Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Búék!
  2016-01-01 18:27:30, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Nem tudom a frissen készült képeket feltölteni
  2016-01-01 14:57:42, péntek
 
  Kedves Barátaim, Látogatóim!

Elnézéseteket kérem, hogy nem tudok képekkel Új Évet köszönteni.

Elkésztettem a 2016-os képre írásokat, de valami okból kifolyólag
nem tudom a képtáramba feltölteni azokat, s onnan a blogba beilleszteni.

A már feltöltött képeknél nincs gond, simán beilleszthetők a blogba.
Na de, most az újak kellenének.

Remélem, mihamarabb megjavul és akkor pótolni tudom a hiányt.

Addig is:
Kedves Mindannyiotoknak

SIKEREKBEN, EGÉSZSÉGBEN GAZDAG
BÉKÉS, BOLDOG

ÚJ ÉVET

kívánok szeretettel!
Táltos
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Januári népszokások, hagyományok
  2016-01-01 14:48:04, péntek
 
  Januári népszokások, hagyományok

Január 6-a a vízkereszt napja hagyományosan a karácsonyi ünnepkör lezárása és a farsangi időszak kezdete volt. Sok országban ez a karácsonyfa lebontásának napja. Az ünnep előestéjén szentelik meg a szenteltvizet és a tömjént a katolikus papok a templomokban. Az emberek felírták a három napkeleti király nevének kezdőbetűjét a házuk ajtajára. Egyes országokban ma is élő szokás, hogy megajándékozzák a gyerekeket az éjjel az ajtó elé vagy ablakba tett csizmájukba rejtett édességekkel, amit a ,,háromkirályok" vagy a ,,jó boszorkány" hoz nekik.





Vízkereszt napján hóból épített ,,jó boszorkány" Olaszországban

A katolikus templomokban a vízkereszt utáni második vasárnap olvassák fel a papok a Jézus első csodatételéről, a kánai menyegzőről szóló evangéliumi részt. Ezen a napon régen a hívők egy-egy magánházban is összegyűltek és eljátszották a kánai menyegző történetét, majd együtt elfogyasztották a vendégek által hozott étel- és italajándékokat.

A magyarság körében

Január 1-jén szokás volt újévi jókívánságokat mondani házról házra járva, amiért a háziak almával, dióval kínálták a köszöntőket. Újévkor az egész év sikerét igyekeztek biztosítani különféle kellemes dolgok végzésével. Azt gondolták, hogy ami újév napján történik az emberrel vagy amit cselekszik, az egész évben ismétlődni fog. Aki újévkor korán reggel megmosakodott a kútnál, hogy egész évben friss volt. Aki pedig hajnalban elsőként húzott vizet a kútból, az szerencsét hozó ,,aranyvizet" merített, amiből a családtagokat is megitatták. Nagyon fontos volt a jó cselekedet az év első napján. Ugyanakkor sokféle tiltás is létezett.

Január 6-a, vízkereszt napján általános szokás volt, hogy a katolikus papok a házakat is meghintették a szentelt vízzel (házszentelés). Ezenkívül elterjedt népszokás volt a ,,csillagozás", amikor gyerekek jártak körbe a faluban csillaggal a kezükben és a kis Jézusról szóló énekeket énekeltek. Ez egyes magyarlakta vidékeken még a mai napig is létező szokás.

Január 22-én, Szent Vince napján a szőlőtermesztő falvakban sok helyütt úgynevezett vincevesszőt vágtak, amit a szobában vízbe állítottak. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő év termését. Ezen a napon a gazdának sok bort kell innia, hogy bő legyen a termés. Ha Vince napján szép, napos volt az időjárás, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak. Ezzel ellentétben, ha három nap múlva, január 25-én, a ,,pálforduló" (Szent Pál megtérése) napján sütött a nap, akkor a néphit szerint még hosszú kemény télre kellett számítani.

A magyar népi mondóka a január hónapot a következőképpen jellemzi:
Pálnak fordulásaFél tél elmúlásaPiroska napján a fagyNegyven napig el nem hagy.Ha fénylik a Vince,Megtelik a pince.A ködös januárNedves tavasszal jár.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Január
  2016-01-01 14:37:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Január
  2016-01-01 14:35:47, péntek
 
  Január

Január (régiesen Januárius) az év első, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Janusról kapta, aki a kapuk és átjárók istene volt az ókori római mitológiában.





A népi kalendárium szerint január neve Boldogasszony hava. A 18. században a magyar nyelvújítók a januárnak a zúzoros nevet adták.

A január és a február volt az utolsó két hónap, amit utólag hozzáadtak a római naptárhoz, mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot. Bár egy ideig még március volt az év első hónapja, hamarosan a január vette át ezt a helyet. Ezt követően a konzulok is január 1-jén léptek hivatalba.

A hónap első napja a mindenki által ismert újév napja.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Boldog Új Évet!
  2016-01-01 02:29:34, péntek
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
ezzel a videómmal kívánok "Boldog Új Évet!"


Link
 
 
1 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 284 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 723
  • e Hónap: 6305
  • e Év: 122958
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.