Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A világon bárhol jobb magyarnak lenni, mint Magyarországon
  2016-01-24 16:36:04, vasárnap
 
  Még mindig Hosszú Katinka ügye, amiből kiderülhet hogy a világon bárhol jobb magyarnaklenni, mint Magyarországon!
*

..A magyarellenességéről hírhedt Amerikai Magyar Népszava online változatában (www.nepszava.com) olvasható BARTUS LÁSZLÓ: KATINKA című írása, melyben többek között ezt írta:

"Ezek tulajdonuknak tekintik az embert. Zseniket akarnak a jobbágyaikká tenni olyan emberek, akik semmihez nem értenek. Azt képzelik, hogy nem elég valakinek jól úszni, engedelmesnek is kell lennie a nímand vezetőknek, akik belefulladnának a vízbe, ha belelöknék őket. Meg kell nyerniük az ő jóindulatukat. Ez nem polgári mentalitás. Nem szabad emberek világa. Hogyan bánnak ezek a többi úszóval, akik nem szólnak? És azok miért hajlandók mindent eltűrni?"
*
*
*
Az egész írás visszarepített engem a 40-50 évvel ezelőtti időkbe. Mert van igazságtartalma mindannak, amit írt Bartus László Katinkával kapcsolatban.
*
Csakhogy, legalább 50-40 évvel ezelőtti állapotokról ír úgy, mitha az most törtnét volna meg és úgy, mint ahogy abban a szocialistának hazudott diktatúrában történt!!!
*
*
Köztudott volt még évekkelévtizedekkel ezelőtt, hogy 1945 után NEM az anyák-apák nevelték gyermekeiket, hanem az ÁLLAMI gyermekintézmények. Bölcsőde, óvoda, iskola, szakmunkásképző, ipari tanuló iskolák... katonaság... úttörő- és a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) táborai és tanfolyamok.
*
Most - gondolatban - kövessük figyelemmel egy akkori tizennégy éves falusi fiú életútját! Gondoljunk abba bele, hogy az akkori körülmények között mekkora befolyása lehetett a falun maradt, megözvegyült édesanyának az onnan elszármazó fiára, ha csak három-havonta láthatta, akkor is egy-egy hétvégén?!
*
*
Írtam korábban Domján Editről, hogy őt is már az általános után azonnal beiskoláztak egy gyorstalpaló bentlakásos középiskolába. Ahol is egy-egy szobában tizenkét emeletes vaságy és egy szék volt - az ágy emeletén alvók számára - az össze berendezés... stb. Domján Edit is úgy járt, mint azok általában, akiket ,,kiemeltek"... Úgy kezelték ezeket a ,,szocialista" TEHETSÉGEKET, mint általában mindent, amit un. ,,TÁRSADALMI TULAJDONBA" vettek! Szőröstül-bőrüstül bekebelezte az az intézmény, amelyikben tehetségét kibontakoztathatta. Nem lehetett magánélete, mert igényt tartott még arra is a hatalom kinyújtott karjaként működő intézmény vezetősége.
*
Akkoriban nem(sem) lehetett a problémákról beszélni, mert akkor magadra haragítottad a Párt ,,illetékesét": ,,miaznemteccikarenccer?" kérdést szegezve szerencsétlen elégedetlenkedőnek.
(Azért is gondoltam a rendszerváltozás elején, hogy minden körzeti szakorvosi rendelőben kellene működnie pszichológusnak is. Szörnyű, hogy MÉG MINDIG ideggyógyászatra küldik a lelkileg összeroppanó embereket! Talán, ettől merevedett meg a közgondolkodásban az a nézet, hogy aki lelki tanácsra szorul, az ,,BOLOND" és inkább nem panaszkodik...)
*
*
Van erre a problémára egy közismert szerelmespár esete: Domján Edit és Szécsi Pál.Mindketten a halálba menekültek az elviselhetetlen életérzés elől.
*
Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán is hasonlón mehetett keresztül. Latinovits ,,kiszállt", Ruttkai, meg belebetegedett és hamarosan belehalt.
*
Még az oly ,,dörzsölt" ember is, mint Gobbi Hilda is azt mondta: ,,nagyon jól lehet élni ebben az országban, csak semmit ne akarjon az ember!"
Ezt akkor mondta, amikor már belefáradt abba küzdelembe, hogy legyen a nemzetnek színháza, meg a színészeknek múzeuma és ,,otthona".
*
*
A népi káderekből lett vezetők - középszerűségükkel és tekintélyelvűségükkel - annyira rátelepedtek a hatalmukkal mindenre és mindenkire, hogy egészen egyszerűen nem lehetett hova menekülni előlük, csak a halálba. Vagy az alkoholizmusba, ami megint-csak egy elhúzódó agonizálással volt/van egyenlő.
*
*
Mit jelentett ez azoknak az ifjaknak, akik az 1968-as évekre váltak szakmunkásokká? Akik teljesítménybérben ledolgozták a napi kötelező nyooocórát, aztán, a másik nyooocat meg a fusiban és már csak arra maradt energiájuk, hogy a kocsmában emelgessék a poharakat, meg meg...ják az ott található, erre ,,szakosodó" női személyeket.
*
Azt hiszem a Bikini Lojzija is erről énekel, amikor azt mondja: ,,Csókolom! Megszakadhatok?"
https://www.youtube.com/watch?v=utHVf3MuhY0
*
*
Általában, ugyanilyen körülmények között telt el egy faluról a fővárosba került munkásszállón elhelyezett tizennégy éves gyereknek az ifjúvá serdülés időszaka még évtizedeken keresztül.
*
*
2012-ben jelent meg a közismert színésznek, Szabó Győzőnek a Toxikóma c. könyve, amely szintén erről szól. Pontosabban, arról, hogy a vidékről a nagyvárosba szakadt gyermekek hogyan élik meg a szülői felügyelet alól való kikerülést... Hogyan próbálják meg a szülői ház szeretetteljes hiányát drogokkal, pótszerekkel pótolni.
*
Ezek a gondolatok motoszkáltak bennem, mióta csak felütötték ezt a Hosszú Katinka-ügyet...
*
Egyébként, Hosszú Katinkát fantasztikusan motíválja egy szabadon gondolkodó szerelmetes férfi, aki a partnere mindenben. Nagyon jó inspirátora Katinkának, hogy az az edzője és menedzsere, akit a legjobban szeret!
*
Bizony, még mindig nagyon rossz itthon magyarnak lenni!!! Ez a saját tapasztalatom! Iszonyatos nyomás alól szabadultam mindig föl, amikor átléphettem Magyarország határait! Minden alkalommal azt éreztem: bárhol jobb magyarnak lenni, mint itthon! És ezt tanúsíthatom!
*
Mert, itthon is a Bartushoz hasonló áskálódás, vádaskodás, lekicsinylés megy az élet minden területén!!!
Megértem Katinkát és férjét, amikor elégedetlenek a magyarországi körülményekkel!
*
Bóna Mária Ilona


http://24.hu/sport/palyan-kivul/2016/01/06/hosszu-katinka-nem-irja-ala-a-szovetse gtol-kapott-szerzodest/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 152 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 419
  • e Hét: 7417
  • e Hónap: 8364
  • e Év: 44305
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.