Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2016-01-27 23:55:53, szerda
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Influenza ellen a konyhából
  2016-01-27 11:55:02, szerda
 
  Influenza ellen a konyhából

A kellemetlen, lázas-köhögős influenza viharszerűen söpör végig a családon, egymás után lesz mindenki beteg, szinte törvényszerű ez infuenza-szezonban. Viszont sokat segíthet a megelőzésben és a betegség alatt is, ha a konyhában és a kamrában keresünk segítséget.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, mire figyeljünk, mit együnk és igyunk, és mi az, amit érdemes mellőzni influenza esetén.
Stop az állati fehérjéknek

Az állati fehérjék fogyasztása elősegíti a vírusok gyors szaporodását a szervezetben. Ezért az első torokkaparáskor, közérzeti hanyatláskor javasolt a hús, tej, tojás, vaj, sajt, tejföl, joghurt, túró mellőzése. Ezek helyett inkább együnk gyümölcsöt, nyers és párolt zöldségeket, gabonaféléket (kenyér, müzli gyümölcslével, köles, zabkása, rizs, puliszka), krumplit.





A méz és a citrom elengedhetetlen betegség esetén, de a fokhagyma is tisztító hatású

Sok folyadék

Láz esetén kíméli a szervezetet, ha minél több folyadékot iszik a beteg, és minél kevesebbet eszik.

A nagy mennyiségű folyadék segít kimosni a szervezetből a kórokozókat. Legjobb gyógynövényteákat inni, lehetőleg felváltva, mert mindegyikük másképp hat előnyösen a szervezetre. A körömvirág általános gyulladáscsökkentő, a zsálya hatékonyan csökkenti a torokfájdalmat, a kakukkfű köhögésoldó, a hársfa és a bodza lázcsillapító hatású.





A zsálya teaként, cukorkaként is hatékony

Nagyon jó tisztító hatással bír még a gyömbértea is. Ehhez egy diónyi friss gyömbért lereszelünk, és 5 dl vízben felforraljuk, pár percig hagyjuk állni, majd amikor kissé hűlt, 1 citrom levével és 1 nagy evőkanál mézzel ízesítjük.

Ha mézzel vagy citrommal ízesítjük a teánkat, csak iható hőmérsékletre hűlve adjuk ezeket hozzá, hogy értékes gyógyító hatásuk megmaradjon, a túl forrót nem szeretik.

Céklakúra az immunrendszerért

Az immunrendszer működését gyorsan serkenti a nyersen fogyasztott cékla, céklalé. A céklát aprólukú reszelőn lereszeljük, kevés mézzel és citromlével elkeverjük, 10 percig hagyjuk puhulni, összeérni, majd bekanalazzuk. Reszelhetünk hozzá akár almát is. Betegség alatt érdemes naponta többször fogyasztani ezt a bíborszín orvosságot.

Kisgyerekeknek számára reszelt céklát nyomkodjuk ki, szűrjük le, kanállal vagy cumisüvegből kínáljuk nekik.





Olcsó gyógyszer a cékla

Hagymatea

A vöröshagyma héjából főzött tea megakadályozza a légutak nyálkahártyájában a vírusok szaporodását, emellett remek köhögésoldó. Egy nagyobb vagy két kisebb fej vöröshagyma száraz, piros héját beletesszük 3-4 dl vízbe, lefedve feltesszük főni, és 5 percig lassú tűzön forraljuk, leszűrjük. Kevés mézzel és citrommal ízesítve kellemes ízű, naponta érdemes legalább 2 bögrével fogyasztani belőle.





A vöröshagyma héjából érdemes teát főzni

Vírusölő fokhagyma

A nyers fokhagyma jótékony hatását nem lehet elégszer említeni. Betegség esetén érdemes nagy dózisban magunkhoz venni. Az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát kanálba tesszük, mézet csurgatunk rá, és lenyeljük. Reggel-este 1-1 kis gerezd fokhagyma erős vírusölő hatású.





Vértisztító, vírusgyilkos fokhagyma

Csipkebogyó

A tablettákon kívül választhatjuk a csipkebogyót is. Szárított húsát szétmorzsoljuk, este beáztatjuk hideg vízbe, reggel lehet inni kis mézzel ízesítve. még egyszer felönthetjük hideg vízzel, este ismét leszűrhetjük, fogyaszthatjuk. Harmadszorra forrásban lévő vízzel érdemes leönteni, állni hagyni, majd leszűrni. Ilyenkor hasznos ásványi anyagok oldódnak ki a csipkehúsból, melyek nem jöttek ki a hideg áztatáskor.





Csodás csipkebogyó csomó C-vitaminnal

Sós víz

Gargalizálással akár naponta többször érdemes kitisztítani a garatot. Ennek révén lemosódik a torok nyálkahártyájáról a vírusok nagy része. Ugyanilyen enyhén sós vízzel az orrba is cseppenthetünk, hogy a nyálkahártya ott is tisztulhasson.

