Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A prímás lánya
  2016-01-22 13:37:07, péntek
 
  Hédi napok óta lázban égett, izgatottan készült az osztálytalálkozóra. Új kosztümöt varratott magának. Nehezen szánta rá magát, nem szerette a flancot, pénzének is szűkében volt, de nem érte már be derekát a régi. Sokat spekulált, hogyan spórolhatja ki az árát. Szegénysége nem befolyásolta ízlését az igényességét. Csak természetes anyag jöhetett szóba, ki nem állhatta az olcsó műszálas bóvlit, ezért aztán a ruhatára, pár egymással kombinálható kosztümből és blúzból tevődött ki, ami elfért egy kis szekrényben.
Negyven ötször fordult meg az év örökké forgó kereke, a ballagásuk óta...
A régi diáktársakat szétszórta a sors szele. A találkozókon is egyre több padra került virág...
A közös misén, az eltávozottak lelki üdvéért szólt az ima.
Az idő kedvezett a jeles napnak, még is lassan teltek a padok, az osztály egyharmada hiányzott, pedig igazolást már csak az Úrtól fogadnak el...
Julikát, a prímás lányát is hiába várták. Senki nem tudta mi történhetett. Aggódni kezdtek. Julika precíz és pontos teremtés volt, minden alkalommal elsőként jelezte részvételét, és fizette be a költségeket. Fel kell hívni döntöttek páran. Csalódottan állapították meg, a telefonja ki volt kapcsolva. Rossz előérzésük támadt. Fontolgatták, mit tegyenek, hogyan tudnák elérni. Az óra mutatói lassan ballagtak, peregtek a percek, indulni kellett a misére. Aggodalmuk rányomta bélyegét a templomi áhítatra. Különösen Hédi érezte magát cefetül, a háborgó lelkiismerete miatt. Szemrehányást tett magának, amiért nem kereste meg egykori barátnőjét. Amíg egy városban éltek, gyakran összejöttek, sűrűbben találkoztak.
Összeforrt az ő sorsuk, az első közösen eltöltött iskolai naptól. Abban az időben is sokat számított a származás...
Hédi burzsuj gyerekként ,,egyébszármazásúnak" titulálva indult hátrányos helyzetűként, Julika pedig, cigányprímás lányaként...
Volt még egy osztálytársuk, kinek a szülei a háborúban menekültek, nagyon sokan voltak testvérek, ő volt a harmadik ,,kiválasztott" a ,,menekült"...
A három lány hamar összebarátkozott. Véd-, és dacszövetséget kötöttek egymással.
Julikát fogadták be elsőként a többiek. Szép, formás lány volt, szénfekete szemmel, éjfekete sűrű hajkoronával. Kissé csibészes mosolyával, okos, korrekt gondolkodásával és végtelen alázatával a legjobbak közé verekedte fel magát.
Könnyen tanult, és mindig szívesen segített másoknak.
A három lány a hátsó sorokban kapott helyet. Akkor tájt a kádergyerekeké voltak az első sorok. Némelyikük strébersége ma is szomorú emléket idéz fel bennük. Volt közöttük olyan, akinek a keze állandóan a tanár ,,szájában lógott", úgy jelentkezett, hogy majd kiesett a padból. Az volt a legvidámabb pillanat, amikor felszólították. Néha napján akkora sületlenséget mondott, hogy az egész osztály kuncoghatott rajta.
Julika születés napjára, meghívták az egész osztályt. A köszöntőre kevesen, és mindig ugyanazok mentek el. Három fiútestvérre büszkélkedhetett. Az egyik hegedült, másik citerázott, a harmadik zongorázni tanult, Julika fuvolázott. Zeneiskolába jártak, mind a négyen. Született zenei tehetségüket szüleik iskolázták. A vendégeknek tetszett a rögtönzött koncert, jól érezték magukat. Szívesen időztek a családnál.
