
berakom a 180 fokos sütőbe és szép pirosra sütöm .



 
 
0 komment , kategória:  szlovák konyha   
szlovák sült káposzta
  2015-09-06 12:46:49, vasárnap
 
  Zapekaná kyslá kapusta



1 kg savanyú káposzta
400 g darált hús
2 fej vöröshagyma
1 kolbász
250 ml tejföl
1 zacskó előfözött rizs
őrölt édesnemes paprika
zúzott kömény, só
őrölt fekete bors,
olívaolaj

az apróra vágott hagymát olajon megpiritom , hozzáadom a kinyomkodott savanyú káposztát, lassú tüzön fél puhára fözöm .
egy tálban összekeverem a darálthúst, karikázott kolbászt, fűszereket, rizst.
egy közepes tepsit kiolajozok, a fele káposztát beleteszem .
a húskeveréket rákanalazom ,, majd a káposzta másik felével betakarom .
a tejfölt a tetejére locsolom , berakom az előmelegitett 200 fokos sütőbe és megsütöm 40 perc alatt .
félidő után leveszem a fóliát róla, hogy szép pirosra süljön a teteje .


Link
 
 
0 komment , kategória:  szlovák konyha   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 410 db bejegyzés
Összes: 8903 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 480
  • e Hét: 3473
  • e Hónap: 36145
  • e Év: 164848
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.