Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
holnap munka
  2016-01-03 22:35:30, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
év eleji fogyókúra LEVEL-diéta
  2016-01-03 22:33:22, vasárnap
 
 



A Level diéta étrendje drasztikus fogyást okoz, ám tény, hogy nem könnyű betartani. A kemény munka azonban megéri a fáradságot, ugyanis ezzel a diétával 15 nap alatt akár 10 kilót is lehet fogyni.

A Level-diéta egy öt napos kúra, de mivel rendkívül radikális, ezért maximum háromszor szabad egymás után megismételni, utána be kell iktatni egy néhány hetes szünetet, azaz átmeneti időszakot, ami alatt a szervezet hozzászokik az új testsúlyhoz. A diéta a narancsra épül, mely egy C-vitaminban és rostban gazdag citrusféle, amely köztudottan jó hatással van a zsírégetésre. A narancs minden reggel és délben szerepel a menüben, csak akkor érdemes a diétába belekezdeni, ha valaki kedveli ezt a gyümölcsöt. A kissé monoton diéta során a reggeli minden áldott nap ugyanaz: 1 db narancs, 2 db kétszersült, 1 csésze kávé vagy tea. A kíméletlen alap kúra után, -mely ötnapos,- átlagosan három kilótól lehet megszabadulni.
Szükséges alapanyagok


Kezd a diétát a bevásárlással!

Az öt napos diétához szükséges 10 db narancs, 5x 2 dl tejföl, 8 db paradicsom, 6 db tojás, 21 db kétszersült, 2 fej saláta, 1 db csemegeuborka, 25 dkg répa, 12 dkg tatár bifsztek, 12 dkg sovány túró, 20 dkg gépsonka, 1 alma, 3 szelet sonka. Ha egyszerre beszerzed az alapanyagokat, akkor a hét során ezzel már nem is lesz több gondod.

Minta étrend

1. nap


Reggeli: 1 db narancs, 2 db kétszersült, 1 csésze kávé vagy tea
Ebéd: 1 db narancs, 1 tojás, 2 dl tejföl, 2 db kétszersült, 1 csésze kávé vagy tea
Vacsora: 2 db paradicsom, fél fej saláta, 2 db tojás, 2 db kétszersült, 1 dl tejföl

2. nap


Reggeli: 1 db narancs, 2 db kétszersült, 1 csésze kávé vagy tea
Ebéd: 1 db narancs, 1 tojás, 2 dl tejföl, 2 db kétszersült, 1 csésze kávé vagy tea
Vacsora: 6 dkg tatár bifsztek, 1 db paradicsom, 1 db narancs, 1 db kétszersült, 1 dl tejföl, 1 csésze kávé vagy tea

3. nap


Reggeli: 1 db narancs, 2 db kétszersült, 1 csésze kávé vagy tea
Ebéd: 1 db narancs, 1 tojás, 2 dl tejföl, 1 fej saláta
Vacsora: 3 szelet gépsonka, 1 db narancs, 1 db kétszersült, 1 dl tejföl, 1 csésze kávé vagy tea

4. nap


Reggeli: 1 db narancs, 2 db kétszersült, 1 csésze kávé vagy tea
Ebéd: 12 dkg túró, 1 db paradicsom, 1 db csemege uborka, 1 db kétszersült
Vacsora: 6 dkg tatár bifsztek, 2 db paradicsom, 1 alma, 1 db kétszersült

5. nap

Reggeli: 1 db narancs, 2 db kétszersült, 1 csésze kávé vagy tea
Ebéd: 20 dkg gépsonka, 1 db paradicsom, 1 db kétszersült
Vacsora: 25 dkg vízben főtt répa, 1 tojás, 1 db paradicsom


Ha sikerül végigcsinálnod a diétát, akkor az ötödik napot követően körülbelül 3 kg-os fogyást érhetsz el. Ha ennél többet szeretnél fogyni, akkor még kétszer megismételheted az öt napos étrendet. A diéta azonban csak és kizárólag 15 napig végezhető egyfolytában, ezt a szabályt nagyon komolyan kell venni. Ennek áthágása egészségre káros következményekkel járhat. A másik megszívlelendő tanács a fokozatosság elve. A diéta után fontos, hogy fokozatosan térj vissza a normál étkezéshez, különben elkerülhetetlen a visszahízás.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
tél
  2016-01-03 22:18:52, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
idézet
  2016-01-03 21:42:39, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
új biometrikus személyi igazolvány 2016-tól
  2016-01-03 10:35:22, vasárnap
 