Akkoriban az éttermek minden estére megteltek, élő cigányzene mellett vacsoráztak, szórakoztak az emberek. Julika édesapja a város előkelő éttermének a prímása volt. Minden este hófehér, ropogósra keményített ingben, kalocsai mintával hímzett, magyaros mellényben dirigálta a zenekarát. Nem csak ismerték, de szerették és tisztelték a városban a prímást. Saját házukban laktak. Nem nagy luxusban, de igényes körülmények között éltek. Egy nagy könyvespolc kínálta az irodalmat a lakásuk nappalijában. A szülők nem voltak iskolázottak, de beszédükön érezni lehetett az olvasottságot, érdeklődést a világ dolgairól, és ami a legfontosabb, az emberszeretet sugárzott belőlük. Julika édesanyja öltözködésében helyet kapott és belefonódott a cigány hagyomány, tarka hosszú bő szoknyát viselt, és tarka kendőt a hétköznapokban.
Vasárnap, a templomba azonban az akkori divat szerint öltözött, de kendő nélkül soha nem lépett az utcára.
A lányok minden évben együtt vásároltak színházbérletet. Elválaszthatatlan bárátokká kovácsolta össze őket a megkülönböztetett sorsuk. Piroskától harmadikban el kellett szakadniuk. Szabó édesapja megbetegedett, fonónő édesanyja nem keresett annyit, ami elég lett volna a család fenntartására, így neki be kellett állni a sorba. Az iskolapadot a szövőgép váltotta fel. A gyárból hamarosan ment férjhez az egyik szerelőhöz. Mire a többiek érettségire készültek, őt a közelgő anyaság foglalkoztatta.
Julika jelesre érettségizett, felvételizett az egyetemre. Kétszer utasították el, helyhiány miatt...
Nem adta fel, harmadszorra bejutott. A gólyabálon megismert, egy dunántúli fiút. Óriási szerelem alakult a két fiatal között. Az okos, intelligens lányt hamar befogadták a fiú szülei. Féltek ugyan a falu szájától, de a fiuk boldogságát mindennél előbbre tartották. Két lakodalmat tartottak, egy falusit és egy városi cigányt.
Julika köztisztviselőként dolgozott, onnan ment nyugdíjba, ahol a pályát kezdte. A férje jó nevű jogászként praktizált, haláláig. Két gyerekük született, mind a kettő diplomát szerzett. Az előbbi találkozón négy unokájának fényképét mutatta büszkén a nagymama.
Julika végtelen szerénységével, jóindulatával, alázatos intelligenciájával boldog családi értéket teremtett és adott át a gyerekeinek szülői mintaként.
Szorgalmával, emberségével kivívta az emberek jóindulatát, szeretetét, sok igaz barátra talált.
Az évek, évtizedek múlásával azok is megpróbáltak közelébe kerülni, protekciót kérni, ügyes-bajos dolgaikhoz, akik valamikor a kiközösítők táborát gyarapították. Soha senkit nem utasított el, mindenkinek kezet nyújtott...
Vacsora alatt szomorúan tekintettek az üres székre. A tányérokban jócskán fogytak a falatok, amikor nyílt az ajtó, és tolókocsiban, begipszelt lábbal, a menye kíséretében megjelent Julika. Egyenest a kórházból jöttek. A délelőtti nagy készülődésben baleset érte, eltörte a lábát, a gipsz lassan száradt...
Mindenki megkönnyebbülten felsóhajtott, Julika mosolyogva integetett. Vidám beszélgetésbe kezdtek, észre sem vették, mikor éjfélt ütött az óra. Készülődni kezdtek. A következő találkozó várakozásában és a boldog viszontlátás reményében köszöntek el egymástól egykori diáktársak és barátok.
forrás:Lélek Sándorné Gizella
 
