Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Jó éjszakát!
  2016-01-25 23:54:49, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Pálfordulás
  2016-01-25 21:50:15, hétfő
 
  Pálfordulás





A héten enyhülés veszi kezdetét, csütörtökön akár már 10-12 fok is lehet délnyugaton.

Gyorsan használjuk ki a szép téli időt, ha tehetjük, ugyanis a héten tovább enyhül az idő, a korábban lehullott hó hamar elolvad, a héten folytatódik az enyhülés.

Az enyhülő időben a csapadék formája is vegyes halmazállapotot ölt, hétfőn a néhány centiméter hó mellett

ónos esőre is készülni kell!

Hétfőn sokfelé számíthatunk még csapadékra, de már nem mindenhol hó formájában. Eleinte keleten, északkeleten eshet még néhány centiméter friss hó, majd egyre inkább havas esőbe, helyenként ónos esőbe vált át a csapadék. Vigyázzunk az utakon, elsősorban az ország északi és az Alföld középső megyéiben, valamint a Dunántúl jelentős részén kell ónos esőtől csúszós utakra készülni. Nyugaton ugyanakkor esőre számíthatunk és plusz öt fok körüli hőmérsékletekre.




A hétfőn várható hómennyiség

Az enyhülő időben tavainkon a korcsolyázás is veszélyessé válhat, ne menjünk az egyre vékonyodó jégrétegre!

A hétfői csapadékos időt követően kedd reggelre sokfelé köd alakulhat ki, és még a reggeli fagypont alatti hőmérsékletekben ónos szitálásra is számítani kell, később az északkeleti, keleti tájakon lehet még kisebb eső. Napközben már mindenhol fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, nyugaton, délnyugaton a naposabb tájakon 10-12 fokot is lehet.

Nyugaton, délnyugaton 10-12 fok

A hét további részében is folytatódik az enyhülés, kemény fagyok hajnalban sem lesznek, szerdán és csütörtökön délután a naposabb nyugati, délnyugati tájakon a keddihez hasonlóan ismét mérhetünk 10-12 fokot a délutáni órákban.

Kisebb eső szerdán szintén északkeleten alakulhat ki még néhol, csütörtökön az ország déli, déli felén a megélénkülő sélnyugati szélben már többfelé felszakdozik a felhőzet, kisüt a nap, északon, északkeleten azonban marad a borongós, párás, helyenként napközben is ködös idő.

Pénteken érhet el minket egy hidegfront, ami szórványosan okozhat esőt, záporokat, az idő ennek ellenére enyhe marad, 5-10 fok körül alakulnak a maximumok. Továbbra is északkeleten lesz hűvösebb, délnyugaton melegebb. Többfelé feltámad az északnyugati szél, a Dunántúlon erősebb lökések is lehetnek.

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Ónos esővel kezdett a hét
  2016-01-25 20:50:18, hétfő
 
  Ónos esővel kezdett a hét





A Dunántúlon ónos esővel köszöntött be a hétfő reggel, csúszósak az utak, vigyázzunk!

Friss - Keleten még hó, középen eső, néhol ónos eső esik (hétfő 18:35): A Tiszántúlon még havazik, nyugatabbra már mindenhol eső jellemző, helyenként ónos eső is előfordul. A csapadékmező fokozatosan kelet, délkelet felé húzódik, a Tiszántúlon is egyre inkább ónos eső, havas eső váltja fel a havazást, majd hajnalra a legtöbb helyen megszűnik a csapadék.

Egyre többfelé esik a hó keleten (hétfő 15:25): A csapadékzóna fokozatosan kelet, délkelet felé mozog, így most már a keleti tájakról is egyre több helyen jelentenek észlelőink havazást. Ónos eső inkább csak a főváros környékén fordul elő elvétve.




Vikisz téli hangulatot árasztó képe Lillafüredről, köszönjük!

Közelít az ónos eső a fővároshoz (hétfő 13:20): Érden, és a főváros délnyugati részén már ónos esőre váltott a csapadék, közben a Duna-Tisza-közén és az Északi-középhegységben is egyre nagyobb területen havazik.

Budapesten is havazik (hétfő 11:53): A fővárosban is esik a hó, de délután a csapadék, havas esőbe, ónos esőbe válthat át!

Ónos eső kontra havazás (hétfő 10:40): Jelenleg a Dunántúl keleti felén esik nagyobb területen ónos eső, északon, északkeleten viszont többfelé kisebb havazás a jellemző. Eközben nyugaton, délnyugaton már fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet.




Balogh Rózsa felvétele Tapolcáról, ahol az ónos eső miatt jegesek az utak. Köszönjük!

