Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Jó éjszakát, csodás álmokat!
  2016-01-13 23:59:24, szerda
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Szuper téli gyümölcsök, melyekről többet kellene tudnod!
  2016-01-13 20:09:05, szerda
 
  Szuper téli gyümölcsök, melyekről többet kellene tudnod!

A megszokott téli gyümölcsválaszték mellett egyre több helyen képezi a kínálat részét néhány olyan gyümölcs is, ami eddig akár ki is maradhatott az életünkből. Íme, egy kis útmutató, hogy melyik finomságot hogyan érdemes fogyasztani, s mi minden beltartalommal járul hozzá az egészségünk megőrzéséhez.

Naspolya

A közép-Ázsiából származó naspolya nem új szereplő a téli piacon, mégis viszonylag kevesen ismerik, s kötnek vele barátságot. Ez feltehetőleg abból fakad, hogy a naspolya sajátságosan érik. Az almával és a birsalmával rokoni szálakkal kötődő gyümölcs ugyanis utóérő, azaz, amikor leszedik, akkor még éretlen, élvezhetetlen, ám december elejére mindent bepótol, s ilyenkor jelenik meg a jobb zöldségeseknél és az őstermelők kínálatában.





A vitamindús naspolya pont akkor érik, amikor alig van friss gyümölcs

Az ásványi anyagokban és vitaminokban igen gazdag naspolyában ez a zseniális. Pont akkor válik fogyaszthatóvá, amikor a legkevesebb a friss gyümölcs (eltekintve a ma már lépten-nyomon elérhető déligyümölcsöktől). A naspolyát ehetjük magában, felhasználhatjuk különféle gyümölcsös fogásokhoz, de készíthetünk belőle lekvárt vagy épp gyümölcssajtot vagy zselét is, hiszen rendkívül magas pektintartalma még erre is alkalmassá teszi.

Datolyaszilva

A tél másik kedvelt utóérő gyümölcse a khaki, más néven datolyaszilva. A vásárláskor még kemény szemeket érdemes kint hagyni a konyhapulton, s megvárni, amíg puhává válnak. Az érett datolyaszilva édes húsához legkönnyebben úgy jutunk hozzá, ha félbe vágjuk, s a gyümölcshúst kanállal kiemeljük a héjából. A szilva nem csak finom, hanem egészséges is, hiszen kalcium, folsav, vas, nátrium és C-vitamin is található benne.





A datolyaszilva szintén jó alternatíva, ha vitamint szeretnénk magunkhoz venni az őszi-tél időszakban

A datolyaszilvából nagyon finom lekvár készíthető, vagy fűszeres, húsok mellé kínálható chutney alapjai is lehet, de süteményekhez, különféle gyümölcssalátákhoz vagy gyümölcsturmixokhoz is célszerű hozzáadni.

Gránátalma

A hatalmas, piros gránátalma szemet gyönyörködtető gyümölcs, mégis sokan ódzkodnak tőle. Igen, a benne pihenő magokhoz való hozzájutás nem a legegyszerűbb és legveszélytelenebb művelet, de ha kellő mennyiségű oktatóvideót láttunk, s kötényben, fehér konyhafaltól távol állunk neki a pucolásának, akkor biztos a siker.





A gránátalma antioxidánsokban gazdag, így rendkívül egészséges

Az antioxidánsokban, káliumban, kalciumban és C-vitaminban gazdag almamagokat sokféleképp felhasználhatjuk. Legjobb helye a különböző salátákban van. A gránátalmát nem csak gyümölcssalátákba komponálhatjuk bele, hanem bármilyen zöldséges salátában megállja a helyét. Érdemes kipróbálni a gránátalmával gazdagított Cézár- vagy Waldorf salátát is.

WESSELY MÁRTA

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tejberizs
  2016-01-13 20:00:05, szerda
 
  Tejberizs

Hozzávalók:
30 dkg rizs
ízlés szerint cukor
1/2 rúd vanília rúd kikapart belseje, vaníliás cukor vagy vanília-esszencia
6-8 dl tej
A tetejére:
kakaópor, fahéj vagy lekvár

Elkészítés: A rizst megmossuk folyó vízben. Közben a tejet feltesszük főni, a rizst hozzáöntjük, lassú tűzön, folyamatos keverés mellett puhára főzzük (a tejet szükség szerint pótoljuk). Ha kész, a cukrot és a vanlíát is hozzáadjuk. Fedő alatt tartjuk kb 10-15 percig, hogy a maradék tejet felszívja és a rizsszemek megdagadjanak még jobban.

Kakóóporral, lekvárral vagy fahéjjal tálaljuk.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Zöldbabpörkölt
  2016-01-13 19:55:50, szerda
 
  Zöldbabpörkölt

Hozzávalók:
50 dkg tisztított zöldbab
1 nagyobb fej hagyma
kevés olaj
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom

őrölt bors
pirospaprika

Elkészítés: A megtisztított zöldbabot feldarabolom, vízbe áztatom, a hagymát apróra vágom, a paprikát és a paradicsomot felkockázom.

Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom és üvegesre párolom a hagymát. Amikor megpuhult, mehet rá a paprika és a paradicsom. Sózom, borsozom, zsírjára pirítom, majd felengedem vízzel, beleadom a leszűrt zöldbabot, meghintem pirospaprikával, és készre főzöm.

Tálaláskor, aki kedveli, még tejföllel ízesítheti.

Megjegyzés

Alapvetően vegás étel, tálalhatjuk galuskával, főtt tésztával. Adhatunk hozzá szója-, zöldségfasírtot, de főtt vagy tükörtojást is, esetleg egy szelet rántott sajtot.

Húsevőknek feltétként egy szelet sült vagy rántott húst, esetleg fasírozottat ajánlok mellé.
Fülöp Sándor

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Zöldségkrémleves
  2016-01-13 19:51:32, szerda
 
  Zöldségkrémleves

Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 kicsumázott zöldpaprika
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé, burgonya, karfiol)
2-3 leveskocka
3 evőkanál étolaj
2 babérlevél
bors
őrölt paprika
petrezselyemzöld
pirított zsemlekocka

Elkészítés: A hagymákat és a zöldségeket megpucoljuk, a leveszöldségeket kockára vágjuk. A paradicsomról lehúzzuk a bőrét.

A zöldségeket a hagymával, fokhagymával, paprikával, paradicsommal kevés vízen és étolajon megpároljuk. Ekkor hozzáadjuk az őrölt paprikát, a leveskockát és a babérlevelet. Összekeverjük, felöntjük vízzel, és puhára főzzük. A végén borsozzuk, ha szükséges, utánsózzuk.

A levest összeturmixoljuk, még egyszer összeforraljuk. Tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük, s pirított zsemlekockát tálalunk mellé.





Megjegyzés

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 284 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 456
  • e Hét: 858
  • e Hónap: 6440
  • e Év: 123093
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.