 
0 komment , kategória:   novellák, gondolatok, versek  
Amire koncentrálsz, azt kapod!
  2016-01-22 09:01:22, péntek
 
  Alapvető különbségek az erős és az áldozattípusú emberek között!

Ha valamit szívből, igazán szeretnél, akkor azt kapod meg. Az univerzum összefog, hogy teljesítse az álmaidat. Ha viszont valamitől félsz, és arra gondolsz, akkor ezt a rosszat is megkapod.



Hogyan is működik ez?

Nagyon egyszerű. Mindennek van egy rezgése. A gondolatoknak is. Amilyen gondolataid vannak, amilyen érzések élnek a szívedben, azt kisugárzod az univerzumba. És a hasonló rezgésű dolgokat, eseményeket, embereket fogod magadhoz vonzani.

Alapvetően kétféle embertípus létezik: aki hisz a saját erejében, ill. akinek kényelmesebb, ha másokat okol élete szerencsétlenségéért.

Ha áldozat vagy, akkor visszaigazolást kapsz arra, hogy mindig más a hibás és te csak a körülményekkel sodródsz.



Mit csinál egy áldozat?



1.Mindig más külső dolgokat okol rossz helyzetéért.

2.Gyakran elhangzik ez a mondat a szájából: ugye, én megmondtam, hogy rossz vége lesz!

3.Folyton harcban áll a körülötte lévő emberekkel. Valaki mindig rossz és neki akar ártani.

4.Nem változtat, és nem hoz döntéseket, hiszen jelenlegi élethelyzete ezt nem teszi lehetővé.

5.Belenyugvással szemléli sorsát.

6.Gyakran panaszkodik, vagy hívja fel barátait: Képzeld, már megint valami rossz történt, már megint becsaptak, kihasználtak.

7.Jellemzően nem áll ki a saját igazáért.

8.Egy áldozat lehet, hogy hisz és beszél a gondolatok teremtő erejéről, de a gyakorlatban nem használja azokat.



Mit tesz egy erős, tudatos ember?



1.Tudja, hogy élete körülményeit ő alakítja.

2.Felismeri gondolatai teremtő erejét és nem pazarolja azokat negatív emberekre, helyzetekre.

3.Abba fektet energiát és azon gondolkodik, amit szeretne.

4.Mer dönteni. És vállalja a következményeket, bízik és hisz magában.

5.Szeretettel mondja ki lelke igazságát.

6.Hisz saját erejében, és nem ijed meg a kihívásoktól.

7.Támogató emberekkel veszi körbe magát.

8.Határozottan nemet tud mondani mindenre, ami személyes fejlődését nem szolgálja: legyen az egy lehúzó kapcsolat, vagy munkahely.



Arra biztatlak, hogy ismerd fel saját erődet. Igaz, ez azzal jár, hogy vállalod a felelősséget saját életedért. Ami azzal jár, ha hibázol, nem mutogathatsz majd másokra. Viszont, tudatában lenni, annak, hogy Te alakítod a saját sorsodat, a létező legnagyobb erő, ami valóban csodás eseményeket és megoldásokat hozhat a számodra.

Sándor Judit - Jóportál

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem mindegy, melyik napszakban mennyi vizet iszol!
  2016-01-22 08:58:00, péntek
 
  A víz alapjáratban nagyon jót tesz a szervezetednek, de ha rosszul választod meg az időpontot, többet árthat, mint használhat!



Egy pohárral felkelés után

Az üres gyomorra ivott víz aktiválja a keringést, az emésztést és helyreállítja a vérnyomást. Fel is élénkít, sokkal erősebb hatása lehet, mint egy pohár kávénak!



Egy pohárral minden étkezés előtt fél órával

Aktiválja az emésztőrendszert, megtisztítja a nyálkahártyát, a gyomrot, a belet, hidratálja a testet. Ne evés közben, ne utána, mert akkor ahelyett, hogy felpörgetnéd az emésztést pont, hogy hízni kezdesz.



Egy pohárral sportolás előtt

Ha edzés előtt hidratálod a tested, megkönnyíted az izmok működését is.



Egy pohárral zuhanyzás vagy fürdés előtt

Ezzel elkerülheted a meleg víz hatására keletkező hirtelen vérnyomás-emelkedést.



Egy pohárral fél órával lefekvés előtt

Ez csökkenti az éjszakai szívproblémák kockázatát, nyugodtabb lesz tőle az álmod és könnyebben is ébredsz majd.

Forrás: http://tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 131 db bejegyzés
e év: 935 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 184
  • e Hét: 1668
  • e Hónap: 8040
  • e Év: 58831
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.