Terjed a csapadék (hétfő 9:05): Az északnyugati megyékben már fagypont köré szökött a hőmérséklet, a Szombathely-Pápa-Mosonmagyaróvár háromszögben már eső esik. A Dunántúl nagy részén továbbra is ónos eső jellemző, Dorog térségében viszont még a hó szállingózik.




Szuhogy1 nevű felhasználónk fotója Szuhogyról, köszönjük!

Nyugat ónos esővel indította a hétfőt (hétfő 8:15): A dunántúli megyékben már kora reggel ónos esővel találkozhattak a munkába indulók, az Útinform szerint elsősorban Csorna és Sárvár térségében jegesek, csúszósak az utak. A csapadék fokozatosan kelet felé fog tolódni, eleinte sokfelé várható ónos eső, vigyázzunk a csúszós utakon!

Írták: Nagy-Kurunczi Rita, Berceli Balázs, Cséki Gergő

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Méz
  2016-01-25 20:37:49, hétfő
 
  Ebben a nyirkos időben jól jön egy kis:



 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Meleg tésztasaláta
  2016-01-25 20:29:46, hétfő
 
  Meleg tésztasaláta

Hozzávalók

250 g penne tészta (több színű, zöldséges, durum)
1 db kaliforniai paprika
1 db saláta cukkini (kisebb)
1 fej lila hagyma
1 marék olajbogyó
4 db csemege uborka
2 kanál olívaolaj
1 kanál balzsamecet
1 kanál teriyaki szósz

frissen őrölt bors
ételecet
búzacsíra (a tálaláshoz)

Elkészítés

A tésztát enyhén sós, kissé ecetes vízben megfőzzük, (al dente) majd leszűrjük.





A lila hagymát vékony félkarikákra vágjuk, a paprikát felcsíkozzuk, a cukkinit zöldséghámozóval szintén csíkokra vágjuk. Az olajbogyót magtalanítjuk, egyenlő kisebb darabokra vágjuk (a magozottat könnyebb). A savanyú uborkákat felkarikázzuk.





Kevés olívaolajon a lila hagymát megfonnyasztjuk, enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a paprikacsíkokat, a cukkinit, az olajbogyót, megöntözzük kevés teriyaki szósszal, és kevés balzsamecettel is.





Nem forraljuk össze a hozzávalókat. Kevés borsot is őrlünk rá. A párolt zöldségeket összekeverjük a tésztával, 2 kanál olívaolajjal, és a felkarikázott csemege uborkával.





Ha szükségesnek látjuk még kevés balzsamecettel, és teriyaki szósszal ízesíthetünk a salátán. Ízlés szerint megszórhatjuk kevés búzacsírával is.





Megjegyzés

Vegetáriánus étel.
Hajdu István László

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Bögrés kefires piskóta
  2016-01-25 20:20:40, hétfő
 
  Bögrés kefires piskóta

Hozzávalók

1 bögre kefir
1 bögre olaj
2 bögre cukor
3 bögre liszt
3 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 üveg meggybefőtt (magozott)

Elkészítés

1. Törjük fel a tojást, majd egy tálban keverjünk össze minden hozzávalót a meggyen kívül: a kefirt, az olajat, a cukrot, a lisztet, a tojást, a vaníliás cukrot és a sütőport.

2. Robotgéppel alaposan keverjük össze, míg sűrű masszát nem kapunk.

3. Csöpögtessük le a meggybefőttet, majd vajazzuk és lisztezzük ki a tepsit.

4. A tepsibe öntsük bele a tésztát, majd dobáljuk rá a meggyszemeket úgy, hogy mindenhova jusson.

5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 perc alatt süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük.





Megjegyzés

Legtöbbször meggybefőttel vagy friss őszibarackkal szoktam csinálni, de bármit bele lehet tenni. Friss gyümölcsöt, csokit, kakaót, mandulát, kókuszreszeléket, citromot... stb. Ha teljes kiőrlésű liszttel csináljuk (pl. Graham), akkor jót tesz neki 1 kk szódabikarbóna és egy kicsit több folyadék. A végeredmény egy nagyom omlós, friss piskóta lesz.
Gáspár Kata

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Magyar paella
  2016-01-25 20:17:40, hétfő
 
  Magyar paella

Hozzávalók:
50 dkg rizs
fél sütőtök (kanadai)
30 dkg csirkezuza
10 dkg pirított dió
5-6 fej csiperkegomba

bors
paprika
sáfrány (curry)
szerecsendió
tárkony
fehérbors
olaj

Elkészítés: Minden hozzávalót elkészítünk előre. A zuzából finom pörköltet készítünk, a gombát (csiperke, de lehet laska is) vajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. A sütőtököt megpucoljuk, a felét 2 cm-es kockákra vágjuk, és serpenyőben megpuhítjuk, a diót szintén serpenyőben megpirítjuk. Vigyázzunk, le ne kapjon, folyamatosan rázzuk!