 



Az Országgyűlés elfogadta az új, biometrikus (ujjlenyomatot is tartalmazó) személyi igazolvány létrehozásáról szóló törvényt. Az igazolvány a természetes személyazonosító adatokon túl tartalmazni fogja az adóazonosítót, a társadalombiztosítási azonosítót és a személyazonosítót (személyi számot) is. (2015. július 24.)

A Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonság Hatóság egyetértésével beterjesztett és elfogadott 2015. évi CXXX. törvény alapján 2016 elején kezdődik meg az új elektronikus személyi igazolványok kiadása felmenő rendszerben. Akinek lejár a személyi igazolványa, az már az új típusút kapja majd kézhez. A lejárt igazolvány cseréje 1500 Ft lesz (mint ma, a hagyományos kártya formájú személyi igazolványé), egyéb esetekben 5000 forintot kell fizetni a kiadásáért. Például, ha valaki szeretne új típusú igazolványt, de a régi még nem járt le, akkor 5000 forintért kaphat egy új elektronikus személyi igazolványt. Az első személyi igazolvány ingyenes lesz, illetve 1500 Ft ha valakinek már van útlevele vagy jogosítványa. Tekintettel a gyors technikai fejlődésre, az igazolvány csupán 6 évig lesz érvényes, utána újból cserélni kell.

Mit jelent az, hogy elektronikus személyi igazolvány?

A személyes azonosító adatokat (név, anyja neve, születési adatok) és az azonosítószámokat (személyazonosító, adóazonosító és társadalombiztosítási azonosító) egy memóriachip fogja tárolni. Hasonlóan fog működni, mint a már széles körben ismert chipes bankkártya. Az adatok rögzítését és kiolvasását elektronikusan, egy író- és olvasó eszközzel lehet gyorsan és hibamentesen elvégezni. Amennyiben az olvasó eszköz csatlakoztatva van egy számítógépes hálózathoz, akkor azonnal kiszűrhető a lopott, érvényét vesztett, manipulált vagy körözött kártya.

Miért nem mágnescsíkos lesz a személyi igazolvány?

A mágnescsík kapacitása 64 bájt, ami még a személyazonosító adatok tárolására sem igazán elég. Az új kártya az arcról készült fényképet is tárolni fogja, illetve egy, az ujjlenyomat fényképéből képzett kódszámot is két ujjról. Ennyi adatot a mágnescsík nem tudna tárolni.

Mikorra lesz mindenhol megfelelő olvasó eszköz?

Ez több évig eltarthat. Elsőként a határátkelőhelyeken, rendőrautókban lesz majd, aztán az adóhivatalokban, társadalombiztosítási igazgatóságokon. Ez több ezer eszközt jelent, amelynek a beszérzése és telepítése több százmillió forint. Az egy nehéz kérdés, hogy az orvosi rendelőkben mikor lesznek olvasó eszközök, mivel itt százezer készülékről is szó lehet, amelynek a beszerzése milliárdos tétel.

Hogyan érinti a külföldre utazást az új elektronikus személyi igazolvány?

Az elektronikus személyi igazolvány új adatként tárolja, hogy a felmutatója utazhat-e vele külföldre. Korábban ilyan adat nem szerepelt a személyi igazolványon, azonban az ázsiai, afrikai menekültek jelentős száma felveti ezt a kérdést. A menekültek az európai uniós szabályok szerint nem utazhatnak el másik tagállamba, amíg nem rendeződik a kérelmük. Ez után már el lehet látni őket olyan igazolvánnyal, amely határátlépésre nem jogosít fel. A külföldre utazási korlátozás alatt álló magyar állampolgárok is ilyen személyi igazolványt kaphatnak. Ezt az adatot a repülőtereken, határállomásokon ki tudják olvasni az igazolványból, és kizárják az utazásból a korlátozás alatt állókat.