Forrás: Mindmegette.hu - Egészséges
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Gyömbértea - a csodaszer, ami több tucat betegséget gyógyít!
  2016-01-27 11:38:28, szerda
 
  Gyömbértea - a csodaszer, ami több tucat betegséget gyógyít!

Arról talán mindenki hallott, hogy influenzás időszakban segít a gyömbértea. De vajon hogyan kell elkészíteni? És mire jó még a gyömbér? Nem is gondolnánk, hogy ez a növény egy valódi csodaszer, nyugtatja a gyomrot, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, tele van vitaminokkal, sőt még a kismamák rosszullétét is enyhíti.

Ősi orvosság

A gyömbért a Távol-Keleten több mint 3000 éve ismerik és használják mint gyógy- és fűszernövényt. A hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai Ájurvédában is fontos szerepet tölt be a betegségek kezelésében, valamint a test és a lélek harmonizálásában, ugyanis egyensúlyt teremtő alkotórésznek tartják. Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. A hagyományos indiai árjuvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.






Nyugtatja a gyomrot

Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen. És valóban, a gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra. A gyökér forrázata vértisztító hatású, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. Hatóanyagai ingerlik a nyálkahártya receptorait a gyomorban és a belekben, ennek köszönhetően ösztönzőleg hat a gyomor- és epesavképződésre, illetve az emésztésre. Mindez - rendszeres fogyasztása esetén - védelmet nyújt a gyomorfekély ellen. Mivel szabályozza a gyomorsavműködést, rágcsálásával csökkenthető a kiadós italozások utáni másnaposság is.

Csodaszer az influenza ellen

Influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában. A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne.






Az időseknek is természetes gyógyszer

Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre. Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos. Nagyon jó memória-javító, kiélesíti az érzékeinket is. A gyömbér rendszeres fogyasztása esetén csökken az érszűkület kockázata, valamint az agyvérzésre és a trombózisra való hajlam. A gyömbérolaj a fájdalmat is csökkenti. Nem véletlen, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban a migrén kezelésére javasolják. Kiváló szer a műtétek utáni, illetve a terhesség alatti rosszullétek csökkentésére.

Vitaminbomba

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, 100 g friss gyömbérben 17 mg kalcium, 4 mg C-vitamin, 11 g szénhidrát, 0,7 g zsír, 330 mg kálium és 61 kcal rejlik.






DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu - Egészséges
 
 
1 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Hársfa, kamilla, borsmenta - melyik hogy használjuk, ha...
  2016-01-27 11:29:41, szerda
 
  Hársfa, kamilla, borsmenta - melyik hogy használjuk, ha megfáztunk?

Nyakunkon a megfázás és a légúti fertőzések szezonja. Ha szeretnéd elkerülni a betegségeket, vagy felgyorsítanád a gyógyulás folyamatát, hívd segítségül a gyógynövényeket!

1. Kamilla

Torokgyulladásnál kiváló öblögetőszer (felváltva használható az orvosi zsálya leveleinek főzetével). A légutak hurutos megbetegedései és a rekedtség enyhítésére is alkalmas. Forrázz le 1 csésze forrásban lévő vízzel 2 kiskanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni kb. 10 percig, majd szűrd le. Napi adag: 3-4 csésze. Esetleg 1-2 kk konyhasót is adhatsz hozzá.





A megfázás enyhítésén túl a kamillatea enyhíti a gyomorpanaszokat, a rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit

2. Borsmenta

A borsmentalevél illóolajának fő alkotórésze, a mentol, fokozza a nyálképződést, és csökkenti az orr nyálkahártyájának váladéktermelését. Az illóolaj egyéb összetevőivel együtt enyhe helyi érzéstelenítő hatással is rendelkezik. Leforrázva, teaként érdemes fogyasztani.

3. Hársfa

Forrázata a hűléses, lázas megbetegedések ideális ellenszere: melegen, lehetőleg mézzel édesítve érdemes fogyasztani, hogy kellően megizzadj tőle.





A hársfatea a meghűléses betegségek gyógyítására és köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető és nyákoldó hatású

4. Édeskömény

Illóolaj-tartalma 3 és 7 százalék között mozog, fő hatóanyaga az anetol. Kedvező hatással van a hörgőkre, és csillapítja a köhögési ingert, ugyanakkor segít a váladék felköhögésében. Gyulladáscsökkentő hatása is van, és segít megakadályozni a kórokozók elszaporodását. Leforrázva, teaként érdemes fogyasztani, de levesbe főzve is kifejti gyógyító hatását.