A rizst kifőzzük, kell hozzá só, sáfrány, de ezt elhagyhatjuk, és egy kis curryt adunk hozzá, valamint szerecsendiót, tárkonyt, fehérborsot.
Ha a rizs megfőtt, az összes hozzávalóval szépen összekeverjük. (Ne sajnáljuk a belevalókat.)

Petrezselyemmel díszítjük.





Megjegyzés

Nagyon finom és tápláló egytálétel. A dió nagyon finom ízélményt ad.

A paella mint tipikus spanyol étel átgondolása után született e recept. Ha nincs tengerünk, hogy kagylót együnk minden mennyiségben, akkor keressünk valamit, amit magyarként is olcsón beszerezhető. Úgy gondoltam, a zúza állaga valamelyest helyettesíti a tengeri herkentyűket....
Reinics Rita

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sült sütőtök párolt spenóttal és kéksajttal
  2016-01-25 20:14:15, hétfő
 
  Sült sütőtök párolt spenóttal és kéksajttal

Hozzávalók:
10 dkg kék sajt
3 evőkanál citromlé

őrölt fekete
bors
1,5 teáskanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
3 marék bébispenót
4 csésze kockára vágott sült sütőtök

Elkészítés: Egy nagy tálban a kék sajtot a citromlével villával áttörjük, hogy sűrű, de folyékony öntetet kapunk.

Az olajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a sót és a borsot, és aranybarnára pároljuk (körülbelül 5 perc). Hozzáadjuk a spenótot, és kissé megfonnyasztjuk (körülbelül 1-2 perc), majd hozzáadjuk a sült sütőtököt és a kék sajtot, óvatosan összeforgatjuk, átforrósítjuk, és azonnal tálaljuk.





Megjegyzés

Gyönyörü színek, kellemes, összehangolt ízek, feltétlenül benne kell lennie a téli recepttáradban. Előételnek vagy köretként tálaljuk, nagyon finom hal vagy csirke mellé.
ANIKO WIEHOFF


Forrás: MIndmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gesztenyemuffin mazsolával
  2016-01-25 20:07:53, hétfő
 
  Gesztenyemuffin mazsolával

Hozzávalók

15 dkg gesztenyeliszt
3 db tojás
10 dkg zsiradék (kókusz-, kacsa-, libazsír vagy vaj)
6 dkg zsíros kakaópor
2 csipetnyi szódabikarbóna
1,5 dl víz
10 dkg mazsola

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

2. A mazsolát kivéve az összes összetevőt aprítógépben vagy fakanállal összekeverjük.

3. A végén óvatosan hozzákeverjük a mazsolát, majd kiadagoljuk 12 darabos kapszlikkal kibélelt muffin formába.

4. 20-25 perc alatt készre sütjük.





Megjegyzés

Mazsola helyett használható csokoládépasztilla, vagy apróra vágott csokoládédarabok is!
G. Szabó Klára: Tej-, cukor- és lisztmentes ételek recepteskönyve - Gyakorlati tanácsok kezdő palósoknak, SpringMed Kiadó Kft.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Olasz húsgombóc paradicsomszószban
  2016-01-25 20:03:41, hétfő
 
  Olasz húsgombóc paradicsomszószban

Hozzávalók

50 dkg darált hús
1/2 tk só
1 db tojás
1 tk szárított bazsalikom
3 ek zsiradék (kókusz-, kacsa-, libazsír)
3 ek paradicsom sűrítmény
1,5 dl víz

Elkészítés

1. A darált húst, sót, tojás, szárított bazsalikomot összegyúrjuk, és kb. 17 darab 20 grammos fasírt-gombócot formázunk belőle.
2. Egy nagyobb lábasba tesszük a zsiradékot, arra helyezzük a gombócokat, és közepes tűzön 3-4 percig pirítjuk, néhányszor megrázva az egészet, hogy ne ragadjon az edény aljához.

3. Amikor elkezdene pirulni, ráöntjük a vízben feloldott paradicsompürét, óvatosan összekeverjük és közepes lángon főzzük kb. 15 percig.





Megjegyzés

G. Szabó Klára: Tej-, cukor- és lisztmentes ételek recepteskönyve - Gyakorlati tanácsok kezdő palósoknak, SpringMed Kiadó Kft.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 284 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 257
  • e Hét: 659
  • e Hónap: 6241
  • e Év: 122894
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.