Az alkotmánybíróság határozata ellenére össze lehet-e kapcsolni a személy-, adó- és tb. azonosítót?

Ez egy kényes pontja az új személyi igazolványnak. Ugyanakkor több védelmi mechanizmus is kialakításra került. Az igazolvány elkészítése után a Belügyminisztérium nem őrzi meg az azonosítókat, hanem törli azokat. Csak az igazolványon lesznek rajta. Továbbra is érvényben maradnak a régi kártyák, tehát az orvosnál/adóhivatalban továbbra is lehet használni a papír alapú kártyákat - azokkal is igazolhatja valaki az adóazonosítóját, TAJ azonosítóját. A leolvasó készülékek csak a törvény szerinti azonosítót olvashatják ki - mást nem. Tehát egy eü. intézmény nem olvashatja ki pl. az adószámot. Ennek a technikai megvalósítása azért egy kényes kérdés, mivel általában bármilyen elektronikus rendszert fel lehet törni. Egy hacker esetleg kiolashatja mind a három adatot. A kormányzat is adhat törvényi felhatalmazást a három azonosító kiolvasására - bár ez ellentétes lenne az Ab. 15/1991 (IV. 13.) számú határozatával.

Mi van, ha valakinek nincs még adóazonosítója?

Születéskor azonnal kapunk személyazonosítót és TAJ azonosítót, viszont adóazonosítót csak az első munkába álláskor, egyetemi beiratkozáskor. A kormányzat egy ügyes húzással gondoskodott róla, hogy lehetőleg legyen mindenkinek adóazonosítója is, már születéskor. Egy friss törvénymódosítás értelmében családi adókedvezményt csak akkor lehet elszámolni a gyerekek után, ha a szülők kérnek a számukra adóazonosítót, és az adóbevallásban ezeket feltüntetik. Ezért a gyerekek esetében is a három azonosító rendelkezésre fog állni a személyi igazolványhoz.

Szükséges-e, hogy kiváltsuk az új személyi igazolványt?

Nem. Ha van már útlevelünk, jogosítványunk, akkor azokkal is igazolhatjuk magunkat. Ha valaki idegenkedik az igazolványtól, akkor december táján keresse fel az okmányirodát és mondja azt, hogy megrongálódott a személyi igazolványa (esetleg törje kettőbe). Akkor 1500 forintért kaphat egy jelenlegi kártyaformájú személyi igazolványt, amely még tíz évig érvényes lesz és utazhat vele külföldre. A 65 év feletti nyugdíjasok korlátlan ideig érvényes jelenlegi formájú személyi igazolványt kaphatnak.

Távolról is leolvashatják-e a személyi igazolványt?

Nem. Az úgy nevezett RFID, rádiófrekvenciás azonosítási lehetőség nem lesz beépítve az igazolványba, tehát csak közvetlenül a kártyához csatlakozó érintkezőkkel lehet adatokat kiolvasni.

Miért kell ujjlenyomat a kártyára?

Ezt a kérdést az Adatvédelmi hatóság is feltette. Az elképzelés az lett volna, hogy a személyi igazolványt biometrikus útlevélként is lehessen használni harmadik országba utazáshoz (pl. USA) és a visszaútra. Jelenleg azonban a nemzetközi egyezmények csak a szokványos útlevelet ismerik (amely ujjlenyomatot is tartalmaz), ezért az ujjlenyomatos személyi igazolványt csak visszatéréskor lehetne használni. Az EU utazási szabályai azonban jelenleg nem követelik meg a biometrikus azonosítást a határon átlépő EU polgároktól - szóval ez felesleges. Végül az Országgyűlés is opcionálissá tette az ujjlenyomat adását. A magyar állampolgárok tiltakozhatnak az ujjlenyomat adása ellen. Nincs rá szükség! Az ujjlenyomatot, vagy a belőle készített hash kódot szerette volna a kormányzat megőrizni - erre végképp semmi szükség nincs.

Hogyan kapcsolódik a személyi igazolvány az egészségügyi kártyához?