5. Fekete bodza

A virágzatából készített teát forrón kell fogyasztani, lehetőleg mézzel édesítve. Izzasztó hatású, akárcsak a hársfavirágból készült ital.

DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu - Egészséges
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tejfölös zöldbabfőzelék
  2016-01-27 11:18:45, szerda
 
  Tejfölös zöldbabfőzelék

Hozzávalók

Hozzávalók kb. 1,6 literhez:
75 dkg zsenge vajbab tisztítva, darabolva
2-3 babérlevél
kb. 3 púpozott evőkanál liszt (attól függ, ki milyen sűrűn szereti)
3-4 evőkanál olaj
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
2-3 gerezd fokhagyma finomra aprítva
1 csokor petrezselyem felaprítva
2-3 dl tejföl
kevés ecet
kevés cukor

Elkészítés

Elkészítés: A zöldbabot felteszem főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval, babérral puhára főzöm.

Közben a lisztből a zsiradékkal zsemleszínű rántást készítek, benne rövid ideig megdinsztelem a fokhagymát. A tűzről félrehúzom, megszórom pirospaprikával, átkeverem, és azonnal hozzá is adom a tejfölt, a rántást azzal kikeverem, és még kb. 2 dl hideg vizet fokozatosan keverek hozzá, hogy folyékony állagú legyen (nem lesz csomós!). Az így kevert rántást a forrásban lévő főzelékhez adom, az újra forrásig kevergetem.

Takarékra állítom és pár percig lassan együtt főzöm, közben utána sózom, kevés ecettel, cukorral ízesítem és a végén hozzáadom a petrezselymet, de azzal már nem főzöm.





Rozsnyai Gabriella

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Csöröge fánk
  2016-01-27 11:16:09, szerda
 
  Csöröge fánk

Hozzávalók

40 dkg liszt
0,5 tasak sütőpor
1 csipetnyi szódabikarbóna
1 cs vaníliás cukor
5 dkg cukor
10 dkg margarin
2 tojás
1 csipet só
3 ek tejföl
olaj (a sütéshez)

Elkészítés

A száraz hozzávalókat egy tálba tesszük, a margarint belemorzsoljuk, majd a tojásokat és a tejfölt is beletesszük, és tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd rombuszokat vágunk belőle (derelyevágóval vagy késsel), aminek a közepébe vágást ejtünk és a vágáson keresztül átfordítjuk az egyik sarkát.
Serpenyőben olajat hevítünk, és bő olajban kisütjük a fánkokat.
Fahéjas cukorral a legfinomabb, de lekvárral is tálalhatjuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Rántott tonhal fokhagymás majonézzel
  2016-01-27 11:14:01, szerda
 
  Rántott tonhal fokhagymás majonézzel

Hozzávalók

500 g tonhalfilé
1 db tojás
2 db tojássárgája
80 g liszt
80 g zsemlemorzsa
3 evőkanál citromlé
4 evőkanál olaj
250 ml olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
csipetnyi cukor

bors
A díszítéshez:
1-2 gerezd citrom

Elkészítés

1. A majonézmártáshoz a fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze vagy vágjuk nagyon apróra.

2. A tojássárgáját keverjük ki 2 evőkanál citromlével, sóval, cukorral és kevés borssal. Teáskanalanként adjuk hozzá az olívaolajat, és verjük fel habosra. Végül adjuk hozzá a zúzott fokhagymát.

3. A halfilét mossuk és töröljük meg, hosszában vágjuk ketté, majd szeleteljük fel, és a maradék citromlével locsoljuk meg.

4. A lisztet keverjük össze a sóval és kevés borssal. A tojást verjük fel. A halat enyhén sózzuk be, és a szokásos módon először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgassuk.

5. Az olajat serpenyőben forrósítsuk fel, és a panírozott halszeletek mindkét oldalát süssük körülbelül 4 percig. A fokhagymás majonézzel tálaljuk. Burgonyapüré illik hozzá.





Fazekas Kira

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Makrélás mártogatós
  2016-01-27 11:10:16, szerda
 
  Makrélás mártogatós

Hozzávalók

125 g olajos makréla (de szardíniából vagy tonhalból is elkészíthető)
2 ek tejföl (vagy creme fraishe)
1,5 tk dijoni mustár
petrezselyem
bors


Elkészítés

1. A petrezselymet megmossuk, megszárítjuk, és felaprítjuk. A makrélát ízlés szerinti darabokra vágjuk.

2. Egy keverőtálba öntjük az összes hozzávalót: a darabolt makrélát, a tejfölt, a mustárt és a petrezselymet, majd alaposan összekeverjük.

3. Kóstolás után ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.





Rachel és a csokigyár

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Jó éjszakát!
  2016-01-27 00:34:37, szerda
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 284 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 723
  • e Hónap: 6305
  • e Év: 122958
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.