Sok EU tagállamban van az állampolgároknak egészségügyi kártyája. A jelenlegi elképzelések szerint a jövőben a polgár a társadalombiztosítási jogosultságát az elektronikus személyi igazolvánnyal igazolja (vagy TAJ kártyával). Ezért úgy néz ki, hogy a személyes egészségügyi kártya hosszú időre lekerül a napirendről. Évekbe telik, amíg megfelelő olvasó készülékeket telepítenek az eü. intézményekbe a biometrikus személyi igazolványhoz. Arra hogy egy második leolvasó is odakerüljön egy jövőbeli eü. kártyához semmi esély. Egyáltalán, hogy két kártya legyen - az sem látszik valószínűnek.

Az egészségügyi kártya életmentő adatokat tárolhatna. Ez akkor már nem aktuális?

A mentőszolgálat szakértői szerint mentéskor csak két adatféleséget tud érdemben használni egy mentőorvos: az elmúlt 48 órában beszedett gyógyszerek listáját és az utolsó egy hónapban készült EKG-t. Semmilyen más egyéb ismeretre nincs szüksége az akut életveszély elhárításához. A sérült beteg helyben történő azonnali vizsgálatával és megfelelő képzettséggel az életveszély elhárítható. Mivel ilyen adatok nem találhatók meg semmilyen központi rendszerben és a tervezett eü. kártyán sem lettek volna, ezért Magyarországon az eü. kártya egyelőre nem aktuális.

Ezek szerint az egészsgéügyben majd az új személyi igazolványt kezdik el használni?

Igen, ennek van veszélye. Például olyan szolgáltatások jelenhetnek meg, amelyek egészségügyi adatokat, vagy adatok távoli elérését lehetővé tevő kulcsokat, címeket, referenciákat írnak fel a személyi igazolványra. A másik veszély az, hogy az egészségügyi intézmányek nem csak az ellátási jogosultság ellenőrzésére, hanem személyes egészségügyi adatok elérésére is felhasználnák a kártyákat. Szeretném megjegyezni, hogy a TAJ érvényességének ellenőrzése jogszerű, de ennek automatikus összekapcsolása a személyes egészségügyi adatok elérésével jelenleg jogellenes lenne. A korábbi egészségügyi adatait a beteg a jelenleg érvényes szabályok szerint önkéntesen adja át a kezelőorvosának (Eüak. 12. § (1) bekezdés).

Milyen kockázatokat jelent az egészségügyben az új személyi igazolvány használata?

Az első és legkomolyabb kockázat, hogy egyértelműen a kormányzat nem egy osztott (részben a betegek kezében lévő) információpolitikában, hanem egy központosított, országos adatgyűjtésben gondolkodik, amelyben az adatokat majd az új igazolvánnyal lehet elérni. Ez egy rendkívül ingoványos terület, mert az EU adatvédelmi joga a magyar elképzelésekkel egyre inkább szembe fog kerülni. Ráadásul, ha az EU jog változik, akkor a betegek adatvédelmi joga fog egyre inkább erősödni. Ezen kívül egy centralizált adatbázis a nemzetközi orvosi etikai elvekkel is komolyan szembe kerülne.

Másodszor pedig, tekintettel arra, hogy az igazolvány filozófiája az, hogy az állam egyoldalú elnyomó rendszerében esetenként a polgárt kötelezik a személyazonosságának igazolására, ezért a polgárok kezében nincs egy jelszó, egy PIN kód, amellyel az adatok kiolvasását meg tudnák akadályozni. Ez azt jelenti, hogy egy elvesztett, ellopott, klónozott igazolvánnyal komolyan vissza lehet élni.

Az Egyesült Királyságban egyáltalán nincs személyi igazolvány, sem pedig állami népességnyilvántartó hivatal. Richard Thomas adatvédelmi biztos, amikor a Parlamentben felszólalt (nem először) a személyi igazolvány ellen (a szept. 11. és a londoni metrórobbantás árnyákában) azt mondta, hogy a személyi igazolvánnyal nem az a probléma, hogy a polgárok zsebében lapul egy kártya, hanem az, hogy van egy országos adatbázis a polgárokról és az igazolványukat mindahányszor elkérik, erről egy naplóbejgyezés megmarad. Tehát, a polgárok mozgását az állam percre pontosan követi, megfigyeli. Ehhez ő sosem fogja a nevét adni.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
e-card tudnivalók
  2016-01-03 10:30:34, vasárnap
 
 
Jön az e-kártya: 10 pontba gyűjtöttük, amit tudnod kell róla

A rohamtempóban bevezetett csodaplasztik több iratot is helyettesít majd, és biztosan sok esetben megkönnyíti az életünket. Szó szerint és átvitt értelemben is. Viszont az e-kártyával együtt jöhetnek a visszaélések is, például a személyiséglopás.

1. A személyi igazolványt, a lakcímkártyát, a tajkártyát és az adókártyát tutira helyettesíti majd, de elektronikus aláírásra is alkalmas lesz. Így sokkal egyszerűbb lesz az online ügyintézés, és az EU-n belül is elfogadják. Tartalmazhat még ujjlenyomatot is az e-kártya, de ennek a megadása nem kötelező.

2. Fizetni kell érte: valószínűleg 5000 forint lesz a többségnek, 1500 forintba kerül azoknak, akik a régi személyi lejárta miatt igénylik a kártyát, a 18 év alattiak és a 65 év fölöttiek a személyi lejártakor ingyen kapják.

3. Az államnak megéri, mert az e-kártya bevezetése után vélhetően leépítések lesznek a bürokráciában.

4. Ha elveszíted, az viszont többszörös bosszúságot okoz, mert szinte minden fontos adatodhoz hozzáférhetnek majd.





5. Az új kártyát 2016-től felmenő rendszerben fogják bevezetni. Csak akkor kötelező igényelni az új csodakártyát, ha már minden, a személyazonosság igazolására alkalmas dokumentumod - személyi, jogsi, útlevél - lejárt.

6. 18 éves kor alatt három évig lesz érvényes, felnőtteknél hatévente kell megújítani, a 65 év felettiek kártyája pedig sosem jár le.

7. Több kérdést is felvet ugyanakkor az e-kártya használata. Bár az Alkotmánybíróság nem aggódik, az ilyen információk összekapcsolását régebben alkotmányellenesnek ítélte, ezért szűnt meg a személyi szám is anno.

8. Mi van akkor, ha az állami rendszer nem vigyáz kellőképpen az adatainkra? A csodakártya remek célpont lehet a kiberbűnözőknek, előfordulhatnak visszaélések, személyazonosság-lopások.

9. Még csak most találták ki, és már januártól kötelező lesz: májusban nyújtotta be Pintér Sándor belügyminiszter a törvényjavaslatot, megszavazták, és nyáron kihirdették, januárban pedig bevezetik. Külföldön ez a folyamat jóval lassabban zajlott: több év után tették kötelezővé, és előtte tesztelték is, pontosan a lehetséges visszaélések miatt.

10. Ha az adataink illetéktelen kezekbe kerülnek: más fényképpel, de a mi adatainkkal hamis iratokat lehet készíteni. A nemzetközi terrorszervezeteknek és maffiáknak is kapóra jöhetnek a lopott személyiségek.

Más országokban már van e-kártya, csak nem egészen így:

Németországban megtartották a az egészségügyi ellátásokra szolgáló külön kártyát, viszont 5 éve már minden személyi tartalmaz chipet a lényeges személyi adatokkal. A németeknél a kártyához PIN kód is tartozik, és néhány pénzügyi, közüzemi szolgáltatónál is lehet használni. Németországban egyébként egy évtizedes tesztelés és négy év felkészülés után vezették be az e-kártyát.

Észtországban szinte mindenkinek van már e-kártyája, sokkal több funkcióval, mint ahogyan nálunk tervezik. Az észteknél bérlet, elektronikus aláíró is egyben, és még online szavazni is lehet vele a választásokon.

Spanyolországban az e-kártya tárolja a vezetési feketepontokat, a volt munkahelyeket, és még ösztöndíjakra is lehet jelentkezni vele. Ehhez a kártyához egyébként mobilapplikáció is tartozik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 57 db bejegyzés
e év: 422 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 290
  • e Hét: 2189
  • e Hónap: 6593
  • e Év: 38322
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.